Az ETS egy modern és hatékony elektroterápiás kezelési mód. Elsősorban elvesztett funkciók visszaszerzésére alkalmazható. Ilyen például az inkontinencia javítása, megszüntetése, továbbá a stroke által okozott bénulás után a mozgatás újratanítása ilyen.

ETS jelentése

A betűszó az angol „EMG Triggered Stimulation” kifejezés kezdőbetűiből áll. Magyarul EMG által kiváltott stimulációnak lehetne fordítani, de én jobban szeretem a biofeedback által vezérelt stimuláció formát.

Az EMG szintén egy rövidítés, jelentése ElektroMioGram, azaz az izom elektromos aktivitásának rögzítése. Pont olyan, mint a szíven az EKG vizsgálata, amivel a szívizom összehúzódása során keletkező elektromos jelet rögzítik. A különbség, hogy az EMG-t nem a szíven, hanem egy izmon „veszik fel”.

Triggerelt jelentése: valamilyen jelenség által kiváltott. Például, ha meglököd a poharat, kiborul belőle a víz. Tehát a „trigger” az ügyetlen mozdulat, aminek van következménye, pl. kiborul a pohár tartalma.

Stimuláció ebben az esetben az izmok elektromos impulzus által kiváltott összehúzódását jelenti. Megfelelő elektromos impulzussal még a bénult izom is összehúzódásra késztethető. Ennek hatása többféle lehet (az impulzus beállításaitól függően), így az izomerő visszaszerzése, a spasticitás csökkentése, az izomsorvadás megakadályozása, az izom-agy kapcsolat újratanítása, stb.

Az ETS alkalmazása

Az ETS alkalmazásakor a készülék figyeli az adott izom elektromos aktivitását (EMG-t). Az izom összehúzódása során elektromos potenciál keletkezik. Minél több izomrost aktiválódik, annál nagyobb áram keletkezik. A készüléken beállítható egy köszöbérték (úgynevezett threshold). Ha az izomaktivitás eléri ezt a szintet, akkor a készülék az előre beállított elektrostimulációs impulzust ad le az izomra, azaz „ráerősít” az összehúzódásra.

A fő alkalmazási területe a centrális bénulás rehabilitációja. A gyógyulás olyan fázisától javasolt használni, amikor a bénulás után elvesztett mozgási képesség -akár minimális mértékben- visszatért. Az ETS készülék abban segít, hogy a beteg erőtlen és durva mozdítási kísérleteit felerősítse, hatékonyabbá tegye. Fő szerepe az izom-ideg kapcsolat működésének újratanítása.

Az EMG érzékeny, így a nagyon gyenge izomaktiválódás elektromos jelét is észleli. Például a bénult kar megmozdítására tett kísérlet nem vezet látható mozgáshoz. Azonban a készülék érzékeli a gyengécske próbálkozást. Egyrészt visszajelzést küld, másrészt rásegítő stimulációt ad. Ez nagyon jó az izomnak és az idegnek, de még jobb a beteg motivációja számára. A készülék jelzi, hogy a szándék rendben és kitartó gyakorlással  a kontroll részben vagy szinte teljesen visszaszerezhető lehet.

A stroke-on átesettek esetén a bénulás gyakran megmarad, mivel a páciens nem elég motivált a tornáztatásban. Elsősorban azért, mert a bénult kéz megmozdítására tett kísérlete csekély eredményt ad. Hosszú hónapokon át kellene gyakorolni annak ellenére, hogy alig mozdul a kar. A legtöbben feladják és így a javulás lehetőségét is elvetik.

Az ETS alkalmazása nem garantálja a sikert, hanem a lehetőségét teremti meg. ETS mellett is a kitartó gyakorlás segíti az agy-ideg „újrakábelezést”, de az ETS-sel nagyságrendileg eredményesebb lehet.

Egyik fő alkalmazása az inkontinencia kezelése, ahol az intimtornával kombinálva alkalmazzák. A medencefenéki izom akaratlagos megfeszítését észleli a készülék és ez váltja ki a rásegítő stimulációt, ami az intimtorna hatékonyságát sokszorozza meg.

Agyi plaszticitás

A plaszticitás az agy anatómiai és funkcionális változásra való képessége. Az agy az élet során folyamatosan változtatja saját fizikai szerkezetét és formálja „áramköreit”. Ezt a képlékenységet az új kapcsolódási pontok (szinapszisok) képződése és a már meglévő idegi kapcsolatok átrendeződése biztosítja, ami magának a tanulásnak az élettani alapja. Agysérülés után az agy új axonok növesztésére is képes! Ha bizonyos agyterületek „meghibásodnak”, más részek vehetik át annak feladatait.

A plaszticitás tehát az agy alkalmazkodóképessége a változó környezeti feltételekhez.

Tehát az agy plasticitása (ön-átformálási és tanulási képessége) lehetővé teszi, hogy például a stroke során elpusztult mozgató agyterület feladatát egy másik agyterület átvegye. A stroke-t úgy kell elképzelni, hogy az agyból az izomhoz futó mozgató idegrostok töve „kiszakad” és elveszik a kapcsolat. A stroke során az agynak egy része elhal, így a gyógyulást (a mozgás újratanulását) a mozgató idegek „újrakábelezése” jelenti. Azaz a mozgató ideg új agyterületre kapcsolódik be és kitartó gyakorlással a mozgás újra megtanulható. A mozgás precizitása többnyire elmarad az eredetihez, de a megtanult új funkcióval az életminőség, az önellátási képesség visszatér.

Az ETS technika a jelenleg elérhető legmodernebb, otthon is alkalmazható módszer a bénulás után az elveszett mozgás helyetti új mozdulat megtanulására. Egyes esetbemutatások szerint akár évekkel a stroke után is kialakítható új képesség.

Ebben a filmben a DuoBravo ETS készüléket mutatom be, amely Németországban a stroke rehabilitáció egyik alapkészüléke. Ott receptre írják fel a stroke-n átesett számára. Itthon a betegnek kell önerőből megvásárolnia.

Szerző: Dr. Zátrok Zsolt

A Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem 1991-ben. Hosszú ideig kórházi orvosként dolgoztam, majd elhagytam a pályát és a legkorszerűbb orvosi berendezések használatát oktattam az orvosi teamek számára. 2012 óta kizárólag olyan eszközökkel foglalkozom, melyet a beteg általi, otthoni használatra terveztek. Blogomban ezekről az eszközökről írok, beleértve a biztonságos alkalmazás ismertetését is. Tapasztalataim alapján meggyőződéssel állíthatom, hogy hozzájárulhatnak az egészséged megőrzéséhez/helyreállításához.

4 Comments

  1. üdvözlöm Segítséget szeretnék kérni arcidegbénulás ra Melyik fajta műszer lenne jó Otthoni használatra Előre is köszönöm

  2. A neurológusnak majdnem teljesen igaza van. 18 évvel a bénulás kialakulása után maga a bénulás már aligha javítható. De a kozmetikai megjelenése még igen! Jól gondolja, hogy az izmok stimulációja, az izomtónus fokozása és az izomméret növelése javíthat az asszimmetrián, a szájzug „lógásán”.
    Ehhez azonban nem szükséges (sőt nem megfelelő) a DuoBravo. Ez a készülék a stroke után a mozgások újratanulását segíti elsősorban a végtag (kar-láb) izmokon. Arckezelésre nem is biztosít programot (de programozható, szóval elvileg használható lehetne).
    A céljaira azonban teljesen megfelel egy precíz, de lényegesen olcsóbb izomstimulátor, pl. az Elite is. Ebben van arc kezelő program, mely kifejezetten a kezelt izom tónusának javítását és méretének növelését célozza. Az izom módosítás nem megy csettintésre, azaz 3-4 hét kell ahhoz, hogy érzékelni kezdje a változást és min 3-4 hónap múlva érhető el az az állapot, ameddig ezzel a módszerrel el lehet jutni. Ezután fenntartó kezeléseket kell végezni (legalább heti 2-3 alkalommal), hogy az elért eredményt meg tudja tartani. Mert az izom -ha nem használja- gyorsan elveszíti a nehezen megszerzett erőt, tartást, tónust.

  3. Kb 18 éve észrevétlenül kialakult arcizom gyengeségre a DuoBravo lenne a jó választás? Neurológus reménytelennek ítelte, de nem kaptam centrális parézis diagnózist sem. Csak a bal orcát és ajakzugot érinti, mosolygáskor nem megy annyira fel, mint a másik oldal, és nyugalmi állapotban lóg. Nincs stroke, sem trauma az anamnézisben. Fokozná az izomtónust ez a készülék? Köszönöm

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük