A TENS kezelés gyógyszermentes fájdalomcsillapító módszer, mely főképp mozgásszervi eredetű fájdalmak esetén hatásos. Alighanem hallottál már erről a módszerről, de a TENS „misztikus” eljárásnak tűnhet, nehéz elképzelni, hogyan is kell csinálni. Valójában ez egy rendkívül egyszerű kezelés. Megmutatom a legfontosabb dolgokat.  

Hasogat a vállad, fáj a hátad? Nem akar szűnni a csukló vagy térdfájdalmad? Alig bírsz el egy pohár vizet a teniszkönyök okozta panaszoktól?

Az orvosok többsége ezekre a problémákra általában ugyanazt javasolja: „vegyél be fájdalomcsillapító gyógyszert!”. Hirdetésekben, betegtájékoztató oldalakon is ezt az üzenetet „nyomják”. Pedig tudnod kell, hogy a pirulák nemcsak a fájdalomra, hanem tested minden részére hatnak! Tartós szedésük nemkívánatos következményekhez vezet. A fájdalomcsillapító gyógyszerek egy idő után szinte mindenkinél mellékhatásokat okoznak – gyomor-bélrendszeri panaszokat, gyomorsav-túltengést, gyomorfekélyt, súlyos esetben gyomorvérzést, a fehérvérsejtek károsítása révén a betegségek elleni védekező folyamatok károsítását.

Az adatok szerint a fájdalomcsillapítók rendszeres szedése megnégyszerezi a szív eredetű halálozás és stroke (agyvérzés) kockázatát. 

Ha tartósan fennálló fájdalmak kínoznak, akkor saját érdekedben érdemes olyan megoldást keresned, amely csökkenti a gyógyszerigényed és emellett hatékony fájdalomcsillapítást biztosít. A TENS kezelés épp ilyen módszer, ráadásul bizonyítottan mellékhatásmentes. Itt olvashatsz arról, milyen panaszok esetén javasolt az alkalmazása és hogyan hat. 

A TENS kezelés előkészületek

A TENS-t tested bármely részén megjelenő fájdalomra alkalmazhatod. Kivétel képez az agykoponya, a pajzsmirigy és a szív. Az ellenjavallatokról itt olvashatsz.

Kezelés előtt mosd le langyos, szappanos vízzel azt a területet, amit kezelni akarsz. A zsíros bőr csökkenti az elektróda tappancsok tapadását és rontja a jelátvitelt. Erősen szőrös területen a kezelés hatása elmaradhat, mert a szőrök megakadályozzák, hogy az impulzus a bőrre jusson. Sajnos nincs más mód, legalább az elektródák helyét szőrtelenítened kell.

A kezeléshez TENS készülékre és öntapadó TENS elektródákra (más néven elektróda tappancsokra) van szükséged. 

 • A TENS készülék egy kisméretű eszköz, mely előre programozott fájdalomcsillapító kezeléseket tartalmaz. A drágább készülékek általában több kezelőcsatornát biztosítanak, azaz nagyobb területet tudsz egyszerre kezelni, illetve többféle kezelőprogramot biztosítanak.
 • Az öntapadó elektródákon keresztül jutnak a készülék által leadott impulzusok a testbe és az idegvégződésekre. A drágább (jobb minőségű) elektródák hatékonyabban viszik át az impulzusokat a bőrbe és ez gyorsabb és tartósabb fájdalomcsillapító hatásban, illetve kisebb kezelési kellemetlenséggel járnak.

TENS kezelés gyakorlati végrehajtása

A kezeléshez az elektródákat a fájdalmas terület köré kell felragasztani, sohasem közvetlenül a fájó pontra!

Az elektródákat mindig párban kell használni. Egyetlen elektróda nem elegendő! Az elektródapár két elektródáját kell ugyanannak a kábelnek a két végével összekötni. Közöttük „közlekednek” majd a fájdalomcsillapító impulzusok.

Az elektródák soha ne érintkezzenek egymással, mindig legyen közöttük legalább 2-3cm távolság. Minél távolabb kerülnek egymástól az elektródapár tagjai, annál magasabb áramerősségre van szükség, illetve a 20cm távolság felett a hatékonyság is csökkenni kezd.

A készülékekhez általában mellékel a gyártó néhány ábrát, de ha követed a javaslataimat, bárhol kezelhetsz a testeden. Olyan területen is, amire esetleg nem találsz ábrát.

Ha „tudományos” alaposságú akarsz lenni, akkor a pozitív elektródát a törzsedtől távolabb helyezd, a negatívat közelebb. Pl. a csukló esetén a (távolabbi) tenyérbe a pozitív, a csukló fölé (kozelebbi) a negatív kerüljön. Egyes  orvosokk szerint ennek van némi jelentősége, mások szerint a polaritás TENS kezelés esetén nem lényeges.

Lássunk két példát.

Csuklófájdalomtens elektróda felhelyezése csoklófájdalom esetén

Általában elegendő egyetlen elektródapár felragasztása. A fájdalmas terület egyik, illetve másik oldalára kerüljenek az elektródák. A közöttük levő távolság 8-15 cm között optimális. Ugyanazon kábel két végével kösd össze őket és a kábelt csatlakoztasd a készülékhez. Ne ragaszd az elektródát ízületi hajlatra – ha kezelés közben mozdulnod kell, akkor könnyen leválhat.

Térdfájdalom

tens elektróda felhelyezése térdfájdalom eseténA fájdalmas terület nagyobb, mint a csuklónál, így két elektródapárra lesz szükséged. Határozd meg a fájdalmas terület kiterjedését és vedd körbe az elektródákkal. Két kábelt kell használnod. Kösd össze az egyik kábellel az egyik oldali két elektródát, a másikkal a másik oldaliakat. Az elektródákat összekötheted keresztben is, azaz a jobb felsőt a bal alsóval, a jobb alsót pedig a bal felsővel. Próbáld ki mindkét változatot és azt használd, amelyiket hatékonyabbnak érzel. A kábelt csatlakoztasd a készülékhez.

Bárhol érzel fájdalmat, ugyanígy vedd körül a területet elektródákkal. Minél nagyobb a fájó terület, annál több elektródapárra van szükséged.

Egycsatornás TENS készülék megfelelő kis területű panaszok, mint például a csukló, egyoldali fájdalom esetén, de a térd esetén kétszer kell felhelyezned. Először az egyik, majd a másik oldalra, ez kétszer 30-40 perc kezelést jelent egyetlen panaszra.

Kétcsatornás készülék kiváló, ha a fájdalmad egyoldali és maximum kb kéttenyérnyi, mint pl. a térdfájdalom. Ha azonban mindkét térded fáj, akkor a kétcsatornás készülékkel külön kell kezelned az egyik és a másik térded. Ilyenkor érdemes 4 csatornás készüléket használni, amivel egyszerre kezelheted a két térded, de akár a nyakadtól a derekadig az egész hátad is.

Kezelőprogram kiválasztása

Miután az elektródák a helyükre kerültek, a kábelt is csatlakoztattad, kapcsold be készüléked és válaszd ki a kezelőprogramot. Az egyes TENS programokról és hatásukról ebben a cikkemben olvashatsz. 

Kétféle TENS készülék van.

 • Az egyik csak programszámokat mutat és a használati útmutatóban kell megkeresned, melyik szám milyen kezelést takar. Pl. az útmutatóban azt találod, hogy a hagyományos TENS program a „3”. sorszámú. Akkor a készüléken először állítsd be a 3-as kezelőprogramot. Ezután indítsd a kezelést a Start vagy OK gombokkal. 
 • Másik típusnál a kijelzőn programlistát látsz, és a programnevek alapján tudsz választani. Válaszd először itt is a hagyományos TENS-t. Ezután indítsd a programot.

A kezelés indítása – intenzitás beállítása

Ilyenkor még semmit sem fogsz tapasztalni, mert a TENS kezelés ugyan elindult, de ahhoz,  hogy megfelelő hatású és érezhető is legyen, az intenzitást (azaz a kezelés erősségét) be kell állítanod.

Mivel minden ember bőrének idegvégződései eltérő érzékenységűek, így mindenkinek magának kell megtalálnia a neki megfelelő intenzitást. A túl alacsony intenzitás (nem érzel semmit) hatástalan, a túl magasra állított intenzitás fájdalmas lehet. Az arany középút a megfelelő. Határozottan érezni kell a “hangyamászás-szerű” impulzusokat, de nem szabad, hogy azok fájdalmat okozzanak. A túl magas intenzitás kiválthatja az izmok rángatózását is, de erre nincs szükség.

Javaslatom: ha az elektródák a bőrödön vannak, akkor kezdd emelni az intenzitást. Kezdetben csak finom bizsergést érzel, majd csipkedést és ez fájdalomba fordul át. Az, hogy kinél hol a fájdalomhatár egyéni! Mindenki más értéknél érzi. Amikor úgy érzed, hogy ennél többet nem bírsz elviselni, akkor „meghatároztad a fájdalomköszöböt”. Ha ez pl. 30mA-nél van, akkor a TENS kezelést 20-24 mA közötti értékkel végezd. Ha a fájdalomköszöb 60, akkor pedig 40mA közelében (azaz kb a fájdalomköszöb 2/3-a lesz a jó érték).

5×5 cm-es elektróda használata esetén a maximális áramerősség ne haladja meg az 50-60mA-t!

Ha 50mA-nél semmit sem érzel, azt jelenti, hogy a bőröd extrém száraz, elszarusodott és magas az ellenállása. Emiatt a kezelés alacsony hatékonyságú. Ha ilyet tapasztalsz, akkor a kezelést végezd fürdés után, amikor a bőröd a víz felpuhította. Segít továbbá a problémán a megfelelő hidratáltság, azaz igyál egy nagy pohár vizet a kezelés előtt!!! Olvasd el ezt a cikkem.

Ha ezzel megvagy, akkor a gép már kezel is. Minden programnak van egy orvosi javaslatokon alapuló időtartama. Ha ez letelik a készülék leáll. A kezelési időt hosszabbíthatod, de általában ne rövidítsd. A TENS kezelés hatásának kialakulásához a legtöbb készülék és program esetén 20-30 perc vagy ennél hosszabb idő kell. Egy 5 perces „rohamkezeléssel” többnyire nem érsz el semmit. 

A fájdalommentesség időtartama főleg a kezelőprogram beállításaitól függ

 • Magas frekvenciával végzett rövid kezelés azonnali, azonban nem túl hosszan tartó fájdalomcsillapító hatású.  
 • Alacsony frekvenciák alkalmazásával lassabban alakul ki a fájdalomcsillapító hatás (30-40 perces kezelés után), azonban a hatás hosszabban, akár 24 óráig tartó lehet.

TENS programok típusai

Az olcsóbb, 10-15 ezer forint körüli TENS készülékek majdnem biztosan csak hagyományos TENS programokat biztosítanak. Ezek lehetnek magas vagy alacsony frekvenciájúak (endorfin TENS).

Ezeket a kezeléseket évtizedek óta használják a fájdalom rövid távú kezelésére. Jelentős gyengeségük a HOZZÁSZOKÁS. Ezért ezeket a programokat csak néhány napig tudod sikerrel alkalmazni. Idegrendszered ugyanis hozzászokik a szabályosan ismétlődő impulzusokhoz és egy idő után “megtanulja” kizárni őket. Azt tapasztalhatod, hogy az első 3-4 kezelés nagyon jó hatású, majd lassan csökken az eredmény és 6.-7. napon már semmit sem érzel. Ha olcsóbb, 10-15 ezer forintos TENS készüléked van, akkor szinte teljesen biztos, hogy csak olyan TENS kezelést tudsz alkalmazni, melyekhez néhány nap után hozzászoksz.

A minőségi készülékek modulált TENS vagy akár mikroáramú (MENS) programokat biztosítanak. Ezeket nem képes kiszűrni az agy, így hatásuk tartásan megmarad, nincs hozzászokás. Ha artrózis, atritisz, reuma, gerincsérv, hátfájás, epikondilitisz, teniszkönyök, isiász, lumbágó kínoz, akkor olyan készüléket válassz, amiben van modulált TENS vagy mikroáram (MENS).

Korábbi cikkemben már írtam a különböző TENS programokról, hatásaikról és velük kapcsolatos problémákról is. Érdemes elolvasnod.

Mit tehetsz a hozzászokás ellen?

Az olcsó TENS készüléket olyan fájdalmakra alkalmazd, melyek rövid ideig tartanak, azaz várhatóan nem kell 5-6 napnál tovább kezelned. Például fogfájás, izomzúzódás, húzódás, rándulás ilyen, mert ezek esetén az első napok a legfájdalmasabb, utána a  természetes gyógyulási folyamat már mérsékeli a panaszokat.

Ha krónikus fájdalomtól szenvedsz, akkor az olcsó TENS készülékben csalódni fogsz, pedig nem a készülékben van a hiba, hanem rossz feladatra alkalmazod. Artrózis (ízület kopás), artritisz (ízületi gyulladások), reuma, ín-degeneráció, ín-gyulladás, gerincsérv, isiász, hátfájás általában tartós fájdalmat kelt, azaz hetekig, hónapokig vagy akár évekig visszatér a fájdalom.

Ha ilyen betegséged van, akkor olyan TENS készüléket kell választanod, amelyben van modulált TENS vagy még inkább mikroáramú (MENS) kezelés. Ezeket a kezeléseket épp a hozzászokás megakadályozására hozták létre, így nem veszítenek a hatékonyságukból akkor sem, ha hosszú időn át kell használnod őket. Az ilyen modern TENS és mikroáramú kezeléseket tartalmazó készülékek drágábbak lehetnek, de mivel hatásuk tartósan erős marad, így krónikus fájdalomban mindenképpen ilyet javaslok.

Tehát a TENS készülék választása előtt gondold végig, milyen gyakran kell fájdalmat csillapítanod. Ha általában 4-5 nap, akkor jók lehetnek az olcsó TENS-ek, ha egy hétnél tovább tart egy-egy fellángolás, akkor olyan készülék kell, ami modulált TENS vagy mikroáramú (MENS) kezelést biztosít.

Biztonságos-e az otthoni TENS kezelés?

A TENS általában teljesen veszélytelen és kockázatmentes. Akár napi 8-10x is alkalmazható! Mint minden módszernek, ennek is lehetnek veszélyei, amennyiben bizonyos állapot áll fenn, bizonyos betegségben szenvedsz. Ebben a cikkemben olvashatsz a TENS ellenjavallatairól. Ha bizonytalan vagy a saját helyzeted tekintetében, akkor a kezelést alkalmazása előtt fordulj fizikoterápiás kezelésben jártas orvoshoz.

Fontos: ha nem tudod a fájdalom okát, akkor ne kezdj kezelésbe! Az ismeretlen fájdalom megszüntetése veszélyes lehet. Például elkezd fájni a hasad és kezelni kezded. A fájdalom gyorsan el is múlik, azonban néhány óra múlva erősebben tér vissza. Ekkor már mentő visz ügyeletre, ahol kiderülhet, hogy például vakbélgyulladás okozta a panaszt, ki is lyukadt és életveszélybe sodortad magad.

Ha a fájdalom oka régen ismert, rendszeresen ismétlődik, az orvosok fájdalomcsillapító szedését javasolták, akkor gyógyszer helyett vagy mellett alkalmazhatod a TENS kezelést. Az újra és újra, ugyanott, ugyanúgy megjelenő fájdalom esetén nem kell ismét és ismét orvoshoz menned.

A TENS kezelés már az első alkalmazáskor csökkenti a fájdalmat. Tudnod kell azonban, hogy a TENS csak fájdalomcsillapító hatású, azaz nem gyógyítja az eredeti betegséget. A fájdalmak hatékony megszüntetésével azonban megszabadít a szenvedéstől, javítja az életminőséged.

blank
Szerző: Dr. Zátrok Zsolt

A Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem 1991-ben. Hosszú ideig kórházi orvosként dolgoztam, majd elhagytam a pályát és a legkorszerűbb orvosi berendezések használatát oktattam az orvosi teamek számára. 2012 óta kizárólag olyan eszközökkel foglalkozom, melyet a beteg általi, otthoni használatra terveztek. Blogomban ezekről az eszközökről írok, beleértve a biztonságos alkalmazás ismertetését is. Tapasztalataim alapján meggyőződéssel állíthatom, hogy hozzájárulhatnak az egészséged megőrzéséhez/helyreállításához.

50 Comments

 1. Tisztelt Dr.Zátrok Zsolt!
  Cukorbetegség következtében a bal lábamon az érzőidegek kritikus pont alá estek. (orvosi rezgővillás vizsgálat során nem éreztem sokáig a rezgést. lábujjon végezték)
  Erre szeretném alkalmazni a TENS-t.
  Idegpálya stimulációhoz hová kellene helyezni a tappancsokat? Alkalmas e erre a problémára a készülék?
  (előfordul sok egyhelyben állásnál (pl. mosogatás), hogy elzsibbad a bal combom alig érzem de fájni nem fáj.)
  TENS HV6609-es készülékem van. Ez megfelelő minőségű?

 2. A TENS egy fájdalomcsillapító módszer. Teljesen alkalmatlan a bénult izmok kezelésére.

  Valószínű, hogy az elektromos kezelések egy másik formájára, az izomstimulációra gondolhatott.
  Ez valóban segíthet bizonyos bénulásokon. Akkor, ha az izom a bőrfelszínről elérhető.
  Ha jól értem, akkor a szemmozgató izmai károsodtak, melyek a szemgolyó mögött találhatók, így a stimuláció számára nem hozzáférhetők.
  Úgy vélem, hogy az izomstimuláció otthoni eszköz által biztosított formái nem jönnek szóba az ön esetében.

 3. Agyi infarktus következtében lebénult a bal szemet mozgató izom idege. Javítható-e ez TENS kezeléssel, s ha igen, hova kell helyezni a tappancsokat?

 4. A fogorvosnak igaza lehet. Az ideg sérülése a fogeltávolító beavatkozás szövődménye lehet. Az ideg regenerálódhat, kb 150-250 nap kell hozzá. Gyorsítani és segíteni elektroterápiával lehet.
  Felkereshet neurológust, de nem fog érdemben hozzátenni a fogorvosa által javasoltakhoz.
  Olvassa el az arcidegzsábáról szóló cikkem.

 5. Fél éve műtétben eltávolították a bal alsó bölcsességfogamat.
  Zsibbadás alakult ki szövődményként, majd 2hónap múlva a zsibbadáshoz fájdalom is társult. A fájdalom érintésre, kopogtatással az állon ujjal, vagy fogmosással a fogínyben érezhető. A zsibbadás az áll és az alsó ajak bal oldalán érezhető.
  Az orvos azt mondta hosszú idő is lehet a regenerálódás de állandóvá is válhat. Kezelést nem javasolt csak a milgamma szedését.
  Ön Milyen kezelést javasol vagy milyen orvosi konzultációt, neurológiát ? Én eddig csak a szájsebész véleményét hallgattam meg. Interneten csak az arcidegzsábáról lehet olvasni, de azt gondolom ez nem teljesen, vagy pedig nem is az.

  Üdvözlettel

  Csilla

 6. A TENS elvben alkalmazható minden ízületi eredetű fájdalomra. A fejen-koponyán, különösen a kisagy környékén nem ajánlott a használata. A TENS által alkalmazott áram megzavarhatja az agyi elektromos aktivitást.
  A fülfájdalom, állkapocsgyulladás esetén egyaránt a lágylézer kezelés a napjainkban elsőként alkalmazandó megoldás. A Personal Laser L200 vagy L400 készülék megfelelő erre.

 7. Állkapocs ízületi eredetű fülfájdalom csillapítására alkalmas a TENS kezelés? Ha igen, milyen készüléket ajánl és ilyenkor hová kell feltenni az elektródát?

 8. A Dolito egy kiváló eszköz fájdalomcsillapításra. A MioIonotech készülékben a TENS programok mellett van néhány izomstimuláló program is. De ha a Dolito bevált, akkor inkább ugyanannak a gyártónak izmok kezelésére is alkalmas készülékét javasolnám: Myolito és ennek „nagyobb tudású testvére”, a MyoBravo. Ezeket jobbnak tartom.

 9. Sikeresen használjuk a Dolito TENS készüléket. Szeretnénk EMS-el kiegészíteni. A MIO-IONOTENS (I-TECH) készüléket néztük ki következőre (tud ionoforézist is, ha kellene), de számomra nem egyértelmű, hogy tud-e EMS-t. A megnevezésben utalás van EMS-re, a leírásban „csak” az van „szabad memóriahely TENS – EMS kezelések mentésére”. Használható a készülék EMS-re ? Köszönettel.

 10. Izomsorvadás lassítására/kezelézére alkalmas a készülék? Nem SM! Térdtől és könyöktől lefelé jelentkezik a sorvadás, hogyan alkalmazzuk és melyik gépet érdemes ebben az esetben? Köszönöm

 11. A TENS/EMS/Mikroáram kezelések során a készülék minden csatornán szinkronizáltan (azonos időben) adja el az impulzust. Ezt nem lehet szabályozni.
  A Programlista/Sorozat stimuláció programcsoportban levő progamokkal a készülék 4 csatornája nem egyszerre, hanem páronként eltérő időben lép működésbe. Ennek értelmében, bár a 3 és 4. csatornák az 1 és 2 csatornákkal megegyező összehúzódási és nyugalmi idővel dolgoznak, működésüket késleltetéssel kezdik meg. A két
  csatornapár közötti késleltetés ideje 0,1 és 11 másodperc között változhat. Az egészen alacsony, 1 másodperc alatti késleltetési idő első sorban orvosi és rehabilitációs területen alkalmazható, míg a 2,3,4 és 11 másodperces késleltetések a szépségápolás és a sport területein ideálisak. Az izmok ritmikus stimulációja megnöveli a vénás keringés (véráram) és a nyirokkeringés (nyirokáramlás) sebességét. A véráram növekedésével a perifériás keringés, ezáltal a szövetek oxigén ellátása és az anyagcsere is javul. A szépségápolás területén a Szekvenciális Stimuláció alkalmas a narancsbőr hibáinak javítására, csökkenti a zsírlerakódásokat, serkenti a rossz testtartás miatt lelassult véráramot, valamint csökkenti a hosszú ácsorgás és az intenzív tréningeket követő „nehézláb” érzetet.
  Ezekhez a kezelésekhez a körkörös rugalmas elektródát javaslom alkalmazni , katt ide.

  Ha a csatornák készleltetését egyenként szeretné állítani, arra a Stiwell Med 4 készülék biztosít lehetőséget, igaz, a nagyobb kezelési szabadsághoz „némiképp” magasabb ár társul.

 12. Triathlon keszülékem van. A kérdésem, hogy be lehet-e úgy állítani ,hogy az elektródákon ne egyszerre érkezzen az impulzus. Ezt úgy tudom elérni, hogy külön nyomogatom az erősséget egyfolytában minden elektródánál, de azt szeretném, hogy magától csinálja. De ha még az erősséget is fel le állitgatná folyamatosan az nagyon jó lenne. Nem tudom létezik-e ilyen készülék. Én úgy érzem, hogy ez így sokkal kellemesebb érzés. Vagy ha a négy elektródán körkörösen stimulálna.

 13. A TENS kezelés nincs hatással a bénulásra. Az izomstimuláció vagy a szelektív ingeráram kezelés segíthet, attól függően, hogy milyen típusú bénulása van, mi okozza. Olvassa el ezt cikkem.

 14. 2020.11.29 től a váll izomzatom lebénult azóta sem jött rendbe. Járok kezelésre és tornára. Ez a gép jó nekem a bénúlásra?
  Előre is köszönöm a válaszát.

 15. Ilyen rövid kommnetben elég sok mindent belezsúfolt. Nézzük sorban.
  A derék, hát, nyakfájdalomra és a sérves panaszokra izomstimulátort javaslok (Myolito).
  A térd ciszta műtéttel szüntethető meg, nincs rá otthoni megoldás.
  A térdkopás fájdalmai enyhíthetők terápiás ultrahang készülékkel. De méginkább a cimbizmok visszaerősítésével, azaz izomstimulátor a megfelelő.
  Az Omron E3 nem biztosít modulált programokat, csak állandó frekvenciákat.
  A leírt panaszok enyhítésére a Myolito megfelelő választás lehet.

 16. Érdeklődni szeretnék olvastam a cikkeit a Tens gépekről.Nekem is van egy de már nagyon régi.Szeretném ha segítene. Fáj a derekam gerinc sérvem van de műteni nem kell.A nyakamon is sérv meg egy 20 mm plakk. A térdeimen van víz kopás és ciszta is.Bal vállam is fáj. Ezért kérdezném, hogy milyen gépet vásároljak. a cikkeiből kinéztem de nem tudom jó- e M-Sanic 901 terápiás ultrahang készüléket vagy Myalita multifunkciós Tens/EMS/fes vagy Omron E3 Tens modulált. Szeretném ha nem is minden nap de rendszerességgel használni, hogy ne fájdalmaimat. Mert most mindenem fáj ma kezdem a fizoterápiát de sajnos csak 3 kezelést adhatnak így választanom kellett hová akarom. Előre is köszönöm a segítségét.

 17. A doktor úr szerint akkor melyik eszköz lenne az, amely az orvosi szintet megközelíti?

 18. Alaptudású TENS-EMS készülék, egyszerűbb, enyhe panaszokra, rövidtávú fájdalomcsillapításra, elfeküdt nyakra, kisebb izomproblémákra hasznos lehet. Nem az orvosi kezelésekhez szükséges szintű eszköz.

 19. Tisztelt Doktor Úr, HV6609 készülékről hogyan vélekedik?

 20. A Compex SP4.0 egy sportolóknak „dedikált” készülék. Van benne ugyan általános TENS program, de nem modulált TENS. Ezt a készüléket sportolónak ajánlják, aki a sportteljesítményét akarja maximalizálni. A készülék „nem foglalkozik” a betegségtüneteket javítani akarókkal. Akkor ajánlom, ha az SP4-et, ha napi szinten sportol és ebben akar még „agresszívebb lenni”.
  Ha itt is-ott is fáj, feszülnek az izmok, ízületi panaszok kínozzák – nos… erre való a Genesy 300 Pro. Ebben nagyságrenddel többet tud, mint az SP4. A sporttal kapcsolatban pedig 95%-ban tudja, amit az SP4.

 21. Több cikkét végigolvastam a TENS/EMS kezeléssel kapcsolatban és próbáltam jobban utánanézni az otthoni eszközöknek. Egyik cikkében felsorol javasolt eszközöket. A keresés alapján két eszköz tűnik megfelelőnek: a Genesy 300 Pro és Compex SP 4.(Az ár differenciának nincs jelentősége) Ez utóbbinál nem találom a modulált programot, viszont a leírás MI (izom intelligencia)  kifejezést használ. Ez mennyiben felel meg a modulált programnak, illetve alkalmas-e idegstimulációra?

 22. A TENS elsődlegesen a mozgásszervi (izom, ízület) fájdalmainak csökkentésére szolgál. Ezekben nagy a hatékonysága.
  Az övsömör nem ilyen probléma, hanem egy herpesvírus fertőzés, ami nagyon erős fájdalmat okoz az érintett ideg lefutása mentén (csak az egyik testfél érintett).
  Elveben alkalmas lehet ezen fájdalmak csökkentésre, de nem mindenkinél. Meg kell próbálni. MIndenképpen modulált TENS programot javaslok. pl. a Dolito vagy Myolito készülékek már jók lehetnek.

 23. Édesapámnak övsömöre volt és azóta is fájdalmai vannak. Lehet alkalmazni erre neki is?
  Köszönöm Üdv.Sándor

 24. Az elektródákat a csonk végén kell elhelyezni. Egy pár elektródát elöl-hátul, a másik párat pedig oldalt – kívül és belül- helyezze el és így futtassa a modulált TENS programot.

 25. Édesapám jobb lábát térd fölött amputálták 4 héttel ezelőtt, erős és gyakori fantomfájdalmai vannak a lábujjak, a lábfej és a lábszár helyén. Vásároltunk egy Dolito TENS készüléket, erre a problémára szeretnénk használni, az útmutató írja is a javasolt programokat fantomfájdalomra, de nem találtunk olyan információt, hogy hová helyezzük ilyen esetben az elektródákat, mennyit és milyen formában. Tudna ebben esetleg tájékoztatást adni nekünk? Köszönjük előre is.

  Üdvözlettel,
  Tamás

 26. A protézis beültetés után két fontos dolog van: az egyik, hogy az implantátum alaposan beépüljön, becsontosodjon a helyére. A másik, legalább ilyen fontos dolog a rehabilitáció, azaz az ízületet körbevevő izmok erejének visszaszerzése. Ha levelét jól értelmezem, akkor ez utóbbi maradt el. Az izmai nem tartják rendesen az ízületet és a testsúlya közvetlenül az ízület-protézisre terhelődik, ez okozza a fura feszítő fájdalmat.
  Az izmokat izomstimuláció és gyógytorna kombinációjával erősítheti leghatékonyabban.
  „mAgától” nem fog elmúlni a szorítás, csak ha stabilizálja az ízületet.

 27. Tisztelt doktor úr !
  Nekem a bal térdemet háromszor műtötték az első műtétkort kaptam egy kis bacilust majd spriccer kivetek az első protézisemet 3 hónapig antibiotikum volt a térdembe Ez év januárban betették az új száras protézist nehezen gyógyul vannak idő szakok ,hogy jobb ,de ez a térdszorítás nem akar múlni!
  A kérdésem az volna ,hogy ez így természetes,és van rá esély ,hogy egyszer nem fogom érezni szorítás érezne
  Maradok tisztelettel

 28. Az adott készülék 6-os programja úgynevezett TENS kezelést biztosít. Ennek a kezelésnek kizárólag fájdalomcsillapító hatása van, a fájdalomcsillapító gyógyszert helyettesíti. A TENS-nek a kezelést követően egy adott ideig van hatása (ez egyéntől függ), utána megszűnik és ismételni kell.
  A TENS-nek nincs hatása a becsípődésre, azaz csak TENS kezeléstől a panaszai nem fognak megszűnni. Használjon izomstimulációs programokat a gerinctartó izmain! Olvassa el ezt a cikkem.

 29. Tistelt Doktor Úr!

  Gerincsérvem miatt ami három héttel ezelőtt becsípődött a sok gyógyszeres kezelés mellé (ami semmit nem segít) a fájdalom most már főként deréktól bokàig főleg a comb hátsó részébe sugárzik iszonyatos fájdalommal a Tensel Double Smart ME2015 készüléket írták fel.
  A még fennálló vírushelyzetre tekintettel semmiféle használati utasítást nem adtak, így a készülékhez adott használati útmutató és az interneten találhato kisvideo alapján kezdtem el a használatát csak nem tudon hogy jól-e. (Csípő környék-fenékalj– térd hátsó rész hajlata-boka + – + – program6-os), valamint (derék két oldala a forgónál – fenékalj – comb hátsó térd fölötti része – + + – proram 5 120 Hz). Maga a kezelés nagyon jól esik, utána még egy kis ideig de aztán újra visszatér a fájdalom. Ezért szeretnék egy kis tanácsot kérni, hogy egyáltalán jól használom-e a készüléket.
  Tisztelettel:
  Vica

 30. A TENS kezelés kizárólag a fájdalomérző idegekre hat. Nem okoz összehúzódást az izmokban. HA igen, akkor vagy nagyon régi és elavult készüléke van vagy nem TENS-t használ.
  Az izommerevség kezelését izomstimulációval (szelektív ingeráram) kezeléssel lehet végezni. Ezen belül is fontos az impulzus megfelelő beállítása. MErt rosszul beállított, rosszul megválasztott kezelőprogram az izommerevséget fokozhatja!
  Attól, hogy valami elektroterápia, még nem biztos, hogy használ! Tudni kell azt is, hogyan!
  Küldjenek e-mailt vagy közvetlen facebook üzenetet: mi a betegség, milyen készüléket használnak és melyik programját?

 31. Érdeklődnék hogy a túl sok használat nem okoz e görcsös merevséget az alkarban.(radiálisz)
  Ahogy használjuk az ujjak a tenyér felé hajolnak karom állásba.
  Meddig lehet használni amíg kárt nem teszünk.?
  A bal láb merev nagyon , ahhoz hogy a térd hajoljon mit tegyünk?

 32. Az agyinfarktus (ischémiés sztroke) otthoni kezeléséről (is) szól ez az írásom. A centrális bénulás rész vonatkozik az önök esetére.
  A TENS kezelés csak fájdalomcsillapításban jön szóba, nincs más hatása.
  Az EMS az, ami segíthet.

 33. Édesanyámnak baloldali agyiinfarktusa volt egy hónapja,két kórház kiürítés után most én kezdtem el gondozni.A kórházból küldtek vele tájékoztatót,hogy hogyan tornáztassam amivel nincs is gond,csináljuk.A bal lábát már fel tudja húzni,felemeli rövid ideig megtartja,a bal keze nem működik.A tens/ems segíthet?

 34. Szeretnem kerdezni a ferjemnek Peroneusz  Parézise van jó drága Tens géppet hasznal a labara naponta 2 x egy éve már nagyon sokat javult de szeretnenk kerdezni meddig csinalja még

 35. Az attól függ, hogy mit tud a készüléke és hogy mi a célja! Fájdalomcsillapításra TENS, a térd körüli izmok erősítésére EMS, a gyulladáscsökkentésre mikroáram (MENS) kezelés való. A felhelyzés attól függ, hogy fájdalmat akar csökkenteni vagy izmot kezelni. Mert nem mindegy.

 36. Üdvözlöm tisztelt dr.úr!
  A jobb térdem a combom felőli részén, vagyis a felső részén meg van dagadva és fáj. Gyulladáscsökkentők szedése után amit ajánlott az orvos sem múlt el. Sajnos már hátul is kezd fájni a hajlatban.
  Egy 4 csatornás de olcsóbbik készülekem van. Szabad e és ha igen hova helyezhető fel a tappancs. Válaszát előre is köszönöm!

 37. Olvassa el a Alkalmazható-e TENS kezelés daganatos betegségben? című cikkemet. Használja a keresőt.

 38. Daganatos fájdalmakra ia lehet alkalmazni?

 39. A TENS kezeléshez az azonos kábel két végén levő elektródákkal közre kell fogni a fájdalmas területet vagy annak kiindulási helyét. A fájdalomcsillapító TENS inmpulzus a két elektróda között fog haladni és így váltja ki a hatást. TILOS az elektródákat úgy elhelyezni, hogy az áram átfollyon a szíven, nyaki ereken, pajzsmirigyen. Azaz nem szabad az egyik elektródát a hátára tennie, a párját pedig a szíve elé.
  Ha azonban mindkét elektróda a szív előtt (pl. a bordaközben, a mellizmokon, stb) van, az nem veszélyes. Hasonlóan a háton, a gerinc mellett (ahol a bordaközti idegek kilépnek a gerincből) elhelyezhető az elektródapár.

 40. Tisztelt Doktor Úr!

  Bordaközi idegzsábára hová helyezzem a tappancsokat? Jelenleg egy 2 csatornás tens gépem van, tervezem a Dolito 2 megvásárlását a modulált program miatt. A fájdalmam mell alatt van körben, illetve hónalj alatt is, de szív környékére gondolom nem szabad tenni. Emiatt merült fel a kérdés bennem, hogy hogyan helyezzem fel a 4 tappancsot csatornánként, és hová? Válaszát előre is köszönöm!

 41. Attól függ, hogy mi okozza a zsibbadást. A TENS-t gyakran alkalmazzák polineuropátia, neuropátia, cukorbetegséghez társuló érzészavarok tünetei esetén. Speciálisan erre kifejlesztett kesztyű és zokni elektródák is beszerzhetők.

 42. Kéz és lábzsibbadás csillapitás enyhitésére használ e a készülék?

 43. a TENS kezelés KIZÁRÓLAG FÁJDALOMCSILLAPÍTÁSRA való. A csontritkulás (általában) semmilyen fájdalmat nem okoz és a TENS-nek semmilyen hatása nincs rá.
  A Spondylosis (azaz a gerinc degenerációs megbetegedése) erős fájdalommal járó állapot – erre a TENS nagyon jó, de nem javítja az állapotot, csak a fájdalmat csökkenti. Mivel a spondilosys hosszan tartó folyamat, így csak komolyabb, modernebb TENS készülék jön szóba, olyan, ami rendelkezik modulált TENS programmal. Az olcsó TENS készülékekben ilyen nincs és fájdalomcsillapító hatásuk spondilosysban néhány napig tart. A Dolito TENS készülék például ilyen, illetve a nagyobb tudású Genesy 300 Pro.

 44. csontritkulasra ajanlja e ? es Spondylosis allando fajdalmat okoz

 45. Boldog újévet kívánok!

  3 protézisem van, az utolsó 4 hónapos j.térd. Nagy fájdalmaim vannak. A régiek, 8 a csípő,5 a bal térd, megerőltetve. Jó a Tens ezekre is?
  Üdv.Kata

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük