Végtagbénulás – hogyan javíthatod

A végtagbénulás valamelyik testrészed gyengeségét, “ügyetlenségét” vagy akár teljes mozgatási képtelenségét jelenti. Az öltözködés, tisztálkodás, evés vagy ivás is nehézkessé válik. Súlyosabb bénulás esetén az önellátásra is képtelenné válhatsz. Ez nagyon ijesztő, de a legtöbb esetben az állapot javítható. A siker valkószínűsége és az ehhez szükséges idő függ attól, hogy centrális vagy perifériás-e a bénulás, mi okozta, mekkora területet érint, milyen gyorsan kezdődött az akut ellátása és ez milyen sikerrel járt. Ezután már a rehabilitáción a sor, amit gyógytornász irányításával minél előbb meg kell kezdened és kitartóan folytatnod hazakerülésed után is. A végállapot eléréséhez hónapok, de akár évek is szükségesek! Ezért nem szabad feladnod az első napok eredménytelensége ellenére sem! Ebben hatalmas segítséget kapsz a modern technológiától, különösen a biofeedback és elektroterápiás készülékektől. Ezekről (is) szól ez az írásom. 

 

Végtagbénulás jellemzői

A bénulás lehet centrális és perifériás.

A centrális bénulást a központi idegrendszert (agyat és gerincvelőt) érintő elváltozás okozza, leggyakrabban stroke következménye. Itt olvashatsz a stroke-ról.

A perifériás bénulás a gerincvelőből kilépő idegfonatokat, idegeket vagy az ideg-izom kapcsolatot érinti. Többnyire a törzsön vagy végtagokon alakul ki és okoz bénulást. Például a karon a medianus, ulnaris, radialis idegeket, a törzsön a bordaközi ( intercostalis) ideget, az arcon a trigeminus ágait, a lábszár külső oldalán a peroneus-t.

Végtagbénulás enyhe fokozataiban az egyensúlyvesztés, a koordináció hiánya, a mozgás pontosságának csökkenése, az izmok gyorsabb fáradása okozza a problémát. Ezzel a járás, a finom mozdulatok elvégzése, a tárgyak megragadása is nehéz vagy lehetetlen lehet. Súlyos bénulásban a mozgatás képessége teljesen elveszik és a végtag “mozgulatlan.

 

A rehabilitáció jelentősége

Több dologtől függ, hogy milyen súlyosságú a maradandó végtagbénulás

Stroke esetén minél nagyobb a sérült agyterület, annál erőteljesebbek lehetnek a maradványtüneteid is. Minél hamarabb jutsz stroke centrumba és kezdődik a kezelésed, annál valószínűbb, hogy a lehető legnagyobb agyterület megmenthető és tüneteid is mérsékeltek maradnak.

A perifériás sérülés esetén annak helye (hányadik csigolya magasságában) és súlyossága (leszorítás, átvágás, szakadás, stb okozza-e) befolyásolja a tüneteket. A műtét közbeni véletlen leszorítás nyilván kisebb bajt okoz, mintha ez ideg egy  baleset következtében elszakad.

Amint a közvetlen életveszély elhárult meg kell kezdeni a rehabilitációt és kitartóan -hanapokig, néha évegik- végezned kell a gyakorlatokat. Ha nem vagy motivált, nem gyakorolsz, akkor a siker is mérsékelt lesz vagy elmarad. Azaz fontos, hogy ne add fel, mert a gyakorlás az egyetlen hatékony módszer – ezt pedig csak Te csinálhatod!

 

“Menteni a menthetőt!”

Amikor az orvosok befejezték a stroke ellátását vagy felszabadították a nyomás alá került idegszálat, a kezelésed még messze nem fejeződött be. Inkább csak elkezdődött. Innentől kisebb részt a gyógytornászodon és az ápolásodban segítőkön, de legfőképp rajtad áll vagy bukik a dolog, azaz hogy mennyire súlyos végállapot marad fenn. Ha másoktól várod a segítséget, ha semmit sem teszel, csak magadba roskadtan vársz, akkor javulás nem történhet. Erre akkor van esélyed, ha kitartóan gyakorolsz, ismétled az elvesztett mozdulatot, funkciót.

A gyógytornász nagy szerepet játszik abban, hogy ez sikerüljön. Megtanítja azokat a gyakorlatokat, amelyekkel fejlesztheted és újratanulhatod az érzékelést és a mozgást. Ezek helyreállítása teszi lehetővé a mindennapi életben való boldogulásod és az önellátásra képesség visszanyerését.  Ismételten le kell szögeznem: a gyógytornász javasol és irányít, de nem végzi el a gyakorlatokat helyetted. Ha nem gyakorolsz a lehető legnagyobb intenzitással és kitartással, akkor hiába van melletted a legjobb gyógytornász is.

Az idegszálak regenerációs ideje nagyon lassú! Egyes vélekedések szerint naponta 1 milliméternyi idegszál regenerálódik. Peroneus ideg például a deréktájadtól a lábfejedig tart, ami -a testmagasságodtól függően- 60 cm vagy akár még hosszabb is lehet. 60 cm-nyi idegszál regenerációjához optimális esetben is mintegy 600 napra van szükség! Ez közel két év!

És csak akkor regenerálódik, ha folyamatosan kapja a megfelelő impulzusokat! Kitartóan kell gyakorolni akkor is, ha szinte nem látsz semmi javulást. Van remény arra, hogy növeld vagy visszanyerd az elvesztett képességeket, de nagyon kitartónak kell lenned.

Ha az izom nem kap impulzusokat, nem tornáztatják, nem stimulálják, akkor lassan az izomszövet helyét kötőszövet veszi át és innen már nincs visszaút.

 

Néhány alkalmazható módszer

A rehabilitáció során többféle módszer alkalmazhatnak a kórházban, most azokat nézzük át, amit Te magad is megtehetsz.

 • A beteg testrész mozgásának elképzelése aktiválja az agy adott területét, mintha igazi mozgást végeznél. Az agyban az idegek “átfedik” egymást, azaz gyakorlás hatására egy másik agyterület átveheti az elveszett funkciót. Azt, hogy ezt hogyan csináld, psychoterapeutától tanulhatod  meg.
 • Kényszerindukált terápia. A nem bénult végtagok korlátozásával kényszerítsd magad arra, hogy mindenképpen a sérült oldalt próbáld használni. Ha például a bal kezed ügyetlen és hagyod, hogy “lógjon” a tested mellett, akkor nem is javulhat. Ha azonban -az ügyetlensége ellenére- is használni próbálod, akkor van esély a javulásra.
 • Biofeedback készüléket úgy képzeld el, mint például az EKG-t, amivel a szívizmaid elektromos tevékenységét érzékelik. A biofeedback az izmaid elektromos tevékenységét figyeli. Ha egy mozdulatot végrehajtasz, akkor az agyad egy “elektromos jelet” küld az izmoknak és ennek hatására összehúzódnak.
  A biofeedback készülék érzékelőjét a bénult izomra helyezve akkor is érzékeli az agy által küldött jelet, ha az olyan gyenge, hogy nem vált ki látható izomösszehúzódást és visszajelzést küld számodra. Ez a visszajelzés, illetve az erőssége mutatja, ha a gyakorlatot megfelelően végezted, így segíti a gyakorlást.
 • Elektromos izomstimuláció (EMS) kezeléseket az érzékszervi tudatosság fokozására, a meggyengült végtagizmok megerősítésére és a mozgási tartomány javítására alkalmazzák.
  Centrális bénulásban a perifériás idegek nem sérültek, így a kezeléseket kétfázisú négyszöghullámmal lehet végezni – erre bármely jóminőségű készülék alkalmas. A bőrre ragasztott elektródákon keresztül enyhe elektromos impulzusokkal vált ki izom összehúzódást. Erősíti az izmot, újratanítja a mozgató ideg és izom kapcsolatot.
  Perifériás idegsérülés esetén azonban az izom elveszíti az idegi kapcsolatot (hiszen maga az idegszál sérül). Ezt denervált izomnak nevezik és a “normál” stimulátorok által alkalmazott négyszög impulzusra nem reagál. Perifériás idegsérülésben olyan készülékre van szükség, amely rendelkezik háromszög és trapéz alakú hullámformával (például a PeroBravo vagy a Genesy 600 készülékek ilyenek). A perifériás idegbénulás kezelését háromszöghullámmal kell kezdeni, majd a javulással előbb trapéz, végül a négyszöghullámmal folytatni.
  Az izomstimuláció (mindegy, hogy milyen impulzust adunk) nem vár el tőled együttműködést. A korszerű rehabilitációban ma már inkább biofeedback-kel kombinált stimulációt alkalmaznak, ami sokkal hatékonyabb.
 • Biofeedback által kiváltott elektromos stimuláció (ETS) kombinálja az izomstimulációt és biofeedback-et. Amikor érzékeli az agyi impulzust, akkor izomstimulációs impulzust ad le, ami izomösszehúzódást vált ki (még a bénult izmon is). Ezzel a módszerrel minden korábbinál hatékonyabban tudod újratanítani a mozgásokat a bénulással érintett izmaidnak.

Egy sor segédeszköz -például fogókar, nyeles kefe, a fogantyúk, kapaszkodók, rámpa, elektromos fogkefe és borotva, boka rögzítő és egy sereg más is- segíthet. A fizikoterapeutád ajánlhat megfelelőt és persze segít a használat elsajátításában is.

Nyilvánvaló, hogy a legnagyobb nehézséget az elcsüggedés, lemondás jelenti. Egészen súlyos helyzetekből is lehet, van kiút, így maradj motivált és ne add fel. Igyekezz a sérült oldalad (is) használni.  Az otthoni gyakorlás, az ismétlés növeli az izmok feletti ellenőrzést és helyreállítja az idegrendszert. Ha megteheted, használj izomstimulátort, biofeedback vagy ETS készüléket a rehabilitációdhoz (attól függően, hogy milyen eredetű a bénulás).

 

Ezeket a készülékeket ajánlom a végtagbénulás otthoni rehabilitációjához

CÍMKÉK
MEGOSZTOM

HOZZÁSZÓLÁSOK

Wordpress (4)
 • Dr. Zátrok Zsolt

  Az oldal felső menüsorában találja a Küldetés menüt. Benne van az elérhetőségem, amelyen keresztül kapcsolatba léphet velem.

 • comment-avatar
  Sipos Antal 7 nap

  Üdvözlöm, szeretném felvenni a kapcsolatot doktor úrral.Betegségem nem stroke,de deréktól lefelé egy éve lebénultam,azóta már járok de ez az elektromos kezelés érdekelne Köszönöm

 • comment-avatar
  Dr. Zátrok Zsolt 4 hónap

  Kérje rehabilitációs szakember segítségét. Tanulja meg a teendőket (hogyan kell tornáztatni), szerezzen be készüléket (hogy gyorsítsa a rehabilitációt) és gyakorlatozzon minden nap, akár többször is. Ha a sztroke 2 éven túl volt, és eddig ezeket nem végezte, akkor sanos minden valószínűség szerint már késő. Ha azonban friss az állapot, akkor tegyen sokat a javulás érdekében.

 • comment-avatar
  Csabi 4 hónap

  Sztrog után a bal kezem olyan gyenge hogy a jobbat alá kell tenem srgiteni