Sclerosis multiplex és izomstimuláció

A sclerosis multiplex a központi idegrendszer (agy és gerincvelő) krónikus gyulladásos állapota. A tünetek hol erősödnek, hol enyhébbek, de általában lassan rosszabbodnak. Sclerosis esetén az izomgörcsök, az izommerevség (spasticitás), az izomgyengeség, a fájdalom és az inkontinencia okozhatják a legtöbb problémát. Az elektromos izomstimulációval csökkentheted az izommerevséget, javíthatod az izomerőd, a koordinációt, az egyensúlyt, a járási képességet és a napi tevékenységek teljesítményét. Nézzük át az alkalmazás lehetséges területeit.

Az izomstimulációról

Több cikket is írtam már az izomstimulációról, mely egy elektroterápiás eljárás.

Az izomstimulátor készülék öntapadó elektródákon keresztül apró elektromos impulzusokat ad a bőrre, amelyek az izmok és a motoneuronok kapcsolódási pontjain (motoros lemez) hatnak. Az impulzus hatására az izom összehúzódik.

Ez a folyamat a természetessel azonos módon történik, azaz ugyanolyan hatású az izomra, mint amikor szándékos mozdulatot végzel. A stimuláció előnye, hogy a kezelést egy adott izomra vagy izomcsoportra koncentrálhatod, ami miatt rövidebb idő alatt, erősebb hatást érhetsz el, mint a passzív mozgatással.

Az izomstimulációt a következő célokra érdemes „bevetni”:

Sclerosis multiplex és izomstimuláció

Ha a sclerosis multiplex tüneteitől szenvedsz, több célra is alkalmazhatod az izomstimulációt. Ide kattintva találsz az e célra megfelelő készülékeket.

Spaszticitás csökkentése

Sclerosis multiplex esetén sérül az izmok és a hozzájuk futó mozgató idegek kapcsolata. Ennek következménye, hogy az izmaid egyre merevebbé, feszülőkké válnak. Ez akadályoz a mozdulatok elvégzésében és akár fájdalomig fokozódhat.

Orvosi szaknyelven az állapotot spaszticitásnak (fokozott izomfeszülésnek, merevségnek) nevezik.

Segítsd további cikkek készítését.


Kattints a részletekért!

Amikor egy mozdulatot akarsz elvégezni, az izom nehezen „indul el”. A nagyobb ellenállás miatt a kissé fokozod az intenzitást, hogy folytasd a mozdulatot. Ekkor hirtelen „elenged” az izom és akaratlan rándulást okoz.

Megfelelően beállított izomstimulációval az izom ellazítható. A beidegző ideg is „újratanulja” a helyes tónust. Megszűnik a feszülés, csökken a fájdalom és az akaratlan rándulások is.

Az ízületi mozgástartomány fenntartása vagy javítása

A spasztikus izmok (azaz a merevség) miatt nem tudod az ízületeid teljes mozgástartományát használni, így például nem vagy csak részben nyújtható a könyök vagy a térd.

Izomstimulációval az izmok ellazíthatók, így a mozgástartományod is tágítható.

Sclerosis multiplex esetén általában erőteljes kézi átmozgatással próbálják a merevséget oldani, ami egyrészt kellemetlen, másrészt traumatizálja a szöveteket. Az elektromos stimuláció lényegesen előnyösebb és kíméletesebb, csökkenti a szövetsérülés kockázatát.

A stimuláció fokozza a vérkeringést, ellazítja az izmot, szalagokat és inakat, továbbá csökkenti a mozgatóideg aktivitását is. Csökken az akaratlagos rágások gyakorisága. Enyhül a mozgáskorlátozottság, jelentősen javulhat a mozgásod.

A lazább izmok csökkentik az álláshoz és a járáshoz szükséges energiamennyiséget, így a kifáradást is késlelteti. A könnyebb mozgathatóság tevékenyebb életet biztosít.

További előny, hogy szabadabban mozgó ízületekkel könnyebben változtatsz a testhelyzeten és ezzel csökkentheted a felfekvéses nyomásfekélyek kialakulási kockázatát.

Sclerosisban a kezelési program részeként, naponta több alkalommal érdemes stimulációt alkalmaznod.

Lábdagadás csökkentése

Ha kerekesszékbe kényszerülsz, akkor az nemcsak a mozgásod szempontjából baj, hanem a vérkeringésed  is. Szokszor írtam már, hogy a vénás és nyirokkeringés legfőbb „motorja” az izommozgás!

Ha az izommozgásaid megszűnnek, akkor nincs, ami „visszapumpálja” a vért és nyirkot a szíved felé. Ezért van az, hogy a „lefelé lógó” lábad, kezed, akár az egész alsó testfeled „tele van vízzel”. Duzzad, püffedt, akár feszül is.

Az izomstimulációval összehúzódásra késztetheted az izmaid akkor is, amikor akaratlagosan már nem tudod megtenni. Az izommozgás pedig csökkenti a duzzanatot.

Ha a duzzanat gyorsan kialakul, amint a fekvő helyzetből átülsz a székbe, akkor több naponta több alkalommal is szükséged lehet stimulációra.

Az izomerő és teljesítményének javítása

Ha a spaszticitás csökkent vagy megszűnik, illetve a mozgástartomány javul, akkor az izmok már ettől erősebbnek tűnhetnek, pedig az izomrostok ereje még ezzel nem módosult.

Izomstimulációval javítható az izmok összehúzódási ütemezése és a „toborzás” is, azaz hogy az izomrostok egyszerre, hatékonyabban és összehangoltan húzódjanak össze.

A gyógytorna gyakorlatokat izomstimulációval kombináltan végezve javíthatod az alaperőt és csökkentheted az izomfáradtságot.

A hólyag és végbél záróizom-kontroll javítása

Sclerosis multiplex részjelensége lehet az inkontinencia, azaz a vizelet vagy széklet tartása elégtelen vagy lehetetlen.

Ennek oka a medencefenéki záróizmok meggyengülése és mozgatóidegük „zavara”.

A funkcionális izomstimulációval kezelt sclerosisos betegek többsége [75-85%] végbél- és hólyagfunkció javulásáról számol be. Az orvosok között egyetértés van abban, hogy az eredmény fenntartásához napi kezelésre van szükség.

A medencefenék izmainak kezelése bőrre helyezett elektródákkal is végezhető, de még hatékonyabb a végbélnyílásba vagy a hüvelybe helyezett szonda alkalmazásával.

A légzőszervi fertőzés kockázatának csökkentése

Amíg a sclerosis multiplexben szenvedő járni képes, addig valószínűleg nincs károsodása a légzőizmok működésében. A már kerekesszékbe kényszerültek esetén azonban a kar- és mellkasi izmok aktivitása csökkent, fennáll a légzés akadályozottsága és ezzel a légúti fertőzések kockázata is megnövekszik.

Az egyik legsúlyosabb probléma a köhögési képesség csökkentése.

A funkcionáális stimuláció hasznos lehet a has- és törzsizmok erejének megtartásában. Ez elősegíti a köhögést és a légutak tisztán tartását. Ugyanezen izmok merevségének csökkentése javíthatja a légzést és a köhögést azáltal, hogy mélyebb belégzést tesz lehetővé és javítja a kilégzési izmok koordinációját.

A felfekvés kockázatának minimalizálása

A nyomásfekély több tényező együttes hatására alakulhat ki, így a spasticitás, az ízületi merevség és mozgáskorlátozottság, az izombénulás és rosszul kialakított kerekes szék egyaránt hozzájárulhat.

Az izomstimulációval csökkenteni lehet a kockázatot. Az ízületi mozgásterjedelem javulása, a könnyebb a testhelyzet változtatás, a csökkenő akaratlan mozgás önmagában is segít. Az izomtömeg és tónus megtartásával egyenletesebben oszlik el a nyomás a bőrön, ez tompítja a csontra nehezedő nyomást.

Kialakult nyomásfekély esetén a stimulációval gyorsítható a gyógyulási folyamat. A mikrocirkuláció javítás a bőr és az izom oxigénellátásnak javulását eredményezi, továbbá fokozza a hegszövet képződést, csökkenti a fertőzés kockázatát.

Mindent egyben az izomstimuláció hatásairól

Iratkozz fel izomstimulátorokkal foglalkozó hírlevelemre és tudd meg, mire alkalmas, miben segíthet ez a módszer.

Az Adatvédelmi szabályzatot itt olvashatod el.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Wordpress (4)
 • comment-avatar

  A cikkben benne van, hogy miben segíthet az izomstimulátor napi rendszerességű alkalmazása. Ide kattintva talál olyan készülékeket, amelyek megfelelők lehetnek SM-es izomproblémák kezelésére.

 • comment-avatar
  Éva 1 év

  A segítségét szeretném kérni!SM beteg vagyokMár a 6-os az állapotom.Az izmaim egyre gyengébbek.Tecfidera 240-es immunmodulánst szedek. Gyógytornát irtak elő, de ebben a pandémiás időkben nem merek renszeresen bejárni a kóházba kezelésre. Gyógymasszőr fog járni haza. Felkeltette érdeklődésemet. Rollátorral közlekedek (bevásásrolni)Azonban egyre jobban csak csoszogok, nem tudom lépésre emelni a lábam. Kérem szíves tanácsát, ajánlását, melyik stimulátor tudna segíteni nekem. Sajna REHABRA nem tudok menni, a covid miatt telített az osztály.Köszönöm előre válaszát.Éva A választ nem látom, ezért kérdezem én is.
  Látom a kérdést, de a választ nem,Kérem Segítsen!!

 • comment-avatar

  Ide kattintva talál olyan eszközöket, melyek a leír-elvárt dolgokban segíteni tudnak.

 • comment-avatar
  Salamon Ágota Henriettr 3 év

  Tisztelt Doktor úr! Tanácsát szeretném kérni eszköz kiválasztásához. Szklerózis multiplex betegségben szeretném az izommerevséget csökkenteni és az izomtónust fokozni. 2-3 km séta után húzom a lábam, talpról felugrani nem tudok. Viszont az állapotom az első panaszok megjelenése óta évek óta nem romlik. Saját erőből viszont sok próbálkozás ellenére sem tudok javítani a mozgás nehézségeimen. Előre is köszönöm válaszát! Henriette