A trombózis többnyire a lábadon, azon belül is a lábszáradon alakulhat ki. Gyakran életveszélyes állapotot jelent! Az adatok szerint évente 16-20 ezer embert érint hazánkban és a szövődményeibe több ezren halnak bele.  

A trombózis jelentése

Trombózis a vér „megalvadása” az éren belül. Egy vérrög (orvosi nyelven trombus) alakul ki, ami dugóként teljesen vagy részlegesen elzárja a vénát. Ennek az a következménye, hogy a vér nem tud továbbfolyni a szív felé, egyre jobban feszülő fájdalom, duzzanat keletkezik.

trombus, azaz vérrög kialakulás folyamata

A trombózis lehet

 • Felületi. Ilyenkor a bőrfelszínhez közel futó vénákban alakul ki a vérrög. A felületes vénák trombózisa enyhébb, gyakran „lábon kihordható”, többnyire magától is megszűnik.
 • Mélyvénás. A mélyvénás trombózis esetén az izmok között, a mélyben futó erekben alakul ki a vérrög. Ez súlyos, az életet veszélyeztető következményekkel is járhat!

A trombózis kialakulásának okai

Számos hajlamosító tényező ismert. Magasabb a kockázat, ha több is  jelen van.

 • érfal sérülés
 • véráramlás megváltozása, lelassulása
 • vér összetétel változása, az alvadékonyság fokozódása.

trombőzis kialakulásának folyamata

Rizikófaktorok

A trombózis kialakulásának rizikófaktorai lehetnek

 • Hosszabb ideig tartó „kényszerpihenő”
  huzamos ágynyugalom, mint például műtét utáni kórházi bennfekvés vagy csonttörés miatti gipszelés, stb. miatt az izmok nem pumpálják a vénás vért, lelassul az áramlása és ennek következményeképp megalvadhat a vér.
 • Hosszú ideig tartó ülés
  komoly veszélyt jelenthet egy órákig tartó autóban ücsörgés vagy repülés. A mozdulatlanság miatt a lábakban „megáll a keringés” és megalvadhat a vér. Ezért kell utazás közben is rendszeresen megállni, felállni és tornáztatni a lábaid.
 • Véna sérülés vagy műtét
  fokozhatja a véralvadék kialakulásának kockázatát. A műtéti altatás során kitágulnak a vénák – hosszú műtét során az vérrög kialakulás kockázata magas.
 • Daganatos betegségek
  egyes formáiban megemelkedik a véralvadást elősegítő anyagok mennyisége. Amiatt is kialakulhat trombózis, ha a növekvő daganat leszorítja a környezetében levő vénákat.
 • Örökletes véralvadási zavar
 • Szívelégtelenség
  ilyenkor a szív a gyengesége miatt lassabban „pumpálja” a vért, mint ahogy szükséges lenne, ezért lassul le a véráramlás.
 • Pacemaker vagy a centrális véna katéter irritálhatja az erek falát, lassíthatja a véráramlást.
 • Fogamzásgátló tabletták
  fokozhatják a vér alvadási készségét.
 • Dohányzás
  nagymértékben befolyásolja a véralvadást és -keringést.
 • Terhesség
  Bár ez nem betegség, azonban a méhben növekvő magzat elnyomhatja a kismedencei és a lábak vénáit és ezzel lassul a vérkeringésük.
 • Súlyos elhízás
  kedvezőtlen hatású a vérkeringésre.
 • Korábbi trombózis
  akinek korábban volt mélyvénás trombózisa, annál nagyobb az ismétlődés valószínűsége.

A trombózis első tünetei

A trombózis sokszor alattomosan, észrevétlenül alakul ki. Az esetek többségében nincsenek jól észlelhető előjelei. A betegség általában azzal indul, hogy

 • megduzzad a bokád, lábfejed vagy a lábszárad;
 • erős fájdalmat érzel az érintett területen;
 • a bőr kipirosodik és melegnek érzed a duzzadt területet.

Teendők trombózis gyanúja esetén

Ha a fenti tüneteket észleled, haladéktalanul fordulj orvoshoz!

Ha a trombózis folyamata elindult, akkor otthon már semmit sem tudsz kezdeni vele, a halogatással pedig csak a helyeztet rontod.

A friss mélyvénás trombózis kezelése csak és kizárólag kórházban történhet, ahol a szakemberek vérhígító és vérkeringést javító gyógyszerekkel vagy akár katéteres beavatkozással segítenek.

A trombózis szövődményei

Súlyos szövődménye lehet a tüdőembólia

Szerencsére csak az esetek egy részében alakul ki.

Ha a vénában kialakult vérrög (trombus) egésze elmozdul a helyéről vagy  leszakad belőle egy darabka, akkor a vérárammal a szívbe, majd onnan a tüdőbe sodródik – ez a folyamat az embolizáció. A tüdőbe jutott vérrögöt tüdőembóliának nevezzük.

A vérrög a méretétől függően elzárja a tüdő egyik artériáját, ami hirtelen kialakuló, súlyos, életveszélyes állapotot teremt. Nagyobb tüdőér elzáródása gyakran azonnali halált okoz, kisebb embólus pedig az érintett tüdőterület elhalásához (tüdőinfarktus) vezet és mindenképpen következményekkel gyógyul.

Trombózis utáni állapot (poszttrombotikus szindróma).
A gyógyult trombózis sajnos mindig egy „maradvány állapotot” hagy hátra, amivel együtt kell élned életed végéig.

Ha az akut szakaszt sikeresen magad mögött hagytad, akkor további sorsod főképp a saját kezedben van.

A trombózis által „hátrahagyott” tünetek egyensúlyban tartását és a kiújulás megelőzését nem végezheti el helyetted senki. Minden nap, folyamatosan „törődnöd kell” vele. Ennek módjáról ebben az írásomban olvashatsz.

blank
Szerző: Dr. Zátrok Zsolt

A Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem 1991-ben. Hosszú ideig kórházi orvosként dolgoztam, majd elhagytam a pályát és a legkorszerűbb orvosi berendezések használatát oktattam az orvosi teamek számára. 2012 óta kizárólag olyan eszközökkel foglalkozom, melyet a beteg általi, otthoni használatra terveztek. Blogomban ezekről az eszközökről írok, beleértve a biztonságos alkalmazás ismertetését is. Tapasztalataim alapján meggyőződéssel állíthatom, hogy hozzájárulhatnak az egészséged megőrzéséhez/helyreállításához.

5 Comments

 1. A visszerek természetes képződmények. A normális vérkeringés érdekében szükségünk van rájuk. A kivételükre csak a legrosszabb esetben kerüljön sor.
  MIvel elmondása szerint nem világos, milyen az állapota, és hogy mi alapján javasolják „kivenni”, így nem tudok mást javasolni, minthogy csak akkor engedje a műtétet, ha azt rendesen, érthetően elmagyarázzák önnek, miért szükséges.

 2. Nekem sem Uh-tak meg körbe nézték és azt mondták ki kell venni de nem küldtek el sehova sajnos magam kell intézzek mindent is mert a doki még harisnyát se írt fel pedig olcsóbb lenne , 5 hónap múlva lesz időpont vagy februárban 540 ezerért.
  38 éves vagyok 🙁

 3. Akár érsebész, akár belgyógyász segíthet. De olyat keressen, aki rendelkezik ér-ultrahang készülékkel. Mert érdemben csak az tudja rendesen megvizsgálni az erek állapotát. Ahol nincs ultrahang, ott csak „ránéznek a lábra” és egy másik rendelőbe küldik ultrahangra! Többször kell fizetni és közben az idő rohan.

 4. Szeretném megkérdezni, hogyha magán orvoshoz szeretne az édesanyám elmenni trombózis gyanuval akkor sebészhez vagy belgyógyászhoz vagy milyen specialistához menjen.

  Köszönettel és Tisztelettel!
  Anita

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük