Arcideg bénulás és otthoni kezelése

Az arcideg (nervus facialis) a VII. agyideg, mely több feladatot is ellát. Egyrészt mozgató idegként fut az arc mimikai izmaihoz és ezzel meghatározza az arckifejezésed. A nyelvhez futó ága az ízérzésért felel (a nyelv első harmadán). A könny és nyálelválasztás működtetésében is részt vesz. Az arcideg bénulás lassan gyógyul, akár egy évet is igénybe vehet. Bár az első 5-10 kezelést általában intézetben kapod, de ez nem elég! Otthon folytatnod kell az elektroterápiát, egészen a gyógyulásig.

Arcideg bénulás

Az arcideg bénulás egy úgynevezett perifériás bénulás, melyet Bell-féle bénulásként is említenek. Általában csak az egyik oldalt érinti.

Az arcideg az anatómiai helyzete és lefutása miatt sérülékeny helyen van. A halántékcsontod alsó felén (a hallójárathoz és a garathoz relatíve közel), egy szűk csontcsatornában halad és lép ki az arcod irányába. Itt három ágra válik. A felső a homlok, a középső az arc, az alsó az alsó állkapocs felé fut.

Egyes (egyébként szinte ártatlan betegségekben), például nátha, influenza, mandula-, torok- vagy fülgyulladás esetén a gyulladás átterjedhet a közeli idegszálra. Ez az ideg duzzanatát okozza. A szűk csontjáratban azonban nincs hely erre a növekedésre. “Beszorul”, a csonthoz nyomódik, nem kap oxigént. A duzzanat lassan “megfojtja” az idegszálat, ami tönkremegy. Minél erősebb és tartósabb a duzzanat, annál erősebb lehet a károsodás is.

A Bell-féle bénulás tünetei

Bell-féle arcideg bénulásA következménye az ideg működésének részleges vagy akár teljes leállása. Enyhe esetben “csak” izomgyengeség jelenik meg, de akár az izmok teljes bénulásáig fokozódhat. Az ép oldali izmok elhúzhatják a sérült oldalt, ezért az arcod aszimmetrikussá válik.

A beteg oldal izmait nem tudod mozgatni, ami mimikátlan, lárvaszerű arckifejezést kölcsönöz. A homlokod nem tudod ráncolni, súlyos esetben a szemed nem tudod behunyni. A szájzug “lekonyul”, a nyálad akaratlanul kicsoroghat. Akár a beszéded is megváltozhat, mert nem tudod megfelelően mozgatni az izmokat.

Ha a szemed nem tudod behunyni, akkor kiszárad. A nyelved elülső részén pedig nem érzed az ízeket.

Az arcideg bénulás kezelése

Minél előbb kezdik meg az elektroterápiát, annál gyorsabb a javulás. A kezelést legtöbbször hónapokig, néha akár egy évig kell végezni. Az idegszál regenerációja nagyon lassú, általában 0.1-0.2 mm-t növekszik naponta, de még a legoptimálisabb esetben is csak maximum 1 mm-t. Az arcideg hossza 15-20 cm-is lehet, azaz ebből is láthatod, hogy 150-200 nap a lehető legrövidebbet jelenti.

Az elektromos kezelést azért kell naponta 3x-4x végezned, mert az idegszálát elveszített izom (úgynevezett denervált izom) a mozgató impulzusok nélkül rövid idő alatt elsorvad. Ha hosszú ideig kezelés nélkül marad, akkor az izom véglegesen tönkremegy, túlszaporodik benne a kötőszövet és innen nem javítható az állapotod.

A kitartó elektromos impulzusokkal fenntarthatod az izmok működőképes állapotát addig, amíg az idegszál újranövekedése során ismét eléri az izmokat. Ha az izom elpusztult, akkor a regenerálódott ideg ellenére a bénulás tünetei már nem fognak javulni. Ha viszont ilyenkor még ép izmokat talál, akkor az izomfunkciók is visszatérnek.

PeroBravo stimulátor

Amikor lebénul az arcod, akkor a szakrendelőkben szokásosan kapsz rövid (5-10 napos) kezelést. A fentiek alapján tudhatod, hogy ez nem elég. Arcideg bénulás esetén a szükséges napi 3-4 kezelést egyébként is csak otthon tudod elvégezni. Ehhez szerezz be egy erre való stimulátor készüléket.

Az idegszál-sérülést szenvedett izmok nem stimulálhatók akármivel és akárhogyan! Egyrészt lassú felfutású, hosszú tartamú (200-400 millisec) háromszög impulzust kibocsátó készülék kell, másrészt nagyon jó minőségű eszköz, mert a kezelést alacsony áramerősséggel kell végezni. Az elfeküdt nyakad kezelésére vett készülék biztosan nem való az arcideg és arcizmok kezelésére.

A PeroBravo készülék 2-es és 3-as programjait alkalmazd az arcideg kezelésére. Az egyes ágakat egyenként kell kezelés alá venned. Azaz a homlokod, arcod, állkapcsod területét külön, de egymás után kell kezelned minden alkalommal.

Az első kezelések során az áramerősséget óvatosan adagold. Addig növeld, hogy az izom összehúzódását megérzed. Aztán az intenzitást kezelésről-kezelésre, fokozatosan emeld, amíg az arcizmok összehúzódását már határozottan, de nem fájdalmasan érzed.

Az első időszakban a hosszabb impulzust leadó 2-es program a megfelelő, ahogy javul az izom reagálása, úgy cserélhető a 3-ra.

A stimulátoros kezelést hatékonyabbá teheted, ha tükör előtti mimikai tornával együtt végzed! Amikor érzed a készülék impulzusát és az izom összehúzódását, akkor az arcod figyelve, “segíts rá” akaratlagosan! A vizuális ingerek az agyad látómezeje felől is ingert juttatnak el a sérült arcideg felé. Az ilyen kombinált kezeléssel jelentősen javítod a gyógyító-regeneráló impulzusok aktivitását, azaz a gyógyulás hatékonyságát és sebességét is!

arcideg bénulás, bell-féle bénulás kezelési pontjai az arcon

Az arcideg bénulás (Bell-féle parézis) kezelése során az arcideg három ágát egyenként kell kezelned. Kisméretű (kb.25mm), kerek elektródát használj. A pozitív pólust mindig a fültő közelébe ragaszd fel. A negatív pólus helyét változtani kell. Elsőként a homlokra a szemöldök külső sarka felett. Majd az arcra, az orrtól 2-3 cm távolságra. Végül az állkapocsra, a rágóizomra.

MEGOSZTOM

HOZZÁSZÓLÁSOK

Wordpress (0)