Elsősorban a mozgás- és nyirokterapeuták, továbbá a neurorehabilitációs szakemberek számára nagy jelentőségűek a 3S szekvenciális stimulációs programok, melyet a Globus elektroterápiás készülékek kínálnak. E programokról, a jelentőségükről és használatukról lesz szó ebben a cikkemben.

Izomstimulátorokról általában

Az izomstimulátorok az izmok kezelését biztosítják. Az otthoni használatra szolgáló készülékek általában 2 vagy 4 csatornán kezelnek. Jellemzőjük, hogy az összes csatornán egyszerre adják le az impulzust és ezért az izmok összehúzódása is egyszerre történik.

A természetes mozgás során azonban az izmok egymás után lépnek működésbe és ez biztosítja például azt, hogy egy poharat megragadjunk, majd a szánkhoz emeljük és megbillentve igyunk belőle.

Egyes állapotokban előnyösebb és hatékonyabb kezelést biztosítana, ha a stimulátor nem egyszerre működtetné a csatornákat, hanem lehetőség lenne a csatornák közötti késleltetés beállítására.

3S szekvenciális programok

A Globus 3S szekvenciális stimulációs programok forradalmasítják az orvosi és fizioterápia területét. E programok lehetővé teszik több izom egymáshoz képest késleltetett (szekvenciális) stimulálását.

A mozdulatban részt vevő izmok egymás után -természetes mozgáshoz hasonlóan-, késleltetéssel aktiválhatók.

A Globus elektrostimulátor 4 csatornája nem egyszerre, hanem páronként eltérő időben lép működésbe. Az 1- 2 csatornák által kiváltott összehúzódás után a 3-4-es csatornák késleltetéssel kezdik meg működésüket.

A két csatornapár közötti késleltetés ideje 0,1 és 11 másodperc között változhat (készülékenként eltérhet).

Az 1 másodpercnél rövidebb késleltetési idő elsősorban orvosi és rehabilitációs területen, míg a 2, 3, 4 és 11 másodperces késleltetések a szépségápolás és a sport területén ideálisak.

A szekvenciális stimuláció előnyei

A funkcionális stimulációt egy elveszett funkció visszanyerése érdekében végzik. A szekvenciális stimuláció több állapotban jobb eredményt adhat a hagyományos (egyidejű) stimulációnál. Ilyenek például a végtagbénulás rehabilitációja, az ödémacsökkentés vagy az izomregeneráció gyorsítása. Az izomcsoportok elcsúsztatott aktivációs ideje miatt a stimuláció hasonló, mint a normál kinetikus lánc működése.

Az izmok nem egyidejű, hanem ritmikus stimulációja megnöveli a vénás keringés és a nyirokkeringés sebességét. A perifériás keringés, a szövetek oxigén ellátása és az anyagcsere is javul.

A szépségápolás területén a narancsbőr és zsírlerakódások csökkentésére alkalmazható. Enyhíti a rossz testhelyzet (ülő, álló munka) miatt lelassult véráramlás következményeit. Csökkenti az intenzív tréningeket követő izomfáradtságot, javítja az izomregenerációt.

Az ödéma (azaz végtag-duzzadás) számos okból keletkezhet. Főképp szív- vagy vesebetegség, vénás vagy nyirokkeringési zavar áll a hátterében. A különböző izomcsoportok szekvenciális összehúzódása mély nyomáshullámot kelt a kezelt végtag izomzatában. Ez pedig segíti a szövetközi folyadék elmozdulását és ezzel a vénás vér visszatérését a szívbe.

3s szekvenciális stimuláció
a szekvenciális stimulációhoz rugalmas elektróda pánt használata javasolt (opcionális kiegészítő)

Működési mód

A 3S szekvenciális programok működése teljes mértékben megegyezik az hagyományos izomstimulációs programokéval, azzal a különbséggel, hogy a csatornák működésbe lépése késleltetve van.

Az alábbi táblázat a „3S” működését mutatja be

1-2 csatorna 3-4 csatorna
összehúzódás 8 mp késleltetés 3 mp
késleltetés 3 mp összehúzódás 8 mp
aktív pihenés 5 mp késleltetés 3 mp
késleltetés 3 mp aktív pihenés 5 mp

Ezután a ciklus ismétlődik a program tartama alatt.

E példában a 3 és 4 csatornák stimulációja 3 másodperces késleltetéssel indul el az 1 és 2 csatornákhoz képest.

Így ha az 1-2 csatornák elektródái a vádlikon, a 3-4 csatornák elektródái pedig a combokon helyezkednek el, a hatás a végtagokon alulról felfelé irányuló duzzanatcsökkentő masszázzsal egyezik meg. A keringés élénkülés miatt a kezelés során enyhe viszkető érzés érzékelhető.

Szekvenciális programok

A 3S Szekvenciális programokat a készülék menüjében a PROGRAMLISTA csoporton belül találja meg. A 3S programok elnevezése a 3 és 4 csatornák késleltetési idején alapul.

 

Név Késleltetési idő
SerSeqStim 0,5 s 0,5
SerSeqStim 1 s 1
SerSeqStim 2 s 2
SerSeqStim 3 s 3
SerSeqStim 4 s 4
SerSeqStim serial 11

A legnagyobb tudású készülékek lehetőséget adnak a kezelt felület és a frekvencia (Hertz) megválasztására is. Szépségápolási és duzzanatcsökkentő kezelésekhez célszerű az alacsonyabb frekvenciaértékek kiválasztása.

A 3S szépségápolási célokra történő használata esetén az egyetlen betartandó előírás van. Először az 1 és 2 csatornák elektródái helyezendők föl az elsőként stimulálandó testrészre, vagyis a szívtől távolabb eső testrészre.

Kiegészítők szekvenciális programokhoz

A szekvenciális programok a készülékhez kapott, normál elektródákkal is végrehajtható.

A külön megvásárolható rugalmas pánt-elektróda kiegészítő egyszerűsíti a kezelést. E pántok az öntapadó elektródákhoz képest jóval nagyobb, kiterjesztett stimulációs felülettel rendelkeznek. Számtalanszor újra használhatók, alkalmazásuk gyors és egyszerű.

A rugalmas pántok ideálisak a felső és alsó végtagok kozmetológiai kezeléséhez is, mivel az elektrostimuláció a pántok teljes felületén (körkörösen) gyakorolhat hatást a testre.

A comb esetében ez különösen hasznos, mivel lehetőséget nyújt első és hátsó rész együttes kezelésére, jelentős szépségápolási előnyt jelentve. A pántok tonizáló és formáló programokhoz is alkalmazhatók, ugyanakkor specifikus erősítő programokhoz nem alkalmasak, mivel nem képesek közvetlenül a motoros ponton hatni.

Melyik készülékekben van ilyen?

A Globus gyártó számos készüléke biztosít 3s szekvenciális stimulációs programokat

3S programok  készülék
12 féle Genesy 300 Pro, Genesy 600
18 féle Premium 400, Cycling Pro, Runner Pro, Moto Pro, Soccer Pro
36 féle Elite 150, Activa 700
54 féle Triathlon Pro, The Champion, Genesy 1500, Genesy 3000

 

blank
Szerző: Dr. Zátrok Zsolt

A Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem 1991-ben. Hosszú ideig kórházi orvosként dolgoztam, majd elhagytam a pályát és a legkorszerűbb orvosi berendezések használatát oktattam az orvosi teamek számára. 2012 óta kizárólag olyan eszközökkel foglalkozom, melyet a beteg általi, otthoni használatra terveztek. Blogomban ezekről az eszközökről írok, beleértve a biztonságos alkalmazás ismertetését is. Tapasztalataim alapján meggyőződéssel állíthatom, hogy hozzájárulhatnak az egészséged megőrzéséhez/helyreállításához.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük