Duzzadt láb okai és otthoni teendők - Dr. Zátrok Zsolt blog

Duzzadt láb okai és otthoni teendők

Ha észrevetted, hogy a bokád megdagad, a zoknid benyomatot hagy a bokád felett, akkor ezt ne bagatellizáld el! A lábdagadás (duzzadt láb, vizesedés, ödéma) egyik leggyakoribb oka a kezdődő vénás elégtelenség. Ha ülő-álló munkát végzel, akkor a nap végére az bokádon bevág a zokni. A csontokat, izmokat, szalagokat érintő sérülések (törés, rándulás, húzódás, ficam, stb.) szinte mindig duzzanattal járnak, de ilyenkor az ok nyilvánvaló, azt is kell kezelni, a duzzanat magától is megszűnik. Sokkal veszélyesebbek a rejtőzködő betegségek, melyek a szív, vese, máj betegségeire utalnak. 

Első teendő lábdagadás esetén

Ha az ödéma (duzzadás) frissen jelentkezik, akkor utána kell járni, hogy mi okozza! Ha jót akarsz magadnak, akkor mielőbb fordulj orvoshoz és kérd a kivizsgálásod!

Az ödéma egyes állapotokban (mint például sérülések) átmeneti, azaz hosszabb-rövidebb idő után magától is elmúlik. Más esetekben (pl. a visszér elégtelenség) az ödémát egyszerűen a rendszeres testmozgással, sétával, kerékpározással, egyáltalán sporttal megelőzheted. Más esetekben (szív, vese betegségekben, nyiroködémában) hosszantartó és mindennapi odafigyelést, kezelést igényel.

A kezelés akkor hatékony, ha ismert a betegség oka, mert ekkor lehet pontosan ennek megfelelő kezelést adni.

Nézzük át mennyi minden okozhat lábdagadást és mennyire mások a vele kapcsolatos teendők is!

A duzzadt láb “egyszerűbb” okai

 • artritis (ízületi gyulladás) – az érintett ízület(ek) környéke duzzadt, meleg, fájdalmas, nehezen mozgatható, esetleg vörös
 • rheumatoid artritis – az artritisz gyakori, autoimmun formája, mely az ízületek gyulladása, duzzanata és fájdalma jellemzi.
 • arthrosis: az ízületi porc kopása következtében fellépő fájdalmas állapot, mely járhat ízület környéki duzzanattal
 • köszvény: a húgysav-kristályok által kiváltott heveny roham általában nagy evés-ivás után jelenik meg, a láb (különösen a hüvelykujj) ízületek duzzadtak és igen fájdalmasak.
 • térd burzitisz (nyáktömlő gyulladás): Bursa egy csúszós folyadékkal töltött zsák, amely csont és izom vagy ín között párnaként működik, segíti a mozgást. Gyulladása duzzanatot és fájdalmat okoz.
 • sérülések (húzódás, rándulás, szalagszakadás és csonttörés)
  Ezek a fizikai sérülések szinte kivétel nélkül duzzanattal is járnak. Ez a test természetes reakciója. A terület vérkeringése meggyorsul. Egyrész a védelem érdekében fehérvérsejteket szállít a területre. Ezen felül a gyógyulást, regenerációt segítő anyagokat is magával hozza. Ez több folyadékot jelent az adott területen, mely duzzanatot okoz.
 • fertőzések (pl. orbánc, cellilitisz): ha baktériumok, mint például streptococcus vagy staphylococcus bejutnak a bőrbe. Leggyakoribb a lábon. A bőr kivörösödik, meleggé válik és gyorsan egyre nagyobb területre terjed. Hamar érzékennyé válik, fájdalom és láz jelenik meg.

A legtöbb esetben orvosi kezelést igényelnek

 • a törést rögzíteni (gipszelni) kell
 • baleseti sérülés esetén a dagadt bokát pihentesd, jegeld, fáslizd be (kompresszió) és polcold fel
 • fertőzés esetén az orvosi kezelés (antibiotikum terápia) mielőbbi megkezdése a fontos
 • újonnan megjelenő gyulladásos folyamat esetén fordulj orvoshoz, és a kivizsgálás alapján, a betegségnek megfelelően kell kezelni
 • ha a fájdalom vagy gyulladás régi (artritis, artrózis), akkor nem kell a fájdalom minden erősödésekor orvoshoz rohanni, hiszen ez nem segít. Ilyenkor az orvossal megbeszéltek szerint az otthoni fizikoterápiás módszerek segítségével magad is kezelheted a panaszaid. Konzultálj az orvosoddal, hogy melyik módszert vagy melyek kombinációját alkalmazd.

A lábdagadás “komolyabb” okai

Míg egy bokarándulás után elég egyértelmű, hogy mi okozza a duzzanatot, addig van egy sor betegség, melynek első jele lehet a lábdagadás. Ezek azok, ami miatt a kezdődő ödémát komolyan kell venned és orvosi vizsgálatokkal ki kell zárni a következőket.

Gyógyszer mellékhatás

Egyes vényköteles gyógyszerek nem kívánt mellékhatása lehet a duzzadt láb.

Leggyakrabban kalciumcsatorna-blokkolóknak nevezett szív gyógyszerek (amlodipin, nifedipin) a felelősek. Nem szteroid gyulladásgátló szerek, mint például aszpirin, ibuprofen, továbbá egyes cukorbetegség elleni szerek is okozhatnak duzzanatot.

Régen ismert az ösztrogént vagy progeszteront tartalmazó hormongyógyszerek (fogamzásgátlók), továbbá egyes antidepresszánsok ödémakeltő mellékhatása.

Teendők gyógyszer mellékhatás esetén

 • konzultálj a kezelőorvosoddal és kérd, hogy cserélje ki a szert más hatásmechanizmusú készítményre
 • válassz más fogamzásgátló módszert

Terhesség

A terhesség utolsó harmadában (orvosi szakzsargonban a harmadik trimeszterben) a növekvő baba “ráfekszik” hasüregedben felfelé futó erekre. Ezzel leszorítja, összenyomja az ereket, ami nehezíti a vér áramlását. Ennek eredménye lehet duzzanat a lábakban.

Terhesség során fellépő duzzanat esetén konzultálj kezelőorvosoddal! Ez különösen fontos, ha a duzzanat nemcsak a lábadra, hanem feljebb is terjed és például a szemed körül is megjelenik – az ilyen ödéma komolyabb okból keletkezik!

Terhesség során tilos az elektrostimuláció alkalmazása, így az izomstimulátort nem szabad használni a duzzanat csökkentésére. Viszont a kézi nyirokmasszázs vagy a nyirokmasszázs gép igen. 10-15 perces kezeléssel (amit akár 2-3-szor ismételhetsz egy nap) megszüntetheted a duzzadást.

Visszértágulat és krónikus vénás elégtelenség

A visszértágulat leggyakrabban az álló-ülő munkát végzőknél, illetve kevés mozgás miatt, lassan alakul ki.

A “nehézláb” érzés a visszérbetegség első jele. A vénák lassan kitágulnak, megvastagodnak és kanyargóssá válnak. A vér a vénákban pang, azaz nem halad vissza a szív irányába. Feszülő fájdalom és lábdagadás jelenik meg. Az első figyelmeztető jel, ha “bevág” a zoknid.

A visszér elégtelenség elhanyagolt állapotban olyan súlyos szövődményekhez vezethet, mint a mélyvénás trombózis vagy vénás fekély (nem gyógyuló seb).

Amivel segíthetsz magadnak

 • viselj kompressziós harisnyát, lassíthatod az ödéma növekedését
 • munka közben félóránként tornáztasd meg alaposan a lábad, sétálj körbe, feszítsd meg lábizmaid
 • mozogj rendszeresen! Naponta legalább 45 perc séta, lassú kocogás, kerékpározás kell ahhoz, hogy az izmok felfrissítsék a vénák és nyirokkeringésed és csökkentsék a panaszaid
 • ha a mozgásra valami miatt nem vagy képes, akkor használd a Veinoplus VI elektrostimulátort. A készülék a sétához hasonló izomösszehúzódásokat hoz létre a lábizmokban és hatékonyan javítja a láb keringését és hozzájárul az ödéma csökkenéséhez.
 • alkalmazhatsz nyirokmasszázs gépet is, 15-20 perces kezeléssel “kipréselheted” a végtagból a pangó vért és nyirkot, gyorsan megszüntetve a nehézláb érzést.

Mélyvénás trombózis és visszérgyulladás

A thrombophlebitis (felületes véna gyulladás) és a trombózis (mélyvéna gyulladás) egyik első tünete a duzzadt láb (különösen a lábszár érintett). Mivel laikusként nem tudod eldönteni, melyik van, így azonnal fordulj orvoshoz. Mindenképpen, ha a lábadon fájdalmas duzzanatot észlelsz, mely felett a bőr  meleg, kivörösödött vagy elkékült.

A felületi visszérgyulladás (thrombophlebitis) esetén a bőrfelszínhez közeli vénákban keletkezik vérrög. Ez kevésbé kockázatos, mint a mélyvénás trombózis. Ez utóbbinál a lábizmok között, a mélyben levő vénában keletkezik vérrög.

Teendők akut trombózis vagy visszérgyulladás esetén

 • semmilyen testmozgást ne végezz – ha vérrög van, akkor az izommozgás továbblökheti a trombust és ez embóliához vezethet!
 • ha az említett tüneteket észleled, haladéktalanul fordulj orvoshoz – lehetőleg hívj mentőt, de semmiképp ne gyalogolj!
 • ezekben a kórképekben semmilyen otthoni gépi kezeléssel ne próbálkozz, mert a tünetek fokozódását eredményezhetik! A kezelés ilyenkor már csak orvosi lehet.
 • teendőd csak kb 3 hónappal az akut szakasz indulása után lesz.
 • Trombózis után maradványtünetekkel számolhatsz (tartós duzzanat, feszülés, stb.) és ez rendszeres kezelést igényel. Hasonlót, mint amit a visszértágulat esetén javasoltam.

Szívelégtelenség

Az ödéma okozója lehet szívbetegség. A szív összehúzódásai erőtlenek, ezért nem képes megfelelően keringetni a vért a testben, így a folyadék lassan felhalmozódik a lábakban. A pangásos szívelégtelenség gyakori tünetei a nehézlégzés, fáradtság érzés és száraz köhécselés.

Szív eredetű ödéma orvosi kezelést igényel.

Amivel segíthetsz magadnak

 • viselj kompressziós harisnyát, lassíthatod az ödéma növekedését
 • mozogj rendszeresen a teljesítőképességedhez szabottan. A séta vagy lassú kerékpározás során az izmok megmozgatják a vénás és nyorokkeringést, csökkentik a duzzanatot.
 • ha a mozgásra már nem vagy képes, akkor használd a Veinoplus VI elektrostimulátort. A készülék a sétához hasonló izomösszehúzódásokat hoz létre a lábizmokban és hatékonyan javítja a láb keringését és hozzájárul az ödéma csökkenéséhez.

Vesebetegség

Vesebetegségben a vesék nem működnek megfelelően, így a víz és a kiürítendő anyagok a testben maradnak. A folyadék felgyülemlik és duzzanatot okoz a lábokban és akár a karokban is.

Vesebetegség tünetei lehetnek: fáradtság, légszomj, hányinger, szomjúság, vérzés.

Vesebetegség gyanúja esetén ne kezdj önkezelésbe, hanem mielőbb fordulj orvoshoz! Nincs olyan otthoni orvosi készülék, ami vesebetegségben alkalmazható.

Ha a lábdagadás eddig felsorolt okainak mindegyikét kizárták, akkor nem maradt más, mint a nyiroködéma.

Nyiroködéma
A nyiroködéma a végtagok (lábak, kar), ritkábban törzs, fej duzzanata, amit a nyirok kóros felszaporodása okoz. Lehet veled született vagy életed során “szerzett”, amit baleset, de többnyire műtét vagy sugárkezelés okoz.
Jelenleg még nem gyógyítható, így a tüneteket folyamatos kezeléssel kell visszaszorítani, hogy ne akadályozzák a mindennapi tevékenységet.

A nyiroködémával kapcsolatban számos cikket írtam már. Az okairól, a tüneteiről, a kezelési lehetőségeiről, diétáról, gyógytornáról, önmasszázsról, stb.

Ha szeretnéd ezeket megkapni, hogy mindent megtudj, akkor add meg az email címed és nyomd meg az “OK”-t! Az Adatvédelmi szabályzatot itt olvashatod el.blank
blank
blank

HOZZÁSZÓLÁSOK

Wordpress (71)
 • comment-avatar
  Krisztián 1 hónap

  Tisztelt Doktor Úr !

  A Rendkívűli gyors választ köszönöm és a tanácsát megfogadva vissza térek a napi kocogáshoz és nyújtó gyakorlatokhoz illetve amint lehet egy kivizsgálásra belátogatok a legelső illetékes szervezethez ! 🙂

 • comment-avatar

  A panaszainak sok oka lehet, ahogy a cikkből is olvasta. Akár lehet annyi, hogy sokat ül és nem mozog! Például bénulás után a nem mozgó végtag duzzadni kezd, mert az izmok nem “pumpálják ki” a vért a lábból. Valószínű, hogy a duzzanatot és az ér nehézséget, “nehézláb érzést” ez okozza. VEgyen erőt magán és rendszeresen (délelőtt, délután is) menjen ki és sétáljon 30-40 percet. Ha a lábdagadása 5-10 napon belül nem tűnik el, akkor mindenképpen a kivizsgálás a szükséges, hogy pl. a szíveredetet kizárják.
  A zsibbadó-lüktető-égő érzés lehet érszűkület vagy polineuropátia következménye. Ezt is csak vizsgálatokkal lehet eldönteni. Ezek hátterében gyakori a cukorbetegség – ki kell zárni ennek lehetőségét is.
  Összességében: nem lehet elkerülni az orvoshoz fordulást és a vizsgálatokat. De mindenképpen kezdjen mozogni, mielőtt még további problémák jelennek meg (elhízás, cukorbetegség, magas vérnyomás, stb.)

 • comment-avatar
  Krisztián 1 hónap

  A Bal lábam Térdtől lefelé bizonyos mértékbem Zsibbad illetve a zsibbadáshoz társul Térd Dagadás (feltehetően vizesedés ) illetve boka fájdalom , dagadás és érnehézségek.
  Az általam feltételezett oka az lehet hogy egy ideje nem dolgozom hanem itthon vagyok és egésznap vagy ülök vagy fekszem de az ülés többször van. Illetve hpzzá tudnám tenni azt is hogy korábban volt egy huzamosabb idejú kápszer (Drog) használatom is . Ezzel nem tudnám összefüggésbe hozni de azért fontosnak találtam . A láb nehézérzése olykor megvan illetve olyan érzés neha mintha mászna valami a lábamon de nincs ott semmi. Higiéniailag megfelelően vagyok berendezkedve a Napi igényelt tisztálkodásom megvan és ápolt vagyok tehát a lülsödleges fertőzéseket ezen okokból személy szerint kizárnám.
  Esetleg valamilyen ötletet tudna-e Nekem adni mielőtt a virus közepében orvoshoz mennék? Előre is köszönöm !

 • comment-avatar

  Bizony fel kell állni! És lehet is! Egy dolog nagyon fontos: fokozatosan, nagyon türelmesen kezdjen testmozgásba. Ne akarjon az első alkalommal “világcsúcsot javítani”. Ha sétélni, kerékpározni kezd, akkor 15 perccel kezdjen és naponta 1 perccel emelje az adagot. Mire a kívánt 60-80 percig elér, már jól fog esni, nem fog fájni. És ne zavarja, ha kezdetben a csigák is elszáguldanak Ön mellett és az sem, ha mások megnézik. Önnek a saját élete, egészsége érdekében KELL mozognia, így ki a fenét érdekel, hogy mások mit gondolnak vagy mondanak! 🙂 Önmagát csak Önmaga mentheti meg. Én nem mozoghatok Ön helyett, mert az Ön problémáin az nem segít! 🙂 Szurkolok!

 • comment-avatar
  Bor Csilla 4 hónap

  Igen, sajnos van más betegség is, ami miatt eluralkodott rajtam a nemtörődömség, és a 140gr ch diétát is rég abbahagytam. A válasza egy pofon volt, hogy igenis fel kell állnom.
  Köszönöm dr. Úr!

 • comment-avatar

  Nem a súlya miatt dagadnak be a lábai, hanem a mozgásszegény életmódja miatt! A duzzanat egy utolsó figyelmeztetés a testőtől, ahonnan még vissza lehet fordulni. Ha az inaktív életmódot folytatja, akkor a következő levelét már igazi betegségek miatt fogja írni.
  A lábak és karok vérkeringésének motorja a mozgás. Amikor mozog, az izmai összehúzódnak és “kipréselik”, kinyomják a vért a vénákból. Ha elmarad a testmozgás -ráadásul hetekig-, akkor nincs, ami a vért a lábából a szívébe visszaterelje.
  A hosszú pihenőidőszak után az izmai elgyengültek, az egész napos takarítás (ami zömében ácsorgás) során a vére a gravitáció miatt a lábába áramlott. Annyi, hogy duzzanatot okozott.

  Mindössze annyit kellene tennie, hogy minden nap erőt vesz magán és mozogni megy. Tempós séta, nordic walking, kerékpározás mind kiváló. Napi szükséglet 50-80 perc. Ezzel az egyszerű és olcsó módszerrel elkerülheti, hogy a duzzant állandósuljon és szövődmények kaszkádját indítsa el.

 • comment-avatar
  Bor Csilla 4 hónap

  Tisztelt Doktor úr! Az elmúlt időkben elég keveset mozogtam, fel éve nem is dolgozom. Az elmúlt 5 napban költöztünk, egyedül pakoltam, takarítottam stb, és a lábfejeim megdagadtak, bevizesedtek (ez nem az első, a súlyom miatt be szoktak), de most mikor megpihen, kicsit fájnak is. Esetleg erre van otthoni praktika (borogatás, bármi..?), vagy emiatt orvoshoz kell fordulni?
  Várom válaszát,
  Bor Csilla

 • comment-avatar

  Ahogy a cikkben is leírtam: az első a kivizsgálás! Forduljon orvoshoz, hogy a dagadás szervi okait feltárják-kizárják. A teendőt akkor lehet meghatározni, ha tudjuk, mit akarunk kezelni (azaz mi okozza a bajt)

 • comment-avatar
  Snagy Éva 4 hónap

  Kedves Dr. Zátrok Zsolt!

  Érdeklődnék, mit tehetek házilag a lábdagadás ellen. A jobb lábamnál a térdem és a bokám dagad, a vádlim is megkeményedik és nagyon fáj. 2016-ban volt egy tüdőembóliám, emiatt is meg vagyok ijedve. A jobb térdemnél vagy egy Baker-cisztám és a térd és boka szalagjaim is elég lazák, mindegyik már ficam miatt megnyúlt. Ha sokat állok vagy megyek bedagad az egész jobb alsó lábszáram.

  Várom válaszát :

  Köszönettel: Éva

 • comment-avatar

  Amit leír, az a Baker-ciszta jellegzetessége. Ha kialakult, akkor nem szűnik, de visszahúzódik, megint kidagad.
  Nem keringési probléma okozza. A Baker-ciszta műtéttel távolítható el. Traumatológust, ortopéd sebészt, tárd-specialistát keressen.

 • comment-avatar

  A sérülés, húzódás, rándulás természetes következménye a duzzanat. A szalagsérülések gyógyulása általában lassú és a duzzanat idővel megszűnik.

 • comment-avatar
  Ljubov 4 hónap

  Tisztelt Doktor úr,
  1 éve diagnosztizáltak Baker cisztával, gyógyszeres kezelést követően gyógytornászhoz kezdtem járni. Bizonyos időszakokban enyhül a feszülés térdhajlatban, de máskor újra feldagad. Most itt a meleg idő, ugyanolyan rossz a helyzet, mint tavaly nyáron, pedig folyamatosan tornázom. Lehetséges, hogy valamilyen keringési problémám is van és ezért nem tud a víz megfelelően távozni? Milyen vizsgálatot javasol? Előre is köszönöm. 

 • comment-avatar
  Beáta 4 hónap

  Jó napot kívánok!
  Pár hete elbotlottam egy cipőben, ami rossz helyre volt lerakva, kissé megrándult a jobb láb nagyujjam, és vsz. meghúzódhatott a jobb bokámra. Azóta esténként kissé beduzzad. Hozzáteszem, hogy ezen a bokám 2002-ben szalagszakadás miatt 8 hétig gipszelve volt. Valamint nemrég cseréltem le a rossz, szétesett papucsomat.
  Előre is köszönöm.

 • comment-avatar

  Ez minden bizonnyal talpi bőnye gyulladás. Olvassa el az erről és kezelési lehetőségekről szóló cikkem.
  Egyszerű dolgok válthatják ki, mint például a nem megfelelően támasztó cipő, túl sok terhelés (sok járás a rossz cipőben), járás túlzott terheléssel (pl: túlsúly vagy cipekedés).
  Gyakran egy egyszerű betét sokat segít, de még gyakrabban hónapokig tart a megszüntetéséért folytatott “csata”.

 • comment-avatar
  Kolozs Tímea 5 hónap

  Kedves Doktor Úr!
  A mostani munkahelyemen napi 10-15 km teszek meg egy raktárban mint raktáros. Olyan problémám van hogy a talpam a lábújhoz közeli párna duzzadt meg annyira, hogy nem fér már lassan bele a speciális cipőbe (S1P raktárban csak azt lehet használni). Ez a jelenség főleg a bal lábamon jelent meg ami visszér problémás is egyben. Mivel tudom enyhíteni, megszüntetni a duzzanatot? Hozzá teszem hogy a raktárban nincs se idő se hely a pihentetésre sajnos
  Válaszát előre is köszönöm!

 • comment-avatar

  A láb dagadás egy tünet. Jelzi, hogy valami nincs rendben.
  1., A legegyszerűbb oka az lehet, ha a műtét miatt napok óta csak fekszik-ücsörög és semmi séta, járkálás nincs. Ebben az esetben a teljes inaktivitás lehet a duzzanat oka. Megoldás: kezdjen fokozatosan egyre többet mozogni, sétálni, járkálni. Ha pár nap után sem áll vissza a normál állapot, akkor
  2., az ödéma nem a műtéttel függ össze és az ok kivizsgálása szükséges. Forduljon a háziorvoshoz, aki majd elküldi a szükséges vizsgálatokra (pl. belgyógyászhoz vagy kardiológushoz, stb) – a kezelése pedig attól függ, hogy mivel van probléma. “Vakon”, az ok ismerete nélkül ne kezdjen önkezelésbe. Egy vízhajtó gyógytea még elmegy, de más semmi! Csak kivizsgálás után szabad kezelést kezdeni, mert a nem megfelelő kezeléssel ártani lehet.

 • comment-avatar
  Németh Valéria 5 hónap

  Házastársamat
  már 1 hete műtötték epekővel. Ma érkezett haza, sajnos mindkét lába nagyon ödémás. Az orvos szerint ez így rendben van. Lehetséges, hogy elmúlik? Azt javasolta, vásároljunk a gyógyszertárban nem vényköteles vízhajtót. Mit lehetne tenni?
  Köszönettel: Vali

 • comment-avatar

  Látatlanban nem nagyan tudok segíteni. Az tudja megítélni, aki látja a lábát és vizsgálni tudja.
  Annak, hogy a duzzanat ilyen tartósan megmarad valamilyen oka van.
  1., Ön renitens és sokat mászkál és nem pihenteti, vagy
  2., az ideiglenes rögzítés túl szoros és elszorítja a keringést
  3., más oka van
  A duzzanat csökkentés lehetséges módja: pihentetés, felpolcolás és kompresszió (pl. fáslizás).
  EZen felül, ha a duzzadt terület szabaddá tehető akkor terápiás ultrahang, lágylézer kezelés vagy pulzáló mágneses mező kezelések segítik-gyorsítják a szöveti keringést és ezzel besegítenek az ödéma csökkentésébe.
  Ha a gipsze zárt, akkor azon csak a mágneses mező hatol át. Más módszer nincs.

 • comment-avatar
  Kovács Péter 5 hónap

  Szép napot,boka húzódas,rándulasom lett 8mmes csontszilánk kitöréssel az 1. Hét után feltették volna a járo gipszem de duzzadt volt igy jövőhéten vissza kellett menni,eljött az idő de akkor sem tették fel a duzzadás miatt pedig felpocolca pihentettem végig nem is álltam fel,jegelni szerettem volna de a fekvőgipsz miatt nem igazántudom jegelni,esetleg valahogy valamivel le lehet vinni ezt a duzzanatot?

 • comment-avatar

  A teendője, hogy elmegy kivizsgálásra, ahogy a cikkben is leírtam. Ki kell deríteni, hogy mi okozza, mert csak akkor lehet ellene tenni, ha tudjuk, hogy mivel állunk szemben. Látatlanban, 2 sorból nem lehet diagnózist felállítani.

 • comment-avatar
  Gabriella 5 hónap

  Tisztelt Doktor Úr!,
  dagadt a boka és a lábfejem, ha pihenek nincs probléma, de amint elkezdek huzamosabb ideig “talpon lenni”.. akkor már igen.
  Szedek vérnyomáscsökkentőt és cukor ellen is gyógyszert. Kérem irja meg, mi is lehet a probléma, ill. mi a teendőm ezzel kapcsolatban.
  Üdvözlettel Gabriella

 • comment-avatar

  A nyílt törések során az elmozduló csontvégek minden útjukba eső szövetet, így inat, izmot, bőrt, ereket, így nyirokereket is elvágnak, roncsolnak. Mivel felszaporodik a nyirok a lábában, ez azt jelenti, hogy törés során tönkrement az a nyirokér, ami a lábából a nyirkot elszállítja.
  Szerencsés esetben valamilyen mértékben helyreállhat, de erre kisebb az esély. Arra nagyobb, hogy a nyiroködéma innentől megmarad. Mivel a nyirokér nem pótolható, nem operálható, így várhatóan élete végéig fennáll majd a duzzanat, és minden nap foglalkoznia kell a nyirok felszaporodás csökkentésével.
  A mostani 12 kezelés tehát 12 napra elég. Amint abbahagyja, a duzzanat fokozódik. Minden további napon további kezelésre lesz szüksége.
  Olvassa el cikkem arról, hogy miért nem szűnik meg a nyiroködéma.

 • comment-avatar
  Repáné Marika 5 hónap

  Tisztelt Dr úr.
  Volt nekem egy nyilt bokarörésem gipsz levétel után linfödémás lett alábam.járok most kezelésre 12 alkalom egy kúra fáslizva van alábam német gumis fáslizva szeretném megkérdezni hogy egy kura elég lesz agyogyuláshoz szépen javult kérném válaszát

 • comment-avatar

  Sajnos nem tudok távdiagnosztizálni. Orvosi rendelőt kell felkeresnie és meg kell állapítani a panasz okát. Kezelést akkor lehet kezdeni, ha tudjuk, hogy mit kellene kezelni. Ha nem tudja, mit akar főzni, akkor mihez vesz hozzávalókat?

 • comment-avatar
  Erika 5 hónap

  Tisztelt Doktor Úr! A bal lábfejem pár napja duzzadt és fáj, égő érzés a talpamban is, nyomásra egy ponton a lábfefejem fáj, ha úgy lépek erős nyilalást érzek, napok óta jegelem, voltaren kenőccsel kenem, fáslizom, de semmi javulás. Ebben a helyzetben szakorvost nem keresetek, elképzelhető hogy gyulladás? Mit tehetek itthon? Köszönöm

 • comment-avatar

  A panaszok alighanem összefüggnek a balesettel. Nemcsak szalagok, de nyirokerek, visszerek is sérülhettek, ennek a következményeit észleli. A duzzanatot emellett a mozgáshiány is okozhatja – ha a lábizmok nem mozognak, akkor nincs, ami a vért és nyirkot mozgassa.
  Emiatt gyógytornász segítségét kérje.
  A zsibbadás, érzészavar miatt keressen fel neurológust.

 • comment-avatar
  Turgyàn Anett 6 hónap

  Tisztelt doktor úr! Több mit 3 hónapja műtöttek szallag szakadásokkal ami egy balesetből eredt!7 hónap telt el a baleset ès a műtèt között!12 napig altatva voltam ami àltal rengeteg decubituszom lett ezèrt kellett vàrni!Az volna a kèrdèsem,hogy rendben van az úgy,hogy dagad a bokàm,ègő èrzès làbszàron nèha olyan èrzès mintha tüvel szurkàlnàk! Mind e mellett elèg hideg!Hova forduljak ilyen tünetekkell

 • comment-avatar

  Az edzés utáni izomregeneráció igen hasznos. Erről is szól ez a cikkem. A nyirokmasszázs (megfelelő beállításokkal) kitűnő az edzés utáni vénás pangás csökkentésére és a keringés javítására. Az edzés során felszabaduló metabolitok, tejsav vénatágulatot okoz, így a vénák vérrel telődnek, a keringés lassul. A gépi nyirokmasszázs kezelés “kipréseli” a lábakból ezt az állott vért, visszajuttatja a keringésbe. Ide kattintva a regenerációt segítő eszközök tárházát találja, közöttük vannak azok a nyirokmasszázs gépek is, amelyek erre a célra megfelelnek.

 • comment-avatar
  Mariann 6 hónap

  Tisztelt doktor úr!

  A megfelelő nyirok masszázs gép kiválasztásához szeretném a segítségét kérni. Amíg volt szabadidőm hypoxi edzést kiegészítettem nyirok masszázzsal, ami nagyon jó közérzetet biztosított és megszűnt a lábdagadásom. A hypoxit ki tudom váltani más mozgással, de a nyirok masszázs hiányzik.
  Köszönöm válaszát.

 • comment-avatar

  Olvassa el ezt a cikkemet. Az elmondottak alapján talpi bőnye gyulladása lehet.

 • comment-avatar

  Ebből az egy sorból semmi nem állapítható meg. Olvassa el a cikket, benne van, hogy mennyi minden okozhatja és megtudhatja, hogy milyen orvoshoz kell fordulnia.

 • comment-avatar
  Adrienn 6 hónap

  Tiszteld Dr.Úr!
  Kb.1 hónapja fáj a talpam az ujjak alatti párnás résznél,ill.nyomásra a talpam közepénél. Mostanara be is duzzadt és a középpen lévő lábujjaim is. Úgy gondolom,hogy egy rossz téli cipő okozhatta a problémát,aminek a talpa pont ezen a részen törött meg. 1 hete szedem orvosi rendelvényre a Xilox nevű granulátumot. Fogfájás miatt egyéb fájdalomcsillapítókat is szedtem a napokban? Ez esetleg fokozhatta a duzzadást. Javulást sajnos semennyit nem tapasztalok.
  Válaszát előre is köszönöm!

 • comment-avatar
  Klaudia 6 hónap

  Tisztelt doktor úr! Meg szeretném kerdezni magától nekem a térdem faj és nyilal bele és huzodast érzek kicsit meg dagat a tèrd felet mi okozhatja a fájdalmat előre is köszönöm

 • comment-avatar

  Forduljon a kezelőorvosához! Az ödémásodást okozhatja a szívbetegség rosszabbodása is. Lehet az is, hogy a visszerek okozzák, de akár új betegség is.
  Az eddig nem lévő duzzanat okát meg kell keresni és ennek megfelelően kell kezelni!
  Más kell a szívbetegnek, a vesebetegnek, más a visszérbetegség, vagy nyiroködéma esetén.

 • comment-avatar
  Fancsalszky Gyula 6 hónap

  Tiszteét Doktorúr !
  Vérnyomás csokkentő és szív gyógyszereket szedek. A vérnyomásom beált normális 125-130/70 az átlag, viszont a bal lábam vízszeres már 40 éve. Eddig nem volt panaszom, viszont pár hónapja vizesedik a bal és a jobb lábam. Mit tanácsol ?

 • comment-avatar

  A szívbetegséghez társuló ödéma nem azonos a nyiroködémával és nem kezelhető nyiroködéma módjára. Sőt… a szívbetegnél például a gépi nyirokkmasszázs csak különleges elbírálás után és nagy óvatossággal végezhető. A gép által a keringésbe “visszapumpált” vér ugyanis tovább terheli a beteg szívet és tovább rontja a helyzetet.
  A megoldás kulcsa az Önt kezelő kardiológus kezében van! A kezelését az Ön állapotában bekövetkezett változáshoz kell igazítani. Az Ön állapota romlott, mert megjelent a lábdagadás.
  Ezt tudatni kell kezelőorvosával, neki pedig reagálni kellene. Pl. írjon neki e-mailt, vagy hívja az osztályát telefonon.

 • comment-avatar
  Böbe 6 hónap

  Elnézést kérek, de az internet rosszul működött. Egy hónapja dagad mindkét bokám. A napi 1 adag helyett hármat szedek. Hiába! nincs hatása. Több éve kezelnek a szívemmel 4-szer volt beültetésem.Karácsonykor ödémával voltam az intenzív osztályon.Azóta sem vagyok jól. Mit tegyek, hogy a bokám visszakapja eredeti formáját. Remélem most el tudom küldeni! Köszönet a válaszért.

 • comment-avatar

  A helyzet az, hogy csatlakoznom kell a háziorvosához. 🙁 A szívbetegséghez társuló ödéma nem azonos a nyiroködémával és nem kezelhető nyiroködéma módjára. Sőt… a szívbetegnél például a gépi nyirokkmasszázs csak különleges elbírálás után és nagy óvatossággal végezhető. A gép által a keringésbe “visszapumpált” vér ugyanis tovább terheli a beteg szívet és tovább rontja a helyzetet.
  A megoldás kulcsa az Önt kezelő kardiológus kezében van. Telefonos konzultációt sem tart? Mert el kellene érni, hogy a kezelését az állapotában beköüvetkezett változáshoz igazítsák!
  Az Ön állapota romlott, mert megjelent a lábdagadás. Ezt tudatni kellene vele. Neki pedig reagálni kellene. Pl. írjon neki e-mailt, vagy hívja az osztályt telefonon.

 • comment-avatar
  Böbe 6 hónap

  T. Doktor Úr!
  2011. óta kezelnek a szívemmel.Többször volt beültetés a Városmajorban.Legutóbb Karácsonykor kerültem kórházba ödémával. Azóta sem vagyok jól, és 1 hónapja mind a két bokám dagad hiába emeltem meg a napi adagot.A háziorvos ennyit tehet, mondván,h. a kardiológus tudomása nélkül nem változtathat a gyógyszereken.mit tegyek? Itthon csücsülök 74évesen és várom a ……őszintén szólva,nem szívesen!!
  Tisztelettel:Nagy Ibolya

 • comment-avatar
  Gabi 7 hónap

  Köszönöm a gyors választ és a tanácsait! Minden jót és jó egészséget kívánok Önnek!

 • comment-avatar

  A rándulás-húzódás esetén négy dolgot kell csinálni:
  1., jegelés: 15 perc hűtés, majd 1-2 óra szünet. Többször ismételni.
  2., pihentetés: a lehető legjobban kímélni
  3., fáslizás
  4., felpolcolás: lehetőleg ne “lógassa a lábát”, azaz fekvő-fél fekvő testhelyzetben pihenjen és a sérült láb alá tegyenek párnát, “hurkába” tekert pokrócot
  1-2 hét alatt megszűnik a duzzanat és csökken a fájdalom. Az ízületi szalagok sérülése sokáig fáj. 3-4 hónap is kell a teljes panaszmentességhez.

 • comment-avatar
  Gabi 7 hónap

  Tisztelt Doktor úr! A párom másfél hete egy emelvényről leugrott és sajnos rosszul érkezett. Nincs a térdeben egy korábbi sérülés miatt keresztszalagja és a leérkezéskor megütődött/kiment a térde és a bokája. Tudja mozgatni a térde ízületet járni is tud. Orvoshoz és röntgenre a koronavirus miatt most nem szeretne menni, de fel van vizesedve a bokája és a lábfeje, ami miatt én kicsit aggódom. Fáslizza a lábát, használ flector port is és lóbalzsamot is. Szeretném megkerdezni mit javasol neki ebben az esetben?

 • comment-avatar
  Eszter 7 hónap

  Tisztelt Doktor úr!
  Nagyon szépen köszönöm gyors válaszát.

 • comment-avatar

  A leírás alapján valóban allergiának tűnik. Az ilyen vándorló (hol itt, hol amott tűnik fel) esetekben alapos kivizsgálásra lenne szükség. Az ilyet valamilyen “bujkáló” betegség (is) okozhat. Például rossz fog, krónikus melléküreg vagy fül gyulladás, de akár étel-por-vegyszer-stb allergia is. Alapos kivizsgálás, góckutatás, allergiateszt, stb. kellene. Sajnos ezekre most a víruskorlátozások miatt nem nagyon van mód.

 • comment-avatar
  Eszter 7 hónap

  Tisztelt Doktor úr! Lassan egy hónapja hogy elkezdődött. Először a combom hátsó részén, először egy kis pukli viszketett is, majd egyre nagyobb terület lett piros és viszketett is. Kb két napig terjedt a pirosság. Kaptam rá antigisztamint és felületi kenőcsöt hogy nehogy elfertőződjön. Magátol elmúlt. Kb 2 hét múlva újra előjött most máshol. Azt gondoltuk először hogy esetleg valmi csípked amire allergiás vagyok. Mindent lefertőtlenítettem. Most egy hete kaptunk szájmaszkot ami mosható, hazavittem, kimostam öblitettem. Egy fél napig volt rajtam, reggel ugy keltem hogy az egész állkapcsom duzzadt és piros. Ismét antigisztamin, kálcium. Elmult két nap alatt, majd előjött ugyanazon a lábamon csak a vádlimon. Belül fehéres a bőr , körülötte piros, majd teljesen piros. Ezeken a részeken fáj is mindig érintésre is és forróak!!!Most mindent natur mosok hogy ne érintkezzen mosószerrel semmim. Megint van csak most a lábszárcsontomon. Duzzadt a lábam ismét és piros. Sajnos most sehova nem tudok elmenni vizsgálatra. Kicsit aggódok hogy ez mégSem allergia 😔 Tudna esetleg támpontot adni hogy mivel tudnám csökkenteni a tüneteket illetve hogy hova forduljak. Nagyon köszönöm

 • comment-avatar

  Elképzelhető, hogy a duzzanat összefügg a keresztszalag sérülésekkel. Hogyan történt a sérülés? Volt-e térdműtéte?

 • comment-avatar
  Sára 7 hónap

  Tisztelt dr.Úr.Az en problémám az lenne .2 hete a bal lábam illetve lábfejem bevizesedett es faj is valamint felfele a sípcsontomnal is illetve a bal karom .ugyeleten voltam ő trombozis gyanuval beekuldott a surgossegire hogy majd ott meg ultrahangozzak.de nem ultrahangoztak meg csak vert vettek de annyit mondtak nem trombozis.talan annyi segithet hogy. 12 eve noncs egyik labamba se kereszt szalag kezilabdaztam .de most mar 31 eves vagyok

 • comment-avatar

  Ezt távolról, vizsgálat nélkül nem lehet megállapítani. Kérje a kivizsgálását, amint a vírusjárvány csillapodik

 • comment-avatar
  Klaudia 7 hónap

  Tisztelt Dr. Úr!
  Bal labfejem allandóan puffadt.Cukorbeteg vagyok van osdzrfugges?Tobb eve szedek a pulzusora gyogyszert

 • comment-avatar

  Igen, lehetséges.

 • comment-avatar
  Bartus Erika 9 hónap

  Tisztelt Doktor úr!
  Szeretném megkérdezni, hogy a lúdtalpas lábfej sok gyaloglás ( 10-15 km) le gyaloglása után be tud a talp, illetve a lábujjak is dagadni? Normális talpbetétet használok, mivel az ortopédián készített betétem kemény. 54 éves vagyok. Válaszát előre is köszönöm.

 • comment-avatar

  A szomszédomnak elromlott az autója. Ön meg tudná javítani ennyi információ alapján, távolról, vizsgálat, adatok nélkül!? Nem vagyok csodadoktor, aki képes távdiagnosztizálni, méginkább nem vizsgálat és diagnózis ismerete nélkül konkrét javaslatot tenni. Csak akkor lehetne, ha konkrétan ismert a diagnózis, ismert a sérülés jellege, melyik anatómiai képleteket érinti, milyen az izmok állapota, stb.
  Ezek nélkül pont olyan helyzetben vagyok, mint Ön a fenti autó javításával – fogalma sem lehet, hogy milyen szerszámra lenne szüksége, azt az autó melyik részén kellene használni.
  Egy másik hasonlattal: ha megadja a feladatot pl. leves kimerése, desszert elfogyasztása vagy a sült felvágása, akkor tudok ajánlani megfelelő szedőkanalat, süteményes villát vagy húsvágó kést. Ha nem mondja meg még azt sem, hogy étkezni akar, akkor nem tudom kitalálni, milyen eszközöket adjak Önnek, lehet, hogy kalapácsot és fűrészt kap, amivel semmire sem megy az ebédlkőasztalnál.

  Azért a választ sem akarom teljesen elbliccelni: sérülést követően a RICE (rest-ice-compression-elevation) kezelést kell alkalmazni néhány napon át. Azaz pihentetni kell, jegelni, befáslizni vagy kompressziós harisnyát használni és felpolcolni. A sérülés ezek hatására “magától” gyógyul. A gyógyulási idő 90-100 nap, eddigre kialakul egy végleges állapot.
  3 hónappal a sérülés után is meglevő duzzanat nem normális, valamilyen szövődmény okozhatja – ami gyakran annak a következménye, hogy elmaradt a pihentetés és a gyógyulást támogató RICE kezelés, így a sérülés nem gyógyult, hanem például krónikus gyulladásként maradt meg.
  Ezzel orvoshoz kell fordulni (baleseti sebész, ortopédus, stb.), ők konkrét vizsgálat alapján tudják megállapítani, hogy mi tartja fenn továbbra is az ödémát.
  Konkrét javaslatot akkor tudok mondani, ha Önök tudják, hogy mit kell kezelni.

 • comment-avatar
  Bogi 9 hónap

  A barátom megsérült focizás közben,megrúgták a térdét.Ez 3 hónapja történt,de még mindig nem múlt el neki.Már járt MRI-n,azt mondták neki,hogy ödémás a térde.Mit lehetne tenni ez ellen?Vagy,hogy lehetne hogy gyorsabban meggyógyuljon?

 • comment-avatar

  Ha a műtét 4 éve történt, akkor lehet próbálkozni ilyen olyan népi gyógymódokkal, de érdemi eredményt inkább a nyirokmasszázs adhat. Mégpedig azért, mert a nyirok újra és újra termelődik, megállíthatatlanul. Azaz olyan módszer kell, ami egyensúlyi állapotot tart fenn. Olvassa el ezt a cikkemet.

 • comment-avatar
  Dénes 9 hónap

  Köszönöm Doktor Úr a kielégítő választ és fáradságot!

  Egyébként 4 éve történt a műtét, azóta sem lett jobb a keringése, bokaszorítót és bioptronlámpát használtunk rendszeresen.
  Epsom só és almaecetes lábfürdő szóba jöhet még?

  Tisztelettel: T. Dénes

 • comment-avatar

  Ahogy Ön is leírja, a baleseti roncsolódás és plasztikai műtét alaposan megzavarta a nyirokkeringést a bokán.
  A nyirok felszaporodása által kiváltott ödémára a vízhajtók hatástalanok.
  Az ödéma miatt a szövetek feszülnek, rontják a keringést és ezzel a gyógyulást is lassítják. Az ödémát masszázzsal lehetne csökkenteni.
  Ha a varratokat kiszedték, a sebben nincs gennyedés, nem váltak szét a sebszélek, akkor finom kézi masszázs vagy precízen beállított, igen alacsony nyomású (max. 40 Hgmm) gépi nyirokmasszázs segíthet az ödéma megszüntetésében és a keringés javításában.

 • comment-avatar
  Dénes 9 hónap

  Tisztelt Doktor Úr!

  Húgom jobb bokája egy balesetben roncsolódott, és a vádlijáról pótoltak oda szövetet.
  A műtét óta erősen vizes, feszül neki.
  Orvosunk nem tudott adni további hasznos tanácsot.
  Vízhajtót nem merünk adni, mert úgy néz ki, az új szövet nem kapcsolódott teljesen megfelelően a bokarészhez, lehet, nem alakult ki megfelelő nyirokérhálózat.
  Tudna valamilyen helyi megoldást, például vízelvonó pakolás a bokára jellegűt?

  Köszönöm a válaszát

 • comment-avatar

  Sajnos nincs látnoki képességem. Ahogy a cikkeimben is gyakran említem: ismeretlen okból, hirtelen jelentkező panasz orvosi vizsgálatot igényel. Az orvosi vizsgálat pedig alapvetően a megtekintéssel, a fizikai vizsgálattal, megtapintással kezdődik, majd módszeres vizsgálatokkal kell kizárni a lehetséges okokat. Sorban egymás után.
  Ezt távolról, levélben nem tudom megtenni, így annyit tudok javasolni, forduljon orvoshoz.

 • comment-avatar
  Éva 9 hónap

  Tisztelt Dr. Úr! Jobb lábfejemen a belső oldalon a talp felett megdagadt egy 20ft nagyságú terület. Nem fáj. Mi okozhatja? Előzmény derékfájás majd a far csont fálydalmas érzése és jobb lább fájdalom. Lassan múlik, melegítem, kímélem, gyulladáscsökkentő teákat iszom, kurkuma kapszulát por eszem. 

 • comment-avatar
 • comment-avatar
  Sándor Edit 11 hónap

  Hosszú útra készülök Hollandiában dagad a lábam mit csináljak az utazás során gumi fásli jó lesz e rá Segítségét előre is köszönöm

 • comment-avatar

  Hát két évvel ezelőtt kellett volna azonnal orvoshoz fordulnia!
  Úgy gondolom, hogy akkor eltörhetett pár csontja, az okozta a bevérzést. Mivel nem lett rögzítve, a törés nem forrt össze, hanem “ál-ízület” keletkezett, azaz sok kötőszövet rakódott le a törés helyén. Ez persze csak egy elmélet, amit egy -alaposan megkésett- röntgen felvétellel kellene igazolni.
  Azt javaslom, hogy forduljon sebészhez a panaszokkal!

 • comment-avatar
  Lévai Gabriella 11 hónap

  Tisztelt Doktor Úr! Két évvel ezelött ráesett a lábamra az ágy és azóta a nagy lábujjam meg van dagadva, egyszer már a körmöm lejött, de most fel van puposodva és el van sötétedve a körmöm! Érdeklődnék, hogy mi okozhatja a lábujj dagadását, mit tehetek? Vagy forduljak sebészhez? Válaszát előre is köszönöm!

 • comment-avatar

  A sarkantyú nem okoz ilyet. Az okot távolról, 5 mondat elemzésével nem lehet megállapítani.Ehhez vizsgálatokra van szükség, amiben a háziorvosa tud segíteni. Annyi biztos, hogy mivel a duzzanat egyoldali és a trombózizs vonatkozásában csak labort említ, egy ér-ultrahang fontos lenne. Én továbbra is (felületes) trombózisra, vénagyulladásra gondolok és ezt kellene megnyugtatóan kizárni. A duzzanat és fájdalom csökkenése is erre utalhat.

 • comment-avatar

  Forduljon a háziorvosához, hogy a lábdagadás okait kiderítsék. Az ő feladata, hogy lépésről-lépésre haladva kizárják vagy igazolják egyiket a másik után. A legritkább esetben fogják egyszerre megoldani mindet. Lépésenként kell haladni. A legvalószínűbbel kezdeni és így haladni. Magánrendelőben persze meg lehet vásárolni egy teljes kivizsgálást. De lehet, hogy a vizsgálatok 90%-a felesleges és feleslegesen fizet.

 • comment-avatar
  Vivien Tòth 11 hónap

  Kedves Dr .úr. Milyen vizsgálatokra van szükségem ahhoz, hogy ezt kiderítsem, h mi lehet az okozo? Pl.: hogy a szívelegtelenségtől vagy a vesemtől van e? És hol tudom ezt elvegezni? Esetleg ezt mind 1 helyen megtudják vizsgálni? Vàlaszát elöre is köszönöm

 • comment-avatar
  Tímea 11 hónap

  Jó napot! A bal lábam a külső boka részén eléggé bedagadt! Pár nap alatt romlott az állapota! Nem bírtam már lábra állni sem. Sürgősségin megnéztèk és a két láb mérete közt volt eltérés szóval a lábszár is duzzadt volt. Trombózis gyanú miatt csináltak labort ami negatív lett hála istennek. Cataflam dolot szedtem pár napig illetve a háziorvos írt valami gyógyszertári nagyon mentolos kenőcsöt. Amit fontos még tudni,hogy van egy sarkantyúm is ezen a lábon amit nemrég diagnosztizáltak. 1 hét után enyhült a fájdalom már lábra tudok állni viszont térdtől lefelé duzzadt még a lábszáram és kicsi zsibbadás szerű érzésem van néha ha terhelem. Mi lehet ennek az oka? Van okom felni? Válaszát előre is köszönöm!

 • comment-avatar

  Köszönöm a visszajelzést!

 • comment-avatar
  Dávid József 11 hónap

  Tisztelt Doktor úr! Nagyon tanulságos és közérthető az írása.Számomra nagyon hasznos volt.Köszönöm.

 • comment-avatar
  Dr. Zátrok Zsolt 2 év

  🙂 köszönöm a kommentet!

 • comment-avatar
  Bató Árpád 2 év

  Kedves doktor Úr! Korrekt cikk. Szépen összeszedve az ödémák típusai és lehetséges (akár otthoni) gyógymódjuk. Szóval tanulságos.