Inkontinencia kezelés a gyakorlatban - Dr. Zátrok Zsolt blog

Inkontinencia kezelés a gyakorlatban

Az inkontinencia kezelés egyik leghatékonyabb módja az izomstimuláció. Az izomstimulátor készülék általában egy nagyon egyszerű eszköz, melynek alkalmazása sem bonyolult – már ha egyszer elmondják rendesen a teendőket. Ebben az írásban erre próbálok vállalkozni.

A medencefenéki záróizmok szerepe

Az egészséges medencefenéki záróizmok körülveszik a húgycső és végbélnyílást és minél inkább feszíti felülről a vizelet vagy a széklet, annál inkább zárnak. Inkontinencia különböző formáiban ez a záróképesség elveszik a medencefenéki izomzat gyengesége, megnyúlása, a szorítóerő csökkenése vagy a hólyag túlzott aktivitása miatt.

Az akaratlagosan működő izmok erejét a fizikai aktivitás tartja fenn, azaz tréningezhetők. A különböző intimtornák azt célozzák meg, hogy a medencefenéki izmokat speciális gyakorlattal megfeszítve, edzés révén javítsd a záróizmok erejét, tartását. Az ilyen gyakorlatok időigényesek, napi rendszeres torna mellett is hónapok szükségesek a javuláshoz.

Miért izomstimuláció?

Az izomstimulátorokkal ugyanez az izomtorna célzottan, koncentráltan történik és a hatás lényegesen gyorsabb és erősebb. Általában 2-3 hét kezelés után már határozott javulás érhető el, 3 hónap alatt többnyire teljes javulás lehet az eredmény. Ezután a fenntartó kezelésre (ritkább, heti 1-2 kezelés) lehet áttérni.

Inkontinencia esetén egyértelmű az izomstimuláció előnye a “sima” tornával szemben.

A megfelelő kezelőprogram jelentősége

Az inkontinencia több okból keletkezhet.

 • A stressz inkontinenciában a medencefenéki izmok meggyengülnek és nem tartanak megfelelően. Ilyenkor a kezelés célja az izmok megerősítése.
 • Késztetéses inkontinenciában, az izmok tónusa fokozott és ezért a kezelés célja az ellazításuk.
 • Kevert inkontinenciában a fenti kettő együtt fordul elő, így a kezelőprogram is több fázisból áll. Egyrészt izomerősítő, másrészt a feszülést csökkentő programrészekre tagolt.

Amikor az inkontinenciát észlelsz, akkor első lépésként fordulj orvoshoz, hogy az inkontinencia típusát megállapítsák.
Ezután szükséged van egy olyan készülékre, mely rendelkezik az inkontinencia különféle típusaira való kezelőprogrammal. A cikk végén javaslatot találsz majd néhány készülékre. Az inkontinencia különféle formáiról itt olvashatsz részletesebben.

Előkészületek

 • Mielőtt elektromos stimulátort kezdesz használni, győződj meg arról, hogy nincs ellenjavallata az elektrostimuláció alkalmazásának.
 • Keress olyan helyet a lakásban, ahol ezt az intimitást igénylő kezelést nyugodtan tudod végrehajtani.
 • A készüléket még ne kapcsold be!
 • Attól függően, hogy bőrön keresztüli vagy testüregen keresztüli kezelést végzel, vegyél elő öntapadó elektródát vagy kezelőszondát.
 • Csatlakoztasd az elektródákat, illetve a hüvelyi (vagy végbél) szonda csatlakozóit a kábelhez és azt a készülékhez.
 • Öntapadó elektróda előre gélezett, így azt nem kell nedvesíteni vagy bekenni (sőt, ez károsítja a ragasztófelületét).
 • Hüvelyi (végbél) szonda esertén nedvesítsd meg vízzel vagy használj síkosító gélt. Ez segíti a felhelyezést. A sikosító segíti az impulzus átadását az izmokra. Különösen hasznos a sikosító akkor, ha hüvelyszárazságtól szenvedsz.
 • Helyezkedj el kényelmesen. Ez lehet ülő, félig fekvő vagy fekvő helyzet. Akár kezelés közben is változtathatsz a testhelyzeteden. Akár mozoghatsz is közben, ezzel sem árthatsz és a kezelés sem lesz kevésbé eredményes. Persze jobb a kényelmes, pihenő helyzet.

Az inkontinencia kezelés végrehajtása

 • Az alább látható ábráknak megfelelően ragaszd fel az öntapadó elektródákat a bőrre vagy
 • Helyezd a hüvelyi szondát a hüvelyedbe, mintha egy tampont helyeznél fel. Ha végbél szondát használsz, akkor a végbélnyílásba kell tolni, mint egy kúpot.
 • Az elektróda két oldalán egy-egy fémes felület található. Itt adja le a készülék az impulzusokat. Úgy fordítsd az elektródát,  hogy a fémes felületek oldalirányba mutassanak.
 • Kb. 5-6 cm mélyre kell bevezetned. A szonda azon része, ahol a kábellel találkozik, maradjon a testeden kívül.
 • Most kapcsold be a készüléket a Bekapcsoló gomb megnyomásával.
 • Válaszd ki a készülék menüjéből a tüneteidnek megfelelő programot. Nem mindegy, hogy milyen inkontinenciád van! A stressz, késztetéses és kevert inkontinenciák más impulzust igényelnek.
 • Ha megvagy, akkor kezdd el emelni az intenzitást (általában plusz vagy felfele irányuló nyíllal jelzett gombbal történik).
 • Kezdetben nem érzel semmit, majd lassan csipkedő, bizsergő érzés jelenik meg. Ezt az elektromos áram okozza. Nem kell megijedned, hiszen érezheted, hogy egyáltalán nem kellemetlen.
 • Fokozatosan növeld az áramintenzitást. Minél nagyobb az érték, annál jobban erősíti a gátizmot. Azonban a magas érték kellemetlen, csipkedő érzést kelthet. Ha fájdalmas vagy kellemetlen, akkor csökkentsd az intenzitást néhány értékkel. Nem kell, hogy kellemetlen legyen a kezelés, de a lehető legmagasabb intenzitást használd.
 • A készülék kijelzőjén általában láthatod a kezelésből hátralevő időt is és a program végén a készülék kikapcsol.
 • Ha leállt, kapcsold ki a készüléket.
 • Vedd le az elektródát a bőrödről ls ragaszd vissza a műanyag lapra.
 • Ha szondát használtál, húzd ki. Ne a kábelnél fogd meg, mert ezzel kiszakíthatod és ezzel tönkremegy. A szonda peremét fogd és úgy távolítsd el.
 • Langyos vízzel tisztítsd meg a szondát. Ne tedd forrásban lévő vízbe, ne tedd mikróba!
 • Használhatsz fertőtlenítő oldatot a szonda tisztítására.
 • Nedves ruhával, fertőtlenítő törlőkendővel töröld le, ha szükséges. Ne használj maró hatású tisztító vagy fertőtlenítő szert, mert az kárt okozhat a készülékedben.
 • Szárítsd meg a szondát és tárold tiszta, száraz helyen.

Elektróda  vagy szonda elhelyezése

Az inkontinencia kezelés végezhető a bőrön keresztül, a bőrre ragasztott öntapadó elektródákkal vagy “belülről”, a hüvelybe vagy a végbélnyílásba vezetett szondán keresztül. Ezek nem teljesen egyenértékűek. A szonda használatának előnye, hogy a medencefenéki izmok közvetlenül közelről stimulálhatók. A bőrön keresztüli stimulációval nemcsak a medencefenéki izmok kapnak impulzust, így a kezelés hatása 40-50%-kal elmarad a szondás kezeléshez képest (azaz érdemesebb szondát használnod!).

Bőrön keresztüli stimuláció egyik lehetséges módját mutatja a következő ábra.

Két darab nagy felületű (pl. 50x90mm-es) öntapadó elektróda kell hozzá. Ezeket a szeméremdomb fölé és hátul a keresztcsontra kell felhelyezni és összekötni a kábel két végével. Az inkontinencia formának (sztressz, késztetéses vagy kevert) megfelelő stimulációs program indítása után az impulzust addig kell emelni, hogy határozott összehúzódások keletkezzenek a medencefenéki izmokban. A környéken más izmok is összhúzódhatnak, amennyiben az impulzus áthalad rajtuk.

inkontinencia kezelés stimulációval kezelési pontok

Bőrön keresztüli stimuláció másik módját láthatod ezen az ábrán.

Egy darab nagy felületű (pl. 50x90mm-es) és egy kisebb (pl. 50x50mm-es) öntapadó elektróda kell hozzá. A nagyobbikat a szeméremdomb fölé kell helyezni, a másikat a gátra (vagy a hüvely és végbélnyítás közé, vagy közvetlenül a végbélnyílás alá) és összekötni a kábel két végével. Az inkontinencia formának (sztressz, késztetéses vagy kevert) megfelelő stimulációs program indítása után az impulzust addig kell emelni, hogy határozott összehúzódások keletkezzenek a medencefenéki izmokban. A környéken más izmok is összhúzódhatnak, amennyiben az impulzus áthalad rajtuk.inkontinencia kezelése elektródával mons pubis - gátizom

Testüregen keresztül végzett stimuláció lehetséges módjait láthatod az alábbi ábrán.

Balra a hüvelybe helyezett kezelőszonda helyzetét, míg jobbra a végbélnyílásba vezetett szondát látsz. Ilyenkor a készülékhez csatlakoztatott kábel két végét kell a szonda két csatlakozójához kötni. Az inkontinencia formának (sztressz, késztetéses vagy kevert) megfelelő stimulációs program indítása után az impulzust addig kell emelni, hogy határozottan rezhető, de kellemetlenséget nem okozó összehúzódások keletkezzenek a medencefenéki izmokban.

Az elektróda helyzetét apró mozdulatokkal változtasd (bentebb-kintebb), illetve fordíts rajta, hogy megkeresd azt a pozíciót, amiben a legerősebb összehúzódásokat érzékeled. A szonda felhelyezéséhez használj síkosító anyagot. Ez egyben kedvez az impulzusok jobb átadásának is.

inkontinencia kezelés hüvelyi és végbél szonda segítségével

Kezelési gyakoriság

Az inkontinencia kezelés során alkalmazott izomstimuláció hatása úgy jelentkezik, mint a testedzésé! Ha ritkán csinálod, akkor a hatása pont olyan lesz, mintha havonta mennél futni – semmi. Ha túl gyakori és magas intenzitású kezeléssel kezdesz, az meg kimeríti az erre nem felkészült izmokat. Az arany középút a helyes. Az első két hétben a kezeléseket másnaponta végezd. Ezután áttérhetsz napi egyszeri kezelésre.

Ha a fentieknek megfelelően jársz el, a kezelési intenzitást is elég erősre állítod, akkor néhány héten belül határozottan érezni fogod a javulást. 2-3 hónap alatt teljesen eltüntetheted a panaszaid. Ez igen rövid idő ahhoz  képest, amennyi idő alatt kialakultak a panaszok és amennyi ideje már szenvedsz tőlük.

Ha a panaszaid megszűntek, az örömteli, de nem dőlhetsz hátra! Ha teljesen abbahagyod a kezelést, akkor az izmok újra meggyengülnek, elnyúlnak és visszatérnek a nemkívánt hatások is. Ezért végezz fenntartó, emlékeztető kezeléseket. Heti 1-2 alkalom elég ahhoz, hogy a jó állapotot fenntartsd. Ha mégis kiújulást tapasztalsz, akkor ismét intenzív kezelési időszakra van szükséged.

Az izomstimuláció kiváló és hatékony módszer, ráadásul teljesen veszélytelenül végezhető az otthonodban is.

Mindent egyben az inkontinencia kezelésről...továbbiak

Mindent egyben az inkontinenciáról és FES kezelésről

Mindent egyben az inkontinenciáról és FES kezelésről

Az első levelet az adatok megadása után perceken belül küldöm. Ha nem találod, akkor nézd meg a levélszemét vagy promo levelek mappát is. A további részek néhány napos időközökkel, automatikusan érkeznek, nincs mód, hogy a következő rész küldését előre ... ...részletek

Inkontinenciával kapcsolatos cikkek...továbbiak

Inkontinencia pelenka – megéri?

0

Ezt az írást egy facebook posztomra írt reakció ihlette. Az inkontinencia megszüntetésére javasoltam egy készüléket, amire egy hölgy dühösen megjegyezte: "35 ezerbe kerül! Még jó hogy lehet kapni!". ... ...részletek

Inkontinencia – Ne szégyeld, hanem kezeld!

2

A vizelet kóros elcsepegése, azaz a vizelettartási képtelenség több embert érint, mint gondolnád. Az inkontinencia a már szült nők kb. ⅔-át érinti, ami megdöbbentően nagy hányad. Csak Magyarországon ... ...részletek

Vizelet inkontinencia. Pelenka helyett izomerősítés!

0

Vizelettartási nehézségekkel a világon több tízmillióan küzdenek, hazánkban pedig nagyjából nyolcszázezer embert érint ez a probléma. A legtöbb betegtájékoztató oldal betétet, pelenkázást, gyógyszereket és műtéteket javasol "megoldásként", pedig ... ...részletek

blank
KATEGÓRIÁK
CÍMKÉK
MEGOSZTOM

HOZZÁSZÓLÁSOK

Wordpress (3)
 • comment-avatar

  Az első lépés a kivizsgálás. Nőgyógyász vagy urológus tud ebben segíteni. Meg kell tudni, hogy stressz, késztetéses vagy kevert inkiontinenciában szenved-e. Ezek azok a formák, amelyek stimulációval hatékonyan kezelhetők. Az inkontincencia kezelésre tervezett készülékek általában mindhárom formára kínálnak kezelőprogramot.
  Ha például az orvosa azt állapítja meg, hogy stressz inkontinenciája van, akkor a készüléken a stressz inkontinencia kezelésére való programot kell elindítania, ez fog segíteni Önnek – persze nem egyetlen kezelés, hanem kezelések sorozata. Ahogy már sokszor írtam: 2-3 hét után érezhető a hatás, de végleges eredményhez 2-3 hónapnyi kitartó kezelés szükséges.
  Van néhány orvosi rendelő, ahol foglalkoznak stimulációs kezeléssel, de alapvetően ez a kezelés OTTHONI módszer. Mivel naponta kell kezelni, így elég macerás lenne hetekig bemenni egy rendelőbe, hogy a 20-30 perces kezelést megkapja.
  A Biolito készülék például megfelelő választás lehet: https://www.medimarket.hu/hu-hu/biolito-inkontinencia-kezelo-stimulator/p/238

  A

 • comment-avatar
  Dencsné Zsóka 9 hónap

  Hol és mennyiért lehet megvásárolni egy ilyen készüléket?Hol végeznek ilyen beavatkozást?Hon nan tudjam hogy nekem milyen kélszülék kellene?
  Köszönöm a választ!

 • comment-avatar
  Csullag Dénesné 11 hónap

  Több tapasztalati véleményt szívesen olvasnák.