Vörösesbarna folt a lábszáron. Mi ez?

A boka felett a lábszáron megjelenő vörösesbarna elszíneződés gyakori jelenség. Egy tünet, amely az alsó vágtagi vénás keringési elégtelenségre hívja fel a figyelmet. Orvosi dokumentukokban a foltot “hemosziderin lerakódás”-ként említik. Nézzük át, hogy mi okozza, hogyan előzheted meg és azt is, hogy van-e lehetőség az eltüntetésére? 

hemosziderin-vorosesbarna-folt-a-labszaron-smA bőr “rozsdásodása”

Az elszíneződést tulajdonképpen “rozsda”, azaz oxidált vas lerakódása okozza.

Akkor keletkezik, ha vörösvérsejtek nagyobb számban lépnek ki a legkisebb ereken (kapillárisokon) át a szövetek közé. Amikor ezek a vörösvérsejtek elpusztulnak, a hemoglobinjukból felszabaduló vas hemosziderinné alakul. A bőr alatti szövetben tárolódik és barna foltként jelenik meg a bőrön.

Mi van az elszíneződés hátterében?

Az alsó lábszár vörösesbarna foltosodását leggyakrabban a vénákkal kapcsolatos problémák okozzák. Különösen akkor, ha a lábad vénáiban rendszesen emelkedett a nyomás. Vénás hipertónia vagy vénás elégtelenség kifejezésekkel is jelölhetik ezt az állapotot. A vénában keletkező magas nyomás okozza, hogy vérsejtek “préselődnek ki” az erek falán át a bőr szövetei közé. Pusztulásuk után folt keletkezik a bőrszövetben foltot.

Ha munkád során hosszú ideig állsz vagy ülsz, akkor idővel számíthatsz ilyen elváltozásra. Akkor is magasabb a kockázatod, ha a szüleidnek, testvéreidnek is ilyen a lába, illetve ha visszérrel vagy lábszár fekéllyel kezelés alatt állnak.

Amennyiben egy hosszú nap végére a lábaid nehéznek érzed (mintha ólomcsizma lenne rajtuk) vagy fájnak, esetleg megduzzadnak, az nem jó jel. Ezek a tünetek a rejtőzködő vénás elégtelenséget jelzik. Ha már a barnásvörös foltok és ezek környékén elvékonyodott, száraz bőr megjelenik, akkor elkéstél a megelőzéssel.

Vénás hipertónia / visszérelégtelenség

A vért szíved pumpálja az artériákon keresztül a tested többi részébe. Majd a vénákon keresztül tér vissza a szívedbe. A véred keringetését a szíved, a rekeszizmod és a légzőizmok, továbbá a mozgás során az izmaid összehúzódása együttesen biztosítják.

Vénáid olyan “szelepeket” (úgynvezett vénabillentyűket) tartalmaznak, amelek csak egyirányban (vissza a szíved felé) engedik áramlani a véred. Amíg a vénáid és bennük a billentyűk jól zárnak, megakadályozzák a véred visszaesését a lábad felé.

A gond akkor keletkezik, ha ezek a szelepek meggyengülnek vagy a véna kitágul. Ha ez megtörténik, akkor a szelep “elenged” és a vér felfelé áramlása romlik. Egyre több vér marad a vénákban, megduzzadnak, kitágulnak és kanyargóssá válnak (ezeket hívja a köznyelv visszérnek).

Ha ez az állapot tartósan fennáll, az egyre duzzadó vénák fala túlfeszül és “szivárogni kezd”, azaz vértestek lépnek ki a körülöttük levő szövetekbe. Ebben az állapotban már a bokád észrevehetően duzzadt lehet. Megjelenhetnek a barna foltok is. Sőt…súlyosabb állapotban annyira leromlik a vérkeringés, hogy sebek keletkezhetnek, amelyek aztán nem vagy csak hónapok alatt képesek begyógyulni. Ezeket a sebeket fekélynek nevezik.

Mi a teendő, ha vörösesbarna foltok jelennek meg a lábszáradon?

Ha a foltok megjelentek, akkor kissé elkéstél. Ennek ellenére keress fel egy érsebészeti rendelőt és kérd a kivizsgálásod.

Meg kell bizonyosodni a probléma súlyosságáról. Ennek ismeretében lehet a kezelést beállítani, hogy a rosszabbodást megakadályozd.

A rendelőben a kikérdezésed és a fizikális ivzsgálaton felül Doppler ultrahang vizsgálatot is végezhetnek. Ennek lényege, hogy az ultrahang segítségével meghatározzák a lábad ereiben a vérkeringést. Ezzel a módszerrel meg tudják mérni, hogy a főbb (nagyobb) erekben milyen sebességgel áramlik a vér. Összehasonlítják a két oldalt is.

További vizsgálatok lehetnek szükségesek az cukorbetegség, illetve szív érintettség irányában.

Hogyan kezelhető a lábszár elszíneződése?

A bőrben lerakódott hemosziderint nem lehet eltávolítani, azaz az elszíneződés el fog kísérni életed végéig. Amit tehetsz az a romlás megakadályozása vagy legalább lassítása.

Bőr hidratálás

Az elszíneződött terület bőre elvékonyodik, szárazzá válik és berepedezhet. Kerüld a szárító hatású szappanokat. Használj hidratáló tisztálkodószert vagy kozmetikumot. A fürdővíz ne legyen túl forró, mivel ez is száríthatja a bőrt. Ne használj durva anyagú törölközőt vagy fürdőkesztyűt, sérülést okozhatsz a vékony bőrön.

Kompressziós terápia

Kétféle kompressziós terápia alkalmazható. A rugalmas anyagból készült harisnya vagy a gépi pneumatikus masszázs. Ez utóbbit a hazánkban többnyire nyirokmasszázs gépként említett készülékkel végezheted. A kompressziós terápia javítja a véráramlást a vénákban. Nagyon hatékony a duzzanat csökkentésében és gyógyulásában, továbbá a sebek vagy fekélyek megelőzésében. A visszérelégtelenség kezelésére már a Power Q-1000 Plus nyirokmasszázs gép is megfelelő.

blank

Funkcionális stimuláció (FES)

A kompressziós gépnél olcsóbb módszer az alsó végtagi izmok elektromos stimulációja. Az impulzusok által kiváltott izomösszehúzódások az izommozgáshoz hasonlóan segítik a végtag keringését. Napi 60 perc kezeléstől kedvező eredmény várható. Speciálisan erre tervezett készülék a VeinoPlus V.I. stimulátor.

Testmozgás

Fentebb már említettem, hogy a vénás vérkeringés természetesen mozgatója az izmok rendszeres összehúzódása, azaz a mozgás. A legjobb módszer a visszres keringés serkentésére a testmozgás, leginkább a tempós séta, kocogás vagy kerékpározás. Lehetőleg minél gyakrabban mozogj. Napi 1-2 alkalommal 20-30 perc vagy egyszeri 40-50 perc az ideális. A több ebben az esetben jobb!

Megelőzés

Mivel a lábszár elszíneződése a vénás elégtelenség következménye, így ha nem akarsz vörösesbarna foltokat a lábadon, akkor ELŐZD MEG! Erre a legalkalmasabb módszer a napi rendszerességű testmozgás. Gyermekkorban kezd és soha ne is hagyd abba a testedzést. (Az előző bekezdésben részletesen írtam, miket javaslok.)

HOZZÁSZÓLÁSOK

Wordpress (12)
 • comment-avatar

  Az a véleményem, hogy amikor látszanak a foltok, akkor menjen orvoshoz és kérje a kivizsgálását. Bőrgyógyászt és angiológust is keressen fel.

 • comment-avatar
  Mari 3 óra

  Az alsó lábszáromon vörös-barna szabálytalan foltok jelennek meg, majd 1-2 hét után eltünnek. Nem fáj, nem viszket, nem emelkedik ki, de mivel olyan a látványa mint egy nagy pigment tartalmú anyajegynek ìgy ijesztő. Kérem a véleményét, köszönöm!

 • comment-avatar

  az orvosi gyakorlatban aligha…. de a kozmatikusoknál találhat ilyet. Tehát kérdezze kozmetikusát! 🙂

 • comment-avatar
  Éva 1 hét

  A rozsdafoltokra létezik-e valamilyen színező kenőcs, ami elfedi azokat? Itt az esztétikai szempontra gondolok. 

 • comment-avatar

  Erről szól a cikkem. Olvassa el.

 • comment-avatar
  Lizi 2 hónap

  Tenyérnyi vörös foltok jelentek meg mindkét lábamon, a bokáim felett. Egybe függőnek látszik, de nagyítóval megnézve nem az. Eleinte viszketett és lüktetett, két nap után ez abbamaradt. A bokáim nagyon bedagadtak, valamit enyhültek a tünetek, de nem megnyugtató.
  Köszönöm válaszát! Tisztelettel

 • comment-avatar

  Jól írta le a helyzetet.
  A további műtétek lehet, hogy segítenek, de véleményem szerint ez messze nem biztos.
  Az elszíneződés nem fog elmúlni.
  A nehézláb érzés megszüntetéséhez hatékonyabb kezelés szükséges, amit például elektromos stimulációval vagy nyirokmasszázs géppel segíthet.
  Lásd ezt a cikkem.

 • comment-avatar
  Éva 2 hónap

  Hasonló az én lábam is mint a képen. Már reggel fáradtak a lábaim, pedig igyekszem sokat járkálni.Genetikai probléma, több mütétem volt. Ülni és állni sem tudok, mert fesziti a pangó vér. 79 éves vagyok.
  Elmentem orvoshoz, aki a lézeres mütétet ajánlotta, nem müködnek a billentyük, majd az új erek átveszik a funkciót. Az elszineződés
  megmarad. Nagyon tanácstalan vagyok, tényleg megoldja-e ezt a nehéz láb problémát. Az altatás is kérdőjel a szivem miatt, most vizsgálja a kardiológus. Csinálom a vénás tornát, állandóan felpolcolva vannak a lábaim, gumiharisnyát nagyobb terheléskor és meleg időben viselek. Kedves Doktor úr kérném a leirtak alapján véleményét.

 • comment-avatar

  Olvassa el a cikket, amihez a kérdést feltette. Ha pedig tudni szeretné a pontos okot, akkor kérje a kivizsgálását a háziorvosánál.

 • comment-avatar
  Gábor 11 hónap

  nekem is jelentkeztek a barnás foltok a vádlim alatt és a boka és láb fejen de télen nem látom csak ilyenkor fájni nem fáj se nem viszket csak idegesítő hogy mi baj lehet. Kérem válaszát az ügyben .köszönettel .Gábor

 • comment-avatar

  Leírás alapján, látatlanban lehetetlen megítélni. Lehet, hogy igaza van, de lehet hogy nem.

 • comment-avatar
  Sándor 11 hónap

  Bal alsó lábszáron kisebb , jobb alsó lábszáron jóval nagyobb barna folt jelentkezett , folyamatos növekedéssel . Csak viszket , de nem fáj . Ha nem figyelek oda , akkor nincs viszketés sem . Semmi élettani visszaesést nem tapasztalok . Folyamatos őstermelő vagyok . Rosszindulatú vastagbél daganatos műtéten estem át 2019 . július 24 . – én , utána onkológiai kezelést kaptam 10 alkalommal , de a vírus helyzet miatt felfüggesztésre került . A Mátészalkai CT kontrollon sem egyéb észrevételt nem közöltek a Nyíregyházai kezelő főorvosommal . Az onkológiai kezelés során semmi elváltozás nem jelentkezett , azóta az alsó lábszárakon ezt tapasztalom . Véleményem és észrevételem alapján valamilyen növényt okolok ennek a kialakulását illetően / csalán , bürök , vagy éppen amit teszek – veszek , közötte van valamelyik okozó .