Fekély kezelése lágylézer készülékkel - Dr. Zátrok Zsolt blog

Fekély kezelése lágylézer készülékkel

A lábon, lábszáron kialakult nehezen gyógyuló seb, azaz fekély kezelése új lendületet kaphat. B-Cure lágylézer készülékekkel végzett tanulmány eredményei szerint a lábszárfekély lágylézer kezelések hatékony sebgyógyulást eredményeztek. Jó hír ez a fekélyben szenvedők számára, mert e sebek gyakran hónapokon, sőt éveken át sem mutatnak gyógyulási hajlamot. 

Mi a fekély?

A fekély a felszínt alkotó szövetek elhalása, mely szövethiányt (nyílt sebet) hoz létre az érintett területen. A sebek hagyományos kezeléssel gyakran évekig is nyitva maradtak. Nagyon nehezen gyógyulnak és ha begyógyulnak, hajlamosak a kiújulásra.

A lábszárfekély az életkilátásokat és életminőséget rontó állapot, mely az egész szervezet számára súlyos fertőzésforrást is jelent.

A fekély okai

A fekélyek legtöbbször az előrehaladott cukorbetegség, érszűkület, visszérbetegség vagy nyiroködéma szövődményeként keletkeznek.

 • Cukorbetegség miatt kialakuló fekély. A cukorbetegség során létrejövő idegkárosodás (neuropátia) hatására érzészavar keletkezik. Könnyen bekövetkezik a láb sérülése, amely aztán a rossz vérkeringés miatt tartós sebbé, fekéllyé válik. A cukorbetegség közvetett módon is hozzájárul a lábszárfekély kialakulásához. Fokozza az érelmeszesedést, a kiserek megbetegedését (mikroangiopátia) váltja ki, érzékennyé teszi a szöveteket a fertőzésekkel szemben, stb.
 • Vénás keringési elégtelenség miatt kialakuló fekély. Tulajdonképpen a fekély a trombózis utáni állapot, az úgynevezett “poszttrombótikus szindróma” részjelensége. A korábbi trombózis területén jelenik meg, a kialakult keringési zavar miatt.
 • Artériás érelzáródás miatt kialakuló fekély. Az alsó végtag verőerének elzáródását leggyakrabban érelmeszesedés (arteriosclerosis) okozza.
 • A nyiroködéma a szövetek közötti víz felszaporodását jelenti. Ha nem kezelik megfelelően, akkor az egyre több folyadék “elnyomja” a kisebb ereket és keringészavart okoz. Ha a duzzanat egy bizonyos pontot elért, akkor a feszülő bőr “megpattan”, apró repedés keletkezik, amin a nyirok szivárogni kezd. Ez az apró seb aztán a rossz keringés és az állandó nedvesség miatt nem gyógyul, sőt egyre nagyobbá válik, fekély alakul ki.

A fekély kezelése lágylézerrel

A fekély kezelése nagy terhet ró a betegre és családjára. A siker érdekében nemcsak a sebet, hanem az azt kiváltó betegséget is kezelni kell, mert csak így várható tartós eredmény.

A B-Cure lágylézer készülékkel végzett klinikai vizsgálatok eredményei bizonyították a B-Cure lágylézer készülék hatékonyságát a fekélykezelésben. A vizsgálat során még a súlyos és mély diabeteses fekélyek (a legnagyobb kezelt fekély 24cm2-t területű volt) is gyógyultak.

A kezelt fekélyek 90%-a 8-12 héten belül teljesen bezárult. Ezzel szemben a lágylézer kezelést nem kapó kontroll csoportban csak a sebek 10%-a gyógyult be.

fekély kezelése b-cure lágylézer készülékkel eredménye

A lábujjak amputációja helyén kialakult súlyos fekély B-Cure lágylézer készülékkel történő kezelése 8 hét alatt sikeres sebzáródást eredményezett.

Fekély kezelés kivitelezése lágylézer készülékkel

 • a lágylézer kezelés lényege, hogy a készülék által kibocsátott lézersugarat a kezelendő területre kell irányítani (odatartani a készüléket)
 • a kezelés időtartama az otthoni kezelésre való készülékekkel 2-8 perc egy ponton
 • a cél annyi energia sejtekbe juttatása, amennyi elindítja a gyógyulási folyamatot.
 • az egyes készülékek ezt az energiamennyiséget eltérő idő alatt adják be, így fontos, hogy a használati útmutató kezelési idő javaslatait figyelembe vedd!
 • a túl rövid kezelés nem indítja meg a kedvező folyamatokat, de a túl hosszú sem jó (gondolj a napozásra: ha csak 1-2 percre mész a napra, nem melegít fel, ha meg órákra kifekszel, bőrégést okoz).
 • míg ízületkezelés esetén a lézer készüléket közvetlenül a bőrre kell tenni, addig a fekély (nyílt seb) esetén ez már csak higiéniai okokból sem kivitelezhető!
 • olyan közel tartsd a készüléket a felszíntől, amennyire csak lehetséges
 • A B-Cure készülékekkel 4.5 – 6 perc között van az energia beadáshoz szükséges idő, azaz ennyi ideig kell a fekély felett tartani
 • ha fekély területe nagyobb, mint amit a kezelőfej lefed, arrébb kell helyezni mindaddig, míg a teljes terület kezelést kap
 • a kezeléseket naponta 2-4-szer ismételni kell a teljes gyógyulásig (ez fekély esetén 8-12 hetet is igénybe vehet)
 • mindegyik B-Cure készülék ugyanazt a lézerfényt bocsátja ki, de a teljesítményük eltér
 • a nagyobb teljesítményű készülékkel rövidebb időt vesz igénybe a kezelés
Mindent egyben a lágylézerekről

Számos cikket írtam már a lágylézerekről. Mindarról, amit a készülékválasztáshoz tudni kell, beleértve a műszaki ismereteket, az otthoni alkalmazás módját és azt is, hogy mely állapotok, betegségek kezelésére alkalmazhatod.

Ha szeretnéd mindezt egyben megkapni, akkor add meg az email címed és nyomd meg az “OK”-t! Az Adatvédelmi szabályzatot itt olvashatod el.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Wordpress (2)
 • comment-avatar

  Dolores Umbridge

 • comment-avatar
  Duszin Eugénia 6 hónap

  Megtudhatnám a képen látható beteg nevét?