Trombózis utáni állapot otthoni kezelése

A trombózis lezajlása után már soha “nem leszel a régi”! A betegség mindig egy “maradvány állapotban” végződik, amivel együtt kell élned életed végéig. Ez a trombózis utáni állapot vagy orvosi nevén poszttrombotikus szindróma. Egyensúlyban tartásuk és főképp a trombózis kiújulás megelőzése a Te kezedben van. Nem végezheti el helyetted senki. Minden nap, folyamatosan “törődnöd kell” vele. Nézzük át a lehetőségeid.

 

A trombózis utáni állapot otthoni kezelésének céljai

 • a trombózis kiújulásának és ismétlődésének megelőzése
 • maradványállapot fenntartása, javítása

 

A trombózis kiújulás megelőzésének lehetőségei

Ha már átestél egy trombózison, jelentős az ismétlődés kockázata. Életed végéig oda kell figyelned magadra. A trombózist lényegesen könnyebb megelőznöd, mint kezelni!

 • A kórház elhagyásakor rendelt gyógyszereid rendszeresen szedd.
 • A kapott “vérhígító” szereket úgy kell adagolni, hogy egy bizonyos értéken kell tartani a véred alvadékonyságát. Az eredmény függvényében kell meghatározni, hogy mennyire van szükséged. A szükséges gyógyszermennyiség időről időre változhat, ezért ellenőrizni kell.
 • Soha ne módosíts önkényesen a gyógyszermennyiséget, ne vegyél be többet vagy kevesebbet, csak ha az orvosoddal megbeszélted!
 • Rendszeresen járj labor-kontrollra. Általában havonta, kéthavonta érdemes érdemes ellenőrizni a gyógyszerek hatását. Az eredményt beszéd meg kezelőorvosoddal.
 • Általában “vérhígító” szereket kell szedni, melyek túladagolása vérzékenyésget okozhat. Spontán fogínyvérzést tapasztalsz, egy tűszúrás után is hosszú ideig vérzel, nekimész a bútornak és véralafutás jelenik meg.
 • Mozogj napi rendszerességgel. Ez a legjobb gyógyszer. Napi 60-70 perc séta, kocogás, kerékpározás (akár több részletben) csodákra képes! Ne becsüld alá a mozgás fontosságát!
 • Ha hosszabb autós, buszos vagy repülős útra mész, félóránként állj meg vagy állj fel helyedről és sétálj egy kicsit. Ezzel átmozgatod a vért a lábaidban.
 • Ha eddig még nem tetted meg, akkor hagyd abba a dohányzást!
 • Ha még érint, akkor a fogamzásgátló gyógyszer szedését hagyd abba és válts más védekező módszerre.
 • Ha túlsúlyod van, változtassa az étrenden és adj le néhány kilót. Megjegyzem a rendszeres mozgás a legjobb és leghatékonyabb fogyókúra.
 • A vérhígító kezelésre a trombózis után legalább 3-6 hónapig lesz szükség. A kezelőorvos feladata annak megítélése, hogy ezután is szükséges-e. Ha semmit nem változtatsz (pl. nem fogysz, nem hagyod abba a dohányzást, nem mozogsz), akkor a gyógyszerek “rajtad ragadhatnak”, azaz nem hagyhatod abba a szedését soha. Ha a rizikófaktoraid számát csökkented, akkor erre van esélyed.

 

Hogyan segít a testmozgás a trombózis utáni állapot kezelésében?

A vénák behálózzák egész testedet. Összegyűjtik a tested által elhasznált vért és visszaszállítják a szívbe, innen a tüdőbe kerül, ahol friss oxigént vesz fel. Ezt a verőerek (artériák) juttatják ismét a szerveidhez.
A felületes vénák a bőr, a nyálkahártyák és a testfelszínhez közeli területek vérét gyűjtik és szállítják. Nem a felületen futnak vissza a szívbe, hanem a szövetek között futó, vastag mélyvénákba csatlakoznak. Ezek a nagy “csatornák” futnak a szív felé.

A vénákban a vér akkor jön mozgásba, amikor az körülöttük levő izmok összehúzódnak és összenyomva kipréselik belőlük a vért. Az izompumpa mindig a szív felé nyomja a vért, mert a vénákban levő billentyűk csak ebbe az irányba engedik a vért.

Mindezek miatt a rendszeres testmozgás a vénás vérkeringés “motorja”, mozgás nélkül a vér nem áramlik és hajlamos a megalvadásra, a trombózis kialakulására.

Nem azt mondom, hogy kezdj versenyszerű sportba! A legkisebb mozgás, például a séta is megfelelő. Ha állapotod csak annyit enged, hogy néhányszor körbejárd a szobát, akkor ennyit tegyél, de ezt mindenképpen, naponta többször is! Ha jobban vagy, akkor kocogj, kerékpározz vagy ússz. Rendszeresen.

 

vádli izmok és a véráramlás

Mit tehetsz otthon

Ha átestél egy trombózison és fizikailag képes vagy a mozgásra, akkor a mozgás a gyógyszered! Soha ne hagyd abba.
Ha lábaid erősen visszeresek, akkor használj kompressziós harisnyát is.

Feltétlenül használj otthoni orvostechnikai eszközt a trombózis utáni állapot javítására, ha 

 • bénulás vagy izomgyengeség miatt nem tudsz mozogni
 • egyéb állapot vagy betegség miatt nem tudsz aktív mozgást végezni
 • jelentős túlsúly miatt nem tudsz eleget mozogni
 • műtétet követően átmenetileg nem tudsz mozogni
 • ízületi fájdalom, sérülés miatt nem tudsz mozogni
 • hosszú utazáson veszel részt.

A trombózis utáni állapot esetén a kezelések célja a vénás vérkeringés serkentése a lábadban.

 

Orvostechnikai eszközök az otthoni kezelésben

 • kompressziós harisnya. Akadályozza a véna kitágulását és a véráramlás lelassulását. Hátránya, hogy kényelmetlen és különösen idősek egyedül nem vagy nagy nehézséggel tudják felvenni.
 • izomstimulátor készülék. A lábszár izmok stimulálásával serkenti a vérkeringést. Hatékonyan pótolja a mozgáshiányt. A kezelés során az izmokban létrejövő összehúzódások a járást utánozzák, azaz a természeteshez hasonló módon hat. A stimulációs kezelések fájdalmatlanok, tetszőleges gyakorisággal ismételhetők, veszélytelenek. Orvosi tanulmányok igazolják a kedvező hatást.
 • nyirokmasszázs gép. Hullámmasszázs vagy nyomásterápiás gépekként is ismertek. Ezek a készülékek a lábra húzott csizmaszerű mandzsetta felfújásával dolgoznak. A nyomás segítségével kipréselik a lábadból a felesleges vért. Serkentik a keringést. Ez a leghatékonyabb otthoni kezelési mód.

 

A trombózis utáni állapot otthoni, mindennapos kezelésére javaslom

CÍMKÉK
MEGOSZTOM

HOZZÁSZÓLÁSOK

Wordpress (0)