Inkontinencia kezelés a gyakorlatban

Az inkontinencia kezelés egyik leghatékonyabb módja az izomstimuláció. Az izomstimulátor készülék általában egy nagyon egyszerű eszköz, melynek alkalmazása sem bonyolult – már ha egyszer elmondják rendesen a teendőket. Ebben az írásban erre próbálok vállalkozni.

 

A medencefenéki záróizmok szerepe

Az egészséges medencefenéki záróizmok körülveszik a húgycső és végbélnyílást és minél inkább feszíti felülről a vizelet vagy a széklet, annál inkább zárnak. Inkontinenciában ez a záróképesség elveszik, a különböző formákban közös jellemző a medencefenéki izomzat gyengesége, renyhesége, megnyúlása, a szorítóerő csökkenése.

Az akaratlagosan működő izmok erejét a fizikai aktivitás tartja fenn, azaz tréningezhetők. A különböző intimtornák azt célozzák meg, hogy a medencefenéki izmokat speciélis gyakorlattal megfeszítve, edzés révén javítják a záróizmok erejét, tartását. Az ilyen gyakorlatok időigényesek, napi rendszeres torna melett is hónapok szükségesek a javuláshoz.

 

Miért izomstimuláció?

Az izomstimulátorokkal ugyanez az izomtorna célzottan, koncentráltan történik és a hatás lényegesen gyorsabb és erősebb. Általában 3-4 hét kezelés után már határozott javulás érhető el, 2-3 hónap alatt többnyire teljes javulás lehet az eredmény. Ezután a fenntartó (ritkább) kezelésre lehet áttérni.

Inkontinencia kezelés során egyértelmű az izomstimuláció előnye. A helyes kezelés azonban nem ennyire egyértelmű.

 

A megfelelő kezelőprogram jelentősége

Szükség van egy inkontinencia kezelés végrehajtására tervezett készülékre és megfelelő kezelőprogramra. Az izmoknak saját “nyelvük van”, azaz másra van szüksége az apró medencefenéki izmoknak, mint például a combizomnak. Más impulzusra van szükség a merev izomzat kezeléséhez és más a petyhüdt izom megerősítéséhez. Ennek értelmében nem elég, hogy van egy izomstimulátorod, olyan programja is kell legyen, ami az adott inkontinencia forma kezelésére van kialakítva. A cikk végén javaslatot találsz majd néhány készülékre. Az inkontinencia különféle formáiról itt olvashatsz részletesen.

 

Előkészületek

 • Mielőtt elektromos stimulátort kezdesz használni, győződj meg arról, hogy nincs ellenjavallata az elektrostimuláció alkalmazásának.
 • Keress olyan helyet a lakásban, ahol ezt az intimitást igénylő kezelést nyugodtan tudod végrehajtani.
 • A készüléket még ne kapcsold be!
 • Attól függően, hogy bőrön keresztüli vagy testüregen keresztüli kezelést végzel, vegyél elő öntapadó elektródát vagy kezelőszondát.
 • Csatlakoztasd az elektródákat, illetve a hüvelyi (vagy végbél) szonda csatlakozóit a kábelhez és azt a készülékhez.
 • Öntapadó elektróda előre gélezett, így azt nem kell nedvesíteni vagy bekenni (sőt, ez károsítja a ragasztófelületét).
 • Hüvelyi (végbél) szonda esertén nedvesítsd meg vízzel vagy használj síkosító gélt. Ez segíti a felhelyezést. A sikosító segíti az impulzus átadását az izmokra. Különösen hasznos a sikosító akkor, ha hüvelyszárazságtól szenvedsz.
 • Helyezkedj el kényelmesen. Ez lehet ülő, félig fekvő vagy fekvő helyzet. Akár kezelés közben is változtathatsz a testhelyzeteden. Akár mozoghatsz is közben, ezzel sem árthatsz és a kezelés sem lesz kevésbé eredményes. Persze jobb a kényelmes, pihenő helyzet.

 

Az inkontinencia kezelés végrehajtása

 • Az alább látható ábráknak megfelelően ragaszd fel az öntapadó elektródákat a bőrre vagy
 • Helyezd a hüvelyi szondát a hüvelyebe, mintha egy tampont helyeznél fel. Ha végbél szondát használsz, akkor a végbélnyílásba kell tolni, mint egy kúpot.
 • Kb. 5-6 cm mélyre kell bevezetned. A szonda azon része, ahol a kábellel találkozik, maradjon a testeden kívül.
 • Most kapcsold be a készüléket a Bekapcsoló gomb megnyomásával.
 • Válaszd ki a készülék menüjéből a tüneteidnek megfelelő programot. Nem mindegy, hogy milyen inkontinenciád van! A stressz, késztetéses és kevert inkontinenciák más impulzust igényelnek.
 • Ha megvagy, akkor kezdd el emelni az imppulzus intenzitását. Kezdetben nem érzel semmit, majd lassan csipkedő, bizsergő érzés jelenik meg. Ezt al elektromos áram okozza. Nem kell megijedned, hiszen érezheted, hogy egyáltalán nem kellemetlen.
 • Fokozatosan növeld az áramintenzitást. Minél nagyobb az érték, annál jobban erősíti a gátizmot. Azonban a magas érték kellemetlen, csipkedő érzést kelthet. Ha fájdalmas vagy kellemetlen, akkor csökkentsd az intenzitást néhány mA értékkel. Nem kell hogy kellemetlen legyen a kezelés, de a lehető legmagasabb intenzitást használd.
 • A készülékk kijelzőjén általában láthatod a kezelésből hátralevő időt is és a program végén a készülék kikapcsol.
 • Ha leállt, kapcsold ki a készüléket.
 • Vedd le az elektródát a bőrödről ls ragaszd vissza a műanyag lapra.
 • Ha szondát használtál, húzd ki. Ne a kábelnél fogd meg, mert ezzel kiszakíthatod és ezzel tönkremegy. A szonda peremét fogd és úgy távolítsd el.
 • Langyos vízzel tisztítsd meg a szondát. Ne tedd forrásban lévő vízbe, ne tedd mikroba!
 • Használhatsz fertőtlenítő oldatot a szonda tisztítására.
 • Nedves ruhával, fertőtlenítő törlőkendővel töröld le, ha szükséges. Ne használj maró hatású tisztító vagy fertőtlenítő szert, mert az kárt okozhat a készülékedben.
 • Szárítsd meg a szondát és tárold tiszta, száraz helyen.

 

Elektróda – szonda elhelyezése

Az inkontinencia kezelés végezhető a bőrön keresztül, a bőrre ragasztott öntapadó elektródákkal vagy “belülről”, a hüvelybe vagy a végbélnyílásba vezetett szondán keresztül. Ezek nem teljesen egyenértékűek. A szonda használatának előnya, hogy a medencefenéki izmok közvetlenül közelről stimulálhatók. A bőrön keresztüli stimulációval nemcsak a medencefenéki izmok kapnak impulzust, így a kezelés hatása kismértékben elmarad a szondás kezeléshez képest (de nem kell külön szonda hozzá).

 

Bőrön keresztüli stimuláció egyik lehetséges módját mutatja a következő ábra.

Két darab nagy felületű (pl. 50x90mm-es) öntapadó elektróda kell hozzá. Ezeket a szeméremdomb fölé és hátul a keresztcsontra kell felhelyezni és összekötni a kábel két végével. Az inkontinencia formának (sztressz, késztetéses vagy kevert) megfelelő stimulációs program indítása után az impulzust addig kell emelni, hogy határozott összehúzódások keletkezzenek a medencefenéki izmokban. A környéken más izmok is összhúzódhatnak, amennyiben az impulzus áthalad rajtuk.

inkontinencia kezelés stimulációval kezelési pontok

Bőrön keresztüli stimuláció másik módját láthatod ezen az ábrán.

Egy darab nagy felületű (pl. 50x90mm-es) és egy kisebb (pl. 50x50mm-es) öntapadó elektróda kell hozzá. A nagyobbikat a szeméremdomb fölé kell helyezni, a másikat a gátra (vagy a hüvely és végbélnyítás közé, vagy közvetlenül a végbélnyílás alá) és összekötni a kábel két végével. Az inkontinencia formának (sztressz, késztetéses vagy kevert) megfelelő stimulációs program indítása után az impulzust addig kell emelni, hogy határozott összehúzódások keletkezzenek a medencefenéki izmokban. A környéken más izmok is összhúzódhatnak, amennyiben az impulzus áthalad rajtuk.inkontinencia kezelése elektródával mons pubis - gátizom

Testüregen keresztül végzett stimuláció lehetséges módjait láthatod az alábbi ábrán.

Balra a hüvelybe helyezett kezelőszonda helyzetét, míg jobbra a végbélnyílásba vezetett szondát látsz. Ilyenkor a készülékhez csatlakoztatott kábel két végét kell a szonda két csatlakozójához kötni. Az inkontinencia formának (sztressz, késztetéses vagy kevert) megfelelő stimulációs program indítása után az impulzust addig kell emelni, hogy határozott összehúzódások keletkezzenek a medencefenéki izmokban. Az elektróda helyzetét apró mozdulatokkal változtasd (bentebb-kintebb), illetve fordíts rajta, hogy megkeresd azt a pozíciót, amiben a legerősebb összehúzódásokat érzékeled. A szonda felhelyezéséhez használj síkosító anyagot. Ez egyben kedvez az impulzusok jobb átadásának is.

inkontinencia kezelés hüvelyi és végbél szonda segítségével

Kezelési gyakoriság

Az inkontinencia kezelés során alkalmazott izomstimuláció hatása úgy jelentkezik, mint a testedzésé! Ha ritkán csinálod, akkor a hatása pont olyan lesz, mintha havonta mennél futni – semmi. Ha túl gyakori és magas intenzitású kezeléssel kezdesz, az meg kimeríti az erre nem felkészült izmokat. Az arany középút a helyes. Az első két hétben a kezeléseket másnaponta végezd. Ezután áttérhetsz napi egyszeri kezelésre.

Ha a fentieknek megfelelően jársz el, a kezelési intenzitást is elég erősre állítod, akkor néhány héten belül határozottan érezni fogod a kedvező jeleket. 2-3 hónap alatt teljesen eltüntetheted a panaszaid. Ez igen rövid idő ahhoz  képest, amennyi idő alatt kialakultak a panaszok és amennyi ideje már tartanak.

Ha elérted a javulást, annak örülhetsz, de nem dőlhetsz hátra! Ha teljesen abbahagyod a kezelést, akkor az izmok újra meggyengülnek, elnyúlnak és visszatérnek a nemkívánt hatások is. Ezért végezz fenntartó, emlékeztető kezeléseket. Heti 1-2 alkalom elég ahhoz, hogy az elért jó állapotot fenntartsd. Ha mégis kiújulást tapasztalsz, akkor ismét intenzív kezelési időszakra van szükséged.

Az izomstimuláció kiváló és hatékony módszer, ráadásul teljesen veszélytelenül végezhető az otthonodban is.

Az inkontinencia különféle formáinak kezelésére ezeket a készülékeket ajánlom

Legyen az első hozzászóló on "Inkontinencia kezelés a gyakorlatban"

Hozzászólás írása

E-mail cím (nem publikus)


*