Szelektív ingeráram kezelés, azaz izomstimuláció

A szelektív ingeráram kifejezést az orvosok és fizikoterapeuták használják a köznyelvben elterjedt izomstimuláció (EMS) helyett. Az elektroterápiás kezelés egy típusát jelöli, amely kizárólag az izmok kezelésére való. Az elnevezés talán innen ered: szelektív (csak az izomra ható), ingeráram (az izmot ingerlő, összehúzódásra késztető áram). Az valószínűleg kevésbé ismert, hogy a szelektív ingeráram (izomstimuláció) mire való, hogyan működik, hogyan alkalmazandó… Nézzük a teljesen alap infókat…

Mi a szelektív ingeráram kezelés?

A szelektív ingeráram kezelést angolul EMS-nek rövidítik, mely az  angol Electric Muscle Stimulation kifejezés kezdőbetűiből áll. Pontos magyar fordítása elektromos izomstimuláció. 

Az akaratlagos mozgást biztosító, úgynevezett harántcsíkolt izmok kezelésére alkalmas. Zsigerekre, azaz simaizmokra (érdemben) nem hat.

A szelektív ingeráram kezelés során a bőrre helyezett elektródán (lehet öntapadó, fém vagy gumi) keresztül milliamper (mA) áramerősségű elektromos impulzust adunk le a kezelt izomra, mely erre összehúzódik. Az impulzus frekvenciájának, intenzitásának és időtartamának szabályozásával meghatározható, milyen legyen az összehúzódás, mennyire fogja át az izomköteget, milyen sebességgel, milyen gyakorisággal történjen.

A kezelés hatása az impulzus beállításától függően más és más lehet. Például vérkeringés javulás, izomerő és izomtömeg növekedés, merev izom ellazítása, fáradtság és görcskészség csökkentés, stb.

A kezelést egy adott izomra vagy izomcsoportra lehet összpontosítani, így hatásuk is a csak ezekre vonatkozik.

“Normálisan” az izomösszehúzódás az agyadból érkező elektromos jel hatására jön létre. Az izomstimuláció során ehhez hasonló, mesterséges impulzusokat kap az izom.

AZ IZOM SZÁMÁRA NINCS KÜLÖNBSÉG A KÉSZÜLÉKBŐL VAGY AZ AGYBÓL ÉRKEZŐ IMPULZUS KÖZÖTT!

Mindkét esetben pontosan ugyanolyan mechanizmussal húzódik össze, ugyanazok az anyagcsere folyamatok játszódnak le benne, ugyanúgy fárad is.

Ha azt elfogadod, hogy az izom képességei edzéssel (ismételt izommunkával) fejleszthetők, akkor a fentiek alapján el kell fogadd, hogy az izomstimulációval pont ugyanez lesz az eredmény!

Szelektív ingeráram és izomerő visszanyerés

Számos panaszt az okoz, hogy az izomerőd csökken és elveszik az ízületi stabilitásod. Az izomerő csökkenés lehet abszolút vagy relatív.

 • Napjainkban a leggyakoribb az abszolút izomerő csökkenés, aminek fő oka az életmód, az ülő-álló munka és a mozgáshiány. Ülsz az irodában, a buszon, metrón, autóban, a TV előtt, a moziban, a színházban… mindenütt. Eközben az edzőtermeket messze kerülöd, a gerinctartó és hátizmaid annyira meggyengülnek, hogy a saját súlyod is alig bírják. Így fordulhat elő, hogy amikor lehajolsz egy leejtett ceruzáért, sérved keletkezik. És ez nem vicc!
 • Relatív izomerő csökkenést okoz az elhízás. Ha túlsúlyod van, akkor az izmaidra a “tervezettnél” több teher hárul. Olyan, mintha állandóan cipekednél, mintha a válladon mindig ott lenne egy zsák. Gondolhatod, hogy a gerinced, csípőd, térded, bokád nem erre tervezték! A túlsúly és ehhez relatíve gyenge izomzat egyenes következménye a gerincfájdalom és más ízületi panaszok.
 • Szintén relatív az erőhiány, ha nehéz fizikai munkát végzel, akkor az izmaid elbírják ugyan a saját testsúlyod, de a rendszeresen cipelt tárgyakét már nem.
 • A sofőr vagy a légkalapács kezelő folyamatos vibrációnak van kitéve. Ezekben a munkakörökben az ízületekre, izmokra a normálisnál több terhelés jut.

Ezeket rendszeres testmozgással, napi 30-40 perc tornával mind elkerülhetnéd. Persze tornával kevesen törődnek, amíg nincs baj.

A probléma az, hogy akkor fogsz észbe kapni, amikor kialakult a hátfájás, gerincsérv, a térded minden lépésnél fáj. Megpróbálsz edzeni, hátha jobb lesz. De a fájó izmok, ízületek “nem értik” mire ez a hirtelen erőpróba és a kínjaid inkább fokozódnak. Abba is hagyod hamarosan. Ilynekor már azt hiszed, hogy rajtad csak a gerinc- vagy térdműtét segíthet. Pedig nem.

A szelektív ingeráram, azaz izomstimuláció kezelés azonban igen. Hatékonyan, néhány hét alatt megerősíti az izmaid (szó szerint a karosszékben ülve!) és kb 6 hét múlva párhuzamosan, fokozatosan elkezdheted a tornát, mozgást, saját súlyos erőfejlesztést. 3 hónap múlva pedig olyan erősek lesznek az izmaid, hogy a stimulátorra már csak azért lesz szükséged, mert megszeretted, ahogy masszíroz.

… és felépülés gyorsítás

Ha valamilyen okból hirtelen csökken a fizikai aktivitásod, gyorsan veszítesz a korábban meglévő erődből és izmaid tömege is csökkenni kezd. Ha például súlyos betegség ágyba kényszerít 2-3 hétre vagy egy műtét miatt nem mozoghatsz, az első lábraálláskor azt fogod észlelni, hogy alig bírnak el az izmaid. Nehezen állsz fel a székből, az ágyból nem tudod ülésbe tolni magad.

Mivel rengetegen fordulnak hozzám tanácsért, így azt tapasztalom, hogy a hazai kórházakban többnyire nem törődnek a beteg súlyos betegség utáni felépülésével. Elvégzik mondjuk a térd műtéted, napokkal később hazaengednek azzal, hogy ne terheld és 3 hét múlva gyere vissza kontrollra. Te szépen betartod, pihensz, fekszel, kíméled és tétlenül nézed, ahogy sorvadnak az izmaid.

Három hét múlva azt mondják, hogy kelj fel és járj! Te meg meglepődve tapasztalod, hogy a térded merev, a combod remeg, a térdízületed instabil. Rémülten észleled, hogy mire elsétálsz a sarki boltba, a térded ismét fáj.

Persze, hiszen elmaradt a rehabilitációd!

A térded stabilitását, tartását a lábizmaid, főképp a combizmok ereje adja. Ezek leépültek a pihenés alatt! Rehabilitáció nélkül súlyos helyzetbe kerülsz.

Ha azonban még a kényszerű ágynyugalom alatt a fontosabb izmokon (térdműtétnél elsősorban a combizom) izomstimuláló kezeléseket végzel, akkor megelőzheted az erővesztést, aminek az eredménye a rövidebb lábadozási idő és gyorsabb felépülés lesz.

Elvileg a fotelban ülve is tornáztathatnád a combod – de egy friss ízületi szalag, porc, stb. műtét után ez tilos, mert az ízület mozgatása nem engedett. A szelektív ingeráram kezelés egészen kiváló az ilyen helyzetekben. Már a műtét másnapján kezelésbe veheted a (comb)izmaidat, mert a stimuláció nem okoz elmozdulást az ízületedben! Az izmot azonban alaposan megdolgoztatja, növeli a vérkeringését, oxigénben és tápanyagban dús vért visz a beteg területre – azaz nemcsak az izomerőt tartja meg, hanem a felgyorsítja a gyógyulásod!

… és izomlazítás

Egyes betegségekben, állapotokban -például ALS (amiotrofiás laterálszklerosis), sclerosis multiplex, sztroke utáni bénulás, stb.- az izmok bizonyos csoportjai (például az alkar hajlítók) spasztikussá (merevvé) válnak, ami miatt a kéz hajlításban “rögzül”. Ilyenkor például a kézujjak fogásra nyitása vagy a könyök kinyújtása rendkívül nehézzé válik. A feszülés egyre kellemetlenebb, sőt fájdalmas.

Más esetekben – például perifériás artériás betegségben, cukorbetegség okozta neuropátiában- az éjszakai nyugalmat a lábizmok erős görcse teszi tönkre. A görcs nagyon nehezen oldódik.

A megfelelően beállított frekvenciájú és impulzus időtartamú ingerárammal végzett izomstimulációval az izommerevség nagyon hatékonyan oldható, ami a spasztikus beteg számára órákig tartó megkönnyebbülést hoz. Az éjszakai görcsök pedig a lefekvés előtt végzett izomkezeléssel megelőzhetők!

… és bénult izom kezelése

Ez az izomstimuláció egyik legjelentősebb felhasználási területe. A bénulás esetén a gyógyulás esélye sokszorosára nő, ha napi rendszerességű szelektív ingeráram, azaz izomstimulációs kezelést kap a beteg! Mindegy, hogy sztroke miatti centrális vagy sérülés által okozott perifériás bénulásról van szó.

Azok, akik a bénulás után hazakerülve nem kapnak ingeráram kezelést, alig vagy lényegesen lassabban javulnak. Izomstimulációval van igazi esély az idegek “újranövesztésére”.

Ehhez tudni kell, hogy az idegpályák rendkívül lassan regenerálódnak. Még optimális esetben, folyamatos stimuláció mellett is naponta maximum 1 mm-t nőnek. Ha például egy gerincműtét során sérül az ideged, a gerinctől a lábujjakig 70-80 cm is lehet az idegszál hossza, azaz minimum 7-800 nap kell neki a teljes regenerációhoz! Ez 3 év vagy még több!

És ezalatt minden nap, kitartóan stimulálni kell! Enélkül a mozgató idegét elveszített izom elsorvad, kb két év alatt kocsonyás masszává korcsosul, amiből nincs visszaút. Az izomstimulációval fent lehet tartani az izomszövetet addig, amíg az ideg újra elér egészen az izmokig.

Az izomstimuláció nagyon fontos “képessége” a neuromuszkuláris (ideg-izom) kapcsolat “újratanítása”. Egyes tanulmányok alapján az agynak és az agytól az izmokig futó mozgató idegsejtnek legalább 10 000 (tízezer) ismétlésre van szüksége, hogy újra megtanulja hogyan lehet egy mozdulatot végrehajtani. A bénulás után nem működő izmok újratanítása stimulációval jelentősen felgyorsítható.

Itt kell megemlítenem, hogy nem minden izomstimulátor készülék alkalmas a perifériás idegsérülés vagy más szakmai kifejezéssel denervált (beidegzését elveszített) izom stimulálására. A Lildben vett párezres készülékkel, de még ennél lényegesen komolyabbakkal sem érdemes “nekiesni” a bénult betegnek! Ehhez nagyobb tudású készülékre van szükség.

Amíg az egészséges mozgatóideggel rendelkező izom úgynevezett négyszöghullámmal kezelhető, addig a denervált izom erre nem reagál. Úgynevezett háromszög impulzussal viszont összehúzódásra bírható! Részlegesen denervált izomra trapéz alakú impulzus szükséges.

A perifériás bénulás esetén a kezelésnek “szép íve” van. Háromszög impulzussal kezdenek, majd ahogy renegerálódik az ideg, úgy térnek át lassan a trapéz, majd végül a négyszög impulzusra. Ez egy kicsit bonyolultan hangzik, de nem árt ha tudod.

… és izomsorvadás késleltetése

Az izomsorvadás (atrófia) nemcsak a mozgáshiány következtében jöhet létre. Vannak olyan betegségek, amelyek közvetlenül az izomszövetet vagy a hozzájuk futó idegeket “rongálják meg”. A beteg izmok lassan veszítenek erejükből, tömegükből, tónusukból és egy idő után elmerevednek, spasztikussá válnak.

Az izomstimulátor ezekben az esetekben is hatékony, azonban míg az inaktivitás miatti izomgyengeséget vissza lehet vele fordítani, addig az itt említett betegségek esetén csak a betegség előrehaladásának lassítására, a merevség, fájdalmak, izomgörcsök megelőzésére, megszüntetésére, az életminőség javítására alkalmas, magát az izombetegséget nem gyógyítja.

Van néhány állapot, amely esetén TILOS az izomstimuláció!

Izomstimuláció nem alkalmazható beültetett pacemaker vagy defibrillátor, továbbá akut trombózis, tumor, epilepszia, fertőző betegség esetén. Óvatosan kell alkalmazni terhesség, menstruáció során. Itt olvashatsz részletesen az ellenjavallatokról. 

Használható-e otthon a szelektív ingeráram, azaz izomstimuláció?

Még 10-15 évvel ezelőtt is csak kórházi felhasználásra való készülékek álltak rendelkezésre. Alkalmazásukhoz kellett egy szakember, aki a betegség és izom típusának, méretének, illetve a kezelési célnak megfelelően beállította a hullámformát, a frekvenciát, az impulzus tartamát, a felfutás és lecsengés idejét, az áram intenzitását, stb.

Ezek a beállítások határozzák meg, hogy a stimuláció milyen hatást vált ki. Más impulzussal lehet izomgörcsöt oldani, spasztikus izmot ellazítani, vérkeringést javítani, izomerőt visszanyerni, bénult izmot kezelni. Figyelembe kell venni azt is, hogy egy arcizom vagy a hatalmas combizom kezelése történik-e. Az eltérő méretű izmoknak is eltérő impulzus kell.

Ez bonyolultan hangzik, de pont ebben rejlik az otthoni használatra tervezett stimulátorok ereje: rendkívül egyszerűen használhatók. Ha például vádli izomgörcs kínoz, akkor a készülék menüjében csak ki kell keresned az “izomgörcs oldása” programot. Ezután meg kell adni a “lábizmok” területet. A készülék pedig pontosan beállítja az ennek megfelelő impulzust és ezzel fog kezelni. Neked tehát valójában semmit sem kell tudnod magáról a stimulációról.

A kórházi ellátás ma arról szól, hogy történjen meg a műtét és másnap már otthon is vagy. A rehabilitációban, a felépülésedben többnyire magadra vagy utalva.

A szelektív ingeráram gép, azaz izomstimulátor készülék otthoni, az orvos jelenléte nélküli, biztonságos és mégis hatékony kezelésre van tervezve. Használd bátran!

MEGOSZTOM

HOZZÁSZÓLÁSOK

Wordpress (6)
 • Dr. Zátrok Zsolt

  Erről szól ez a cikkem: https://elethosszig.hu/vegtagbenulas-mit-tehetsz-a-felgyogyulasert/:
  Az idegszálak regenerációs ideje nagyon lassú! Egyes vélekedések szerint naponta 1 milliméternyi idegszál regenerálódik. Peroneus ideg például a deréktájtól a lábfejig tart, ami -a testmagasságtól függően- 80-100 cm vagy akár még hosszabb is lehet. 100 cm-nyi idegszál regenerációjához optimális esetben is mintegy 1000 napra, azaz három évre- van szükség!
  És csak akkor regenerálódik, ha folyamatosan kapja a megfelelő impulzusokat! Kitartóan kell gyakorolni akkor is, ha nem lát semmi javulást, ez akár másfél év is lehet. Van remény arra, hogy teljesen de legalább részben visszanyerje az elvesztett képességeket, de nagyon kitartónak kell lenni.
  Ha az izom nem kap impulzusokat, nem stimulálják, akkor az izomszövet helyét lasa kötőszövet veszi át és innen már nincs visszaút.
  A perifériás idegbénulás úgyneveztt háromszög impulzust igányel, azaz a Perobravo vagy a Genesy 600 készülékek a megfelelők a kezelésére.

 • comment-avatar
  Gyene Norbert 1 week

  Tisztel Doktor Úr!

  Múlthet szerdán volt egy gerincsérv műtétem, műtét kozben mikor fúrták a csontot, “véletlen” lecsúszott a fúró az idegre, azt mondtak sérült az ideg de nem szakadt el. 31éves es 190cm vagyok, a mutet utan terdtol lefele csak néhany ponton erzem a lábamat. A lábfejmozgasom egyaltalán nincs meg. Elegge ketsegbe estem, azota folyamatos gyogytorna es inger aramkezelest kap a lábszáram eddig semmi javulas nincs.. 🙁 Érzes mintha lenne a labamban belul, olyan mintha 100%ban le lenne zsibbadva de mégsem kepes semmilyen mozgásra. Ön szerint mik a kilátásaim? Az itteni orvosok szerint majd visszajön a lábmozgas csak turelem turelem.. Mennyi idő lehet arra mire minimalisan is de megmozdulhat a lábam?
  Koszonettel.:
  Gyene Norbert

 • Dr. Zátrok Zsolt

  Erre valók az inkontinencia kezelésre kifejesztett készülékek és speciálisan a végbélnyílásba helyezhető kezelőszondák. A Biolito készüléket javaslom. Ezen felül olvassa el ezeket a cikkeimet.

 • comment-avatar
  Dóra 1 month

  Tisztelt doktor Úr!

  Nemrég szültem, és a gàtmetszés miatt székletinkontinenciàtól szenvedek. A proktológus elektroteràpiàt javasolt, amit jobb szeretnék inkàbb otthon elvégezni mint a kórhàzban. Ehhez milyen készüléket tudna ajànlani? Előre is köszönöm vàlaszàt!

 • Dr. Zátrok Zsolt

  A fertőzött bőrterületre soha ne ragasszon elektródát! A fertőzés közelében ne kezeljen, mert a kezelés által kiváltott izomösszehúzódások a fertőzést továbbterjeszthetik.
  Azonban… ha a fertőzés a csípőtájon van, de a bokája vagy nyaka fáj, ott minden további nélkül kezelhet.

 • comment-avatar
  Jucus 1 month

  Tisztelt dr úr! Nekem csípőprotézisem van jelenleg de sajnos újból műtét lesz mert staphylococcus epidermidis fertőzésem van. Ilyen esetben is lehet használni a gépet, vagy csak az újabb műtét után? Először egy ideiglenes antibiotikumos spacert fogok kapni és ha minden rendben lesz akkor rakják be a rendes protézist. Köszönöm válaszát