Arcideg bénulás és otthoni kezelése

Az arcideg (nervus facialis) a VII. agyideg, mely több feladatot is ellát. Egyrészt mozgató idegként fut az arc mimikai izmaihoz és ezzel meghatározza az arckifejezésed. A nyelvhez futó ága az ízérzésért felel (a nyelv első harmadán). A könny és nyálelválasztás működtetésében is részt vesz. Az arcideg bénulás lassan gyógyul, akár egy évet is igénybe vehet. Bár az első 5-10 kezelést általában intézetben kapod, de ez nem elég! Otthon folytatnod kell az elektroterápiát, egészen a gyógyulásig.

Az arcideg

Az arcideg bénulás az arcideg (n. facialis) által innervált (beidegzett) bizonyos arcizmok, különösen a mimikai izmok általában egyoldali bénulása.

Az arcideg a tizenkét (XII) agyideg közül a hetedik (VII.). Páros, ami azt jelenti, hogy a jobb és bal oldalon is van egy-egy arcideg. Az agyidegek az agyban levő idegmagokból erednek és közvetlenül a végszervhez (izom, mirigy stb.) futnak.

Az összes többi, perifériát (karok, lábak és törzs) ellátó ideg közvetett úton halad, ami azt jelenti, hogy a gerincvelőben „átkapcsolódik” és onnan éri el a célt.

Az arcideg látja el a mimikai izmokat (a homlok, a szem, az orr, a száj és a nyak egyik bőrizma, a platysma), a hallójáratban lévő stapedius izmot, a „nyelőizmok” egyes részeit, valamint a nyelv elülső kétharmadát az ízérzékeléshez (szenzoros) és a fej szinte valamennyi mirigyét (visceromotoros).

Arcideg bénulás formái

Az agy és ideg összetett felépítése miatt több helyen is bekövetkezhez olyan károsodás, mely az arcizmok bénulását eredményezheti.

Magának az arc motoros magjának károsodása (nukleáris parézis) ritka.

Centrális bénulás

Ha az agykéreg és az agytörzsben (pontosabban a hídban (pons)) levő motoros magok közötti kapcsolat sérül, akkor ezt centrális vagy szupranukleáris bénulásnak nevezzük. Ilyenkor a centrális károsodás egyéb tüneteivel, például a karok vagy a lábak bénulásával jár együtt. A károsodás a mimikai izmok kontralaterális (ellentétes oldali) károsodását okozza, tehát az agy bal oldalán levő centrális károsodás a jobb arcfél bénulása képében jelenik meg. Centrális formában többnyire lehetséges a homlokráncolás és a szemhéj becsukása, melynek oka, hogy az arc felső felének izmait csak kétharmad részben látják el az ellentétes oldali arcmotoros magok, és egyharmad részben az egyenes oldali arcmotoros magok (Hacke 2016). Így az izmok gyengébbek, de még mozgathatók.

Segítsd további cikkek készítését.


Kattints a részletekért!

Perifériás bénulás

Az ideg leggyakrabban az agyi idegmagok alatti szakaszon sérül (infranukleáris forma). Ez a perifériás arcidegbénulás.

A perifériás arcidegbénulás tünetei mindig a károsodással azonos oldalon (ipsilaterálisan) jelentkeznek. Általában a homlok- és szemhéjizmok is érintettek. Ezen felül a nem motoros rostok is érintettek lehetnek, ami ízlelési zavarban és/vagy a nyál- és könnymirigyek működési hibájaként jelenik meg.

Az arcbénulás okai

Gyulladás

Az arcideg bénulását okozhatja gyulladás, ekkor arcideggyulladásról beszélünk. Itt a perifériás ideg megbetegedését vírusok vagy baktériumok okozzák. Gyakori kórokozók a neurotróp vírusok, a herpes-vírusok és baktériumok.

Centrális (agyi) károsodás

Az agyi működési zavar az arcizmok bénulásához vezet, annak szintén több oka lehet: sztrók (agyvérzés, agylágyulás), sclerosis multiplex, daganatok, stb.

Perifériás károsodás

Az arcizmok perifériás károsodásból, azaz magának az arcidegnek (nervus facialis) a károsodásából eredő bénulásának különböző okai lehetnek.

 • Idiopátiás – azaz oka ismeretlen, nem deríthető fel. Ez képezi az esetek 60-75%-át! (Finkensieper et al. 2012 ). A fennmaradó 25-40%-ban különböző okok állnak a háttérben.
 • Traumás. Az arcideg sérüléséhez a halántékcsont törése vezet.
 • Daganatok. Az ideget a daganat körbenövi, összenyomja, leszorítja. Különböző daganatok érinthetik az ideget: fültőmirigy-daganatok, arcideg schwanoma, akusztikus neuróma, kisagyi daganatok, daganat által okozott agyhártyagyulladás, stb.
 • Iatrogén (orvosi beavatkozás által okozott). Az arcideg károsodása a fültőmirigy vagy a szem alatti mirigy műtéti eltávolításának lehetséges szövődményeként is előfordulhat.
 • A következő szindrómák részeként
  Guillain-Barre-szindróma (a perifériás idegek akut gyulladásos megbetegedése), különösen a Miller-Fisher-szindróma (a GBS egyik változata) esetében
  Carey Fineman Ziter-szindróma (veleszületett agyi rendellenesség)
  Möbius-szindróma (veleszületett fejlődési rendellenesség szindróma)
  Melkersson-Rosenthal-szindróma (gyulladásos artériás betegség)
  Heerfordt-szindróma (a fültőmirigy és a könnymirigyek gyulladása)
 • Az arcidegbénulás kialakulhat anyagcsere-betegségek, például diabetes mellitus esetén (különösen, ha magas vérnyomás is van)
 • Terhességben (különösen az utolsó trimeszterben) is (Heckmann és mtsi. 2017).

Az okoktól függően az arcidegbénulásnak specifikusabb elnevezései is lehetnek:

 • Bell-féle arcbénulás: idiopátiás (ismeretlen eredetű) arcidegbénulás
 • Ramsay Hunt-szindróma: zoster oticus fertőzés kapcsán jelentkező
 • Mona Lisa-szindróma: terhesség alatt jelentkező bénulás

Az arcideg bénulás tünetei

Bell-féle arcideg bénulás

Mivel a perifériás ideg általában az egyik oldalon érintett, a tünetek általában egyoldaliak, azaz az arcidegbénulás csak az arc egyik oldalát érinti. Kétoldali arcidegbénulás csak ritka esetekben fordul elő, például borreliosisban szenvedő betegnél.

Az arcideg károsodásának fő tünete a mimikai izmok bénulása:

 • Csüngő (lekonyuló) szájzug
 • Csüngő szemhéj
 • A homlokráncolás nem lehetséges
 • A szemizom bénulása gyakran lehetetlenné teszi a szemhéj becsukását. Fennáll a veszélye a szem kiszáradásának, amit tünetileg kell kezelni .

Az izmokon kívül az arcideg károsodása az ideg egyéb funkcióit is érintheti:

 • Csökkent könnyképződés
 • Zajérzékenység (hyperacusis a stapedius izom károsodása miatt).
 • Csökkent nyáltermelés
 • Károsodott ízérzékelés (a nyelv elülső kétharmada).
 • Az arc egyik felének fájdalma, zsibbadása vagy bizsergése nem az arcideg károsodása miatt jelentkezik, de esetenként más idegek (nervus trigeminus) érintettsége miatt egyes elváltozásoknál megfigyelhető.

Az ép oldali izmok „elhúzzák” sérült oldalt, ezért az arcod aszimmetrikussá válik. A beteg oldal izmait nem tudod mozgatni, ami mimikátlan, lárvaszerű arckifejezést kölcsönöz.

Prognózis

Az idiopátiás arcidegbénulás viszonylag jó prognózisú. Az esetek kb 70%-ában a bénulás napokon vagy heteken belül, ritkábban hónapokon belül magától megszűnik.

Az érintetteknek csak mintegy 30%-ánál alakul ki tartós motoros deficit (mozgatási képesség vesztés).

16%-uknál szinkinesiák alakulnak ki, amelyek közé tartozik például a szem egyidejű önkéntelen mozgása a száj becsukásakor (Peitersen 2002).

Az első alkalommal fellépő, egyoldali arcidegbénulás is jó prognózisú, különösen, ha az érintettek „fiatalok” (< 60 évesek), és az ideg csak részben sérült (neurapraxia).

Ha az ideg súlyosan károsodott vagy teljesen átvágódott (axonotmézis), mint például a sziklacsont súlyos törése esetén, a tünetek teljes megszűnése (remissziója) meglehetősen valószínűtlen. Ha a teljes helyreállás elmarad, akkor ésőbb az arc aszimmetriájához vagy szinkinesiájához vezethet.

A száj környékén lévő izmok bénulása nemcsak pszichésen megterhelő, hanem a mindennapi funkciókat is korlátozza. A petyhüdt izmok hatására iváskor a nyál vagy a folyadékok kifolynak a száj sarkából („nyáladzás”), vagy az étel az arcon marad. A csökkent izomerő a beszédet is befolyásolhatja. Nem engedi megfelelően megformálni a hangokat, ami megnehezíti a megértést (diszartria/beszédzavar).

A tüneti terápia és a rehabilitáció különösen fontos a súlyos sérülésekkel, maradandó hiányosságokkal, valamint evési vagy beszédproblémákkal küzdő betegek esetében.

Az arcideg bénulás kezelése

Az arcizmok hirtelen bénulása, akár perifériás, akár centrális okból következik be, mindig vészhelyzetnek tekintendő. Azonnal orvoshoz kell fordulni.

Ha az ok kideríthető, a hangsúly az alapbetegség kezelésén van.

Ha az ok ismeretlen, a szokásos gyógyszeres kezelés szteroidok és/vagy vírusellenes gyógyszerek adását jelenti.

Szükséges lehet tüneti kezelésre is. Ha a szemhéj nem záródik, a szem kiszáradásának megakadályozására műkönnyet, szemkenőcsöt és/vagy szemvédő kötést használnak.

Súlyos és tartósan fennálló parézisek esetén néha mikrosebészeti technikákat alkalmaznak az arcideg rekonstrukciójára, pl. az ellenkező oldal ép idegének felhasználásával (keresztirányú arcidegvarrat) vagy más idegekkel való összekapcsolás (hypoglossalis-faciális anasztomózis). A homlokizom izomátültetése is lehetőség. Mivel a kutatások folyamatosan történnek, így egyre több lehetőség van a sebészi kezelésre.

Az arc lebénulása sokkoló lehet, de az első időszakban a pihenésre és a kiváltó ok kezelésére kell koncentrálni. Fontos a bőséges folyadékfogyasztás és a pihenés. Kerüld a megterhelést.

Elektroterápia és biofeedback

Már írtam, hogy az esetek egy részében a bénulás magától is elmúlik. A gond az, hogy nem lehet előre tudni, hogy ki lesz az a szerencsés, akinek 1-2 hónap múlva spontán szűnik a bénulása. Ezért a kezelést mielőbb meg kell kezdeni.

Az elektroterápiás kezelést is korán, azaz 3-4 nappal a bénulás kialakulása után elkezdheted. Legtöbbször hónapokig, néha akár egy évig is kitartóan kell végezni. Az idegszál regenerációja nagyon lassú, általában 0.1-0.2 mm-t növekszik naponta, de még a legoptimálisabb esetben is csak maximum 1 mm-t. Az arcideg hossza 15-20 cm-is lehet, azaz ebből is láthatod, hogy 150-200 nap a lehető legrövidebbet jelenti.

Az elektromos kezelést azért kell naponta 2x-3x végezned, mert az idegszálát elveszített izom (úgynevezett denervált izom) a mozgató impulzusok nélkül rövid idő alatt elsorvad. Végül az izom véglegesen tönkremegy, túlszaporodik benne a kötőszövet és innen nem javítható az állapotod.

Az elektromos kezeléssel fenntarthatod az izmok működőképes állapotát addig, amíg az idegszál újranövekedése során ismét eléri az izmokat. Ha az izom elpusztult, akkor a regenerálódott ideg ellenére a bénulás tünetei már nem fognak javulni. Ha viszont ilyenkor még ép izmokat talál, akkor az izomfunkciók is visszatérnek.

Centrális bénulás – ETS

Az arcizmok centrális bénulása esetén funkcionális elektromos stimulációt (EMG-vezérelt elektrostimuláció), biofeedbacket vagy a kettő kombinációját alkalmazzák. A gyakorlatok egy vagy több izmot érintenek (1 vagy 2 csatornás), és a funkciók helyreállítását vagy az önkéntelen mozgások megelőzését szolgálják. Lásd ETS-biofeedback által vezérelt stimuláció című cikkem. 

Perifériás parézis – denervált

Perifériás parézis esetén a hangsúly a speciális áramokkal (alacsony frekvenciával, hosszú impulzusidővel) történő kezelésen van. Minél jelentősebb az idegsérülés – különösen sebészeti beavatkozások után-, a hangsúly az elektroterápián van, hogy megvédje az izmokat a leépüléstől (sorvadástól) és a kötőszöveti rendellenességektől.

Azt a tévhitet, hogy az ingerlés akadályozza a reinnervációt (az idegfunkció helyreállítását), a legújabb tanulmányok cáfolták (Carraro 2018). Sőt, még azt is bizonyítják, hogy az alacsony frekvenciájú elektromos stimuláció elősegíti az innervációt (az izom-ideg kapcsolat újralétesülését) (Gordon és mtsai. 2016).

A gyógyulási folyamat előrehaladtával és az izmok újra aktívvá válásával gyakran megfigyelhető szinkinesia (a szem egyidejű önkéntelen mozgása a száj becsukásakor stb.). A biofeedback-terápia segíthet megelőzni ezeket az önkéntelen mozgásokat (Pourmomeny et al. 2014).

Ez még hatékonyabb, mint a tükörterápia önmagában (Dalla Toffola és mtsai. 2012), bár a tükörrel való kombináció mindenképpen előnyös (Cardoso és mtsai. 2008).

Általánosságban elmondható, hogy jó eredmények akkor érhetők el, ha a mozgató funkciókat stimulációval is erősítik (Bernd et al. 2018), ahogyan ez a biofeedback-terápia esetében is történik. A biofeedback otthoni terápia keretében is alkalmazható (Volk et al. 2014).

Ebben a cikkemben részletesen olvashatsz az arcideg bénulás elektroterápiás kezeléséről és a kezelés végrehajtásáról: Arcideg bénulás stimulációs kezelése

Lágylézer kezelés

A lágylézer kezelés a tünetek kialakulásakor és később is hasznos lehet.

Azonnali kezelések

Az arcideg bénulás tényleges oka, hogy az idegszál (valamilyen hatásra) megduzzad (ödémássá válik) és ezért az idegszál „beszorul” a koponyacsonton áthaladó „csontalagútba”.  Az idegszál azért károsodik, mert a duzzanat miatt hozzányomódik a csonthoz és ez rontja a vérkeringését, működését.

Az idegszál ödéma csökkentése minimalizálhatja az idegszál károsodást. Ezért az arcideg bénulást követően a lehető legrövidebb időn belül javasolt kezdeni.

A lágylézer kezelés serkenti a mikrocirkulációt, a javuló vérkeringés pedig csökkenti az ödémát.

Ebben a cikkemben részletesen olvashatsz az arcideg bénulás lágylézer kezeléséről és a kezelés végrehajtásáról: Arcideg bénulás lágylézer kezelése

Szakemberek számára ajánlott szakirodalom: Aghamohamdi D, Fakhari S, Farhoudi M, Farzin H. The Efficacy of Low-Level Laser Therapy in the Treatment of Bell’s Palsy in Diabetic Patients. J Lasers Med Sci. 2020 Summer;11(3):310-315. doi: 10.34172/jlms.2020.52. Epub 2020 Jun 21. PMID: 32802293; PMCID: PMC7369545.

Tartós kezelések

Általában az arcideg bénulás után órák telnek el a diagnózisig és az első kezelésekig, így az idegszál valamilyen mértékben károsodik.

A lágylézer kezelés másik fontos hatása az idegszál regeneráció segítése, támogatása. Ebben a cikkemben tájékozódhatsz a lágylézerről. Különösen figyelmesen olvasd el a hatásmechanizmusról szóló fejezetet.

Az arcidegbénulás tartós állapot, így  nemcsak az elektromos kezeléseket, de a lágylézer kezelést is hosszú időn át alkalmazni szükséges.

Az arcideg bénulás kezelésére alkalmas készülékek: Personal Laser L400 és Energy Laser L500 Pro.

blank

HOZZÁSZÓLÁSOK

Wordpress (73)
 • comment-avatar

  A Bell-féle arcideg bénulás kezelése 3 fő részből áll. 1., Ha a panaszt fertőzés, vagy fülgyulladás okozza, akkor ezek kezelése. 2., Gyógytorna (arctorna) 3., denervált (szelektív ingeráram) kezelés, azaz elektroterápia.
  Ezek közül az elektroterápia és az arctorna nem 10 alkalommal végzendő, hanem hónapokig, akár 2-3 évig!!!
  Nincs más mód az állapot javítására. A szelektív ingeráram kezelés a megfelelő terápia…. a helyesen végzett szelektív ingeráram kezelés nem fáj, és biztosan nem okozza a leírt tüneteket…. Azonban….

  A szelektív ingeráram nem egy adott dolog, hanem ez egy kezelés típus, ami az idegsérülés súlyosságának megfelelő beállításokat igényel.
  A férje által tapasztalt „élmény” számomra arra utal, hogy nem a megfelelően beállított kezelést kapja, hanem egy kevésbő hozzáértő terapeuta által beállított valamit. Azonban olyan áramot, ami nem megfelelő az ideg állapotához.
  Úgy gondolom, hogy férje idegsérülése részleges, de ennek ellenére olyan kezelést kap, ami teljesen elpusztult ideg kezelésére való. Ezen felül nem megfelelő az elektródák elhelyezése, túl nagy elektródákat, továbbá túl nagy áramintenzitást használnak és ezért nemcsak az arcideget, hanem például a látóideget és az egyensúly-szervet, stb is stimulálják.
  Ezt úgy képzelje el, mint a diótörést. Ha egy apró kalapácsot használ, akkor a dióhéj megtörik és sérülésmentesen ki tudja szedni a dióbelet. Ha azonban egy betontörő 10 kilós kalapáccsal csap a dióra, akkor abból használható dióbél nem kerül ki.
  A férjének szelektív ingeráram kezelésre lenne szüksége, de nem hozzáértéssel állítják be a kezelést és ezért van a kellemetlenség.

 • comment-avatar
  Tünde 6 hónap

  Kedves Doktor Úr!

  Férjemnek Bell-féle arcbénulása van, és valahogy nem jól viseli az előírt (10 alkalmas) elektroterápiát. Vérnyomásával soha nem volt probléma, a kezelés hatására azonban az egekbe ugrott, pulzusa magas lett (a megszokotthoz képest), a kezelés után több órával, vagy másnap is émelyeg, az émelygéssel egyidőben furcsa, áramütésszerű nyilallásokat érez a nem kezelt (egészséges) oldali fejtetőn. Vérnyomását gyógyszerrel kordában tudja tartani a kezelés alatt (egyébként nem szed gyógyszert), de mint fent olvastam, lehetséges, hogy ez akár hónapokig is eltarthat. Kérdésem az lenne, hogy ilyen esetben nem ellenjavallt-e a szelektív ingeráram kezelés? Mert félünk, hogy az arctorna, masszírozás nagyon kevés a gyógyuláshoz. Válaszát előre is köszönöm!

 • comment-avatar

  Olvassa el alaposan azt a cikket, aminél a kérdést feltette! BEnne a válasz!
  De röviden… napi 2-3 elektromos kezelés az optimális és ennél több sem kell. Ha tehát egyet kap a rendelőben, otthon még 1-2-t tehet hozzá. Lehetőleg azonos időpontokban kezeljen és egyszerre egy kezelés elég. Ha sok ideje van éppen, akkor se kezelje a bénult izmot 2-3 órán keresztül – ez kontraproduktív.

 • comment-avatar
  Balázs 7 hónap

  Bal oldali Bell arcbénulásom van. Kaptam 10 ingeráram kezelést. Eddig nem hozott eredményt. Kaptam még 10 alkalmi kezelést. Beszereztem PeroBravo készüléket. Kérdésem az lenne, hogy a kórházi kezelés mellett hányszor kezelhetem itthon a készülékkel?
  Köszönettel: Balázs

 • comment-avatar

  Olvassa el ezt a cikkem az elektroterápia és implantátumok kapcsolatáról.
  A fogimplantátum nem zárja ki az elektromos kezelést. Esetlegesen (nem biztos, hogy így lesz), a kezelés a normáltól kicsit kellemetlenebb lehet, azaz az implantátum környékén az áram csipkedését jobban, szétterülőbben érezheti. Ez nem veszélyes, csak kellemetlen.
  Mérlegelni kell, hogy mi a fontosabb: a bénulás kezelés vagy egy kis kellemetlenség elviselése? Ha a bénulás kezelése a fontosabb, akkor ezt kell tenni.

 • comment-avatar
  János 1 év

  Tisztelt Doktor úr. Nekem jobb oldali arcideg bénulásom van.Az a kérdésem, hogy szelektív ingeráram kezelés lehetséges e hogyha fog implantátum van beültetve? Köszönettel János.

 • comment-avatar
 • comment-avatar
  Edith 1 év

  Es mijen perobravo modelt tudna meg javasolni.szegeden mutotek es mi romaniaba elunk.receptre nem tudunk veni.a baj hogy nem tudom mit keresek mejk jo arcra is

 • comment-avatar

  A TENS készülék biztosan nem jó erre a célra. A TENS kizárólag fájdalomcsillapító hatású, az arcbénulást semmilyen módon nem javítja. A perifériás bénulásra szelektív ingeráram kezelés szükséges attól függő beállításokkal, hogy milyen súlyosságú a károsodás.
  Vannak a PeroBravonál olcsóbb készülékek, sőt olyanok is, amit receptre felírnak. Hatékonyságuk -a tapasztalataim szerint- messze elmarad a PeroBravo mögött.

 • comment-avatar
  Edith 1 év

  Anyukamat mutotek a mult heten.egy agy daganat vot.most tens terapiat javadoltak Arcideg bénulásra, az arci izom megmarat. Egy otthoni kezelésre keresunk keszuleket.mit tudna javasolni egy kisseb aron mint a perobravo?

 • comment-avatar

  Nem tudom, hogy a kezelőorvos miért tiltott el az elektromos kezeléstől? Mit javasolt helyette? Beletörődést???
  A perifériás idegsérülés súlyos hatású azokra az izmokra, amelyhez az ideg futott. Elektromos kezelés hiányában az izmok elsorvadnak. Egy idő után semmilyen funkciót nem mutatnak. Az idegszál (hacsak nem vágott ki az orvosa egy kisebb szakaszt), akkor hajlamos a lassú regenerációra. MInden orvosi tanulmny szerint az elektromos kezelés serkenti az idegregenerációt és alkalmas az izomsorvadás akadályozására, lassítására, sőt visszafordítására.
  A kezelőorvosának pontosabban kellene indokolnia, hogy miért nem tartja szükségesnek az elektromos kezelést és mit javasol helyette?

 • comment-avatar
  Kati 2 év

  Nagyon örültem, amikor erre cikkre találtam, külön köszönet, hogy ilyen részletességgel leírtad a betegségek hátterét, tüneteket és a kezelési lehetőségeket. Esetemben műtéti beavatkozás miatt sérült az ideg. Parotis jóindulatú daganatot távolítottak el 4 hete, sajnos ez már a negyedik ilyen műtétem volt, folyton kiújult a betegség, az ideget sokszor “gyepálták”. A csomó a mandibuláris részen és a fültő részén volt, így egy kb. 15 cm-es vágás indul a fülemtől le a nyakamig. A műtét óta a jobb alsó szájzug béna, ha vicsorgok, a jobb alsó fogaim egyáltalán nem látszanak. Nehézségeim vannak a szájmozgással, ha almába, vagy szendvicsbe harapok. Nyálcsorgás, beszédzavar szerencsére nincs. Ettől függetlenül nagyon zavar ez az aszimmetria. Kezelőorvosom azt mondta, elektromos terápiába semmiképp se kezdjek, mert arcidegek esetén nem segít. Szeretném kérdezni, hogy tanácsolod-e a gép alkalmazását ebben az esetben? Vagy maradjak a tükör előtti grimaszolásnál? Köszönöm szépen!

 • comment-avatar

  A Bell parezisre a kialakulása utáni napokban nyilván kapott kezeléseket, pl. szteroidokat, vitaminokat és néhány elektroterápiás kezelést is. Azonban a kezeléseket semmilyen biztosítási rendszerben sem adják végtelenül hosszú ideig. Néhányszor 10 kezelés után a támogatott kezelések lejárnak, de a betegség még nem gyógyult meg, az eredeti állapot nem állt vissza. Otthon, Önnek kell folytatnia a kezeléseket a gyógyulásig.
  Az egy év kihagyásért nagyon kár. Nagyobb esélyt biztosított volna, ha folyamatosan kapta volna a kezelést. Nem vagyok benne biztos, hogy ennyi kihagyás után még lehet javítani, de ha meg sem próbálja, akkor biztosan nem.

 • comment-avatar
  Timea 2 év

  Tiszteletem.
  2020 Májusában alakult ki nálam a Bell féle bénulás. Nem tartozom a szerencsések közé. Bénulásom mértèke jelenleg 80%os. 
  Ön szerint a Perobravo készülék javíthatna még az állapotomon?
  Fizikoterápiàt itt németországban lassan 1éve nem kapok. Az arctorna gyakorlatokat végzem, de minimális a javulás
  Köszönöm előre is a válaszàt

 • comment-avatar

  A problémát kétfelé kell választani.
  1., A 4 évvel ezelőtt történtek -ahogy írta- maradványtünetek maradtak vissza. Azzal, ami 4 évvel ezelőtt történt, ennyi idő után már nem lehet mit tenni. Az eseti fájdalmakat, görcsöket tüneti kezeléssel (TENS, mikroáram, izomstimuláció) lehet kezelni.
  2., A múlt héten kezdődő akut tünetek teljesen függetlenek a 4 évvel ezelőttitől. Ezekkel még van tennivaló. Az első, hogy menjen fül-orr-gégészhez, neurológushoz és kérje a kivizsgálását. Gyógyszerek, fizikoterápiás kezelések lehetnek szükségesek attól függően, hogy mit találnak a vizsgálatokkal. Vizsgálat és pontos diagnózis nélkül nem lehet semmit ajánlani.

 • comment-avatar
  Zsolt 2 év

  2017. decemberben herpes zoster ment a fülemre, ami bell parézist is okozott a bal arcfelemen. Maradványtünetekkel gyógyultam.
  Az arcom sokszor görcsöl és némi asszimetria is maradt, mosolyogni nem tudok szimetrikusan. Sikerült eddig elkerülnöm a tartósabb huzatot is. Két napja csütörtök este egy lakásban huzat ment az arcomra. Nem tudtam sajnos kikerülni. A bal oldali arcfelem azóta fáj. Sajnos pénteken nem tudtam orvoshoz menni. Próbáltam melegíteni még csütörtök este meleg vízzel tusoltam az arcom. Pénteken kamillás vizes zsebkendővel töröltem. A gyógyszertárban NeurogerloN tablettát vettem, de még nem kezdtem el a szedését. Úgy érzem romlott a parézisem. Lehet még segíteni rajta?

 • comment-avatar

  Nem rendelkezek távdiagnosztikai képességgel, így pár mondata alapján nem tudom megmondani mi a probléma. A tünetek lehetnek akár enyhe Bell-bénulás jelei is. El kell mennie fül-orr-gégészhez, neurológushoz, szemészhez, hogy kiderüljön, mi okozza a tüneteit. Az önt érintő Bell-bénulás egyébként nem jelentene veszélyt a babára. Viszont ha fertőzés okozza… nos az jelenthet. Ezért is fontos, hogy orvoshoz menjen. Minél előbb.

 • comment-avatar
  Barbi 2 év

  2021.09.14. Arra lettem figyelmes hogy a jobb szemem elkezded görcsölni, azthittem az idegektől mert szokta ezt csinálni, 15 ikén arra lettem figyelmes hogy eltorzul a szám amikor nevetek a bal oldalra hajlik,és jobbra nem nagyon tudom mozgatni. Ez lehet Bell féle bénulás? Azt hozzáteszem hogy 16 hetes terhes vagyok, a babának nem lehet baja? A jobb szemem könnyezik egy kicsit , mit ajánlana? Illetve a jobb szemem nemtudom annyira becsukni mint a ball szemem. Köszönöm előre is a válaszát.

 • comment-avatar

  Az izomstimuláció a felszínhez közeli harántcsíkolt izmok kezelésre alkalmas. Az impulzus paramétereitől függően sokféle hatású lehet, így keringést javító, merevségoldó, erővisszanyerő, hipertrofizáló, stb. A merevség oldás alacsony frekvenciát (2-15 Hz) igényel és az izomnak megfelelő impulzus időtartamot. Más időtartam kell az arcizmokra, és nyilván más a hatalmas combizomra.
  A PeroBravo készülék a perifériás bénulással érintett izmok kezelésére van „kihegyezve”. A 19-20 as programhelyekre saját programot lehet készíteni – a beállítások attól függnek, hogy milyen izomra kell „célozni”. Ebben tudok segíteni. Kérlek lépj velem kapcsolatba közvetlenül.
  A PeroBravo egycsatornás készülék, így limitált a felhasználása, hiszen egyszerre csak egyetlen izomra vagy kisebb izomcsoportra lehet irányítani. Ha több izom érintett (Parkinzon esetén ez a szokásos), akkor nem igazán alkalmas rá, mert minden izomra kell 15-20 perc legalább… azaz rengeteg idő megy el, miközben az elektromos kezelés „csipkedését” nem mindenki tolerálja órákon át.
  Szóval igen és nem.

 • comment-avatar
  Tamás 2 év

  Kedves Zsolt, Bell kezelésere vettem a készüléket, nagyon meg vagyok vele elégedve. Sajnos levodopára nem reagáló parkinson sy is van a családban, igy rögtön felmerül a kérdés, hogy lehet-e a készülékkel rigort enyhíteni, én BF négyszögre gondoltam, néhány Hz-en.Ha butaságot kérdeztem, kérlek nézd el nekem.
  Kollegiális üdvözlettel, Tamás

 • comment-avatar

  Ha az ideg a szülés során sérült, akkor perifériás bénulás a következménye. Azok az arcizmok, amelyek mozgatásárért az adott ideg „felelős lenne” nem mozdulnak, mivel a sérült ideg miatt az agyból nem jut el az izomhoz a mozgatási parancsot kiadó impulzus. A mozgató idegét elveszített izmot denervált-nak hívják.
  Ha maga az izomszövet nem károsodott, „csak” elveszítette az idegi kapcsolatát, akkor megfelelő minőségű és helyesen beállított készülékkel leadott impulzussal összehúzódásra késztethető.
  Az egyszeri próbálkozás sikertelenségét több dolog is okozhatta: nem megfelelő készülék, nem megfelelő beállítás, nem megfelelő kivitelezés.

  A perifériás bénulás (denervált izom) kezelésére specializált készülék a PeroBravo. A készüléket be lehet állítani a baba méretéhez. Persze megfelelően kisméretű elektródákkal.

  Azt meg kell jegyeznem, hogy bár maga a denervált izom biztosan stimulálható, de ez nem garancia arra, hogy az idegszál is regenerálódni tud. Az izom stimulációja csak az egyik fontos tényező az idegregeneráció segítésében. Stimuláció nélkül nincs változás, de stimuláció mellett sem garantált a bénulás megszüntetése.
  Bizakodásra adhat okot, hogy apróbb szemöldök mozgásokat észlelnek.

 • comment-avatar
  Katalin 2 év

  8 hónapos kislányomnak jobb oldali arcideg bénulása van. Így született. A szülés meglehetősen nehézkesen ment, valószínüleg ez lehet az oka az arcproblémának.
  Szelektív ingeráram kezelést kapott egy alkalommal, de látható izommunka nem volt. Ezért azt mondták hogy valószínüleg ez a fajta kezelés nem hozna eredményt.
  A kérdésem az lenne, hogy a legelső ingeráram kezelésnél is feltétlenül kell látható izommunka vagy ez csak idővel több kezelés után lesz szemmel látható?
  Sajnos születésekor azt mondták hogy pici még és ezért nem lehet vele mit kezdeni majd egy éves korában foglalkoznak vele.
  Párommal nem törődtünk bele és 3 hónapos kora óta tornára hordjuk és és több vizsgálaton vagyunk túl.
  Már apróbb szemöldök mozgások láthatóak. De mint megtudtuk születése után nem sokkal kaphatott volna kezeléseket. Sajnos félre lettünk tájékoztatva és nem mondták el milyen lehetőségeink vannak.
  Saját magunk kezdtünk el utánajárni.
  Mivel a kicsilányunk jobb oldalon kissebb füllel született minden orvos csak azzal volt elfoglalva hogy mi a baja és nem azzal hogy mit kellene, lehetne fejleszteni.
  Most kiderült, hogy van a szelektív ingeráram kezelés de mivel első alkalommal nem mozdult az arcizom nem akarják tovább alkalmazni, mondván valószínűleg nem segítene.
  Ezért kérem a segítségét.
  Van hogy csak idővel kezdenek el dolgozni azok a kis izmok? Mivel születése óta nem mozogtak? Mert akkor továbbra is kérném a kezelését. Nem hagynám hogy abbahagyják.
  Vagy ön szerint is azonnali látványos izommunkának kellett volna lennie?
  Válaszát előre is köszönöm!

 • comment-avatar

  Az Önt személyesen látó, vizsgáló orvosok nem tudták megmondani, hogy pontosan mi az ok és mi várható, akkor távolról, látatlanban én sem tudok többet hozzátenni. A cikkben említettem lehetséges okokat. Bármi okozhatja az arcideg bénulását, ami elég közel van az arcideg kilépési pontjához. Azaz a garatban levő képletek (mandulák, nyálmirigy), fogak és fogíny, nyaki nyirokcsomók, melléküregek, fül és hallójárat. Mindezek gyulladása, bakteriális, gombás vagy vírus eredetű gyulladása, stb. Az ok az esetek jelentős részében soha nem deríthető ki.
  Mivel gócot nem találtak, így nem nagyon tudnak kezelést javasolni – nincs mit kivenni, kivágni, operálni, nincs gyógyszer sem, ami hatna.
  Az elektromos kezelés az egyik lehetőség az állapot javításában.

 • comment-avatar
  Ádám 2 év

  Üdvözlöm. Múlt hét szombaton egyik percről a másikra le bénult a bal arcom komplett a szemem nem tudom becsukni illetve a szám is félre húzta. Sűrgösségi osztályon minden lehető vizsgálatot megcsinálták koponya CT vérvétel covid stb. Minden negativ. Viszont a fogorvosom szerint CBCT alapján gyulladt a ki nem nőtt bölcsesség fog. A szajsebész főorvos szerint viszont fog nemmcsinál ilyen tünetet. Neurologus látott de semmi tanács kezelés. Kérdésem lenne hogy lehet e ez a fajta bénulás fogtól. Előre is köszönöm válaszát.

 • comment-avatar

  Az izomnak szüksége van a rendszeres összehúzódásokra. Enélkül az állapota fokozatosan romlik, és lassan az izomszövet teljesen eltűnik, kötőszövet veszi át a helyét. Ezt a folyamatot rendszeres izomstimulációval tudja megakadályozni, de legalább lassítani , késleltetni. A sebészeti technikák fejlődnek. Azt, hogy van-e valami műtéti lehetőség egy arc-fej sebész specialistával kell megbeszélnie.

 • comment-avatar
  Ibolya Anett 2 év

  Köszönöm válaszát!
  Jobb oldalamat érte a bénulás, ez az állapot az idők folyamán Ön szerint javulhat? Használok stimulálót és Bioptron lámpát
  Vagy csak romlani fog a kor előrehaladtával?
  Van erre valamilyen műtét amivel segíthetnének rajtam?

 • comment-avatar

  A veleszületett arcideg bénulás nem genetikai okból keletkezik, hanem rendszerint a születés során. Okozhatja fogó alkalmazása, elhúzódó szülés, oxigénhiány.
  Ez genetikai úton nem adható át születendő gyermekének.

 • comment-avatar
  Ibolya Anett 2 év

  28 éves vagyok, arcidegbénulással születtem, gyermek koromban anyukám elvitt neurológushoz, ott csak a tüneteket írták le, kezelést, terápiát nem kaptam.
  Az lenne a kérdésem, hogy ha gyermekem születne akkor örökölhetné tőlem az arcidegbénulást?
  Köszönöm a választ!

 • comment-avatar

  Nem. És részben igen. A felső léguti fertőzések, nátha okozza a legtöbbet. Azaz a megfázások elkerülésével lehet csökkenteni a kockázatot.

 • comment-avatar
  Rita 2 év

  Meg lehet valahogy előzni az arcidegbénulást?

 • comment-avatar

  Nem örökölhető.
  A covid oltást követően történt már arcideg bénulás. Ennek van esélye. Hogy mennyi? Ezt csak elviccelni tudom: Kb annyi, mint annak az esélye, hogy az ablakán most benéz egy elefánt. Vagy benéz vagy nem. Egyszerűen nem megítélhető, kinél, mit vált ki.

 • comment-avatar
  Rita 2 év

  Érdeklődni szeretnék, hogy az arcidegbénulást meg lehet valahogy előzni? Édesanyámnak volt 2013-ban. Örökölhettem én is? Hamarosan koronavírus oltást fogok kapni! Nagyon félek, hogy ez kiválthatja nálam, mert édesanyámnak volt.
  Emiatt megkaphatom az oltást? Vagy inkább ne? Válaszát előre is köszönöm!

 • comment-avatar

  Olvassa el ezt a cikket, amihez posztolt. Benne van minden, amit válaszolni tudok.

 • comment-avatar
  Zsuzsanna 2 év

  Köszönöm a lehetőséget, hogy kerdezhetem a tanácsát. Lányom megkapta a Pfizer vakcinát ,és 5 óra múlva csengett a füle,azóta is cseng,és a bal oldala az arcán lebénult.A száját nehezen tudja kinyitni,bal füle faj , a baloldalán egyhe dagadás, pettyhutseg az arcizmoknal….
  Szeretném kérdezni, hogy mit tehet,mert nem szedhet szteroidokat.Nagyon szépen köszönöm a válaszát ! Minden jót kívánok Önnek ! Tisztelettel Zsuzsanna

 • comment-avatar

  Köszönöm, hogy megosztotta a történetét! Annyit hozzátennék, hogy valószínűleg nem TENS kezelést kapott, hanem szelektív ingeráramot, ami egy másik elektromos kezelés. De egyébként így van, ahogy mondja. Arcideg bénulás esetén nincs olyan megoldás, ami egy csettintésre megold mindent. Kitartás szükséges.

 • comment-avatar
  Anett 2 év

  Én már kétszer éltem át az arcideg bénulást, az első 13 éves koromban volt, a második 37 évesen, terhességem 35.hetében! 🙂 Csak szeretném a többi betegnek elmondani és megnyugtatni, hogy rendszeres kezeléssel ki lehet gyógyulni belőle! Én B vitamin komplexet szedtem a második bénulásnál, és napi többször kezeltem az arcom a TENS készülékkel. Igen, sok idő volt, de itt nem lehet türelmetlenkedni! Mindenkinek türelmet és jó egészséget kívánok!
  Ui: a többiek nevében is köszönöm ezt a cikket és hogy időt fordít a válaszadásra!
  Üdvözlettel: egy gyógyult beteg 🙂

 • comment-avatar

  Pontos válaszhoz jövőbelátási képesség kellene. Az átlag orvos ilyennel nem rendelkezik, így nem tudja megmondani, pontosan hány napot fog igénybevenni egy adott személy kezelése és felgyógyulása. Még azt sem lehet előre látni, hogy a rendszeres kezelések ellenére sikeres lesz-e.
  Az arcideg bénulás esetén szerencsés esetben néhány hónap alatt visszaáll a (majdnem) eredeti állapot. De az arcideg teljes regenerációhoz akár másfél-két év is szükséges lehet. Addig mindenképpen folytatni kellene a szelektív ingeráram kezeléseket. A kétnaponta kezelés épp a minimális. Naponta akár 3-4 kezelés sem ártana.

 • comment-avatar
  Csaba 2 év

  A feleségem kétoldali perifériás arcideg bénulásban szenved,B1 vitaminnal és szelektív ingeráram kezeléssel gyógyítják,de egyelőre a bal oldalon látható javulás.Először a jobb oldalon jelentkeztek a tünetek,majd a bal oldalon is megjelentek.A kezelőorvos szerint nagyon ritka a kétoldali bénulás,túl van a 35. kezelésen is.Minden másnap jár fizióterápiára.Ön szerint meddig folytatható az ingeráram kezelés a jelen körülmények között?Sajnos a kezelőorvostól még nem kaptunk pontos választ.A tünetek még tavaly december 23.-án jelentek meg és december 28.-án kezdődtek meg a kezelések.A CT sem és az MR vizsgálat sem mutatta meg az okát.Mi a véleménye?Válaszát Köszönöm!

 • comment-avatar

  Az arcideg bénulás sok esetben spontán megszűnik néhány hét alatt. Azt nem lehet tudni előre, hogy kinél fog megszűnni, így kezelni érdemes.
  A Perobravo egy speciális és professzionális készülék, amely a teljes perifériás bénulás esetén jön szóba, amely évekig tartó kezelésre szorul. Nincs elődje. A készülék német, hazánkban néhány hónapja elérhető, így használt példányok előfordulási valószínűsége csekély. Talán Német használtcikk webáruházakban keressen rá.

 • comment-avatar
  Janosv 2 év

  Tiszteletem,
  Multheten megjelent egy pici holyag, majd kesobb seb a nyelvem vegen. Csutortok este pedig eszrevettem, hogy az arcom bal fele lebenult. (nem biztos, hogy osszefugg a ketto). Homlokot rancolni nem tudok, az arcom bal felen semmilyen ideget nem tudok mozgatni. Szemhajamat kb. 10-15%ban tudom lecsukni nehany masodperce. Ez az egyetlen dolog, ami mukodik bal oldalon. Mivel huzomsabb ideig, illetve teljesen becsukni a szememet nem tudom,folyamatosan mukonnyet hasznalok,orauveggel alszom. Sajnos a bal szememet letakarva sokkal-sokkal elesebb kepet kapok, mint amikor jobbot takarom le.

  Ct,vervetel, full-orrgegesz nem talalt semmit. Neurologia es audiometria jovohet elejen.
  Neuromultivitet irtak fel, illetve A Medrol32-Quamatel-Kaldyum triot.
  Holnap kezdodik a reumatologia kezelesem a Honved korhazban (vagy legalabb az elso idopontot megkapom)

  Meg 40 eves sem vagyok, nem tudom hosszutavon „fogyatekoskent” elkepzelni az eletet.
  Szeretnek mindent megtenni a maradando karaosodas elkerulese erdekeben.
  Rakerestem a Perobravo keszulekre a tobb, mint 200 ezer forintos arat kicsit meredeknek tartom.
  Ami szamomra fura,hogy a Google hasznalt peldanyt nem dobott ki,pedig egy 50-60%-os uj arat meg valahogy talan ki tudnek szoritani. Nekem logikusnak tunne, hogy megveszi valaki, meggyogyul,majd eladja. Mi lehet az oka, hogy egy darab sincs hasznaltan ? Tul friss termek ? Esetleg van valami elodje,ami hasonlo hatekonysagu ?
  Ha kell adossagba is verem magam, de az arcomat,latasomat nem adom. Van meg esetleg valamilyen (akar fizetos) opcio, amit a Honvedban biztosan nem fogok megkapni, de csokkenti a maradando karosodas valoszinuseget?

 • comment-avatar

  Mielőbb menjen fogászatra (nincs-e góc, gyulladt fog), menjen fül-orr-gégészhez, hogy nincs-e fülgyulladás, egyéb fülészeti probléma. És végül neurológushoz. A cikkben leírtam, hogy sok esetben a tünetek teljesen megszűnhetnek, de lehet, hogy ehhez hosszas kezelésen át vezet az út, megint másoknál maradandó az állapot.

 • comment-avatar
  Ferenc 2 év

  2 napja vettem észre, illetve akkor jelentkezett egy olyan gondom,reggel ébredés után, hogy a jobb oldali szám lebénult(?). Ahogy írta a cikkében „lekonyult” (nagyon ijesztő, mert soha nem tapasztaltam még ilyet). A tüneteim: jobb oldali száj-arc oldal (részleges) bénulása, erősebb könnyezés a jobb szemnél, jobb oldali homlokomnál kisimultabb ráncok. Elalvásra illetve valamilyen idegbecsípődésre gondoltam, de mivel nem múlt el, így a 2. napon, kicsit utánaolvasva kezdek megrémülni.. Volt egy felső légúti fertőzésem 1 hónapja (nem covid, legalábbis a teszt szerint), lehet annak a szövődménye? Forduljak házi vagy szakorvoshoz? nem szeretném ha visszafordíthatatlanná válna..nagyon rémisztő. Előre is köszönöm válaszát.

 • comment-avatar

  Ennek megválaszolása lehetetlen. Több oka van. Nem rendelkezek jövőbelátó képességgel. Nem tudom, hogy egy majdani vakcina (aminek egyelőre a típusa, összetevői sem ismertek), hogyan fog önökre hatni. Hogyan önre és hogyan az édesanyjára. Nem tudom, mi volt az oka, hogy az orvos óva intette a nagymamáját az oltástól.
  Nem hiszem, hogy létezik-e olyan orvos, aki ezt a kérdését valóban meg tudja válaszolni. Én nem vállalkozok jóslásra.

 • comment-avatar
  Adrienn 2 év

  arcidegbenulasom volt fiatal, 14 eves koromban, amit sikeresen kezeltek. Anyai agon ez valoszinuleg orokletes, nagymamamnak es az o anyukajanak is volt..
  Az lenne a kerdesem, hogy a vedooltasok (gondolok itt foleg a Covid vakcinara) beadatasa mennyire kockazatos az esetunkben? Nagymamamat ova intette egy orvos az influenza elleni vedooltas beadatasatol emiatt.
  Koszonom elore is! 

 • comment-avatar
  Mónika 2 év

  Istenem segíts

 • comment-avatar

  A készülék beállításával ahhoz kell fordulnia, aki felírta vagy javasolta Önnek. Ő tudja, hogy miért ezt a modellt tartja alkalmasnak.

 • comment-avatar
  Larissza 2 év

  Ma meglett az arcideg bénuláshoz a gép Corposano Ks-1 / A2 . Beállitani viszont nem tudom.
  Illetve olyan kerdesem lenne hogy eddig nem ereztem az arcom most visont már fáj, mintha jol arcon uttotek volna az egesz bal oldalam ez normális? 

 • comment-avatar

  Az arcideg bénulás (Bell-féle bénulás) otthoni kezelése cikkemben bemutatott PeroBravo készülék pontosan ezt -szelektív ingeráram kezelést- biztosítja, otthonában.

 • comment-avatar
  Larissza 2 év

  Bal oldalon az állam roppant eggyet mielott az egesz kezdodott,  
  Szelektiv ingeraram kezelest javasoltak a korhazban , de sajnos a virus miatt most nincs fizikoterapia

 • comment-avatar

  Ahogy írtam is, szerencsés esetben magától megszűnik az arcideg bénulása. A nagyon szerencséseknél néhány hét, de leginkább néhány hónap. És vannak kevésbé szerencsések, akiknél valamilyen mértékben életük végéig megmarad.
  Mivel nem lehet tudni előre, hogy kinél mi lenne a kezelés nélküli végkimenetel, így a tünetek megjelenésekor a kezelés mielőbbi megkezdése javasolt.
  Kezelés mellett is hónapokat vehet igénybe a javulás és a kezelés ellenére sem garantált, hogy tökéletesen elmúlik.

 • comment-avatar

  Konkrét diagnózis ismeretében tudok eszközt javasolni Önnek. Leveleiből nem derült ki, hogy az arcideg területén levő fájdalmait mi okozza. Amíg nem tudjuk, hogy mi a kezelendő, nem tudok tanácsot adni sem. Kérem forduljon neurológushoz, fájdalom ambulanciához, hogy vizsgálatokkal kiderítsék, mi áll a háttérben.

 • comment-avatar
  Larissza 2 év

  Masfel hete kezdődött a benulasom eloszor csak a nyelvemnel volt fura nem ereztem rendessen ag izeket aztan a szam sem mozgott es igy tovabb .  1hete allapitottak meg hogy mi a baj. Bell fele arcbenulas. 
  Hasznalok mukonnyet , es pihentetes gyanant neha le is kotom,tapasztom de egyre rosszabb mostmár sokszor be homályosodik, ha egy helyre probalok fokuszalni pl olvasni. 
  Ez is elmulik vagy erdemes lenne felkeresni egy szemeszt? 
  Illetve kb mennyi ideig tart mig teljessen hejre jon az arcom. 
  Nemtudom van e ennel egyaltalan olyan hogy igy marad , ha van akkor azt mennyi ido utan lehet tudni hogy mosgmar nem igazan fog vissza allni normalisra? 
  Valaszat elore is koszonom.

 • comment-avatar

  Foglaljuk össze: 1., „a fülét érzi”, 2. az arcizmai bénultak, nem mozognak és a szeme könnyezik.
  Ha az arcom lebénulna, nos akkor én aggódnék. Mivel a fülemmel van valami gond, így mielőbb fül-orr-gégészhez fordulnék, hiszen érzem, hogy valami összefüggés lehet a fülem és az arcom bénulása között.
  Mivel a fülem okozza, például lehet egy fertőzés… ezt otthon csak sámándobbal tudja kezelni, ami megjegyzem nem fog segíteni.
  A fertőzés kezelése antibiotikummal történik. Amit meg orvos ír fel.
  Ha nem kezeli, akkor a gyulladás előrehalad, egyre romlik és akkor aztán a bénulása is fog. Ha nem kezelik, akkor akár végleges bénulás lehet az eredmény.
  Úgyhogy aggódjon és mielőbb fülészetre! És ne hagyja lerázni magát. Szüksége van a vizsgálatra és a kezelésre.

 • comment-avatar
  Szilvi 2 év

  3napja èrzèkeltem,h a jobb fülemmel van valami,de nem foglalkoztam vele..2napja könnyezik a jobb szemem,gondoltam huzatot kapott..ma reggel bènultnak èrzem az arcom jobb oldalàt,a mimika csak a bal oldalon működik..kell aggòdnom?mègegyszer vègigolvasom a cikket..orvoshoz most nem mennèk..itthon tudom kezelni vagy mindenkèppen igènyel orvosi ellàtàst?

 • comment-avatar
  Andrea Tünde 2 év

  ne tessék reám haragudni,de nem értem hogy a tünetek javuló tendenciát mutatnak, hogy fokozatosan csökkennek,mikor a két agyféltekemen feszítő érzést érzek, nem találok szót reá de olyan mintha égne az egész koponyám.nem is egy formán érzem a két arcomat drága Dr Úr tecik nekem konkrét választ adni hogy ezek a fájdalmak minek a jele? illetve mi lehet ön szerint a baj??és alvatlanságba is szenvedek.és köszönöm szépen hogy elolvasta a levelem.

 • comment-avatar

  Erről szól ez a cikk. Olvassa el.

 • comment-avatar
  Balázs 2 év

  Három nappal ezelőtt észrevettem, hogy a bal arcom nem úgy működik, ahogy normál esetben. Alaphelyzetben szinte nem látszik semmi, de amikor mosolygok a szájam megy félre, nem tudok fütyülni és könnyezik a bal szemem. Valószínű, hogy huzatot kaptam és ahogy a doktor Úr leírta ennek a bénulásnak a tünetek megfelelnek. Érdekelne a doktor Úr véleménye, hogy mit lehet tenni, lehet e segíteni rajta. Köszönöm előre is.

 • comment-avatar

  A cikkemben pontosan azt írtam le, hogyan és mivel tudja otthon elvégezni azt a kezelést, amit a rendelőben most nem kap meg.
  Olvassa el alaposan a cikket, amelyhez a kérdését feltette! Ettől eltérő javaslatom nincs.

 • comment-avatar
  Andrea Tünde 2 év

  November 2 hajnalban a tükörben vettem észre hogy a jobb oldali szám fittyegett illetve nehezen beszéltem a férjem bevitetett a kórházba ahol a Bell féle arcideg bénulást állapítottak meg nálam.Előtte 4napig kezeltek középfülgyulladással majd jeleztem hogy a jobb oldali fülem mögött és agyféltekem erős szorító fájdalmat érzek,azóta nem igazán van javulás.Az arcbénulásomra nem kaptam meg az elektromos kezelést a járvány helyzet miatt,de a kórházba fekvő beteg megkapja a kezelést Ma beszéltem telefonon a dr úrral hogy segítsen mert borzasztó fejfájdalommam és ugyan az a feszítő érzést érzem felváltva mind a két agyféltekemen. Nagyon sokat romlott a memóriám, elfelejtek dolgokat vissza tenni a helyükre.sokszor a férjem kér meg hogy mondjam el neki hogy mit akartam mondani mert nem érti meg mit szeretnék mondani.a nagyon hangok nagyon zavarnak (kutya ugatás, hangos tv,)de sajnos rosszul érezte magát a dr Úr és nem tudott fogadni!! kedves dr Úr! tessék nekem tanácsot adni mert nem tudom hogy meddig fogom még bírni ezeket a fájdalmakat! Köszönöm szépen a segítséget és a választ!

 • comment-avatar

  A leírása alapján nem látom, hogy a PeroBravo-ra szüksége lenne. Ha jól hámozom ki a leírásából, akkor nincs bénulás, csak érzéketlenség. Erre nem kell PeroBravo.
  A gyógyulást lágylézerrel lehetett volna serkenteni. Ezt azonban a „húzás” utáni napokban kellett volna használni a mielőbbi regeneráció érdekében. 30x nappal később kezdeni már kicsit elkésett.
  A tünetei egyébként is javuló tendenciát mutatnak, azaz fokozatosan csökkennek.
  A TENS elsődleges célja az ízületi, ín és izom fájdalmak enyhítése. Elvileg hatásos lehet más fájdalmakra is, de nem vagyok meggyőződve arról, hogy arcidegzsába esetén hatékony. A Dolito avagy Myolito-val tehet próbát. Ártani nem tud velük, legfeljebb erre a fájdalomra nem hatnak.

 • comment-avatar
  Andrea 3 év

  35 napja kihúzták a jobb alsó bölcsességfogamat. 
  Sajnos túl közel volt az ideg, hetekig látszott a fogmeder alján, a fog helye is lassan kezdett csak gyógyulni, mert nem volt vérdugó. 
  Az első két hét elképesztően erős fájdalomban telt, temérdek fájdalomcsillapító is csak tompítani tudta, úgy két hete már élhető, de hullámokban még mindig borzasztóan fáj.
  Az alsó ajkam egy része bénult, az első két hétben volt számottevő javulás, de az utóbbi kettőben ugyanannyira érzéketlen.
  A fájdalom változatos, néha ég, néha csíp, néha hasogat,
  Szájsebész azt mondja, hogy ha nem lenne vírus beutalna kezelésre, de most nem hiszi, hogy ellátnak a vírus miatt. 
  Azt mondja az mindenképpen jó jel, hogy váltakoznak a tünetek, ő elég biztos benne, hogy magától is tud regeneralódni az ideg. 
  Elképzelhető, hogy egyszerűbb, olcsóbb gép is tudná segíteni a gyógyulási folyamatot vagy esetleg csak a fájdalom csillapítását? Akár egy dolito, vagy másik hasonló árkategóriájú is? 
  PeroBravo úgy látom most nem elérhető és egyelőre azt remélem, hogy nekem csak pár hétre-hónapra kellene, ahhoz drágának érzem. 

  Válaszát és segítségét előre is köszönettel, 
  P.A.

 • comment-avatar

  A mágneses kezelés biostimulációs hatású. Az arcideg bénulásra nem szokásos alkalmazni, bár valami hatása lehet, de nem várható érdemi javulás.
  Az teljes perifériás arcideg bénulás kezelésre a szelektív ingeráram kezelést szokás alkalmazni. Míg az enyhe és részleges bénulás esetén az izomstimuláció is szóba jöhet. Ha akaratlagosan mozgatni tudja a homlokráncolást, szem becsukást-nyitást és szájmozgató izmokat, akkor részleges a bénulás és az izomstimuláció elég.

 • comment-avatar
  Zánkai Gabriella 3 év

  Tisztelt dr Úr!
  Harom hete Bell paresis beteg lettem . 5 napig Medrol 32 mg szteroidot szedtem es fizikoterápiás kezelést kaptam. Sajnos semmi javulást nem érzek kertem beutalót MRI . A vi6sgalat kizárta a daganatot . Kérdezem hogy az otthoni masszírozás , tornáztatás mellett a magneses kezelés segithet-e??
  Köszönettel! Z.G

 • comment-avatar

  Így tud kapcsolatba lépni velem: Kattintson ide.

 • comment-avatar
  Éva 3 év

  Tisztelt Doktor Úr!
  Koponya alapi tumor műtétemnél októberben át kellett metszeni a nerv faciálist ígyarcom asszimetrikus a bal szemem 80 -90 ÷ tudom lehunyni b old minimálisan tudom a szemöldököm emelni.bo számlefele asszim.Tumor után lehet használni.Mostani leleteim neg.Szelektiv ingeráram kezelést ajánlottak?Ön szerint mi lehet reményt keltő?Tudnánk esetleg telefonon konzultálni mivel EÜ dolg vagyok.Nagyon kérem segítségét! Köszönettel

 • comment-avatar

  Az epilepszia nem zárja ki az elektroterápia alkalmazását, de alapos mérlegelést igényel, hogy a várható előny a kockázat mellett „megéri-e”. A TENS (fájdalomcsillapító) kezelések általában adhatók (olyan idegszálakra hat, aminek ingerlése nem vált ki epilepsziát).
  Azonban az izomstimuláló, izommerevséget oldó vagy éppen izmot erősítő kezeléseket nem szabad alkalmazni.
  Az Ön esetére vonatkozóan az tudja megítélni a kockázatot, aki pontosan ismeri a betegségeit, állapotát, így a kezelőorvosával kellene konzultálnia, hogy az Ön esetében mekkora a kockázat.

 • comment-avatar
  Zsolti 3 év

  Tisztelt dokzor ur!
  Ezt a stimulatort lehet hasznalni
  Rpilepszia mellett
  Sajnos kelojott a stroke utan

 • comment-avatar

  A cikkemben minden benne van.
  Az arcbénulás nem játék. Okozhatja komolyabb baj is és ezek kizárása nélkül, látatlanban kezelést kezdeni nem jó ötlet.
  Szerencsés, hogy a tünetei enyhék és szinte csak önmaga veszi észre. Ahogy írtam a cikkben is, a tünetek az esetek jelentős részében „maguktól” is rendeződnek néhány hét alatt. Ami segíti az ideg regenerációt az a rendszeres tükör előtti „edzés”. Homlokráncolás, szem behunyás-nyitás, grimaszolás, száj nyitás-zárás, stb. Mivel elmondása szerint nincs teljes bénulása, így ezeket meg tudja csinálni és ezzel gyorsíthatja a regenerációt.
  Stimulátor akkor kell, ha a bénulás teljes és akaratlagosan semmilyen izommozgás nem váltható ki.

 • comment-avatar
  Zimmermann Ágnes 3 év

  Tisztelt Doktor Úr,
  Valószínűleg Bell féle parézisem lett, az arcom jobb fele bénult, a beszédet és a jobb szemmel való pislogást érinti. Alapállásban szinte nem látszik semmi az arcomon, nem lóg a szám, csak ha beszélni kezdek, illetve a pislogás látszik. Mivel a koronavírus járvány miatt lehetetlen bárhova is eljutni, a kórházba pedig nem szívesen mennék be, kérem a tanácsát. Köszönettel
  Zimmermann Ágnes
  Székesfehérvár

 • comment-avatar

  Az arcideg bénulás gyógyulása sok idő. A szerencsések néhány hónap alatt „megszabadulnak” tőle, de akár több év is szükséges lehet. Az arcizmok elektromos kezelését nem szabad félbehagyni. Az jó jel, hogy egyes funkciók már visszatértek, azt mutatja, hogy az ideg regenerálódik. A funckiók újratanulásához azonban sok gyakorlásra és ismétleésre van szükség. Az agynak és ideg-izom kapcsolatnak egyes vélekedések szerint 10 000 ismétlésre van szüksége, hogy újratanuljon egy elveszített funkciót. Azaz javaslatom a kitartó, szüntelen gyakorlás („grimaszolás” a tükör előtt). Ebben segíthet és a folyamatot gyorsíthatja az izomstimulátor, pl. a PeroBravo elektroterápiás készülék.

 • comment-avatar
  Diána 3 év

  Üdvözlöm Dr úr.
  2015. Augusztus 11-én reggel úgy ébredtem fel, hogy az arcom jobb oldala lebénult. Ezzel egyidejűleg az is kiderült, hogy terhes vagyok. A kórházba a vizsgálatokkal megállapították, hogy Bell féle bénulásom van. Persze, hogy mitől lehetet nem tudták megmondani. A terhesség miatt nem kaphattam gyógyszeres kezelést. Csak gyógytorna és elektromos terápia jöhetett szóba. Körülbelül fél év kellet ahoz, hogy valami történjen. Jelenleg van arc mozgásom, de még nem teljes. Nagyon zavar. Nézegettem ezeket az itthoni gépeket. Érdekelne a Doktor úr véleménye, hogy ön szerint érdemes e? Lehet e még segíteni rajt?

 • comment-avatar

  Lépjen kapcsolatba velem.

 • comment-avatar
  Dr parczer gyorgy 3 év

  Szeretnem kiprobalni