Széklet inkontinencia és kezelése

A széklet inkontinencia a széklet tartásának zavara vagy képtelensége, ami a széklet akaratlan szivárgását okozza a végbélből. Nyugaton „bél inkontinenciának” is nevezik. A súlyossága egyénenként eltérő, így a néhány csepp elcsorgásától a kontroll teljes elvesztéséig terjed. Bármi legyen is az oka, a széklet inkontinencia igen kínos lehet. Sokan szégyellik és nem fordulnak orvoshoz, pedig kezeléssel az esetek többsége javítható.

Tünetek

Az átmeneti széklet inkontinencia előfordulhat egy „alkalmi” hasmenés során, amikor olyan parancsolóan jön az inger, hogy nem érsz el a wc-ig.

Valódi széklet inkontinenciáról a krónikus, visszatérő állapot esetén beszélünk.

Két formája van:

 • Passzív inkontinencia: nincs székelési inger, a széklet mégis „nyomot hagy” az alsóneműn vagy spontán ürül. A végbélzáró izomzat meggyengülése vagy beidegzési zavara okozhat ilyet.
 • Késztetéses inkontinencia: A beteg nem tudja megállítani a székletürítést, amely olyan hirtelen jelentkezik, hogy nem éri el időben a WC-t.

A széklet inkontinencia szorongást, depressziót okozhat. Az érintett szégyelli elmondani az orvosának. Többféle kezelés is van, amellyel az állapot javítható vagy akár teljesen megszüntethető. Ha évekig vársz, hanyagolod, akkor csökkented a gyógyulás esélyét. Minél előbb alkalmazni kezded el, annál jobb az esély a megszüntetésre.

A széklet inkontinencia okai

 • Izomkárosodás. A végbélnyílás (anus) felett lévő izomgyűrűk (záróizmok) sérülése, károsodása előfordulhat szülés közben, különösen gátmetszés során. Az anális szexuális érintkezés során is sérülhetnek az izmok, például túlzott méretű segédeszköz használatakor.
 • Idegkárosodás. A végbél tele van érzékelő idegvégződésekkel, melyek a széklet belet feszítő hatását érzékelik és elindítják a székelési érzést. Maga a végbélzáró izom is idegi szabályozás alatt áll. Egyrészt akarattól függetlenül is zárva tartja a nyílást, másrészt akaratlagosan képesek vagyunk megnyitni. Akár az érző, akár a mozgató idegszál sérül, széklet inkontinencia lehet az eredmény.  Az idegkárosodás gyakori oka a szülés, a gerincvelő sérülése, agyvérzés de prosztata műtét kapcsán is sérülhet. A cukorbetegség, a sclerosis multiplex az idegek károsodását okozhatja, melynek következménye az inkontinencia lehet.
 • Székrekedés. A bélmozgások lelassulása miatt a széklet hosszú időt tölt a bélcsatornában és a benne levő nedvességet a bélbolyhok szinte teljesen kiszívják. Így a széklet száraz és kemény, nagy tömeget képez és feltorlódik a nyílás előtt. A székrekedésben szenvedő nagy erőkifejtéssel, préseléssel, kínlódva székel, a végbélzáró izmok megnyúlnak és lassan legyengülnek. Ez vezet a széklet szivárgáshoz. A krónikus székrekedés idegkárosodást is okozhat, amely súlyosbítja a helyzetet.
 • Hasmenés. A szilárd székletet könnyebb visszatartani a végbélben, mint a laza székletet, ezért a hasmenés (többnyire átmeneti) széklet inkontinenciát okozhat vagy súlyosbítja a meglevőt.
 • Aranyér. A végbél megduzzadt, kitágult vénái (aranyerek) megakadályozzák, hogy a végbélnyílás teljesen bezáruljon. Így aztán a széklet elcsepeghet.
 • Hegesedés. Normális esetben a végbél jelentős tágulásra képes, hogy befogadja a székletet. Sugárkezelés, gyulladásos bélbetegség a végbél hegesedését okozza, bélfal merevvé válik, nem képes a szükséges mértékben tágulni, így többlet mintegy kipréselődik.
 • Műtéti sérülés. Az aranyér műtétek, végbél és kismedencei műtétek során izom- és idegkárosodást okozhatnak.
 • Prolapsus (végbél előesés). A végbél nyálkahártya előreesése során a végbélnyílásban megjelenik a nyálkahártya, esetleg maga az egészen kifordult végbél. Székrekedés vagy székletürítés alatti erős préselés, esetleg krónikus aranyeres problémák és végbél-polipok is közrejátszhatnak a létrejöttében.
 • Rectokele. A végbélsérv a hátsó hüvelyfal hüvelybe boltosulásakor alakul ki. Veleszületett kötőszöveti gyengeség vagy nem megfelelően ellátott hüvelyi szülési sérülés kapcsán alakul ki.
Hova fordulhatsz?
Gasztroenterológiai problémával, széklet inkontinenciával kapcsolatos panaszok esetén fordulj a Dr. Király Gasztroenterológiai Intézet-hez. Ez a magánklinika hazánk egyik legjobban felszerelt gasztroenterológiai diagnosztikát és ellátást is nyújtó rendelője.

Ide kattintva találod a kapcsolati információkat

Kezelési lehetőségek

A széklet inkontinencia bármely életkorban előfordulhat, de gyakoribb 65 év feletti felnőtteknél. Nőknél gyakoribb, mivel a szülés komplikációja lehet. A legújabb kutatások azt is kimutatták, hogy a menopauza miatt hormonpótló terápiát kapó nőknél gyakrabban fordul elő széklet inkontinencia.

Segítsd további cikkek készítését.


Kattints a részletekért!

A széklet inkontinencia kezelése több szempontból is fontos.

Egyrészt a széklettartási képesség elvesztésével járó méltóságvesztés szégyenérzetet, szorongást és depressziót okozhat. Gyakori, hogy az érintett úgy próbálja „elrejteni a problémát”, hogy elkerülni az érintkezést másokkal, bezárkózik.

Másrészt a végbélnyílás körüli bőr finom és érzékeny, a széklet felmaródást, fájdalmat és viszketést okoz.

A kezelés irányítása képzett szakembert igényel, aki megmondja, hogy melyik módszereket és hogyan használj. De maguk a kezelések ma már otthon is elvégezhetők, ezért már nem kell(ene) naponta a rendelőbe járni.

Megelőzés

A megelőzés több esetben lehetséges. A következők segíthetnek:

 • A székrekedés csökkentése – növeld a fizikai aktivitást (sétálj, kocogj, tornázz rendszeresen), fogyassz több zöldséget és gyümölcsöt, magas rosttartalmú ételt és igyál sok folyadékot.
 • A bélfertőzés által okozott hasmenés okát kezelni kell.
 • Kerüld az erőlködést székelés során – a megerőltetés lassan legyengítheti a végbél záróizmaid vagy akár károsíthatja az idegeket.

A széklet inkontinencia kezelés egyik célja, hogy megtanuld, hogyan erősítsd meg a medencefenéki izmaid, hogy érzékeld, ha időszerű a széklet kiürítésére, illetve képessé válj a záróizmok összehúzására.

intimtorna

naponta végzendő „torna”, mely során akaratlagosan kell megfeszítened a végbélzáró izmot. A hatása hónapokig tartó “edzés” esetén várható. Bár ez a széklet inkontinencia házilagos kezelésének legolcsóbb és legegyszerűbb módja, de a leglassabb is. Az izomstimulációval jelentősen rövidebb idő alatt érhetsz el eredményt.

Elektroterápia és biofeedback

biofeedback

olyan berendezés, amely a végbélnyílásba helyezett érzékelőszondával segíti az intimtornát.

Az érzékelés két módon történhet.

 • Az izom elektromos aktivitásának (EMG) érzékelésével. Amikor akaratlagoan próbálod megszorítani a záróizmokat, akkor az izmokhoz az agytól futó jelet észleli a kászülék, bármily gyenge is.
 • A záróizmok által kifejtett nyomás (pressure) detektálásával. Ebben az esetben a záróizom által kifejetett szorítóerőt (valójában nyomást) érzékeli a készülék.

A lényeg mindkét, hogy az izom megfeszítését a készülék érzékeli és visszajelez. Például számmal vagy fénnyel jelzi az összehúzódás intenzitását. Maga a biofeedback készülék nem kezel, hanem segítséget nyújt ahhoz, hogy a gyakorlat leghatékonyabb végrehajtását megtanuld. Biofeedback segítségével az intimtornánál hatékonyabban és gyorsabban érsz el eredményt.

Sinebravo biofeedback készülék

 • EMG alapú biofeedback készüléksinebravo biofeeedback készülék
 • hüvelyi és végbél szondán keresztül érzékel
 • ez nem stimulál, hanem az intimtorna hatékonyságát javítja
 • enyhe és közepes vizelet és széklet inkontinencia esetén ajánlom
 • nemcsak az érintett beteg, de inkontinenciával foglalkozó nőgyógyász, urológus számára is ajánlott
 • ára 110 ezer forint körül mozog
 • vásárláshoz kattints ide vagy a képre

evoStim P – nyomás-biofeedback alapú ETS készülékevostim P nyomás-biofeddback alapú inkontinenciakezelő stimulátor

 • professzionális inkontinencia kezelő készülék
 • nyomásmérő anális és hüvelyi szondák választhatók
 • nyomásmérésen alapuló biofeedback
 • ETS – stimulációs „rásegítés” 1 csatornán
 • 10-10 program stressz, késztetéses és kevert inkontinenciára
 • teljeskörű, professzionális testreszabhatóság
 • inkontinencia rendelőkbe, illetve orvosi tanácsadással segített otthoni használatra javasolt
 • ára 155-165 ezer forint körül mozog
 • vásárláshoz kattints ide vagy a képre

FES, azaz funkcionális elektrostimuláció

a medencefenéki záróizmok edzését ebben az esetben egy készülék segíti, mely a végbélnyílásba helyezett elektródán keresztül közvetlenül a medencefenéki izmokat kezeli. Passzív módszer, azaz anélkül kezel, hogy te bármit is tennél.

Izomstimulációval az izmok gyengesége és az izmok túlzott aktivitása egyaránt kezelhető – persze más program kell az erősítéshez és más a lazításhoz. Az izomstimuláció akkor is segít, ha az inkontinenciát a záróizomhoz futó mozgató ideg sérülése vagy más problémája okozza, így akaratlagos tornát nem is tudod végezni.

A módszer további előnye a záróizmokhoz futó idegek “tanítása”. A hiperaktív záróizom esetén a stimuláció hatására az izom ellazul és „megtanulja” a relaxált állapotot.

A stimulátor készülék egyszerűen használható és az intimitást igénylő kezelést otthon, az orvos jelenléte nélkül is biztonságosan elvégezheted.

A stimuláció jelentősen gyorsabban ad eredményt, mint az intimtorna. Rendszeres, napi kezeléssel az izmok megerősödnek/ellazulnak és a széklet tartás-ürítés ismét kontrollálhatóvá válik. Az első eredmények már 2-3 hét után tapasztalhatók, de a kezelést 8-10 hétig kell folytatni. Az ekkorra elért eredményt fenntartó kezeléssel, például rendszeres intimtornával vagy heti 1-2 stimulációval kell megtartani. (Ha teljesen leállsz a kezelésekkel, idővel a probléma visszatérhet).

Biolito inkontinencia kezelő készülékBiolito inkontinencia kezelő készülék

 • alapszintű, kétcsatornás inkontinencia kezelő készülék
 • anális és hüvelyi szondák választhatók
 • testüregi és bőrön keresztüli kezelések
 • 1-1 program stressz, késztetéses és kevert inkontinenciára
 • saját program készítés lehetősége (szakértelem kell hozzá)
 • otthoni használatra javasolt
 • ára 25 ezer forint körül mozog + a testüregi szonda
 • vásárláshoz kattints ide vagy a képre

evoStim UG perineális stimulátorevoStim UG perineális stimulátor

 • professzionális, kétcsatornás inkontinencia kezelő készülék
 • anális és hüvelyi szondák választhatók
 • testüregi és bőrön keresztüli kezelések
 • 10-10 program stressz, késztetéses és kevert inkontinenciára
 • teljeskörű, professzionális testreszabhatóság (szakértelem kell hozzá)
 • inkontinencia rendelőkbe, illetve otthoni használatra javasolt
 • ára 95-99 ezer forint körül mozog
 • vásárláshoz kattints ide vagy a képre

ETS készülék

a legkorszerűbb és leghatékonyabb inkontinencia kezelő készülék az ETS, azaz biofeedback által kiváltott izomstimulációs kezelés.

A végbélnyílásba helyezett szonda érzékeli, amikor akaratlagosan megfeszíted az izmokat. Egy előre beállított „szorítási” erőnél a készülék „rásegít”, azaz a szondán keresztül leadott stimulációs impulzussal erősíti a záróizmot. Ez hatékonyabbá teszi az izomösszehúzódást.

Az ETS, azaz kombinált biofeedback + stimulátor készülék az inkontinencia kezelés leghatékonyabb módját biztosítja.

evoStim E – EMG alapú ETS készülékevostim E inkontinencia kezelő ETS készüléki

 • professzionális inkontinencia kezelő készülék
 • anális és hüvelyi szondák választhatók
 • EMG, elektromiogram alapú biofeedback
 • ETS – stimulációs „rásegítés” 1 csatornán
 • 10-10 program stressz, késztetéses és kevert inkontinenciára
 • teljeskörű, professzionális testreszabhatóság
 • inkontinencia rendelőkbe, illetve orvosi tanácsadással segített otthoni használatra javasolt
 • ára 155-165 ezer forint körül mozog
 • vásárláshoz kattints ide vagy a képre

evoStim P – nyomás-biofeedback alapú ETS készülékevostim P nyomás-biofeddback alapú inkontinenciakezelő stimulátor

 • professzionális inkontinencia kezelő készülék
 • nyomásmérő anális és hüvelyi szondák választhatók
 • nyomásmérésen alapuló biofeedback
 • ETS – stimulációs „rásegítés” 1 csatornán
 • 10-10 program stressz, késztetéses és kevert inkontinenciára
 • teljeskörű, professzionális testreszabhatóság
 • inkontinencia rendelőkbe, illetve orvosi tanácsadással segített otthoni használatra javasolt
 • ára 155-165 ezer forint körül mozog
 • vásárláshoz kattints ide vagy a képre

Duobravo ETS – biofeedback által kiváltott stimulációs készülékduobravo ets biofeedback készülék

 • professzionális inkontinencia kezelő készülék
 • anális és hüvelyi szondák választhatók
 • EMG, elektromiogram alapú biofeedback
 • ETS – stimulációs „rásegítés” 2 csatornán
 • enyhe, közepes és súlyos vizelet és széklet inkontinencia esetén
 • inkontinencia rendelőkbe, illetve orvosi tanácsadással segített otthoni használatra javasolt
 • ára 195-210 ezer forint körül mozog
 • vásárláshoz kattints ide vagy a képre

Néhány esetben az elektrostimuláció nem javasolt, ilyenek például a pacemaker és súlyos szívritmuszavar megléte. Itt olvashatsz részletes információt az elektrostimuláció ellenjavallatairól. 

blank

HOZZÁSZÓLÁSOK

Wordpress (2)
 • comment-avatar

  Ebben a cikkemben talál útmutatást.
  A használati útmutatókkal kapcsolatban már sokszor írtam: az a szerepük, hogy elmondják, melyik gombnak mi a feladata. Például az autója sokszáz oldalas leírása nem tanítja meg autót vezetni! Pedig az autóért milliókat ad. Vagy az új tűzhelyének leírásából nem tanul meg olasz vagy indiai ételt főzni.
  Az autóvezetés, a főzés és az orvosi alkalmazás is külön tanfolyam, amit nem a használatí útmutatóból kell elsajátítani.

 • comment-avatar
  Mónika 6 hónap

  Vásároltam egy biolito inkontinencia stimulator 2 csatornást. Sajnos fogalmam nincs hogy kezdjek a használatához. Nincs benne normális használti útmutató.