Az orvostudomány egyik alapvető tézise: „Medicus Curat, Natura Sanat”. Azaz az orvos kezel, de a természet gyógyít. A fizikoterápiás módszerek lényege, hogy gyógyszermentesen segítik a tested saját öngyógyító mechanizmusait és ezzel azt, hogy a tested képes legyen legyűrni a betegségeket. Nézzük a részleteket!

Nézd meg filmen, a Youtube csatornámon.

Lehet, hogy „megmosolyogsz”, mert nem hiszel az öngyógyításos „hókuszpókusz” szövegemben.

Gondold végig a következő eseteket:

Eltört a lábad. Az orvos megállapítja a törést és a gipszelőbe küld, ahol rögzítik. Nem kapsz gyógyszert, egyedül a tested öngyógyító folyamataira kell hagyatkoznod… és tadáááám! Alig 2-3 hónap és kész! Pedig orvost sem láttál közben!

Vagy a konyhában zöldséget aprítasz és egy óvatlan mozdulattal elvágod az ujjad. Leliffen a húsod, patakzik a véred, látod az inat a seb mélyén…Kitisztítod, bekötöd és…. a tested helyreállítja mindezt… pedig orvos mégcsak nem is látott!

Akkor miért nem hiszed, hogy például egy gyulladással is elbánnak ezek az öngyógyító, „hibajavító” folyamatok?

Persze ha ellene dolgozol…például gyógyszerekkel lefojtod a gyógyulási folyamatokat…. akkor nehéz dolga van a testednek. De ha hagynád… vagy még inkább segítenéd

A fizioterápia arra való, hogy segítsd a tested öngyógyító folyamatait.

Ha ezt megérted, akkor egy sereg problémáddal magad is leszámolhatsz. Na nem egyik percről a másikra. Ahogy egy törés helyreállításához akár 12-16 hétre is szükség van, úgy az évek óta fennálló gyulladás kezelésére is kell néhány hét.

Ha kitartóan segíted a tested, akkor ezt a szervezeted is meghálálja!  

Fizioterápia vagy fizikoterápia?

A fizioterápia a gyógyítás egyik legősibb ága. A kifejezés görög eredetű, a physos szóból származik, amely természetet jelent. Tágabb fogalomkör, amely a természetes energiákra épülő kezeléseket foglalja magába.

Ide sorolunk minden olyan módszert, ami a napot, a fényt, a vizet, a levegőt vagy a mozgást használja fel a gyógyulás aktiválásához. Pl.: gyógytorna, gyógymasszázs, hidroterápia, balneoterápia, gyógyvíz, barlangi levegő terápia, haloterápia (sós levegő kezelés), stb.

A fiziKo terápia a fiziOterápián belüli, szűkebb fogalom.

Valamely mesterséges energia gyógyító célú használatát jelenti.  Ilyenek az elektromosság, az ultrahang, a mágneses mező, a lézerfény, a polarizált fény, az infravörös fény, stb.

A fizioterápiás gyógymódokban az a közös, hogy a kezelés a szervezet saját működését „stimulálja”, segíti a gyógyulásban

 • mozgósítja a saját védekező rendszert,
 • stimulálja a sejtek energiatermelését és a sejtfolyamatokat,
 • aktiválja a szervezet öngyógyító mechanizmusait,
 • beindít egy biológiai láncreakciót,
 • nincs mellékhatása.

Fizioterápia a múltban

Ahogy már fentebb is említettem, a fizioterápia a gyógyítás legősibb ága – olyannyira régóta alkalmazzák egyes kezelési módjait, hogy gyökerei évezredekre vezethetők vissza.

Az őskorban az emberek ösztönösen gyógyították sérüléseiket, beteg testrészeiket gyógyforrásban fürdették, alkalmazták a Nap gyógyító erejét, nyugalomba helyezték fájdalmas végtagjaikat stb.

Az ókorra már tudatosabb gyógyítási procedúra volt jellemző: a gyógyítás görög istene Aszklépiosz volt, s a papok ún. Aszklépiosz-templomokban gyógyították a betegeket fürdőkkel, gyógyfüvekkel, tornázással, diétával.

Ilyen templomban gyógyított többek között az „orvostudomány atyja”, Hippokratész családja is generációkon keresztül; sőt maga Hippokratész is sokat tanult az itt folytatott gyógykezelésekből.

Tőle származik a gyógyászat mai napig érvényes alaptörvénye: „primum nil nocere” – azaz „a legfőbb dolog: nem ártani”. Egyértelműnek tűnik, hogy Hippokratész ismeretekkel rendelkezett más tájak orvosi gyakorlatáról is. Több ezer éves tapasztalaton és gyakorlaton alapulnak a tradícionális indiai (az Ajurvéda gyógyászati rendszerről már i.e. 3500-ból van részletes írásos anyag), tibeti és kínai orvoslás módszerei. Számos fizioterápiás módszert alkalmaztak, köztük az energiagyógyászatot, a masszázst, a hideg-meleg terápiát, stb. Ezek használata mai napig elterjedt és általános keleten.

A középkor az orvoslás tekintetében is „sötét” volt: a vallás hatalmának megnagyobbodása erősen háttérbe szorította a tudományosságra való törekvést. A betegségeket a „bűnös élet” következményének tekintették. A reneszánsz jelentett felszabadulást, amikor is fürdőintézeteket nyitottak, kialakították a közös fürdőzést, valamint izzasztószekrényeket használtak. A reneszánsz kor több felfedezése is használatos ma is a modern fizioterápiában.

A modern korban sorban jöttek az új felfedezések. Megismerték az elektromosságot, a különféle sugárzásokat, az ionvándorlást, a mechanikus ultrahangot, stb.. Ma pedig már szinte csak a képzelet szabhat határt annak, hogyan kombináld a fizioterápiás módszereket.

A fizioterápiás kezelések alapelvei

A fizioterápiás kezelések alapelvez minden kezeléskor figyelembe kell venned.

 1. alapelv: A szervezetben csak az elnyelődött (idegen szóval: abszorbeált) energia tud megfelelő biológiai hatást kifejteni, az áthaladó hatástalan.
 2. alapelv: A fizioterápiás kezelések lokális és általános hatással is bírnak. Az általános hatás gyengébb, mint a helyi hatás, de minden esetben bekövetkezik. E változásokban a keringés, az idegi és hormonális szabályzórendszerek is résztvesznek. Mondhatjuk, hogy a szervezeted egészét is „aktiválja” valamilyen módon a helyi kezelés.
 3. alapelv: A szervezetben biológiai válaszreakciók alakulnak ki fizikai ingerek hatására, mely reakcióknak két formája ismert: a primer (erőteljesebb) és a szekunder (gyengébb).
 4. alapelv: Mindig szem előtt kell tartani a megfelelő terápiás dózis alkalmazását, ugyanis minden biológiailag hatásos energiáról elmondható, hogy hatásuk a dózistól függően lehet kedvező, károsító vagy akár halálos is!

Energiaformák

Mit is jelent tulajdonképpen maga az energia? Fizikai fogalom szerint az anyag munkavégző-képességének mértékét.

Élő szervezet vonatkozásában ezt pontosabban értelmezni szükséges. Az energiamegmaradás törvénye szerint „az energia nem vész el, csak átalakul” – s élő szervezetünk egy nyitott rendszer, amely képes a különféle energiák felvételére és leadására is.

Ha tehát a szervezetbe energiát viszünk be, az kapcsolatba lép a szövetekkel, melyek elnyelik az energiát. Az elnyelt energia azonban átalakul, például hőt termel, sejtfolyamatokat katalizál, stb.

Fizioterápiás kezeléseknél többfajta energiaformát is alkalmaznak.

 • Elektromos energia: elektroterápiás kezelés formában alkalmazzák. Számos formája van: idegstimuláció, izomstimuláció, mikroáram, interferencia, iontoforézis, stb.
 • Hőenergia: a melegterápia, például a termálvíz, illetve a krio- vagy hidegterápia tartozik ide.
 • Fényenergia: Mindenki érezte már, hogy a napfény energiával tölt fel bennünket. Erre alapulnak a fény különböző tartományait alkalmazó mesterséges eszközök is, mint az infravörös lámpa, a lágylézer vagy a színterápiás készülék.
 • Kémiai energia: A gyógyvizeket, gyógyföldeket, gyógyszeroldatokat, gyógynövényes kivonatokat jelenti.
 • Mágneses energia: A mesterségesen létrehozott, pulzáló mágneses erőtér pozitív hatással bírhat a szervezetre.
 • Mechanikai energia: Ezt a fajta energiát alkalmazzák a trakciós kezeléseknél, a víz alatti sugárkezeléseknél, a passzív gyógytorna és a masszírozás során is; sőt ultrahangkezelés alatt is ennek az energiának köszönhetjük a jótékony hatásokat.

Fizikoterápiás kezelések

Elektroterápia

Az elektromos árammal ható kezeléseknek sok fajtája van, hatásuk – az elektródák elhelyezésétől és az áramformától függően – szerteágazó lehet: fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő, keringésfokozó és ödémacsökkentő hatással egyaránt bírhatnak; ezeken felül az áramot az izmok erősítésére, lízítására, stb is használhatod. Az elektroterápiás kezelések fajtái:

 • kisfrekvenciás kezelések,
 • középfrekvenciás kezelések,
 • nagyfrekvenciás kezelések.

Mágnesterápia 

A kezeléshez szükséges mágneses mezőt elektromos áram segítségével állítják elő. Formái:

 • magnetostimuláció (alacsony energiájú, magas frekvenciájú pulzáló mágneses mező kezelés): elsősorban a lágyrészek (bőr, izmok, inak, szalagok, ízületek) betegségeinél, a gyógyulás serkenetésére alkalmazzák (biostimuláció)
 • mágnesterápia (alacsony frekvenciájú, nagyenergiájú pulzáló mágneses mező kezelés): a csontok, porcok elváltozásainak kezelésére alkalmazzák.

Fizikai érterápia (BEMER)

A Bemer terápia a fizikoterápiás kezelések legújabb formája. Különálló csoportot képvisel a kezelések között. Csak a Bemer gyártó készülékei biztosítják a leírt hatást.

Az alapja egy nagyan alacsony intenzitású, pulzáló mágneses mező, mely speciális (a gyártó által szabadalmaztatott és védett) hullámformával alkalmaznak.

A mikroszkopikus méretű erekben jelentősen megnöveli az áramlást. A javuló vérkeringésnek köszönhetően minden olyan állapotban kiváló, ahol a panaszok oka a rossz vérkeringés. A kezelés hatása a test gyógyulási folyamatainak serkentése.

Fototerápia

Többféle fénykezelés létezik:

 • az infravörös kezelésnek keringésjavító, izomgörcsoldó és fájdalomcsillapító hatása van, emellett egyes fül-orr-gégészeti betegségek kezelésére is használják,
 • az ultraibolya-kezelés leginkább egyes bőrbetegségek esetén használatos,
 • a lézerkezelés elősegíti a fájdalomcsillapítást, a gyulladáscsökkentést és a sebgyógyulást,
 • a helioterápia a napfény segítségével történő gyógyítást jelenti,
 • a színesfény-terápia, más néven kromoterápia javítja a bőr anyagcseréjét, oxigén- és tápanyagellátását, a keringést és a méreganyagok kiválasztását,
 • Bioptron kezeléssel pedig felgyorsul a sebek gyógyulása (még hámhiányos állapot esetén is).

Termoterápia

Termoterápia során a hideg és a meleg hőt használjuk fel eltérő gyógyászati célokból – míg a hideg csökkenti a gyulladást, a meleg az izmok feszességének csökkentéséhez, ezáltal a görcsoldáshoz járul hozzá. Termoterápiás kezelések lehetnek

 • a hideg és meleg borogatások, pakolások,
 • a paraffinkezelés (a meleg paraffinos ápolás jótékony hatással van a bőrre, az ízületekre (reumás kisízületi gyulladásra) és a körömre is),
 • az iszappakolások amellett, hogy oldják a stresszt, az ízületi fájdalmakat is csökkentik
 • a szauna.

Mechanoterápia

Mechanoterápiás kezelések alatt olyan gyógykezeléseket értünk, melyek mechanikai energiákat használnak fel.

 • A mozgásterápia csoportjába tartozik a torna és a gyógytorna.
 • A masszázs és a gyógymasszázs, a víz alatti sugármasszázs is fizioterápiás eljárás.
 • Az ultrahangkezelés lazítja a kötőszöveteket és az izmokat, emellett felpuhítja az izomcsomókat, s értágító és keringésjavító hatással is bír.

Hidroterápia

A vízzel történő gyógyítás többféle formát is ölthet, a vízben való tartózkodás élettani hatásokkal bír, hat például a szívre, a keringési rendszerre, a tüdőre és a mozgásszervekre is. Hidroterápiai eljárások lehetnek többek között

 • a különböző hőfokú fürdőkezelések,
 • a hideg és meleg vizes borogatások/pakolások,
 • valamint a leöntések, lemosások.

Balneoterápia

A balneoterápia termális ásványvíz külsőleg és belsőleg történő használatát jelenti gyógyászati célokból; ennek megfelelően balneoterápiának számítanak

 • a gyógyvizes fürdő- és ivókúrák
 • és a gyógyiszap-kezelések.

Klímaterápia

Régóta ismert, hogy egyes éghajlati jellegzetességek elősegítik a gyógyulást – éppen ezért ezeket a klimatikus jellegzetességeket igyekeznek a gyógyítás szolgálatába állítani.

 • A klímaterápia talán legismertebb módja a speleoterápia, azaz barlangterápia, amely légzőszervi betegségek kezelésében hasznos.
 • A haloterápia, azaz a sós levegő belégzése már Hippokratész korában bevált módszer volt az asztmás, allergiás, légzőszervi megbetegedések tünetek enyhítésére. A természetes és mesterséges sóbarlangokban vagy tengerpartokon érhető el.

Inhalációs terápia

Az inhalációs terápia során az alkalmazott gyógyszer kis mennyiségben, az érintett területen hat, s használatával a gyógyszerek mellékhatásai minimalizálhatók. Inhalációs terápiának számít például

 • a gyógyvizes aeroszolterápia (vagyis a porlasztott gyógyvíz szájon át történő belélegzése)
 • sóterápia (sós levegőpára belégzése)
 • és az aeroionterápia (azaz gyógyító hatású gőzök belélegzése).

Dietetika

A dietetika – azaz alkalmazott táplálkozástudomány – bár nem fizioterápiás módszer, de az optimális táplálkozás, azaz a táplálékkal történő megfelelő mennyiségű energiafelvétel kialakításában játszik szerepet.

Ez magában foglalja egyrészt az egészség megőrzését, másrészt a valamely betegségben szenvedő páciens számára az egyénre szabott táplálkozási és életmód-tanácsadást, mely segíteni fog a tünetek enyhítésében.

A különböző fizioterápiás kezeléseket külön-külön, de egymással kombinálva is alkalmazhatod.

Ismételten hangsúlyozom, hogy fizioterápiás kezelést csak akkor kezdj, ha kivizsgáltak, pontos diagnózissal rendelkezel, a módszer alkalmazásának nincs ellenjavallata. Konzultálj  kezelőorvosoddal, fizioterapeutáddal annak érdekében, hogy az adott problémádra legmegfelelőbb terápiát válaszd!

Szerző: Dr. Zátrok Zsolt

A Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem 1991-ben. Hosszú ideig kórházi orvosként dolgoztam, majd elhagytam a pályát és a legkorszerűbb orvosi berendezések használatát oktattam az orvosi teamek számára. 2012 óta kizárólag olyan eszközökkel foglalkozom, melyet a beteg általi, otthoni használatra terveztek. Blogomban ezekről az eszközökről írok, beleértve a biztonságos alkalmazás ismertetését is. Tapasztalataim alapján meggyőződéssel állíthatom, hogy hozzájárulhatnak az egészséged megőrzéséhez/helyreállításához.

8 Comments

 1. A migrén nem kezelhető hagyományos TENS terápiával.
  Az elektroterápia bizonyos formái, így CES (koponya elektroterápia) használhatók erre.
  Egy ismertebb és hatékonynak mondott készüléket érdemes kipróbálnia. Ezt Cefaly-nak hívják. Csak a gyártó weboldalán lehet megvásárolni, azaz keressen rá a neten és csak onnan tudja beszerezni, más boltban, ruházban nem kapható.
  Amennyiben a rohamokat stressz váltja ki, akkor a nyaki izmokon végzett izomstimuláció (például akár a Rehalito készülékkel) enyhíti az izomfeszülést és sokaknak enyhíti a migrénes rohamokat is. (bár ez a módszer ugyebár indirekt módon hat.)

 2. Van-e javaslata migrénes beteg TENS terápiával való kezelésére? Tudom hogy a fejen nem használható de van-e
  olyan készülék amellyel a görcsös fejfájást enyhíteni,szüntetni lehet?
  Vagy ha nem TENS készülék de bármilyen ideg stimuláló, fájdalom csillapító módszer erre a célra.
  A gyógyszerek sajnos nem nyújtanak megoldást! 😢
  A sok szenvedés pedig élhetetlenné teszi a mindennapjaimat. Ha tud bármilyen megoldást javasolni szívesen fogadom!
  Köszönettel: Márti

 3. A Bemer fizikai érterápia a vérkeringést, azon belül is a kiserek keringését javítja. Nem „csinál” sem daganatot, sem nem tüntet el. A miómája egy jóindulatú daganat. Az általános célú Bemer kezelés nem befolyásolja.

 4. Tisztelt Doktorúr ! 

  Kérdezni szeretnék . Nagy szüksègem van a Bemer matrac és terápia hasznàlatàra . Közben van egy pici 1 cm- nél kisebb miómám . Évek óta nem nő . Befolyàsolhatja -e a matrac használat az állapotát ? Köszönöm szèpen .

 5. Olvassa el a hátfájás és gerincsérv cikkeimet. Mivel nem állapítottak meg kiszakadt gerincsérvet, így a teljes ágynyugalom nem fog segíteni, hanem egy hónap henyélés éppen ártani. Minél kevesebbet mozog, annál inkább meggyengülnek a gerinctartó izmok és annál hosszabb ideig maradnak meg a panaszai. Persze nehogy súlyzózni kezdjen nagy hirtelen!
  A TENS készüléket használhatja, de érdemi segítséget nem nyújt, különösen egy E3 szintű wellness készülék. Olvassa el, hogy mire való a TENS és mire az EMS! Izomstimulátort használjon, ezzel a műtét kockázata nélkül visszaerősítheti a gerincét tartó izmokat. Olvassa el, hogy mire való az izomstimulátor. Így lehet a gerinctartó izmokat erősíteni.
  2-3 hét alatt lehet javulást elérni, 2-3 hónap kell a véglegesnek tekinthető erő visszaszerzéséig.

 6. Idegbecsípődésem volt két hete. Az Ortopéd Szakorvos ideglazítót és gyulladáscsökkentőt írt fel, azt szedem. Röntgen leltem alapján „Intervertebrális disus rendellenesség” lett megállapítva, „vélemény: discopathia”. Az Ortopéd Orvos mindenféle mozgástól, lazítástól, gyógytornától határozottan eltiltott. Egy hónap ágyban fekvést írt elő. Kérdeztem, hogy használhatom-e az Omron E3 TENS készülékemet, nem volt a válasz.
  A fájdalom ugyan jelentősen csökkent, azonban nagyon határozatlannak érzem magam, pl. üléskor is enyhe fájdalmam van a megrándult alsó gerincszakaszon. A becsípődés előtt nem éreztem gyengének a gerincem, sétáltam, kocogtam, kerékpároztam, kerti munkát végeztem… Kérdésem, milyen kezelést, készüléket ajánl, és valóban olyan veszélyes lehet a mozgás, ahogy az Ortopéd Orvos fenyegetett, hogy műtét lehet a vége, ha nem fekszem legalább egy hónapot?

 7. Amint már említettem sok cikkben, a TENS kezelés kizárólag fájdalomcsillapító hatású, azaz semmilyen módon nem hat az izmokra!
  Önnek nem TENS-re, hanem EMS-re, azaz izomstimulációra (orvosi kifejezéssel szelektív ingeráramra van szüksége). Számos készülék létezik, ami úgynevezett multifunkciós, azaz TENS-EMS-mikroáram-iontoforézis-FES-interferenciális, stb elektromos kezelések közül többfélét is biztosít.
  Egy minőségi izomstimulátor megfelelő programokat biztosíthat a spasticitás (fokozott izomtónus, merevség) oldására. Nem minden izomstimulátor tud azonban ilyet. Különösen nem az arc kezelésére, Ez a terület apró izmokat tartalmaz, amit nyilvánvalóan másképp kell kezelni, mint például a hatalmas combizmot.
  A Runner Pro készüléket javaslom. Ebben benne van minden program, amire szüksége lehet a fentiek szerint. Az arc kezeléséhez azonban vásárolnia kell hozzá kis átmérőjű, kerek elektródákat, mert az alapcsomagban csak nagyméretű, négyzetesek vannak, ezek „nem férnek el” az arcán.
  https://www.medimarket.hu/hu-HU/runner-pro-4-csatornas-tens-ems-keszulek/p/38

 8. Nem hozzászólni, hanem kérdezni kívánok.

  Mi a javaslata egy agyműtéten átesett beteg TENS terápiával való kezelésérnek a lehetőségéről. Természetesen itt nem a műtött koponyaterület kezeléséről van szó, mert tudtommal az” tiltott terület”.
  Van e olyan kifejezett funkciója a TENS készülékek bármelyikének is, amellyel a görcsös izomtónust fel lehet oldani, és a bénultnak tűnő végtagok mozgását be lehet indítani. Van e kifejezetten arcizmokat (nyelést, beszédfunkciókat visszaállítása…) stimuláló elektróda és persze program bármelyik készüléken?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük