Duzzadt láb okai és otthoni teendők - Dr. Zátrok Zsolt blog

Duzzadt láb okai és otthoni teendők

Ha észrevetted, hogy a bokád megdagad, a zoknid benyomatot hagy a bokád felett, akkor ezt ne bagatellizáld el! A lábdagadás (duzzadt láb, vizesedés, ödéma) egyik leggyakoribb oka a kezdődő vénás elégtelenség. Ha ülő-álló munkát végzel, akkor a nap végére az bokádon bevág a zokni. A csontokat, izmokat, szalagokat érintő sérülések (törés, rándulás, húzódás, ficam, stb.) szinte mindig duzzanattal járnak, de ilyenkor az ok nyilvánvaló, azt is kell kezelni, a duzzanat magától is megszűnik. Sokkal veszélyesebbek a rejtőzködő betegségek, melyek a szív, vese, máj betegségeire utalnak. 

Első teendő lábdagadás esetén

Ha az ödéma (duzzadás) frissen jelentkezik, akkor utána kell járni, hogy mi okozza! Ha jót akarsz magadnak, akkor mielőbb fordulj orvoshoz és kérd a kivizsgálásod!

Az ödéma egyes állapotokban (mint például sérülések) átmeneti, azaz hosszabb-rövidebb idő után magától is elmúlik. Más esetekben (pl. a visszér elégtelenség) az ödémát egyszerűen a rendszeres testmozgással, sétával, kerékpározással, egyáltalán sporttal megelőzheted. Más esetekben (szív, vese betegségekben, nyiroködémában) hosszantartó és mindennapi odafigyelést, kezelést igényel.

A kezelés akkor hatékony, ha ismert a betegség oka, mert ekkor lehet pontosan ennek megfelelő kezelést adni.

Nézzük át mennyi minden okozhat lábdagadást és mennyire mások a vele kapcsolatos teendők is!

A duzzadt láb “egyszerűbb” okai

 • artritis (ízületi gyulladás) – az érintett ízület(ek) környéke duzzadt, meleg, fájdalmas, nehezen mozgatható, esetleg vörös
 • rheumatoid artritis – az artritisz gyakori, autoimmun formája, mely az ízületek gyulladása, duzzanata és fájdalma jellemzi.
 • arthrosis: az ízületi porc kopása következtében fellépő fájdalmas állapot, mely járhat ízület környéki duzzanattal
 • köszvény: a húgysav-kristályok által kiváltott heveny roham általában nagy evés-ivás után jelenik meg, a láb (különösen a hüvelykujj) ízületek duzzadtak és igen fájdalmasak.
 • térd burzitisz (nyáktömlő gyulladás): Bursa egy csúszós folyadékkal töltött zsák, amely csont és izom vagy ín között párnaként működik, segíti a mozgást. Gyulladása duzzanatot és fájdalmat okoz.
 • sérülések (húzódás, rándulás, szalagszakadás és csonttörés)
  Ezek a fizikai sérülések szinte kivétel nélkül duzzanattal is járnak. Ez a test természetes reakciója. A terület vérkeringése meggyorsul. Egyrész a védelem érdekében fehérvérsejteket szállít a területre. Ezen felül a gyógyulást, regenerációt segítő anyagokat is magával hozza. Ez több folyadékot jelent az adott területen, mely duzzanatot okoz.
 • fertőzések (pl. orbánc, cellilitisz): ha baktériumok, mint például streptococcus vagy staphylococcus bejutnak a bőrbe. Leggyakoribb a lábon. A bőr kivörösödik, meleggé válik és gyorsan egyre nagyobb területre terjed. Hamar érzékennyé válik, fájdalom és láz jelenik meg.

A legtöbb esetben orvosi kezelést igényelnek

 • a törést rögzíteni (gipszelni) kell
 • baleseti sérülés esetén a dagadt bokát pihentesd, jegeld, fáslizd be (kompresszió) és polcold fel
 • fertőzés esetén az orvosi kezelés (antibiotikum terápia) mielőbbi megkezdése a fontos
 • újonnan megjelenő gyulladásos folyamat esetén fordulj orvoshoz, és a kivizsgálás alapján, a betegségnek megfelelően kell kezelni
 • ha a fájdalom vagy gyulladás régi (artritis, artrózis), akkor nem kell a fájdalom minden erősödésekor orvoshoz rohanni, hiszen ez nem segít. Ilyenkor az orvossal megbeszéltek szerint az otthoni fizikoterápiás módszerek segítségével magad is kezelheted a panaszaid. Konzultálj az orvosoddal, hogy melyik módszert vagy melyek kombinációját alkalmazd.

A lábdagadás “komolyabb” okai

Míg egy bokarándulás után elég egyértelmű, hogy mi okozza a duzzanatot, addig van egy sor betegség, melynek első jele lehet a lábdagadás. Ezek azok, ami miatt a kezdődő ödémát komolyan kell venned és orvosi vizsgálatokkal ki kell zárni a következőket.

Gyógyszer mellékhatás

Egyes vényköteles gyógyszerek nem kívánt mellékhatása lehet a duzzadt láb.

Leggyakrabban kalciumcsatorna-blokkolóknak nevezett szív gyógyszerek (amlodipin, nifedipin) a felelősek. Nem szteroid gyulladásgátló szerek, mint például aszpirin, ibuprofen, továbbá egyes cukorbetegség elleni szerek is okozhatnak duzzanatot.

Régen ismert az ösztrogént vagy progeszteront tartalmazó hormongyógyszerek (fogamzásgátlók), továbbá egyes antidepresszánsok ödémakeltő mellékhatása.

Teendők gyógyszer mellékhatás esetén

 • konzultálj a kezelőorvosoddal és kérd, hogy cserélje ki a szert más hatásmechanizmusú készítményre
 • válassz más fogamzásgátló módszert

Terhesség

A terhesség utolsó harmadában (orvosi szakzsargonban a harmadik trimeszterben) a növekvő baba “ráfekszik” hasüregedben felfelé futó erekre. Ezzel leszorítja, összenyomja az ereket, ami nehezíti a vér áramlását. Ennek eredménye lehet duzzanat a lábakban.

Terhesség során fellépő duzzanat esetén konzultálj kezelőorvosoddal! Ez különösen fontos, ha a duzzanat nemcsak a lábadra, hanem feljebb is terjed és például a szemed körül is megjelenik – az ilyen ödéma komolyabb okból keletkezik!

Terhesség során tilos az elektrostimuláció alkalmazása, így az izomstimulátort nem szabad használni a duzzanat csökkentésére. Viszont a kézi nyirokmasszázs vagy a nyirokmasszázs gép igen. 10-15 perces kezeléssel (amit akár 2-3-szor ismételhetsz egy nap) megszüntetheted a duzzadást.

Visszértágulat és krónikus vénás elégtelenség

A visszértágulat leggyakrabban az álló-ülő munkát végzőknél, illetve kevés mozgás miatt, lassan alakul ki.

A “nehézláb” érzés a visszérbetegség első jele. A vénák lassan kitágulnak, megvastagodnak és kanyargóssá válnak. A vér a vénákban pang, azaz nem halad vissza a szív irányába. Feszülő fájdalom és lábdagadás jelenik meg. Az első figyelmeztető jel, ha “bevág” a zoknid.

A visszér elégtelenség elhanyagolt állapotban olyan súlyos szövődményekhez vezethet, mint a mélyvénás trombózis vagy vénás fekély (nem gyógyuló seb).

Amivel segíthetsz magadnak

 • viselj kompressziós harisnyát, lassíthatod az ödéma növekedését
 • munka közben félóránként tornáztasd meg alaposan a lábad, sétálj körbe, feszítsd meg lábizmaid
 • mozogj rendszeresen! Naponta legalább 45 perc séta, lassú kocogás, kerékpározás kell ahhoz, hogy az izmok felfrissítsék a vénák és nyirokkeringésed és csökkentsék a panaszaid
 • ha a mozgásra valami miatt nem vagy képes, akkor használd a Veinoplus VI elektrostimulátort. A készülék a sétához hasonló izomösszehúzódásokat hoz létre a lábizmokban és hatékonyan javítja a láb keringését és hozzájárul az ödéma csökkenéséhez.
 • alkalmazhatsz nyirokmasszázs gépet is, 15-20 perces kezeléssel “kipréselheted” a végtagból a pangó vért és nyirkot, gyorsan megszüntetve a nehézláb érzést.

Mélyvénás trombózis és visszérgyulladás

A thrombophlebitis (felületes véna gyulladás) és a trombózis (mélyvéna gyulladás) egyik első tünete a duzzadt láb (különösen a lábszár érintett). Mivel laikusként nem tudod eldönteni, melyik van, így azonnal fordulj orvoshoz. Mindenképpen, ha a lábadon fájdalmas duzzanatot észlelsz, mely felett a bőr  meleg, kivörösödött vagy elkékült.

A felületi visszérgyulladás (thrombophlebitis) esetén a bőrfelszínhez közeli vénákban keletkezik vérrög. Ez kevésbé kockázatos, mint a mélyvénás trombózis. Ez utóbbinál a lábizmok között, a mélyben levő vénában keletkezik vérrög.

Teendők akut trombózis vagy visszérgyulladás esetén

 • semmilyen testmozgást ne végezz – ha vérrög van, akkor az izommozgás továbblökheti a trombust és ez embóliához vezethet!
 • ha az említett tüneteket észleled, haladéktalanul fordulj orvoshoz – lehetőleg hívj mentőt, de semmiképp ne gyalogolj!
 • ezekben a kórképekben semmilyen otthoni gépi kezeléssel ne próbálkozz, mert a tünetek fokozódását eredményezhetik! A kezelés ilyenkor már csak orvosi lehet.
 • teendőd csak kb 3 hónappal az akut szakasz indulása után lesz.
 • Trombózis után maradványtünetekkel számolhatsz (tartós duzzanat, feszülés, stb.) és ez rendszeres kezelést igényel. Hasonlót, mint amit a visszértágulat esetén javasoltam.

Szívelégtelenség

Az ödéma okozója lehet szívbetegség. A szív összehúzódásai erőtlenek, ezért nem képes megfelelően keringetni a vért a testben, így a folyadék lassan felhalmozódik a lábakban. A pangásos szívelégtelenség gyakori tünetei a nehézlégzés, fáradtság érzés és száraz köhécselés.

Szív eredetű ödéma orvosi kezelést igényel.

Amivel segíthetsz magadnak

 • viselj kompressziós harisnyát, lassíthatod az ödéma növekedését
 • mozogj rendszeresen a teljesítőképességedhez szabottan. A séta vagy lassú kerékpározás során az izmok megmozgatják a vénás és nyorokkeringést, csökkentik a duzzanatot.
 • ha a mozgásra már nem vagy képes, akkor használd a Veinoplus VI elektrostimulátort. A készülék a sétához hasonló izomösszehúzódásokat hoz létre a lábizmokban és hatékonyan javítja a láb keringését és hozzájárul az ödéma csökkenéséhez.

Vesebetegség

Vesebetegségben a vesék nem működnek megfelelően, így a víz és a kiürítendő anyagok a testben maradnak. A folyadék felgyülemlik és duzzanatot okoz a lábokban és akár a karokban is.

Vesebetegség tünetei lehetnek: fáradtság, légszomj, hányinger, szomjúság, vérzés.

Vesebetegség gyanúja esetén ne kezdj önkezelésbe, hanem mielőbb fordulj orvoshoz! Nincs olyan otthoni orvosi készülék, ami vesebetegségben alkalmazható.

Nyiroködéma

A nyiroködéma esetén a nyirokrendszer veleszületett ok vagy sérülés, műtét, daganat sugárkezelése miatt nem “dolgozik rendesen”. Ilyenkor a nyirok (ami minden szívverésed során újra és újra keletkező folyadék a sejtek közötti térben) nem “szedődik” össze, nem kerül vissza a vérkeringésbe. Ez lassan, de folyamatosan duzzanathoz vezet.

A nyiroködémának nincs külön vizsgálóeljárása. Egyszerűen felismerhető! De ahhoz, hogy a nyiroködémát kimondják, ki kell zárni a fentieket. Ha pedig mindegyiket kizárták, akkor nem maradt más, mint a nyiroködéma.

Nézd meg a NYIROKÖDÉMÁRÓL szóló FILMJEIMET! Kattints ide!

blank
blank
blank
KATEGÓRIÁK
CÍMKÉK
MEGOSZTOM

HOZZÁSZÓLÁSOK

Wordpress (68)
 • comment-avatar

  Bizony fel kell állni! És lehet is! Egy dolog nagyon fontos: fokozatosan, nagyon türelmesen kezdjen testmozgásba. Ne akarjon az első alkalommal “világcsúcsot javítani”. Ha sétélni, kerékpározni kezd, akkor 15 perccel kezdjen és naponta 1 perccel emelje az adagot. Mire a kívánt 60-80 percig elér, már jól fog esni, nem fog fájni. És ne zavarja, ha kezdetben a csigák is elszáguldanak Ön mellett és az sem, ha mások megnézik. Önnek a saját élete, egészsége érdekében KELL mozognia, így ki a fenét érdekel, hogy mások mit gondolnak vagy mondanak! 🙂 Önmagát csak Önmaga mentheti meg. Én nem mozoghatok Ön helyett, mert az Ön problémáin az nem segít! 🙂 Szurkolok!

 • comment-avatar
  Bor Csilla 1 month

  Igen, sajnos van más betegség is, ami miatt eluralkodott rajtam a nemtörődömség, és a 140gr ch diétát is rég abbahagytam. A válasza egy pofon volt, hogy igenis fel kell állnom.
  Köszönöm dr. Úr!

 • comment-avatar

  Nem a súlya miatt dagadnak be a lábai, hanem a mozgásszegény életmódja miatt! A duzzanat egy utolsó figyelmeztetés a testőtől, ahonnan még vissza lehet fordulni. Ha az inaktív életmódot folytatja, akkor a következő levelét már igazi betegségek miatt fogja írni.
  A lábak és karok vérkeringésének motorja a mozgás. Amikor mozog, az izmai összehúzódnak és “kipréselik”, kinyomják a vért a vénákból. Ha elmarad a testmozgás -ráadásul hetekig-, akkor nincs, ami a vért a lábából a szívébe visszaterelje.
  A hosszú pihenőidőszak után az izmai elgyengültek, az egész napos takarítás (ami zömében ácsorgás) során a vére a gravitáció miatt a lábába áramlott. Annyi, hogy duzzanatot okozott.

  Mindössze annyit kellene tennie, hogy minden nap erőt vesz magán és mozogni megy. Tempós séta, nordic walking, kerékpározás mind kiváló. Napi szükséglet 50-80 perc. Ezzel az egyszerű és olcsó módszerrel elkerülheti, hogy a duzzant állandósuljon és szövődmények kaszkádját indítsa el.

 • comment-avatar
  Bor Csilla 1 month

  Tisztelt Doktor úr! Az elmúlt időkben elég keveset mozogtam, fel éve nem is dolgozom. Az elmúlt 5 napban költöztünk, egyedül pakoltam, takarítottam stb, és a lábfejeim megdagadtak, bevizesedtek (ez nem az első, a súlyom miatt be szoktak), de most mikor megpihen, kicsit fájnak is. Esetleg erre van otthoni praktika (borogatás, bármi..?), vagy emiatt orvoshoz kell fordulni?
  Várom válaszát,
  Bor Csilla

 • comment-avatar

  Ahogy a cikkben is leírtam: az első a kivizsgálás! Forduljon orvoshoz, hogy a dagadás szervi okait feltárják-kizárják. A teendőt akkor lehet meghatározni, ha tudjuk, mit akarunk kezelni (azaz mi okozza a bajt)

 • comment-avatar
  Snagy Éva 1 month

  Kedves Dr. Zátrok Zsolt!

  Érdeklődnék, mit tehetek házilag a lábdagadás ellen. A jobb lábamnál a térdem és a bokám dagad, a vádlim is megkeményedik és nagyon fáj. 2016-ban volt egy tüdőembóliám, emiatt is meg vagyok ijedve. A jobb térdemnél vagy egy Baker-cisztám és a térd és boka szalagjaim is elég lazák, mindegyik már ficam miatt megnyúlt. Ha sokat állok vagy megyek bedagad az egész jobb alsó lábszáram.

  Várom válaszát :

  Köszönettel: Éva

 • comment-avatar

  Amit leír, az a Baker-ciszta jellegzetessége. Ha kialakult, akkor nem szűnik, de visszahúzódik, megint kidagad.
  Nem keringési probléma okozza. A Baker-ciszta műtéttel távolítható el. Traumatológust, ortopéd sebészt, tárd-specialistát keressen.

 • comment-avatar

  A sérülés, húzódás, rándulás természetes következménye a duzzanat. A szalagsérülések gyógyulása általában lassú és a duzzanat idővel megszűnik.