Az ínhüvelygyulladás legtöbbször egy egyébként ártatlan mozdulat tartós ismétlésére keletkezik. A „kampányban” végzett takarítás, ablakpucolás, gépelés, de akár a számítógépes játék közbeni egérhasználat, illetve a tavaszi-őszi kerti munkák (gereblyézés, ásás, metszés, kapálás), stb. is kiváltó ok lehet. Az eredmény pedig a mozgást akadályozó fájdalom lehet. Nézzük, hogy mit tehetsz a fájdalom csökkentése és a gyulladás megszüntetése érdekében. 

Az inak fontos szerepet játszanak az izmaid működésében. Az ín rögzíti az izmot a csonton, segíti az erő átadását és késlelteti az izmok korai kifáradását.

Az inak alagútszerű burkokban futnak. Ez az ínhüvely, amelyben nyákszerű anyag segíti az ín súrlódásmentes mozgását.

Ha tartósan ismételsz egy mozdulatot vagy a szokásosnál nagyobb, hirtelen terhelésnek teszed ki, akkor az ínhüvely gyulladásba jöhet. Fájdalom jelentkezik, ez akadályozza a mozdulat végrehajtását. Akár egy pohár víz megfogása és megtartása is gondot okozhat.

Az ínhüvelygyulladás formái

Az ínhüvelygyulladás típusa lehet fibrines és gennyes.

A fibrines ínhüvelygyulladás jellemzően a tartósan egyoldalú munkát végzőket érinti (gépírók, pénztárosok, zongoristák stb.). Az ismétlődő, monoton mozdulatok váltják ki, melyek hatására az ínhüvely begyullad, megduzzad, a csúszást segítő anyag összetétele pedig megváltozik. Ez a probléma az ujjak feszítő inaiban (a kézháton) a leggyakoribb; jellemző rá, hogy az ujjak mozgatásakor erős fájdalom lép fel, a kéz esetlenné válik, az érintett terület nyomásérzékeny, meleg tapintatú, duzzadt lesz. Amikor megmozdítod az ujjaid, az ínhüvely felett hóropogásszerű dörzsölés érzékelhető.

A gennyes ínhüvelygyulladást fertőzés okozhatja és szálka, tövis, tű általi szúrás után jelentkezhet. Erős fájdalommal és nyomásérzékenységgel indul. A terület kipirosodik, megduzzad, ami átterjedhet a szomszédos ujjakra és a kézhátra is. A gennyes ínhüvelygyulladást súlyos esetben magas láz, hidegrázás is kísérheti.

Fontos időben lépni, mert gennyes gyulladás esetén a gyógyulás és az ujj funkciójának megmaradása csak időben elkezdett orvosi kezeléssel biztosítható! Ezzel szemben a fibrines gyulladás kevésbé veszélyes, de nem kevésbé fájdalmas.

Teendők ínhüvelygyulladás esetén

Ha gyanítod, hogy ínhüvelygyulladásod van, először keresd fel az orvosod. Ha megbizonyosodtál arról, hogy nem gennyes gyulladásról van szó, akkor a kezelést házilag is végezheted.

 • Első lépésként helyezd nyugalomba a csuklód, azaz hagyd abba azt a munkát, mozdulatot, ami fájdalmat okoz.
 • Hűtsd le a területet. Használj jég-akkut vagy egyszerűen jégkockákat tegyél egy zacskóba és azzal kezelj. A hűtés kedvező hatásairól és kivitelezéséről itt írtam.
 • Alkalmazhatsz vény nélkül kapható gyulladáscsökkentő krémet, gyógyszert.

Fizikoterápiás megoldások, melyeket otthon is alkalmazhatsz:

 • A TENS kezelés a fájdalomcsillapítás gyógyszer- és mellékhatásmentes módszere. Bár a fájdalmakat gyorsan megszünteti egy időre, de gyógyító, gyulladáscsökkentő hatása nincs.
 • Az ultrahang terápia hatékonyan csökkenti a gyulladást. Az ultrahang kezelés serkenti a tested gyógyulási folyamatait, azaz lassan, néhány nap alatt fejti ki a hatását.
 • A mikroáram (MENS) kezelés az elektroterápia egyik formája. Erős fájdalomcsillapító hatás mellett serkenti a sejtek energiatermelését, ami elengedhetetlen a gyulladásos folyamatok gyógyulásához.
 • A lágylézer kezelés hatékonyabb és gyorsabb a gyulladáscsökkentésben, mint az ultrahang, azonban a lágylézer készülékek drágábbak. Előnye azonban, hogy a lézer hosszabb ideig alkalmazható, mint az ultrahang.
 • mágnesterápia nemcsak a csontok, hanem a lágyrészek (izom, ízület, ín, szalagok) elváltozásainak kezelésében is alkalmazható. Az eddig említetteknél hosszabb kezelésekre van szükség és a hatás is lassabban jelenik meg. A mágneses mező biostimulációs hatású, azaz -hasonlóan minden más fizikoterápiás módszerhez- nem maga a mágnes gyógyít, hanem az a folyamat, ami a mágneses hatásra elindul. Általában néhány napra szükség van ahhoz, hogy érzékelhető legyen.
Szerző: Dr. Zátrok Zsolt

A Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem 1991-ben. Hosszú ideig kórházi orvosként dolgoztam, majd elhagytam a pályát és a legkorszerűbb orvosi berendezések használatát oktattam az orvosi teamek számára. 2012 óta kizárólag olyan eszközökkel foglalkozom, melyet a beteg általi, otthoni használatra terveztek. Blogomban ezekről az eszközökről írok, beleértve a biztonságos alkalmazás ismertetését is. Tapasztalataim alapján meggyőződéssel állíthatom, hogy hozzájárulhatnak az egészséged megőrzéséhez/helyreállításához.

5 Comments

 1. Köszönöm!Az Ön tanácsait ez  szerint fogom a kezelést folytatni! Andus 

 2. Az ultrahangból nem feltétlenül jó a túl sűrű kezelés. 3-4 nap után a kezelés utáni fájdalomfokozódásnak meg kell szűnnie és fokozatosan a gyógyulás kedvező jeleinek kell megjelenniük. Türelem és rendszeres kezelés kell hozzá. Ha a fájdalmai 4 nap után is megmaradnak, akkor érdemes megvizsgálni, hogy kell-e módosítani a kezelési intenzitást, gyakoriságot.

 3. Hálásan köszönöm a gyors pontos választ!Az Ön által javasoltak szerint fogok tenni!
  Az ultra hangot tegnap este és ma reggel is használtam és érezhetően fel erősödött a fájdalom mindkét kezemben!
  További szép napot és meg egyszer köszönöm!
  Tisztelettel:Andus

 4. Ha az ínyhüvelygyulladás nem bakteriális, hanem a túlterhelés okozza, és mér néhány hete fennáll, akkor a jegelésre nincs szükség, hanem ellenkezőleg a melegre. Azaz használja a Thermedic melegítő funkcióját. A hőfok bármelyik megfelel. A nagyobb hó erősebb keringésgyorsulást eredményez, de az első néhány kezelés során ez a fájdalmak fokozódását! okozhatja.
  Az ultrahang kezelés hasonló hatású, azaz a vérkeringés javításán keresztül hat elsősorban. Ultrahangot 5-10 percig, közepes vagy magas intenzitáson kezeljen.
  A kezelések esetén a rendszeresség a lényeg. A melegterápiát akár 2x is alkalmazhatja naponta. Az ultrahangot kétnaponta.

 5. Több hónapja fennálló ínhüvely gyulladásom  van.
  Megvettem az M-Sonic 901 ultrahang készüléket és a 3:1ben Thermedic csukló terápiát.
  A kérdésem mikor milyen  sorrendben használjam és mennyi idő különbséggel a két készüléket?
  (Próbáltam kulcsszavak használatával rá keresni de csak külön külön találtam tájékoztatót!)
  Tisztelettel:Andus 
   

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük