Lágylézer kezelés alapismeretek - Dr. Zátrok Zsolt blog

Lágylézer kezelés alapismeretek

A lágylézer kezelés a fizikoterápia egyik módszere. Nem invazív (azaz a testen kívülről végrehajtott kezelés), teljesen fájdalommentes. Többféle elnevezése van, de mind ugyanazt jelenti. Használják a szoftlézer, az alacsony intenzitású lézerterápia (LLLT), hideglézer elnevezéseket is. Egyes országokban biostimuláció vagy fotobiomoduláció megjelölést alkalmaznak. Én a fotobiostimuláció elnevezést tartom a legtalálóbbnak, mert pontosan jelzi, miről van szó: a testbe irányított fénysugár serkenti az öngyógyító biológiai folyamatokat. 

Mi az alacsony intenzitású lézer (lágylézer) terápia?

Az lágylézer kezelés  alacsony energiájú lézerfény-sugár alkalmazását jelenti. A fénysugár csak egyetlen hullámhosszúságú fényből áll (a lágylézerek esetén 650 vagy 808 nanométer), melyek azonos fázisban mozognak (koherensek).

A lágylézer kezelés javítja a szalagok, az idegek, a porcok és az izmok regenerációját, felgyorsítja a vérkeringést, gyorsan csökkenti a gyulladásos folyamatokat, enyhíti a fájdalmat.

Napjainkban a lágylézert a bőrgyógyász, sebész, traumatológus, ortopédus, sportorvos, reumatológus, plasztikai sebész, fogorvos, fizikoterapeuták, gyógytornászok, masszőrök, akupunktúrás kezelők és maguk a betegek is számos állapotban, kockázatmentesen használhatják.

Tested alapvető működése

A tested megújulásához szükséges anyagok termelése sejtjeiben történik. Úgy képzeld el a sejteket, mint parányi “üzemeket”, amelyek különböző dolgokat “gyárt”. Az egyik fehérjét, a másik hormont, a következő ingerület átvivő anyagot, stb.

A tested pedig ezekből építi “újra”, regenerálja magát. Kijavítja a hibákat, megszünteti a betegségeket, elpusztítja a kórokozókat.

A sejtet kívülről sejtmembrán határolja (hasonlóan, mint az üzemépületet a fal).

A sejtek számára a gyártáshoz szükséges alapanyagokat a vér (és nyirok) hozza és a késztermékeket is elviszi.

Ahhoz azonban, hogy az anyag a sejtbe be és kijusson energiára van szükség (hogy a sejtfalon levő “kapuk” kinyíljanak és az átadás megtörténhessen).

Ha a sejt energiahiányban szenved, akkor megszakad, leáll a sejtfalon keresztüli anyagszállítás (képzeld el, hogy áramszünet miatt nem nyílnak az automatikus kapuk, azaz se ki, se be).

Ha pedig leáll az utánpótlás, nem érkeznek a gyártáshoz alapanyagok, akkor az üzem leáll, nem készül egyetlen termék sem. A tested esetén ez azt jelenti, hogy a megújuláshoz, a gyógyuláshoz, a kórokozó elpusztításához, stb. való anyagok nem tudja megtermelni, így nem állítja helyre magát, tartósan a beteg állapotban maradsz.

Minden gyógykezelés célja, hogy a test öngyógyító képességét, azaz a sejtek “gyártó funkcióját” helyreállítsa, serkentse, segítse!

Rosszul gondolod, hogy a gyógyszer, az ultrahang, a lézer, a mágneses tér vagy az elektromos áram, stb. gyógyít!

Ezek nem tudnak a sejt helyett “dolgozni”. Egyetlen funkciójuk, hogy a sejteknek segítsenek abban, hogy bőségesen tudja gyártani a szükséges anyagokat, azt ki tudja juttatni az “ajtón”, hogy tested más részeire is eljusson.

Mire való a lágylézer kezelés?

A lágylézer készülék elektromágneses sugárzást bocsát ki, mely a gyógyulást segítő módszerek egyike.

A testbe hatoló lézersugár energiáját a sejtek bonyolult folyamaton keresztül ATP (energia) termelésre fordítják. Az energia felhasználásával a regenerációs anyagok bejutnak a sejtbe és a késztermékek, továbbá a gyógyulást akadályozó bomlástermékek (toxinok, stb.) kijutnak.

A lágylézer stimulálja továbbá a sejtek mitokondriumait, azaz közvetlenül a “gyártást végző gépeket”.

Legfőbb következménye a tested öngyógyító folyamatainak serkentése, továbbá fájdalomcsillapító anyagok felszabadítása. Hatására a szervezeted lassan “kijavítja a hibát”, elhárítja a betegséget.

Ezért a lágylézer kezelés hatásának megjelenéséhez időre van szükség! Pár perces kezeléstől -az átmeneti fájdalomcsökkentő hatáson kívül- még érdemi változást nem várhatsz.

Gondolj csak arra, hogy a csonttörés mennyi idő alatt gyógyul! A hónapok óta fennálló teniszkönyök kezelése, a gyulladás megszüntetése sem megy egyetlen lágylézer kezeléssel.

A lágylézer kezelés hatására azonban változás következik be a sejtek energiellátásában, a regeneráló anyagok gyártása “felpörög” és lassan megindul a regeneráció. A türelmetlenség nem segít.

A sejtek energiaellátásának serkentése révén a lágylézer kezelés nemcsak tüneti, hanem gyógyító hatású.

A lézer másik hatása a szövetek felmelegítése és ezzel a vér- és nyirokkeringés fokozása. Ez tovább javítja a gyógyhatást, mivel a gyorsabb keringés több oxigént és “építőanyagot szállít”, és a toxinokat is gyorsabban viszi el.

Mitől függ a lézerhatás?

A lágylézerek szokásosan 660 vagy 808 nanométeres hullámhosszúságú fényt bocsátanak ki.

A 660 nm-es lézer fénye vörös és látható. elsősorban a bőr és a bőr alatt legfeljebb 2-3 cm-re levő képletek kezelésére valók. Nem képesek mélyre hatolni, azonban energiájuk teljes egészsében a felszínhez közel hasznosul. Bőrrel, apró ízületekkel, fogakkal kapcsolatos panaszokra nagyon hatékony.

A 808 nm-es lézer fénye infravörös és szemmel nem látható. Az ilyen készülékek működés közben mesterséges, látható fényt is kibocsátanak, de ez csak a kezelés “célzására” és a működés jelzésére szolgál. E lézersugár mélyen a bőr alatti szövetekbe hatol, akár 5-8 cm-re vagy mélyebbre. Kiválóan alkalmas a nagyobb ízületek, ízületi porcok, szalagok és egyéb képletek kezelésére még olyan mélyen fekvő ízületeknél is, mint a csípő, térd vagy a gerinc. Mivel a fény gyorsan áthatol a bőrön, így a felületi hatásuk enyhébb lehet, mint a 660nm-es lézereké.

Kétféle lágylézert gyártanak. Az egyik folyamatos (CW), a másik impulzus (PW) üzemű.

A folyamatos lézerfény megszakítás nélkül áramlik, így rövid idő alatt nagy mennyiségű energia bejuttatására képes. Hatása kettős: melegítés (keringés serkentés) és energiatermelést fokozó (biostimuláció).

Előnyösek lehetnek a degeneratív folyamatokban (porckopás, tendinopátia, stb). Ide tartoznak a SafeLaser készülékek, amelyek egy prizma segítségével a fényt szórják, így a melegítő hatásuk korlátozott és hosszabb kezelési időt igényelnek. A Personal-Laser és Energy-Laser készülékek prizma nélküliek, azaz melegítő hatásuk jelentős. Nagy mennyiségű energiát juttatnak be rövid idő alatt, így használatukhoz védőszemüveg és körültekintő használat lehet szükséges.

A pulzáló fény (PW) kevesebb energiát szállít, így melegítő hatással nem kell számolni. Viszont a biostimulációs hatás erős. Egyes orvosok szerint a pulzáló mód hatékonyabb a sebek, fekélyek, felszíni gyulladások esetén. Pulzáló lézert bocsátanak ki a B-Cure Laser-ek.

Mi a lágylézer kezelés előnye?

 • Nem invazív, azaz kívülről végezhető a kezelés
 • Nem mérgező (teljesen gyógyszermentes)
 • Nincs ismert kedvezőtlen hatása, azaz mellékhatás mentes
 • A gyógyszereknél, az ultrahangnál, az infravörös fénynél vagy a mikrohullámú kezelésnél biztonságosabb és hatékonyabb
 • Alkalmazása egyszerű és könnyű, nem szükséges speciális képzettség
 • Rendkívül hatékony! Az eredményes kezelés aránya magasabb, mint 95%

A lágylézer kezelés hatásai

 • Fokozza az érrendszeri aktivitást, növeli a sérült terület vérkeringését.
 • A sejtbe juttatott energia serkenti az ATP termelést és ezzel felgyorsítja a sejtek szaporodását és növekedését, gyorsulnak a regenerációs folyamtok.
 • Serkenti a fibroblast fejlődését és felgyorsítja a kollagén szintézisét a sérült szövetekben, így gyorsul a sebgyógyulás.
 • Kevesebb hegszövet képződik, így a seb, a műtéti heg szebben “forr össze” és erősebbé válik.
 • Gyulladásgátló hatású, gyorsan csökkenti a fájdalmat, ezzel oldódik a merevség és visszatér a normál ízületi és izomműködés.
 • Ödémacsökkentő hatású, azaz csökkenti a duzzanatot, akár az ideggyöki ödémát is.
 • Stimulálja az idegműködést, gyorsítja az idegsejt regenerációt, amely csökkentheti az idegekkel (pl. neuropátia) kapcsolatos fájdalmat és zsibbadást.

Lágylézerrel kezelhető állapotok

Több ezer tudományos és klinikai vizsgálat igazolja a kedvező hatást. A lézerterápiával foglalkozó orvosok szervezete a WALT (Word Association for Laser Therapy) a lézerfény terápia legfőbb alkalmazási területeinek jelöli a következőket.

Mozgásszervi problémák

Gyöki tünetek (idegszál nyomás alá kerülése)

Fogászati és Fülészeti állapotok

 • Fülzúgás (tinnitus)
 • Hirtelen (gyulladásos, fertőzéses eredetű) halláscsökkenés
 • Állkapocs ízület gyulladás
 • Krónikus garatgyulladás
 • Fül és melléküreg gyulladások
 • Fogágy és fogínygyulladás
 • Fogászati műtétek utáni gyógyulás serkentése
 • Afta és herpes kezelés

Erekkel kapcsolatos állapotok

Sebgyógyulás serkentése

A lágylézer kezelés ellenjavallatai

Szem: soha ne irányítsd a lézernyalábot a szemed irányába! Ne akarj belenézni! A III-as lézerkategóriájú készülék esetén a szobában levő minden személynek biztonsági szemüveget kell viselnie. (A B-Cure készülékek esetén nem kell ilyen védelem!)
Pajzsmirigy: ne irányítsd a lézernyalábot a pajzsmirigyre, veszélyeztetheted a pajzsmirigy működését.
Terhesség: ne kezelj közvetlenül a méh felet, ne irányítsd a kezelést a magzatra (különösen ne az első harmadban).
Epilepszia: az alacsony frekvenciájú pulzáló látható fény (<30 Hz) rohamot idézhet elő epilepsziás betegnél, azaz látható tartományú lézert ne alkalmazza ilyen esetben.
Daganatos és vérzéses betegségben szenvedők számára tilos a lágylézer használata.

A lágylézer kezelés végrehajtása

A lágylézer kezelés a lehető legegyszerűbben végrehajtható kezelések egyike.

A lézer készüléket bekapcsolás után a lézersugarat kibocsátó optikát merőlegesen a bőrre kell helyezni, hogy a sugár a mélybe irányuljon.

Csak egy adott időtartamig kell ott tartani – ezek a kezelési idők a készülékek leírásában megtalálhatók és elsősorban a készülék teljesítményétől függnek.

Az alacsonyabb teljesítményű készülékkel tovább tart ugyanannyi energiamennyiség beadása. Egyes készülékek, pl. B-Cure Laser-ek kezelőfeje hatalmas, 4.5cm2 területen kezel egyszerre és egy ponton 4-6 percig kell ott tartani. A SafeLaser készülékek általában 2-3 percet igényelnek ugyanerre, míg a Personal Laser és Energy Laser készülékeknek pár másodperc kell (de ez utóbbiak kisebb területet kezelnek egyszerre).

Ha egyetlen ízületed, pl. a csukló gyulladása kínoz, akkor egyaránt megfelelő lehet mindegyik, a kezelés mindegyikkel csak néhány perc.

Ha sokízületi panaszod van, pl., a kezed tíz ujjának 28 ujjizületét kell kezelnek, akkor a nagyobb energiájú és pontszerű lézerrel lényegesen rövidebb kezelési időre lesz szükséged.

Figyelem! A lágylézer nem játék. Gondoskodj arról, hogy kisgyermek kezébe ne kerüljön!

A kezelési gyakoriság

Akut esetben (ha a betegség a közelmúltban keletkezett) 1-2 hétig naponta, majd a tünetek megszűnéséig heti 3-4 alkalommal kezelj. Bár javulást már az első kezelés során tapasztalhatsz, de ez nem a gyógyulás. Minimálisan 14 napon át vagy a teljes gyógyulásig kezelj.

Tartósan fennálló (8-10 hétnél régebben keletkezett, elhúzódó) betegségeket ritkábban, viszont hosszabb ideig kell kezelni. Az első 10 napban elég másnaponta egy kezelés, majd utána minden harmadik napon a tünetek megszűnéséig vagy jelentős csökkenéséig.

A tartós betegség gyógyulása nyilvánvalóan hosszabb ideig tart (akár hónapokig is tarthat!). Az első kezelések után a fájdalom átmenetileg fokozódhat, néhány nap után megszűnik. Ez a reakció különösen a gyulladásos folyamatok esetén gyakori, a méreganyagok (toxinok) kimosódása okozza, ami a fájdaloreceptorok átmeneti izgalmát okozza.

A több nem jobb!

A lágylézer kezelés esetén a javasoltnál hosszabb kezelés nem ad jobb eredményt, sőt!!! Elmagyarázom.

Ahhoz, hogy a kedvező hatást kapd, azaz a sejtfolyamatokat serkentsd, egy bizonyos mennyiségű energiára van szükség. A javasolt kezelési idők ezt az energiát adják be. Ha rövidebb ideig tartod ott, akkor nem adsz elegendőt. Ha meg túl sokat, az a gyógyító folyamatok gátlását okozhatja, mert egy bizonyos szintnél nem lehet tovább stimulálni a sejteket.

Hasonló ez, mint a napozás. Ha épp csak kiszaladsz a napra, az nem melegít fel, nem barnulsz. Ha 20-30 percet napozol, átmelegít és barnít. Ha 3 órára kifekszel, akkor meg leégsz, fájdalmait lesznek, kárt okozol a bőrödnek.

Tehát annyit kezelj, hogy a kedvező hatásokat biztosítsd. Ismételd a kezelést, hogy a megindított gyógyulási folyamatot fenntartsd. A hatást csak ismételt kezelésekkel érheted el, hasonlóan a napozáshoz, ami csak ismétlések után, néhány nap alatt hoz eredményt.

Enyhe hatáshoz néhány kezelés is elég lehet. Tartós eredményt csak kitartás ad!

Lágylézer kezelési pontok

 

B-Cure-laser-terapia-pontok lágylézer kezelés pontok
B-Cure-Sport-laser-terapia-pontok

Kisállataidon is segíthetsz

A fény nemcsak emberre hat. A kisállataid, de a lovad sejtjei is pont ugyanígy működnek, azaz bizonyos állapotaikban nekik is segíthetsz a “tömény” fényenergia adásával. A kisállatoknak az embernél kevesebb (1-2 Joule), a lovaknak akár több energiára van szükségük.

Érdekes módon a kezelésre az állatok jól reagálnak. Ha azonban túl sok energiát adsz be, azt fészkelődéssel jelzik. Figyelj a kedvenced visszajelzésére.

blank

Hatékony segítség – de nem csodatevő!

A lágylézer – megfelelő alkalmazás esetén- segíti a szervezeted öngyógyító folyamatait és ezzel gyorsítja a gyógyulást. Számos gyógyszerrel, tüneti kezeléssel szemben a lágylézer valódi segítséget jelent a betegség megszüntetésében is.

A lágylézer nem hat bármire! Nézd meg a fentebbi listát. Ha az említett betegség, állapot egyikét akarod kezelni, akkor jó választás lehet. Ha nem találod, akkor nem valószínű, hogy segítséget nyújt. De villával sem lehet levest enni – azaz a feladatnak megfelelő eszköz segít!

A lágylézer nem hat egy pillanat alatt. Egyetlen vagy néhány kezeléstől minimális hatás várható, bár akár lehet azonnali fájdalomcsillapító hatása.

A kezelések eredményére -kitartó alkalmazás esetén- néhány hét után lehet számítani.

Ha ezeket tudod, nem érhet meglepetés!

Mindent egyben a lágylézerekről

Számos cikket írtam már a lágylézerekről. Mindarról, amit a készülékválasztáshoz tudni kell, beleértve a műszaki ismereteket, az otthoni alkalmazás módját és azt is, hogy mely állapotok, betegségek kezelésére alkalmazhatod.

Ha szeretnéd mindezt egyben megkapni, akkor add meg az email címed és nyomd meg az “OK”-t! Az Adatvédelmi szabályzatot itt olvashatod el.

blank
blank
blank
blank
blank
blank

HOZZÁSZÓLÁSOK

Wordpress (14)
 • comment-avatar

  Érdemes megpróbálni a SafeLaser 500-at vagy az olcsóbb Personal Laser 400-at.

 • comment-avatar
  Mari 2 hét

  Mari vagyok, 76 éves. Több mint egy éve kínoz az övsömör utáni idegfájdalom-Javasolták a lézerterápiát. Safe Laser készülék alkalmas-e e célra? Pacemekerem van, ahol ez a lézerkészülék működik.ott egyéb elektromágneses készülékek is vannak (szolárium, infraréner stb) Ön mit javasolna? Köszönöm válaszát.

 • comment-avatar

  A lézer egy nagy energiájú fénysugár. A testben nem kelt elektromos impulzusokat, így semmilyen módon nem tudja befolyásolni a pacemaker érzékelését, működését. Pacemakeres számára is biztonsággal használható.

 • comment-avatar
  Tibor 2 hét

  Feleségemnek karácsonyra vettem B-Cure laser sport készüléket.Pészmékere van,
  a bal oldali váll izületet kezelheti vele.
  Köszönettel.Tibor.

 • comment-avatar

  A készülék magyar forgalmazói oldala hetet-havat összehord a készülékkel kapcsolatban. Minden olyat is ennek a készüléknek tulajdonít, amire a kórházi, sebészi lézerek képesek, de ez az eszköz távolról sem. Olyan baromságokat is állítanak, hogy a lézer áthatol a gipszen és gyógyítja a törést…. Az, hogy a fény áthatol a gipszen oltári butaság. Ahogy az is, hogy csökkenti a vérnyomást. Az ilyet állító forgalmazókat büntetném. Tipikusan a lenyúlós, átverős módszer.

  A HandyCure készülék 3 féle energiát bocsát ki. Pulzáló fényt, pulzáló lézert és statikus mágnes is. A statikus mágnesnek NINCS élettani hatása (ilyet a pulzáló mágneses mező PEMF kezelés biztosít).
  A pulzáló fény élettani hatása kb a discolámpa villogásával azonos, nem hiszem, hogy az ízületi gyulladás gyógyulásában érdemi eltérést okozna.
  A lézer általában hatásos, de nem ez a készülék. A HandyCure I. lézerosztályba, azaz a legalacsonyabb energiakibocsátású eszközök közé tartozik. A kibocsátott lézer energiája rendkívül alacsony: 0,4-6,25mW közötti.
  Ízületi gyulladás esetén általában 5 Joule energiát (azaz 5000mW-ot) kell beadni egy kezelési ponton. A maximális energia (6.5mW) folyamatos leadása mellett 12.5 percig kell egy ponton tartani, hogy a megfelelő energiamennyiséget beadja. A térd kezelését legalább 6-8 ponton kell végezni, ami 70-90 perces kezelést jelent egy térden!
  A valóság még ennél is rosszabb, mert a készülék lézere pulzáló, nem folyamatosan adja le az energiát, azaz ennél lényegesen hosszabb időre van szükség a hatékony kezeléshez.
  A készüléket az unatkozó időmilliomosoknak és a panaszmentesek számára ajánlom, jól használhatják könyvjelzőnek. Orvosi kezelésre a gyenge teljesítménye miatt nem javaslom.

 • comment-avatar
  K.Erzsébet 3 hónap

  Mi a véleménye a Handy Cure’s készülékekről ? A honlap szerint tudják a 808 nm illetve nagyobb hullámhosszat, így a mélyebbre hatolást a szövetekben, főleg mozgásszervi panasz esetén.

 • comment-avatar

  A kezeléseket, még a gyógymasszázst is orvosi javaslatra lehet végezni. Általában. Mivel a lágylézer elsősorban otthoni kezelésekre való, így akár a masszőr is alkalmazhatja, ha tudja, hogy mire való. Ha tudja a beteg diagnózisát és azt, hogy erre jó-e a készülék. A lézerrel ártani nem lehet, de nem mindenre hatásos.

 • comment-avatar
  P.Jánosné 4 hónap

  Maszőrkènt kezelhezek e vsgx tanácsos mindig orvosi jsvsllat?

 • comment-avatar

  Jó minőségű otthoni lágylézer készüléket 200-500 ezer forint között kaphat.
  A való életben nem hiszem, hogy előfordulhat olyan helyzet, hogy egy daganatot kezelni kezd lágylézerrel. Ha mégis megtörténik, akkor a daganat közvetlen lágylézer kezelése gyorsíthatja a daganat növekedését. (ehhez az kell, hogy például egy bőr melanómát közvetlenül lézerrel kezelni kezdjen.
  A lágylézernek sem értisztító, sem vértisztító hatása NINCS! Akik ilyenre ajánlják a készüléket, átverik Önt.

 • comment-avatar
  Pásztor Csilla 9 hónap

  Tisztelt Dr. Zátrok Zsolt !

  Mibe kerül a készülék?
  Előállhat olyan helyzet, hogy nem tudunk egy daganatos folyamatról, de használjuk a készüléket. Ilyenkor mi történhet?
  Értisztító hatása hogyan működik?
  A vérre hogy hat?
  Előre is köszönöm a választ!
  Csillag

 • comment-avatar

  A lágylézer (szoftlézer) leghatékonyabb a gyulladásos folyamatokban (ízületi gyulladások, pattanásos bőr). Ezekre biztosan ajánlom. Rosacea esetén a lágylézerekkel véleményem szerint mérséklet hatás érhető el, esetleg halványítani lehet. Rosacea kapcsán nagyteljesítményű orvosi lézer kezelést javaslok, melyet szakember végez el. Ízületi panaszok otthoni kezelésére az infravörös (800-820 nanométeres hullámhossz tartományban levő) szoftlézer alkalmazható.

 • comment-avatar
  Bogoly Zoltánné 9 hónap

  T. Dr.Zátrok Zsolt !
  Szeretném tudni, hogy a rosaceás arcbőröm kezelésére a soft lézer készülék hatékony -e? A kezemen és térdemen is többször előfordult izületi fájdalom, mindezen betegségek otthoni kezelésére melyik készüléket javasolja.
  Köszönettel várom megtisztelő válaszát. Marika

 • comment-avatar

  Keressen rá a neten a lágylézer, B-Cure lágylézer, Safelaser keresőszavakra.

 • comment-avatar
  Mné Nachtigal Jutka 1 év

  T.Zátrok Zsolt doktor!
  Az árakat kérném megírni.Köszönöm