A sclerosis multiplex a központi központi idegrendszert érintő (agy és gerincvelő) krónikus gyulladásos állapot. A tünetek hol erősödnek, hol enyhébbek, de általában lassan rosszabbodnak. Sclerosis esetén az izomgörcsök, az izommerevség (spasticitás), az izomgyengeség, a fájdalom és az inkontinencia okozhatják a legtöbb problémát. Az elektromos izomstimulációval csökkentheted az izommerevséget, javíthatod az izomerőd, a koordinációt, az egyensúlyt, a járási képességet és a napi tevékenységek teljesítményét. Nézzük át az alkalmazás lehetséges területeit.

A mozgásterápia alapvetően fontos!

A sclerosis multiplex (SM) ma még nem gyógyítható állapot. A tünetei azonban kezelhetők, mérsékelhetők, a betegség előrehaladása lassítható. Az orvosok gyógyszeres terápiát javasolnak vagy javasolhatnak.

Mivel az SM az izmok állapotát befolyásolja, így a kezelésben kiemelkedő fontosságú a mozgásterápia. Minél inkább „hanyagolod” a mozgást, annál gyorsabban romolhat az izomállapot és annál gyorsabb lehet a betegség lefutása.

Ha az SM diagnózist kimondják, mindenképpen keress egy gyógytornászt, akihez rendszeresen elmész.

Sokan félreértik, hogy mi a gyógytorna. Ezt hiszik, hogy a gyógytornásznál történő 15-20 perc mozgás a lényeg. De NEM az!

A gyógytornász az aktuális állapotodnak megfelelő mozdulatokat, gyakorlatokat mutat és tanít neked. Néhány hetente -az állapotod változását figyelembe véve- a végzendő-végezhető gyakorlatok is változni fognak. Ezért rendszeres időközönként konzultálni kell a gyógytornásszal.

Maga a gyógytorna akkor lesz hatékony, akkor javít az állapotodon, ha a gyógytornásznál megtanult mozdulatokat rendszeresen ismétled. Véleményem szerint naponta minimum 3-4 alkalommal, egyszerre legalább 10-15 percig tartó tornának lehet hatása. A több jobb!

A rendszeres mozgás nélkül az izmok állapota gyorsan romlik.

A gyógytorna hatását izomstimulációval fokozhatod. Ez a cikk ezt a lehetőséget mutatja be.

Az izomstimulációról

Több cikket is írtam már az izomstimulációról, mely egy elektroterápiás eljárás.

Az izomstimulátor készülék öntapadó elektródákon keresztül apró elektromos impulzusokat ad a bőrre, amelyek az izmok és a motoneuronok kapcsolódási pontjain (motoros lemez) hatnak. Az impulzus hatására az izom összehúzódik.

Ez a folyamat a természetessel azonos módon történik, azaz ugyanolyan hatású az izomra, mint amikor szándékos mozdulatot végzel. A stimuláció előnye, hogy a kezelést egy adott izomra vagy izomcsoportra koncentrálhatod, ami miatt rövidebb idő alatt, erősebb hatást érhetsz el, mint a passzív mozgatással.

Sclerosis multiplex és izomstimuláció

A legtöbb magyar nyelvű orvosi tájékoztató oldal meg sem említi a funkcionális stimulációt (FES), mint a tünetek csökkentésének, a rosszabbodás lassításának módszerét. Említik ugyan a fizikoterápiát, mint lehetőséget, de egyetlen mondatnál többre egyik sem vállalkozik. Pedig sikeresen alkalmazható lenne…ha az orvosok és betegek is értesülnének róla.

A funkcionális stimuláció (FES) egy elektroterápiás módszer. Valójában izomstimuláció, melynek célja egy adott funkció, képesség visszaállítása vagy az SM esetén minél hosszabb ideig való megtartása.

A stimuláció azonban bonyolultabb dolog, mint egy tabletta bevétele. Nincs általános érvényű protokoll, nem ugyanaz a kezelés kell minden betegnek, hiszen a tünetek sorrendje, intenzitása, az izomgyengeség alakulása betegenként eltérhet. A kezelési tervet a tüneteid figyelembe vételével kell elkészíteni.

A megfelelően alkalmazott izomstimuláció segít az életminőség javításában, késlelteti az izomgyengeség terjedését, oldja a merevséget, csökkenti a fájdalmat, támogatja a vizelet és széklettartási képesség megtartását. 

Figyelem! Az multiplex sm a központi idegrendszert támadja, az általa okozott bénulás típusa: centrális bénulás.
Erre az állapotra az úgynevezett szelektív ingeráram (más néven denervált) kezelések NEM megfelelők. A szelektív ingeráram kezelés fokozni fogja az izommerevséget, spasticitást, ami a beteg szempontjából romlásként jelenik meg.

Ismétlem: a kezelésre EMS (más néven NMES), azaz izomstimuláció való. A megfelelő hullámforma bifázisos négyszöghullám.

Ezeket a készülékeket javaslom.

MyoBravo multifunkciós elektroterápiás készülékMyoBravo 4 csatornás multifunkciós elektroterápiás készülék TENS, EMS, FEs funkciókkal

 • 2-4 csatornás elektroterápiás készülék
 • multifunkciós, sokoldalúan felhasználható
 • TENS | EMS, NMES, FES
 • sport alkalmazások
 • itt vásárolható meg

Globus Premium 400

Premium 400 4 csatornás multifunkciós elektroterápiás készülék TENS, EMS, MENS, FES funkciókkal

 • multifunkciós elektroterápiás készülék
 • TENS | EMS, NMES, FES | MENS, MCR | Iontoforezis
 • max. 4 csatorna (8 elektróda)
 • magyar nyelvű menü
 • itt vásárolható meg

Ide kattintva még több, a célra megfelelő eszközt találhatsz.

Az izomstimuláció a sclerosis multiplex által okozott izomtünetek kezelésére alkalmazható.

Spaszticitás csökkentése

Sclerosis multiplex esetén sérül az izmok és a hozzájuk futó mozgató idegek kapcsolata. Ennek következménye, hogy az izmaid egyre merevebbé, feszülőkké válnak. Ez akadályoz a mozdulatok elvégzésében és akár fájdalomig fokozódhat.

Orvosi szaknyelven az állapotot spaszticitásnak (fokozott izomfeszülésnek, merevségnek) nevezik.

Amikor egy mozdulatot akarsz elvégezni, az izom nehezen „indul el”. A nagyobb ellenállás miatt a kissé fokozod az intenzitást, hogy folytasd a mozdulatot. Ekkor hirtelen „elenged” az izom és akaratlan rándulást okoz.

Megfelelően beállított izomstimulációval az izom ellazítható. A beidegző ideg is „újratanulja” a helyes tónust. Megszűnik a feszülés, csökken a fájdalom és az akaratlan rándulások is.

Az ízületi mozgástartomány fenntartása vagy javítása

A spasztikus izmok (azaz a merevség) miatt nem tudod az ízületeid teljes mozgástartományát használni, így például nem vagy csak részben nyújtható a könyök vagy a térd.

Izomstimulációval az izmok ellazíthatók, így a mozgástartományod is tágítható.

Sclerosis multiplex esetén általában erőteljes kézi átmozgatással próbálják a merevséget oldani, ami egyrészt kellemetlen, másrészt traumatizálja a szöveteket. Az elektromos stimuláció lényegesen előnyösebb és kíméletesebb, csökkenti a szövetsérülés kockázatát.

A stimuláció fokozza a vérkeringést, ellazítja az izmot, szalagokat és inakat, továbbá csökkenti a mozgatóideg aktivitását is. Csökken az akaratlagos rágások gyakorisága. Enyhül a mozgáskorlátozottság, jelentősen javulhat a mozgásod.

A lazább izmok csökkentik az álláshoz és a járáshoz szükséges energiamennyiséget, így a kifáradást is késlelteti. A könnyebb mozgathatóság tevékenyebb életet biztosít.

További előny, hogy szabadabban mozgó ízületekkel könnyebben változtatsz a testhelyzeten és ezzel csökkentheted a felfekvéses nyomásfekélyek kialakulási kockázatát.

Sclerosisban a kezelési program részeként, naponta több alkalommal érdemes stimulációt alkalmaznod.

Lábdagadás csökkentése

Ha kerekesszékbe kényszerülsz, akkor az nemcsak a mozgásod szempontjából baj, hanem a vérkeringésed  is. Sokszor írtam már, hogy a vénás és nyirokkeringés legfőbb „motorja” az izommozgás!

Ha az izommozgásaid megszűnnek, akkor nincs, ami „visszapumpálja” a vért és nyirkot a szíved felé. Ezért van az, hogy a „lefelé lógó” lábad, kezed, akár az egész alsó testfél „tele van vízzel”. Duzzad, püffedt, akár feszül is.

Az izomstimulációval összehúzódásra késztetheted az izmaid akkor is, amikor akaratlagosan már nem tudod megtenni. Az izommozgás pedig csökkenti a duzzanatot.

Ha a duzzanat gyorsan kialakul, amint a fekvő helyzetből átülsz a székbe, akkor több naponta több alkalommal is szükséged lehet stimulációra.

Erről a módszerről további részleteket a 3S szekvenciális stimuláció című cikkemben olvashatsz.

Az izomerő és teljesítményének javítása

Ha a spaszticitás csökkent vagy megszűnik, illetve a mozgástartomány javul, akkor az izmok már ettől erősebbnek tűnhetnek, pedig az izomrostok ereje még ezzel nem módosult.

Izomstimulációval javítható az izmok összehúzódási ütemezése és a „toborzás” is, azaz hogy az izomrostok egyszerre, hatékonyabban és összehangoltan húzódjanak össze.

A gyógytorna gyakorlatokat izomstimulációval kombináltan végezve javíthatod az alaperőt és csökkentheted az izomfáradtságot.

A hólyag és végbél záróizom-kontroll javítása

Sclerosis multiplex részjelensége lehet az inkontinencia, azaz a vizelet vagy széklet tartása elégtelen vagy lehetetlen.

Ennek oka a medencefenéki záróizmok meggyengülése és mozgatóidegük „zavara”.

A funkcionális izomstimulációval kezelt sclerosisos betegek többsége [75-85%] végbél- és hólyagfunkció javulásáról számol be. Az orvosok között egyetértés van abban, hogy az eredmény fenntartásához napi kezelésre van szükség.

A medencefenék izmainak kezelése bőrre helyezett elektródákkal is végezhető, de még hatékonyabb a végbélnyílásba vagy a hüvelybe helyezett szonda alkalmazásával.

Az Inkontinencia stimulációs kezelése a gyakorlatban című cikkemben találsz részleteket.

A légzőszervi fertőzés kockázatának csökkentése

Amíg a sclerosis multiplexben szenvedő járni képes, addig valószínűleg nincs károsodása a légzőizmok működésében. A már kerekesszékbe kényszerültek esetén azonban a kar- és mellkasi izmok aktivitása csökkent, fennáll a légzés akadályozottsága és ezzel a légúti fertőzések kockázata is megnövekszik.

Az egyik legsúlyosabb probléma a köhögési képesség csökkentése.

A funkcionális stimuláció hasznos lehet a has- és törzsizmok erejének megtartásában. Ez elősegíti a köhögést és a légutak tisztán tartását. Ugyanezen izmok merevségének csökkentése javíthatja a légzést és a köhögést azáltal, hogy mélyebb belégzést tesz lehetővé és javítja a kilégzési izmok koordinációját.

A felfekvés kockázatának minimalizálása

A nyomásfekély több tényező együttes hatására alakulhat ki, így a spasticitás, az ízületi merevség és mozgáskorlátozottság, az izombénulás és rosszul kialakított kerekes szék egyaránt hozzájárulhat.

Az izomstimulációval csökkenteni lehet a kockázatot. Az ízületi mozgásterjedelem javulása, a könnyebb a testhelyzet változtatás, a csökkenő akaratlan mozgás önmagában is segít. Az izomtömeg és tónus megtartásával egyenletesebben oszlik el a nyomás a bőrön, ez tompítja a csontra nehezedő nyomást.

Kialakult nyomásfekély esetén a stimulációval gyorsítható a gyógyulási folyamat. A mikrocirkuláció javítás a bőr és az izom oxigénellátásnak javulását eredményezi, továbbá fokozza a hegszövet képződést, csökkenti a fertőzés kockázatát.

Kiegészítés

Cikkem olvasói közül sokan fordulnak hozzám személyesen és gyakran kérdezik: mi várható a stimulációtól,  javulás vagy „csak” szinten tartás?

Írásaimban nem egy-egy adott esetet írok le, hanem egy módszer általános ismertetéséről szól. Az, ami az egyiknél elérhető, a másiknál nem.
Ezernyi tényező befolyásolhatja az eredményt. Azaz az ilyen kérdésre nem tudok egyértelmű és százalékos értékben kifejezhető választ adni.

De nem kerülöm meg a kérdést és a választ.

1., Az első kérdés, hogy az izomstimuláció hat-e magára az SM-re?
Az izomstimuláció kizárólag az izmok állapotának befolyásolására alkalmas. Biztosan nincs hatással magára az alapbetegségre, azaz az SM-re. Az SM-et nem fogja javítani, nem gyógyítja azt.

2., A másik kérdés pedig, hogy hat-e az izomra?
Erre a válaszom: egészen biztosan hat az izomra, segít megváltoztatni az izom állapotát.

Azonban az, hogy egy adott esetben milyen mértékű javulás érhető el és az miben nyilvánul meg (izommerevség csökkenés, izomerő fokozódás, mozgásképesség javulás) … nos ez ezernyi dologtól függ.
A sclerosis multiplex a centrális idegrendszert érintő betegség. Az egyébként egészséges izomrostokhoz egyre kevésbé jutnak el az agyi impulzusok, pedig ezek létfontosságúak az izom számára. Ha a normál tónus, és helyes mozgás információi nem érik el az izmot, akkor az izom fokozatosan -a betegség előrehalad- egyre merevebbé válik, nehezen mozgatható, és ereje is csökken.

Az izomstimuláció közvetlenül hat az izomra, ennek állapotát képes befolyásolni, javítani, erejét fokozni.
Ebből következik, hogy az izmok stimulációs kezelése enyhíti a betegség tüneteit, csökkenti a merevséget, a mozgás kimerítő jellegét is.

Az, hogy a beteg mennyire és miben érzi a javulás…. nos…sok mindentől függ.

Minél súlyosabb a kiindulási helyzet és minél régebbi a folyamat, annál nehezebb változást elérni. Ha évek óta merev egy izom, akkor ott már a kötőszövet is átalakul, megerősödik, azt sokkal nehezebb „kimozgatni”, mint egy éppen kezdődő folyamat esetén.

Izomstimuláció szerintem az SM minden fokában segíthet valamilyen mértékben az izom állapotának javításában, de az eredmény nem mondható meg előre. 

Ami nagyon fontos: én izomstimuláción nem 3-4 vagy 10 kezelést értek! Az izmok állapota ennyitől nem változik. 

Naponta 1, de jobb, ha két kezelés és minimum 3 hónapos időtartam kell az izomállapot módosításához. És ha a javulást elérted, akkor nem hagyhatod abba a stimulációt, hiszen kezelés nélkül az izom hetek alatt elveszíti azt, amit a kezelésekkel megnyertél. 

Ezt kell mérlegelni a stimulációval kapcsolatban.

Mindent egyben az izomstimuláció hatásairól

Iratkozz fel izomstimulátorokkal foglalkozó hírlevelemre és tudd meg, mire alkalmas, miben segíthet ez a módszer.

Az Adatvédelmi szabályzatot itt olvashatod el.</a

blank
Szerző: Dr. Zátrok Zsolt

A Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem 1991-ben. Hosszú ideig kórházi orvosként dolgoztam, majd elhagytam a pályát és a legkorszerűbb orvosi berendezések használatát oktattam az orvosi teamek számára. 2012 óta kizárólag olyan eszközökkel foglalkozom, melyet a beteg általi, otthoni használatra terveztek. Blogomban ezekről az eszközökről írok, beleértve a biztonságos alkalmazás ismertetését is. Tapasztalataim alapján meggyőződéssel állíthatom, hogy hozzájárulhatnak az egészséged megőrzéséhez/helyreállításához.

4 Comments

 1. A cikkben benne van, hogy miben segíthet az izomstimulátor napi rendszerességű alkalmazása. Ide kattintva talál olyan készülékeket, amelyek megfelelők lehetnek SM-es izomproblémák kezelésére.

 2. A segítségét szeretném kérni!SM beteg vagyokMár a 6-os az állapotom.Az izmaim egyre gyengébbek.Tecfidera 240-es immunmodulánst szedek. Gyógytornát irtak elő, de ebben a pandémiás időkben nem merek renszeresen bejárni a kóházba kezelésre. Gyógymasszőr fog járni haza. Felkeltette érdeklődésemet. Rollátorral közlekedek (bevásásrolni)Azonban egyre jobban csak csoszogok, nem tudom lépésre emelni a lábam. Kérem szíves tanácsát, ajánlását, melyik stimulátor tudna segíteni nekem. Sajna REHABRA nem tudok menni, a covid miatt telített az osztály.Köszönöm előre válaszát.Éva A választ nem látom, ezért kérdezem én is.
  Látom a kérdést, de a választ nem,Kérem Segítsen!!

 3. Tisztelt Doktor úr! Tanácsát szeretném kérni eszköz kiválasztásához. Szklerózis multiplex betegségben szeretném az izommerevséget csökkenteni és az izomtónust fokozni. 2-3 km séta után húzom a lábam, talpról felugrani nem tudok. Viszont az állapotom az első panaszok megjelenése óta évek óta nem romlik. Saját erőből viszont sok próbálkozás ellenére sem tudok javítani a mozgás nehézségeimen. Előre is köszönöm válaszát! Henriette

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük