TENS kezelés a gyakorlatban - Dr. Zátrok Zsolt blog

TENS kezelés a gyakorlatban

A TENS kezelés gyógyszermentes fájdalomcsillapító módszer, mely főképp mozgásszervi eredetű fájdalmak esetén hatásos. Alighanem hallottál már erről a módszerről, de a TENS “misztikus” eljárásnak tűnhet, nehéz elképzelni, hogyan is kell csinálni. Valójában ez egy rendkívül egyszerű kezelés. Megmutatom a legfontosabb dolgokat.  

Hasogat a vállad, fáj a hátad? Nem akar szűnni a csukló vagy térdfájdalmad? Alig bírsz el egy pohár vizet a teniszkönyök okozta panaszoktól?

Az orvosok többsége ezekre a problémákra általában ugyanazt javasolja: „vegyél be fájdalomcsillapító gyógyszert!”. Hirdetésekben, betegtájékoztató oldalakon is ezt az üzenetet “nyomják”. Pedig tudnod kell, hogy a pirulák nemcsak a fájdalomra, hanem tested minden részére hatnak! Tartós szedésük nemkívánatos következményekhez vezet. A fájdalomcsillapító gyógyszerek egy idő után szinte mindenkinél mellékhatásokat okoznak – gyomor-bélrendszeri panaszokat, gyomorsav-túltengést, gyomorfekélyt, súlyos esetben gyomorvérzést, a fehérvérsejtek károsítása révén a betegségek elleni védekező folyamatok károsítását.

Az adatok szerint a fájdalomcsillapítók rendszeres szedése megnégyszerezi a szív eredetű halálozás és stroke (agyvérzés) kockázatát. 

Ha tartósan fennálló fájdalmak kínoznak, akkor saját érdekedben érdemes olyan megoldást keresned, amely csökkenti a gyógyszerigényed és emellett hatékony fájdalomcsillaptást biztosít. A TENS kezelés épp ilyen módszer, ráadásul bizonyítottan mellékhatésmentes. Itt olvashatsz arról, milyen panaszok esetén javasolt az alkalmazása és hogyan hat. 

A TENS kezelés előkészületek

A TENS-t tested bármely részén megjelenő fájdalomra alkalmazhatod. Kivétel képez az agykoponya, a pajszmirigy és a szív. Az ellenjavallatokról itt olvashatsz.

Kezelés előtt mosd le langyos, szappanos vízzel azt a területet, amit kezelni akarsz. A zsíros bőr csökkenti az elektróda tappancsok tapadását és rontja a jelátvitelt. Erősen szőrös területen a kezelés hatása elmaradhat, mert a szőrök megakadályozzák, hogy az impulzus a bőrre jusson. Sajnos nincs más mód, legalább az elektródák helyét szőrtelenítened kell.

A kezeléshez TENS készülékre és öntapadó TENS elektródákra (más néven elektróda tappancsokra) van szükséged. 

 • A TENS készülék egy kisméretű eszköz, mely előre programozott fájdalomcsillapító kezeléseket tartalmaz. A drágább készülékek általában több kezelőcsatornát biztosítanak, azaz nagyobb területet tudsz egyszerre kezelni, illetve többféle kezelőprogramot biztosítanak.
 • Az öntapadó elektródákon keresztül jutnak a készülék által leadott impulzusok a testbe és az idegvégződésekre. A drágább (jobb minőségű) elektródák hatékonyabban viszik át az impulzusokat a bőrbe és ez gyorsabb és tartósabb fájdalomcsillapító hatásban, illetve kisebb kezelési kellemetlenséggel járnak.

TENS kezelés gyakorlati végrehajtása

A kezeléshez az elektródákat a fájdalmas terület köré kell felragasztani, sohasem közvetlenül a fájó pontra!

Az elektródákat mindig párban kell használni. Egyetlen elektróda nem elegendő! Az elektródapár két elektródáját kell ugyanannak a kábelnek a két végével összekötni. Közöttük “közlekednek” majd a fájdalomcsillapító impulzusok.

Az elektródák soha ne érintkezzenek egymással, mindig legyen közöttük legalább 2-3cm távolság. Minél távolabb kerülnek egymástól az elektródapár tagjai, annál magasabb áramerősségre van szükség, illetve a 20cm távolság felett a hatékonyság is csökkenni kezd.

A készülékekhez általában mellékel a gyártó néhány ábrát, de ha követed a javaslataimat, bárhol kezelhetsz a testeden. Olyan területen is, amire esetleg nem találsz ábrát.

Ha “tudományos” alaposságú akarsz lenni, akkor a pozitív elektródát a törzsedtől távolabb helyezd, a negatívat közelebb. Pl. a csukló esetén a (távolabbi) tenyérbe a pozitív, a csukló fölé (kozelebbi) a negatív kerüljön. Egyes  orvosokk szerint ennek van némi jelentősége, mások szerint a polaritás TENS kezelés esetén nem lényeges.

Lássunk két példát.

Csuklófájdalom

Általában elegendő egyetlen elektródapár felragasztása. A fájdalmas terület egyik, illetve másik oldalára kerüljenek az elektródák. A közöttük levő távolság 8-15 cm között optimális. Ugyanazon kábel két végével kösd össze őket és a kábelt csatlakoztasd a készülékhez. Ne ragaszd az elektródát ízületi hajlatra – ha kezelés közben mozdulnod kell, akkor könnyen leválhat.

tens elektróda felhelyezése csoklófájdalom esetén

Térdfájdalom

A fájdalmas terület nagyobb, mint a csuklónál, így két elektródapárra lesz szükséged. Határozd meg a fájdalmas terület kiterjedését és vedd körbe az elektródákkal. Két kábelt kell használnod. Kösd össze az egyik kábellel az egyik oldali két elektródát, a másikkal a másik oldaliakat. Az elektródákat összekötheted keresztben is, azaz a jobb felsőt a bal alsóval, a jobb alsót pedig a bal felsővel. Próbáld ki mindkét változatot és azt használd, amelyiket hatékonyabbnak érzel. A kábelt csatlakoztasd a készülékhez.

tens elektróda felhelyezése térdfájdalom esetén

Bárhol érzel fájdalmat, ugyanígy vedd körül a területet elektródákkal. Minél nagyobb a fájó terület, annál több elektródapárra van szükséged.

Egycsatornás TENS készülék megfelelő kis területű panaszok, mint például a csukló, egyoldali nagyfájdalom esetén, de a térd esetén kétszer kell felhelyezned. Először az egyik, majd a másik oldalra, ez kétszer 30-40 perc kezelést jelent egyetlen panaszra.

Kétcsatornás készülék kiváló, ha a fájdalmad egyoldali és maximum kb kéttenyérnyi, mint pl. a térdfájdalom. Ha azonban mindkét térded fáj, akkor a kétcsatornás készülékkel külön kell kezelned az egyik és a másik térded. Ilyenkor érdemes 4 csatornás készüléket használni, amivel egyszerre kezelheted a két térded, de akár a nyakadtól a derakadig az egész hátad is.

Kezelőprogram kiválasztása

Miután az elektródák a helyükre kerültek, a kábelt is csatlakoztattad, kapcsold be készüléked és válaszd ki a kezelőprogramot. Az egyes TENS programokról és hatásukról ebben a cikkemben olvashatsz. 

Kétféle TENS készülék van.

 • Az egyik csak programszámokat mutat és a használati útmutatóban kell megkeresned, melyik szám milyen kezelést takar. Pl. az útmutatóban azt találod, hogy a hagyományos TENS program a “3”. sorszámú. Akkor a készüléken először állítsd be a 3-as kezelőprogramot. Ezután indítsd a kezelést a Start vagy OK gombokkal. 
 • Másik típusnál a kijelzőn programlistát látsz, és a programnevek alapján tudsz választani. Válaszd először itt is a hagyományos TENS-t. Ezután indítsd a programot.

A kezelés indítása – intenzitás beállítása

Ilyenkor még semmit sem fogsz tapasztalni, mert a TENS kezelés ugyan elindult, de ahhoz,  hogy megfelelő hatású és érezhető is legyen, az intenzitást (azaz a kezelés erősségét) be kell állítanod.

Mivel minden ember bőrének idegvégződései eltérő érzékenységűek, így mindenkinek magának kell megtalálnia a neki megfelelő intenzitást. A túl alacsony intenzitás (nem érzel semmit) hatástalan, a túl magasra állított intenzitás fájdalmas lehet. Az arany középút a megfelelő. Határozottan érezni kell a “hangyamászás-szerű” impulzusokat, de nem szabad, hogy azok fájdalmat okozzanak. A túl magas intenzitás kiválthatja az izmok rángatózását is, de erre nincs szükség.

Ha ezzel megvagy, akkor a gép már kezel is. Minden programnak van egy orvosi javaslatokon alapuló időtartama. Ha ez letelik a készülék leáll. A kezelési időt hosszabbíthatod, de általában ne rövidítsd. A TENS kezelés hatásának kialakulásához a legtöbb készülék és program esetén 20-30 perc vagy ennél hosszabb idő kell. Egy 5 perces “rohamkezeléssel” többnyire nem érsz el semmit. 

A fájdalommentesség időtartama főleg a kezelőprogram beállításaitól függ

 • Magas frekvenciával végzett rövid kezelés azonnali, azonban nem túl hosszan tartó fájdalomcsillapító hatású.  
 • Alacsony frekvenciák alkalmazásával lassabban alakul ki a fájdalomcsillapító hatás (30-40 perces kezelés után), azonban a hatás hosszabban, akár 24 óráig tartó lehet.

TENS programok típusai

Az olcsóbb, 10-15 ezer forint körüli TENS készülékek majdnem biztosan csak hagyományos TENS programokat biztosítanak. Ezek lehetnek magas vagy alacsony frekvenciájúak (endorfin TENS).

Ezeket a kezeléseket évtizedek óta használják a fájdalom rövid távú kezelésére. Jelentős gyengeségük a HOZZÁSZOKÁS. Ezért ezeket a programokat csak néhány napig tudod sikerrel alkalmazni. Idegrendszered ugyanis hozzászokik a szabályosan ismétlődő impulzusokhoz és egy idő után “megtanulja” kizárni őket. Azt tapasztalhatod, hogy az első 3-4 kezelés nagyon jó hatású, majd lassan csökken az eredmény és 6.-7. napon már semmit sem érzel. Ha olcsóbb, 10-15 ezer forintos TENS készüléked van, akkor szinte teljesen biztos, hogy csak olyan TENS kezelést tudsz alkalmazni, melyekhez néhány nap után hozzászoksz.

A minőségi készülékek modulált TENS vagy akár mikroáramú (MENS) programokat biztosítanak. Ezeket nem képes kiszűrni az agy, így hatásuk tartásan megmarad, nincs hozzászokás. Ha artrózis, atritisz, reuma, gerincsérv, hátfájás, epikondilitisz, teniszkönyök, isiász, lumbágó kínoz, akkor olyan készüléket válassz, amiben van modulált TENS vagy mikroáram (MENS).

Korábbi cikkemben már írtam a különböző TENS programokról, hatásaikról és velük kapcsolatos problémákról is. Érdemes elolvasnod.

Mit tehetsz a hozzászokás ellen?

Az olcsó TENS készüléket olyan fájdalmakra alkalmazd, melyek rövid ideig tartanak, azaz várhatóan nem kell 5-6 napnál tovább kezelned. Például fogfájás, izomzúzódás, húzódás, rándulás ilyen, mert ezek esetén az első napok a legfájdalmasabb, utána a  természetes gyógyulási folyamat már mérsékli a panaszokat.

Ha krónikus fájdalomtól szenvedsz, akkor az olcsó TENS készülékben csalódni fogsz, pedig nem a készülékben van a hiba, hanem rossz feladatra alkalmazod. Artrózis (ízület kopás), artritisz (ízületi gyulladások), reuma, ín-degeneráció, ín-gyulladás, gerincsérv, isiász, hátfájás általában tartós fájdalmat kelt, azaz hetekig, hónapokig vagy akár évekig visszatér a fájdalom.

Ha ilyen betegséged van, akkor olyan TENS készüléket kell választanod, amelyben van modulált TENS vagy még inkább mikroáramú (MENS) kezelés. Ezeket a kezeléseket épp a hozzászokás megakadályozására hozták létre, így nem veszítenek a hatékonyságukból akkor sem, ha hosszú időn át kell használnod őket. Az ilyen modern TENS és mikoráramú kezeléseket tartalmazó készülékek drágábbak lehetnek, de mivel hatásuk tartósan erős marad, így krónikus fájdalomban mindenképpen ilyet javaslok.

Tehát a TENS készülék választása előtt gondold végig, milyen gyakran kell fájdalmat csillapítanod. Ha általában 4-5 nap, akkor jók lehetnek az olcsó TENS-ek, ha egy hétnél tovább tart egy-egy fellángolás, akkor olyan készülék kell, ami modulált TENS vagy mikoráramú (MENS) kezelést biztosít.

Biztonságos-e az otthoni TENS kezelés?

A TENS általában teljesen veszélytelen és kockázatmentes. Akár napi 8-10x is alkalmazható! Mint minden módszernek, ennek is lehetnek veszélyei, amennyiben bizonyos állapot áll fenn, bizonyos betegségben szenvedsz. Ebben a cikkemben olvashatsz a TENS ellenjavallatairól. Ha bizonytalan vagy a saját helyzeted tekintetében, akkor a kezelést alkalmazása előtt fordulj fizikoterápiás kezelésben jártas orvoshoz.

Fontos: ha nem tudod a fájdalom okát, akkor ne kezdj kezelésbe! Az ismeretlen fájdalom megszüntetése veszélyes lehet. Például elkezd fájni a hasad és kezelni kezded. A fájdalom gyorsan el is múlik, azonban néhány óra múlva erősebben tér vissza. Ekkor már mentő visz ügyeletre, ahol kiderülhet, hogy például vakbélgyulladás okozta a panaszt, ki is lyukadt és életveszélybe sodortad magad.

Ha a fájdalom oka régen ismert, rendszeresen ismétlődik, az orvosok fájdalomcsillapító szedését javasolták, akkor gyógyszer helyett vagy mellett alkalmazhatod a TENS kezelést. Az újra és újra, ugyanott, ugyanúgy megjelenő fájdalom esetén nem kell ismét és ismét orvoshoz menned.

A TENS kezelés már az első alkalmazáskor csökkenti a fájdalmat. Tudnod kell azonban, hogy a TENS csak fájdalomcsillapító hatású, azaz nem gyógyítja az eredeti betegséget. A fájdalmak hatékony megszüntetésével azonban megszabadít a szenvedéstől, javítja az életminőséged.

blank
blank
blank
MEGOSZTOM

HOZZÁSZÓLÁSOK

Wordpress (20)
 • Dr. Zátrok Zsolt

  Az adott készülék 6-os programja úgynevezett TENS kezelést biztosít. Ennek a kezelésnek kizárólag fájdalomcsillapító hatása van, a fájdalomcsillapító gyógyszert helyettesíti. A TENS-nek a kezelést követően egy adott ideig van hatása (ez egyéntől függ), utána megszűnik és ismételni kell.
  A TENS-nek nincs hatása a becsípődésre, azaz csak TENS kezeléstől a panaszai nem fognak megszűnni. Használjon izomstimulációs programokat a gerinctartó izmain! Olvassa el ezt a cikkem.

 • comment-avatar
  Vica 3 weeks

  Tistelt Doktor Úr!

  Gerincsérvem miatt ami három héttel ezelőtt becsípődött a sok gyógyszeres kezelés mellé (ami semmit nem segít) a fájdalom most már főként deréktól bokàig főleg a comb hátsó részébe sugárzik iszonyatos fájdalommal a Tensel Double Smart ME2015 készüléket írták fel.
  A még fennálló vírushelyzetre tekintettel semmiféle használati utasítást nem adtak, így a készülékhez adott használati útmutató és az interneten találhato kisvideo alapján kezdtem el a használatát csak nem tudon hogy jól-e. (Csípő környék-fenékalj– térd hátsó rész hajlata-boka + – + – program6-os), valamint (derék két oldala a forgónál – fenékalj – comb hátsó térd fölötti része – + + – proram 5 120 Hz). Maga a kezelés nagyon jól esik, utána még egy kis ideig de aztán újra visszatér a fájdalom. Ezért szeretnék egy kis tanácsot kérni, hogy egyáltalán jól használom-e a készüléket.
  Tisztelettel:
  Vica

 • Dr. Zátrok Zsolt

  A TENS kezelés kizárólag a fájdalomérző idegekre hat. Nem okoz összehúzódást az izmokban. HA igen, akkor vagy nagyon régi és elavult készüléke van vagy nem TENS-t használ.
  Az izommerevség kezelését izomstimulációval (szelektív ingeráram) kezeléssel lehet végezni. Ezen belül is fontos az impulzus megfelelő beállítása. MErt rosszul beállított, rosszul megválasztott kezelőprogram az izommerevséget fokozhatja!
  Attól, hogy valami elektroterápia, még nem biztos, hogy használ! Tudni kell azt is, hogyan!
  Küldjenek e-mailt vagy közvetlen facebook üzenetet: mi a betegség, milyen készüléket használnak és melyik programját?

 • comment-avatar
  Sanyi 2 months

  Érdeklődnék hogy a túl sok használat nem okoz e görcsös merevséget az alkarban.(radiálisz)
  Ahogy használjuk az ujjak a tenyér felé hajolnak karom állásba.
  Meddig lehet használni amíg kárt nem teszünk.?
  A bal láb merev nagyon , ahhoz hogy a térd hajoljon mit tegyünk?

 • Dr. Zátrok Zsolt

  Az agyinfarktus (ischémiés sztroke) otthoni kezeléséről (is) szól ez az írásom. A centrális bénulás rész vonatkozik az önök esetére.
  A TENS kezelés csak fájdalomcsillapításban jön szóba, nincs más hatása.
  Az EMS az, ami segíthet.

 • comment-avatar
  Herczeg Magdolna 2 months

  Édesanyámnak baloldali agyiinfarktusa volt egy hónapja,két kórház kiürítés után most én kezdtem el gondozni.A kórházból küldtek vele tájékoztatót,hogy hogyan tornáztassam amivel nincs is gond,csináljuk.A bal lábát már fel tudja húzni,felemeli rövid ideig megtartja,a bal keze nem működik.A tens/ems segíthet?

 • Dr. Zátrok Zsolt

  A peroneus parezis egy úgy nevezett perifériás bénulás. Gyógyulási ideje igen lassú. Akár több év is kell, mire az ideg “visszanő”. A kezeléseket a gyógyulásig kell, naponta ismételni. Olvassa el vonatkozó cikkem, hogy miért.

 • comment-avatar
  Kőhegyi Mihalyne 3 months

  Szeretnem kerdezni a ferjemnek Peroneusz  Parézise van jó drága Tens géppet hasznal a labara naponta 2 x egy éve már nagyon sokat javult de szeretnenk kerdezni meddig csinalja még

 • Dr. Zátrok Zsolt

  Az attól függ, hogy mit tud a készüléke és hogy mi a célja! Fájdalomcsillapításra TENS, a térd körüli izmok erősítésére EMS, a gyulladáscsökkentésre mikroáram (MENS) kezelés való. A felhelyzés attól függ, hogy fájdalmat akar csökkenteni vagy izmot kezelni. Mert nem mindegy.

 • comment-avatar
  Anita 3 months

  Üdvözlöm tisztelt dr.úr!
  A jobb térdem a combom felőli részén, vagyis a felső részén meg van dagadva és fáj. Gyulladáscsökkentők szedése után amit ajánlott az orvos sem múlt el. Sajnos már hátul is kezd fájni a hajlatban.
  Egy 4 csatornás de olcsóbbik készülekem van. Szabad e és ha igen hova helyezhető fel a tappancs. Válaszát előre is köszönöm!

 • Dr. Zátrok Zsolt

  Olvassa el a Alkalmazható-e TENS kezelés daganatos betegségben? című cikkemet. Használja a keresőt.

 • comment-avatar
  Fodor Anna 8 months

  Daganatos fájdalmakra ia lehet alkalmazni?

 • Dr. Zátrok Zsolt

  A TENS kezeléshez az azonos kábel két végén levő elektródákkal közre kell fogni a fájdalmas területet vagy annak kiindulási helyét. A fájdalomcsillapító TENS inmpulzus a két elektróda között fog haladni és így váltja ki a hatást. TILOS az elektródákat úgy elhelyezni, hogy az áram átfollyon a szíven, nyaki ereken, pajzsmirigyen. Azaz nem szabad az egyik elektródát a hátára tennie, a párját pedig a szíve elé.
  Ha azonban mindkét elektróda a szív előtt (pl. a bordaközben, a mellizmokon, stb) van, az nem veszélyes. Hasonlóan a háton, a gerinc mellett (ahol a bordaközti idegek kilépnek a gerincből) elhelyezhető az elektródapár.

 • comment-avatar

  Tisztelt Doktor Úr!

  Bordaközi idegzsábára hová helyezzem a tappancsokat? Jelenleg egy 2 csatornás tens gépem van, tervezem a Dolito 2 megvásárlását a modulált program miatt. A fájdalmam mell alatt van körben, illetve hónalj alatt is, de szív környékére gondolom nem szabad tenni. Emiatt merült fel a kérdés bennem, hogy hogyan helyezzem fel a 4 tappancsot csatornánként, és hová? Válaszát előre is köszönöm!

 • Dr. Zátrok Zsolt

  Attól függ, hogy mi okozza a zsibbadást. A TENS-t gyakran alkalmazzák polineuropátia, neuropátia, cukorbetegséghez társuló érzészavarok tünetei esetén. Speciálisan erre kifejlesztett kesztyű és zokni elektródák is beszerzhetők.

 • comment-avatar
  kacser ferenc 8 months

  Kéz és lábzsibbadás csillapitás enyhitésére használ e a készülék?

 • comment-avatar
  Dr. Zátrok Zsolt 1 year

  a TENS kezelés KIZÁRÓLAG FÁJDALOMCSILLAPÍTÁSRA való. A csontritkulás (általában) semmilyen fájdalmat nem okoz és a TENS-nek semmilyen hatása nincs rá.
  A Spondylosis (azaz a gerinc degenerációs megbetegedése) erős fájdalommal járó állapot – erre a TENS nagyon jó, de nem javítja az állapotot, csak a fájdalmat csökkenti. Mivel a spondilosys hosszan tartó folyamat, így csak komolyabb, modernebb TENS készülék jön szóba, olyan, ami rendelkezik modulált TENS programmal. Az olcsó TENS készülékekben ilyen nincs és fájdalomcsillapító hatásuk spondilosysban néhány napig tart. A Dolito TENS készülék például ilyen, illetve a nagyobb tudású Genesy 300 Pro.

 • comment-avatar
  marika 1 year

  csontritkulasra ajanlja e ? es Spondylosis allando fajdalmat okoz

 • comment-avatar
  Dr. Zátrok Zsolt 1 year

  A legújabb vélekedés szerint a fém implantátumok nem befolyásolják a TENS kezelést és viszont. Olvassa el a TENS ellenjavallatairól írt cikkemet.

 • comment-avatar
  Kata 1 year

  Boldog újévet kívánok!

  3 protézisem van, az utolsó 4 hónapos j.térd. Nagy fájdalmaim vannak. A régiek, 8 a csípő,5 a bal térd, megerőltetve. Jó a Tens ezekre is?
  Üdv.Kata