A nyiroködéma kezelése a mindennapokban - Dr. Zátrok Zsolt blog

A nyiroködéma kezelése a mindennapokban

A nyirokbetegség oka szerteágazó lehet, az érintett terület és a tünetek súlyossága is különbözhet, a kimenetele azonban többnyire ugyanaz: “elkísér” majd egész további életedben. A nyiroködéma kezelése nem az évente néhány napos kórházi befekvést jelenti! Úgy kell kialakítanod az életed, hogy abban a nyiroködémáddal törődés állandó helyet kapjon. Ha nem foglalkozol vele, idővel ellehetetleníti az életed. Ha odafigyelsz a testmozgásra, a táplálkozásra, alkalmazod a tüneti kezeléseket, akkor kevés gondot okoz. 

A nyiroködéma kezelése

Sokan azt gondolják, hogy a nyiroködémát kórházi vagy rendelői kezelésekkel lehet rendbe tenni, és ennyi elég is. Tévednek! A nyiroködéma nem vár az évente egyszeri kórházi kezelésre, nem várja, hogy mikor kapsz időpontot. Nem állhat a rendelkezésedre állandóan orvos, ápoló.

A nyiroködéma kezelését ugyan az orvos vagy nyirokterapeuta irányítja (azaz megmondja, hogy mely kezeléseket alkalmazd), de a fáslit nem tehetik fel helyetted, a nyirokdrenázsra nem mehetsz be a kórházba naponta többször. Magadnak kell megtenned.

A nyiroködéma egy olyan betegség, amely szüntelenül és megállíthatatlanul rosszabbodik. Minden kezelés célja, hogy az ödémaképződést lassítsd, visszaszorítsd és az ennek ellenére is összegyűlő folyadékot az egészséges keringésű területre tereld.

Nyiroködémás életmód

Az előző mondatból megérthetted, hogy a nyiroködémás élete a betegsége körül forog. Bármit teszel, az hatással lehet a panaszaidra.

Az életmódod tehát a betegség körüli teendők erőteljesen befolyásolják.

Először azokat a lehetőségeket említem, amelyekkel lassíthatod az ödémaképződést vagy a kiürülést gyorsíthatod. Nem ezek fogják teljesen megoldani a problémád, de ha odafigyelsz rájuk, akkor kisebb problémával kell küzdened, mintha nem foglalkoznál velük.

blank
blank
blank

Pihenés felpolcolt végtaggal

Észrevehetted, hogy reggelre az ödémád csökken. Ennek oka, hogy fekvő helyzetben a nyirok egyszerűen “kifolyik” a végtagodból, szétterjed a testedben.

Amint felülsz, felállsz, a gravitáció hatására a nyirok visszasüllyed a láb és kézfejbe.

Ez használd ki, azaz napközben is pihenj le 15-20 percre, felpolcolt végtagokkal.

Mozogj rendszeresen

A nyirokkeringés (de a vénás keringésé is) természetes motorja az izmok ritmusos összehúzódása. Az izomműködés “pumpálja” vissza a nyirkot és a vénás vért a végtagokból szív irányába.

A mozgáshiány önmagában fokozza az ödémát.

A napi testmozgás a nyiroködéma csökkentés legtermészetesebb és legolcsóbb módja.

Nem kell versenysportra gondolnod. A séta, nordic walking, kerékpározás kiváló.  A lényeg, hogy fokozatosan belekezdve napi szinten legalább 50-60 percet kell erre szánnod.

Jó (de szerintem kevésbé hatékony) a nyiroködéma torna is (ezt akár a nappalidban is végezheted).

Ügyelj a testsúlyodra!

Az elhízás és nyiroködéma kéz a kézben járnak! Az elhízás fokozza a nyirokképződést, mert a zsír gazdag érhálózattal rendelkezik, sok vizet tart vissza, így több nyirok keletkezik.

A felesleges kilók leadásával a tüneteid is javíthatod.

Táplálkozz változatosan

Kerüld az állati zsírok, fehérjék fogyasztását, ha tudod, hagyd el teljesen. Ezek fokozzák a nyirok töménységét, ami fokozza az ödémaképződést és a szövetek között lerakódva súlyosbítják a keringési zavart.

A zöldségfélék és a gyümölcsök tegyék ki az étrended döntő hányadát.

Nincs azonban speciális, minden nyiroködémásra érvényes diéta.

Egyes (gyógy)szerek fokozzák az ödémaképződést

Egyes vérnyomáscsökkentők (kalcium-csatorna blokkolók), hormonok (fogamzásgátlók), szteroid és non-szteroid gyulladáscsökkentők, cukorbetegség ellenes szerek fokozzák az ödémaképződést.

Cseréld le vagy hagy el a “gyanús” szereket. Kérd ebben orvosod tanácsát.

A meleg fokozza az ödémaképződést

A tavasztól őszig terjedő időszakban a nyiroködéma fokozódik. A meleg hatására a bőrerek kitágulnak, több vért fogadnak be és ezzel több nyirok keletkezik.

Viselj könnyű, jól szellőző ruhát. Kerüld a napozást, a meleg helyen tartózkodást.

A melegvizes kád és medencefürdő, a szauna minden formája, a vákuumos testkezelések egyaránt kerülendők.

Fordíts sok figyelmet a bőrápolásra

Az ödémás és feszülő bőr sérülékeny, a rossz keringés miatt a gyógyhajlama rossz. Ezért óvd a lábad minden sérüléstől, rovarcsípéstől, sebzéstől. Különösen ügyelj a körömápolásnál.

Erre a célra kiváló a kötözés. Ödémacsökkentő szerepe  minimális. Az ujjak közötti, sérülékeny redők védelme, a sérülések megelőzése a célja. Nyirokcsorgás, fekély esetén a sebvédelemre és a fertőzések megelőzésére is kötözés szükséges.


A felsoroltak azonban csak hozzájárulnak az ödémacsökkentést célzó kezelésekhez.

Nyiroködéma kezelése

Fáslizás

Azoknak ajánlott, akik relatíve keveset mozognak.

Alacsony rugalmasságú fáslit használj hozzá, mely alá tegyél habszivacs nyomáselosztó alátétet. Gyorsan kiszorítja az ödémát, így meglazul, lebomlik. Rendszeresen újra le kell venned és ismét feltenni.

A kéz-lábfejen szorosabb legyen, mint fentebb, így könnyebben mozdul el a nyirok.

Elhízott, vaskos combról a fásli gyorsan lepereg, a hajlatban összegyűlik és bevág. Igazítsd meg! Tekerd le és rakd fel újra rendesen.

Rugalmas harisnya (kesztyű)

Azoknak ajánlott, akik sokat mozognak, mert felerősíti az izommozgás ödémacsökkentő hatását.

Kevésbé szoros, mint a fásli, azonban annál rugalmasabb. Felvétele nem könnyű, különösen elhízottak és mozgáskorlátozottak számára. Kérd hozzátartozód segítségét.

Testmozgáshoz MINDIG használj rugalmas harisnyát, mert a mozgás+komressziós harisnya sokkal hatékonyabb, mint magában csak a mozgás vagy csak a harisnya.

Kézi nyirokdrenázs

Ez egy finom mozdulatokkal végzett masszázs, mellyel az ödémát az ép keringésű terület felé simítja, tereli a terapeuta.

A kézi nyirokdrenázst az 1930 as években fejlesztették ki. Nincsenek meggyőző bizonyítékok arra vonatkozóan, hogy hatékony lenne. Ennek ellenére kiterjedten alkalmazzák, mert ez a “hagyomány”, hiszen száz éve így történik. Nyugaton egyre inkább megkérdőjelezik a létjogosultságát.

A szükséges kezelésszámban a többség számára megfizethetetlen. További probléma, hogy a kezelést soha nem akkor kapja a beteg, amikor leginkább szüksége van rá, hanem amikor a masszőr ráér és fogadja.

Ön-nyirokdrenázs

A beteg által végezhető nyirokdrenázs, melynek technikája, mozdulatai néhány óra gyakorlással elsajátíthatók.

Kar kezelésre mindenkinek, a láb kezelésére a vékony, hajlékony, mozgékony emberek számára kiváló! A láb önkezelését a testes, elhízott, mozgásban korlátozott emberek általában nem tudják végrehajtani, mert nem tudnak lehajolni a saját lábukhoz.

Elektroterápiás nyirokdrenázs

Az elektromos impulzussal kiváltott izomösszehúzódások a járáshoz, azaz a nyirokkeringés legtermészetesebb motorjához hasonlóan javítják a keringést, csökkentik az ödémát.

Az izomstimulátor gépek olcsóbbak, mint a nyirokmasszázs gépek és hatékony segítséget jelenthetnek. A Veinoplus V.I. készülék a visszeres eredetű duzzanat és nyiroködéma esetén egyaránt segít.

Gépi nyirokdrenázs

Tanulmányokkal igazoltan a leghatékonyabb ödémacsökkentő módszer. A kompressziót alkalmaz, azaz a végtagra tett mandzsettát fújja fel, ez összenyomja a bőrt, és az alatta levő lágy szöveteket, “kinyomja” a nyirkot a szövetek közül, a nyirokerekből, sőt még a vénás vért is a vénákból. A mandzsetta légrekeszeit egymás utáni fújja fel (alulról felfelé irányban), így a nyirok és vér is felfelé terelődik, az ép terület felé.

Egyaránt segíti az artériás, vénás és nyirokkeringést, továbbá csökkenti a trombózisveszélyt.

Lassan, de biztosan át fogja venni a többi módszer helyét az otthoni, fenntartó kezelésben.

Mindent egyben a nyiroködémáról...továbbiak

Tudj meg többet a nyiroködémáról

Tudj meg többet a nyiroködémáról

Szeretnél mindent megtudni arról, hogy mi okozza a nyiroködémát, hogyan tudod a tüneteit "kordában tartani", hatékonyan kezelni? Ha igen, akkor add meg a mail címed és már küldöm is. ...részletek

További nyiroködéma cikkek...továbbiak

Miért rontja a meleg idő a nyiroködémát?

2

Ha nyiroködémában szenvedsz, akkor észrevehetted, hogy tavasszal-nyáron súlyosbodnak a tüneteid. Amíg ősszel és télen egész elviselhető a duzzanat, addig a meleg idő beköszöntével egyre rosszabbodik a helyzet. Miért ... ...részletek

Nyirokkapu nyitó masszázs jelentősége

0

Egy műtét során eltávolították a nyirokcsomóimat és a nyirokereket, az ödéma miatt szeretnék venni egy nyirokmasszázs gépet, mert a kézi masszázst nem bírom állandóan fizetni. A masszőröm azt ... ...részletek

Limfödéma – duzzadt végtagok jelentősége

2

Limfödéma alatt a nyirokkeringési zavar következtében kialakult lokális vizenyőt, duzzanatot értjük, ezért nevezik nyiroködémának, nyirokpangásnak is. Mindig egy-egy testrészre, leggyakrabban az alsó vagy felső végtagokra korlátozódik, soha nem érinti ... ...részletek

blank
blank
KATEGÓRIÁK
CÍMKÉK
MEGOSZTOM

HOZZÁSZÓLÁSOK

Wordpress (22)
 • comment-avatar

  Hát ez jó kérdés…. ha a háziorvos nem látja, akkor más orvos fogja?
  Elvileg a nyiroködéma a belgyógyász, bőrgyógyász, esetleg angiológus “felségterülete”. Ma már vannak kifejezetten nyirokbetegséggel foglalkozó specialisták is, akiket nyiroködéma szakrendelőben találhat meg. Ezekhez a háziorvosa irányíthatja (vagy magánúton ön is bejelentkezhet).

 • comment-avatar
  Maria 2 hónap

  Szép napot! Szeretném meg tudni hová lehet fordulni nyiroködéma problémával!! A házi orvosom szerint a bokáim nincsennek bedagadva, kardiologusnál voltam .nem sziv probléma !!

 • comment-avatar
 • comment-avatar
  Gizi 2 hónap

  Tisztelt Doktor Úr! Két napja írt levelemre, tegnap kaptam kaptam az e-mail címemre értesítést, hogy válasz érkezett. Sajnos a választ nem lehet megnyitni. Nem tudom, milyen probléma adódhatott. A válasz itt sem jelenik meg, ahol írtam Önnek. Kérem szíveskedjék újra elküldeni. Hálás köszönettel.

 • comment-avatar
  Gizi 2 hónap

  Tisztelt Doktor Úr! Tavaly nyáron mindkét lábamat megcsípte valami rovar. A csípések helye hólyagos és dagadt lett. A háziorvos szerint azért dagadt, mert nyirokkeringési problémám lett. A jobb lábamon lévő csípés a térdemhez közel volt, és az is bedagadt. Felkerestem egy érsebészt, aki megállapította, hogy mindkét alsó végtag mélyvénás keringése végig megtartott. /VFC,VFS, VP, V poplitea területén thrombosisra utaló jelek nincsenek. Kizárta a nyirokkeringési problémát is, azt mondta, nem kell nyirokmasszást alkalmazni. Azt mondta használjak kompressziós zoknit és egyek Detralexet. Kiderült, hogy térdprotézis műtétre lesz szükségem, ami 2020. februárban meg is történt. Az ortopéd sebész szerint félév, mire teljesen rendbe jön a lábam. A műtét óta dagad a lában, ezért ismét felkerestem az érsebészt, aki megvizsgált, de most sem mondott semmit a nyirokkeringéssel kapcsolatban. Most a Vessel Due gyógyszert írta fel. A bokám fölött 10 cm-rel estére egy kitüremkedés lesz. Kérdésem az lenne, hogy ez már valóban egy nyirokkeringési probléma-e? A kiírt gyógyszert még nem váltottam ki. Ez a gyógyszer megfelelő-e erre a problémára? Én meg tudnám csinálni a nyirokmasszást, mert könnyen le tudok hajolni a lábamhoz. Szeretném, ha küldene a Doktor Úr egy videót arról. hogyan kell helyesen csinálni. Előre is tisztelettel köszönöm.

 • comment-avatar

  Kevés infót adott, még olyan alapvetően fontos információkat sem, hogy a daganat mikor keletkezett, milyen kezelést kapott rá (volt-e műtét, kemo, besugarazás).
  Így még az sem világos, hogy a daganat vagy áttéteinek terjedése vagy daganat megállító kezelések következtében alakultak ki a panaszai.
  Ennyi alapján csak általános elveket tudok mondani.
  Ha a nyiroködémája a műtét és besugarazás után alakult ki, és maga a daganat elpusztult, nem kimutatható, akkor nem értem, mitől tartanak, hogy mi lenne a kockázat? Ha nincs már daganat (volt, de kivették, elsugarazták), nem is lehet terjeszteni a kar masszázsával.
  Ha azonban a daganat kezeletlen és ennyire szétterjedt, akkor nehezebb a döntés. A fájdalom megszüntetése megkönnyítené az életet, de elképzelhető, hogy gyorsíthatja a daganat terjedését.
  Tipikusan a melyik ujjunkat harapjuk, hogy ne fájjon kérdés! Ha nem kezeli az ödémát, akkor a feszülés kínozza, ha kezeli akkor esetleg gyorsíthatja a terjedését.
  Nagyon nehéz kérdés, hogy melyik döntés a helyes! Az orvosának és Önnek ezt kell mérlegelniük.

 • comment-avatar
  Derecskei Magdolna 2 hónap

  Tisztelt doktor úr! Tüdő, mell, nyirok, medence és combcsont daganatom van. Bal karomon jelentős ödéma alakult ki. Orvosom szerint semmilyen nyirokkezelést nem vehetek igénybe, mert “többet ártana mint használna” (?)
  Nem az ő döntését szeretném felülbíráltatni, de több szem többet lát alapon hátha Ön tud tanácsot adni. Válaszát előre is köszönöm
  Derecskei Magdolna

 • comment-avatar

  NYiroködéma semmilyen gyógyszerrel nem kezelhető. A dimotecnek semmilyen hatása nincs rá, felesleges szednie.

 • comment-avatar
  Kollár Jánosné 3 hónap

  Kérdezném, eddig soha nem volt gondom nyirokkal, mi okozza a bal lábamon tapasztalom 3 hete a püffedést a bokánál. Vizelet rendben . hallottam a DIMOTEC gyógyszer erre is jó. Szeretném megállítani a folyamatot !! Köszönöm a választ.

 • comment-avatar

  Ha áprilisban volt a trombózis, akkor a vérrög véglegesen “odaragadt” a vénájába. Ez egyben azt is jelenti, hogy innentől a lábdagadásra állandóan számítani kell és ez ellen tennie kell. Ha nem mozog, akkor a trombózis kiújulásnak sokkal nagyobb az esélye, mint akkor, ha naponta többször is tesz 15-20 perces sétát. A kompressziós harisnya csak mozgás közben ér valamit! Ha ágyban fekszik, akkor a harisnyának semmi előnye, viszont kényelmetlen.
  Tanácsom: kezdjen sétálni! Sétához mindig vegye fel a kompressziós harisnyát, mert ezzel a járás vérkeringést javító hatása fokozódik.
  Olvassa el ezt a cikkem is.

 • comment-avatar
  Hidvegi Eva 3 hónap

  Tisztelt Doktor úr! Aprilis elején mélyvénás trombózissal kerültem kórházba. Kiderült, a trombus mar elérte a tüdőmet embóliával 4 napig szigoruan ágyban voltam. 73 éves vagyok. 10 nap utan hazaengedtek azota orvos nem látott, Pradaxát szedek 2×1-et.minden nap a jobb lábamra felhúzom a kompressziós harisnyát. A mozgás elég kevés heti 3 alkalommal 2 es fel óra mig aź élelmet beszerezzük. Nem birom a meleget a nyár mégjobban megvisel. A napi előirt ágytornat és légzést megcsinálom.kell -e egész nap viselni a harisnyát, 13 hete reggeltől estig rajtam van. Koszonom a választ.

 • comment-avatar

  A nyiroködéma általában épp ellentétesen “mozog”, azaz éjjel (a vízszintes testhelyzet miatt) az ödéma csökken és reggel, felkelés után, az aktivitással együtt kezd szaporodni.
  Kardiológushoz kellene elmennie, amint lehetséges. A szívet és annak pumpafunkcióját kellene kivizsgálni.

 • comment-avatar
  Kelemen Erzsébet 5 hónap

  Köszönöm, nagyon hasznos cikk. Nekem 1 éve duzzad mindkét kezem. Reuma vizsgálatok, komolyabb vérvételek is negatívak. Régebben súlyzós edző voltam30 evig-55 éves vagyok. Egész nap feszül a kezem, ha tornaztatom is, éjjel–reggel fokozódik. Nem küldtek tovább. Kiborit ez, h nem tudom mit csináljak, egyre rosszabb.

 • comment-avatar

  Olvassa el ezt a cikkemet. Benne a részletes válasz.

 • comment-avatar
  Dallos Istvánné 5 hónap

  Tisztelt Doktor Úr. Vénás elégtelenségem van /idült/, bokáim dagadnak, szedtem detralekszet, vessel duét, semmi javulás, most a cyclo3forttal probálkozom, gyógyharisnyát is hordok, mozgok, mit tanácsol még. köszönettel Dallosné.

 • comment-avatar

  A lábdagadásnak sokféle oka lehet. Okozhatja szív, vese betegsége, visszeresség, stb. A lehetséges okokról itt olvashat. Ezeket lépésről lépésre ki kell vizsgálni és ha minden ok kizárt, akkor “marad” a nyiroködéma.
  Az, hogy vízhajtóra egyáltalán nem reagál a duzzanat, valószínűsíti, hogy nyiroködémáról van szó.
  Általában a kivizsgálás során belgyógyász (kizárja a vesebetegséget), kardiológus (kizárja a szívbetegséget), érsebész (kizárja a visszerességet) a sorrend. Mire “végére ér a sornak” azért általában kiderül, hogy nyiroködémáról van szó.

 • comment-avatar
  Andrea 6 hónap

  Tisztelt Doktor Úr!
  A lábfejem /mindkettő/ kezdett el dagadni. Háziorvosnál jelentkeztem, hogy hová kellene vele mennem. Azt nem tudtam meg, viszont kaptam Fruon-40 tablettát. Nem használt. Most már lassan hatodik hete szedem. A dagadás térd fölé és sokszor szerintem még följebb is megy. Voltam urológián, javasolták a vízhajtó további szedését. Az ödémát nálam fel sem ismerték, de nem is irányítottak olyan orvoshoz, aki ezt felismerhette volna. Belgyógyász szívorvos is vizsgált. Ezek után szeretném megtudni, milyen orvoshoz kellett volna mennem? És ez vajon nyiroködéma?

 • comment-avatar
  Dr. Zátrok Zsolt 1 év

  El kellene olvasnia az írást, amihez a kérdést feltette.

 • comment-avatar
  Gergő 1 év

  Jó estét ! Dr. Zátrok Zsolt kérdésem a következő lenne : A lábujjakon apró Tudorok a Limfödéma
  által hogyan tüntethető el ? Illetve mit lehetne rá használni ….

 • comment-avatar
  Magdi 1 év

  Köszönöm ezt a hasznos talyekoztatast,erről a betegségről ritkán tályékoztatják az embert pedig biztos sok ember szenved ebben a betegségben,én most februárban kapta, egy daganatos nyitok csomó eltavolításánál,és csak az egyik lábam dagad.

 • comment-avatar
  Dr. Zátrok Zsolt 1 év

  Köszönöm a visszajelzést! Használja a keresőt! A nyiroködéma keresőszóval több cikket is talál, ami több szempontból is segít megismerni a betegséget.

 • comment-avatar
  Mária Szabó 1 év

  Hálás szivvel köszönöm a betegségről szóló sokrétű felvilágositást.Erről a betegségről ritkán hallani,pedig ugy gondolom sokan szenvedünk benne.