A nyiroködéma kezelése a mindennapokban

A nyirokbetegség oka szerteágazó lehet, az érintett terület és a tünetek súlyossága is különbözhet, a kimenetele azonban többnyire ugyanaz: “elkísér” majd egész további életedben. Ezért aztán úgy kell kialakítanod az életmódod, hogy abban a nyiroködéma kezelése állandó szerepet kapjon. A napi programban a tüneti kezelésnek,  a rendszeres fizikai aktivitásnak és a betegségnek megfelelő táplálkozásnak mindig benne kell lennie.

A nyiroködéma kezelése

A fizikoterápiás kezelések célja, hogy a beteg nyirokerek területén az ödéma felszaporodást meggátold vagy legalább akadályozd. Illetve olyan testtájra mozgasd, ahol a nyirokerek még épek és képesek felvenni és elszállítani a nyirkot.

Ezt mechanikus módszerekkel érheted el:

rugalmas pólya (fáslizás) és/vagy kompressziós harisnya

Egyes orvosok szerint a fáslit állandóan viselned kell, de ha egyébként teljesen inaktív vagy, akkor a fásli alig segít, sőt rendkívül kényelmetlen.
Mások szerint a rugalmas pólya akkor tud segíteni neked, ha aktív vagy, sokat mozogsz, mert ilyenkor az anyag rugalmassága és az izmok összehúzódása egymást segítik.

a végtag naponta többszöri felpolcolása. Megfigyelhetted, hogy a duzzanat általában ébredés után kisebb (mert a fekvő helyzetben a nyirok egyszerűen “kifolyik” a végtagból). Ezért érdemes naponta többször rövid pihenőket beiktatnod, fekvő vagy félig fekvő testhelyzetben a lábaid magasabbra emelni, mint ahol a csípőd van. Kar esetében a vállad legyen alacsonyabban, mint a karod.

kézi nyirokmasszázs

A manuális nyirokmasszázs szerepe igen jelentős, mely növeli a nyirokerek befogadó kapacitását és így mérséklődik a nyirokfelszaporodás üteme.
Ennek elsősorban veleszületett nyiroködémában van szerepe, hiszen itt megvannak a nyirokutak és a nyirok rajtuk keresztül terelhető.
Ha azonban a nyirokutakat átvágták, kiirtották, besuigarazták, akkor a nyirok csak a szövetek közötti tárben terelhető – ilyenkor a “nyirokkapu-nyitó” masszázsnak minimális szerepe van.
A legtöbb betegnek a kézi nyirokmasszázs lenne a leghatékonyabb, azonban a legtöbben nem képesek megfizetni annyi masszázst, amennyi az állapot fenntartáshoz kellene. Önmagában havi 2-3 masszázs hatása a betegségre elhanyagolható.
Ezért ma otthoni, mindennapi kezelésre a nyirokmasszázs gépek a legjobban beváltak, ezek jelentik a legnagyobb segítséget.

gépi nyirokmasszázs

A kezeléshez több légrekeszből álló kezelőmandzsettát húznak az alsó vagy felső végtagra, esetleg a törzsre, attól függően, hogy hol alakult ki az ödéma. A készülék egymás után levegőt fúj a légrekeszekbe. Ez összenyomja az alatta levő területet, és megindul a nyirok áramlása abba az irányba, ahol nincs leszorítás. Így szépen, fokozatosan terelhető az ödéma olyan területre, ahol ép a nyirokkeringés és “felszívja”.
A nyirokmasszázs gép -bár hatékonysága csekély mértékben elmarad a kézi masszázsétól- a legjobb választás otthoni, fenntartó kezelésre. Mindig rendelkezésedre áll, nem kell bejelentkezni, kivárni a sorod – akkor használod, amikor arra a legnagyobb szükséged van és nem pedig akkor, amikor ráér, hogy fogadjon téged.
A nyirokmasszázs gép helyesen használva mellékhatásmentes. Az állapotod függvényében naponta több kezelést is végezhetsz. Jobb több rövid és enyhe kezelés, mint egy hosszú, erős.
Túl magas nyomással kárt okozhatsz magadnak. Saját érdekedban alacsony nyomást használj. Kezdetben 20-25 perc kezelés és maximum 50-60 Hgmm nyomás legyen. Módosítani a hatás figyelembe vételével lehet, ha szükséges.
Szívritmuszavarban, szívelégtelenségben, magas vérnyomásban mindig csak egyetlen mandzsettát használj, ne kezelj egyszerre több helyen!

izomstimulátor (EMS) készülék

Annak ajánlom az ilyen készüléket, akinek enyhe vagy közepes láb vagy kar nyiroködémája van és nem tudja megfizetni a drágább nyirokmasszázs gépeket. A stimulációs kezelés során a végtagra különböző magasságban felhelyezett elektródákon keresztül leadott elektromos impulzusok hatására az izmok összehúzódnak és ezzel hasonló eremény érhető el, mint a sétával, úszással, kerékpározással – csökken az ödéma.

Egyéb tudnivalók nyirokbetegségben

Nagy figyelmet kell fordítanod a bőrvédelemre, valamint a gondos körömápolásra. Nagyon fontos a feszülő bőr és körmök tisztán tartása és védelme a sérülésektől. Kerülnöd kell a bőr kiszáradását. Házimunka és egyéb, a bőrsérülés kockázatát magában foglaló munkák esetén viselj  védőkesztyűt.

A betegség részeként megjelenő ekcémát, cellulitiszt, sebet, fekélyt mindenképp kezelned kell.

Kerülni kell a napozást, a szaunázást és a túl forró fürdőt.

Kevesen tudják, de nyiroködémás karból a vérvétel is tilos és az érintett karon vérnyomást sem szabad mérni.

Az alumíniumsókat tartalmazó dezodorok helyett az adalékmentes bio-dezodorok javasoltak – ezek nem terhelik túl a nyirokrendszert mérgekkel.

Táplálkozás és nyiroködéma

A kutatások összefüggést mutattak ki az elhízás és a nyirokbetegség között. Az állati eredetű táplálékok (húsfélék, felvágottak, tojás, tejtermékek) komplex fehérjéi megterhelik a nyirokrendszert. Lehetőleg ne fogyassz ilyeneket! A nyiroködémás számára (is) a vegetáriánus étrend a legkedvezőbb. Egészséges étkezéssel sokat tehetsz a nyirokrendszered védelmében.

Az elhízás súlyosbítja a nyiroködémát, sőt gyakran pár kiló hízás “robbantja be a betegséget”. Minden leadott kilogrammal enyhítheted a nyirokkeringésre háruló terhet. Kisebb test, kisebb mennyiségű nyirok, kisebb munka az összegyűjtése is.

Törekedj a normál testsúly visszaállítására. Ebben két fő segítséged a mértékletes étkezés és a rendszeres fizikai aktivitás.

Rendszeres testmozgás szerepe

Egészséges emberben is az izmok összehúzódása biztosítja a nyirok áramlását. Amikor az izom összehúzódik, nyomást gyakorol az izmok mélyén futó nyirokerekre és így préseli a szív irányába a nyirkot. Az izomrostjaidnak 10%-a még alvás közben is egymást váltva összehúzódik és ezzel biztosít egy “alap” izomtónust.

A fentiekből következően a rendszeres testmozgásnak különösen nagy a jelentősége a nyirokbeteg életében!

Heti minimum három alkalommal végezz olyan testmozgást, amely alaposan megmozgatja a láb és karizmokat. Nyiroködémával azonban ne versenysportra gondolj! A séta, a nordic walking, a (nagyon)lassú kocogás, úszás remekül serkenti a nyirokkeringést.

Ha emeletes épületben laksz vagy dolgozol, mindig a lépcsőket használd. Az álló-ülő munka rontja a nyirokbetegséget, ha módodban áll, akkor válts mozgásban gazdagabb munkára, de legalább óránként sétáld körül az irodát és mozgasd meg izmaid alaposan.

Ne feledd: a jó nyirokkeringés alapja a rendszeres testmozgás még az egészséges számára is, kiemelten fontos azonban a nyirokbetegnek!

Mindent egyben a nyiroködémáról és otthoni kezeléséről

Szeretnél mindent megtudni arról, hogy mi okozza a nyiroködémát, hogyan tudod a tüneteit "kordában tartani", hatékonyan kezelni?

Ha igen, akkor add meg a mail címed és kattints a “Kérem a tájékoztatót” gombra.

Mivel a nyiroködéma sok állapottal összekeverhető, sokféle oka lehet, kezelése sem egyszerű, így több részre bontottam az információt. Néhány nap alatt mindenre fény derül. Elmentheted, újra megnyithatod, bármikor hasznodra lehet. Bízom abban, hogy a betegség és a kezelési lehetőségek alapos ismerete segít a tüneteid megszüntetésében, állapotod javításában

Adataid önkéntes megadásával és a Kérem a tájékoztatót gomb elfogadásával hozzájárulsz, hogy neved és e-mail címed kezeljük. Ezt a meghatalmazásod bármikor visszavonhatod. Minden levelemben találsz leiratkozási lehetőséget. Adatvédelmi szabályzatunkat itt olvashatod el.

MEGOSZTOM

HOZZÁSZÓLÁSOK

Wordpress (5)
 • comment-avatar
  Dr. Zátrok Zsolt 7 months

  El kellene olvasnia az írást, amihez a kérdést feltette.

 • comment-avatar
  Gergő 7 months

  Jó estét ! Dr. Zátrok Zsolt kérdésem a következő lenne : A lábujjakon apró Tudorok a Limfödéma
  által hogyan tüntethető el ? Illetve mit lehetne rá használni ….

 • comment-avatar
  Magdi 9 months

  Köszönöm ezt a hasznos talyekoztatast,erről a betegségről ritkán tályékoztatják az embert pedig biztos sok ember szenved ebben a betegségben,én most februárban kapta, egy daganatos nyitok csomó eltavolításánál,és csak az egyik lábam dagad.

 • comment-avatar
  Dr. Zátrok Zsolt 10 months

  Köszönöm a visszajelzést! Használja a keresőt! A nyiroködéma keresőszóval több cikket is talál, ami több szempontból is segít megismerni a betegséget.

 • comment-avatar
  Mária Szabó 10 months

  Hálás szivvel köszönöm a betegségről szóló sokrétű felvilágositást.Erről a betegségről ritkán hallani,pedig ugy gondolom sokan szenvedünk benne.