Trombózis utáni állapot otthoni kezelése

A trombózis lezajlása után már soha „nem leszel a régi”! A betegség mindig egy “maradvány állapotban” végződik, amivel együtt kell élned életed végéig. Ez a trombózis utáni állapot vagy orvosi nevén poszttrombotikus szindróma. A tünetek egyensúlyban tartása és főképp a trombózis kiújulás megelőzése a Te kezedben van. Minden nap, folyamatosan “törődnöd kell” vele. Nézzük át a lehetőségeid.

A trombózis utáni állapot otthoni kezelésének céljai

 • a trombózis kiújulásának és ismétlődésének megelőzése
 • maradványállapot fenntartása, javítása

A trombózis kiújulás megelőzésének lehetőségei

Ha már átestél egy trombózison, jelentős az ismétlődés kockázata. Életed végéig oda kell figyelned magadra. A trombózist lényegesen könnyebb megelőznöd, mint kezelni!

 • A kórház elhagyásakor rendelt gyógyszereid rendszeresen szedd.
 • Bizonyos „vérhígító” szereket úgy kell adagolni, hogy egy bizonyos értéken kell tartani a véred alvadékonyságát. Az aktuális vérvizsgálata eredménye függvényében kell meghatározni, hogy mennyi gyógyszerre van szükséged. A tested gyógyszerigénye időről időre változhat, ezért kell rendszeresen ellenőrizni. A modernebb és persze drágább szereknél nem kell a kontroll vagy nem ilyen gyakran.
 • Soha ne módosítsd önkényesen a gyógyszermennyiséget, ne vegyél be többet vagy kevesebbet, csak ha az orvosoddal megbeszélted!
 • Rendszeresen járj labor-kontrollra. Általában havonta, kéthavonta érdemes érdemes ellenőrizni a gyógyszerek hatását. Az eredményt beszéd meg kezelőorvosoddal.
 • Általában „vérhígító” szereket kell szedni, melyek túladagolása vérzékenységet okozhat. Spontán fogínyvérzést tapasztalsz, egy tűszúrás után is hosszú ideig vérzel, nekimész a bútornak és véralafutás jelenik meg.
 • Mozogj napi rendszerességgel. Ez a legjobb gyógyszer. Napi 60-70 perc séta, kocogás, kerékpározás (akár több részletben) csodákra képes! Ne becsüld alá a mozgás fontosságát!
 • Ha hosszabb autós, buszos vagy repülős útra mész, félóránként állj meg vagy állj fel helyedről és sétálj egy kicsit. Ezzel átmozgatod a vért a lábaidban.
 • Ha eddig még nem tetted meg, akkor hagyd abba végre a dohányzást!
 • Ha még érint, akkor a fogamzásgátló gyógyszer szedését hagyd abba és válts más védekező módszerre.
 • Ha túlsúlyod van, változtass az étrenden és adj le néhány kilót. Megjegyzem a rendszeres mozgás a legjobb és leghatékonyabb fogyókúra.
 • A vérhígító kezelésre a trombózis után legalább 3-6 hónapig lesz szükség. A kezelőorvos feladata annak megítélése, hogy ezután is szükséges-e. Ha semmit nem változtatsz (pl. nem fogysz, nem hagyod abba a dohányzást, nem mozogsz), akkor a gyógyszerek „rajtad ragadhatnak”, azaz nem hagyhatod abba a szedését soha. Ha a rizikófaktoraid számát csökkented, akkor erre van esélyed.

Hogyan segít a testmozgás a trombózis utáni állapot kezelésében?

A vénák behálózzák egész testedet. Összegyűjtik a tested által elhasznált vért és visszaszállítják a szívbe, innen a tüdőbe kerül, ahol friss oxigént vesz fel. Ezt a verőerek (artériák) juttatják ismét a szerveidhez.

A felületes vénák a bőr, a nyálkahártyák és a testfelszínhez közeli területek vérét gyűjtik és szállítják. Nem a felületen futnak vissza a szívbe, hanem a szövetek között futó, vastag mélyvénákba csatlakoznak. Ezek a nagy „csatornák” futnak a szív felé.

A vénákban a vér akkor jön mozgásba, amikor az körülöttük levő izmok összehúzódnak és összenyomva kipréselik belőlük a vért. Az izompumpa mindig a szív felé nyomja a vért, mert a vénákban levő billentyűk (kapuk) csak ebbe az irányba engedik haladni.

Mindezek miatt a rendszeres testmozgás a vénás vérkeringés „motorja”, mozgás nélkül a vér nem áramlik és hajlamos a megalvadásra, a trombózis kialakulására.

Nem azt mondom, hogy kezdj versenyszerű sportba! A rendszeres séta a megfelelő. Ha állapotod csak annyit enged, hogy néhányszor körbejárd a szobát, akkor ennyit tegyél, de ezt mindenképpen, naponta többször is! Ha viszont képes vagy rá, kocogj, kerékpározz vagy ússz. Rendszeresen.

 

Segítsd további cikkek készítését.


Kattints a részletekért!

vádli izmok és a véráramlás

Mit tehetsz otthon

Ha átestél egy trombózison és fizikailag képes vagy a mozgásra, akkor a mozgás a gyógyszered! Soha ne hagyd abba.
Ha lábaid erősen visszeresek, akkor használj kompressziós harisnyát is.

Feltétlenül használj otthoni orvostechnikai eszközt a trombózis utáni állapot javítására, ha 

 • bénulás vagy izomgyengeség miatt nem tudsz mozogni
 • egyéb állapot vagy betegség miatt nem tudsz aktív mozgást végezni
 • jelentős túlsúly miatt nem tudsz eleget mozogni
 • műtétet követően átmenetileg nem tudsz mozogni
 • ízületi fájdalom, sérülés miatt nem tudsz mozogni
 • hosszú utazáson veszel részt.

A trombózis utáni állapot esetén a kezelések célja a vénás vérkeringés serkentése a lábadban.

Orvostechnikai eszközök az otthoni kezelésben

 • kompressziós harisnya. Akadályozza a véna kitágulását és a véráramlás lelassulását. Hátránya, hogy kényelmetlen és különösen idősek egyedül nem vagy nagy nehézséggel tudják felvenni.
 • izomstimulátor készülék. A lábszár izmok stimulálásával serkenti a vérkeringést. Hatékonyan pótolja a mozgáshiányt. A kezelés során az izmokban létrejövő összehúzódások a járást utánozzák, azaz a természeteshez hasonló módon hat. A stimulációs kezelések fájdalmatlanok, tetszőleges gyakorisággal ismételhetők, veszélytelenek.
  A Veinoplus VI visszérkezelő készülék kedvező hatását orvosi tanulmányok igazolják.
 • nyirokmasszázs gép. Hullámmasszázs vagy nyomásterápiás gépekként is ismertek. Ezek a készülékek a lábra húzott csizmaszerű mandzsetta felfújásával dolgoznak. A nyomás segítségével kipréselik a lábadból a felesleges vért. Serkentik a keringést. Ez a leghatékonyabb otthoni kezelési mód trombózis utáni állapotra. A Power Q-2200 nyirokmasszázs gépet javaslom.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Wordpress (8)
 • comment-avatar

  Olvassa el ismét a cikket, aminél a kérdést feltette! Erről szól!
  A mélyvénás trombózis egy maradvány állapottal gyógyul. Azaz soha nem lesz már olyan a lába, mint azelőtt.
  A vérkeringése (a vér visszatérése a vénákon a szív felé) már soha nem lesz a régi.
  Az érintett lába élete végéig dagadni fog, ami ellen naponta tennie kell.
  A legegyszerűbb él legolcsóbb módszer a naponta végzett séta vagy kerékpározás. Nem azt jelenti, hogy eltekerek a sarki boltig, hanem 40-50 perc, egybefüggő tekerés, séta, amikor a pulzusszám is emelkedik mérsékelten.
  Orvosi szempontból elengedhetetlen a fáslizás vagy kompressziós harisnya viselése. Leghatékonyabb és legdrágább keringéspótló módszer a nyirokmasszázs gép. Például a Power Q-1000 Plus készülék alkalmas a napi kezelésre. Az ennél drágább készülékek még hatékonyabbak.
  Ha a javasoltakból semmit sem csinál, az állapota lassan, de folyamatosan rosszabbodni fog.

 • comment-avatar
  éva 2 hónap

  szeretném meg kérdezni hogy, mélyvénás tormbozisos láb ( tüdöembolia ) után vizesedhet dagadhat? Két évvel ez elött volt ez és most ujra vizesedik dagad a láb, mitöl lehet? Mit tegyünk ? Elöre is köszönöm.

 • comment-avatar

  A trombózis egy következmény. Azt jelzi, hogy a visszerek régóta rosszul működnek, kitágultak, lelassul bennük a vér áramlása, ami miatt a vér megalvad az éren belül.
  Az ülő-álló munka, a mozgáshiány, a meleg idő, a meleg víz mind-mind rontja az állapotot.
  Azaz a jakuzziban ücsörgés… hacsak nem 10-15 fokos a víz…. nem ajánlott a trombózison átesett betegnek.

 • comment-avatar
  Kata 5 hónap

  Jacuzzi rendszeres hasznalata jo-e,es milyen hofokon?

 • comment-avatar

  A mélyvénás trombózis ilyen. Az első 2-3 hónapban csak orvosi kezelés lehetséges. Ebben a véralvadásgátló kezelés a fő dolog. Ez megakadályozza a trombus túl nagyra növését. Aztán türelmesen várni kell, hogy a teste „mit reagál”. A vérrög egy része elbomlik, máskor legalább részben „átfúródik”, azaz az eltömődött éren ismét megindul valamilyen mértékű keringés. Ezen felül a közelben levő „átjátók” is kinyílnak, azaz olyan új közlekedő utak alakulnak ki, ahol a vér „kikerüli” az elzáródást.
  Ezek a folyamatok nagyjából 3-4 hónap alatt alakítják ki a végleges állapotot. Ekkortól beszélhetünk trombózis utáni állapotról.
  A maradványtünetek mindenkinél etérők. Lehet, hogy szinte tünetmentességig javul, másoknál pedig erős duzzanat, feszülés marad fenn.
  2-3 hónappal a trombózis aktív szakaszának lezajlása után fokozatosan meg kell kezdeni a maradványtünetek kezelését. Ezek a tünetek ugyanis élete végéig el fogják kísérni, így napi odafigyelést igényelnek. A teendők a cikkben.

 • comment-avatar
  Erika 1 év

  November 30.-án kerültem kórházba melyvénás trombózissal. Egy hét után hazaengedtek annyi útmutatóval hogy pihengessek és oltsam magam napi kétszer. 2×0,8ml Clexane és 2×20mg Noacid. Semmi más gyógyszert nem kapok és Január 11.-én kell visszamennem. Próbálok olvasgatni mit is kellene tennem. Amíg fekszem a lábam normálisan néz ki, jó a színe nem dagad. De ha felkelek azonnal sötétedik és dagad, zsibbad. Ebben az esetben is erőltessem? Mozogjak, sétáljak vagy inkább hagyjam még pihenni? Ha fáslizom vagy gumiharisnyát veszek akkor egy 10 percig tudok sétálni de így is dagad alatta. Ez természetes?
  Egy hónap után nem kellene már valamilyen konkrétabb kezelés? Vagy nem lehet ennél többet tenni? Csak a napi két szuri és várakozás? Fekvés?
  Előre is köszönöm válaszát!

 • comment-avatar

  Olvassa el az a cikket, amihez a kérdést feltette. Erről szól.
  Az inaktivitás során az izomerőt gyorsan elveszíti az ember, amit nehéz és hosszadalmas visszaszerezni. Minél kevesebbet mozog, annál gyengébb lesz. Erőltetni kell a mozgás. Ha máshol nem, akkor a lakásban. Például járja körbe félóránként ötször. Minden nap egy kicsit többet. 2-3 hónap múlva javulni fog az ereje.

 • comment-avatar
  Monika 2 év

  Jonapot kivánok!!kb.egy honapja volt mélxvénás trombozidom!sajnos a mai napig slig tudok menni((pefig nem vagyok tul sulyos!!Söt!!de az ultrahangozásnál találtak a bal lábam,lágxékrédzénél nyirokcsomo duzsnstot-növekedést,ez közre játszhat a nehéz mennésbe??mert elégé fáj a lágyék rész és kisugárzik,lefelé!megyek vele kb.egx hét mulva ultrahsngra (rafiologiai) és hs dzükséges vrsznrk biopsziát!
  Mit tegyek!!jo formán s szobába mozgok csak(!
  Elöre is köszönöm válaszát!!!