A biofeedback angol kifejezés pontos fordításban biológiai visszacsatolást jelent, azaz egy visszajelzés a test működéséről. Egy olyan technika, amellyel megtanulhatod tested egyes funkcióit irányítani. A biofeedback-hez érzékelők-re van szükség, mely segít információkat szerezni a testedről. A kapott visszajelzés alapján tudsz finom változtatásokat végrehajtani, például ellazítani bizonyos izmokat, hogy például csökkentsd a fájdalmat.

Egyszerű példa a biofeedbackre a mozgástanulás tükör előtt. A mozdulat végrehajtását a látással kontrollálod és a mozdulat elvégzését finomítod, ismét és ismét elvégzed. A biofeedback lehetőséget nyújt arra, hogy új módszereket sajátíts el és gyakorolj be a tested irányítására.

Sokféle alkalmazási területe van. Az egyik a gyógyászati célú felhasználás, elsősorban valamilyen funkció elvesztését követő rehabilitáció, felgyógyulás elősegítése.

A biofeedback típusai

A terapeuta különféle biofeedback módszer közül választhat az egészségügyi probléma és a kezelési cél függvényében.

A biofeedback típusok a következők lehetnek:

 • Agyhullámok. A fejbőrre helyezett érzékelőkkel figyeli az agy elektromos aktivitását (agyhullámokat). Az erre szolgáló berendezés az elektroencefalográf (EEG).
 • Légzésszám. A hasra vagy a mellkasra elhelyezett érzékelővel figyelik a légzésszámot, a légzési sebességet.
 • Pulzusszám. Legelterjedtebb módja a mellkasra vagy csuklóra helyezett érzékelő, mely a szív elektromos aktivitását méri (elektrokardiográf (EKG) elven). Meghatározható a pulzus és a pulzus változása. Az ujjra- vagy fülcimpára helyezett érzékelőkkel a perifériás pulzust, sőt a pulzus vérmennyiség változása is észlelhető (az eszköz a fotopletizmográf vagy pulzoximéter).
 • Izomösszehúzódás. Az érzékelőket a vázizmokra kell helyezni és az elektromiográf (EMG) rögzíti az izomösszehúzódással kapcsolatos elektromos aktivitást.
 • Nyomás. A nyomásérzékelőt testüregbe (hüvely, végbél) helyezve rögzíthető az összehúzódás során kiváltott nyomás.
 • Izzadmirigy aktivitás. Az ujjaid köré, a tenyeredre vagy a csuklódra rögzített elektrodermográf (EDG) érzékelők mérik verejtékmirigyeik aktivitását és a bőrön lévő izzadtság mennyiségét, figyelmeztetve a szorongásra.
 • Hőmérséklet. Az ujjakra vagy lábra erősített érzékelőkkel mérhető a vér áramlása a bőrben. Stressz hatására a bőrerek szűkülete miatt csökken az áramlás és a testhőmérséklet is. A változás követése jelezheti, hogy ideje a relaxációs technikák megkezdését.

Biofeedback eszközök

Biofeedback korábban csak fizikoterápián, orvosi rendelőkben és kórházakban volt elterjedt. Ma már egyre több biofeedback eszközt forgalmaznak otthoni használatra, többek között.

Pulzusmérő órákat. Melyek segítik a pulzusszám követését. Ennek elsősorban a szív-és tüdőbetegeknél van jelentősége, akiknél terhelésre (ami lehet akár a munkavégzés, boltba sétálás, stb.) a pulzusszám megemelkedik. A pulzusmérő órák segítségével a beteg megtalálhatja az a tevékenység intenzitást, ami mellett a pulzusszám csak mérsékelten emelkedik és nem okoz panaszokat.

Elektromiogram (EMG) alapú készülékeket. Ezek az izmok aktivitását jelzik. Kiemelt szerepük van a stroke által okozott bénulás esetén az ideg-izom kapcsolat regenerációjában, a mozgás újratanításában. De például a stressz által kiváltott izomfeszülés oldását, megszüntetését is könnyebb elsajátítani. A módszer egyre elterjedtebb a medencefenéki izomzat meggyengülése miatti vizelet és vagy széklettartási problémák (inkontinencia) kezelésében, mivel a visszajelzés az intimtorna hatékonyságát jelentősen javítja.
Az EMG alapú készülékek alkalmazható a stresszkezelésben is. Az izomzat feszülését monitorozva, a visszajelzést figyelve megtanulhatod az izmok ellazítását és a relaxációt.

A nyomás alapú készülékek a széklet és vizelet tartási képesség visszaszerzésében segítenek. Monitorozni lehet a hüvely- vagy a végbélzáró izmok erejét és irányítani az erő visszaszerzést. Prosztata műtét utáni idegsérülés esetén a kontroll visszaszerzésében is segít.

A nyugati rehabilitációs gyakorlatban rohamosan terjed az interaktív számítógépes programok használata. A biofeedback eszközök bizonyos típusai mérik a test fiziológiai változásait, például a kéz elmozdulását, annak irányát. Az érzékelők a számítógéphez csatlakoznak. A számítógépes grafika segítik az izmok ellazítását vagy éppen megfeszítését, követik a mozdulatot és így a mozgás újratanulását segítik.

A biofeedback egy másik típusa egy fejpánt segítségével figyeli az agyi aktivitást. Jelzéseivel tudatja, mikor nyugodt az elméd és mikor aktív. Ez segít megtanulni, hogyan irányítsd a stresszreakciót.

Mire használható biofeedback?

Számos fizikai és mentális probléma kezelésében alkalmazható

 • Szorongás vagy stressz (stresszoldó technikák elsajátítása, stresszkezelés)
 • Asztma (a légzés kontroll erősítése)
 • Figyelemhiányos vagy hiperaktivitási rendellenesség (ADHD) (összpontosítás megtanulása)
 • Krónikus fájdalom
 • Székrekedés
 • Széklet inkontinencia (EMG és nyomásbiofeedback egyaránt)
 • Fibromyalgia
 • Fejfájás
 • Magas vérnyomás
 • Szívbetegség – a terhelhetőségi állapot követése
 • Irritábilis bél szindróma
 • Raynaud-kór
 • Fülcsengés (fülzúgás)
 • Stroke (EMG alapú készülékek, ETS-sel – a mozgás újratanulását és az izomerő visszaszerzését segítik)
 • Állkapocs ízületi rendellenesség
 • Vizelettartási nehézség EMG és nyomásbiofeedback egyaránt)

A biofeedback hasznos az emberek számára

 • Nem invazív (azaz a testfelületről gyűjti az adatokat, így nem okoz kellemetlenséget)
 • Csökkentheti vagy megszüntetheti egyes gyógyszerek szükségességét
 • Fokozhatja a gyógyszerhatást
 • Segíthet azoknak, akik pl. a terhesség alatt nem szedhetnek gyógyszert.
 • Segít abban, hogy jobban kontrollálható legyen az egészség.
Szerző: Dr. Zátrok Zsolt

A Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem 1991-ben. Hosszú ideig kórházi orvosként dolgoztam, majd elhagytam a pályát és a legkorszerűbb orvosi berendezések használatát oktattam az orvosi teamek számára. 2012 óta kizárólag olyan eszközökkel foglalkozom, melyet a beteg általi, otthoni használatra terveztek. Blogomban ezekről az eszközökről írok, beleértve a biztonságos alkalmazás ismertetését is. Tapasztalataim alapján meggyőződéssel állíthatom, hogy hozzájárulhatnak az egészséged megőrzéséhez/helyreállításához.

4 Comments

 1. Elsősorban az agy vérellátásától függ a javulás mértéke. Ebből a szempontból sokkal fontosabb, hogy a vérnyomása a normális szinten legyen beállítva, azaz szedje rendesen a vérnyomás szereit.
  A dohányzás és az idegesség hozzájárul a vérnyomás emelkedéséhez, azaz ha nem idegeskedik és nem dohányzik, akkor ez is segíthet a javulásban.
  Az, hogy ennyi elég-e? Ezt talán egy jósnő tudná megmondani. Reméljük.

 2. Es ha le mondana a dohanyzasrol meg nem ixegeskedne sokat a kedvében jarna a család nyugot volna akor lene ra esej h javuljon az alapota visza nyerheti valamenyire a mozgasat ?????

 3. A mobiltelefonján bekapcsolva maradt az automatikus szójavítás, így nem teljesen érthetők a mondatai.
  A magas vérnyomás, különösen az olyan magas, mint amit említ nagyon kockázatos. Ilyen magas vérnyomás mellett az agy vérellátása károsodik. Magyarul: az agy egy darabja elpusztul.
  Az, hogy a bal oldalon sem a kezét, sem a lábát nem tudja mozdítani azt jelenti, hogy jelentős agyterület károsodott. Némi javulás lehetséges, de a mozgásképesség visszanyerése csoda lenne.
  Nagyon fontos a vérnyomás jó beállítása. A gyógyszereket szedni kell, mert az újabb vérnyomás kiugrások újabb strokot eredményezhetnek.
  A dohányzás és az „idegesség” egyaránt a gyógyulás ellen dolgozik, hiszen ilyenkor felugrik a vérnyomás, az pedig stroket okoz és tovább rontja az állapotot.
  A székelési probléma szintén a sztroke-ra vezethető vissza.
  Nem tudom érdemi javulással biztatni önt.

 4. Nagy mamám Sztrokot kapot 240 volt a vernyomasa először stroke utan nehezen lábra tudor alba segitsegel utána jarokelovel magától is fel tüdőt élni es sétálni ra egy pár napra a kórházba újra sztrokot kapot es a bal oldalat nehezen Tura mozditani utána haza hoztuk ozhonaba 1 het utan a kórházból meg tüdőt segitsegel járni ra egy hetre man nm Tura meg mozditani a bal labat es idegeskedik nm hiszi el h mitorten vele nm tud bele nyugodni nagy sokat idegeskedig h magatehetetlen lét fojamatosan fekszik nagyon nagy fájdalmai vanak. Nehezen szekletel 2 hét utan a bal kezetse tugya meg emelni se mozditani. Es dohányzik is es ha nm akarunk adni neki a cigaretta hidegben jon es fel megy a vernyomasa kérdés az h. Van e esej visza nyerni a mozgását es .mit ajaln on h joban legyen ???????

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük