Végtagbénulás – hogyan javíthatod

A stroke túlélőinek 80%-ánál alakul ki végtagbénulás, ami valamelyik testrész gyengeségét, “ügyetlenségét” vagy akár teljes mozgatási képtelenségét jelentheti. Az öltözködés, tisztálkodás, evés vagy ivás is nehezítetté válik. Súlyos esetben azonban szinte biztosan kiszolgáltatottá válsz, gondoskodásra, ápolásra szorulsz. Aligha kell ecsetelni, mekkora problémát jelent ez számodra és családodnak is. A végleges állapot súlyosságát jelentősen befolyásolja a rehabilitáció. A gyakorlást -gyógytornász irányításával- már a kórházban meg kell kezdened és kitartóan folytatnod hazakerülésed után is. A végállapot hetek, hónapok alatt alakul ki, ezért nem szabad feladnod az első napok sokkoló valósága ellenére sem. A hatékony rehabilitációban, a mozgás újratanulásában hatalmas segítséget jelent a modern technológia, különösen a biofeedback készülékek. Ezekről (is) szól ez az írásom. 

 

Végtagbénulás jellemzői

A bénulás leggyakrabban stroke következménye. Itt olvashatsz a stroke-ról.

A stroke következményeképp a kezed, karod, lábad, de a mellkasi és törzsizmaid, továbbá az arcizmaid is bénulhatnak. Általában egyik oldal érintett attól függően, hogy az agy melyik területét érintette a stroke. A nyelés, a beszédképesség károsodása és a jobb oldali végtagok gyengesége az agy bal felét ért stroke-ra utal. A jobb oldalira pedig a bal oldali gyengeség, illetve a nem-verbális kommunikáció zavara.

Végtagbénulás különféle fokozataiban a főbb problémát az egyensúlyvesztés, a koordináció hiánya, a mozgás pontosságának csökkenés, az izmok gyorsabb fáradása okozza. A járás, a finom mozdulatok elvégzése, a tárgyak megragadása is nehéz vagy lehetetlen lehet.

 

A rehabilitáció jelentősége

Több dologtől függ, hogy milyen súlyosságú végtagbénulás marad fenn stroke után

 • a károsodott agyterület nagysága és helye. Minél nagyobb a sérült agyterület, annál erőteljesebbek lehetnek a maradványtüneteid is.
 • a stroke akut ellátásának megkezdéséig eltelt idő. Minél hamarabb jutsz stroke centrumba és kezdődik a kezelésed, annál valószínűbb, hogy a lehető legnagyobb agyterület megmenthető.
 • a rehabilitáció korai megkezdése. Már a stroke utáni napon (azonnal, amint a közvetlen életveszély elhárult) meg kell kezdened a rehabilitációt.
 • a rehabilitációs kezelések kitartó végzése. Ha nem vagy motivált, nem gyakorolsz, akkor a siker is mérsékelt lesz vagy elmarad. Azaz fontos, hogy ne add fel, mert a gyakorlás az egyetlen hatékony módszer – ezt pedig csak Te csinálhatod!

 

“Menteni a menthetőt!”

Amikor az orvosok befejezték a stroke ellátását, a kezelésed még messze nem fejeződött be. Inkább csak elkezdődött. Innentől kisebb részt a gyógytornászodon és az ápolásodban segítőkön, de legfőképp rajtad áll vagy bukik a dolog, azaz hogy mennyire súlyos végállapot marad fenn. Ha másoktól várod a segítséget, ha semmit sem teszel, csak magadba roskadtan vársz, akkor javulás nem történhet. Erre akkor van esélyed, ha kitartóan gyakorolsz, ismétled az elvesztett mozdulatot, funkciót.

A gyógytornász nagy szerepet játszik abban, hogy ez sikerüljön. Megtanítja azokat a gyakorlatokat, amelyekkel fejlesztheted és újratanulhatod az érzékelést és a mozgást. Ezek helyreállítása teszi lehetővé a mindennapi életben való boldogulásod és az önellátásra képesség visszanyerését.  Ismételten le kell szögeznem: a gyógytornász javasol és irányít, de nem végzi el a gyakorlatokat helyetted. Ha nem gyakorolsz a lehető legnagyobb intenzitással és kitartással, akkor hiába van melletted a legjobb gyógytornász is.

Ami azonban jó hír: van mód arra, hogy növeld vagy visszanyerd az érintett oldal erejét és mozgásait.

 

Néhány alkalmazható módszer

A rehabilitáció során többféle módszer alkalmazható a végtagbénulás mérséklésére, javítására.

 • Az agykéreg elektromos stimulációja. Egy apró elektródot ültetnek be az agyat burkoló agyhártyára azon a területen, ahol a sérülés történt. Enyhe elektromos árammal stimulálják, miközben rehabilitációs gyakorlatokat végeztetnek. Ez segíti az újratanulást, azonban invazivitása miatt csak intézményben alkalmazható.
 • Psychoterápia. A beteg testrész mozgásának elképzelése aktiválja az agy adott területét, mintha igazi mozgást végeznél. Az agyban az idegek “átfedik” egymást, azaz gyakorlás hatására egy másik agyterület átveheti az elveszett funkciót.
 • Kényszerindukált terápia. Ennek során a nem bénult végtagok korlátozásával kényszerítenek arra, hogy mindenképpen a sérült oldalt próbáld használni. Ha például a bal kezed ügyetlen és hagyod, hogy “lógjon” a tested mellett, akkor nem is javulhat. Ha azonban -az ügyetlensége ellenére- is használni próbálod, akkor van esély a javulásra. Nyilvánvaló, hogy a legnagyobb nehézséget az elcsüggedés, lemondás jelenti. Egészen súlyos helyzetekből is lehet, van kiút, így maradj motivált és ne add fel.
 • Elektromos izomstimuláció (EMS) kezeléseket az érzékszervi tudatosság fokozására, a meggyengült végtagizmok megerősítésére és a mozgási tartomány javítására alkalmazzák. A bőrre ragasztott elektródákon keresztül enyhe elektromos impulzusokkal vált ki izom összehúzódást. Erősíti az izmot, útratanítja a mozgató ideg és izom kapcsolatot. Az izomstimuláció önmagában végezve nem vár el tőled együttműködést. Ma már inkább biofeedback-kel kombináltan alkalmazzák, ami sokkal hatékonyabbá teszi.
 • Biofeedback készüléket úgy képzeld el, mint például az EKG-t. Az ekg-val a szívizmaid elektromos tevékenységét érzékelik és rögzítik. A biofeedback készülék egy EMG, azaz az izmaid elektromos tevékenységét figyeli. Ha megpróbálsz egy mozdulatot végrehajtani, akkor az agyad egy “elektromos jelet” küld az izomnak, ami ennek hatására összehúzódik.
  A biofeedback készülék érzékelőjét a bénult izomra helyezve akkor is érzékeli az agy által küldött jelet, ha az olyan gyenge, hogy nem vált ki látható izomösszehúzódást és visszajelezést küld számodra. Ez a visszajelzés, illetve az erőssége mutatja, ha a gyakorlatot megfelelően végezted, így segíti a gyakorlást.
 • Biofeedback által kiváltott elektromos stimuláció (ETS) kombinálja az izomstimulációt és biofeedback-et. Amikor érzékeli az agyi impulzust, akkor izomstimulációs impulzust ad le, ami izomösszehúzódást vált ki (még a bénult izmon is). Ezzel a módszerrel minden korábbinál hatékonyabban tudod újratanítani a mozgásokat a bénulással érintett izmaidnak.

Egy sor segédeszköz -például fogókar, nyeles kefe, a fogantyúk, kapaszkodók, rámpa, elektromos fogkefe és borotva, boka rögzítő és egy sereg más is- segíthet. A fizikoterapeutád ajánlhat megfelelőt és persze segít a használat elsajátításában is.

Maradj aktív, igyekezz a sérült oldalad (is) használni. Az otthoni gyakorlás, az ismétlés növeli az izmok feletti ellenőrzést és helyreállítja az idegrendszert. Ha megteheted, használj biofeedback vagy ETS készüléket a rehabilitációdhoz.

Ezeket a készülékeket ajánlom a végtagbénulás otthoni rehabilitációjához

 

MM - mainpage

Legyen az első hozzászóló on "Végtagbénulás – hogyan javíthatod"

Hozzászólás írása

E-mail cím (nem publikus)


*