A nyirokmasszázs gép nyomás-, hullám- vagy kompresszióterápiás készülék néven is ismert. Ezek az elnevezések ugyanazt az eszközt jelölik. Az orvosi kezelőkben, a kozmetikai-szépségápolási gyakorlatban és otthoni kezelésre is alkalmazhatók. Ebben a cikkemben arról írok, amiről érdemes tudni nyirokmasszázs gép vásárlás előtt. 

A hazánkban használt „nyirokmassszázs gép” elnevezés megtévesztő, mert az eszköz nemcsak a nyirokbetegek számára alkalmazható, hanem számos állapotban!

A nyirokmasszázs gép nem az izmok erős megnyomkodására való, azaz nem a sportmasszőrt helyettesíti! Ha az izmaid erős megnyomkodására vágysz, menj masszőrhöz!

A nyirokmasszázs gép a vér és nyirokkeringés segítésére, javítására való készülék! Ártani csak nagyon durva beállítási hibát elkövetve lehet vele!

A nyirokmasszázs gép alkalmazási lehetőségei

 • Nyiroködéma (limfödéma, nyirokpangás) elsődleges, azaz veleszületett formájának kezelésére
 • Nyiroködéma másodlagos, azaz szerzett formájának tüneti kezelésére. Ide tartozik többek között az emlődaganat eltávolítás utáni karduzzadás kezelése is.
 • Zsírödéma (lipödéma) tüneti kezelésére
 • Alsó végtagi visszérelégtelenség tüneteinek csökkentésére
 • Terhességi visszeres panaszok csökkentése
 • Mélyvénás trombózis megelőzése (például tartósan fekvő beteg esetén), illetve Trombózis kiújulás megelőzése
 • Trombózis után visszamaradó állapot (posttrombotikus szindróma) kezelésére
 • Tartós mozgáshiány (pl. súlyos betegség miatti többhetes ágyban fekvés, stoke miatti vagy egyéb bénulás, stb) miatt kialakuló végtagduzzanat csökkentése.
 • Sportolóknál izomregeneráció (recovery) javítására
 • Egészséges állapotban ön-kényeztetésre (wellnessre) kiváló. Pihenteti, felfrissíti az egész napos tevékenységtől fáradt testet.

Mi a nyirokmasszázs gép?nyirokmasszázs kezelések nyirokmasszázs géppel

A nyirokmasszázs gép tulajdonképpen egy légkompresszor. A programozásnak megfelelően levegőt fúj a hozzá csatlakoztatott kezelőmandzsetták légkamráiba. A nyomást az orvosi kezelés igényeinek megfelelően nagyon precízen lehet szabályozni. Különösen az fontos, hogy az egyes kamrák külön-külön, egyesével vagy együtt fújhatók fel. A felfújt légkamra általi nyomás hozza létre a kedvező hatást, azaz a vér és nyirok elmozdulását, terelését.

Az alábbi ábrán a Power Q nyirokmasszázs gépcsaládot láthatja. Balról jobbra irányban a készülékek tudása, hatékonysága és ára növekszik. Ezek a modellek elsősorban otthoni kezelésre valók és nem rendelőkbe.

Hogyan lesz számodra megfelelő az eszköz?

A neked való nyirokmasszázs gép „konfigurálást” igényel. A te kezelési igényed eltérő lehet másétól. Van akinek a kar, másnak a láb vagy comb jelenti a problémát. Ennek megfelelően kell kar, láb, törzs vagy nadrág mandzsettát választani. Az egyes mandzsettákból több méret is van, azaz válassz a te méreted szerint.

Power Q-1000 Plus nyirokmasszázs gép

 • egyszerű nyirokmasszázs géppower q-1000 plus nyirokmasszázs gép
 • otthoni használatra
 • 4 légkamrás mandzsetták lábra, karra, csípőre
 • enyhe nyiroködémára
 • kezelési nyomás minden légrekeszben azonos
 • 1 kezelőprogram
 • itt vásárolható meg

Power Q-2200 nyirokmasszázs gépPower Q-2200 nyirokmasszázs gép - nyiroködéma kezelése

 • közepes tudású nyirokmasszázs gép
 • otthoni használatra
 • 4 légkamrás mandzsetták lábra, karra, csípőre
 • enyhe és középsúlyos nyiroködémára
 • kezelési nyomás minden légrekeszben azonos
 • 4 kezelőprogram
 • itt vásárolható meg

Vásárlói vélemény 
D. L. 2023-06-26-án írt értékelést az általa megvásárolt Power Q-2200 gépről

5 csillagos értékelés, 5 star review

Kiváló készülék, megéri az árát, ajánlani tudom mindenkinek, aki hasonló problémával küzd.

Kb. fél éve feltűnt, hogy a bal lábam vastagabb lett a másiknál. Az érsebész világosított fel, hogy ez nyiroködéma, feltehetően a másfél évvel ezelőtti kismedencei sugárkezelés utóhatása. Először kézi nyirokdrenázs kezelésre jártam, de kihasználtam az érsebész által felírt TB-s (gépi) nyirokmasszázst is. A drenázsnál jobb nincs, de meglehetősen drága, egy kúra árából bőven kitelik a Power Q-2200. Mivel amúgy a gépi masszázs is hatásosnak bizonyult, bátorkodtam beruházni a készülékbe. Nem bántam meg. 1-2 naponta használom, nagyon enyhe fokozaton (A/40), kiegészítve a napi nyiroktornával. A lábdagadás szinte nem is látszik, és fáslit sem használok azóta

Ha már tudod a mandzsetták számát, akkor válassz hozzá légtömlőt, illetve további kiegészítőket is beszerezhetsz.  

Elsőként döntsd el, melyik készüléket szeretnéd, majd az ezzel kompatibilis mandzsetták, légtömlők és (ha szükséges) egyéb kiegészítők kerüljenek sorra.  

Annak érdekében, hogy pont olyan kezelést kapj, amire szükséged van, állítsd össze a saját igényeidre szabott konfigurációt!

Kezelőmandzsetták

A kezelőmandzsetták a lábra, karra és törzsre helyezhetők, attól függően, hogy melyik testtájat kell kezeni. Ezen az ábrán azt láthatod, hogy mennyi féle mandzsetta választható – persze nem minden gyártó ajánlja mindezeket.kezelő mandzseta választék

Mandzsettát annak függvényében válassz, hogy milyen tüneteid vannak.

Kar mandzsetta

A kart érintő nyiroködéma általában egyoldali, azaz egy darab mandzsettára lehet szükséged. Amennyiben a készüléket sportolóként, az izomregeneráció javítására vásárolod, akkor érdemes 2 db kar mandzsettát vásárolni, hogy egyidejűleg tudd a két karod kezelni. A kar mandzsetta tépőzáras pánttal rendelkezik, mely segítségével az ellenoldali hónaljad alatt rögzíteni tudod.

Félhosszú láb mandzsetta

Ez a kb. térdig érő mandzsetta speciálisan a trombózis utáni állapot (posttrombotikus szindróma) kezelésére való. A trombózis után 3-4 hónappal lehet elkezdeni a használatát, hogy a trombózis maradványtüneteit kezelni tudd. Ez a mandzsetta a nyiroködéma esetén csak akkor alkalmazható, ha a duzzanat a lábfejre, legfeljebb a bokára terjed. Ha ennél magasabbra, akkor a hosszú mandzsetta szükséges.

Combig érő láb mandzsetta

Ez a mandzsetta kiválóan alkalmas a lábat érintő nyiroködéma, visszérbetegség, trombózis utáni állapot kezelésére. Sportolóknak az izomregeneráció javítására. Attól függően, hogy az ödémád egyoldali vagy mindkét lábad érinti, vásárolhatsz csak egy darab mandzsettát is vagy természetesen párban is. Ha az “alap”méretek nem megfelelők, akkor a bővítőkkel “megnagyobbítható” a méret.

Törzs mandzsetta

Akkor vásárold, ha a nyiroködémád egészen a combodig terjed. Ilyenkor a láb mellett a törzsed is kezelni kell. A mandzsettát övszerűen kell felhelyezned, onnan indítva, ahol a comb mandzsetta teteje van. Szintén alkalmazható cellulit, narancsbőr kezelésre is – bár ebben a nadrág hatékonyabb.

Nadrág mandzsetta

Hatékonyabbá teszi a comb felső részének, a fenéktáj és a has alsó szakaszának kezelését. Optimális kiegészítő szépségápolási kezelésekhez, különösen cellulit, narancsbőr kezelésre, illetve kavitáció után.

Mandzsetta kombinációk

Egyes esetekben szükséges lehet a mandzsetták kombinálása, azaz egyidejűleg több mandzsetta alkalmazása. Ezek a kombinációk nem használhatók szívgyengeség, infarktus utáni állapot, kardiomiopátia, kezelés ellenére is magas vérnyomás esetén.kezelő mandzsetta kombinációk

Törzs és láb mandzsetták

Nyirok- és zsírödémában (limfödéma és lipödéma), továbbá kozmetikai kezelésekre (cellulit, narancsbőr, kavitáció hatásának fokozása) is. Ez a kombináció olcsóbb, de némiképp kevésbé hatékony, mint a következő.

Nadrág és láb mandzsetták

Kozmetikai kezelésekre (cellulit, narancsbőr, kavitáció után) és a combra-csípőre is terjedő nyiroködéma, továbbá lipödéma kezelésére optimális kombináció.

Fontos, hogy a megfelelő mandzsetta mérete válaszd. Túl nagy méretű mandzsetta esetén a kezelés hatása elmaradhat vagy kisebb lehet. Mérd meg a csukló-könyök-felkar, a boka-lábszár-térd-combtő, illetve a has-derék-csípő körfogataid és ennek megfelelően válassz mandzsetta méretet.

Légrekeszek száma és jelentősége

A mandzsettán található rekeszek száma alapján vannak 4, 6 és 12 légrekeszes készülékek. Ezen az ábrán összehasonlíthatod a 4-5 és 12 légkamrás lábmandzsettákat. Otthoni használatra általában elegendő a 4 légkamrás készülék. A 6-12 vagy több légkamrás eszközök inkább terapeutáknak, rendelőknek valók.

A készülékek ára a légkamrák számával növekszik. Míg egy jó teljesítményű 4 légkamrás összeállítást 150-300 ezer forint közötti áron tudsz beszerezni, addig a 6 légkamrásnál 500-750 ezer közötti árra, míg 12 légkamrás esetében 1 milliót meghaladóra számíts.

nyirokmasszázs gép mandzsetta légrekeszek számaA több légrekeszes készülékeknél kisebb az egyszerre felfújt terület, így finomabban, precízebben szabályozható a kezelés. Minél több a légrekesz, annál gyorsabban érhető el a kívánt hatás. A légrekeszek számával azonban a készülék és a mandzsetták ára is meredeken emelkedik. És persze a készülék kezelése, beállítása is egyre bonyolultabb.

mandzsetta választék

Kezelőprogramok

A legegyszerűbb otthoni készülékek általában egyetlen „programot” biztosítanak, a mandzsetta rekeszeit alulról felfelé irányban fújják fel (láb mandzsetta esetén először a bokánál levő rekeszt, majd a lábszáron levőt és tovább a térden, majd combon levőig). A nyomás minden légrekeszben azonos. Az ilyen készüléken csak a kezelési nyomást és időtartamot állíthatod. Ezeket az egyszerű készülékeket enyhe ödéma, visszeres panaszok, trombózis utáni állapot kezelésére is sikeresen alkalmazhatod.

Ha az ödémád súlyosabb és régebbi, gyorsan telődik fel ismét vagy szövődmények (csorgás, fekély) is vannak, akkor válassz magasabb tudású készüléket. Ezek hatékonyabbak, mint az alapkészülékek, azonban az áruk is magasabb.

A közepes tudású nyirokmasszázs gépek már többféle felfújási programot is biztosítanak, azonban a mandzsetta légrekeszeiben még azonos nyomás állítható be.

A leghatékonyabbak azok a készülékek, amelyeknél a kezelőmandzsetta nyomása légrekeszenként beállítható, szabályozható a nyomástartási idő, illetve a felfújási ciklusok közötti pihenő hossza is. Az orvosi tanulmányok szerint hatékonyabb nyiroködéma kezelést biztosít, ha az alsó légrekeszekben a nyomás magasabb, mint felfelé haladva. Hasonló a jelentősége annak is, hogy a nyomástartás ideje úgy legyen állítható,  hogy egy ciklus legalább 45 másodpercig tartson.

nyirokmasszázs gép nyomás folyamata

Milyen gyakran használható?

A gépi nyirokmasszázs szükség esetén alkalmazandó. Ez azt jelenti, hogy amint a feszülést, duzzanatot érzékeled, minél előbb kezelj.

Ha megvárod, hogy erősen feszüljön, dagadjon, akkor sokkal nehezebb visszaszorítani!

Attól függően, hogy a duzzanat milyen gyorsan telődik vissza, akár többször is kezelhetsz egy nap! A napi összes kezelési idő azonban ne haladja meg a 120 percet.

Inkább több és rövid kezelés javasolt, mint egyszer hosszú.

A megfelelő kezelési nyomás

Már korábban is írtam: a nyirokmasszázs gép a nyirok és vérkeringés javítására való. A nyirokmasszázs nem a sportmasszázst helyettesíti, azaz nem szabad erős, fájdalmas nyomást beállítani. A nyirokmasszázs célja a vénás és nyirokkeringés javítása, serkentése. Ehhez alacsony nyomás kell.

A legtöbb orvosi tanulmány szerint a nyirokmasszázs kezelés során 40 és 60 Hgmm közötti nyomással elegendő végezni. Nyilvánvaló, hogy minél kisebb nyomást alkalmazol, annál hosszabb idő szükséges a hatás eléréséhez. (Ha az autóval 60km/órás sebességel haladsz, lassabban érsz célba, mintha 120-szal hajtanál.)

A magas, 100Hgmm feletti nyomással rontani fogod az állapotod, idővel kezelhetetlenné teszed a nyiroködémát!

Ezen felül a túl magas nyomással a szíved megterhelését okozhatod, így különösen szívbetegség, magas vérnyomás esetén legyél óvatos és 60Hgmm-nél kisebb nyomás javasolható. Ez ez alacsony nyomás is hatékony a nyiroködémában!

Ha a készüléked képes erre, akkor a mandzsetta nyomást úgy állítsd be, hogy az alsó légrekeszben magasabb legyen a nyomás, felfele csökkenjen. 4 légkamrás mandzsettánál pl. 60-50-50-40 Hgmm legyen (lábfej – vádli – térd – comb), míg 6 légkamrásnál 60-60-50-50-40-40 legyen a légkamránkénti nyomás.

A kezelési idő egyszerre 20-30 perc legyen. Általában 10-15 nap alatt érhető el a duzzanat visszaszorítása.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy nem kell tovább kezelned! A duzzanat visszatér, így a nyirokmasszázs gépet életed végéig, naponta használnod kell. Ezzel tudod visszaszorítani a duzzanatot és elkerülni az állandó panaszokat.

Javasolt kezelési nyomás tartomány

A nyirokmasszázs gép alkalmazás célja a vér és nyirokkeringés javítása, ami nem igényel magas nyomást, sőt kifejezetten nem jó a magas. A kezeléseket a kezelőorvosod, terapeutád útmutatásai szerint végezd. Ha nem kaptál ilyet, akkor alkalmazd az általános kezelési irányelveket.

Állapot nyomás (Hgmm) Kezelési idő Mandzsetta
Kar nyiroködéma 30-60 20-30 Kar
Láb nyiroködéma 30-60 20-30 Láb, törzs, nadrág
Zsírödéma (lipödéma) 50-85 30-40 Láb, nadrág
Vénás elégtelenség 40-50 30 Láb, félhosszú láb
„Nehézláb” 40-50 30 Láb, félhosszú láb
Visszeres fekély 30-50 40-60 Láb, félhosszú láb
Trombózis utáni állapot 50-60 50-60 Láb, félhosszú láb
Izomregeneráció edzés után 80-90 20-30 Láb, nadrág, kar

Melyik nyirokmasszázs gépet válaszd?

A gépek közötti legfőbb különbséget a légrekeszek száma, a nyomásszabályozás finomsága és a készülék „strapabírása” jelenti.

Az, hogy a gép egyszerre mekkora területet szorít le, a kezelőmandzsetta légrekeszeinek számától függ. Minél több légrekeszből áll egy mandzsetta, annál finomabban terelhető a nyirok. A precízebb kezelés rövidebb kezelési idővel biztosít eredményt.

Az olcsó gépek kompresszora minden légrekeszben azonos nyomást állít be. A jobb minőségű készülékek képesek arra, hogy minden légrekeszben eltérő nyomást állítsanak be. Ennek főképp az alsó végtagok kezelésében van jelentősége. Hatékonyabb a kezelés, ha úgynevezett nyomásgrádiens állítható be, azaz a lábfejen magasabb a nyomás, mint felfelé haladva. Így a nyirok gyorsabban tud áramlani.

A gépek programjait a nyomásszenzor vezérli. A kompresszor levegőt pumpál a légrekeszbe és amint eléri a beállított nyomást, leáll és a következő rekeszt kezdi pumpálni. A precízebb gépek esetén amikor a nyomás eléri a beállított értéket, a készülék egy beállított időtartamig megtartja a nyomást. Így több idő van a nyirok elmozdulására. Hatékonyabb kezelést biztosítanak azok a gépek, melyeken a nyomástartási idő szabályozható.

A négy légkamrás, otthoni használatra tervezett eszközöket napi 1-2 óra kezelésre tervezik. Általában 2-3 kg-os súlyúak, akár egy utazásra is el lehet vinni őket. A 6-12 vagy több légkamrás készülékek már általában kórházi, rendelői felhasználásra valók. Elbírják az akár napi 12-16 órás folyamatos működést is. Lényegesen nagyobb méretűek, súlyuk 10 kg-ot eléri vagy meghaladja.

Ha megengedheted magadnak (anyagi értelemben), akkor válaszd a 6 vagy több légkamrával  készüléket.

Meggyőződésem, hogy az otthoni, fenntartó kezelésre többnyire teljesen megfelelő egy jobb minőségű, 4 légkamrás készülék.

Az egyszerű és olcsó készülékek vásárlását akkor javaslom, ha a tünetek enyhék és nincsenek szövődmények. Idős, a technológiai eszközök kezelésével nehezen boldogulók számára a legegyszerűbb készülék is jobb, mintha kezeletlenül hagynák az ödémát.

Jelentős túlsúly, közepesen súlyos vagy súlyos ödéma, fekélyes szövődmény esetén az alapkészülékek tudása nem elegendő. Ilyenkor a többféle beállítási lehetőséget biztosító, magasabb kezelési precizitást biztosító készülékeket javaslom. Ilyet kell választani akkor is, ha szívbetegségben, magas vérnyomásban, szívritmuszavarban szenvedsz, mert ilyenkor nagyon fontos a precíz nyomással való kezelés.

Gyakran ismételt kérdések

Mikor nem használható a gépi nyirokmasszázs?

A gépi nyirokmasszázs egyes esetekben nem alkalmazható, más esetekben a kezelést nagyobb óvatossággal, alacsonyabb nyomással kell végezni.

Biztosan nem szabad alkalmazni friss mélyvénás trombózis esetén azon a lábon, testrészen, ahol a trombózis kialakult. A külső nyomás „kilökheti” a vérrögöt és ez életveszélyes tüdőembóliához vezethet.

Baktériumos-gombás bőrgyulladás esetén a masszázs a kórokozókat „szétterítheti”, így a gyulladás terjedését okozhatja.

Szívgyengeség, infarktus utáni állapot, kardiomiopátia és a kezelés ellenére is magas vérnyomás esetén fokozott óvatossággal használható a gépi nyirokmasszázs. Ezekben az esetekben egyszerre soha ne használjon több mandzsettát, csak egyetlen egyet. Így a kezelés ugyan több időt vesz igénybe, de a vérkeringésbe visszajuttatott plusz folyadék nem okoz extra megterhelést a szívnek, így nem növeli a kockázatot. További elővigyázatosság, hogy a kezelési nyomást 40-50Hgmm-ben maximalizáld, azaz kisebb nyomással, de néhány perccel hosszabban kezelj („lassabban haladsz, de így kissé később, de eljutsz a célig”).

Régi, egy légkamrás kompressziós készülékem van, használhatom-e a nyiroködéma kezelésére?

Az első generációs kompressziós készülékek a kar, a láb vagy a láb ödéma kezelését célozták meg. A mandzsettát egyszerre fújták fel, majd eresztették le. Egy ideig a nyiroködéma alapvető kezelési módjai közé is beemelték az eszközt. Azonban rövid idő alatt kiderült, hogy az egyidejű, teljes felfújás túl erőteljes nyomást hoz létre, így a veleszületett nyiroködémákban évek alatt a nyirokerek és a nyirokcsomók károsodását eredményezheti egyes esetekben. Így a régi típusú pumpák használatát a nyirokterapeuták kifejezetten tiltják.

A mai, legújabb generációs készülékek már nem egyszerre fújják fel az egész mandzsettát, hanem szakaszosan. A mandzsettanyomás nagyon precízen szabályozható és így a beteg állapotához adaptálható. Használj korszerű készüléket!

A terapeutám szerint tilos a gépi nyirokmasszázs? Igaz ez?

Nincs egyetlen olyan gyógyszer, gép, kezelési módszer, mely minden egyes betegre ugyanolyan módon hatna!

Mindig voltak klinikusok, terapeuták és olyan betegek, akik a készülékkel nem kaptak jó eredményt és nem javasolják azok használatát. Minden sikertelen kezelésre azonban sok száz nagyszerű eredményt adó jut. A gépek nem valók mindenkinek és a sikeres kezelés attól függ, hogy milyen precíz készüléket használnak és milyen beállításokat alkalmaznak.

A nem megfelelő beállítások kárt okozhatnak (túl magas nyomás) vagy nem adnak eredményt (túl egyszerű eszköz, rövid kezelési idő, stb.)

A KULCS A JÓ MINŐSÉGŰ ESZKÖZ ÉS MEGFELELŐEN BEÁLLÍTOTT KEZELÉS!

A terapeutám szerint a gép nem segít a nyirokáramlás elindításában, sőt súlyosbítja az ödémát.

Ez így, ebben a formában nem igaz! Ahogy feljebb már említettem, a rosszul beállított kezelés okozhat szövődményt, míg a beteg állapotának megfelelő beállításokkal nem okozható kár.

A legújabb orvosi szakkönyv (Bizonyítékokon alapuló fizioterápia, Bender Tamás, 2017) szerint a kézi nyirokmasszázs hatékonyságát semmilyen orvosi adat nem igazolja, egyszerűen hagyománytiszteletből használják.

Ezzel szemben tanulmányok sora éppen a gépek hatékonyságát igazolja.

Az én véleményem szerint nincs egyetlen, „tuti” módszer sem! A gépi nyirokmasszázs önmagában a tünet 60-70%-os visszaszorítását biztosíthatja. Emellett szükség van a többi módszer alkalmazására is. Pl. fáslizás és kompressziós harisnya viselése, terapeuta által végzett kézi nyirokdrenázsal, önmasszázs, stb. Az otthoni kezelés lehetőségeiről szól ez a cikkem.

Ezek mindegyike hozzáteszi a maga néhány %-os hatását. MInél többet alkalmazol a kezelésedben, annál közelebb kerülsz a normális körfogatodhoz.

Nem tartom helyesnek, ha egy terapeuta téves vagy részinformációk, „vélelmezés” alapján eltilt egy olyan kezelést a betegtől, amely valójában segíthetne. Ha a nyiroködémát nem kezelik megfelelően, annak „levét a beteg issza meg”.

A tények azt igazolják, hogy a nyirokmasszázs gép hatékony segítséget nyújt a tünetek visszaszorításában és a téves, helytelen információk elbizonytalaníthatják a betegeket a kezeléssel kapcsolatban. Az ellenvélemények ellenére klinikailag bizonyított, hogy a jó minőségű és helyesen beállított gépi nyirokmasszázs százezrek számára nyújt segítséget.

Fontos, hogy meggyőződj arról, hogy a készüléked megfelelő tudással rendelkezik és ügyelj arra, hogy helyesen használd! Ez nem bonyolult! Blogomban több cikket, filmet találsz a témában.

Használható-e gépi nyirokdrenázs gyermeken?

A kompressziós gépek használatát nem javasolják csecsemőkön és 6 év alatti gyermekeken. Itt az általános dekongesztív terápia alkalmazható (fáslizás, kompressziós harisnya, kézi nyirokdrenázs kombinációja).

Mennyire fontos a nyomásgrádiens?

Azok az eszközök bizonyulnak legalkalmasabbnak a nyiroködéma csökkentésére, melyeken a nyomásgrádiens beállítható. A készüléked nem hatástalan attól, hogy nem biztosít nyomásgrádienst, de kevésbé hatékony, mint azok, amelyek igen.

Mihez hasonlítható a gépi kezelés?

Az érrendszerrel ellentétben a nyirokrendszernek nincs „beépített motorja” Az erekben a szív pumpálja a vért. A nyirokrendszer az izmokra „támaszkodik”, ezek összehúzódása tartja mozgásban a nyirkot. Amikor egy izom összehúzódik, megnyomja a nyirokereket és a nyirokfolyadékot is, ami feljebb áramlik. A váltakozó kompresszió a nyirokkeringésnek ezt a természetes módját, azaz az izompumpa működését „utánozza”.

Éjjel nem mozdulok. Hogyan működhet mégis a nyirokkeringés?

Az izmaid az agyad szabályozása alatt állnak. Az izomrostjaid néhány %-a még mély álmod alatt is aktív és finom összehúzódásokat végez. Ezt a rángást nem is érzékeled, nem is látható, de elég a nyirok és részben a vérkeringés fenntartásához. Ezért aztán még alvás közben sem áll le az áramlás.

Hogyan állítsam be a megfelelő kezelési nyomást nyiroködémában?

Jó támpontot nyújthat a vérnyomásod megmérése. Ha az érték például 120/80, akkor ezek közül a 120 azt a nyomást jelenti, amikor a szíved éppen összehúzódik és vért présel az artériákba. A 80-as érték pedig azt, amikor a szíved két összehúzódás között pihen.

A kezelési nyomást SOHA NEM SZABAD magasabbra állítani, mint az alsó érték! Sőt, legalább 20-30%-kal ez alá kell beállítani. Tehát 120/80 esetén 55-65 Hgmm legyen a maximális nyomás az alsó rekeszben és csökkenjen a comb/felkar irányába.

Vannak terapeuták, akik a karon még ennél is alacsonyabb (maximum 40-50Hgmm) nyomást tartanak legjobbnak.

A magas nyomás hirtelen sok folyadék mozgását indítja el, és ez túlterheli a feljebb levő szöveteket. Tehát a rendszeres magas nyomás idővel ronthatja az állapotod. A magasabb nyomás tehát nem jobb.

Vannak esetek, mint például a fibrózis, ahol a tömör szövetek felpuhítására magasabb nyomás lehet szükséges. Súlyos, fibrotikus állapot esetén a nyomáskezelést mindenképpen hozzáértő terapeuta irányítása mellett kell végezni.

Mennyi ideig használjam a gépet naponta?

Ha csak napi egy kezelésre van időd, azt az esti lefekvés előtt végezd. Észrevehetted, hogy reggel az ödéma lényegesen kisebb (alvás közben „kifolyik” a végtagodból).

Ha van módod rá, akkor oszd két részre a kezelést. Egyet kora délután, este pedig a másikat.

Egy kezelés tartama húsz perctől akár egy óráig terjedhet attól függően, hogy milyen eredményre vezet. Az alacsonyabb nyomás hosszabb idő alatt ad eredményt. A legtöbb érintett számára általában napi fél, legfeljebb két óra elegendő. Ennél hosszabb kezelést csak terapeuta javaslatára végezz.

A több részre osztott kezelés azért jobb, mert kisebb a duzzanat ingadozása. Ha sokat vársz a kezeléssel és sok az ödéma, akkor csökkenteni is nehezebb. Gyakoribb kezelés nem engedi a túlzott telődést.

Minden eset különböző és ennek megfelelő kezelés szükséges! A terápiát csak akkor változtasd meg, ha a nyirokterapeuta javasolja.

Alkalmazhatom a nyirokmasszázs gépet fekély és nyílt seb esetén?

A nyirokmasszázs gép vénás fekély vagy nyílt bőrseb esetén is alkalmazható, ha nincs fertőzés és nem látszanak cellulitisz jelei. Magát a sebet vagy fekélyt be kell fedni (sebkötöző anyaggal) és így kezelni. A kezelőmandzsettát a kezelés után tisztítani és fertőtleníteni kell.

Aktív bőrfertőzés, gyulladás (pl. orbánc) esetén a kompressziós masszázs nem alkalmazható, mert a nyomás a kórokozókat a felületen továbbviheti, illetve a vérbe pumpálva általános vérmérgezést okozhat.

Az aktív fertőzés jelei: helyi duzzanat, fájdalom, bőrpír, gennyesedés, vörös csíkok a bőrön. Ha ezen tünetek bármelyike ​​fennáll, ne használd a pumpát, hanem azonnal fordulj orvoshoz. A fertőzés antibiotikumos kezelést igényel.

Nyiroködémám és lábszárfekélyem is van és az orvosom tiltja a nyirokmasszázs gép alkalmazását. Miért?

Valószínűleg nem gondolta végig a tiltást vagy nem ismeri, hogy mit csinál egy kompressziós gép.

A nyiroködéma miatt a láb feszül, ez pedig a keringés súlyos állapotát idézi elő. A lassú keringés következménye, hogy a nyiroködémás láb sérülései könnyen elfertőződnek, és nagyon nehezen gyógyulnak.

Ha a feszülő ödémát nem csökkentik – ezt csinálná a gépi kezelés-, akkor nem várható, hogy a gyógyulás megtörténik, mert azt éppen a rossz keringés okozza.

Tehát fekély esetén a gyógyulást a keringés segítésével, a feszülés csökkentésével -vagyis a gépi masszázzsal- lehet elérni.

A kozmetikusomnál voltam nyiroködéma kezelésen, ami után bekeményedett a lábam és fájdalmat érzek. Mi okozza?

A kozmetikus nem jogosult a nyirokbetegség kezelésére, de ez csak a „stikli” kisebbik része. A nagyobb baj, hogyha nem is ért hozzá, nem tudja mit csinál. A kezelés utáni fájdalom és bekeményedés azt jelzik, hogy nem megfelelő (túl magas) nyomással kezeltek.

Egyetlen rosszul végzett kezelés ugyan valószínűleg nem okoz maradandó kárt. Ha azonban rendszeresen ilyet kapsz, akkor az állapotod gyorsan rosszabbodhat és néhány hónap alatt kezelhetetlenné teszi az ödémát.

Keress hozzáértő szakembert!

A kozmetikusomnál voltam nyiroködéma kezelésen, ami után begyulladtak a visszereim és a fájdalmat érzek. Mi okozza?

A fájdalom és az erek „begyulladása” azt jelzik, hogy a kezelést túl magas nyomással, nem megfelelő odafigyeléssel végezték. A tágult, kanyargós vénáid alaposan „megdögönyözte” a gép. 2-3 napon át jegeld és csak óvatosan terheld (ne menj edzésre, de sétálni szabad). A felületes vénagyulladás gyógyulásáig sem további gépi, sem kézi masszázs nem végezhető.

A hozzá nem értő kozmetikus helyett forduljon nyirokterapeutához!

A gépi kezelés közben megfájdult a fejem! Mi okozta?

Ez annak a következménye, hogy túl magas volt a kezelési nyomás, illetve túl nagy területet kezeltek egyszerre (pl. mindkét láb és törzs). Így a lábaidból, sőt a törzsedről is kiszorították a vért. Ez emelte meg a vérnyomásod. A fejfájás csak az első jel! Ha a túlzott nyomású kezelést tartósan „elviseled”, akkor nemcsak fejfájást okozhat, hanem mellkasi szorítást és nehézlégzést is. Extrém esetben pedig szívmegállást!!!! Igen… a nyirokmasszázs gép helytelen alkalmazásával ölni lehet.

Keress olyan kezelőhelyet, ahol jobban figyelnek a megfelelő beállításokra és kezelésre. Ha kezelés közben fejfájást érzel, szakítsd meg a kezelést és jelezd azonnal a kezelőnek.

A magas vérnyomás nem zárja ki a gépi kezelést, de még a szokásosnál is kisebb nyomást kell alkalmazni, továbbá csökkenteni kell a kezelt területet. Azaz egyszerre csak egy lábat kezel, majd a másikat, végül a törzset. Ez persze három külön kezelés, háromszor annyi idő, de nem okoz panaszt.


Nyiroködéma

A nyiroködéma a végtagok (lábak, kar), ritkábban törzs, fej duzzanata, amit a nyirok kóros felszaporodása okoz. Lehet veled született vagy életed során "szerzett", azaz baleset, de többnyire műtét vagy daganat miatti sugárkezelés következménye. Jelenleg még nem gyógyítható, de a tüneteket folyamatos kezeléssel visszaszoríthatod.

Ebben segítenek írásaim és filmjeim. Iratkozz fel és díjmenetesen megkapod.

Az Adatvédelmi szabályzatot itt olvashatod el.

blank
Szerző: Dr. Zátrok Zsolt

A Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem 1991-ben. Hosszú ideig kórházi orvosként dolgoztam, majd elhagytam a pályát és a legkorszerűbb orvosi berendezések használatát oktattam az orvosi teamek számára. 2012 óta kizárólag olyan eszközökkel foglalkozom, melyet a beteg általi, otthoni használatra terveztek. Blogomban ezekről az eszközökről írok, beleértve a biztonságos alkalmazás ismertetését is. Tapasztalataim alapján meggyőződéssel állíthatom, hogy hozzájárulhatnak az egészséged megőrzéséhez/helyreállításához.

37 Comments

 1. A nyiroködéma diagnózist ki állapította meg? Önök gondolják úgy, hogy erről van szó? A láb dagadásának számos oka lehet. Egyesekre jó a vízhajtó, de nyiroködéma esetén épp ellenkezőleg, inkább ront a tüneteken.
  Nem tudok konkrét személyt ajánlani. Nyiroködémával ritkán érsebész, gyakrabban bőrgyógyász, legtöbbször belgyógyász foglalkozik. Néhány nagyobb kórházban van kifejezetten nyiroködéma szakrendelő vagy szakambulancia. Ezeket kell felkeresni, hogy biztos legyen a diagnózis. Ennek hiányában nem javaslom az önkezelést. Csak akkor vegyen gépet, ha a nyiroködéma diagnózis biztos.

 2. Kedves Doktor úr! Feleségemnek súlyos nyiroködémás a lába és cukros is. Voltunk angiológusnál,de csak vízhajtót adtak. Tudna ajánlani megfelelő szakembert,aki megvizsgálná? Szerintem gépi drenázsra lenne szükség.

 3. Ezt megnyugtató olvasni! Hálásan köszönöm a válaszait!

  Üdvözlettel

  Szabó Noémi

 4. A mióma nem az a daganat, amiről olvasott. Daganaton a rosszindulatú rákot értik, ennek bizonyos formáiban a gépi és kézi masszázs sem vagy csak nagyon óvatosan végezhető.
  A mióma NEM ILYEN! A mióma a test belsejében, a medencecsont által védett helyen van. A láb nyirokmasszázsával semmilyen módon nem hatunk rá. Semmilyen módon nem befolyásolja a mióma a nyirokbetegséget, sem a kezelését.
  A masszázstól, legyen az kézi vagy gépi nem „párolog el” a felesleges folyadék.
  A masszázs kezeléssel a folyadékot a test egy másik pontjára mozgatjuk annak érdekében, hogy onnan könnyebben távozzon. (a lábból a combra, a csípőre, alhasra.)
  A kezelés lényeg éppen az, hogy a láb alsó szakaszairól, ahol nem működik megfelelően a nyirok és érrendszer, egy olyan területre mozgassuk a nyirkot, ahol jobb a keringés.
  A felesleges vizet a keringésbe kell jutttatni, és ekkor a vese a vizelettel kiüríti.

 5. Köszönöm ismét a gyors választ!

  Az első hozzászólásom „Azt olvastam máshol, hogy ha daganat esetén nem használ a nyirokdrenázs (bár most nem tudom, hogy a random masszázs mellett az is volt-e használva), akkor a gép csak feltolná a nyirkot a mellkasra, nemi szervekre, ujjakra.” résszel kapcsolatban szerettem volna visszakérdezni.
  Jelen esetben mióma is jelen van, volt már olyan tapasztalat, hogy a nyirokmasszázsgép/kézi masszázs (reméljük csak a technika/beállítások voltak rosszak) csak rontott a helyzeten, nem szeretném, hogy az legyen, hogy a szervezet nem tud megszabadulni a nyiroktól a daganat (mióma) miatt, akárhova is tolják a testben és hogy a géptől így szimplán csak áthelyezödjön pl. a mellkasra, ezzel rosszabbítva a helyzeten.
  Ön szerint ilyenre van esély?

  Válaszát előre is hálásan köszönöm!

  Üdvözlettel

  Szabó Noémi

 6. Az ugye nyilvánvaló, hogy a test egy zárt rendszer. Ha az egyik területen ödéma van, és nyomást kifejtve „eltoljuk”, akkor a folyadék a test egy másik területén fog megjelenni. (ha egy vizespalackot a talpára állít, akkor a víz alul gyűlik, ha elfekteti, akkor eloszlik).
  A gépi és kézi nyirokmasszázs egyaránt azt a célt szolgálja, hogy a végtagokban levő ödémafolyadékot egy olyan területre juttassa, ahol a keringés erőteljesebb és össze tudja gyűjteni az oda továbbított folyadékot.
  Ha a láb dagad, akkor a kezelés a lábujjaktól indul és felfelé, a comb, far, has irányába történik. Ezért aztán a lábujjakban, a lábszáron az ödéma csökken. A kezeléssel a nyirok és a vér feljebb kerül, így a combra, nemi szervek tájékára, alhasra. Itt azonban jobba eloszlik és könnyebben szívódik fel a keringésbe.
  A vese „észleli”, hogy több folyadék került vissza a keringésbe és dolgozni kezd, azaz a kezelés után hamarosan vizelettel távozik a többlet.

 7. Köszönöm a gyors válaszát és a hasznos információkat!
  Ha jól értem akkor ebben a konkrét esetben a nyirokmasszázsgép nem tolná fel mellkasra/nemi szervekre/ujjakra a nyiroködémát, jól értem?
  Válaszát előre is hálásan köszönöm!
  Üdvözlettel

  Noémi

 8. A mióma -ön is írja- egy jóindulatú daganat a méh izomzatában.
  A gépi nyirokmasszázs semmilyen módon nem képes a méhre nyomást kifejteni, a méhben levő daganatot „piszkálni”, rosszindulatúvá alakítani.
  Félelme ebben a kérdésben teljesen alaptalan.

  A zsírmáj valóban okozhat ödémát. Az ödéma azonban a szövetek közötti térben van, ott mozgatja a gépi (és a kézi) nyirokmasszázs is. Ezek a kezelések semmilyen hatást nem gyakorolnak a májra, nem befolyásolják a máj állapotát, nem javítják, nem rontják.

  A teljes mozgásképtelenség egyik fő következménye a végtagok duzzanata. Az egészséges embernél az izmok mozgás közbeni ritmusos összehúzódása segíti a vérkeringést. Az ágyban fekvő embernél ez teljesen elmarad, azaz kiesik a vénás és nyirokkeringést segítő mozgás.
  A nyirokmasszázs gép fő alkalmazása a vénás és nyirokkeringési problémák kezelése. Azaz ebben az esetben is segít – tünetileg. Ha az aktív mozgás nem nyerhető vissza, akkor a keringést segítő kezelésre élete végéig szüksége lehet.

  bonyolítja a helyzetet a magas vérnyomás. Ilyenkor a gépi nyirokmasszázst a szokásosnál óvatosabban kell végezni. Azaz például nem kezelhető egyszerre mindkét végtag. Két végtag egyidejű kezelésével és rosszul beállított, túl magas nyomással jelentősen meg lehet emelni az egyébként is magas nyomást, ami a kezelés közben fokozódó fejfájásként érzékel először a kezelést kapó. Ha ekkor nem jelez és a kezelést végző sem figyel, akkor akár nehézlégzés és mellkasi szorítást lehet okozni.
  De ezeket KIZÁRÓLAG NEM MEGFELELŐ KEZELÉSSEL lehet előidézni.

 9. Tisztelt Dr. Zátrok Zsolt!

  Abban szeretném a segítségét kérni, hogy Ön szerint az alábbi esetben javallt vagy ellenjavallt-e a nyirokmasszázsgép használata?

  Azt olvastam a neten, hogy daganat esetén körültekintőnek kell lenni a nyirokmasszázsgép alkalmazásával.

  Ismerősömnek méhmiómája van régebb óta, ami egy jóindulatú daganat.
  Ehhez jött később zsírmáj, ami (ha jól emlékszem erre az internetről) vezethez nyiroködémához.
  Illetve több, mint 1 éve folyamatosan ágyban fekszik, feltételezem ez is hozzájárult az állapotához, nagyon le van fogyva.
  Akárhogy is, be van dagadva ismerősöm mindkét lába a lábfejtől a derekáig, néha fáj is neki.

  A vérnyomása mindig is magas volt.
  Egy-két hete mondja, hogy úgy érzi, a szíve nem bírja olyan jól, mint korábban. Egy ideje néha úgy érzi nem kap levegőt.

  Úgy két hónapja kipróbált egy nyirokmasszázsgépet a két lábán, de csak mégjobban bekeményedett tőle az ödémája.

  Otthon sokszor masszírozzák a lábát, azt jelenleg nem tudom megmondani, hogy csak random technikájú masszázzsal vagy volt-e alkalmazva a nyirok-önmasszázs is. De a mai nap masszázs nem használt neki.

  Sok vízhajtót is ivott egy ideje, sajnos ezt ma tudtam meg, hogy hosszú távon nem segít.

  Mindezeket, valamint azt figyelembe véve, hogy mióma is jelen van és korábban a gép (reménykedünk benne, hogy talán nem jó márka volt, vagy nem jól volt használva) nem használt, illetve a kézi masszázs se hoz mindig eredményt Ön szerint használna vagy ártana egy nyirokmasszázs gép otthoni használata?
  Azt olvastam máshol, hogy ha daganat esetén nem használ a nyirokdrenázs (bár most nem tudom, hogy a random masszázs mellett az is volt-e használva), akkor a gép csak feltolná a nyirkot a mellkasra, nemi szervekre, ujjakra.

  Ráadásul volt, amikor a nemi szervnél is be volt dagadva az illető, így nagyon aggódok, hogy a gép inkább ártana.

  Válaszát előre is hálásan köszönöm!

  Üdvözlettel

  Szabó Noémi

 10. Az biztos, hogy az ödémája nem így „épül fel”: a vénás elégtelenség aligha csak a bokáját érinti, a nyiroködéma nemcsak a bokája és a térde között van és a zsírödéma sem csak térd felett.
  Az lehet egyszerre mindhárom forma érintettje, de az biztos, hogy az egész alsó végtagot érintik és nemcsak szakaszosan.
  A kombinált vénás-nyirok-zsírödéma a legnehezebben kezelhető forma.
  Ide kattintva talál otthoni kezelésre alkalmas eszközöket. MInél jobbat választ, annál hatékonyabb kezelésre számíthat. A legolcsóbb is jobb, mint ha nem kezel.

 11. Boka felett vénás elegtelensegem térd alatt nyirok ödémam térd felett zsír ödémam van. Milyen gépet ajánl ami azért elérhető áron van.sajnos több száz ezer Ft ot nem tudok érte fizetni.

 12. Ezt az onkológusokkal kell megbeszélni, mert ez egy speciális eset. Távolról, a pontos ismeretek nélkül nem lehet megítélni.
  Általában: ha a nyirokáramlás útját daganat „állja el”, akkor a daganattal érintett nyirokcsomókon nem tud átfolyni a nyirok. Ha az erőteljes kézi vagy gépi nyirokmasszázs (drenázs) kezeléssel átpréseli a nyirkot a daganatos nyirokcsomókon, úgy ezzel a nyomással a nyirok magával sodorhat daganatsejteket és így a masszázs „terjesztheti” a daganatot.
  Ha azonban a feszülés olyan erős, hogy ettől a beteg szenved… nos… mérlegelni kell, hogy mi legyen, „melyik ujjunkat harapjuk?”
  Ha a feszülő ödémát nem csökkentik, akkor a beteg szenved, ha csökkentik, akkor lehet kockázata a daganat továbbterjedésének. (különösen akkor, ha nem szakszerűen, nagy nyomással, durván végzik a nyirokdrenázst). Odafigyeléssel, alacsony nyomással a terjedés kockázata jelentősen csökkenthető.
  De ezt a kezelőorvosoknak és a betegnek közösen kell eldöntenie.

 13. A férjemnek másfél éve lágyéksérv műtéte volt, mely után egyre több hasi panasza lett. Több hónap elteltével végre készült egy  ct-felvétel, aholszámos nyirokcsomó megnagyobbodás mutatkozott. Szövettani mintavétel után húgyhólyag daganatot állapítottak meg tavaly októberben. A következő hónapban elkezdte a kemoterápiás kezelést, amit jelenleg is kap. A nycs-megnagyobbodás miatt a nyirokkeringés nem megfelelő, a jobb lába teljesen megvastagodott. Szedi a vízhajtó, sokat kell feküdnie. Ha többet mozog, nagyon beragad a lába. Szeretnénk kérdezni, hogy az ő esetében javasolható-e nyirokmasszázs? 

 14. A lábduzzadás, feszülés minden valószínűség szerint összefügg a műtéttel és a nyirokrendszer műtéti sérülésével.
  A gépi kezelés a nyirok és vénás kezelés segítésére, támogatásra való eszköz, azaz segítséget jelenthet.
  Enyhe ödéma esetén a legolcsóbb Power Q-1000 Plus is megfelelő lehet. Ha anyagilag megengedhető, akkor a precízebb Power Q-2200 vagy esetlegesen a Power Q-1000 Premium gépet javaslom.
  A láb és combok kezelése lehet szükséges, azaz a láb és nadrág mandzsetták egyaránt fontosak.
  A gépi nyirokmasszázs alacsony nyomással történik, mely nem „bántja” sem a hasüregi szerveket, sem a korábbi műtéti hegeket. Azaz ez nem akadálya az alkalmazásnak.

 15. Kedves Doktor Úr!

  9 hónapja műtöttek rosszindulatú méhtestdaganattal, amely során eltávolítottak a kismedencémből 16 nyirokcsomót. Kb. 1 hónapja tapasztalom a nehéz lábérzetet, és a combjaimra is kiterjedő enyhe ödémát (mindkét lábamon, de kifejezetten a jobbon).
  Esetemben melyik típusú es márkájú készüléket javasolja? A nadrágos mandzsetta használata ajánlott esetemben a nyílt hasi műtét után? (ezen a műtéten túl volt 2 császármetszésem is)
  Válaszát előre is köszönöm!

 16. A mell területén levő ödémára nem igazán alkalmasak a nyirokmasszázs gépek. Lásd cikkem.
  Kézi önmasszázzsal tud javítani az állapotán.
  Ha a duzzanat a karjára terjed… azt jól lehet kezelni a géppel.

 17. Valamelyik gép használható esetleg a mellemben lévő nyiroködémára? Köszönöm válaszát!

 18. Már elég régóta követem Önt és majdnem mindent elolvastam. Mégsem mernék készüléket vásárolni, az Ön személyes véleménye és javaslata nélkül. Van erre mód ?
  Nekem főleg narancsbőr, seprűvénák és láb dagadás/nehéz láb okoznak problémát(a dagadás a túlsúllyal egy időben jelentkezett, dolgozom a csökkentésen) és újabban allergiának tűnő piros foltok is megjelentek a bal belső lábszáramon, amik viszketnek. Vérképem jó, egyéb problémám nincs. Rendszeresen mozgok, viszont ülőmunkát végzek és genetikailag sem jó a hozott anyag.
  Segítene készüléket választani?
  Köszönöm válaszát előre is!
  üdv, K

 19. Tiszcim.Asz kerdeznem ontol abiomag keszulekek jok a polineuropatiara

 20. Zsírödémára van , lehetséges-e az étkezéssel , bizonyos ételek kiiktatásával javítani a helyzeten? 1-es stádiumú lipödémám van, cukormentesen és „cukorbeteg” diétát követek. Köszönöm,Szilvi

 21. A zsírödéma kezelése megegyezik a limfödémával. Ugyanúgy a fáslizás, kompressziós harisnya, a kézi és gépi nyirokdrenázs a napi kezelés. A gépek közül a Power Q-2200, Power Q-1000 Premium, Power Q-8060 és a Power Q-8120 nyirokmasszázs gép alkalmas a kezelésére.

 22. Szeretném tudni, hogy zsírödémára mit ajánl. Ugyan azokat a gépeket lehet használni? Otthoni használatra, ha a kéz és a láb is érdekelt az ödémában, melyik gép a legalkalmasabb?
  Köszönettel Sylvia

 23. Igen. A nyirokmasszázs gép semmilyen módon nem befolyásolja a pacemaker működését, azaz a pacemaker mellett nyugodtan. Ha azonban a szívritmuszavar mellett szívelégtelenségben, ingadozó magas vérnyomásban szenved, akkor a nyirokmasszázs kezelést csak óvatosan szabad végezni. Egyszerre csak egy kezelőmandzsettával kezelhet a szívbeteg! Ez ugyan több kezelési időt jelent, azonban nem terheli meg a szívet.

 24. Tisztelt Doktor úr!
  Pacemaker-rel használható-e a nyirokmasszázs gép?

 25. Ahol a láb mandzsetta végetér, onnan kezdődjön a hasi mandzsetta. Azaz nem övszerűen a hasra, hanem sokkal inkább miniszoknya-szerűen lentről a combon kezdődve, a csípőn át egészen az alhasig érjen.
  Ugyanazok a nyomások kellenek, mint bármely más nyirokkezeléshez. A gépek nem különböztetik meg a mandzsettákat, hiszen a testében a keringés mindenütt azonos, így a keringésjavításhoz szükséges nyomás is.

 26. Hasi mandzsetta használata után érdeklődnék???Felhelyezés?Milyen nyomáson használjuk!

 27. Szeretnék ajánlatot kérni nyíroködémás a két lábam !Túlsúlyos vagyok , magas vérnyomásos , nagyon vizesedek ill ízületi problémáim is vannak ! Szeretnék otthoni használatra gépet venni nagyon szenvedtek a dagadt lábaktól! Köszönöm szépen! Bartháné

 28. Ha a műtéti seb nem váladékozik, begyógyult, akkor teljes nyugalommal használhatja.

 29. 3 honapja volt csipoprotezis mutetem.Hasznalhatom a keszuleket? Limpodemas a labam.Koszonom,Doktor Ur.

 30. A válasz benne van a cikkben, amihez írt. Kérem olvassa át ismét az írásom, de most alaposabban. Röviden: ha az állapot megköveteli, akkor igen.

 31. Lehet e napi rendszerességgel csinálni a kezelést?

 32. Igen, lehet. A magas nyomás kedvezőtlen nemcsak a nyiroködémára, hanem megterheli a szívet, keringést is. Gyakran hallok olyat, hogy a nyirokmasszázs gépet „kipróbálják” valahol és a kezeléstől fejfájás, rosszullét alakul ki. Ilyen kizárólag akkor történhet, ha túl magas nyomást állítanak és nem veszik figyelembe a beteg állapotát. Például magas vérnyomás, szívbetegség esetén óvatosabban kell eljárni, még a szokásosnál is alacsonyabb nyomást kell állítani. Egyébként az egészen alacsony, szinte nem érzehető nyomás is kezel!! A nyirok nyomása ugyanis olyan alacsony, hogy 10-20Hgmm nyomással is kezelni lehet. Szóval a nyiroködémában (is) ésszel kell kezelni és „nem fejjel rohanni a falnak”! 🙂

 33. Örülök, hogy olvashattam a készülékről, amit hónapok óta használok a lifödémám kezelésére, de sikerült uj ismeretekre szert tennem, például,hogy alacsony nyomáson is hatékony. Sajnos,hogy nagyfoku porckopásom is van, aminek állapotán is javitott eleinte a gép, de később erősödött a fájdalom, valószinüleg azért, mert magasabb nyomáson használtam. Köszönöm az információt, továbbra is számitok a segitségére tisztelettel kati

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük