Ínhüvelygyulladás típusai és gyógymódjai - Dr. Zátrok Zsolt blog

Ínhüvelygyulladás típusai és gyógymódjai

Az ínhüvelygyulladás legtöbbször egy egyébként ártatlan mozdulat tartós ismétlésére keletkezik. A “kampányban” végzett takarítás, ablakpucolás, gépelés, de akár a számítógépes játék közbeni egérhasználat, illetve a tavaszi-őszi kerti munkák (gereblyézés, ásás, metszés, kapálás), stb. is kiváltó ok lehet. Az eredmény pedig a mozgást akadályozó fájdalom lehet. Nézzük, hogy mit tehetsz a fájdalom csökkentése és a gyulladás megszüntetése érdekében. 

Az inak fontos szerepet játszanak az izmaid működésében. Az ín rögzíti az izmot a csonton, segíti az erő átadását és késlelteti az izmok korai kifáradását.

Az inak alagútszerű burkokban futnak. Ez az ínhüvely, amelyben nyákszerű anyag segíti az ín súrlódásmentes mozgását.

Ha tartósan ismételsz egy mozdulatot vagy a szokásosnál nagyobb, hirtelen terhelésnek teszed ki, akkor az ínhüvely gyulladásba jöhet. Fájdalom jelentkezik, ez akadályozza a mozdulat végrehajtását. Akár egy pohár víz megfogása és megtartása is gondot okozhat.

Az ínhüvelygyulladás formái

Az ínhüvelygyulladás típusa lehet fibrines és gennyes.

A fibrines ínhüvelygyulladás jellemzően a tartósan egyoldalú munkát végzőket érinti (gépírók, pénztárosok, zongoristák stb.). Az ismétlődő, monoton mozdulatok váltják ki, melyek hatására az ínhüvely begyullad, megduzzad, a csúszást segítő anyag összetétele pedig megváltozik. Ez a probléma az ujjak feszítő inaiban (a kézháton) a leggyakoribb; jellemző rá, hogy az ujjak mozgatásakor erős fájdalom lép fel, a kéz esetlenné válik, az érintett terület nyomásérzékeny, meleg tapintatú, duzzadt lesz. Amikor megmozdítod az ujjaid, az ínhüvely felett hóropogásszerű dörzsölés érzékelhető.

A gennyes ínhüvelygyulladást fertőzés okozhatja és szálka, tövis, tű általi szúrás után jelentkezhet. Erős fájdalommal és nyomásérzékenységgel indul. A terület kipirosodik, megduzzad, ami átterjedhet a szomszédos ujjakra és a kézhátra is. A gennyes ínhüvelygyulladást súlyos esetben magas láz, hidegrázás is kísérheti.

Fontos időben lépni, mert gennyes gyulladás esetén a gyógyulás és az ujj funkciójának megmaradása csak időben elkezdett orvosi kezeléssel biztosítható! Ezzel szemben a fibrines gyulladás kevésbé veszélyes, de nem kevésbé fájdalmas.

Teendők ínhüvelygyulladás esetén

Ha gyanítod, hogy ínhüvelygyulladásod van, először keresd fel az orvosod. Ha megbizonyosodtál arról, hogy nem gennyes gyulladásról van szó, akkor a kezelést házilag is végezheted.

  • Első lépésként helyezd nyugalomba a csuklód, azaz hagyd abba azt a munkát, mozdulatot, ami fájdalmat okoz.
  • Hűtsd le a területet. Használj jég-akkut vagy egyszerűen jégkockákat tegyél egy zacskóba és azzal kezelj. A hűtés kedvező hatásairól és kivitelezéséről itt írtam.
  • Alkalmazhatsz vény nélkül kapható gyulladáscsökkentő krémet, gyógyszert.

Fizikoterápiás megoldások, melyeket otthon is alkalmazhatsz:

  • A TENS kezelés a fájdalomcsillapítás gyógyszer- és mellékhatásmentes módszere. Bár a fájdalmakat gyorsan megszünteti egy időre, de gyógyító, gyulladáscsökkentő hatása nincs.
  • Az ultrahang terápia hatékonyan csökkenti a gyulladást. Az ultrahang kezelés serkenti a tested gyógyulási folyamatait, azaz lassan, néhány nap alatt fejti ki a hatását.
  • A lágylézer kezelés hatékonyabb és gyorsabb a gyulladáscsökkentésben, mint az ultrahang, azonban a lágylézer készülékek drágábbak. Előnye azonban, hogy a lézer hosszabb ideig alkalmazható, mint az ultrahang.
  • mágnesterápia nemcsak a csontok, hanem a lágyrészek (izom, ízület, ín, szalagok) elváltozásainak kezelésében is alkalmazható. Az eddig említetteknél hosszabb kezelésekre van szükség és a hatás is lassabban jelenik meg. A mágneses mező biostimulációs hatású, azaz -hasonlóan minden más fizikoterápiás módszerhez- nem maga a mágnes gyógyít, hanem az a folyamat, ami a mágneses hatásra elindul. Általában néhány napra szükség van ahhoz, hogy érzékelhető legyen.
blank
blank
blank
blank
blank
blank
MEGOSZTOM

HOZZÁSZÓLÁSOK

Wordpress (0)