Ínhüvelygyulladás típusai és gyógymódjai

Ablakpucolás, mobiltelefon-nyomkodás, számítógépezés, padlósúrolás – nincs olyan köztünk, aki ne végezte volna már mindegyiket hosszabb-rövidebb időn keresztül. Tudja, mi a közös bennük? Mindegyik hatására kialakulhat egy igencsak fájdalmas betegség, mégpedig az ínhüvelygyulladás.

A testünkben lévő inak meglehetősen fontos szerepet játszanak az izmok működésében: megakadályozzák azok korai kifáradását. Az inak alagútszerű burkokban találhatók, melyek neve ínhüvely. Az ínhüvelyek feladata, hogy a bennük lévő nyákszerű anyag segítéségével megkönnyítsék, súrlódásmentessé tegyék az inak mozgását; ha pedig ezek a „burkok” valamilyen okból kifolyólag begyulladnak, fájdalom jelentkezik, az izmok működése pedig nem lesz megfelelő.

Kétféle ínhüvelygyulladás ismert

Az ínhüvelygyulladás típusa lehet fibrines és gennyes.

A fibrines ínhüvelygyulladás jellemzően az egyoldali munkát végzőket érinti (gépírók, pénztárosok, zongoristák stb.); a sokáig végzett, monoton mozdulatok váltják ki, melyek hatására az ínhüvely begyullad, megduzzad, a csúszást segítő anyag összetétele pedig megváltozik. Ez a probléma az ujjak feszítő inaiban (a kézháton) a leggyakoribb; jellemző rá, hogy az ujjak mozgatásakor erős fájdalom lép fel, kezünk esetlenné válik, az érintett terület nyomásérzékeny, meleg tapintatú, duzzadt lesz. Amikor mozgatjuk ujjainkat, az ínhüvely felett hóropogásszerű dörzsölés tapintható.

A gennyes ínhüvelygyulladás valamely fertőzés következében alakul ki, okozhatja például szálka, tövis, tű általi szúrás. Ekkora a tünetek gyorsan bukkannak fel, erős a spontán fájdalom és a nyomásérzékenység, a duzzanat pedig átterjedhet a szomszédos ujjakra és a kézhátra is; sőt a gennyes ínhüvelygyulladást akár magas láz, hidegrázás is kísérheti. Fontos megkülönbözteti a fibrines gyulladástól, ugyanis gennyes gyulladás esetén a teljes gyógyulás és az ujj funkciójának megmaradása csak időben elkezdett orvosi kezelés esetén biztosítható!

Mit tegyünk, ha ínhüvelygyulladásunk van?

Ha azt gyanítjuk, ínhüvelygyulladásunk van, elsőként keressük fel orvosunkat; miután vele együtt megbizonyosodtunk arról, hogy a betegség nem gennyes gyulladás következtében alakult ki, végezhetjük a kezelését házilag is. Az ínhüvelygyulladás otthoni kezelésére többféle módszer is létezik.

 • Elsődleges kezelési mód lehet az érintett testrészünk nyugalomba helyezése és a hűtés.
 • Szóba jöhetnek gyulladáscsökkentő krémek, gyógyszerek is a gyógyítási folyamatban.
 • A tünetek enyhítésére rendelkezésünkre állnak különböző fizikoterápiás megoldások is:
  • A TENS készülékekkel gyógyszer- és mellékhatásmentesen csillapíthatók a gyulladás okozta fájdalmak.
  • A nagyfrekvenciás pulzáló mágnesterápiás kezelés kifejezetten a lágyrészek (izom, ízület, ín, szalagok) elváltozásainak kezelésében nyújt támogatást. A mágneses mező kezelés a fizikoterápia része, mozgásszervi betegségekben a gyógyulást segítő eljárásként alkalmazzák.
  • Az ultrahang terápia többféle orvosi és rehabilitációs programmal segíti a gyógyulási folyamatot.
  • A lágylézer kezelés hatékonyan csökkenti a fájdalmat és a gyulladást, gyorsítja a gyógyulási folyamatot.

Tudja-e, hogy a lágylézert milyen panaszok kezelésére alkalmazhatja?

Kitűnő többek között artrózis, artritisz, reuma, derincsérv, lumbágó, isiász, szalagsérülés kezelésére

Ha szeretne többet tudni a lágylézer hatásáról, használatáról és hogy
milyen betegségek, elváltozások esetén hatásos, akkor
kérje ingyenes tájékoztatónkat és kezelje hatékonyan panaszait.

*A “Kérem a tájékoztatót” gomb lenyomásával Ön hozzájárul ahhoz, hogy a fentiekben Ön által önkéntesen szolgáltatott személyes adatokat a Scart Kft. mint adatkezelő kezelje a hozzájárulása visszavonásáig abból a célból, hogy az orvostechnika témával kapcsolatban érdekességeket, tanácsokat valamint esetenként reklámcélú levelet küldjön az Ön részére. Az Adatkezelési szabályunkat itt éri el.

CÍMKÉK
MEGOSZTOM

HOZZÁSZÓLÁSOK

Wordpress (0)