A transzkután elektromos idegstimuláció (TENS) az elektrostimuláció egyik módszere, amely a tested természetes fájdalomcsillapító mechanizmusainak aktiválásával mérsékli vagy megszünteti a fájdalmad. A TENS fő támadáspontjai a fájdalomingert továbbító idegpályáid, illetve a tested saját fájdalomcsillapító anyagait termelő rendszer. A TENS kezelés tüneti hatású, azaz a fájdalom megszüntetése ellenére sem gyógyítja magát a kiváltó betegséget. Fő előnye, hogy helyettesíti a gyógyszereket (vagy legalább a szükséges mennyiség kevesebb) és ezzel a nem kívánt mellékhatásokat is mérsékelheted.

Nézd meg filmem a TENS általános ismertetéséről. Kattints a lejátszás gombra.

A transzkután elektromos idegstimuláció hatékonysága

A transzkután elektromos stimuláció hatékonysága a fájdalom helyétől és típusától, illetve az alkalmazott TENS programtól függően eltérő lehet.

Minden vonatkozó kutatás arra a következtetésre jut, hogy a TENS jelentősen nagyobb fájdalomcsillapítást biztosít, mint a placebo beavatkozás. A tanulmányok eredményei eltérőek, ami abból is következik, hogy eltérő stimulációs impulzusokat (eltérő frekvencia, amplitudó, kezelési időtartam) alkalmaznak. Valamennyi tanulmány egységes abban, hogy a transzkután elektromos stimulációt (TENS-t) a fájdalom csillapítására alkalmas módszernek tartja .

A TENS kifejezésen bármely, a bőrfelületre helyezett elektródákon keresztül végzett elektromos stimulációt értünk, melynek célja az érző idegvégződések és a fájdalomcsökkentő mechanizmusok serkentése.

A TENS hatásmechanizmusa

A TENS-készülék által kibocsátott apró elektromos impulzus stimulálja az érző idegvégződéseket a bőrödbent és ezzel aktiválja a természetes fájdalomcsillapító mechanizmusaidat. Hatását két fő ponton, a fájdalomtovábbító idegpályákon és az endogén opioid rendszeren fejti ki. Az elektromos stimuláció paraméterei meghatározzák, hogy az impulzus melyik fájdalomcsillapító rendszert aktiválja.

Fájdalomkapu mechanizmus

A fájdalomkapu mechanizmus az „Aβ” (A béta) érzőidegrostokhoz köthető. E rostok stimulálása csökkenti vagy megszünteti a fájdalomigerek továbbítását a gerincvelőn át az agyi fájdalomközpontba. Ha pedig nem továbbítódik a fájdalominger, akkor a fájdalomérzés sem alakul ki.

A tapasztalok szerint az „Aβ”-rostok 90-120 Hz-en, azaz viszonylag magas frekvencián stimulálhatók a leghatékonyabban.

Biztosan nem adható meg egy adott frekvencia, mely általánosan és mindenkinél egyformán hatásos! Az kimondható, hogy a fenti tartományba tartozó impulzusok lesznek a leghatékonyabbak, de ezen belül „meg kell találni” az egyén számára a legmegfelelőbbet!

A fájdalomcsillapítás hatékonysága érdekében olyan eszköz beszerzése javasolt, amely lehetővé teszi a kezelési frekvencia módosítását és ezzel az optimális frekvencia megtalálását.

Bár fájdalomcsillapítást el lehet érni a TENS készülékek által biztosítot alapbeállítással is, de szinte biztosan nem ez lesz a leghatékonyabb kezelés az Ön számára.

Endogén opioid rendszer

Ha lassú, 2-5 Hz-es frekvenciát alkalmazunk, akkor ezekkel az „Aδ” (A delta) rostok stimulálhatók. Aktivitásuk serkenti az opioid mechanizmusokat és fokozódik az endogén opiát (encefalin) termelés a gerincvelőben. Az encefalin erős fájdalomcsillapító hatású, továbbá mérsékli a fájdalomtovábbító idegpályák aktivitását is.

A fájdalomkapu működéséhez hasonlóan itt sem létezik egyetlen, mágikus frekvencia, amely mindenki számára egyformán hatékony. Mindenkinek meg kell keresni a számára leginkább hatásos frekvenciát.

TENS készülékek és programjaik

Az egyszerűbb TENS készülékek általában csak hagyományos TENS programokat biztosítanak. Ezek lehetnek magas (hagyományos TENS)  vagy alacsony frekvenciájúak (endorfin TENS). Ezeket a kezeléseket évtizedek óta használják a fájdalom rövid távú kezelésére. Jelentős hátrányuk a HOZZÁSZOKÁS.

A hagyományos és endorfin TENS programokat csak néhány napig tudod sikerrel alkalmazni. Idegrendszered ugyanis hozzászokik a szabályosan ismétlődő impulzusokhoz és egy idő után “megtanulja” kizárni őket. Azt tapasztalhatod, hogy az első 3-4 kezelés nagyon jó hatású, majd lassan csökken az eredmény és 6.-7. napon már semmit sem érzel.

Ha olcsó, 10-15 ezer forintos TENS készüléket választasz, akkor tudd, hogy ezek az egyszerű eszközök szinte kivétel nélkül csak kétféle TENS kezelést biztosítanak: magas vagy alacsony frekvenciás, szabályosan ismétlődő impulzusokat leadó kezeléseket.

A minőségi készülékekben a hozzászokás kizárása érdekében újfajta programokat is találhatsz, mint a Burst, illetve a modulált TENS vagy éppen a mikroáram (MENS). Ezeket nem képes kiszűrni az agy, így hatásuk tartós.

Korábbi cikkemben már írtam a különböző TENS programokról, hatásaikról és velük kapcsolatos problémákról is. Érdemes elolvasnod.

Mit tehetsz a hozzászokás ellen?

Az olcsó TENS készüléket olyan fájdalmakra alkalmazd, melyek rövid ideig tartanak, azaz várhatóan nem kell 5-6 napnál tovább kezelned. Például fogfájás, izomzúzódás, húzódás, rándulás ilyen, mert ezek esetén az első napok a legfájdalmasabb, utána a  természetes gyógyulási folyamat már mérsékli a panaszokat.

Ha krónikus fájdalomtól szenvedsz, akkor az olcsó TENS készülékben csalódni fogsz, pedig nem a készülékben van a hiba, hanem rossz feladatra alkalmazod. Artrózis (ízület kopás), artritisz (ízületi gyulladások), reuma, ín-degeneráció, ín-gyulladás, gerincsérv, isiász, hátfájás általában tartós fájdalmat kelt, azaz hetekig, hónapokig vagy akár évekig visszatér a fájdalom.

Ha ilyen betegséged van, akkor olyan TENS készüléket kell választanod, amelyben van modulált TENS vagy még inkább mikroáramú (MENS) kezelés. Ezeket a kezeléseket épp a hozzászokás megakadályozására hozták létre, így nem veszítenek a hatékonyságukból akkor sem, ha hosszú időn át kell használnod őket. Az ilyen modern TENS és mikoráramú kezeléseket tartalmazó készülékek drágábbak lehetnek, de mivel hatásuk tartósan erős marad, így krónikus fájdalomban mindenképpen ilyet javaslok.

Tehát a TENS készülék választása előtt gondold végig, milyen gyakran kell fájdalmat csillapítanod. Ha általában 4-5 nap, akkor jók lehetnek az olcsó TENS-ek, ha egy hétnél tovább tart egy-egy fellángolás, akkor olyan készülék kell, ami modulált TENS vagy mikoráramú (MENS) kezelést biztosít.

Itt olvashatsz arról, hogy a minőségi TENS készüléket milyen panaszokra alkalmazhatod sikerrel.

A TENS mellékhatásai

A transzkután elektromos stimulációról egyértelműen elmondható, hogy nincs vagy lényegesen kevesebb a mellékhatása, mint ami a fájdalomcsillapító gyógyszerek tartós alkalmazásakor várható.

A leggyakoribb a panasz a kezelés helyén megjelenő bőrpirosodás. Ez azonban többnyire csak az elektromos impulzusok helyi kapilláristágító hatásának következménye. A kezelés után 15-20 perccel megszűnik. Ha nem szűnik meg és a hely felduzzad, akkor allergiás lehetsz az öntapadó elektróda ragasztóanyagaira vagy géljére. Cseréld le az elektródát cseréje más gyártó, más típusára és ez többnyire segít.

Arról, hogy milyen állapotokban nem alkalmazható a TENS ebben a cikkemben írtam.

Fontos tudnivalók TENS kezelés előtt

 • Akutan jelentkező, új  fájdalmat soha ne kezelj transzkután elektromos idegstimuláció (TENS) készülékkel, hanem először fordulj orvoshoz, hogy a fájdalom oka kiderüljön.
 • Általánosságban igaz, hogy csak olyan fájdalmat kezelj, amelynek okát ismered.
 • Ha az orvos fájdalomcsillapítást javasolt, akkor a fájdalomcsillapíító gyógyszer helyett választhatsz TENS kezelést.
 • Csak mentálisan beszámítható páciens használjon TENS készüléket önállóan
 • Ha pacemakered van, akkor általában nem ajánlott a transzkután elektromos idegstimuláció kezelés. Nem kizárt, de alapos és körültekintő elbírálás alá kell esnie. Az nyilvánvaló, hogy a pacemaker közelében, a mellkason, háton, vállakon, nyakon nem alkalmazhatod, azonban mérlegelni lehet alkalmazását lábadon, csípődön vagy a csuklódon.
 • Terhesség alatt a törzs, has, kismedence területén elektródát ellenjavallt elhelyezni. Egy nemrégiben megjelent vizsgálat szerint, bár a TENS nem ideális (nem elsőnek választandó) kezelési lehetőség terhesség alatt, azonban megfelelő körültekintéssel alkalmazható.
 • A munkavégzés alatt (például irodai székedben ülve) végzett TENS fájdalomcsillapítás biztonságos és eredményes. Azonban autóvezetés, nehézgépkezelés vagy magasban végzett munka közben soha ne használd!
 • Ha allergiás vagy az elektróda gélre vagy ragasztóanyagra, akkor ne alkalmazd öntapadó elektródával. Ilyenkor használj gumi (szilikon) elektródát.
 • Az elektródáka ne ragaszd bőrelváltozással érintett területre (pl. gyulladt bőrre, orbáncos területre, ekcémára)
 • A nyak elülső oldalán vagy carotis (nyaki artéria) felett ne alkalmazz kezelést.
 • Az elektródákat nem szabad a szemekre helyezned.
 • Az epilepsziában szenvedő betet általában nem kezelnek stimulációval –  konzultálj a kezelőorvossal.
Szerző: Dr. Zátrok Zsolt

A Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem 1991-ben. Hosszú ideig kórházi orvosként dolgoztam, majd elhagytam a pályát és a legkorszerűbb orvosi berendezések használatát oktattam az orvosi teamek számára. 2012 óta kizárólag olyan eszközökkel foglalkozom, melyet a beteg általi, otthoni használatra terveztek. Blogomban ezekről az eszközökről írok, beleértve a biztonságos alkalmazás ismertetését is. Tapasztalataim alapján meggyőződéssel állíthatom, hogy hozzájárulhatnak az egészséged megőrzéséhez/helyreállításához.

2 Comments

 1. KÉRDÉSEM NEUROPÁTHIA TALOP LÁBFEJ ALKALMAZHATÓ ÉS HOGYAN MENNYI DEIG.??

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük