LábdagadásNői betegségVisszérbetegség

Terhességi visszér: ami a várandósságot valóban „terhessé” teszi

Általában az egyik legszebb időszak egy nő életében, amikor gyermeket hordoz a szíve alatt. Ez az időszak tele van új élményekkel és erőteljes érzelmekkel, várakozással – de tagadhatatlan, hogy ezzel az állapottal sokszor járnak olyan egészségügyi problémák is, melyeket ajánlatos minél hamarabb kezelni és melyeken a legtöbb kismama keresztül megy. Etimológiai szempontból is érdekes lehet a témakör megközelítése: „terhes” valaki „áldott állapotban van”? A terhességi visszér a várandósság időszakát valóban „terhessé” teheti; és nézzük meg azt is, hogyan tudjuk ezt a lehető leghatékonyabban orvosolni annak érdekében, hogy a gyermekáldás előtti (és utáni) időszakot minél pozitívabban élhessék meg a leendő édesanyák.

A terhességi visszér a vénák terhesség alatti kóros kitágulását jelenti, ami következményében romlik a vérkeringés, sőt súlyos esetben trombózis is bekövetkezhet – tehát azon túl, hogy a visszerek esztétikailag zavarók (ami által a rontják beteg énképét), egészségügyi kockázatot is jelentenek. Közvetlen veszélyt ugyan nem jelent sem a kismama, sem a magzat számára, de fájdalom jelentős életminőség-romlást okoz. A visszeresség megjelenésére a női nemi hormonok is hatással vannak, aminek köszönhetően a nők körében gyakoribb ez a betegség. A terhesség időszakában más tényezők is szerepet játszanak.

A terhesség és a visszerek

Terhesség alatt a megszokottnál több vér termelődik az anyuka és a gyermek táplálása céljából, ami egyben a szokásosnál nagyobb nyomást jelent az erekre. Ezen felül az egyre nagyobb méretű méh is plusz nyomást jelent a kismedencei vénákra, amivel akadályozza a vénás vér visszaáramlását a szív felé. Úgy is mondhatnánk, hogy a növekvő magzat „ráfekszik” az anya kismedencei vénáira, ami miatt a vér nehezebben távozik a lábakból. Nem meglepő tehát, hogy várandós nőknél nagyobb a visszerek kialakulásának esélye.

Miben tér el a terhességi visszér a szokványos visszértől?

  • Terhességi visszér esetén a tágult erek feszesebbek, tágabbak, nagyobb kiterjedésűek és vörhenyesebb színűek.
  • Az alsó végtagi visszerek mellett megjelenhetnek gáttáji és kismedencei vénatágulatok is.
  • A szülés után ezek a visszerek visszafejlődhetnek, ugyanis a hormonszintek csökkenésével visszanyerhetik eredeti tónusukat.

Teendők a terhességi visszér megelőzésére, csökkentésére

A várandósság alatt

  • polcolja fel a lábait, amikor csak tudja, hogy szabadabban keringhessen a vér;
  • végezzen rendszeres testmozgást, kímélő sétákat;
  • ne viseljen szűk ruhadarabokat;
  • tartsa kordában a súlygyarapodást, táplálkozzon kiegyensúlyozottan és
  • ne cipekedjen, ne erőlködjön.

A fentiek mellett már korszerű orvostechnológiai eszközök is a kismamák rendelkezésére állnak abban, hogy enyhítsék tüneteinket és feszülő fájdalmaikat terhességi visszér esetén:

A nyirokmasszázs gépek precíz, nyomásvezérel masszázzsal segítenek a tünetek enyhítésében, hatékonyan szüntetik meg a visszeres fájdalmakat és a duzzanatot.

Ezekkel a készülékekkel otthonában is kényelmesen és biztonságosan „fel tudja venni a harcot” a terhességi visszerekkel szemben; így miután kiválasztotta az Önnek megfelelő orvostechnológiai eszközt, a visszérproblémák csökkenésével felszabadultabban tud a gyermekáldás elé tekinteni.

Szerző: Dr. Zátrok Zsolt

A Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem 1991-ben. Hosszú ideig kórházi orvosként dolgoztam, majd elhagytam a pályát és a legkorszerűbb orvosi berendezések használatát oktattam az orvosi teamek számára. 2012 óta kizárólag olyan eszközökkel foglalkozom, melyet a beteg általi, otthoni használatra terveztek. Blogomban ezekről az eszközökről írok, beleértve a biztonságos alkalmazás ismertetését is. Tapasztalataim alapján meggyőződéssel állíthatom, hogy hozzájárulhatnak az egészséged megőrzéséhez/helyreállításához.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük