A cukorbetegség (diabetes mellitus) rettegett szövődménye a cukorbeteg láb (más néven diabeteszes láb), mely kezdetben „csak” fájdalmakban, érzészavarban nyilvánul meg, de idővel komolyabb következményei alakulhatnak ki. A fokozódó keringési zavar miatt a szövetek kis területen elhalnak és bőrseb (fekély) alakul ki. A folyamat súlyosbodva akár a lábujjakra, sőt a lábfejre kiterjedő szövetelhalást okozhat. A cukorbeteg láb kezelése, a súlyos következmények elkerülése zömében rajtad múlik. Azon, hogy mennyit és hogyan táplálkozol, mennyit mozogsz, tartod-e az orvosi utasításokat.  

Mitől függ a cukorbetegség kezelés sikere?

A cukorbetegség kezelés sikere -azaz a szövődmények elkerülése- két dologtól függ:

 • Felismered és megérted-e, hogy a cukorbetegséged és annak következményei legnagyobbrészt tőled függnek, azaz te tehetsz a legtöbbet a javítása és egyensúlyban tartása érdekében.
 • Érted-e, hogy az orvosi kezelés (legyen az tabletta vagy akár inzulin injekció) semmit sem ér, ha te ott folytatod az életmódod, ahol a cukorbetegség kiderülése előtt abbahagytad.

A cukorbetegség kezelésének célja a vércukorszint normál tartományban tartása. Ebben a gyógyszerek, sőt még az inzulin is másodlagos!

A legfontosabb az, hogy mennyi és milyen összetételű táplálékot teszel a szádba és milyen a fizikai aktivitásod. Kaphatod bár a legjobb inzulint, ha össze-vissza eszel, nem mozogsz, nem tartod az utasításokat, akkor nincs az a csodadoktor, aki a cukroddal elboldogul.

A neuropátiás fájdalmakat, a cukorbeteg láb megjelenését, a további rettegett szövődményeket, a fekélyeket, a lábujjaid elüszkösödését és amputációját csak odafigyeléssel kerülheted el.

Ha nem gondozod magad és a cukorbeteg láb tünetei megjelentek, akkor már csak az „elment szekér után futhatsz”.

A cukorbetegség szövődményei

Neuropátia (érzészavar)

Részletekről ide kattintva olvashatsz: Perifériás neuropátia okai és kezelési lehetőségei

Artériás érbetegség (érszűkület)

Részletekről ide kattintva olvashatsz: Érszűkület – okai és az otthoni kezelés lehetőségei

Cukorbeteg láb és elhúzódó sebgyógyulás

A cukorbeteg láb esetén a perifériás artériás betegségetDiabéteszes láb fekély megjelenése (PAD, más néven érszűkület) tekintik a vérellátási zavar okának. A vérellátási zavar (ischémia) a sebgyógyulást akadályozó legfőbb tényező.

A diabéteszes neuropátia és vérellátási zavart együttesen neuroischémiának nevezik. Minél súlyosabb a vérellátási zavar, annál rosszabb a sebgyógyulási hajlam.

Azoknál, akiknél a cukorbetegség és a neuropátia is fennáll 7-10%-ban alakul ki fekély is. A fekély kialakulását követő egy éven belül a betegek 5-8%-ánál következik be amputáció. A cukorbetegséggel kapcsolatos amputációk 85%-ában lábfekély is jelen van.

A cukorbetegség nyolcszorosára növeli az amputáció kockázatát a 45 évnél idősebb betegeknél, 8-12-szeresre a 65 évesnél idősebb és 23-szorosra a 65 és 74 év közöttieknél.

Cukorbeteg láb tünetei

Diabéteszes láb elvátlozásai és a fekélyképződés leggyakoribb pontjai

 • izomgyengeség a láb, boka, lábszár, illetve a kéz izmaiban
 • kényszeres tartás és fájdalom járás közben
 • magas ívű vagy épen nagyon lapos lábak
 • zsibbadás a lábakban, karokban és kezekben
 • Fertőzés. Legáltalánosabb jele a sebváladékozás fokozódása. Kezelés hiányában gyorsan terjedhetnek más testtájra és akár életveszélyes általános szeptikus fertőzéshez vezethetnek

Diabéteszes láb orvosi kezelése

 • Legfontosabb a megelőzés, melynek középpontjában a cukorbetegség egyensúlyban tartása, a vércukor értékek normál tartományban tartása áll
 • A kialakult diabéteszes sebek kezelése tisztítás, fertőtlenítés és kötés révén
 • Az antibiotikum alkalmazása minden fertőzött sebnél javasolt, kombinálva a sebkezeléssel [1]
 • Műtétre akkor van szükség, ha a fertőzés következtében
  • tályog keletkezik
  • a fertőzés kiterjed a csontokra vagy ízületekre
  • jelentős nekrózis (szövetelhalás), gangréna (üszkösödés) vagy nekrotizáló fasciitis jelentkezik.[1]

Diabéteszes láb fizikoterápiás kezelése

A fizikoterápiás módszerek alkalmazásának célja kettős.

  • Egyrészt a szövődmények kialakulásának megakadályozását célozza.
  • Másrészt a kialakult diabeteszes láb tünetek enyhítését. [4]

A fizikoterapeuták és főképp a podiáterek a beteg oktatásában is fontos szerepet játszanak

  • a lábápolás és sebápolás megtanítása
  • a helyes testtartás, lábtartás és járás megtanítása[4]
  • az amputáció megelőzésének ismertetése

A neuropátia által okozott (legtöbbször éjszakai) fájdalmak, érzészavarok, zsibbadás tüneti kezelésére TENS kezelést alkalmazhatsz zokni vagy kesztyű elektródák segítségével. A TENS kezelés tüneti hatású, azaz magát a betegséget nem gyógyítja, nem javítja.
Számos klinikai tanulmány igazolta a TENS kezelés hatékonyságát a diabeteszes neuropátia által okozott fájdalmak csökkentésében. [5]

Lágylézer kezelés

A legújabb tanulmányok a lágylézer kezelés kedvező hatásáról számolnak be mind a diabéteszes fekély gyógyulásában, mind a neuropátiás tünetek enyhítésében. A cukorbetegség eredetű fekélyek kezelésére a B-Cure vagy a Personal Laser L400  lágylézer készülékeket ajánlom.

A lágylézer kezelés során a lézersugarat közvetlenül a fekélyre kell irányítani. A lézer energia támogatja, serkenti a sejtregenerációs folyamatokat. A kitartó kezelés hatására a seb széle felől lassú hámosodás indul és az akár másfél-két éve nem záródó seb 1-2 hónap alatt begyógyul. A lágylézerrel kezelt fekélyek jelentősen gyorsabban gyógyulnak, mint kezelés nélkül. A lágylézer a neuropátiás tüneteket is enyhítheti. A lágylézer kezelés azonban sincs hatással sem a vércukorszintre, sem pedig az általa okozott általános érbetegségre, így a fekély máshol ismét megjelenthet. Ennek kezelésében ismét bevethető a készülék.

Források

 1. Lepäntaloa M, Apelqvistc J, Setaccie C, Riccof JB, de Donatoe G, Beckerg F, Robert-Ebadig H, Caoh P, Ecksteini HH, De Rangok P, Diehml N. Chapter V: Diabetic Foot. European Journal of Vascular and Endovascular Surgery. 2011;42(S2):S60-74.
 2. Zakaria HM, Adel SM, Tantawy SA. The Role of Physical Therapy Intervention in the Management of Diabetic Neuropathic Foot Ulcers. Bull. Fac. Ph. Th. Cairo Univ. 2008 Jul;13(2).
 3. Youtube Video: The Diabetic Foot Exam
 4. Kalra S, Kalra B, Kumar N. Prevention and management of diabetes: the role of the physiotherapist. Diabetes Voice. 2007;52 (3)
 5. Dubinsky RM, Miyasaki J. Assessment: Efficacy of transcutaneous electric nerve stimulation in the treatment of pain in neurologic disorders (an evidence-based review) Report of the Therapeutics and Technology Assessment Subcommittee of the American Academy of Neurology. Neurology. 2010 Jan 12;74(2):173-6.
 6. Pedrosa HC, Leme LA, Novaes C, Saigg M, Sena F, Gomes EB, Coutinho A, Borges Carvalho WJ, Boulton A. The diabetic foot in South America: progress with the Brazilian Save the diabetic foot project. International Diabetes Monitor. 2004;16(4):17-23.
 7. Turan Y, Ertugrul BM, Lipsky BA, Bayraktar K. Does physical therapy and rehabilitation improve outcomes for diabetic foot ulcers? World journal of experimental medicine. 2015 May 20;5(2):130.
blank
Szerző: Dr. Zátrok Zsolt

A Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem 1991-ben. Hosszú ideig kórházi orvosként dolgoztam, majd elhagytam a pályát és a legkorszerűbb orvosi berendezések használatát oktattam az orvosi teamek számára. 2012 óta kizárólag olyan eszközökkel foglalkozom, melyet a beteg általi, otthoni használatra terveztek. Blogomban ezekről az eszközökről írok, beleértve a biztonságos alkalmazás ismertetését is. Tapasztalataim alapján meggyőződéssel állíthatom, hogy hozzájárulhatnak az egészséged megőrzéséhez/helyreállításához.

6 Comments

 1. Cukorbeteg férjem lábán jelentkezik seb nem tudom milyen kezelés ajanlott

 2. Hát most kezelést kezdeni kicsit „eső után köpönyeg” kategória. Évekkel ezelőtt kellett volna.
  A sebe azért nem gyógyul, mert nagyon rossz a vérkeringése és így a gyógyulási folyamatok „állnak”.
  Minden vérkeringést javító módszer segíti a gyógyulását. A legjobb a sok séta lenne, de nem zárult, váladékozó sebbel ezt nem lehet érdemben csinálni.
  Nem marad más, mint a járás gépi „szimulálása”, helyettesítése. A Veinoplus Arterial készülék erre való. Naponta többször alkalmazza!

 3. Üdvözlöm!
  Érdeklődnék,hogy melyik készüléket ajánlaná a következő bajra. Idén juni 2.-án amputálták kettő lábújamat, nagyon nehezen indul meg a szövet fejlődés,a baktériumok jelen vannak az antibiotikum ellenére is sokat vagdosnak ,a harmadik lábúj is veszélyben van arra még várnak hogy alakul. II.tip diabeteses vagyok kb.22 éve Az utóbbi években 30 kilót fogytam, viszont felerősödtek a neuropátiás tünetek.
  Üdvözlettel Buday Gábor

 4. nem foglalkozok sem gyógyszerek, sem krémek ajánlásával.
  A rendszeres testmozgás nagyon fontos, ne hagyja abba. Eközben figyeljen a vércukor értékeire.
  Ha a cukorszintet normalizálni tudja az étkezéssel és a testmozgással, akkor a panaszai is javulhatnak.

 5. cukorbeteg vagyok 16 éve a lábújjaimon és a talpamon kezdek
  furcsaságokat érezni, éjszaka pedig forró a lábam.sebeim nincsenek,
  Láb gyengeséget érzek.Elkezdtem futni,de még csak keveset tudok,mintha pozitív lenne a hatás.
  Kérdésem az milyen megelőző gyógyszert , krémet tudnak ajánlani

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük