A nyiroködéma kezelése a mindennapokban - Dr. Zátrok Zsolt blog

A nyiroködéma kezelése a mindennapokban

A nyirokbetegség oka szerteágazó lehet, az érintett terület és a tünetek súlyossága is különbözhet, a kimenetele azonban többnyire ugyanaz: “elkísér” majd egész további életedben. A nyiroködéma kezelése nem az évente néhány napos kórházi befekvést jelenti! Úgy kell kialakítanod az életed, hogy abban a nyiroködémáddal törődés állandó helyet kapjon. Ha nem foglalkozol vele, idővel ellehetetleníti az életed. Ha odafigyelsz a testmozgásra, a táplálkozásra, alkalmazod a tüneti kezeléseket, akkor kevés gondot okoz. 

A nyiroködéma kezelése

Sokan azt gondolják, hogy a nyiroködémát kórházi vagy rendelői kezelésekkel lehet rendbe tenni, és ennyi elég is. Tévednek! A nyiroködéma nem vár az évente egyszeri kórházi kezelésre, nem várja, hogy mikor kapsz időpontot. Nem állhat a rendelkezésedre állandóan orvos, ápoló.

A nyiroködéma kezelését ugyan az orvos vagy nyirokterapeuta irányítja (azaz megmondja, hogy mely kezeléseket alkalmazd), de a fáslit nem tehetik fel helyetted, a nyirokdrenázsra nem mehetsz be a kórházba naponta többször. Magadnak kell megtenned.

A nyiroködéma egy olyan betegség, amely szüntelenül és megállíthatatlanul rosszabbodik. Minden kezelés célja, hogy az ödémaképződést lassítsd, visszaszorítsd és az ennek ellenére is összegyűlő folyadékot az egészséges keringésű területre tereld.

A nyiroködéma kezelésének két szintje van

 1. Orvosi kezelés, amit nyiroködéma szakrendelőben vagy ezzel foglalkozó kórházi osztályon végeznek. Ez rövid távú, néhány napos intenzív kúra abból a célból, hogy a súlyos ödémás állapotból kihozzanak, gyorsan csökkentsék az ödémát és hazabocsássanak.
 2. Otthoni, fenntartó kezelés. Az év további 360 napját jelentő időszak. Ebből következik, hogy a számodra sokkal fontosabb, mint a kórházi kezelés. CSAKIS RAJTAD múlik, hogy milyen állapotot tartasz fenn és elkerüld, hogy ne romoljon annyira az állapotod, hogy kórházi kezelésre szorulj.
blank

Miért megállíthatatlan az ödéma?

A nyirok egészséges emberben is minden szívveréssel keletkezik. Azaz amíg a szív dobog, addig nyirok is keletkezik. A nyiroködéma akkor jelenik meg, ha a nyirok összeszedéséért és keringésbe visszajuttatásáért felelős nyirokrendszer nem látja el megfelelően a feladatát, azaz a nyirok nem kerül vissza a vérbe, így a végtagokban (vagy az érintett testtájon) felgyülemlik.

Mivel a nyirok folyamatosan keletkezik, az elszállítási képesség pedig tartósan meggyengült, így a beteg élete az ödéma visszaszorítására tett kísérletek sorozata. Ha kezelsz, az ödéma visszaszorul, de amint abbahagyod a kezelést, máris kezdődik a visszatelődés és csak idő kérdése, hogy láthatóvá, érezhetővé válik.

Nyiroködémás életmód

Az előző mondatból megérthetted, hogy a nyiroködémás élete a betegsége körül forog. Bármit teszel, az hatással lehet a panaszaidra.

Az életmódod tehát a betegség körüli teendők erőteljesen befolyásolják.

Először azokat a lehetőségeket említem, amelyekkel lassíthatod az ödémaképződést vagy a kiürülést gyorsíthatod. Nem ezek fogják teljesen megoldani a problémád, de ha odafigyelsz rájuk, akkor kisebb problémával kell küzdened, mintha nem foglalkoznál velük.

Pihenés felpolcolt végtaggal

Észrevehetted, hogy reggelre az ödémád csökken. Ennek oka, hogy fekvő helyzetben a nyirok egyszerűen “kifolyik” a végtagodból, szétterjed a testedben.

Amint felülsz, felállsz, a gravitáció hatására a nyirok visszasüllyed a láb és kézfejbe.

Ez használd ki, azaz napközben is pihenj le 15-20 percre, felpolcolt végtagokkal.

Mozogj rendszeresen

A nyirokkeringés (de a vénás keringésé is) természetes motorja az izmok ritmusos összehúzódása. Az izomműködés “pumpálja” vissza a nyirkot és a vénás vért a végtagokból szív irányába.

A mozgáshiány önmagában fokozza az ödémát.

A napi testmozgás a nyiroködéma csökkentés legtermészetesebb és legolcsóbb módja.

Nem kell versenysportra gondolnod. A séta, nordic walking, kerékpározás kiváló.  A lényeg, hogy fokozatosan belekezdve napi szinten legalább 50-60 percet kell erre szánnod.

Jó (de szerintem kevésbé hatékony) a nyiroködéma torna is (ezt akár a nappalidban is végezheted).

Ügyelj a testsúlyodra!

Az elhízás és nyiroködéma kéz a kézben járnak! Az elhízás fokozza a nyirokképződést, mert a zsír gazdag érhálózattal rendelkezik, sok vizet tart vissza, így több nyirok keletkezik.

A felesleges kilók leadásával a tüneteid is javíthatod.

Táplálkozz változatosan

Kerüld az állati zsírok, fehérjék fogyasztását, ha tudod, hagyd el teljesen. Ezek fokozzák a nyirok töménységét, ami fokozza az ödémaképződést és a szövetek között lerakódva súlyosbítják a keringési zavart.

A zöldségfélék és a gyümölcsök tegyék ki az étrended döntő hányadát.

Nincs azonban speciális, minden nyiroködémásra érvényes diéta.

Egyes (gyógy)szerek fokozzák az ödémaképződést

Egyes vérnyomáscsökkentők (kalcium-csatorna blokkolók), hormonok (fogamzásgátlók), szteroid és non-szteroid gyulladáscsökkentők, cukorbetegség ellenes szerek fokozzák az ödémaképződést.

Cseréld le vagy hagy el a “gyanús” szereket. Kérd ebben orvosod tanácsát.

A meleg fokozza az ödémaképződést

A tavasztól őszig terjedő időszakban a nyiroködéma fokozódik. A meleg hatására a bőrerek kitágulnak, több vért fogadnak be és ezzel több nyirok keletkezik.

Viselj könnyű, jól szellőző ruhát. Kerüld a napozást, a meleg helyen tartózkodást.

A melegvizes kád és medencefürdő, a szauna minden formája, a vákuumos testkezelések egyaránt kerülendők.

Fordíts sok figyelmet a bőrápolásra

Az ödémás és feszülő bőr sérülékeny, a rossz keringés miatt a gyógyhajlama rossz. Ezért óvd a lábad minden sérüléstől, rovarcsípéstől, sebzéstől. Különösen ügyelj a körömápolásnál.

Erre a célra kiváló a kötözés. Ödémacsökkentő szerepe  minimális. Az ujjak közötti, sérülékeny redők védelme, a sérülések megelőzése a célja. Nyirokcsorgás, fekély esetén a sebvédelemre és a fertőzések megelőzésére is kötözés szükséges.

A felsoroltak azonban csak hozzájárulnak az ödémacsökkentést célzó kezelésekhez.

Nyiroködéma kezelése

Fáslizás

Azoknak ajánlott, akik relatíve keveset mozognak.

Alacsony rugalmasságú fáslit használj hozzá, mely alá tegyél habszivacs nyomáselosztó alátétet. Gyorsan kiszorítja az ödémát, így meglazul, lebomlik. Rendszeresen újra le kell venned és ismét feltenni.

A kéz-lábfejen szorosabb legyen, mint fentebb, így könnyebben mozdul el a nyirok.

Elhízott, vaskos combról a fásli gyorsan lepereg, a hajlatban összegyűlik és bevág. Igazítsd meg! Tekerd le és rakd fel újra rendesen.

Rugalmas harisnya (kesztyű)

Azoknak ajánlott, akik sokat mozognak, mert felerősíti az izommozgás ödémacsökkentő hatását.

Kevésbé szoros, mint a fásli, azonban annál rugalmasabb. Felvétele nem könnyű, különösen elhízottak és mozgáskorlátozottak számára. Kérd hozzátartozód segítségét.

Testmozgáshoz MINDIG használj rugalmas harisnyát, mert a mozgás+komressziós harisnya sokkal hatékonyabb, mint magában csak a mozgás vagy csak a harisnya.

Kézi nyirokdrenázs

Ez egy finom mozdulatokkal végzett masszázs, mellyel az ödémát az ép keringésű terület felé simítja, tereli a terapeuta.

A kézi nyirokdrenázst az 1930 as években fejlesztették ki. Nincsenek meggyőző bizonyítékok arra vonatkozóan, hogy hatékony lenne. Ennek ellenére kiterjedten alkalmazzák, mert ez a “hagyomány”, hiszen száz éve így történik. Nyugaton egyre inkább megkérdőjelezik a létjogosultságát.

A szükséges kezelésszámban a többség számára megfizethetetlen. További probléma, hogy a kezelést soha nem akkor kapja a beteg, amikor leginkább szüksége van rá, hanem amikor a masszőr ráér és fogadja.

Elektroterápiás nyirokdrenázs

Az elektromos impulzussal kiváltott izomösszehúzódások a járáshoz, azaz a nyirokkeringés legtermészetesebb motorjához hasonlóan javítják a keringést, csökkentik az ödémát.

Az izomstimulátor gépek olcsóbbak, mint a nyirokmasszázs gépek és hozzájárulhatnak a duzzanat csökkentéséhez a nyiroködéma minden súlyossági formájában

Veinoplus V.I. stimulátorVeinoplus VI visszérkezelő stimulátor

 • alkalmas a különböző eredetű lábdagadás enyhítésére (trombózis utáni szindróma, nyiroködéma, kardiális ödéma)
 • fő felhasználása a visszeres panaszok kezelése
 • a visszérelégtelenség összes stádiumában kiváló, legyen az nehézláb, lábfájdalom, lábdagadás vagy akár visszeres fekély
 • nagyon egyszerű kezelés
 • 20 perces program, mely a panaszoktól függően naponta 1-2-3x alkalmazandó
 • otthoni használatra javasolt
 • ára 35-40 ezer forint között mozog
 • vásárláshoz kattints ide vagy a képre

Gépi nyirokdrenázs

Tanulmányokkal igazoltan a leghatékonyabb ödémacsökkentő módszer. A kompressziót alkalmaz, azaz a végtagra tett mandzsettát fújja fel, ez összenyomja a bőrt, és az alatta levő lágy szöveteket, “kinyomja” a nyirkot a szövetek közül, a nyirokerekből, sőt még a vénás vért is a vénákból. A mandzsetta légrekeszeit egymás utáni fújja fel (alulról felfelé irányban), így a nyirok és vér is felfelé terelődik, az ép terület felé.

A gépi nyirokdrenázs egyaránt segíti az artériás, vénás és nyirokkeringést, továbbá csökkenti a trombózisveszélyt. Lassan, de biztosan át fogja venni a többi módszer helyét az otthoni, fenntartó kezelésben.

Power Q-1000 Plus nyirokmasszázs géppower q-1000 plus nyirokmasszázs gép

 • egyszerűen használható nyirokmasszázs gép
 • enyhe nyiroködémára
 • 4 légrekesz
 • láb, kar, törzs kezelőmandzsetták M-L-XL méretekben
 • kezelési nyomás minden légrekeszben azonos
 • rendkívül egyszerű használat
 • otthoni használatra
 • ára 99 ezer forinttól, a mandzsetták száma, mérete függvényében
 • vásárláshoz kattints ide vagy a képre

Power Q-2200 nyirokmasszázs gépPower Q-2200 nyirokmasszázs gép

 • közepes tudású nyirokmasszázs gép
 • enyhe és középsúlyos nyiroködémára
 • 4 légrekesz
 • láb, kar, törzs kezelőmandzsetták M-L méretekben
 • kezelési nyomás minden légrekeszben azonos
 • 4 féle kezelőprogram
 • egyszerű használat
 • otthoni használatra, kozmetikai szalonba
 • ára 115 ezer forinttól, a mandzsetták száma, mérete függvényében
 • vásárláshoz kattints ide vagy a képre

Power Q-1000 Premium nyirokmasszázs géppower q-1000 premium nyirokmasszázs gép

 • magas tudású nyirokmasszázs gép
 • a nyiroködéma minden formájában kiváló
 • 4 légrekesz
 • láb, kar, törzs kezelőmandzsetták M-L-XL méretekben
 • kezelési nyomás légrekeszenként állítható
 • nyomástartási idő állítható
 • egyszerű programozás és kedvenc program elmentése
 • otthoni, kozmetikai és rendelői használatra egyaránt
 • ára 180 ezer forinttól, a mandzsetták száma, mérete függvényében
 • vásárláshoz kattints ide vagy a képre

Ön-nyirokdrenázs

A beteg által végezhető nyirokdrenázs, melynek technikája, mozdulatai néhány óra gyakorlással elsajátíthatók.

Az alábbi filmben az ön-nyirokdrenázs technikát mutatom be, lépésről lépésre. A gyakorlatok felvételei a texasi MD Anderson Cancer Clinic, egyetemi kórház betegtájékoztató filmjéből származnak.

Kar kezelésre mindenkinek, a láb kezelésére a vékony, hajlékony, mozgékony emberek számára kiváló! A láb önkezelését a testes, elhízott, mozgásban korlátozott emberek általában nem tudják végrehajtani, mert nem tudnak lehajolni a saját lábukhoz.

Mindent egyben a nyiroködémáról

A nyiroködémával kapcsolatban számos cikket írtam már. Az okairól, a tüneteiről, a kezelési lehetőségeiről, diétáról, gyógytornáról, önmasszázsról, stb.

Ha szeretnéd ezeket megkapni, hogy mindent megtudj, akkor add meg az email címed és nyomd meg az “OK”-t! Az Adatvédelmi szabályzatot itt olvashatod el.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Wordpress (44)
 • comment-avatar

  A nyiroködéma nem halálos betegség, de éveken, sőt inkább évtizedeken át keseríti az ember életét. A kezelésében az orvos vagy fizikoterapeuta csak tanácsokat ad, megtanítja, hogy mit kell csinálni, de Önnek kell a kezeléseket elvégezni. Ha saját maga nem tudja, akkor kérje családtagjait, ismerőseit vagy vegyen igénybe háziápolási szolgálatot.

 • comment-avatar
  Erika 2 hónap

  Tisztelt dr Ur ezek szerint aki ezeket nem tudja megoldani napi szinten faslizni magat ,mert korhaz es redeloi kezeles semmit nem.er es semmi.nem.gyogyitja meg csak.masszor vagy nem.tudom.mi. akkor marad halal??

 • comment-avatar

  A Power Q készülékcsaládot javaslom. Ide kattintva találja.

 • comment-avatar
  Hajnalka 2 hónap

  Udvozlom erdekelne a gep hol lehetne megvasarolni?

 • comment-avatar

  Az Édesanyját több probléma érinti. A daganat miatti mellműtét során eltávolították a hónalj alatti nyirokcsomókat és ezzel megsérültek a nyirokerek is. Ha kapott sugárkezelést, akkor az tovább rontotta a nyirokereket. Nyirokerek kiirtása miatt a nyirok nem tud “kifolyni” a kézből. A duzzanat emiatt keletkezik. Tetézi a bajt bénulás. Mivel a vérkeringést az kar izmai segítik (amikor összehúzódnak, akkor “pumpálják” a vért és nyirkot). A mozdulatlanság fokozza a duzzanatot.
  Mind a bénulás, mind a műtét által kiirtott nyirokrendszer végleges állapotot jelent, így nem várható a duzzanat javulása.
  Élete végéig kezelésre fog szorulni. A cikkben ennek lehetőségeiről olvashat. Ezeket kell otthon alkalmazniuk.

 • comment-avatar
  Natália 6 hónap

  az a kérdésem lenne édesanyám decemberben mel műtéten eset átt le vették a melét lehetséges, hogy most amiatt van még duzadva azon a felén a keze? Ő keveset mozog mert le van benulva csak a bal kezét tudja mozgatni. Előre is köszönöm a válaszát. Tisztelettel Natália

 • comment-avatar

  A sugárkezelés egy durva, roncsoló beavatkozás. Elpusztítja a daganatsejteket, de a kezeléstől ez egészséges sejtek, képletek, erek, nyirokerek is “elégnek”, tönkremennek. A sugarazás után a kar dagadása szokványos jelenség, a betegek élete végéig elkíséri a kar dagadás. Az így létrejött betegség a nyiroködéma. Itt olvashat róla. Itt pedig a nyiroködéma kezelési lehetőségeiről.
  A férje helyzetét nehezíti a trombózis, ami egy vérrög, ami valószínűleg szintén a sugárkezelés miatti gyulladás következménye. Ha 3 hónapnál régebbi, akkor már nem várható, hogy eltűnik. Azt, hogy a nyiroködéma kezelését megkezdheti-e kézi nyirokdrenázzsal, kompresszióval, gépi kezeléssel a kezelőorvosa döntheti el. Ha a vérrög elmozdulása nem várható (általában 90-100 nap alatt véglegesen “szervül”, azaz hozzánő az érfalhoz), akkor a duzzanat kezelése megkezdhető, ha a trombus még nem rögzült, akkor a kezelés nem kezdhető el.
  Ezt csak a kezelőorvosai tudják eldönteni.

 • comment-avatar
  Panni 6 hónap

  A férjemet mütötték hónanji block dissektió. Utána alakult ki a bal kar dagadása, erős állandó fájdalommal járt. 10X sugarat kapott ami tovább rontotta. Nem tudom hová forduljunk mert semmi javulás! hová vagy kihez forduljunk,mert már mind a ketten kibukunk. Köszönöm ha válaszol! Üdvözlettel Panni

 • comment-avatar

  Ezt honnan vette?

 • comment-avatar
  Imre 6 hónap

  A múlt század elején úgy kezelték ,hogy egy vászonzsákot varrtak a láb méretére és ezt megtöltötték alud tejjel és ebbe helyezték a lábat .Az alud tejet naponta többször cserélték. Néhány hét alatt a probléma örökre meg oldódott! Népi gyógyászat!

 • comment-avatar

  Vannak köztük jó eszközök és vannak olyanok, amik nem valók kezelésre. Én ezeket ajánlom, kattintson a linkre.

 • comment-avatar
  Kata 8 hónap

  Köszönöm a gyors választ Doktor úr!Önnek mi a véleménye itt az interneten reklámozott masszírozó gépekről?Ez orvosilag ajánlott?Köszönöm.

 • comment-avatar

  A fekély az már egy súlyos szövődmény, amit a nagyon elhanyagolt állapot okoz. Ha naponta kap kezelést, akkor lassan -néhány hónap alatt- javulhat az állapot. Ha nem kap napi kezelést, akkor… A leírása szerint azonban hazánk legismertebb nyiroködéma rendelőjében, azaz legjobb helyen gondozzák. Ha ők nem tudják a javítás módját…

 • comment-avatar
  Kata 8 hónap

  Én 5 hónapja táppénzen vagyok ezzel a betegséggel.A Szent István kórházban kezelnek.Fekélyes a lábam és nagyon dagad.Túlsúlyos vagyok.Nem tudok menni hosszabb távon-és állni sem.Fog ez javulni valaha?Vagy szinten tartható ez az állapot.Dolgozni menni nem tudok-ezzel a betegséggel leszázalékolják az embert?Köszönöm.H.K.

 • comment-avatar

  Ez azt jelenti, hogy a nyiroködémája nincs megfelelően kezelve. Nyiroködéma szakrendelőbe jelentkezzen vagy keressen nyirokterapeutát. A nyiroködéma rendszeres kezelést igényel, egy életen át, gyakorlatilag minden nap!

 • comment-avatar
  Beatrix 8 hónap

  Szép napot egy olyan kérdésem lenne hogy bevizesedett kéz kifalad folyik a víz belőle és nem áll el hova kell fordulni és mit lehet tenni ellene?
  Válaszát előre is köszönöm

 • comment-avatar

  Ahogy írja, a daganat elzárja a nyirokutakat. Olyan akadályt képez a nyirokkeringésben, mint amikor a kerti locsolótömlőt megtöri. Majdnem teljesen elzárja a víz útját, épp csak csordogál pár csepp. A megoldás az akadály eltávolítása. Enélkül bármilyen kézi-gépi kezelés a panaszok fokozódását okozza.
  A kezelése az onkológusa kezében van. Ő tudja megítélni, milyen tünetcsökkentő kezelés jöhet szóba az Ön esetében. A leírása alapján azt tanácsolom, ne kezdjen önkezelésbe, mert inkább ártani fog, mint segíteni.

 • comment-avatar
  M. Gyuláne 8 hónap

  Vastagbél daganattal műtöttek de sajnos áttétek lettek es egy daganat pont a had alján van amiafyékban elzárja az utat. Sajnos a jobb lábam nagyon eldagad fáj és feszitő érzés van bent. Most már járni is alig tudok. Mit javasolns?különben jól vagyok. Kérem segitsen. Tanácsával.köszönöm.

 • comment-avatar

  A nyirokcsorgás oka a nem megfelelően hatékony ödémacsökkentő kezelés. MInél több az ödéma, annál nagyobb a feszülés és annál inkább csorog. A csorgást az ödéma visszaszorításával lehet csökkenteni. Ha a feszülést egy bizonyos szint alá csökkentik, akkor megszűnik a csorgás is. A nyirokcsorgás előrehaladott állapotot jelez. Innen csak összetett, több módszer napi rendszerességű alkalmazásával lehet kimászni. A fáslizás, kézi, gépi és ömnasszázs, a testmozgás, a diéta és minden apró praktika egyszerre alkalmazása segíthet.
  Attól, hogy fáslizva van a lát, még csak a teendők 3-5%-a van kész. 95%-ban még kezeletlen. A javuláshoz több kell. És ez nagyon nehéz a beteg számára.

 • comment-avatar
  Gerti 8 hónap

  Nagyon köszönöm ezt a hasznos összefoglaló információt a nyiroködémáról ! 2005 óta szenvedek vele a Szent István kórházba jártam évekig kezelésre! 3 éve a balalsó lábszáram körkörösen kifekélyesedett 30cm hosszan! A legrosszabb,hogy állandóan folyik a nyirok ami a speciális kötszerek ellenére is mar! Fáslizza a férjem mind a kettőt! Most hallok először Öntő a habszivacs nyomáselosztóról! Ezt használhatom kötés fellett a fekélyes lábamon is! Mivel lehetne még csökkenteni a nyirokcsorgást ne marja állandóan a hatalmas sebet az előadáson elhangzott fáslizás,pócolás mellett! Köszönöm szépen! Sokat tanultam felidézve a régi oktatásokat!Gerti

 • comment-avatar

  Ki kell vizsgáltatni, hogy mi okozza a fájdalmat és annak megfelelő kezelést adni. Ha nem tudjuk, hogy mi okozza, azt sem tudjuk, hogy mi lenne jó rá. Okozhatja ízületi gyulladás, érszűkület, neuropátia, köszvény, és més is. Ezekre más kezelés kell. Forduljon orvoshoz és kérje a kivizsgálását.

 • comment-avatar
  Timea 10 hónap

  Jó napot nekem a labujaiban vannak nagy fájdalmak. Mit lehet teni ijen esetben lene rá valami krém vagy tabletta mert én maszirozom setalokis de a fájdalom nagy Bene ez 2 hete tart

 • comment-avatar

  Hát ez jó kérdés…. ha a háziorvos nem látja, akkor más orvos fogja?
  Elvileg a nyiroködéma a belgyógyász, bőrgyógyász, esetleg angiológus “felségterülete”. Ma már vannak kifejezetten nyirokbetegséggel foglalkozó specialisták is, akiket nyiroködéma szakrendelőben találhat meg. Ezekhez a háziorvosa irányíthatja (vagy magánúton ön is bejelentkezhet).

 • comment-avatar
  Maria 1 év

  Szép napot! Szeretném meg tudni hová lehet fordulni nyiroködéma problémával!! A házi orvosom szerint a bokáim nincsennek bedagadva, kardiologusnál voltam .nem sziv probléma !!

 • comment-avatar
 • comment-avatar
  Gizi 1 év

  Tisztelt Doktor Úr! Két napja írt levelemre, tegnap kaptam kaptam az e-mail címemre értesítést, hogy válasz érkezett. Sajnos a választ nem lehet megnyitni. Nem tudom, milyen probléma adódhatott. A válasz itt sem jelenik meg, ahol írtam Önnek. Kérem szíveskedjék újra elküldeni. Hálás köszönettel.

 • comment-avatar
  Gizi 1 év

  Tisztelt Doktor Úr! Tavaly nyáron mindkét lábamat megcsípte valami rovar. A csípések helye hólyagos és dagadt lett. A háziorvos szerint azért dagadt, mert nyirokkeringési problémám lett. A jobb lábamon lévő csípés a térdemhez közel volt, és az is bedagadt. Felkerestem egy érsebészt, aki megállapította, hogy mindkét alsó végtag mélyvénás keringése végig megtartott. /VFC,VFS, VP, V poplitea területén thrombosisra utaló jelek nincsenek. Kizárta a nyirokkeringési problémát is, azt mondta, nem kell nyirokmasszást alkalmazni. Azt mondta használjak kompressziós zoknit és egyek Detralexet. Kiderült, hogy térdprotézis műtétre lesz szükségem, ami 2020. februárban meg is történt. Az ortopéd sebész szerint félév, mire teljesen rendbe jön a lábam. A műtét óta dagad a lában, ezért ismét felkerestem az érsebészt, aki megvizsgált, de most sem mondott semmit a nyirokkeringéssel kapcsolatban. Most a Vessel Due gyógyszert írta fel. A bokám fölött 10 cm-rel estére egy kitüremkedés lesz. Kérdésem az lenne, hogy ez már valóban egy nyirokkeringési probléma-e? A kiírt gyógyszert még nem váltottam ki. Ez a gyógyszer megfelelő-e erre a problémára? Én meg tudnám csinálni a nyirokmasszást, mert könnyen le tudok hajolni a lábamhoz. Szeretném, ha küldene a Doktor Úr egy videót arról. hogyan kell helyesen csinálni. Előre is tisztelettel köszönöm.

 • comment-avatar

  Kevés infót adott, még olyan alapvetően fontos információkat sem, hogy a daganat mikor keletkezett, milyen kezelést kapott rá (volt-e műtét, kemo, besugarazás).
  Így még az sem világos, hogy a daganat vagy áttéteinek terjedése vagy daganat megállító kezelések következtében alakultak ki a panaszai.
  Ennyi alapján csak általános elveket tudok mondani.
  Ha a nyiroködémája a műtét és besugarazás után alakult ki, és maga a daganat elpusztult, nem kimutatható, akkor nem értem, mitől tartanak, hogy mi lenne a kockázat? Ha nincs már daganat (volt, de kivették, elsugarazták), nem is lehet terjeszteni a kar masszázsával.
  Ha azonban a daganat kezeletlen és ennyire szétterjedt, akkor nehezebb a döntés. A fájdalom megszüntetése megkönnyítené az életet, de elképzelhető, hogy gyorsíthatja a daganat terjedését.
  Tipikusan a melyik ujjunkat harapjuk, hogy ne fájjon kérdés! Ha nem kezeli az ödémát, akkor a feszülés kínozza, ha kezeli akkor esetleg gyorsíthatja a terjedését.
  Nagyon nehéz kérdés, hogy melyik döntés a helyes! Az orvosának és Önnek ezt kell mérlegelniük.

 • comment-avatar
  Derecskei Magdolna 1 év

  Tisztelt doktor úr! Tüdő, mell, nyirok, medence és combcsont daganatom van. Bal karomon jelentős ödéma alakult ki. Orvosom szerint semmilyen nyirokkezelést nem vehetek igénybe, mert “többet ártana mint használna” (?)
  Nem az ő döntését szeretném felülbíráltatni, de több szem többet lát alapon hátha Ön tud tanácsot adni. Válaszát előre is köszönöm
  Derecskei Magdolna

 • comment-avatar

  NYiroködéma semmilyen gyógyszerrel nem kezelhető. A dimotecnek semmilyen hatása nincs rá, felesleges szednie.

 • comment-avatar
  Kollár Jánosné 1 év

  Kérdezném, eddig soha nem volt gondom nyirokkal, mi okozza a bal lábamon tapasztalom 3 hete a püffedést a bokánál. Vizelet rendben . hallottam a DIMOTEC gyógyszer erre is jó. Szeretném megállítani a folyamatot !! Köszönöm a választ.

 • comment-avatar

  Ha áprilisban volt a trombózis, akkor a vérrög véglegesen “odaragadt” a vénájába. Ez egyben azt is jelenti, hogy innentől a lábdagadásra állandóan számítani kell és ez ellen tennie kell. Ha nem mozog, akkor a trombózis kiújulásnak sokkal nagyobb az esélye, mint akkor, ha naponta többször is tesz 15-20 perces sétát. A kompressziós harisnya csak mozgás közben ér valamit! Ha ágyban fekszik, akkor a harisnyának semmi előnye, viszont kényelmetlen.
  Tanácsom: kezdjen sétálni! Sétához mindig vegye fel a kompressziós harisnyát, mert ezzel a járás vérkeringést javító hatása fokozódik.
  Olvassa el ezt a cikkem is.

 • comment-avatar
  Hidvegi Eva 1 év

  Tisztelt Doktor úr! Aprilis elején mélyvénás trombózissal kerültem kórházba. Kiderült, a trombus mar elérte a tüdőmet embóliával 4 napig szigoruan ágyban voltam. 73 éves vagyok. 10 nap utan hazaengedtek azota orvos nem látott, Pradaxát szedek 2×1-et.minden nap a jobb lábamra felhúzom a kompressziós harisnyát. A mozgás elég kevés heti 3 alkalommal 2 es fel óra mig aź élelmet beszerezzük. Nem birom a meleget a nyár mégjobban megvisel. A napi előirt ágytornat és légzést megcsinálom.kell -e egész nap viselni a harisnyát, 13 hete reggeltől estig rajtam van. Koszonom a választ.

 • comment-avatar

  A nyiroködéma általában épp ellentétesen “mozog”, azaz éjjel (a vízszintes testhelyzet miatt) az ödéma csökken és reggel, felkelés után, az aktivitással együtt kezd szaporodni.
  Kardiológushoz kellene elmennie, amint lehetséges. A szívet és annak pumpafunkcióját kellene kivizsgálni.

 • comment-avatar
  Kelemen Erzsébet 1 év

  Köszönöm, nagyon hasznos cikk. Nekem 1 éve duzzad mindkét kezem. Reuma vizsgálatok, komolyabb vérvételek is negatívak. Régebben súlyzós edző voltam30 evig-55 éves vagyok. Egész nap feszül a kezem, ha tornaztatom is, éjjel–reggel fokozódik. Nem küldtek tovább. Kiborit ez, h nem tudom mit csináljak, egyre rosszabb.

 • comment-avatar

  Olvassa el ezt a cikkemet. Benne a részletes válasz.

 • comment-avatar
  Dallos Istvánné 1 év

  Tisztelt Doktor Úr. Vénás elégtelenségem van /idült/, bokáim dagadnak, szedtem detralekszet, vessel duét, semmi javulás, most a cyclo3forttal probálkozom, gyógyharisnyát is hordok, mozgok, mit tanácsol még. köszönettel Dallosné.

 • comment-avatar

  A lábdagadásnak sokféle oka lehet. Okozhatja szív, vese betegsége, visszeresség, stb. A lehetséges okokról itt olvashat. Ezeket lépésről lépésre ki kell vizsgálni és ha minden ok kizárt, akkor “marad” a nyiroködéma.
  Az, hogy vízhajtóra egyáltalán nem reagál a duzzanat, valószínűsíti, hogy nyiroködémáról van szó.
  Általában a kivizsgálás során belgyógyász (kizárja a vesebetegséget), kardiológus (kizárja a szívbetegséget), érsebész (kizárja a visszerességet) a sorrend. Mire “végére ér a sornak” azért általában kiderül, hogy nyiroködémáról van szó.

 • comment-avatar
  Andrea 1 év

  Tisztelt Doktor Úr!
  A lábfejem /mindkettő/ kezdett el dagadni. Háziorvosnál jelentkeztem, hogy hová kellene vele mennem. Azt nem tudtam meg, viszont kaptam Fruon-40 tablettát. Nem használt. Most már lassan hatodik hete szedem. A dagadás térd fölé és sokszor szerintem még följebb is megy. Voltam urológián, javasolták a vízhajtó további szedését. Az ödémát nálam fel sem ismerték, de nem is irányítottak olyan orvoshoz, aki ezt felismerhette volna. Belgyógyász szívorvos is vizsgált. Ezek után szeretném megtudni, milyen orvoshoz kellett volna mennem? És ez vajon nyiroködéma?

 • comment-avatar
  Dr. Zátrok Zsolt 2 év

  El kellene olvasnia az írást, amihez a kérdést feltette.

 • comment-avatar
  Gergő 2 év

  Jó estét ! Dr. Zátrok Zsolt kérdésem a következő lenne : A lábujjakon apró Tudorok a Limfödéma
  által hogyan tüntethető el ? Illetve mit lehetne rá használni ….

 • comment-avatar
  Magdi 2 év

  Köszönöm ezt a hasznos talyekoztatast,erről a betegségről ritkán tályékoztatják az embert pedig biztos sok ember szenved ebben a betegségben,én most februárban kapta, egy daganatos nyitok csomó eltavolításánál,és csak az egyik lábam dagad.

 • comment-avatar
  Dr. Zátrok Zsolt 2 év

  Köszönöm a visszajelzést! Használja a keresőt! A nyiroködéma keresőszóval több cikket is talál, ami több szempontból is segít megismerni a betegséget.

 • comment-avatar
  Mária Szabó 2 év

  Hálás szivvel köszönöm a betegségről szóló sokrétű felvilágositást.Erről a betegségről ritkán hallani,pedig ugy gondolom sokan szenvedünk benne.