Arcideg bénulás és otthoni kezelése - Dr. Zátrok Zsolt blog

Arcideg bénulás és otthoni kezelése

Az arcideg (nervus facialis) a VII. agyideg, mely több feladatot is ellát. Egyrészt mozgató idegként fut az arc mimikai izmaihoz és ezzel meghatározza az arckifejezésed. A nyelvhez futó ága az ízérzésért felel (a nyelv első harmadán). A könny és nyálelválasztás működtetésében is részt vesz. Az arcideg bénulás lassan gyógyul, akár egy évet is igénybe vehet. Bár az első 5-10 kezelést általában intézetben kapod, de ez nem elég! Otthon folytatnod kell az elektroterápiát, egészen a gyógyulásig.

Arcideg bénulás

Az arcideg bénulás egy úgynevezett perifériás bénulás, melyet Bell-féle bénulásként is említenek. Általában csak az egyik oldalt érinti.

Az arcideg az anatómiai helyzete és lefutása miatt sérülékeny helyen van. A halántékcsontod alsó felén (a hallójárathoz és a garathoz relatíve közel), egy szűk csontcsatornában halad és lép ki az arcod irányába. Itt három ágra válik. A felső a homlok, a középső az arc, az alsó az alsó állkapocs felé fut.

Egyes (egyébként szinte ártatlan betegségekben), például nátha, influenza, mandula-, torok- vagy fülgyulladás esetén a gyulladás átterjedhet a közeli idegszálra. Ez az ideg duzzanatát okozza. A szűk csontjáratban azonban nincs hely erre a növekedésre. “Beszorul”, a csonthoz nyomódik, nem kap oxigént. A duzzanat lassan “megfojtja” az idegszálat, ami tönkremegy. Minél erősebb és tartósabb a duzzanat, annál erősebb lehet a károsodás is.

A Bell-féle bénulás tünetei

Bell-féle arcideg bénulásA következménye az ideg működésének részleges vagy akár teljes leállása. Enyhe esetben “csak” izomgyengeség jelenik meg, de akár az izmok teljes bénulásáig fokozódhat. Az ép oldali izmok elhúzhatják a sérült oldalt, ezért az arcod aszimmetrikussá válik.

A beteg oldal izmait nem tudod mozgatni, ami mimikátlan, lárvaszerű arckifejezést kölcsönöz. A homlokod nem tudod ráncolni, súlyos esetben a szemed nem tudod behunyni. A szájzug “lekonyul”, a nyálad akaratlanul kicsoroghat. Akár a beszéded is megváltozhat, mert nem tudod megfelelően mozgatni az izmokat.

Ha a szemed nem tudod behunyni, akkor kiszárad. A nyelved elülső részén pedig nem érzed az ízeket.

Az arcideg bénulás kezelése

Az arc lebénulása sokkoló lehet, de az első időszakban a pihenésre és a kiváltó ok kezelésére kell koncentrálni. Ha nátha, garatgyulladás, fertőzés van, akkor kezelni kell. Fontos a lázcsillapítás, a bőséges folyadékfogyasztás és a pihenés. Kerüld a megterhelést.

Az esetek egy részében a bénulás magától is elmúlik, a gond az, hogy nem lehet előre tudni, hogy ki lesz az a szerencsés, akinek 1-2 hónap múlva spontán szűnik a bénulása.

A gyógyulás elektroterápiával segíthető. Mivel perifériás bénulásról van szó, így az első hónapokban a szelektív ingeráram vagy más néven denervált izom stimuláció lesz a megfelelő.

Az elektroterápiás kezelést néhány nappal a bénulás kialakulása után már elkezdheted. A legtöbbször hónapokig, néha akár egy évig kell végezni. Az idegszál regenerációja nagyon lassú, általában 0.1-0.2 mm-t növekszik naponta, de még a legoptimálisabb esetben is csak maximum 1 mm-t. Az arcideg hossza 15-20 cm-is lehet, azaz ebből is láthatod, hogy 150-200 nap a lehető legrövidebbet jelenti.

Az elektromos kezelést azért kell naponta 2x-3x végezned, mert az idegszálát elveszített izom (úgynevezett denervált izom) a mozgató impulzusok nélkül rövid idő alatt elsorvad. Ha hosszú ideig kezelés nélkül marad, akkor az izom véglegesen tönkremegy, túlszaporodik benne a kötőszövet és innen nem javítható az állapotod.

A kitartó elektromos impulzusokkal fenntarthatod az izmok működőképes állapotát addig, amíg az idegszál újranövekedése során ismét eléri az izmokat. Ha az izom elpusztult, akkor a regenerálódott ideg ellenére a bénulás tünetei már nem fognak javulni. Ha viszont ilyenkor még ép izmokat talál, akkor az izomfunkciók is visszatérnek.

PeroBravo stimulátor

Amikor lebénul az arcod, akkor a szakrendelőkben szokásosan kapsz rövid (5-10 napos) kezelést. A fentiek alapján tudhatod, hogy ez nem elég. Arcideg bénulás esetén a szükséges napi 3-4 kezelést egyébként is csak otthon tudod elvégezni. Ehhez szerezz be egy erre való stimulátor készüléket.

Az idegszál-sérülést szenvedett izmok nem stimulálhatók akármivel és akárhogyan! Egyrészt lassú felfutású, hosszú tartamú (200-400 millisec) háromszög impulzust kibocsátó készülék kell, másrészt nagyon jó minőségű eszköz, mert a kezelést alacsony áramerősséggel kell végezni. Az elfeküdt nyakad kezelésére vett készülék biztosan nem való az arcideg és arcizmok kezelésére.

A PeroBravo készülék alkalmazható az arcideg kezelésére is.

Annak eldöntésére, hogy neked melyik program szükséges, a következő stratégiát kövesd:

 • Először a Program 07-et indítsd el. Ha erre az izmok finom rángását érzed, akkor nem kell további kísérlet, ezzel a kezeléssel folytasd.
 • Ha a 07-es programmal nem érzel az izmokban rándulást, akkor a Program 06-ot próbáld.
 • Ha 06-ra sincs reakció, akkor a Program 03-at. Amelyiknél érzed az izom összehúzódást, azzal folytasd.

Az egyes ágakat egyenként kell kezelés alá venned. Azaz a homlokod, arcod, állkapcsod területét külön, de egymás után kell kezelned minden alkalommal. Figyelem! Az egyes ágakra szükséges kezelőprogram eltérhet, azaz az előbbi tesztet minden helyen végezd el.

arcideg bénulás, bell-féle bénulás kezelési pontjai az arcon

Az arcideg bénulás (Bell-féle parézis) kezelése során az arcideg három ágát egyenként kell kezelned. Kisméretű (kb.25mm), kerek elektródát használj. A pozitív pólust mindig a fültő közelébe ragaszd fel. A negatív pólus helyét változtani kell. Elsőként a homlokra a szemöldök külső sarka felett. Majd az arcra, az orrtól 2-3 cm távolságra. Végül az állkapocsra, a rágóizomra.

Az első kezelések során az áramerősséget óvatosan adagold. Addig növeld, hogy az izom összehúzódását megérzed. Aztán az intenzitást kezelésről-kezelésre, fokozatosan emeld, amíg az arcizmok összehúzódását már határozottan, de nem fájdalmasan érzed.

Az arcizmok nagyon aprók, így már 2-3 mA (nagyon alacsony) intenzitás esetén érezhető az izomrángás.

Ha érzészavarod is van, akkor figyelj arra, hogy mivel nem érzed az impulzust, így túl magasra emelheted az áramerősséget. Az áram túladagolása a bőrödön felégéshez hasonló sérülést okozhat.

A stimulátoros kezelést hatékonyabbá teszi, ha tükör előtti mimikai tornával együtt végzed! Amikor érzed a készülék impulzusát és az izom összehúzódását, akkor az arcod figyelve, “segíts rá” akaratlagosan! A vizuális ingerek az agyad látómezeje felől is ingert juttatnak el a sérült arcideg felé. Az ilyen kombinált kezeléssel jelentősen javítod a gyógyító-regeneráló impulzusok aktivitását, azaz a gyógyulás hatékonyságát és sebességét is!

blank
blank
blank

HOZZÁSZÓLÁSOK

Wordpress (51)
 • comment-avatar

  Az Önt személyesen látó, vizsgáló orvosok nem tudták megmondani, hogy pontosan mi az ok és mi várható, akkor távolról, látatlanban én sem tudok többet hozzátenni. A cikkben említettem lehetséges okokat. Bármi okozhatja az arcideg bénulását, ami elég közel van az arcideg kilépési pontjához. Azaz a garatban levő képletek (mandulák, nyálmirigy), fogak és fogíny, nyaki nyirokcsomók, melléküregek, fül és hallójárat. Mindezek gyulladása, bakteriális, gombás vagy vírus eredetű gyulladása, stb. Az ok az esetek jelentős részében soha nem deríthető ki.
  Mivel gócot nem találtak, így nem nagyon tudnak kezelést javasolni – nincs mit kivenni, kivágni, operálni, nincs gyógyszer sem, ami hatna.
  Az elektromos kezelés az egyik lehetőség az állapot javításában.

 • comment-avatar
  Ádám 4 nap

  Üdvözlöm. Múlt hét szombaton egyik percről a másikra le bénult a bal arcom komplett a szemem nem tudom becsukni illetve a szám is félre húzta. Sűrgösségi osztályon minden lehető vizsgálatot megcsinálták koponya CT vérvétel covid stb. Minden negativ. Viszont a fogorvosom szerint CBCT alapján gyulladt a ki nem nőtt bölcsesség fog. A szajsebész főorvos szerint viszont fog nemmcsinál ilyen tünetet. Neurologus látott de semmi tanács kezelés. Kérdésem lenne hogy lehet e ez a fajta bénulás fogtól. Előre is köszönöm válaszát.

 • comment-avatar

  Az izomnak szüksége van a rendszeres összehúzódásokra. Enélkül az állapota fokozatosan romlik, és lassan az izomszövet teljesen eltűnik, kötőszövet veszi át a helyét. Ezt a folyamatot rendszeres izomstimulációval tudja megakadályozni, de legalább lassítani , késleltetni. A sebészeti technikák fejlődnek. Azt, hogy van-e valami műtéti lehetőség egy arc-fej sebész specialistával kell megbeszélnie.

 • comment-avatar
  Ibolya Anett 2 hét

  Köszönöm válaszát!
  Jobb oldalamat érte a bénulás, ez az állapot az idők folyamán Ön szerint javulhat? Használok stimulálót és Bioptron lámpát
  Vagy csak romlani fog a kor előrehaladtával?
  Van erre valamilyen műtét amivel segíthetnének rajtam?

 • comment-avatar

  A veleszületett arcideg bénulás nem genetikai okból keletkezik, hanem rendszerint a születés során. Okozhatja fogó alkalmazása, elhúzódó szülés, oxigénhiány.
  Ez genetikai úton nem adható át születendő gyermekének.

 • comment-avatar
  Ibolya Anett 2 hét

  28 éves vagyok, arcidegbénulással születtem, gyermek koromban anyukám elvitt neurológushoz, ott csak a tüneteket írták le, kezelést, terápiát nem kaptam.
  Az lenne a kérdésem, hogy ha gyermekem születne akkor örökölhetné tőlem az arcidegbénulást?
  Köszönöm a választ!

 • comment-avatar

  Nem. És részben igen. A felső léguti fertőzések, nátha okozza a legtöbbet. Azaz a megfázások elkerülésével lehet csökkenteni a kockázatot.

 • comment-avatar
  Rita 1 hónap

  Meg lehet valahogy előzni az arcidegbénulást?

 • comment-avatar

  Nem örökölhető.
  A covid oltást követően történt már arcideg bénulás. Ennek van esélye. Hogy mennyi? Ezt csak elviccelni tudom: Kb annyi, mint annak az esélye, hogy az ablakán most benéz egy elefánt. Vagy benéz vagy nem. Egyszerűen nem megítélhető, kinél, mit vált ki.

 • comment-avatar
  Rita 1 hónap

  Érdeklődni szeretnék, hogy az arcidegbénulást meg lehet valahogy előzni? Édesanyámnak volt 2013-ban. Örökölhettem én is? Hamarosan koronavírus oltást fogok kapni! Nagyon félek, hogy ez kiválthatja nálam, mert édesanyámnak volt.
  Emiatt megkaphatom az oltást? Vagy inkább ne? Válaszát előre is köszönöm!

 • comment-avatar

  Olvassa el ezt a cikket, amihez posztolt. Benne van minden, amit válaszolni tudok.

 • comment-avatar
  Zsuzsanna 1 hónap

  Köszönöm a lehetőséget, hogy kerdezhetem a tanácsát. Lányom megkapta a Pfizer vakcinát ,és 5 óra múlva csengett a füle,azóta is cseng,és a bal oldala az arcán lebénult.A száját nehezen tudja kinyitni,bal füle faj , a baloldalán egyhe dagadás, pettyhutseg az arcizmoknal….
  Szeretném kérdezni, hogy mit tehet,mert nem szedhet szteroidokat.Nagyon szépen köszönöm a válaszát ! Minden jót kívánok Önnek ! Tisztelettel Zsuzsanna

 • comment-avatar

  Köszönöm, hogy megosztotta a történetét! Annyit hozzátennék, hogy valószínűleg nem TENS kezelést kapott, hanem szelektív ingeráramot, ami egy másik elektromos kezelés. De egyébként így van, ahogy mondja. Arcideg bénulás esetén nincs olyan megoldás, ami egy csettintésre megold mindent. Kitartás szükséges.

 • comment-avatar
  Anett 1 hónap

  Én már kétszer éltem át az arcideg bénulást, az első 13 éves koromban volt, a második 37 évesen, terhességem 35.hetében! 🙂 Csak szeretném a többi betegnek elmondani és megnyugtatni, hogy rendszeres kezeléssel ki lehet gyógyulni belőle! Én B vitamin komplexet szedtem a második bénulásnál, és napi többször kezeltem az arcom a TENS készülékkel. Igen, sok idő volt, de itt nem lehet türelmetlenkedni! Mindenkinek türelmet és jó egészséget kívánok!
  Ui: a többiek nevében is köszönöm ezt a cikket és hogy időt fordít a válaszadásra!
  Üdvözlettel: egy gyógyult beteg 🙂

 • comment-avatar

  Pontos válaszhoz jövőbelátási képesség kellene. Az átlag orvos ilyennel nem rendelkezik, így nem tudja megmondani, pontosan hány napot fog igénybevenni egy adott személy kezelése és felgyógyulása. Még azt sem lehet előre látni, hogy a rendszeres kezelések ellenére sikeres lesz-e.
  Az arcideg bénulás esetén szerencsés esetben néhány hónap alatt visszaáll a (majdnem) eredeti állapot. De az arcideg teljes regenerációhoz akár másfél-két év is szükséges lehet. Addig mindenképpen folytatni kellene a szelektív ingeráram kezeléseket. A kétnaponta kezelés épp a minimális. Naponta akár 3-4 kezelés sem ártana.

 • comment-avatar
  Csaba 2 hónap

  A feleségem kétoldali perifériás arcideg bénulásban szenved,B1 vitaminnal és szelektív ingeráram kezeléssel gyógyítják,de egyelőre a bal oldalon látható javulás.Először a jobb oldalon jelentkeztek a tünetek,majd a bal oldalon is megjelentek.A kezelőorvos szerint nagyon ritka a kétoldali bénulás,túl van a 35. kezelésen is.Minden másnap jár fizióterápiára.Ön szerint meddig folytatható az ingeráram kezelés a jelen körülmények között?Sajnos a kezelőorvostól még nem kaptunk pontos választ.A tünetek még tavaly december 23.-án jelentek meg és december 28.-án kezdődtek meg a kezelések.A CT sem és az MR vizsgálat sem mutatta meg az okát.Mi a véleménye?Válaszát Köszönöm!

 • comment-avatar

  Az arcideg bénulás sok esetben spontán megszűnik néhány hét alatt. Azt nem lehet tudni előre, hogy kinél fog megszűnni, így kezelni érdemes.
  A Perobravo egy speciális és professzionális készülék, amely a teljes perifériás bénulás esetén jön szóba, amely évekig tartó kezelésre szorul. Nincs elődje. A készülék német, hazánkban néhány hónapja elérhető, így használt példányok előfordulási valószínűsége csekély. Talán Német használtcikk webáruházakban keressen rá.

 • comment-avatar
  Janosv 3 hónap

  Tiszteletem,
  Multheten megjelent egy pici holyag, majd kesobb seb a nyelvem vegen. Csutortok este pedig eszrevettem, hogy az arcom bal fele lebenult. (nem biztos, hogy osszefugg a ketto). Homlokot rancolni nem tudok, az arcom bal felen semmilyen ideget nem tudok mozgatni. Szemhajamat kb. 10-15%ban tudom lecsukni nehany masodperce. Ez az egyetlen dolog, ami mukodik bal oldalon. Mivel huzomsabb ideig, illetve teljesen becsukni a szememet nem tudom,folyamatosan mukonnyet hasznalok,orauveggel alszom. Sajnos a bal szememet letakarva sokkal-sokkal elesebb kepet kapok, mint amikor jobbot takarom le.

  Ct,vervetel, full-orrgegesz nem talalt semmit. Neurologia es audiometria jovohet elejen.
  Neuromultivitet irtak fel, illetve A Medrol32-Quamatel-Kaldyum triot.
  Holnap kezdodik a reumatologia kezelesem a Honved korhazban (vagy legalabb az elso idopontot megkapom)

  Meg 40 eves sem vagyok, nem tudom hosszutavon “fogyatekoskent” elkepzelni az eletet.
  Szeretnek mindent megtenni a maradando karaosodas elkerulese erdekeben.
  Rakerestem a Perobravo keszulekre a tobb, mint 200 ezer forintos arat kicsit meredeknek tartom.
  Ami szamomra fura,hogy a Google hasznalt peldanyt nem dobott ki,pedig egy 50-60%-os uj arat meg valahogy talan ki tudnek szoritani. Nekem logikusnak tunne, hogy megveszi valaki, meggyogyul,majd eladja. Mi lehet az oka, hogy egy darab sincs hasznaltan ? Tul friss termek ? Esetleg van valami elodje,ami hasonlo hatekonysagu ?
  Ha kell adossagba is verem magam, de az arcomat,latasomat nem adom. Van meg esetleg valamilyen (akar fizetos) opcio, amit a Honvedban biztosan nem fogok megkapni, de csokkenti a maradando karosodas valoszinuseget?

 • comment-avatar

  Mielőbb menjen fogászatra (nincs-e góc, gyulladt fog), menjen fül-orr-gégészhez, hogy nincs-e fülgyulladás, egyéb fülészeti probléma. És végül neurológushoz. A cikkben leírtam, hogy sok esetben a tünetek teljesen megszűnhetnek, de lehet, hogy ehhez hosszas kezelésen át vezet az út, megint másoknál maradandó az állapot.

 • comment-avatar
  Ferenc 3 hónap

  2 napja vettem észre, illetve akkor jelentkezett egy olyan gondom,reggel ébredés után, hogy a jobb oldali szám lebénult(?). Ahogy írta a cikkében “lekonyult” (nagyon ijesztő, mert soha nem tapasztaltam még ilyet). A tüneteim: jobb oldali száj-arc oldal (részleges) bénulása, erősebb könnyezés a jobb szemnél, jobb oldali homlokomnál kisimultabb ráncok. Elalvásra illetve valamilyen idegbecsípődésre gondoltam, de mivel nem múlt el, így a 2. napon, kicsit utánaolvasva kezdek megrémülni.. Volt egy felső légúti fertőzésem 1 hónapja (nem covid, legalábbis a teszt szerint), lehet annak a szövődménye? Forduljak házi vagy szakorvoshoz? nem szeretném ha visszafordíthatatlanná válna..nagyon rémisztő. Előre is köszönöm válaszát.

 • comment-avatar

  Ennek megválaszolása lehetetlen. Több oka van. Nem rendelkezek jövőbelátó képességgel. Nem tudom, hogy egy majdani vakcina (aminek egyelőre a típusa, összetevői sem ismertek), hogyan fog önökre hatni. Hogyan önre és hogyan az édesanyjára. Nem tudom, mi volt az oka, hogy az orvos óva intette a nagymamáját az oltástól.
  Nem hiszem, hogy létezik-e olyan orvos, aki ezt a kérdését valóban meg tudja válaszolni. Én nem vállalkozok jóslásra.

 • comment-avatar
  Adrienn 4 hónap

  arcidegbenulasom volt fiatal, 14 eves koromban, amit sikeresen kezeltek. Anyai agon ez valoszinuleg orokletes, nagymamamnak es az o anyukajanak is volt..
  Az lenne a kerdesem, hogy a vedooltasok (gondolok itt foleg a Covid vakcinara) beadatasa mennyire kockazatos az esetunkben? Nagymamamat ova intette egy orvos az influenza elleni vedooltas beadatasatol emiatt.
  Koszonom elore is! 

 • comment-avatar
  Mónika 4 hónap

  Istenem segíts

 • comment-avatar

  A készülék beállításával ahhoz kell fordulnia, aki felírta vagy javasolta Önnek. Ő tudja, hogy miért ezt a modellt tartja alkalmasnak.

 • comment-avatar
  Larissza 5 hónap

  Ma meglett az arcideg bénuláshoz a gép Corposano Ks-1 / A2 . Beállitani viszont nem tudom.
  Illetve olyan kerdesem lenne hogy eddig nem ereztem az arcom most visont már fáj, mintha jol arcon uttotek volna az egesz bal oldalam ez normális? 

 • comment-avatar

  Az arcideg bénulás (Bell-féle bénulás) otthoni kezelése cikkemben bemutatott PeroBravo készülék pontosan ezt -szelektív ingeráram kezelést- biztosítja, otthonában.

 • comment-avatar
  Larissza 5 hónap

  Bal oldalon az állam roppant eggyet mielott az egesz kezdodott,  
  Szelektiv ingeraram kezelest javasoltak a korhazban , de sajnos a virus miatt most nincs fizikoterapia

 • comment-avatar

  Ahogy írtam is, szerencsés esetben magától megszűnik az arcideg bénulása. A nagyon szerencséseknél néhány hét, de leginkább néhány hónap. És vannak kevésbé szerencsések, akiknél valamilyen mértékben életük végéig megmarad.
  Mivel nem lehet tudni előre, hogy kinél mi lenne a kezelés nélküli végkimenetel, így a tünetek megjelenésekor a kezelés mielőbbi megkezdése javasolt.
  Kezelés mellett is hónapokat vehet igénybe a javulás és a kezelés ellenére sem garantált, hogy tökéletesen elmúlik.

 • comment-avatar

  Konkrét diagnózis ismeretében tudok eszközt javasolni Önnek. Leveleiből nem derült ki, hogy az arcideg területén levő fájdalmait mi okozza. Amíg nem tudjuk, hogy mi a kezelendő, nem tudok tanácsot adni sem. Kérem forduljon neurológushoz, fájdalom ambulanciához, hogy vizsgálatokkal kiderítsék, mi áll a háttérben.

 • comment-avatar
  Larissza 5 hónap

  Masfel hete kezdődött a benulasom eloszor csak a nyelvemnel volt fura nem ereztem rendessen ag izeket aztan a szam sem mozgott es igy tovabb .  1hete allapitottak meg hogy mi a baj. Bell fele arcbenulas. 
  Hasznalok mukonnyet , es pihentetes gyanant neha le is kotom,tapasztom de egyre rosszabb mostmár sokszor be homályosodik, ha egy helyre probalok fokuszalni pl olvasni. 
  Ez is elmulik vagy erdemes lenne felkeresni egy szemeszt? 
  Illetve kb mennyi ideig tart mig teljessen hejre jon az arcom. 
  Nemtudom van e ennel egyaltalan olyan hogy igy marad , ha van akkor azt mennyi ido utan lehet tudni hogy mosgmar nem igazan fog vissza allni normalisra? 
  Valaszat elore is koszonom.

 • comment-avatar

  Foglaljuk össze: 1., “a fülét érzi”, 2. az arcizmai bénultak, nem mozognak és a szeme könnyezik.
  Ha az arcom lebénulna, nos akkor én aggódnék. Mivel a fülemmel van valami gond, így mielőbb fül-orr-gégészhez fordulnék, hiszen érzem, hogy valami összefüggés lehet a fülem és az arcom bénulása között.
  Mivel a fülem okozza, például lehet egy fertőzés… ezt otthon csak sámándobbal tudja kezelni, ami megjegyzem nem fog segíteni.
  A fertőzés kezelése antibiotikummal történik. Amit meg orvos ír fel.
  Ha nem kezeli, akkor a gyulladás előrehalad, egyre romlik és akkor aztán a bénulása is fog. Ha nem kezelik, akkor akár végleges bénulás lehet az eredmény.
  Úgyhogy aggódjon és mielőbb fülészetre! És ne hagyja lerázni magát. Szüksége van a vizsgálatra és a kezelésre.

 • comment-avatar
  Szilvi 5 hónap

  3napja èrzèkeltem,h a jobb fülemmel van valami,de nem foglalkoztam vele..2napja könnyezik a jobb szemem,gondoltam huzatot kapott..ma reggel bènultnak èrzem az arcom jobb oldalàt,a mimika csak a bal oldalon működik..kell aggòdnom?mègegyszer vègigolvasom a cikket..orvoshoz most nem mennèk..itthon tudom kezelni vagy mindenkèppen igènyel orvosi ellàtàst?

 • comment-avatar
  Andrea Tünde 5 hónap

  ne tessék reám haragudni,de nem értem hogy a tünetek javuló tendenciát mutatnak, hogy fokozatosan csökkennek,mikor a két agyféltekemen feszítő érzést érzek, nem találok szót reá de olyan mintha égne az egész koponyám.nem is egy formán érzem a két arcomat drága Dr Úr tecik nekem konkrét választ adni hogy ezek a fájdalmak minek a jele? illetve mi lehet ön szerint a baj??és alvatlanságba is szenvedek.és köszönöm szépen hogy elolvasta a levelem.

 • comment-avatar

  Erről szól ez a cikk. Olvassa el.

 • comment-avatar
  Balázs 5 hónap

  Három nappal ezelőtt észrevettem, hogy a bal arcom nem úgy működik, ahogy normál esetben. Alaphelyzetben szinte nem látszik semmi, de amikor mosolygok a szájam megy félre, nem tudok fütyülni és könnyezik a bal szemem. Valószínű, hogy huzatot kaptam és ahogy a doktor Úr leírta ennek a bénulásnak a tünetek megfelelnek. Érdekelne a doktor Úr véleménye, hogy mit lehet tenni, lehet e segíteni rajta. Köszönöm előre is.

 • comment-avatar

  A cikkemben pontosan azt írtam le, hogyan és mivel tudja otthon elvégezni azt a kezelést, amit a rendelőben most nem kap meg.
  Olvassa el alaposan a cikket, amelyhez a kérdését feltette! Ettől eltérő javaslatom nincs.

 • comment-avatar
  Andrea Tünde 5 hónap

  November 2 hajnalban a tükörben vettem észre hogy a jobb oldali szám fittyegett illetve nehezen beszéltem a férjem bevitetett a kórházba ahol a Bell féle arcideg bénulást állapítottak meg nálam.Előtte 4napig kezeltek középfülgyulladással majd jeleztem hogy a jobb oldali fülem mögött és agyféltekem erős szorító fájdalmat érzek,azóta nem igazán van javulás.Az arcbénulásomra nem kaptam meg az elektromos kezelést a járvány helyzet miatt,de a kórházba fekvő beteg megkapja a kezelést Ma beszéltem telefonon a dr úrral hogy segítsen mert borzasztó fejfájdalommam és ugyan az a feszítő érzést érzem felváltva mind a két agyféltekemen. Nagyon sokat romlott a memóriám, elfelejtek dolgokat vissza tenni a helyükre.sokszor a férjem kér meg hogy mondjam el neki hogy mit akartam mondani mert nem érti meg mit szeretnék mondani.a nagyon hangok nagyon zavarnak (kutya ugatás, hangos tv,)de sajnos rosszul érezte magát a dr Úr és nem tudott fogadni!! kedves dr Úr! tessék nekem tanácsot adni mert nem tudom hogy meddig fogom még bírni ezeket a fájdalmakat! Köszönöm szépen a segítséget és a választ!

 • comment-avatar

  A leírása alapján nem látom, hogy a PeroBravo-ra szüksége lenne. Ha jól hámozom ki a leírásából, akkor nincs bénulás, csak érzéketlenség. Erre nem kell PeroBravo.
  A gyógyulást lágylézerrel lehetett volna serkenteni. Ezt azonban a “húzás” utáni napokban kellett volna használni a mielőbbi regeneráció érdekében. 30x nappal később kezdeni már kicsit elkésett.
  A tünetei egyébként is javuló tendenciát mutatnak, azaz fokozatosan csökkennek.
  A TENS elsődleges célja az ízületi, ín és izom fájdalmak enyhítése. Elvileg hatásos lehet más fájdalmakra is, de nem vagyok meggyőződve arról, hogy arcidegzsába esetén hatékony. A Dolito avagy Myolito-val tehet próbát. Ártani nem tud velük, legfeljebb erre a fájdalomra nem hatnak.

 • comment-avatar
  Andrea 6 hónap

  35 napja kihúzták a jobb alsó bölcsességfogamat. 
  Sajnos túl közel volt az ideg, hetekig látszott a fogmeder alján, a fog helye is lassan kezdett csak gyógyulni, mert nem volt vérdugó. 
  Az első két hét elképesztően erős fájdalomban telt, temérdek fájdalomcsillapító is csak tompítani tudta, úgy két hete már élhető, de hullámokban még mindig borzasztóan fáj.
  Az alsó ajkam egy része bénult, az első két hétben volt számottevő javulás, de az utóbbi kettőben ugyanannyira érzéketlen.
  A fájdalom változatos, néha ég, néha csíp, néha hasogat,
  Szájsebész azt mondja, hogy ha nem lenne vírus beutalna kezelésre, de most nem hiszi, hogy ellátnak a vírus miatt. 
  Azt mondja az mindenképpen jó jel, hogy váltakoznak a tünetek, ő elég biztos benne, hogy magától is tud regeneralódni az ideg. 
  Elképzelhető, hogy egyszerűbb, olcsóbb gép is tudná segíteni a gyógyulási folyamatot vagy esetleg csak a fájdalom csillapítását? Akár egy dolito, vagy másik hasonló árkategóriájú is? 
  PeroBravo úgy látom most nem elérhető és egyelőre azt remélem, hogy nekem csak pár hétre-hónapra kellene, ahhoz drágának érzem. 

  Válaszát és segítségét előre is köszönettel, 
  P.A.

 • comment-avatar

  A mágneses kezelés biostimulációs hatású. Az arcideg bénulásra nem szokásos alkalmazni, bár valami hatása lehet, de nem várható érdemi javulás.
  Az teljes perifériás arcideg bénulás kezelésre a szelektív ingeráram kezelést szokás alkalmazni. Míg az enyhe és részleges bénulás esetén az izomstimuláció is szóba jöhet. Ha akaratlagosan mozgatni tudja a homlokráncolást, szem becsukást-nyitást és szájmozgató izmokat, akkor részleges a bénulás és az izomstimuláció elég.

 • comment-avatar
  Zánkai Gabriella 10 hónap

  Tisztelt dr Úr!
  Harom hete Bell paresis beteg lettem . 5 napig Medrol 32 mg szteroidot szedtem es fizikoterápiás kezelést kaptam. Sajnos semmi javulást nem érzek kertem beutalót MRI . A vi6sgalat kizárta a daganatot . Kérdezem hogy az otthoni masszírozás , tornáztatás mellett a magneses kezelés segithet-e??
  Köszönettel! Z.G

 • comment-avatar

  Így tud kapcsolatba lépni velem: Kattintson ide.

 • comment-avatar
  Éva 10 hónap

  Tisztelt Doktor Úr!
  Koponya alapi tumor műtétemnél októberben át kellett metszeni a nerv faciálist ígyarcom asszimetrikus a bal szemem 80 -90 ÷ tudom lehunyni b old minimálisan tudom a szemöldököm emelni.bo számlefele asszim.Tumor után lehet használni.Mostani leleteim neg.Szelektiv ingeráram kezelést ajánlottak?Ön szerint mi lehet reményt keltő?Tudnánk esetleg telefonon konzultálni mivel EÜ dolg vagyok.Nagyon kérem segítségét! Köszönettel

 • comment-avatar

  Az epilepszia nem zárja ki az elektroterápia alkalmazását, de alapos mérlegelést igényel, hogy a várható előny a kockázat mellett “megéri-e”. A TENS (fájdalomcsillapító) kezelések általában adhatók (olyan idegszálakra hat, aminek ingerlése nem vált ki epilepsziát).
  Azonban az izomstimuláló, izommerevséget oldó vagy éppen izmot erősítő kezeléseket nem szabad alkalmazni.
  Az Ön esetére vonatkozóan az tudja megítélni a kockázatot, aki pontosan ismeri a betegségeit, állapotát, így a kezelőorvosával kellene konzultálnia, hogy az Ön esetében mekkora a kockázat.

 • comment-avatar
  Zsolti 11 hónap

  Tisztelt dokzor ur!
  Ezt a stimulatort lehet hasznalni
  Rpilepszia mellett
  Sajnos kelojott a stroke utan

 • comment-avatar

  A cikkemben minden benne van.
  Az arcbénulás nem játék. Okozhatja komolyabb baj is és ezek kizárása nélkül, látatlanban kezelést kezdeni nem jó ötlet.
  Szerencsés, hogy a tünetei enyhék és szinte csak önmaga veszi észre. Ahogy írtam a cikkben is, a tünetek az esetek jelentős részében “maguktól” is rendeződnek néhány hét alatt. Ami segíti az ideg regenerációt az a rendszeres tükör előtti “edzés”. Homlokráncolás, szem behunyás-nyitás, grimaszolás, száj nyitás-zárás, stb. Mivel elmondása szerint nincs teljes bénulása, így ezeket meg tudja csinálni és ezzel gyorsíthatja a regenerációt.
  Stimulátor akkor kell, ha a bénulás teljes és akaratlagosan semmilyen izommozgás nem váltható ki.

 • comment-avatar
  Zimmermann Ágnes 12 hónap

  Tisztelt Doktor Úr,
  Valószínűleg Bell féle parézisem lett, az arcom jobb fele bénult, a beszédet és a jobb szemmel való pislogást érinti. Alapállásban szinte nem látszik semmi az arcomon, nem lóg a szám, csak ha beszélni kezdek, illetve a pislogás látszik. Mivel a koronavírus járvány miatt lehetetlen bárhova is eljutni, a kórházba pedig nem szívesen mennék be, kérem a tanácsát. Köszönettel
  Zimmermann Ágnes
  Székesfehérvár

 • comment-avatar

  Az arcideg bénulás gyógyulása sok idő. A szerencsések néhány hónap alatt “megszabadulnak” tőle, de akár több év is szükséges lehet. Az arcizmok elektromos kezelését nem szabad félbehagyni. Az jó jel, hogy egyes funkciók már visszatértek, azt mutatja, hogy az ideg regenerálódik. A funckiók újratanulásához azonban sok gyakorlásra és ismétleésre van szükség. Az agynak és ideg-izom kapcsolatnak egyes vélekedések szerint 10 000 ismétlésre van szüksége, hogy újratanuljon egy elveszített funkciót. Azaz javaslatom a kitartó, szüntelen gyakorlás (“grimaszolás” a tükör előtt). Ebben segíthet és a folyamatot gyorsíthatja az izomstimulátor, pl. a PeroBravo elektroterápiás készülék.

 • comment-avatar
  Diána 1 év

  Üdvözlöm Dr úr.
  2015. Augusztus 11-én reggel úgy ébredtem fel, hogy az arcom jobb oldala lebénult. Ezzel egyidejűleg az is kiderült, hogy terhes vagyok. A kórházba a vizsgálatokkal megállapították, hogy Bell féle bénulásom van. Persze, hogy mitől lehetet nem tudták megmondani. A terhesség miatt nem kaphattam gyógyszeres kezelést. Csak gyógytorna és elektromos terápia jöhetett szóba. Körülbelül fél év kellet ahoz, hogy valami történjen. Jelenleg van arc mozgásom, de még nem teljes. Nagyon zavar. Nézegettem ezeket az itthoni gépeket. Érdekelne a Doktor úr véleménye, hogy ön szerint érdemes e? Lehet e még segíteni rajt?

 • comment-avatar

  Lépjen kapcsolatba velem.

 • comment-avatar
  Dr parczer gyorgy 1 év

  Szeretnem kiprobalni