Inkontinencia stimulációs kezelése a gyakorlatban

Az inkontinencia kezelés egyik leghatékonyabb módja az izomstimuláció. Az izomstimulátor készülék általában egy nagyon egyszerű eszköz, melynek alkalmazása sem bonyolult – már ha egyszer elmondják rendesen a teendőket. Ebben az írásban erre próbálok vállalkozni.

A medencefenéki záróizmok szerepe

Az egészséges medencefenéki záróizmok körülveszik a húgycső és végbélnyílást és minél inkább feszíti fentről a vizelet vagy a széklet, annál inkább zárnak. Inkontinencia különböző formáiban ez a záróképesség elveszik a medencefenéki izomzat gyengesége, megnyúlása, a szorítóerő csökkenése vagy a hólyag túlzott aktivitása miatt.

Az akaratlagosan működő izmok erejét a fizikai aktivitás tartja fenn, azaz tréningezhetők. A különböző intimtornák azt célozzák meg, hogy a medencefenéki izmokat speciális gyakorlattal megfeszítve, edzés révén javítsd a záróizmok erejét, tartását. Az ilyen gyakorlatok időigényesek, napi rendszeres torna mellett is hónapok szükségesek a javuláshoz.

Miért izomstimuláció?

Az izomstimulátorokkal ugyanez az izomtorna célzottan, koncentráltan történik és a hatás lényegesen gyorsabb és erősebb. Általában 2-3 hét kezelés után már határozott javulás érhető el, 3 hónap alatt többnyire teljes javulás lehet az eredmény. Ezután a fenntartó kezelésre (ritkább, heti 1-2 kezelés) lehet áttérni.

Inkontinencia esetén egyértelmű az izomstimuláció előnye a “sima” tornával szemben.

A megfelelő kezelőprogram jelentősége

Az inkontinencia több okból keletkezhet.

 • A stressz inkontinenciában a medencefenéki izmok meggyengülnek és nem tartanak megfelelően. Ilyenkor a kezelés célja az izmok megerősítése.
 • Késztetéses inkontinenciában, az izmok tónusa fokozott és ezért a kezelés célja az ellazításuk.
 • Kevert inkontinenciában a fenti kettő együtt fordul elő, így a kezelőprogram is több fázisból áll. Egyrészt izomerősítő, másrészt a feszülést csökkentő programrészekre tagolt.

Amikor az inkontinenciát észlelsz, akkor első lépésként fordulj orvoshoz, hogy az inkontinencia típusát megállapítsák.
Ezután szükséged van egy olyan készülékre, mely rendelkezik az inkontinencia különféle típusaira való kezelőprogrammal. A cikk végén javaslatot találsz majd néhány készülékre. Az inkontinencia különféle formáiról itt olvashatsz részletesebben.

Előkészületek

 • Elektromos stimulátor használata előtt tájékozódj, nincs-e ellenjavallata az elektrostimuláció alkalmazásának.
 • Keress olyan helyet a lakásban, ahol ezt az intimitást igénylő kezelést nyugodtan tudod végrehajtani.
 • A készüléket még ne kapcsold be!
 • Attól függően, hogy bőrön keresztüli vagy testüregen keresztüli kezelést végzel, vegyél elő öntapadó elektródát vagy kezelőszondát.
 • Csatlakoztasd az elektródákat, illetve a hüvelyi (vagy végbél) szonda csatlakozóit a kábelhez és azt a készülékhez.
 • Öntapadó elektróda előre gélezett, így azt nem kell nedvesíteni vagy bekenni (sőt, ez károsítja a ragasztófelületét).
 • Hüvelyi (végbél) szonda esetén nedvesítsd meg vízzel vagy használj síkosító gélt. Ez segíti a felhelyezést. A síkosító segíti az impulzus átadását az izmokra. Különösen hasznos a síkosító akkor, ha hüvelyszárazságtól szenvedsz.
 • Helyezkedj el kényelmesen. Ez lehet ülő, félig fekvő vagy fekvő helyzet. Akár kezelés közben is változtathatsz a testhelyzeteden. Akár mozoghatsz is közben, ezzel sem árthatsz és a kezelés sem lesz kevésbé eredményes. Persze jobb a kényelmes, pihenő helyzet.

Az inkontinencia kezelés végrehajtása

 • Az alább látható ábráknak megfelelően ragaszd fel az öntapadó elektródákat a bőrre vagy
 • Helyezd a hüvelyi szondát a hüvelyedbe, mintha egy tampont helyeznél fel. Ha végbél szondát használsz, akkor a végbélnyílásba kell tolni, mint egy kúpot.
 • Az elektróda két oldalán egy-egy fémes felület található. Itt adja le a készülék az impulzusokat. Úgy fordítsd az elektródát,  hogy a fémes felületek oldalirányba mutassanak.
 • Kb. 5-6 cm mélyre kell bevezetned. A szonda azon része, ahol a kábellel találkozik, maradjon a testeden kívül.
 • Most kapcsold be a készüléket a Bekapcsoló gomb megnyomásával.
 • Válaszd ki a készülék menüjéből a tüneteidnek megfelelő programot. Nem mindegy, hogy milyen inkontinenciád van! A stressz, késztetéses és kevert inkontinenciák más impulzust igényelnek.
 • Ha megvagy, akkor kezdd el emelni az intenzitást (általában plusz vagy felfele irányuló nyíllal jelzett gombbal történik).
 • Kezdetben nem érzel semmit, majd lassan csipkedő, bizsergő érzés jelenik meg. Ezt az elektromos áram okozza. Nem kell megijedned, hiszen érezheted, hogy egyáltalán nem kellemetlen.
 • Fokozatosan növeld az áramintenzitást. Minél nagyobb az érték, annál jobban erősíti a gátizmot. Azonban a magas érték kellemetlen, csipkedő érzést kelthet. Ha fájdalmas vagy kellemetlen, akkor csökkentsd az intenzitást néhány értékkel. Nem kell, hogy kellemetlen legyen a kezelés, de a lehető legmagasabb intenzitást használd.
 • A készülék kijelzőjén általában láthatod a kezelésből hátralevő időt is és a program végén a készülék kikapcsol.
 • Ha leállt, kapcsold ki a készüléket.
 • Vedd le az elektródát a bőrödről ls ragaszd vissza a műanyag lapra.
 • Ha szondát használtál, húzd ki. Ne a kábelnél fogd meg, mert ezzel kiszakíthatod és ezzel tönkremegy. A szonda peremét fogd és úgy távolítsd el.
 • Langyos vízzel tisztítsd meg a szondát. Ne tedd forrásban lévő vízbe, ne tedd mikróba!
 • Használhatsz fertőtlenítő oldatot a szonda tisztítására.
 • Nedves ruhával, fertőtlenítő törlőkendővel töröld le, ha szükséges. Ne használj maró hatású tisztító vagy fertőtlenítő szert, mert az kárt okozhat a készülékedben.
 • Szárítsd meg a szondát és tárold tiszta, száraz helyen.

Elektróda  vagy szonda elhelyezése

Az inkontinencia kezelés végezhető a bőrön keresztül, a bőrre ragasztott öntapadó elektródákkal vagy “belülről”, a hüvelybe vagy a végbélnyílásba vezetett szondán keresztül. Ezek nem teljesen egyenértékűek. A szonda használatának előnye, hogy a medencefenéki izmok közvetlenül közelről stimulálhatók. A bőrön keresztüli stimulációval nemcsak a medencefenéki izmok kapnak impulzust, így a kezelés hatása 20-30%-kal elmarad a szondás kezeléshez képest. Azaz ha nincs más kizáró ok, akkor érdemesebb szondát használnod!.

Bőrön keresztüli stimuláció egyik lehetséges módját mutatja a következő ábra.

Két darab nagy felületű (pl. 50x90mm-es) öntapadó elektróda kell hozzá. Ezeket a szeméremdomb fölé és hátul a keresztcsontra kell felhelyezni és összekötni a kábel két végével. Az inkontinencia formának (stressz, késztetéses vagy kevert) megfelelő stimulációs program indítása után az impulzust addig kell emelni, hogy határozott összehúzódások keletkezzenek a medencefenéki izmokban. A környéken más izmok is összehúzódhatnak, amennyiben az impulzus áthalad rajtuk.

inkontinencia kezelés stimulációval kezelési pontok

Bőrön keresztüli stimuláció másik módját láthatod ezen az ábrán.

Egy darab nagy felületű (pl. 50x90mm-es) és egy kisebb (pl. 50x50mm-es) öntapadó elektróda kell hozzá. A nagyobbat a szeméremdomb fölé kell helyezni, a másikat a gátra (vagy a hüvely és végbélnyílás közé, vagy közvetlenül a végbélnyílás alá) és összekötni a kábel két végével. Az inkontinencia formának (stressz, késztetéses vagy kevert) megfelelő stimulációs program indítása után az impulzust addig kell emelni, hogy határozott összehúzódások keletkezzenek a medencefenéki izmokban. A környéken más izmok is összehúzódhatnak, amennyiben az impulzus áthalad rajtuk.inkontinencia kezelése elektródával mons pubis - gátizom

Testüregen keresztül végzett stimuláció lehetséges módjait láthatod az alábbi ábrán.

Balra a hüvelybe helyezett kezelőszonda helyzetét, míg jobbra a végbélnyílásba vezetett szondát látsz. Ilyenkor a készülékhez csatlakoztatott kábel két végét kell a szonda két csatlakozójához kötni. Az inkontinencia formának (stressz, késztetéses vagy kevert) megfelelő stimulációs program indítása után az impulzust addig kell emelni, hogy határozottan érezhető, de kellemetlenséget nem okozó összehúzódások keletkezzenek a medencefenéki izmokban.

Az elektróda helyzetét apró mozdulatokkal változtasd (bentebb-kintebb), illetve fordíts rajta, hogy megkeresd azt a pozíciót, amiben a legerősebb összehúzódásokat érzékeled. A szonda felhelyezéséhez használj síkosító anyagot. Ez egyben kedvez az impulzusok jobb átadásának is.

inkontinencia kezelés hüvelyi és végbél szonda segítségével

Mikor várhatsz hatást?

Az inkontinencia kezelés során alkalmazott izomstimuláció hatása úgy jelentkezik, mint a testedzésé! Ha ritkán csinálod, akkor a hatása pont olyan lesz, mintha havonta mennél futni – semmi. Ha túl gyakori és magas intenzitású kezeléssel kezdesz, az meg kimeríti az erre nem felkészült izmokat. Az arany középút a helyes. Az első két hétben a kezeléseket másnaponta végezd. Ezután áttérhetsz napi egyszeri kezelésre.

Ha a fentieknek megfelelően jársz el, a kezelési intenzitást is elég erősre állítod, akkor néhány héten belül határozottan érezni fogod a javulást. 2-3 hónap alatt teljesen eltüntetheted a panaszaid. Ez igen rövid idő ahhoz  képest, amennyi idő alatt kialakultak a panaszok és amennyi ideje már szenvedsz tőlük.

Ha a panaszaid megszűntek, az örömteli, de nem dőlhetsz hátra! Ha teljesen abbahagyod a kezelést, akkor az izmok újra meggyengülnek, elnyúlnak és visszatérnek a nemkívánt hatások is. Ezért végezz fenntartó, emlékeztető kezeléseket. Heti 1-2 alkalom elég ahhoz, hogy a jó állapotot fenntartsd. Ha mégis kiújulást tapasztalsz, akkor ismét intenzív kezelési időszakra van szükséged.

Az izomstimuláció kiváló és hatékony módszer, ráadásul teljesen veszélytelenül végezhető az otthonodban is.

Mindent egyben az inkontinencia kezeléséről

A vizelet / széklet inkontinencia rontja az életminőséget, azonban a tünetek a legtöbb esetben enyhíthetők.

Iratkozz fel hírlevelemre, hogy megismerd a nyugaton már széles körben elterjedt kezelési módokat.

Az Adatvédelmi szabályzatot itt olvashatod el.

blank

HOZZÁSZÓLÁSOK

Wordpress (14)
 • comment-avatar
  Kata 1 év

  Hosszú ideje kerekesszékesként élek, tehát sokat ülök. Ettől (is) a medencefenék izmaim nem úgy működnek, mint kellene, újabban nem tudom tartani jól a vizetet, főleg éjjel nem. Alapbetegségem spasztikus paraplégia. Ön javasolja-e spasztikusként az izomstimulátort vizelet inkontinencia kezelésre?
  Köszönöm a válaszát !
  Kata

 • comment-avatar

  Bár a betegsége általában az akaratlagosan mozgatható izmainak fokozódó merevségét jelenti, de a leírása szerint a medencefenéki izmain nem a spasztikusság a probléma! Ha spasztikusak lennének, akkor nem a vizelet tartás lenne nehéz, hanem épp ellenkezőleg, nem tudná elengedni.
  Bár egyes izmai spasztikusak, de a medencefenéki izmai az állandó ülés miatt inkább elgyengültek, petyhüdtté válnak – ezért nem bírják tartani a vizeletet. A medencefenéki izmok stimulátoros erősítése hasznos lehet.
  Ennek a kezelésnek ráadásul semmi hatása az egyéb, távolabbi izmaira, például a comb vagy lábszárizmok állapotát a medencefenéki kezelés semmilyen módon nem befolyásolja.
  Olvassa el ezt a cikkem.
  Meg ezt is. Bár ez egy másik betegségről írtam, de az izomtünetek hasonlók. Benne van, hogy ilyen esetben mikre szokás izomstimulációt alkalmazni a tünetek enyhítése és az életminőség javítása érdekében.

 • comment-avatar
  Kata 1 év

  40 éve kerekesszékesként élek, tehát sokat ülök. Ettől (is) a medencefenék izmaim nem úgy működnek, mint kellene, újabban nem tudom tartani jól a vizetet, főleg éjjel nem. Alapbetegségem spasztikus paraplégia. Ön javasolja-e spasztikusként az izomstimulátort vizelet inkontinencia kezelésre?
  Köszönöm a válaszát !
  Kata

 • comment-avatar
 • comment-avatar
  greena 2 év

  Köszönöm válaszát!
  Vélhetően félreérthető volt a megfogalmazásom. Kérdésem, (a leírt állapotomban) “…lehet-e használnom elektr. izom stimulátort”, mivel a daganatos betegség vonatkozásban a javallat nekem nem volt egyértelmű. Az, hogy van egy ósdi és ráadásul inkább izomlazításra és fájdalomra való készülékem, azt meg sem kellett volna említenem, mert nyilván elektródák sincsenek hozzá. Új spec. készüléket viszont csak javaslata esetén vásárolnák.
  Előre is köszönöm válaszát,
  Tisztelettel: greena

 • comment-avatar

  Én a műszaki haladás híve és követője vagyok. Soha nem értem, amikor az ember a saját testét egy több évtizedes, idejétmúlt, meghaladott eszközzel akarja “kezelni”. Eközben az autója, tévéje, telefonja, háztartási eszközei már mind modernre változtak, csak a saját teste kezelésnél ragaszkodik valami régi vacakhoz. A Medicor valamikor a rendszerváltás előtt volt aktív és már akkor is elavult dolgokat gyártott (néhány kivétellel – bár nem tudnék most egyetlen világszínvonalat elérő terméküket megnevezni).
  Persze mindent lehet. Összességében tehát megpróbálhatja leporolni az öreg gépet, de a várható hatással kapcsolatban ne kergessen nagy ábrándokat.
  Ahogy minden mai eszköz hatékonyabb a 3 évtizeddel ezelőttinél, úgy a mai korszerű stimulátorokkal is sokszorosan hatékonyabb kezelések végezhetők.
  20-25 ezres kategóriában is kaphatók mai orvosi szintet biztosító eszközök.

 • comment-avatar
  Greena 2 év

  Problémám: Rosszindulatú vastagbél daganat.
  Kezelés: 5 rntgn besugárzás és műtét. Műtét időpont 4 hónapja.
  Szövettan: nincs terjedés, szóródás, más szervre kihatás. Tökéletes az erdménye.
  állaptom: súlyom helyreállt kielégítő a kondícióm (napi edzés mellett), mostmár minimális végbéltájéki fájdalom és annak farokcsigojára való kisugárzás. Székletem kevés, de napi 5-6 alkalommal, majdnem normális. Vizeletem rendben van, bár többször, mint réen.
  Problémám: Valsz. a besugárzás miatt (bár azt követően a műtétig eltelt 3 hónap alatt nem volt problémám) a végbélzáró izmaim gyengék. A szelet nem tudja visszatartani és a ha székelési ingerem van, akkor rohanás :)!!
  Eddigi önkezelés: alsómedencai izometrikus torna, de nagyon kevés az eredmény.
  Érdeklődem: lehet-e használnom elektr. izom stimulátort. Nekem egy régi, sporthoz használt Medicor-E-stim készülékem van.
  Doktorúr mit javasol???
  Tisztelettel: Greena

 • comment-avatar

  Ezt a proktológusának kell megmondania. Általánosságban érvényes elv: a várható előny/kockázat mérlegelésével lehet eldönteni, egyénenként. Tehát általánosságban az anális elektroterápiának nem ellenjavallata a prosztata daganat gyanúja. Ha az inkontinencia olyan fokú, akkor a kezeléstől az életminőség javulása várható. HOgy melyik az előnyösebb, az ön esetét ismerő kezelőorvosnak kell eldöntenie.

 • comment-avatar
  Kakadu 2 év

  Kedves DR úr az lenne a kérdésem,hogy mikor faragták a prosztatám, 40-ven szövet mintából 2db rossz indulatú volt.Azóta 3havonta laborba PSA szűrés eddig még mindegyik PSA jó volt.Ebben az esetben lehet e használni ezeket a készülékeket?Üdv.

 • comment-avatar

  Igen. A stimulátorok a széklet inkontinencia esetén is alkalmazhatók. Ilyen kezeléshez vékonyabb testüregi szonda van, amit a végbélnyílásba kell felhelyezni. Olvassa el a széklet inkontinenciával foglalkozó cikkem.

 • comment-avatar
  Kakadu 2 év

  az lenne a kérdésem, hogy férfiak használhatják e ezeket a készülékeket, és ha igen akkor hogyan..?Nekem pár éve van problémám a vizelettel.Éjjel nem ébredek meg,és elfolyik a vizelet.Urológus kipróbálta rajtam talán az összes gyógyszert de nem használt.Nappal is nehéz tartani,vizelet kondomot használok.Szűk két éve. megfaragták a prosztatát,elvágták a belső záróizmot.Azóta köhintésre is elcseppen.Mit tanácsol, mit tegyek?Köszönöm válaszát.Üdv.

 • comment-avatar

  Az első lépés a kivizsgálás. Nőgyógyász vagy urológus tud ebben segíteni. Meg kell tudni, hogy stressz, késztetéses vagy kevert inkiontinenciában szenved-e. Ezek azok a formák, amelyek stimulációval hatékonyan kezelhetők. Az inkontincencia kezelésre tervezett készülékek általában mindhárom formára kínálnak kezelőprogramot.
  Ha például az orvosa azt állapítja meg, hogy stressz inkontinenciája van, akkor a készüléken a stressz inkontinencia kezelésére való programot kell elindítania, ez fog segíteni Önnek – persze nem egyetlen kezelés, hanem kezelések sorozata. Ahogy már sokszor írtam: 2-3 hét után érezhető a hatás, de végleges eredményhez 2-3 hónapnyi kitartó kezelés szükséges.
  Van néhány orvosi rendelő, ahol foglalkoznak stimulációs kezeléssel, de alapvetően ez a kezelés OTTHONI módszer. Mivel naponta kell kezelni, így elég macerás lenne hetekig bemenni egy rendelőbe, hogy a 20-30 perces kezelést megkapja.
  A Biolito készülék például megfelelő választás lehet: https://www.medimarket.hu/hu-hu/biolito-inkontinencia-kezelo-stimulator/p/238

  A

 • comment-avatar
  Dencsné Zsóka 3 év

  Hol és mennyiért lehet megvásárolni egy ilyen készüléket?Hol végeznek ilyen beavatkozást?Hon nan tudjam hogy nekem milyen kélszülék kellene?
  Köszönöm a választ!

 • comment-avatar
  Csullag Dénesné 3 év

  Több tapasztalati véleményt szívesen olvasnák.