A boka felett a lábszáron megjelenő vörösesbarna folt vagy akár a nagyobb területet érintő elszíneződés gyakori jelenség. Ez egy tünet, amely az alsó végtagi vénás keringési elégtelenségre hívja fel a figyelmet. Orvosi dokumentumokban a foltot „hemosziderin lerakódás”-ként említik. Nézzük át, hogy mi okozza, hogyan előzheted meg és azt is, hogy van-e lehetőség az eltüntetésére? 

hemosziderin-vorosesbarna-folt-a-labszaron-smA bőr „rozsdásodása”

Az elszíneződést tulajdonképpen „rozsda”, azaz oxidált vas lerakódása okozza.

Akkor keletkezik, ha vörösvérsejtek nagyobb számban lépnek ki a legkisebb ereken (kapillárisokon) át a szövetek közé. Amikor ezek a vörösvérsejtek elpusztulnak, a hemoglobinjukból felszabaduló vas hemosziderinné alakul. A bőr alatti szövetben tárolódik és barna foltként jelenik meg a bőrön.

Mi van az elszíneződés hátterében?

Az alsó lábszár vörösesbarna foltosodását leggyakrabban a vénákkal kapcsolatos problémák okozzák. Különösen akkor, ha a lábad vénáiban rendszesen emelkedett a nyomás. Vénás hipertónia vagy vénás elégtelenség kifejezésekkel is jelölhetik ezt az állapotot. A vénában keletkező magas nyomás okozza, hogy vérsejtek „préselődnek ki” az erek falán át a bőr szövetei közé. Pusztulásuk után folt keletkezik a bőrszövetben.

Ha munkád során hosszú ideig állsz vagy ülsz, akkor idővel számíthatsz ilyen elváltozásra. Akkor is magasabb a kockázatod, ha a szüleidnek, testvéreidnek is ilyen a lába, illetve ha visszérrel vagy lábszár fekéllyel kezelés alatt állnak.

Amennyiben egy hosszú nap végére a lábaid nehéznek érzed (mintha ólomcsizma lenne rajtuk) vagy fájnak, esetleg megduzzadnak, az nem jó jel. Ezek a tünetek a rejtőzködő vénás elégtelenséget jelzik. Ha már a barnásvörös foltok és ezek környékén elvékonyodott, száraz bőr megjelenik, akkor elkéstél a megelőzéssel.

Vénás hipertónia / visszérelégtelenség

A vért szíved pumpálja az artériákon keresztül a tested többi részébe. Majd a vénákon keresztül tér vissza a szívedbe. A véred keringetését a szíved, a rekeszizmod és a légzőizmok, továbbá a mozgás során az izmaid összehúzódása együttesen biztosítják.

Vénáid olyan „szelepeket” (úgynevezett vénabillentyűket) tartalmaznak, amelyek csak egyirányban (vissza a szíved felé) engedik áramlani a véred. Amíg a vénáid és bennük a billentyűk jól zárnak, megakadályozzák a véred visszaesését a lábad felé.

A gond akkor keletkezik, ha ezek a szelepek meggyengülnek vagy a véna kitágul. Ha ez megtörténik, akkor a szelep „elenged” és a vér felfelé áramlása romlik. Egyre több vér marad a vénákban, megduzzadnak, kitágulnak és kanyargóssá válnak (ezeket hívja a köznyelv visszérnek).

Ha ez az állapot tartósan fennáll, az egyre duzzadó vénák fala túlfeszül és „szivárogni kezd”, azaz vértestek lépnek ki a körülöttük levő szövetekbe. Ebben az állapotban már a bokád észrevehetően duzzadt lehet. Megjelenhetnek a barna foltok is. Sőt…súlyosabb állapotban annyira leromlik a vérkeringés, hogy sebek keletkezhetnek, amelyek aztán nem vagy csak hónapok alatt képesek begyógyulni. Ezeket a sebeket fekélynek nevezik.

Mi a teendő, ha vörösesbarna foltok jelennek meg a lábszáradon?

Ha a foltok megjelentek, akkor kissé elkéstél. Ennek ellenére keress fel egy érsebészeti rendelőt és kérd a kivizsgálásod.

Meg kell bizonyosodni a probléma súlyosságáról. Ennek ismeretében lehet a kezelést beállítani, hogy a rosszabbodást megakadályozd.

A rendelőben a kikérdezésed és a fizikális ivzsgálaton felül Doppler ultrahang vizsgálatot is végezhetnek. Ennek lényege, hogy az ultrahang segítségével meghatározzák a lábad ereiben a vérkeringést. Ezzel a módszerrel meg tudják mérni, hogy a főbb (nagyobb) erekben milyen sebességgel áramlik a vér. Összehasonlítják a két oldalt is.

További vizsgálatok lehetnek szükségesek az cukorbetegség, illetve szív érintettség irányában.

Hogyan kezelhető a lábszár elszíneződése?

A bőrben lerakódott hemosziderint nem lehet eltávolítani, azaz az elszíneződés el fog kísérni életed végéig. Amit tehetsz az a romlás megakadályozása vagy legalább lassítása.

Bőr hidratálás

Az elszíneződött terület bőre elvékonyodik, szárazzá válik és berepedezhet. Kerüld a szárító hatású szappanokat. Használj hidratáló tisztálkodószert vagy kozmetikumot. A fürdővíz ne legyen túl forró, mivel ez is száríthatja a bőrt. Ne használj durva anyagú törölközőt vagy fürdőkesztyűt, sérülést okozhatsz a vékony bőrön.

Kompressziós terápia

Kétféle kompressziós terápia alkalmazható. A rugalmas anyagból készült harisnya vagy a gépi pneumatikus masszázs. Ez utóbbit a hazánkban többnyire nyirokmasszázs gépként említett készülékkel végezheted. A kompressziós terápia javítja a véráramlást a vénákban. Nagyon hatékony a duzzanat csökkentésében és gyógyulásában, továbbá a sebek vagy fekélyek megelőzésében.

A visszérelégtelenség és a trombózis utáni állapot kezelésére a nyirokmasszázs gép a leghatékonyabb eszköz.


Power Q-2200 nyirokmasszázs gépPower Q-2200 nyirokmasszázs gép

 • közepes tudású nyirokmasszázs gép
 • otthoni használatra
 • 4 légkamrás mandzsetták lábra, karra, csípőre
 • enyhe és középsúlyos nyiroködémára
 • kezelési nyomás minden légrekeszben azonos
 • 4 kezelőprogram


Funkcionális stimuláció (FES)

A kompressziós gépnél olcsóbb módszer az alsó végtagi izmok elektromos stimulációja. Az impulzusok által kiváltott izomösszehúzódások az izommozgáshoz hasonlóan segítik a végtag keringését. Napi 20-30 perc kezeléstől már kedvező eredmény várható.


Rehalito izomstimulátorrehalito kétcsatornás izomstimulátor EMS készülék

 • kétcsatornás izomstimulátor
 • programok izomfájdalomra, izommerevség oldásra, izomsorvadás megakadályozására és izomerő visszanyerésre
 • kis területű kezelésre ajánlom, például egyoldali váll, alkar, vádli fájdalmakra, illetve nyak, hát és derékfájdalmakra


Testmozgás

Fentebb már említettem, hogy a vénás vérkeringés természetes motorja az izmok rendszeres összehúzódása, azaz a mozgás. A legjobb módszer a visszeres keringés serkentésére a testmozgás, leginkább a tempós séta, kocogás vagy kerékpározás. Lehetőleg minél gyakrabban mozogj. Napi 1-2 alkalommal 20-30 perc vagy egyszeri 40-50 perc az ideális. A több ebben az esetben jobb!

Megelőzés

Mivel a lábszár elszíneződése a vénás elégtelenség következménye, így ha nem akarsz vörösesbarna foltokat a lábadon, akkor ELŐZD MEG! Erre a legalkalmasabb módszer a napi rendszerességű testmozgás. Gyermekkorban kezdd és soha ne is hagyd abba a testedzést. (Az előző bekezdésben részletesen írtam, miket javaslok.)

blank
Szerző: Dr. Zátrok Zsolt

A Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem 1991-ben. Hosszú ideig kórházi orvosként dolgoztam, majd elhagytam a pályát és a legkorszerűbb orvosi berendezések használatát oktattam az orvosi teamek számára. 2012 óta kizárólag olyan eszközökkel foglalkozom, melyet a beteg általi, otthoni használatra terveztek. Blogomban ezekről az eszközökről írok, beleértve a biztonságos alkalmazás ismertetését is. Tapasztalataim alapján meggyőződéssel állíthatom, hogy hozzájárulhatnak az egészséged megőrzéséhez/helyreállításához.

28 Comments

 1. Ha boka alatt van ez a jelenség, akkor is ez a probléma?

 2. jól értelmezte.
  Az elszíneződés oka a vénás keringés elégtelensége. Ez befolyásolhatja az adott területen a sebek gyógyulását.
  Így például a tetoválást követő gyulladás gyógyulása elhúzódhat, hegesedhet. Emiatt a tetoválás „szépsége is” romlik.
  Ez egy potenciális kockázat, nem pedig „biztos így lesz” kijelentés.

 3. Az esztétikai probléma miatt gondoltam én is a tetoválásra.Ahogy olvasom akkor elvileg csak a sebgyógyulás elhúzódása lehet a gond?

 4. pontosan erről szól ez a cikk, ami után a kérdését feltette.
  Azaz azt teheti, hogy figyelmesebben elolvassa, mert benne van az írásban.

 5. Labszaramon barnás elszíneződések nemrég kezdődtek tanácsot szeretnék kérni hazikezelesemre.

 6. Köszönöm, hogy megosztotta a történetét!

 7. Tisztelt Doktor Úr! Köszönöm szépen a részletes cikket a vénás keringési problémákról. Nálam is jelen van ,pillananyilag még apró, vöröses barnás foltok formájában. Sem a házi orvos, sem az ortopéd szakorvos, nem mondta, hogy ez lehet a probléma oka. Pár éve ödéma keletkezett a jobb bokámban, melyre gyulladásgátlót kaptam, ami aztán mellékhatásként felmaródást okozott a belekben, úgyhogy azonnal abba is hagytam a gyógyszer szedését. Természetes módszerekkel próbálok segíteni a problémán. Mivel 20 éve jógázom, eljutottunk egy természetgyógyászati előadásra, és ott a természetgyógyász javasolta nyirokmasszázst, valamint egy sportsérült cikke alapján kezdtem el az omega- 3 szedését, ezek segítségével sikerült megszabadulnom az ödémától. Mivel napközben ülőmunkát végzek, így igyekszem a szabadidőmben a lehetőségemhez képest sokat mozogni, szeretek kerékpározni és úszni.

  Kívánok Önnek és a családjának jó egészséget, további sok sikert a munkájában.

 8. A „rozsdásodás” önmagában veszélytelen. Azt jelzi, hogy természetes pigmentek kerültek a bőrébe és ott maradtak. A tetoválás során szintén pigmenteket juttatnak a bőrbe a tűvel. Az is ottmarad. Elvben ez nem gond.
  Én megfontolnám azonban, mert a rozsdásodás egy betegségre hívja fel a figyelmet, mégpedig az adott láb vénás keringési zavarára. A rossz vérkeringés rossz gyógyulási hajlamot eredményez, azaz a tetoválás okozta gyulladás gyógyulása is elhúzódó lehet.

 9. Az lenne a kérdésem hogy erre a „rozsdásodásra” lehet e tetovàltatni?

 10. A cikkben is írtam. Nincs megoldás, amely az elszíneződést csökkentené. A továbbterjedését lehet késleltetni, lassítani. Ennek eszköze a rendszeres testmozgás, napi 50-60 perc séta, kerékpározás. Ezek megdolgoztatják a lábizmokat és javítják a lábszár vérkeringését. Testmozgás nélkül a barna foltok terjedni fognak, hiszen a lelassult vénás vérkeringés okozza őket. Orvosi módszer, krém, tabletta, műtét nem segít semmit ezen az állapoton.

 11. Tisztelt Dr.Zádrok Zsolt úr!
  Végigolvastam a lábak „rozsdásodása” című részt, merthogy nekem az lehet a fő ok, a vas…, de, szeretném tudni, hogyan lehet enyhíteni annak további terjedését, képződését a bőrön. Nekem, az alsó lábszáram hátsó részén középtájig jelentkezik a rozsdásodás, és mivel szív baypass műtés kapcsán visszereket távolítottak el az áthidalásom céljából, azt gondolom, lehet köze is lehet az újabb vissza csatorna kialakulásában. De, ez a műtét 4 éves, krémekkel segítettem mindig a bőr keringtetését mivel egyébként is száraz állapotú volt, a krémet orvostól kaptam recept formájában. Most, kicsit megrémültem, hogy a rozsdásodás terjed, és szeretném megakadályozni további terjedését. A háziorvos szerint a „kor”, jó, de, nem muszáj, gondolom én. Persze azt is, amit nem tudunk akkor azt mondjuk rá, hogy a kor? Mégis, lehet még megoldás, a választ megköszönöm, üdvözlettel „Babmami”

 12. Tisztelt dr Úr !
  A cikkben lévő problémám van nekem is.
  Már ,mint Ön is írja ,barnás foltok élet végéig kísérnek.
  Viszont tavasztól alsó lábszáramon ,nem múló,nem viszkető,nem dudoros,nem hámló kisebb,nagyobb szabálytalan piros foltok jelentek meg.
  Hol erősebb akkor piros,hol halványabb,akkor mint múló ütés halvány nyoma színben.
  Kardiológia volt.
  Szív jó.
  Érsebészet,dopler vizsgálat mindkét lábon volt.
  Nincs elzáródás,sem vérrög.
  Viszerem,seprüvénám van.
  Magas vérnyomás,melyre januártól szedek gyógyszert.
  Azóta normalizálódott.
  Foltok viszont nem múlnak.
  Bokaödémával és alsó végtagi lábszárfájdalommal társul nappal.
  Diflantól a fájdalom megszűnik.
  Várom válaszát !
  Köszönöm.

 13. Üdvözlöm! Mindkét làbamon, a bokámtòl lábszár középig, aprò pici pöttyökböl állò pirosodás van. Nem fáj, nem viszket csak piros. Hol nagyon, hol kevésbé. 2 éve volt vénaoperáciòm, mindkét lábamon és egy idö mùlva megjelent a pirosodás. 

 14. Az a véleményem, hogy amikor látszanak a foltok, akkor menjen orvoshoz és kérje a kivizsgálását. Bőrgyógyászt és angiológust is keressen fel.

 15. Az alsó lábszáromon vörös-barna szabálytalan foltok jelennek meg, majd 1-2 hét után eltünnek. Nem fáj, nem viszket, nem emelkedik ki, de mivel olyan a látványa mint egy nagy pigment tartalmú anyajegynek ìgy ijesztő. Kérem a véleményét, köszönöm!

 16. az orvosi gyakorlatban aligha…. de a kozmatikusoknál találhat ilyet. Tehát kérdezze kozmetikusát! 🙂

 17. A rozsdafoltokra létezik-e valamilyen színező kenőcs, ami elfedi azokat? Itt az esztétikai szempontra gondolok. 

 18. Tenyérnyi vörös foltok jelentek meg mindkét lábamon, a bokáim felett. Egybe függőnek látszik, de nagyítóval megnézve nem az. Eleinte viszketett és lüktetett, két nap után ez abbamaradt. A bokáim nagyon bedagadtak, valamit enyhültek a tünetek, de nem megnyugtató.
  Köszönöm válaszát! Tisztelettel

 19. Jól írta le a helyzetet.
  A további műtétek lehet, hogy segítenek, de véleményem szerint ez messze nem biztos.
  Az elszíneződés nem fog elmúlni.
  A nehézláb érzés megszüntetéséhez hatékonyabb kezelés szükséges, amit például elektromos stimulációval vagy nyirokmasszázs géppel segíthet.
  Lásd ezt a cikkem.

 20. Hasonló az én lábam is mint a képen. Már reggel fáradtak a lábaim, pedig igyekszem sokat járkálni.Genetikai probléma, több mütétem volt. Ülni és állni sem tudok, mert fesziti a pangó vér. 79 éves vagyok.
  Elmentem orvoshoz, aki a lézeres mütétet ajánlotta, nem müködnek a billentyük, majd az új erek átveszik a funkciót. Az elszineződés
  megmarad. Nagyon tanácstalan vagyok, tényleg megoldja-e ezt a nehéz láb problémát. Az altatás is kérdőjel a szivem miatt, most vizsgálja a kardiológus. Csinálom a vénás tornát, állandóan felpolcolva vannak a lábaim, gumiharisnyát nagyobb terheléskor és meleg időben viselek. Kedves Doktor úr kérném a leirtak alapján véleményét.

 21. Olvassa el a cikket, amihez a kérdést feltette. Ha pedig tudni szeretné a pontos okot, akkor kérje a kivizsgálását a háziorvosánál.

 22. nekem is jelentkeztek a barnás foltok a vádlim alatt és a boka és láb fejen de télen nem látom csak ilyenkor fájni nem fáj se nem viszket csak idegesítő hogy mi baj lehet. Kérem válaszát az ügyben .köszönettel .Gábor

 23. Leírás alapján, látatlanban lehetetlen megítélni. Lehet, hogy igaza van, de lehet hogy nem.

 24. Bal alsó lábszáron kisebb , jobb alsó lábszáron jóval nagyobb barna folt jelentkezett , folyamatos növekedéssel . Csak viszket , de nem fáj . Ha nem figyelek oda , akkor nincs viszketés sem . Semmi élettani visszaesést nem tapasztalok . Folyamatos őstermelő vagyok . Rosszindulatú vastagbél daganatos műtéten estem át 2019 . július 24 . – én , utána onkológiai kezelést kaptam 10 alkalommal , de a vírus helyzet miatt felfüggesztésre került . A Mátészalkai CT kontrollon sem egyéb észrevételt nem közöltek a Nyíregyházai kezelő főorvosommal . Az onkológiai kezelés során semmi elváltozás nem jelentkezett , azóta az alsó lábszárakon ezt tapasztalom . Véleményem és észrevételem alapján valamilyen növényt okolok ennek a kialakulását illetően / csalán , bürök , vagy éppen amit teszek – veszek , közötte van valamelyik okozó .

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük