A stroke (ejtsd: sztrók) az agy vérellátásának súlyos zavarát jelentő betegségek összefoglaló neve. Régies és népies megnevezései: szélütés, gutaütés, agylágyulás, agyvérzés, agyinfarktus. A tünetek és következmények minden esetben hasonlók lehetnek. A stroke mindig végleges állapotot jelent, azaz a funkciók többnyire nem állíthatók helyre. Szerencsés és enyhe esetekben a tünetek 24 órán belül megszűnnek és a funkcióvesztés átmeneti. Ilyenkor nem is stroke-nak nevezik, hanem átmeneti vérellátási zavarnak (orvosi neve: TIA – tranziens ischémiás attack).

Ischémiás stroke

Akkor keletkezik, ha az agy egy területének vérellátása hirtelen megszűnik, például érgörcs, érszűkület vagy embólia (vérrög) miatt. A vérellátás nélkül maradt agyterület nem kap oxigént és az idegsejtek működése leáll. Ha perceken belül nem áll helyre a vérkeringés, akkor az idegsejtek (különösen az elzárt terület közvetlen közelében) elpusztulnak. Az adott agyterület által biztosított funkciók (például beszéd, egyensúly, mozgás, gondolkodás, memória, érzékelés, stb.) elvesznek.
Az ischémiás stroke adja az összes eset 70-80%-át.

ischaemiás stroke kialakulása

Vérzéses stroke

Ritkább, mint az ischémiás forma. Akkor keletkezik, ha a koponyán belüli valamelyik ér „kilyukad”, elreped. Oka lehet az érelmeszesedés miatti merev érfal, kezeletlen magas vérnyomás (vagy a gyógyszer kihagyása miatti hirtelen vérnyomás kiugrás). Itt nem az oxigénhiány okozza a tüneteket. Az agyállományban vagy az agyhártyák rétegei közötti térben egyre növekvő „vértócsa” elnyomja a környékén levő területeket, ami működési zavart okoz. Mivel a koponyán belül szűk a tér, a csontok nem „tágulnak”, így a nyomás a koponya alapon levő „öreglyuk” felé próbál elmozdulni. A nyomás fokozódása csonthoz préseli a nyúltvelőt, amiben a légzési központ van. Ha ennek működése leáll, halált okoz.

A stroke tünetei

 • Hirtelen zsibbadás vagy gyengeség (különösen a test egyik oldalán)
 • Zavartság
 • Beszéd vagy megértés zavara
 • Hirtelen látáskárosodás egyik vagy mindkét szemen
 • Mozgási nehézség
 • Szédülés, egyensúlyvesztés vagy koordináció zavara
 • Hirtelen, erős fejfájás, ismert ok nélkül.

Bár a stroke az agy betegsége, a tünetek és következmények súlyosan érinthetik az egész testet.

 • megismerés és gondolkodás (kognitív funkciók) zavara: az észlelés, a figyelem összpontosítás, a számolás és a komplexebb gondolkodási feladatok (pl. tanulás, döntés, tervezés, problémamegoldás, önismeret stb.) nehézzé vagy lehetetlenné válnak. A  memóriazavarok, a beszédproblémák, az érzelmi nehézségek, a napi életvezetési problémák (önellátási képesség) és fájdalmak nehezíthetik a mindennapokat.
 • bénulás (az izommozgatás képességének elvesztése). A bénulás érintheti csak az arcot, de a kart vagy a lábat. Gyakori az egyik testfélre lokalizálódó (az arcot, kart és lábat egyaránt) érintő forma – a féloldali bénulás neve hemiplegia. A bénulás megjelenési helyéből tudható, hogy melyik oldali agyterületen történt a baj. Ha a bénulás a bal oldali, akkor a jobb agyfélben van a probléma és fordítva, a jobb oldali bénulás oka a bal agyfélben keresendő.

A stroke fő kockázati tényezői

A magas vérnyomás, a szívbetegség, a cukorbetegség és a dohányzás érfalat károsító hatásai a legfontosabbak. A vörösvérsejtek számának növekedése, a pitvarfibrillációnak nevezett szívritmuszavar növeli a vérrögképződés kockázatát.

Egyes orvosi vélemények szerint a stroke nyolcvan százaléka megelőzhető lenne. Azaz a kockázati tényezők visszaszorítása, a kiváltó betegségek folyamatos kezelése és ellenőrzése révén a szélütés elkerülhető vagy legalábbis jelentősen mérsékelhető a veszély.

Kezelés

Az akut stroke tünetek esetén AZONNALI sürgősségi ellátást kell igénybe venni. Az időfaktor fontos, azaz a lehető legrövidebb időn belül kórházba kell juttatni a beteget. Az első órák számítanak igazán a betegség kimenetele szempontjából.

Az ischaemiás stroke kezelése az elzáródás eltávolításával és az agy véráramlásának helyreállításával történik. A vérzéses stroke-ban kevesebb beavatkozási lehetőség van. Ha lehetséges, akkor a vérzés forrásának (pl. aneurizma) megszüntetését célozzák.

Az agy vérellátásának megszakadása esetén a leginkább érintett agysejtek rövid időn belül elhalnak, míg a „széli zónákban” csak a működészavar dominál. A kezelés célja az elhalt terület csökkentése, minimalizálása.

Sajnos a stroke-os betegek mindössze néhány százaléka érkezik időben a megfelelő felszereléssel ellátott kórházba. Sajnos perceken múlik az,  hogy milyen maradandó károsodások alakulnak ki.

Szerencsés esetben az agy helyreállítja vagy mérsékli a stroke által okozott károkat. Azok az agysejtek, amelyek nem haltak el, idővel újra működhetnek. Néha az agy másik régiója átveszi a stroke által károsodott terület egyes funkcióit. A stroke túlélők néha váratlan funkcióvisszatérésről számolnak be, amelyeket nem lehet megmagyarázni.

Kezelési eredmények

 • A stroke túlélők 10%-a szinte teljes tünetmentesen gyógyul
 • 25%-nál enyhe, a mindennapokat nem vagy minimálisan nehezítő károsodások maradnak
 • 40%-nál olyan károsodások maradnak vissza, amelyek bizonyos feladatokhoz külső segítség igénybevételét teszik szükségessé
 • 10% önállátásra képtelenné válik, mások általi, tartós gondozására van szükségük
 • 15% röviddel a stroke után meghal

Rehabilitáció

Amint az intenzív kezelés hatására elmúlt a közvetlen életveszély és az általános állapotot stabilizálták, azonnal meg kell kezdeni a rehabilitációt! A rehabilitációs szakembereknek stroke után akár két nappal meg kell kezdeniük a kezelést. Meg kell tanítaniuk, hogy a kórházból való távozás után hogyan kell folytatni, mit és miért kell gyakorolni, fejleszteni.

A rehabilitáció célja az, hogy visszaállítsa vagy legalább javítsa a sztroke által károsított funkciókat, hogy a túlélő a lehető legnagyobb mértékben független maradjon. A legnehezebb a beteg motiválása, mivel a váratlan és súlyos képesség-veszteségek sokkolhatják, depresszióba fordíthatják  a beteget. Akarnia kell újtanulni az alapvető készségeket, amelyeket a stroke elvett – például beszéd, evés, ivás, öltözködés és járás képessége-, mert enélkül másoknak kiszolgáltatottá válik.

Sok feladat vár a családra is, mert gyakran a lakásban átalakításokat kell végezni, hogy a stroke után megváltozott képességekhez igazítsák a lakást. Kapaszkodók, rámpák beszerelése, speciális edények, evőeszközök, kerekesszék, betegemelő, stb. beszerzése lehet szükséges. A tárgyi szükségletek mindenkinél eltérők lehetnek, így az egyéni állapotnak megfelelően kell megvalósítani.

Otthoni orvostechnológia a rehabilitációban

A stroke-t elszenvedők többségénél a mozgás képessége valamilyen mértékben elveszik. Van akinél csak meggyengülnek az izmok, mert az idegi impulzusok nem jutnak megfelelően az izomhoz. Van akinél a mozgáskoordináció problémás, például a kanál szájba emelése szinte kivitelezhetetlen. A nem használt izmok gyorsan elveszítik erejüket és tömegüket (izomsorvadás), amit meg kell akadályozni.  Sztroke esetén a érintett izmok spastikussá (merevvé) válnak, ami tovább nehezíti a mozgást, kooordinációt.

Az otthoni rehabilitációs ergométerek a stroke után néhány nappal már használhatók. Ebben a cikkben írtam részletesen az ergométerek szerepéről a stroke rehabilitációban. Kattints és olvasd el.

A sérült idegeket „újra kell tanítani”, ami a mozdulat kivitelezésének ismétlésével lehetséges. Kezdetben a beteg hiába akarja megemelni a bénult kezét. Az ideg-izom kapcsolat sérülése miatt mozdulat nem látható, ezért nem tudja, hogy mit is kellene tennie, hogyan kell helyesen végrehajtani a mozdulatot. Számukra nyújtanak fantasztikus segítséget a biofeedback készülékek. Akkor is érzékelik az idegi impulzust, amikor az izomban nem történik összehúzódás és visszajelzést küldenek arról, hogy a helyes idegi „utasítás” elindult. Például a kijelzőn egy diagram vagy változó intenzitású hangjelzés mutatja, hogy jól végezte-e a mozdulatot. A magasabb érték jobb kivitelezést jelez, azaz a beteg pontosan tudja, hogyan hajtotta végre a gyakorlatot. A készülék által nyújtott visszacsatolással végzett ismétlés segíti, hogy az ideg-izom közötti kapcsolat helyreálljon és a mozdulat ismét megfelelő erővel és koordinációval végrehajtható legyen. Ilyen biofeedback készülék például a SineBravo készülék.

Ennél hatékonyabbak a kombinált biofeedback + izomstimulátor készülékek. Ezek nemcsak visszajelzést biztosítanak, hanem amikor észlelik az agy által az izomhoz küldött jelzést, izomstimulációs impulzust adnak a kezelt izomra, ami összehúzódik és segíti a kívánt mozdulat létrejöttét. Ez a kettős megerősítés gyorsítja a rehabilitációt és egyben az izmok erejének megtartását, javítását is biztosítja. Ilyen készülék a DuoBravo biofeedback+EMS készülék.

A technológia -és ebben az orvostechnológiai is benne van- elképesztő ütemben fejlődik! A mai korszerű gépek olyan hasznos segítséget jelentenek a kezelésben, ami még pár évvel ezelőtt sem volt elképzelhető! Korábban a stroke által okozott bénulás szinte mindig maradandó fogyatékossághoz vezetett. Ma már nem kell feladni a reményt, mert a technológia hatékony segítséget nyújt a rehabilitációban. És nagyon nem mindegy, hogy az önellátás képessége helyreállítható-e vagy egy olyan egyszerű tevékenység, mint evés vagy ivás segítséget igényel-e!

Érdemes tehát egy készüléket beszerezni és a rehabilitációs gyakorlatokat otthon (is) kitartóan folytatni.

blank
Szerző: Dr. Zátrok Zsolt

A Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem 1991-ben. Hosszú ideig kórházi orvosként dolgoztam, majd elhagytam a pályát és a legkorszerűbb orvosi berendezések használatát oktattam az orvosi teamek számára. 2012 óta kizárólag olyan eszközökkel foglalkozom, melyet a beteg általi, otthoni használatra terveztek. Blogomban ezekről az eszközökről írok, beleértve a biztonságos alkalmazás ismertetését is. Tapasztalataim alapján meggyőződéssel állíthatom, hogy hozzájárulhatnak az egészséged megőrzéséhez/helyreállításához.

28 Comments

 1. A kérdéseire jóslás lenne a válasz. Lehet, hogy javul. Lehet, hogy nem. Nagyon sok mindentől függ az, hogyan alakul a jövő. Elsősorban attól függ, hogy gyors és hatékony kezelést kapott-e a kórházban. Aztán a rehabilitáció következik. Ez nem 5 vagy 10 nap, hanem minimum hónapok, sőt évek kemény munkáját jelenti. Nem az orvosoktól várható ez, hanem a beteg és családja tudja végezni. Az orvos vagy terapeuta csak az irányokat, feladatokat jelöli ki. A többi a betegen és gondozóin múlik.
  Olvassa el ezt a cikkem, benne a válasz: Stroke (sztrók) maradványtünetek kezelése otthon

 2. Apukám 1 hete strokot kapott,bal oldalit. 
  Jobb kezét nehezen mozgatja viszont ettől jobban aggaszt hogy félre beszél. Mintha károsodott volna az a része is az agyának. 
  Lehetséges hogy ez jobb lesz? Mennyi idő a végleges alapot?

 3. Nagypapám ez előtt 4 hónappal kapott egy stroke-t, kapott a sürgősségi osztályon ellátást de aznap ki engedték. Sajnos ez után megint kapott egy stroke-t és így mentővel be vitték ismét a kórházba.
  Ott ki derült hogy daganatos beteg is. Majd ez után nem vett fel se sugár kezelést se kemoterápiát. Otthon volt. Ezek után most a hetekben rángásos rohamok jöttek rá és ezekre szed gyógyszert. Tudott menni enni járni. De sajnos egy pár nap alatt ismét roham jött rá és ezután nagyon le romlott az állapota. Nem nagyon tud beszélni se járni, se WC.re menni nem tud. Enni is csak segítséggel.A papám nagyon meg akar gyógyulni van benne élni akarás! Nem hagyja el magát próbálná fel állni magától vagy beszélni de sajnos nem úgy megy neki ahogy szeretné.
  Nagyon segítőkész a család vele bármiben segítünk neki 0-24 órában van mellette mindig valaki hogy segítsen. Mit tehetünk doktor úr hogy még ha nem is teljesen de valamennyire fel tudjuk erősíteni hogy tudjon járni és beszélni.
  Köszönöm ha el olvassa és tudna egy kis reményt adni nekünk.

 4. Ezt a kezelőorovostól kell megkérdeznie. Általánoságban biztos azonban, hogyha 6 nappal a stroke után még mindig nem vonható kontaktusba, nem reagál, akkor súlyos volt a roham. MIvel igen idős, így a fekvés könnyen okoz további következményeket, például tüdőgyulladást. Ezek közvetlenül az életbenmaradást kockáztatják. Ha súlyos sztroke után életben marad, akkor is számítani lehet maradváyntünetekre, mozgásképtelenségre, beszédzavarra. A következő néhány nap, 1-2 hétben eldől, merre halad majd az állapot.

 5. Anyukám 83 éves. Srokja van. Nem nyitja a szemét. Nem hall, alandoan alszik. Mar hatnapja nem nagyon tud magarol,nyelni nem tud. Szeretnem ha dr úr, meg mondaná, hogy mire szamitbatok. A tovabiakban. Válaszát előre is köszönöm.

 6. Ezzel a neuro-rehabilitációs szakemberekek foglalkoznak. Ilyet keressen.

 7. Ezzel a neuro-rehabilitációs szakemberekek foglalkoznak. Ilyet keressen.

 8. Tanácsot szeretnék kérni, hogyan tudnám a memóriámat javítani?

 9. 2016 tavaszán (46 évesen) vérzéses strokom (aneurysma) volt a kis agy bal oldalán. Hál’istennek időben intenzív kórházi ellátásban részesültem,(műteni nem kellett) így komolyabb tünetek nélkül egy fél év alatt felépültem.
  Semmilyen rizikófaktor nem állt fent, ezért egy veleszületett betegségnek diagnosztizálták, és a hajszál ér elpattant.
  Azóta sincs magas vérnyomás, cukor betegség, elhízás, nem dohányzom, próbálok egészséges életmódot élni.

  Ami a mindennapi munkámat megnehezíti, hogy a memóriám nehezebben működik. Elfelejtek dolgokat, amelyeket röviddel ezelőtt mondtak, nem találom a dolgaimat hogy hová tettem, lassabban tudom a szellemi feladatokat elvégezni, hamarabb elfáradok szellemi munka közben stb.
  Még csak 51 éves vagyok, aktív dolgozó és jó lenne javítani a memóriámon, hogy könnyebben tudjam elvégezni a feladataimat.

  Előre is tisztelettel köszönöm a tanácsát.

  Üdvözlettel:Ibolya

 10. Tegye fel a kérdését! Mert csak ez maradt ki a hozzászólásából.

 11. 2015.Szeptemberében alvás közben kaptam a sztrokot 5.heti kezelés után felépültem..Viszont2016.Februárban jött a második szombat lévén nem jött ki a mentő azt mondták hívjuk az ügyeletet,ki is jöttek de sajnos nem vitettek be a kórházba hanem meg mérték a vérnyomásom ami240-100 volt be fújtak a számba 2-3 szor valamit megnézték a gyógyszereimet aztán szépen elmentek !!Azt mondták örüljek,hogy életben maradtam,és a kórházban sem tudnának segíteni!!Az hogy a bal oldalara lebénultam kit érdekel?? Az állapotom minden téren romlott Kínoztam magam minden fajta tornával semmi nem segített,depresszió és pánik beteg vagyok.most pedig már félek a kórházba bemenni,vagy a lakásból kimozdulni!!A gondom a beleimmel van.Szeretném a tanácsát kérni nagyon szenvedek!! Köszönöm!!

 12. Távolról, a beteg vizsgálata nélkül csak jósolni lehet – erre pedig nem vállalkozom. Érdemi információt csak a kezelőorvos tudna adni.
  Általában igaz, hogy az első 2-3 nap nagyon fontos. Az ekkor történő kezelés során dől el, hogy mennyi agyszövet pusztul el és ez mennyi károsodást okoz. Ennek a kezelésnek a sikeressége dönti el a jövőt. Ha nem sikeres, akkor a sztroke-ba bele lehet halni, ha sikeres, akkor akár szinte teljesen fel lehet gyógyulni. A két véglet között pedig milliónyi állapot lehet.

 13. des apukám 2021.01.02 én szrokott kapott. Nem mondtak hogy milyet vagy hogy miért. A lényeg az hogy a bal oldalát nem érzi beszélni nagyon nehezen mondani mondja de nem nagyon lehet érteni. El kezdett sétálgatni de már a jobb lába is zsibbad. Amit Tündi kell Édes apukamrol szörnyen magas a vernyomasa. 230 per 160 általában ha lejjebb megy nagyon rosszul van. Tegnap ahogy be vitték 218 volt aztán 20 percre rá 160. Most egyre többet alszik egy huzamba 6 órát. Azt szeretném meg tudni. Hogy javulni fog? Vagy esetleg rosszabulni. Amit tudni kell nagy sokk érte pár napja halt meg az édes húga 10 hónap olatt vesztette el kettő édes tesojat. Sajnos kiadni nem adja magából. Hogy mennyire fogja ez befolyásolni oda bent a kórházba? Számíthatunk rosszabbra?? Sajnos többet nem nagyon tudok írni mivel fent al ez a Korona vírus besem mehetünk hozzá. Válaszát előre is köszönöm.

 14. Türelem! A sztroke felépülés nem megy egy perc alatt. A rehabilitációt nem a legkomplexebb mozgással kell kezdeni! A kocogás nem ellenjavallt, hanem még nem időszerű!
  Nem futással kell kezdeni, hanem az izomtömeg visszanyerésével. Ezt végezheti tornagyakorlatokkal (erre a helybenfutás is jó), de a lábizmok bármely erősítése (lábujjra kiállás-visszaereszkedés, guggolás 90°-ig és felállás, stb).
  Az izomerő visszanyerés gyorsítható izomstimulációval (szelektív ingeráram kezeléssel). Olvassa el ezt a cikkemet.
  Mire az izmok erejét visszanyeri, addigra a mozgáskoordináció is javulhat és a futó-kocog mozgás végrehajtása is könnyebben fog menni.

 15. Decemberben vérzéses sztrókom volt. Többé kevésbé már mindenem működik. Vannak maradvány tüneteim. Mint pl. továbbra is meg vagyok felezve. Úgy hosszantilag. De semmi olyan, amivel ne lehetne együttélni. Szeretnék kocogni, de van aki szerint rossz ötlet. Már próbáltam, de 50-60 m a maximális hatótávom. Kellemetlen érzéssel járt. Helybenfutás lábújjhegyem 10-15 percig megy. De csak mezítláb. Na ez kinn az utcán nem a legjobb ötlet. Erősítenem kellene tovább a vádlim. Elég sok izmot veszítettem a fél év alatt. A végső kérdés: Most akkor kocogás javallott, vagy ellen javallott?

 16. Igen. Telefonon vagy személyes találkozón is tudok segíteni.

 17. Kedves Doktor Ur, Közben meg is érkezett a Duo Bravo készülék édesapámnak. Tudna segíteni a készülék alapjainak használatában? E- MAIL Cimem: jarnecz.renata@gmail.com Köszönettel: Renáta

 18. Minden betegség, így a sztrók után is idővel kialakul egy végállapot, ahonnan a betegség nem romlik, nem javul. Ehhez általában az akut események után 90-100 nap (azaz kb 3 hónap) kell. Az érzészavarok kezelése a legnehezebb. Mind a gyógyszerek, mint a fizikoterápia mérsékelten hat rá. Van, akinek sikerül megtalálni egy szert vagy módszert, amivel meg lehet szüntetni egy időre a panaszokat. Ezt a módszert próbálgatással lehet megtalálni.

 19. 10 hónapja sztrókom volt bal pitvar fibrilácio miatt tünetmentesen 6 hét után hazamentem ,utána tüneteim lettek a szájban és az egész testen homok érzés ,gyógyszereket lecseréltem fogorvos fül ,gége ellenőrzés neuróliga kontrol ott az íz érzés teszt negatív a fülemben is a homok érzet a kezem és a testem érzékelése romlása ezek a tünetek elmúlhatnak idővel,mert nehezen tudok vele élni,mert az élet minőségem így nagyon korlátozott,, válaszát előre köszönöm

 20. A DuoBravo a sztroke rehabilitációban alkalmazható egyik leghatékonyabb és egyben legtöbbet tudó készüléke. Ennél többet csak a Stiwell Med4 készülékkel lehet segíteni, de annak 15x magasabb az ára!
  A készülék elsőre nagyon bonyolultnak tűnhet. Néhány használat után rájön, hogy valójában pont az egyszerűsége az erénye. Azonban javaslom, hogy fiziko-terapeuta segítségét vegye igénybe. Nem a készülék használatában kell a segítség, hanem abban, hogy a kezelési stratégiát a beteg állapotához, fejlődéséhez adaptálják.
  A stimulációt fokozatosan kell adagolni. Ebben jól jön az olyan segítő, aki a közelben van és gyakran találkozik a beteggel. Én távolról abban tudok segíteni, hogy a készülék használatának alapjait megtanítom.

 21. Kedves Doktot Úr,

  Édesapám február elején kapott strokot. Teljes jobb oldali bénulás és beszédzavar a tünetek. Jelenleg még rehabilitációs Intézetben van kb. május végéig. Az állapota lassan de fejlődik folyamamatosan.
  Az lenne a kérdésem hogy neki is segíthet -e a rehab után az otthoni szakaszban a DuoBravo biofeedback és EMS készülék? Mennyire bonyolult az eszköz használata?
  Köszönöm válaszát, Renáta

 22. A Bemer készülék használati javaslatában nem szerepel a sztroke utáni állapot kezelése. Nem találtam olyan adatot, mely igazolja, hogy hatása lehet sztrókban.
  Egy azonban bizonyos: a készülék alkalmazása veszélytelen, továbbá a mikrokeringés javítása a legfőbb hatása. A keringés javítása a sérült agyterületen igen hasznos lenne.
  Mivel van készülékük, így használják a keringésjavító programot. Lehet hogy nem használ, de mivel nem árt, így érdemes próbát tenniük.

 23. Édesanyámnak volt most stroke-ja, a beszéde sérült, egyedül mozog. Nekünk van BEMER terápiás készülékünk matraccal, sállal. Az a kérdésem, hogy neki használna-e? És ha igen, hogyan kezeljük? Köszönöm

 24. A megfelelő gyógyszer kiválasztása és rendelése kezelőorvos feladata. Ő ismeri a betegek, a leleteit, egyéb betegségeit.

 25. Milyen gyógyszer a legjobb, amit felírnak. Milyen jó terápia jó inkább gyógykészítmény. Gépezet van. Nem bénultam le, fura a baloldalam. A szám rendkívül feszül. Peg en keresztül látnak el. Rendkívül rossz lett a jobb szemem.

 26. Valamilyen termékeket kérem ajánljanak megrendelésre. Nem mozgássegítő, hanem a szervezetbe valót. Keringésjav. Ha receptre kell venni táj. Nincs a fejben keringés. Köszönöm.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük