„Tegyél rá jeget!” Biztosan kaptál már ilyen tanácsot vagy Te is javasoltad valakinek, mint univerzális gyógymódot. Egyáltalán nem alaptalanul: a hidegterápia jótékony hatása nem csupán mítosz, valóban képes csökkenteni a fájdalmat és egyúttal beindítani a gyógyulási folyamatot.

Hidegterápia – mikor alkalmazd?

A hidegterápia a friss izom- és ízületi sérülések esetén az elsőként és a sérülét követő legrövidebb időn belül elkezdendő kezelés. Fő hatásai:

 • lassítja fájdalomüzenet továbbítását, azonnali „helyi érzéstelenítőként” funkcionál,
 • csökkenti a fájdalomkeltő és a fájdalmat fenntartó hatású anyagok termelődését,
 • csökkenti a gyulladást, amely sok esetben a fájdalom gyökerét jelenti,
 • szűkíti az erek átmérőjét, ezáltal csökkenti a rejtett, szövetek közötti vérzést,
 • a hűtés után a kezelt terület vérkeringése meggyorsul, mely fokozza a gyógyulást támogató anyagok sérülés helyére szállítását,
 • a meggyorsult keringés eltávolítja a toxinokat, metabolitokat, melyek a gyulladás és fájdalom fenntartásában játszanak szerepet.

A hidegterápia a következő esetekben javasolt

 • friss izomsérülések (izomszakadás, -húzódás, ínszalagszakadás, ficam, rándulás);
 • akut ízületi problémák, zúzódás;
 • akut gyulladás (ín- és ínhüvelygyulladás);
 • vérömleny kialakulásának kockázatával járó sérülések.

A hűtő vagy hideg terápia fájdalomcsillapító hatása fél órától akár 2-3 óráig is tarthat. Csak akkor hatékony, ha gyorsan és jelentősen csökkented vele a bőrfelület hőmérsékletét (10-15 perc alatt legalább 15°C-ra).

Naponta akár háromszor-ötször alkalmazhatod, de csak a sérülést követő első néhány (2-3) napban. A hidegterápiát tartósan (heteken át) NE alkalmazd.

A hidegterápia kockázatai

Két fő kockázat lehet.

Az egyik a helytelenül végrehajtott kezelés, mely fagyásos sérülésekhez is vezethet. Ilyet okozhat, ha a jeget közvetlenül a bőrre helyezed és hosszú ideig ott tartod. A közelmúltban kaptam az alábbi fotókat. A fiatalember a térdére tett jeges zacskóval elaludt, egy órával később ébredt, fagyásos sérüléssel a térdén.

A hidegterápia kockázata - fagyásos sérülés

Az ilyen fagyásos sérülést elkerülheted, ha a jég és a bőr közé textildarabot (pl. törölköző) helyezel, illetve a hűtés ideje nem hosszabb 15-20 percnél.

A másik problémát a „túlhűtés” okozhatja, azaz ha a sérülést követően napokig, sőt hetekig alkalmazol hűtést. Ennek hatására az erek összehúzódnak, lelassul a vérkeringés és ezzel a gyógyulási folyamatok is „takaréklángra” mérséklődnek. Így a sérülésed nehezen gyógyul. Két-három nap után válts olyan fájdalomcsillapító módszerre, mely a gyógyulásod is serkenti (például lágylézer).

blank
Szerző: Dr. Zátrok Zsolt

A Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem 1991-ben. Hosszú ideig kórházi orvosként dolgoztam, majd elhagytam a pályát és a legkorszerűbb orvosi berendezések használatát oktattam az orvosi teamek számára. 2012 óta kizárólag olyan eszközökkel foglalkozom, melyet a beteg általi, otthoni használatra terveztek. Blogomban ezekről az eszközökről írok, beleértve a biztonságos alkalmazás ismertetését is. Tapasztalataim alapján meggyőződéssel állíthatom, hogy hozzájárulhatnak az egészséged megőrzéséhez/helyreállításához.

3 Comments

 1. ez elég egyszerű. A fagyasztószekrényből vegyen ki egy zacskónyi fagyasztott zöldséget, tekerje be egy törölközőbe és tegye a fájdalmas területre. Ha 10-15 perc alatt enyhíti a fájdalmat, akkor ezt bármikor használhatja, Ha nem javít, akkor nem.
  Ezzel semmilyen bajt nem okozhat.

 2. 75 éves vagyok. Rettenetes izületi fájdalmaim vannak.szeretném kipróbalni a hidegterápiát. a véleményét szeretném kérni.
  Köszönettel

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük