Biofeedback – a rehabilitáció hatékony segítője

A biofeedback angol kifejezés pontos fordításban biológiai visszacsatolást jelent, azaz egy visszajelzés a test működéséről.

Egyszerű példa a biofeedbackre a mozgástanulás tükör előtt. A mozdulat végrehajtását a látással kontrollálod és a mozdulat elvégzését finomítod, ismét és ismét elvégzed. Sokféle alkalmazási területe van. Az egyik a gyógyászati célú felhasználás, elsősorban valamilyen funkció elvesztését követő rehabilitáció, felgyógyulás elősegítése.

A biofeedback technika alkalmazása kiegészíti az orvosi kezelést, elsődlegesen a rehabilitációs kezelésekben használható nagy hatékonysággal.

Az elektromiogram (EMG) az izmok feszülését méri és értékeli. Segít a stroke által okozott bénulás esetén az ideg-izom kapcsolat regenerációjában, a mozgás újratanításában. De például a stressz által kiváltott izomfeszülés oldását, megszüntetését is könnyebb elsajátítani.

A medencefenéki izomzat meggyengülése miatti vizelettartási problémák (inkontinencia) esetén az intimtorna hatékonyságát jelentősen javítja.

A készülék a rehabilitációs gyakorlatok során az izomzat összehúzódását ill. ellazulását folyamatosan monitorozza, a visszajelzést figyelve megtanulhatod a legprecízebb mozdulat végrehajtást.

MEGOSZTOM

HOZZÁSZÓLÁSOK

Wordpress (0)