A nyiroködémának sokféle oka lehet. Különbözhet az érintett terület és a tünetek súlyossága is. A kimenetele azonban többnyire ugyanaz: „elkísér” életed végéig. A nyiroködéma a betegek többsége számára mindennapos küzdelmet jelent a duzzanat visszaszorítása érdekében. Javaslom, hogy úgy alakíts ki a mindennapi aktivitásod, hogy abban a nyiroködéma kezelése otthon is helyet kapjon. Ha nem így teszel, nem foglalkozol vele, idővel megnehezíti az életed. Ha azonban odafigyelsz a testmozgásra, a táplálkozásra, alkalmazod a tüneti kezeléseket, akkor kevés gondot okoz. 

Arról, hogy mi a nyiroködéma, milyen formái vannak, olvasd el előző cikkem: Nyiroködéma formái és okai.

Nézd meg az erről készült filmem is. Kattints a lejátszás gombra. 

Ez hasznos lehet ahhoz, hogy érts mi a betegséged. Ebben a cikkben pedig a kezelési lehetőségeit mutatom meg, 

A nyiroködéma kezelése

Azt tapasztalom,  hogy a nyiroködémás betegek többsége hibás vagy semmilyen tájékoztatást nem kap arról, hogy mi a betegsége és mit kell tennie.

Így a legtöbb beteg még ma is azt gondolja, hogy a nyiroködémát kórházban vagy rendelőben kell kezelni. És elhiszi, hogyha 5 napot kórházban töltött, akkor ennyi elég is, nincs más teendő.

Ez hatalmas tévedés! A nyiroködéma nem vár az évente egyszeri kórházi kezelésre. Nem várja, hogy mikorra adnak kezelési időpontot.

A nyiroködéma egy olyan betegség, amely rendszeres, napi kezelés nélkül szüntelenül és megállíthatatlanul rosszabbodik. 

A nyiroködéma kezelésének két „helyszíne” van

 1. Orvosi kezelés. Nyiroködéma szakrendelőben vagy ezzel foglalkozó kórházi osztályon történik. Ez rövid távú, néhány napos intenzív kúra abból a célból, hogy a súlyos ödémás állapotból kihozzanak, gyorsan csökkentsék az ödémát és hazaengedjenek.
 2. Otthoni kezelés. Az év további 360 napját jelentő időszak. Ha nyiroködémás vagy, akkor ez sokkal fontosabb, mint a kórházi kezelés. CSAKIS RAJTAD múlik, hogy milyen állapotot tartasz fenn! Csak Te akadályozhatod az állapotod romlását és az ismételt kórházi kezeléseket.

A nyiroködéma orvosi kezelése

A nyiroködéma ma még nem gyógyítható állapot. Az orvosi rendelőkben ez az állapot nem kezelhető érdemben! Nyilván ha az állapotod elhanyagolt és súlyos, akkor egyes kórházak belgyógyászati osztályain vagy nyiroködéma kezelőhelyein pár napig „varázsolnak” rajtad. De az év nem 5 napból áll, hanem 365-ből. A nyiroködéma ellen csakis te tehetsz azzal, hogy mindennap kezeled magad. 

Mit tegyél, ha nyiroködémádra vízhajtót rendel az orvos…

Egyes orvosok nincsenek tisztában a nyiroködéma mibenlétével és hajlamosak a végtag-ödémád vízhajtóval kezelni. Ez nem megfelelő kezelés, amit gyorsan tapasztalni fogsz: annak ellenére, hogy rengeteget pisilsz, semmilyen hatása nincs a duzzanatra, sőt inkább rontja a helyzetet. 

A vízhajtók (diuretikumok) alkalmazása nyiroködéma esetén általában nem javasolt, mivel ezek a gyógyszerek nem kezelik a probléma alapvető okát és akár súlyosbíthatják is a tüneteket. 

A vízhajtók a vese működését serkentik, ezáltal növelik a vizelet termelődését és kiválasztását. A vese az erekben levő vérből tudja „kiszedni” a vizet, de a nyirok nem az erekben van, hanem a nyirokerekben és nagyobb részt a szövetekben. A vízhajtók nem tudnak ehhez hozzáférni.

Azzal azonban, hogy az erekben lévő folyadék mennyiségét csökkentik, a nyirok besűrűsödését és elektrolit egyensúlyzavart okozhat. 

Ha nyiroködémára vízhajtót rendel az orvos, akkor finoman jelezd neki, hogy nézzen utána a nyiroködéma terápiájának.  

Nyiroködéma kezelése otthon

Már mondtam, hogy a nyiroködémát senki más nem tudja kezelni, csakis te. Az év 365 napján, mindig foglalkoznod kell vele, egyébként megkeseríti az életed. 

A kezelésnek vannak indirekt (azaz az ödémát csak áttételesen csökkentő) és direkt (azaz közvetlenül a duzzanat visszaszorítását célzó) lehetőségei, módjai. 

A cikkben és benne látható videókban a nyiroködéma visszaszorítására alkalmas megoldásokat, eszközöket, módszereket ismerhetsz meg. Nem egyet, hanem tucatnál is többfélét.

Fontos megérteni, hogy minden egyes módszer egy bizonyos mértékben segíti a nyiroködéma tüneteinek mérséklését és a közérzeted javítását.

 • Ha csak fáslizol, az kb. 5% javulást eredményez.
 • Ha diétázol és csökkented a súlyod, akkor még 10% jön hozzá.
 • Ha napi rendszerességgel nyiroktornázol, akkor további 10.
 • Ha kéthetente eljársz masszőrhöz, akkor az semmit sem ér. De ha kétnaponta felkeresed, akkor +20%.
 • A nyirokmasszázs gép 50-60% ot ad hozzá.

EGYETLEN EGY SEM ELÉG ÖNMAGÁBAN!!!! A nyirokmasszázs gép sem.

Az egyes kezelési módok nem helyettesítik egymást, hanem kiegészítik, erősítik. Ebből következik, hogy

Minél több kezelési lehetőséget alkalmazol egymás mellett, annál jobban visszaszoríthatod a nyiroködémád. 

Indirekt, azaz a nyiroködémát közvetetten csökkentő módszerek

Nézd meg a nyiroködéma indirekt kezelési lehetőségeiről készített filmem. Kattints a lejátszás gombra!

 

Nyiroködéma csökkentő étrend

Nincs olyan diéta, ami minden nyirokbetegnek bizonyítottan segít. Olyan esetekben, ha a nyiroködéma oka a nyirokér sérülése, hiánya vagy daganat általi elzáródása könnyű belátni, hogy a diéta hatástalan lesz a duzzanatra. Ezek olyan állapotok, mint amikor földcsuszamlás elzárja az autópályát és a környező mellékutakat is. A „rendes” utakon nem lehet haladni és teljesen leáll a forgalom.

Megfigyelték azonban, hogy ha a nyiroködéma mellett gyulladásos folyamatok (pl. autoimmun betegségek, mint reumatoid artritisz, pszoriázis, stb.) is megtalálhatók,  akkor ezek súlyosbíthatják a nyiroködéma tüneteit is. A gyulladásos folyamatok ugyanis megzavarják, lassítják a nyirokkeringést.

A gyulladást serkentő tápanyagok elkerülése (szénhidrátok, glutén és állati fehérjék) sikeresen csökkentette a gyulladást az ilyen típusú betegségekben. Ha a gyulladást csökken, akkor az kedvező a limfödémára is, mivel a gyulladás mérséklődése javítja az áramlást a nyirokrendszerben.

A szénhidrátok elhagyásának másik kedvező hatása a testsúlycsökkentés. Az egészséges testtömeg bizonyítottan mérsékli a nyiroködémás tüneteket, így enyhítik az ödémát is.

Túlsúly csökkentése

A veleszületett nyiroködéma megjelenését gyakran össze lehet kötni egy hirtelen hízással. A zsírszövet felszaporodása olyan helyzetet idéz elő, amit már nem tud teljesíteni a nyirokrendszer és kialakul az ödéma.

Az elhízás többféle mechanizmussal súlyosbítja a nyiroködémát. Felszaporodott zsírszövet nyomást gyakorol a nyirokerekre és nyirokcsomókra, mely nyomás akadályozza a nyirok áramlását, ami fokozza az ödéma mennyiségét.

Az elhízás gyakran jár együtt krónikus gyulladásos folyamatokkal. A gyulladás károsítja a nyirokereket és rontja a nyirokrendszer működését.

A túlsúlyos személy fizikai aktivitása általában csökkent. A mozgás, az izmok működése alapvetően fontos a vénás és nyirokkeringés működéséhez. A mozgásszegény életmód önmagában is okozhat ödéma-hajlamot. 

A megnövekedett testfelület, a zsírpárnák közötti redők növelik a bőrfertőzések, így például orbánc kockázatát, amely tovább ronthatja a nyirokerek állapotát. 

A testsúly csökkentése egyidejűleg a nyiroködéma javulását is magával vonja. 

Rendszeres testmozgás

A nyirok áramlását jelentős részben az úgynevezett izompumpa (az izmok összehúzódva összepréselik a közöttük levő ereket, mely a vér szív felé továbbításának legfontosabb módja). A rendszeres fizikai aktivitás, mozgás javítja az általános vérkeringést, ami segíti a nyirokfolyadék áramlását. A sport rugalmasabbá, tónusosabbá és erősebbé teszi a szöveteket, ezzel csökkenti az ödéma kialakulásának esélyét.

Nyiroködémában az alacsony intenzitású, aerob mozgások a leghatékonyabbak, mint gyaloglás, kerékpározás. Az úszás és a vízi torna különösen jelentős túlsúly esetén javasolt, mert a víz felhajtóereje csökkenti az ízületek terhelését, miközben hatékonyan segítik a nyirokfolyadék áramlását.

A jóga különböző pózai és légzőgyakorlatai segíthetnek a nyirokfolyadék áramlásának javításában, valamint a stressz csökkentésében. Szintén javasolt a Thai-Chi. 

Keress fel egy gyógytornászt és kérd a segítségét olyan tornagyakorlatok megtanulásához, melyek alkalmasak a duzzanat csökkentésére. Vannak olyan mozdulatsorok, melyeket bármikor ismételhetsz.

A kisebb súlyokkal, nagy ismétlésszámmal végzett súlyzós gyakorlatok is megfelelők lehetnek. 

 A nagyon aktív mozgások nem jók. Azaz nem jó az intenzív futás, terepfutás. Aszfalton, kemény talajon különösen nem. A kosár-, kézi- vagy röplabda esetén sok a felugrás és visszazökkenés. Ez szintén súlyosbíthatja a panaszokat. A foci szintén nem jó, mert sok benne a rúgás, a labda által okozott ütés. Ezek szintén rontják a problémát. Kerüld ezeket a mozgásformákat. 

A meleg rontja a nyiroködémát

Ha érintett vagy, akkor megtapasztalhattad, hogy a meleg idő beköszöntével a nyiroködémád rosszabbodik, azaz duzzadás fokozódik. Ennek több oka is van. 

Meleg hatására az erek kitágulnak (vazodilatáció), ami növeli a véráramlást a bőr és a végtagok felé. Ezért több folyadékot jut a szövetek közötti térbe, ami fokozza az ödémát.

A meleg hormonális változásokat is előidéz, ami megnöveli a folyadék-visszatartást, ez tovább terhelheti a nyirokrendszert (amely már amúgy is túlterhelt volt). 

A meleg ellazítja az izmokat, csökken az izompumpa hatékonysága, így a nyirokkeringés is romlik. Egyúttal romlik a vénás visszaáramlás is, ami szintén hozzájárul a panaszok fokozódásához.

A meleg miatt fokozott izzadás víz- és elektrolit veszteséget okozhat, aminek következménye a nyirok besűrűsödése és lassuló áramlása lesz. 

A nyiroködémás számára kerülendő a napozás, a szauna (infra és hagyományos formája egyaránt), a melegvizes fürdő, stb. Jól szellőző, laza ruházat viselése javasolt.  

Gyógyszer mellékhatások!

Tudnod kell azt is, hogy egy csomó gyógyszer van, ami fokozza az ödéma képződést. Ilyenek például egyes vérnyomáscsökkentők, például a kalcium-csatorna blokkolók, továbbá fogamzásgátlók, szteroidok, és más gyulladáscsökkentők, sőt egyes cukorbetegség elleni szerek is.

Ha felmerül az, hogy az ödéma megjelenés összefügghet egy gyógyszer szedésének megkezdésével vagy az adagjának a növelésével, akkor a gyógyszer kicserélése, elhagyása segíthet a panaszokon. 

Ebben mindenképpen kérd a kezelőorvosod tanácsát.

Direkt, azaz a nyiroködémát közvetlenül csökkentő módszerek

Nézd meg a nyiroködéma kezelési lehetőségeiről készített filmem. Kattints a lejátszás gombra!

Fáslizás

Azoknak ajánlott, akik relatíve keveset mozognak.

Alacsony rugalmasságú fáslit használj hozzá, mely alá tegyél habszivacs nyomáselosztó alátétet. Gyorsan kiszorítja az ödémát, így meglazul, lebomlik. Rendszeresen újra le kell venned és ismét feltenni.

A kéz-lábfejen szorosabb legyen, mint fentebb, így könnyebben mozdul el a nyirok.

Elhízott, vaskos combról a fásli gyorsan lepereg, a hajlatban összegyűlik és bevág. Igazítsd meg! Tekerd le és rakd fel újra rendesen.

Kompressziós harisnya (vagy kesztyű)

A kompressziós harisnya egy speciális ruhadarab, amelyet a végtagra húzva állandó nyomást gyakorol a testre. Célja a vérkeringés javítása, valamint a nyirokfolyadék áramlásának elősegítése.

Nyiroködéma esetén mind pihenés, mind mozgás közben hasznos lehet a kompressziós harisnya viselése.

Pihenés közben lassítja a duzzanat terjedését, míg mozgás közben fokozza a mozgás keringést serkentő hatását.Testmozgáshoz MINDIG használj rugalmas harisnyát, mert a mozgás+kompressziós harisnya sokkal hatékonyabb, mint magában csak a mozgás vagy csak a harisnya.

Kézi nyirokmasszázs (terapeuta által végezve)

Ez egy finom mozdulatokkal végzett masszázs, mellyel az ödémát az ép keringésű terület felé simítja, tereli a terapeuta.

A kézi nyirokdrenázst az 1930 as években fejlesztették ki. Nincsenek meggyőző bizonyítékok arra vonatkozóan, hogy hatékony lenne. Ennek ellenére kiterjedten alkalmazzák, mert ez a “hagyomány”, hiszen száz éve így történik. Nyugaton egyre inkább megkérdőjelezik a létjogosultságát.

A szükséges kezelésszámban a többség számára megfizethetetlen. További probléma, hogy a kezelést soha nem akkor kapja a beteg, amikor leginkább szüksége van rá, hanem amikor a masszőr ráér és fogadja.

A nyirokmasszőrök gyakran „riogatják” a beteget azzal, hogy csakis a kézi drenázs alkalmas a kezelésre, mert ezzel nyitják meg a nyirokkapukat. Mi az igazság?

A nyirokfunkció elégtelenség oka lehet

 • veleszületett. Ilyenkor a nyirokcsomók vagy nyirokerek nem megfelelően fejlődtek ki vagy nem megfelelően végzik a feladatukat. Azaz vannak nyirokutak, nyirokcsomók, nyirokkapuk, de elégtelenül működnek.
 • szerzett. Hazánkban ez a nyiroködéma leggyakoribb oka. Volt megfelelően működő nyirokrendszer, de a nyirokkapuk, a nyirokerek egy baleset során megsérültek, műtéttel átvágták vagy kiirtották, besugarazással „elégették” őket.

Ebből következik, hogy veleszületett ödéma esetén a nyirokutakon és nyirokkapukon keresztül masszírozzák vissza a keringésbe. Ebben az esetben valóban szerepe lehet a nyirokkapu nyitó műfogásoknak.

Ha azonban a nyirokutak, nyirokkapuk elzáródtak, kiirtották őket, akkor más a helyzet…. ha nincs nyirokút és nyirokkapu, akkor megnyitni sem lehet! Azaz a terapeuta tévesen riogat.
Egy egyszerű példa: ha felszedik a síneket, hiba mész ki az állomásra, a vonat soha nem fog jönni – másik közlekedési módot kell választanod. Azaz a vonat helyett pl. busszal kell eljutnod a célhoz.

Ön-nyirokdrenázs

A nyiroködéma csökkentő masszázs mozdulatai elsajátíthatók. Ez egy egyszerű, kockázatmentes módszer, mellyel 8-10 perc alatt kezelhető egy végtag.

Néhány alapvető dolgot érdemes megtanulnod, megértened, mielőtt belekezdenél az önkezelésbe.

 • A masszázst tiszta, száraz kézzel végezd és ne használj krémet vagy olajat. Az önmasszázs technika lényege, hogy a bőrre helyezett kezet enyhén nyomva 2-3 cm-t feljebb mozdítsd. A zsíros kéz a bőrön elcsúszik, ami csökkenti a hatást.
 • A masszázst enyhe nyomással kell végezni. Alig kell több, mint a kezed súlya. Az erős, fájdalmas mozdulatot kerüld.
 • A masszázs olyan finom legyen, hogy a bőröd ne vörösödjön ki a kezelés során.

Hogyan kell az ön-nyirokmasszázst végezni?

Az ön-masszázs két fázisból áll

 • előkészítő szakasz, amelyben az érintett oldali nyirokkapukat (nyak, hónalj, mellkas, ágyék) finoman átmasszírozod, felpuhítod, hogy a nyirok szövetek közötti áramlása könnyebb legyen
 • az érintett végtag kezelése, amit fentről (a kevésbé ödémás területről) indítunk, és fokozatosan haladunk lefelé. Erre azért van szükség, mert ha a lábujjakkal kezdenél, akkor alulról a teljes nyirok-oszlopot kellene felfele préselned. Ez nagyon alacsony hatékonyságú lenne.
 • a lábon először a combtőnél kezd a húzó-nyomó mozdulatokat, míg karon a hónalj magasságában kezdj. Ez helyet csinál ahhoz, hogy a következő lépésben lejjebbről ide húzd a nyirkot. Azaz minden előző lépéssel helyet csinálsz a következő mozdulattal mozgatott nyiroknak.

A masszázsmozdulat lényege, hogy a kezed felfelé irányuló mozdulatával a nyirkot néhány cm-rel feljebb mozdítsd. Ha túl hosszú húzást végzel, akkor a nyirok nem mozdul el megfelelően. Tehát a helyes mozdulat rövid (kb 2-3 cm-es). Kb 2-3 másodpercenként végezz egy simítást. Minden területen végezz 15 ismétlést, majd a teljes végtagon menj végig mégegyszer (ha van időd, akkor akár 3x).

Akár egyetlen önmasszázs is érezhető megkönnyebbülést hozhat. Valószínűbb, hogy rendszeres alkalmazás mellett 10-15 nap után érezhető a változás. Ezután az így elért állapotnak a megtartása érdekében kell folytatni a kezeléseket. Nyiroködéma esetén ezt az életed végéig nem hagyhatod abba. Fogadd el, mint az életed részét és kezeld magad. Ekkor nem fogja akadályozni a mindennapjaid. Ha elhanyagolod, akkor igen.

Az alábbi filmben az ön-nyirokdrenázs technikát mutatom be, lépésről lépésre. A gyakorlatok felvételei a texasi MD Anderson Cancer Clinic, egyetemi kórház betegtájékoztató filmjéből származnak. Kattints a lejátszás gombra!

Gépi nyirokmasszázs

Véleményem szerint a gépi nyirokmasszázs a leghatékonyabb ödémacsökkentő módszer. Pneumatikus kompressziót alkalmaz, azaz a végtagra tett mandzsettába levegőt fúj a gép. Ez összenyomja a szöveteket, „kiszorítja”, feljebb tereli a nyirkot. Sőt, nemcsak a nyirokkeringést segíti, hanem a vénákét is. A jól beállított gép a mandzsetta légrekeszeit egymás utáni fújja fel (alulról felfelé irányban), így a nyirok és vér is felfelé terelődik. Végül olyan területre hut, ahol a keringés jobb és felszívódik. 

Nézd meg ezt a filmem a nyirokmasszázs gépekről. Kattints a lejátszás gombra!

A otthoni gépi nyirokmasszázs egyaránt segíti az artériás, vénás és nyirokkeringést, továbbá csökkenti a trombózisveszélyt. Néhány éven belül ki fogja szorítani a többi módszert az otthoni kezelésből.

Megbízható nyirokmasszázs gépeket ide kattinva vásárolhatsz.

Nyiroködéma kezelése izomstimulációval

Az elektromos impulzussal kiváltott izomösszehúzódások a járáshoz, azaz a nyirokkeringés legtermészetesebb motorjához hasonlóan javítják a keringést, csökkentik az ödémát.

Az izomstimulátor gépek sokoldalúbb felhasználásúak, mint a nyirokmasszázs gépek. Ezért hozzájárulhatnak a duzzanat csökkentéséhez a nyiroködéma minden súlyossági formájában. Ezen felül számos alkalmazásuk van. Így többek között izomfájdalom csökkentő, izommerevség oldó, izomsorvadást gátló, izomerő visszanyerést segítő programok, ízületi és íngyulladás kezelés mikroáram (MENS) segítségével.

Enyhe ödémában az izomstimulátor kiválthatja a nyirokmasszázs gépet. Közepes és súlyos állapotban a nyirokmasszázs géppel egymás hatását erősítik.

A Globus elektroterápiás készülékei speciális 3S szekvenciális stimuláció programcsomagot biztosítanak a végtag-ödéma csökkentésére. Erről és az ilyen kezelésre alkalmas készülékekről ebben a cikkemben írtam részletesen.

Nyiroködéma kezelése lágylézerrel

A lágylézer kezelés serkenti a mikrocirkulációt és így hozzájárul az ödéma csökkentéséhez. Minél magasabb lézer osztályba tartozik egy készülék, annál erősebb a nyirokkeringésre hatása.

Érdemi nyiroködéma csökkentő hatást a 3. és 4. lézerosztály készülékeitől várhatsz. Azaz a fizikoterápiás rendelői lézerek hatása a legjelentősebb.

Ödémacsökkentésre 3. lézerosztályba tartozó lágylézert javaslok. Így például Personal-Laser L400 vagy az Energy-Laser L500 Pro készüléket.

Bemer terápia

A Bemer egy egyedülálló eljárás. Nincs helyettesítő vagy akár csak hasonló hatású készülék.

A Bemer kezelés = fizikai érterápia. Rendkívül hatékonyan javítja a vérkeringést. Ezzel hozzájárul a nyirokkeringés javulásához is. Duzzanatcsökkentő hatása igazolt.

A vérkeringés javításának számos kedvező hatása van az általános egészségre is, így immunerősítő, gyulladáscsökkentő hatások.

Miért szaporodik fel újra és újra a nyirok?

A nyirok minden egyes szívverésed során keletkezik! Megállíthatatlanul, amíg csak dobog a szíved! Ez teljesen normális. A szíved a vért a testedbe pumpálja és onnan a vénák és a nyirokerek együtt szállítják vissza ismét a szívbe. 

Ha a nyirokerek (vagy a vénák vagy a kettő együtt) károsodnak, nem látják el a feladatukat, akkor valamennyi nyirok (vér) a szövetek között marad. A nyirok tehát szívverésről-szívverésre, megállíthatatlanul keletkezik és akkor kezd felszaporodni, és a végtagod duzzadni, ha a nyirokrendszer károsodik. 

A nyiroködéma sikeres kezelésének kulcsa ennek a megértése! A nyiroködéma ma még nem gyógyítható. A duzzadást azonban rendszeres kezeléssel vissza lehet szorítani a normálishoz közeli állapotra. A kezeléssel csökkented a duzzanatot, ami a következő kezelésig ismét szaporodik. 

Szerencsés esetben a kezelést követően 1-2 nap kell ahhoz, hogy a feszülést ismét érezd. Mások nem ilyen szerencsések, mert náluk gyorsan, akár a kezelés abbahagyása után 1-2 óra múlva visszaáll a duzzadt állapot.

A kezeléseket úgy kell időzíteni, hogy a feltelődési időt figyelembe vedd. Ha csak kétnaponta telik fel, akkor elég lehet a kétnaponkénti kezelés. Ha viszont 2 óra alatt megtelik, akkor kezelni is sűrűn kell.

A nyiroködéma felszaporodása hasonlít a ruhák használatához és a mosáshoz. 🙂 A család minden tagja naponta a szennyeskosárba dob egy-egy használt inget-nadrágot-zoknit. Tehát folyamatosan gyűlik, míg végül kicsordul a kosárból. Többféle stratégiád lehet ez ellen: hagyod és majd egyszeri nagy munkával eltakarítod, vagy minden nap foglalkozol vele, azaz „bedobsz” egy adagot a mosógépbe. Ez a rendszeresség egyszerre kisebb munkát jelent és nincs szerteszét szóródott mosnivaló sem. 

Ebből is értheted, hogy a nyiroködéma kezelésében nagy hiba megvárni, amíg feszül, fáj, kireped, kifekélyesedik! Minél tovább hagyod duzzadni, annál nehezebb lesz eltakarítani!

Tudj meg mindent a nyiroködémáról és kezeléséről

A nyiroködéma a végtagok (lábak, kar), ritkábban törzs, fej duzzanata, amit a nyirok kóros felszaporodása okoz.
Lehet veled született vagy életed során „szerzett”, azaz baleset, de többnyire műtét vagy daganat miatti sugárkezelés következménye.
Jelenleg még nem gyógyítható, de a tüneteket folyamatos kezeléssel visszaszoríthatod.

Ebben segítenek írásaim és filmjeim. Iratkozz fel és díjmenetesen megkapod.

Az Adatvédelmi szabályzatot itt olvashatod el.</a

Szerző: Dr. Zátrok Zsolt

A Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem 1991-ben. Hosszú ideig kórházi orvosként dolgoztam, majd elhagytam a pályát és a legkorszerűbb orvosi berendezések használatát oktattam az orvosi teamek számára. 2012 óta kizárólag olyan eszközökkel foglalkozom, melyet a beteg általi, otthoni használatra terveztek. Blogomban ezekről az eszközökről írok, beleértve a biztonságos alkalmazás ismertetését is. Tapasztalataim alapján meggyőződéssel állíthatom, hogy hozzájárulhatnak az egészséged megőrzéséhez/helyreállításához.

50 Comments

 1. Az, hogy nyirokmasszázs gépet használhat-e attól függ, hogy mi okozza az ödémát.
  Nem minden ödéma kezelhető géppel.
  Mi a diagnózisa? Nyiroködéma? Vagy más?

 2. Hasi ödéma miatt keresem. Melyik nyirok masszázs gépet ajánlani?
  Reggelre általában jobb a helyzet, de napközben estéig M-es méretéből 2xl-es lesz 😭
  Szeretném kérdezni, rendel – e valahol, vagy telefonon is tudnék is önnel beszélni?
  Tisztelettel várom válaszát Krisztina

 3. Ha a masszázst erőteljesen, erős markoló, gyúró mozdulatokkal végezte (és nem finom simítással, enyhe nyomással), akkor összefügghet a panasza a masszázzsal.
  Ha „simogató” nyirokkeringést javító masszázst csinált, akkor nincs köze hozzá, inkább csak egybeesés.
  A leírása alapján a panaszát visszérgyulladás okozhatja. Forduljon orvoshoz (háziorvos és érsebész).
  Ha a bőr piros, fényes, forró és láza is van, akkor orbánc is lehet, ami miatt bőrgyógyászhoz kell menni.

 4. Azt hiszem rosszat tettem a masszirozással, mert azóta nagyon fáj , ami addig nem holt jellemző
  Volt egy térd műtétem kb 6 éve el volt törve és azóta volt egy kus ödéma a terdem mellett ! Nah mist ezt masszíroztam meg , és most nagyon fáj , forró , és olyan mintha a térdem felső részénél is lenne azóta egy kis ödéma ! Per pillanat is hidegvizes ruhával borogatom mert tűz forró és feszúl
  Mmeg fekete nadálytő krémmel jenegetem !
  Kérdésem mi lehet az oka ennek , esetleg a rossz masszázs , és mit tegyek , hogy elmúljon legalább a fájdalom ! Már a comb belső fele is feszül térd fólött !
  Köszönóm a válaszát !

 5. A kérdéseket megkapom, de csak akkor jelennek meg az oldalon, ha a választ megírtam. Ez időnként (például hétvégén) lehet 1-2 nap is.
  Köszönöm a jókívánságot!

 6. BOCS AMIT ÍRNI SZERETTEM VOLNA NEM JELENÍTETTÉK MEG!

  ISTEN ÁLDÁSÁT KÉREM RÁD,AZ ÖNZETLEN JÓ INFÓIDÉRT!

 7. A nyiroködéma nem halálos betegség, de éveken, sőt inkább évtizedeken át keseríti az ember életét. A kezelésében az orvos vagy fizikoterapeuta csak tanácsokat ad, megtanítja, hogy mit kell csinálni, de Önnek kell a kezeléseket elvégezni. Ha saját maga nem tudja, akkor kérje családtagjait, ismerőseit vagy vegyen igénybe háziápolási szolgálatot.

 8. Tisztelt dr Ur ezek szerint aki ezeket nem tudja megoldani napi szinten faslizni magat ,mert korhaz es redeloi kezeles semmit nem.er es semmi.nem.gyogyitja meg csak.masszor vagy nem.tudom.mi. akkor marad halal??

 9. Udvozlom erdekelne a gep hol lehetne megvasarolni?

 10. Az Édesanyját több probléma érinti. A daganat miatti mellműtét során eltávolították a hónalj alatti nyirokcsomókat és ezzel megsérültek a nyirokerek is. Ha kapott sugárkezelést, akkor az tovább rontotta a nyirokereket. Nyirokerek kiirtása miatt a nyirok nem tud „kifolyni” a kézből. A duzzanat emiatt keletkezik. Tetézi a bajt bénulás. Mivel a vérkeringést az kar izmai segítik (amikor összehúzódnak, akkor „pumpálják” a vért és nyirkot). A mozdulatlanság fokozza a duzzanatot.
  Mind a bénulás, mind a műtét által kiirtott nyirokrendszer végleges állapotot jelent, így nem várható a duzzanat javulása.
  Élete végéig kezelésre fog szorulni. A cikkben ennek lehetőségeiről olvashat. Ezeket kell otthon alkalmazniuk.

 11. az a kérdésem lenne édesanyám decemberben mel műtéten eset átt le vették a melét lehetséges, hogy most amiatt van még duzadva azon a felén a keze? Ő keveset mozog mert le van benulva csak a bal kezét tudja mozgatni. Előre is köszönöm a válaszát. Tisztelettel Natália

 12. A sugárkezelés egy durva, roncsoló beavatkozás. Elpusztítja a daganatsejteket, de a kezeléstől ez egészséges sejtek, képletek, erek, nyirokerek is „elégnek”, tönkremennek. A sugarazás után a kar dagadása szokványos jelenség, a betegek élete végéig elkíséri a kar dagadás. Az így létrejött betegség a nyiroködéma. Itt olvashat róla. Itt pedig a nyiroködéma kezelési lehetőségeiről.
  A férje helyzetét nehezíti a trombózis, ami egy vérrög, ami valószínűleg szintén a sugárkezelés miatti gyulladás következménye. Ha 3 hónapnál régebbi, akkor már nem várható, hogy eltűnik. Azt, hogy a nyiroködéma kezelését megkezdheti-e kézi nyirokdrenázzsal, kompresszióval, gépi kezeléssel a kezelőorvosa döntheti el. Ha a vérrög elmozdulása nem várható (általában 90-100 nap alatt véglegesen „szervül”, azaz hozzánő az érfalhoz), akkor a duzzanat kezelése megkezdhető, ha a trombus még nem rögzült, akkor a kezelés nem kezdhető el.
  Ezt csak a kezelőorvosai tudják eldönteni.

 13. A férjemet mütötték hónanji block dissektió. Utána alakult ki a bal kar dagadása, erős állandó fájdalommal járt. 10X sugarat kapott ami tovább rontotta. Nem tudom hová forduljunk mert semmi javulás! hová vagy kihez forduljunk,mert már mind a ketten kibukunk. Köszönöm ha válaszol! Üdvözlettel Panni

 14. A múlt század elején úgy kezelték ,hogy egy vászonzsákot varrtak a láb méretére és ezt megtöltötték alud tejjel és ebbe helyezték a lábat .Az alud tejet naponta többször cserélték. Néhány hét alatt a probléma örökre meg oldódott! Népi gyógyászat!

 15. Köszönöm a gyors választ Doktor úr!Önnek mi a véleménye itt az interneten reklámozott masszírozó gépekről?Ez orvosilag ajánlott?Köszönöm.

 16. A fekély az már egy súlyos szövődmény, amit a nagyon elhanyagolt állapot okoz. Ha naponta kap kezelést, akkor lassan -néhány hónap alatt- javulhat az állapot. Ha nem kap napi kezelést, akkor… A leírása szerint azonban hazánk legismertebb nyiroködéma rendelőjében, azaz legjobb helyen gondozzák. Ha ők nem tudják a javítás módját…

 17. Én 5 hónapja táppénzen vagyok ezzel a betegséggel.A Szent István kórházban kezelnek.Fekélyes a lábam és nagyon dagad.Túlsúlyos vagyok.Nem tudok menni hosszabb távon-és állni sem.Fog ez javulni valaha?Vagy szinten tartható ez az állapot.Dolgozni menni nem tudok-ezzel a betegséggel leszázalékolják az embert?Köszönöm.H.K.

 18. Ez azt jelenti, hogy a nyiroködémája nincs megfelelően kezelve. Nyiroködéma szakrendelőbe jelentkezzen vagy keressen nyirokterapeutát. A nyiroködéma rendszeres kezelést igényel, egy életen át, gyakorlatilag minden nap!

 19. Szép napot egy olyan kérdésem lenne hogy bevizesedett kéz kifalad folyik a víz belőle és nem áll el hova kell fordulni és mit lehet tenni ellene?
  Válaszát előre is köszönöm

 20. Ahogy írja, a daganat elzárja a nyirokutakat. Olyan akadályt képez a nyirokkeringésben, mint amikor a kerti locsolótömlőt megtöri. Majdnem teljesen elzárja a víz útját, épp csak csordogál pár csepp. A megoldás az akadály eltávolítása. Enélkül bármilyen kézi-gépi kezelés a panaszok fokozódását okozza.
  A kezelése az onkológusa kezében van. Ő tudja megítélni, milyen tünetcsökkentő kezelés jöhet szóba az Ön esetében. A leírása alapján azt tanácsolom, ne kezdjen önkezelésbe, mert inkább ártani fog, mint segíteni.

 21. Vastagbél daganattal műtöttek de sajnos áttétek lettek es egy daganat pont a had alján van amiafyékban elzárja az utat. Sajnos a jobb lábam nagyon eldagad fáj és feszitő érzés van bent. Most már járni is alig tudok. Mit javasolns?különben jól vagyok. Kérem segitsen. Tanácsával.köszönöm.

 22. A nyirokcsorgás oka a nem megfelelően hatékony ödémacsökkentő kezelés. MInél több az ödéma, annál nagyobb a feszülés és annál inkább csorog. A csorgást az ödéma visszaszorításával lehet csökkenteni. Ha a feszülést egy bizonyos szint alá csökkentik, akkor megszűnik a csorgás is. A nyirokcsorgás előrehaladott állapotot jelez. Innen csak összetett, több módszer napi rendszerességű alkalmazásával lehet kimászni. A fáslizás, kézi, gépi és ömnasszázs, a testmozgás, a diéta és minden apró praktika egyszerre alkalmazása segíthet.
  Attól, hogy fáslizva van a lát, még csak a teendők 3-5%-a van kész. 95%-ban még kezeletlen. A javuláshoz több kell. És ez nagyon nehéz a beteg számára.

 23. Nagyon köszönöm ezt a hasznos összefoglaló információt a nyiroködémáról ! 2005 óta szenvedek vele a Szent István kórházba jártam évekig kezelésre! 3 éve a balalsó lábszáram körkörösen kifekélyesedett 30cm hosszan! A legrosszabb,hogy állandóan folyik a nyirok ami a speciális kötszerek ellenére is mar! Fáslizza a férjem mind a kettőt! Most hallok először Öntő a habszivacs nyomáselosztóról! Ezt használhatom kötés fellett a fekélyes lábamon is! Mivel lehetne még csökkenteni a nyirokcsorgást ne marja állandóan a hatalmas sebet az előadáson elhangzott fáslizás,pócolás mellett! Köszönöm szépen! Sokat tanultam felidézve a régi oktatásokat!Gerti

 24. Ki kell vizsgáltatni, hogy mi okozza a fájdalmat és annak megfelelő kezelést adni. Ha nem tudjuk, hogy mi okozza, azt sem tudjuk, hogy mi lenne jó rá. Okozhatja ízületi gyulladás, érszűkület, neuropátia, köszvény, és més is. Ezekre más kezelés kell. Forduljon orvoshoz és kérje a kivizsgálását.

 25. Jó napot nekem a labujaiban vannak nagy fájdalmak. Mit lehet teni ijen esetben lene rá valami krém vagy tabletta mert én maszirozom setalokis de a fájdalom nagy Bene ez 2 hete tart

 26. Hát ez jó kérdés…. ha a háziorvos nem látja, akkor más orvos fogja?
  Elvileg a nyiroködéma a belgyógyász, bőrgyógyász, esetleg angiológus „felségterülete”. Ma már vannak kifejezetten nyirokbetegséggel foglalkozó specialisták is, akiket nyiroködéma szakrendelőben találhat meg. Ezekhez a háziorvosa irányíthatja (vagy magánúton ön is bejelentkezhet).

 27. Szép napot! Szeretném meg tudni hová lehet fordulni nyiroködéma problémával!! A házi orvosom szerint a bokáim nincsennek bedagadva, kardiologusnál voltam .nem sziv probléma !!

 28. Tisztelt Doktor Úr! Két napja írt levelemre, tegnap kaptam kaptam az e-mail címemre értesítést, hogy válasz érkezett. Sajnos a választ nem lehet megnyitni. Nem tudom, milyen probléma adódhatott. A válasz itt sem jelenik meg, ahol írtam Önnek. Kérem szíveskedjék újra elküldeni. Hálás köszönettel.

 29. Tisztelt Doktor Úr! Tavaly nyáron mindkét lábamat megcsípte valami rovar. A csípések helye hólyagos és dagadt lett. A háziorvos szerint azért dagadt, mert nyirokkeringési problémám lett. A jobb lábamon lévő csípés a térdemhez közel volt, és az is bedagadt. Felkerestem egy érsebészt, aki megállapította, hogy mindkét alsó végtag mélyvénás keringése végig megtartott. /VFC,VFS, VP, V poplitea területén thrombosisra utaló jelek nincsenek. Kizárta a nyirokkeringési problémát is, azt mondta, nem kell nyirokmasszást alkalmazni. Azt mondta használjak kompressziós zoknit és egyek Detralexet. Kiderült, hogy térdprotézis műtétre lesz szükségem, ami 2020. februárban meg is történt. Az ortopéd sebész szerint félév, mire teljesen rendbe jön a lábam. A műtét óta dagad a lában, ezért ismét felkerestem az érsebészt, aki megvizsgált, de most sem mondott semmit a nyirokkeringéssel kapcsolatban. Most a Vessel Due gyógyszert írta fel. A bokám fölött 10 cm-rel estére egy kitüremkedés lesz. Kérdésem az lenne, hogy ez már valóban egy nyirokkeringési probléma-e? A kiírt gyógyszert még nem váltottam ki. Ez a gyógyszer megfelelő-e erre a problémára? Én meg tudnám csinálni a nyirokmasszást, mert könnyen le tudok hajolni a lábamhoz. Szeretném, ha küldene a Doktor Úr egy videót arról. hogyan kell helyesen csinálni. Előre is tisztelettel köszönöm.

 30. Kevés infót adott, még olyan alapvetően fontos információkat sem, hogy a daganat mikor keletkezett, milyen kezelést kapott rá (volt-e műtét, kemo, besugarazás).
  Így még az sem világos, hogy a daganat vagy áttéteinek terjedése vagy daganat megállító kezelések következtében alakultak ki a panaszai.
  Ennyi alapján csak általános elveket tudok mondani.
  Ha a nyiroködémája a műtét és besugarazás után alakult ki, és maga a daganat elpusztult, nem kimutatható, akkor nem értem, mitől tartanak, hogy mi lenne a kockázat? Ha nincs már daganat (volt, de kivették, elsugarazták), nem is lehet terjeszteni a kar masszázsával.
  Ha azonban a daganat kezeletlen és ennyire szétterjedt, akkor nehezebb a döntés. A fájdalom megszüntetése megkönnyítené az életet, de elképzelhető, hogy gyorsíthatja a daganat terjedését.
  Tipikusan a melyik ujjunkat harapjuk, hogy ne fájjon kérdés! Ha nem kezeli az ödémát, akkor a feszülés kínozza, ha kezeli akkor esetleg gyorsíthatja a terjedését.
  Nagyon nehéz kérdés, hogy melyik döntés a helyes! Az orvosának és Önnek ezt kell mérlegelniük.

 31. Tisztelt doktor úr! Tüdő, mell, nyirok, medence és combcsont daganatom van. Bal karomon jelentős ödéma alakult ki. Orvosom szerint semmilyen nyirokkezelést nem vehetek igénybe, mert „többet ártana mint használna” (?)
  Nem az ő döntését szeretném felülbíráltatni, de több szem többet lát alapon hátha Ön tud tanácsot adni. Válaszát előre is köszönöm
  Derecskei Magdolna

 32. NYiroködéma semmilyen gyógyszerrel nem kezelhető. A dimotecnek semmilyen hatása nincs rá, felesleges szednie.

 33. Kérdezném, eddig soha nem volt gondom nyirokkal, mi okozza a bal lábamon tapasztalom 3 hete a püffedést a bokánál. Vizelet rendben . hallottam a DIMOTEC gyógyszer erre is jó. Szeretném megállítani a folyamatot !! Köszönöm a választ.

 34. Ha áprilisban volt a trombózis, akkor a vérrög véglegesen „odaragadt” a vénájába. Ez egyben azt is jelenti, hogy innentől a lábdagadásra állandóan számítani kell és ez ellen tennie kell. Ha nem mozog, akkor a trombózis kiújulásnak sokkal nagyobb az esélye, mint akkor, ha naponta többször is tesz 15-20 perces sétát. A kompressziós harisnya csak mozgás közben ér valamit! Ha ágyban fekszik, akkor a harisnyának semmi előnye, viszont kényelmetlen.
  Tanácsom: kezdjen sétálni! Sétához mindig vegye fel a kompressziós harisnyát, mert ezzel a járás vérkeringést javító hatása fokozódik.
  Olvassa el ezt a cikkem is.

 35. Tisztelt Doktor úr! Aprilis elején mélyvénás trombózissal kerültem kórházba. Kiderült, a trombus mar elérte a tüdőmet embóliával 4 napig szigoruan ágyban voltam. 73 éves vagyok. 10 nap utan hazaengedtek azota orvos nem látott, Pradaxát szedek 2×1-et.minden nap a jobb lábamra felhúzom a kompressziós harisnyát. A mozgás elég kevés heti 3 alkalommal 2 es fel óra mig aź élelmet beszerezzük. Nem birom a meleget a nyár mégjobban megvisel. A napi előirt ágytornat és légzést megcsinálom.kell -e egész nap viselni a harisnyát, 13 hete reggeltől estig rajtam van. Koszonom a választ.

 36. A nyiroködéma általában épp ellentétesen „mozog”, azaz éjjel (a vízszintes testhelyzet miatt) az ödéma csökken és reggel, felkelés után, az aktivitással együtt kezd szaporodni.
  Kardiológushoz kellene elmennie, amint lehetséges. A szívet és annak pumpafunkcióját kellene kivizsgálni.

 37. Köszönöm, nagyon hasznos cikk. Nekem 1 éve duzzad mindkét kezem. Reuma vizsgálatok, komolyabb vérvételek is negatívak. Régebben súlyzós edző voltam30 evig-55 éves vagyok. Egész nap feszül a kezem, ha tornaztatom is, éjjel–reggel fokozódik. Nem küldtek tovább. Kiborit ez, h nem tudom mit csináljak, egyre rosszabb.

 38. Tisztelt Doktor Úr. Vénás elégtelenségem van /idült/, bokáim dagadnak, szedtem detralekszet, vessel duét, semmi javulás, most a cyclo3forttal probálkozom, gyógyharisnyát is hordok, mozgok, mit tanácsol még. köszönettel Dallosné.

 39. A lábdagadásnak sokféle oka lehet. Okozhatja szív, vese betegsége, visszeresség, stb. A lehetséges okokról itt olvashat. Ezeket lépésről lépésre ki kell vizsgálni és ha minden ok kizárt, akkor „marad” a nyiroködéma.
  Az, hogy vízhajtóra egyáltalán nem reagál a duzzanat, valószínűsíti, hogy nyiroködémáról van szó.
  Általában a kivizsgálás során belgyógyász (kizárja a vesebetegséget), kardiológus (kizárja a szívbetegséget), érsebész (kizárja a visszerességet) a sorrend. Mire „végére ér a sornak” azért általában kiderül, hogy nyiroködémáról van szó.

 40. Tisztelt Doktor Úr!
  A lábfejem /mindkettő/ kezdett el dagadni. Háziorvosnál jelentkeztem, hogy hová kellene vele mennem. Azt nem tudtam meg, viszont kaptam Fruon-40 tablettát. Nem használt. Most már lassan hatodik hete szedem. A dagadás térd fölé és sokszor szerintem még följebb is megy. Voltam urológián, javasolták a vízhajtó további szedését. Az ödémát nálam fel sem ismerték, de nem is irányítottak olyan orvoshoz, aki ezt felismerhette volna. Belgyógyász szívorvos is vizsgált. Ezek után szeretném megtudni, milyen orvoshoz kellett volna mennem? És ez vajon nyiroködéma?

 41. El kellene olvasnia az írást, amihez a kérdést feltette.

 42. Jó estét ! Dr. Zátrok Zsolt kérdésem a következő lenne : A lábujjakon apró Tudorok a Limfödéma
  által hogyan tüntethető el ? Illetve mit lehetne rá használni ….

 43. Köszönöm ezt a hasznos talyekoztatast,erről a betegségről ritkán tályékoztatják az embert pedig biztos sok ember szenved ebben a betegségben,én most februárban kapta, egy daganatos nyitok csomó eltavolításánál,és csak az egyik lábam dagad.

 44. Köszönöm a visszajelzést! Használja a keresőt! A nyiroködéma keresőszóval több cikket is talál, ami több szempontból is segít megismerni a betegséget.

 45. Hálás szivvel köszönöm a betegségről szóló sokrétű felvilágositást.Erről a betegségről ritkán hallani,pedig ugy gondolom sokan szenvedünk benne.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük