Talpi bőnye gyulladás, azaz fasciitis plantaris - Dr. Zátrok Zsolt blog

Talpi bőnye gyulladás, azaz fasciitis plantaris

A talpi bőnye gyulladás (vagy orvosi nevén fasciitis plantáris) a talp- és sarokfájdalom egyik leggyakoribb oka. A talpad bőre alatt egy vastag, kötőszövetes lemez (régiesen bőnye) húzódik az ujjaktól a sarokcsontig. Ennek a gyulladása főleg ott fordul elő, ahol a csonttal találkozik, azaz a sarokcsontnál vagy elül az ujjak tövénél. A reggeli első lépések során jelentkező szúró fájdalom az első tünet. Néhány lépés után “bejáródik”, idővel azonban egyre hosszabban tartóan fáj. Nagyon nehéz “megszabadulni” tőle. Otthon is kezelhető, de készülj arra, hogy hetekig, de méginkább hónapokig tartó, rendszeres kezelés szükséges a teljes megszüntetéséhez.

Mi a talpi bőnye?

A talpi bőnye (fascia plantaris) egy erős kötőszövetes lemez, amely a saroktól a lábközépcsontok fejecséig (lábujjak tövéig) húzódik. Fontos szerepe van a talpboltozatok megtartásában. A talpi fascia egyik fő feladata a lépés által keltett “becsapódási rezgés” csillapítása. Ebben a rugalmassága a legfontosabb.

talpi fascia, bőnye helye

A talpi bőnye (fascia plantaris) egy kötőszövet lemez, ami a talpadon található. A sarokcsonttól a lábujjakig fut.

A talpi bőnye gyulladás tünete a talp egyes területeinek nagyfokú érzékenysége, fájdalma. Leginkább a sarokcsonti tapadás területén vagy az ujjak tövében legerősebb. A gyulladás a fascia megvastagodását és merevebbé válását okozza. Ez csökkenti a funkcióját és ezzel fenntartja a gyulladást, ami így krónikussá válhat. Akár hónapokig, sőt még ennél is hosszabb ideig kínozza az “áldozatát”.

talpi bőnye gyulladás fasciitis plantaris

Túlterhelés problémája

A talpi bőnye gyulladás egy következmény. Jelzi, hogy túl nagy terhelés jut a bőnyére és emiatt keletkezik a gyulladás.

Nyilvánvaló,  hogy a sportolók sokat futnak, ugranak és így különösen gyakori közöttük a probléma.

Azonban nemcsak sportolóknál fordulhat elő. Bárkinél kialakulhat, ha a talpi szalag megnövekedett igénybevételnek van kitéve. Az egész nap “talpaló” fizikai munkások, tanárok, pincérek között is gyakori. Munkaidejük nagy részében gyalogolnak vagy kemény felületen állnak.

Túlsúly önmagában is nagy kockázat. Fokozódik a talpboltozatra és ezzel a fasciára eső teher, ezért az elhízás fokozott kockázatot jelent. A nem megfelelő kialakítású cipő is okozhatja, például egész nyáron viselt vékony papucs vagy a mezítlábas járás következménye is lehet.

Az ismétlődő erőbehatás (futás, elrugaszkodás, talajfogás, stb.) vagy egyenetlen terhelés hatására egészséges esetben is mikrosérülések alakulnak ki a kötőszövetben. Folyamatos terhelés mellett, különösen ha a nyújtást, regenerációt hanyagolod könnyen krónikussá válik.

Törekedj a teljes gyógyulásra!

Kezelése során nem a fájdalmas helyre kell koncentrálni, hanem a talpi bőnye túlterhelését kiváltó okra.

Le kell cserélni a rosszul támasztó cipőt. Csökkenteni kell a túlsúlyt és a túlterhelést. Lazítani kell a vádli izmok feszülését.

Az elhanyagolt és tartós gyulladás hatására sok mikrosérülés, apró szakadás keletkezhet a fasciában. Gyógyulása hegszövet képződésével jár, aminek kisebb a rugalmassága, így az eredeti funkció sem állítható vissza teljesen. Minél több a hegszövet, annál nagyobb lehet a funkcióvesztés.

Ha a gyógyulás részleges, akkor a fájdalom miatt nem tudod a testsúlyod ráterhelni a lábadra. Sántikálsz és ezzel a lábad további ízületeit is rosszul kezded terhelni. Idővel a bokád, térded, csípőd, gerinced is fájni fog!

Konzervatív kezelése

A talpi bőnye gyulladás általában néhány hét vagy hónap alatt többnyire megszüntethető. Ha a fájdalmat tapasztalod, minél korábban kezdd el a konzervatív kezelést! Itt van néhány módszer, amivel magad segítheted a gyógyulást

Váltakozó hideg-meleg terápia

Tegyél 10-15 percre jéggel teli zacskót a fájdalmas területre. Ne közvetlenül a bőrre, mert az akár fagyást okozhat. Itt olvashatsz a hűtés kedvező hatásairól.

A hűtés csökkenti a gyulladást és amikor a jeget leveszed, akkor a test felmelegíti a lehűtött területet, ami a keringés gyorsulásához vezet. Ez pedig kedvez a gyulladáscsökkentő folyamatoknak.

10-15 perc hűtés után hagyd felmelegedni az izmokat (1 óra szüntet). Ismételd meg 3-4 alkalommal.A túlhűtés nem jó, azaz ne használd ezt a módot 2-3 napnál hosszabban és egyszerre nem kell 15 percnél hosszabban hűtened.

Másik módszer, ha egy félliteres ásványvizes palackot megtöltesz vízzel és megfagyasztod. Ülj le egy székre, a jégtömbbé fagyott flakont tedd magad elé a padlóra és lépj rá a fájós talpaddal. Görgesd előre hátra. Masszírozza a talpad, miközben alaposan hűti is. Ne terheld rá a teljes testsúlyod, mert nem fájdalmat kell okozni, hanem a fasciát nyújtani, lazítani, hűteni. 2, maximum 5 percig csináld ezt a gyakorlatot.

Csökkentsd a terhelést

Szüneteltesd a futó, ugró mozdulatokat tartalmazó edzéseket (de úszni vagy akár kerékpározni szabad). Ha mégis edzel, akkor fordíts nagy gondot az edzés utáni lazításnak. Különösn alapossággal lazítsd a vádli izmaid. Használj hengert is.

Cseréld le a széttaposott munkacipőd olyanra, ami alacsony sarkú, jól támasztja a láb-boltívet és csillapítja a rezgéseket. Tegyél a cipődbe a sarkad alá való szilikon betétet, ez “párnázza” a fájó pontot. Ne vegyél fel magas sarkú cipőt. Ne járkálj mezítláb, különösen kemény felületeken még a lakásban sem.

Az elhasználódott, széttaposott sportcipőt cseréld le. A futócipők körülbelül 600–800 km használat után cserélendők.

A túlsúly miatti túlterhelés önmagában is kiválthatja a talpi bőnye gyulladását. Tartsd fenn vagy állítsd vissza az egészséges testsúlyod.

Nyújtsd és masszírozd

Ülj le a talajra. A fájós lábad nyújtsd ki. Egy övet vagy hosszú szalagot vess át a lábfejeden és lassan húzd magad felé az ujjakat. Ismétlés 10-15x. Naponta 3-4x végezheted. Ez nyújtja a talpi fasciát, ami a gyulladás miatt merev.

Törökülésben fogd két tenyeredbe a fájós lábad és a hüvelykujjaiddal masszírozd át a fájó területet. Nem kell erős nyomás, a masszírozás célja a vérkeringés serkentése. Ennek lesz ugyanis gyógyító hatása. A masszírozásból is elég naponta 2-3x 5 perc.

Gyógyszermentes kezelési módok

A gyulladás egy élettani reakció, melynek célja a gyógyulás. Ha azonban elhúzódóan, sokáig áll fenn, már korlátozza a sejtműködést, leáll az energiatermelés, nem keletkezik elég fehérje, stb a regenerációhoz.

Talpi bőnye gyulladás esetén első lépésként a gyulladás tüneteit kell csökkenteni.

Ez nem könnyű, hiszen a lábad folyamatosan, minden lépésnél terheled, így a gyógyulási folyamat ellen dolgozol.

További probléma, hogy a szalagok és inak vérellátása rosszabb, mint a többi szöveté.

Azok a fizioterápiás módszerek, amelyek fokozzák a talp vérkeringését, gyorsítják a gyógyulást.

Vérkeringés serkentése mindenek előtt

A gyulladás gyógyulásának alapja a jó vérkeringés – ez fogja elszállítani a bomlástermékeket és odahozni a gyógyító anyagokat. Minél több módszert kombinálsz, annál jobban támogatják egymás hatását, és gyorsítják a gyógyulást.

Kezeld terápiás ultrahanggal

Alkalmazz 1Mhz-es frekvenciájú terápiás ultrahang készüléket. Az ultrahang kiváló gyulladáscsökkentő hatású. Felmelegíti a kezelt szöveteket, ellazítja a merev szalagot. Gyorsítja a vérkeringést és ezzel a gyulladás megszűnését.

Az M-Sonic 950, a Sonostim 1032 vagy a MediSound Pro II terápiás ultrahangok például megfelelők erre a célra. Naponta egy kezelés elég. Alkalmazz alacsony intenzitást (mert a talpi bőnye a felülethez közel található). 5-8 percig kezelj a fájdalmas terület felett. A kezeléshez mindig használj ultrahang gélt és folyamatosan, lassan mozgasd a kezelőfejet! A fájdalom megszűnése esetén is kezelj, a teljes gyógyulásig.

blank

Az elektromos izomstimulátor készülékkel közvetetten, a vérkeringés javításán keresztül serkentheted a gyógyulásod. Használj izomstimulátort!

Az érintett oldali vádli-izmokat kezeld kapillarizáció, bemelegítés vagy izommerevség oldás programokkal. Igazolt, hogy az izomstimuláció akár 300%-kal is megnöveli a kezelt izom vérkeringését. Azaz a lábszár keringésének javulása kedvező hatású lesz a közeli területre, így a talpi fasciára is. A kezelést naponta minimum egyszer, de akár többször is alkalmazhatod.

Ilyen kezelést végezhetsz a Veinoplus Sport vagy a Veinoplus V.I. készülékekkel.

Alkalmazz mikroáramot!

A mikroáram ma még kevésbé elterjedt elektroterápiás módszer. Pedig ez az egyik leghatékonyabb fájdalomcsökkentő és gyulladáscsökkentő módszer, melyet otthon is alkalmazhatsz. A mikroáram hatásáról itt olvashatsz. 

Naponta 2-3-szor kezeld a fájdalmas területet elektródákkal körberakva, egyenként 20 percig.

A Globus sport izomstimulátorok (Runner ProCycling ProTriathlon Pro) vagy a Genesy 300 Pro egyaránt biztosítja a szükséges programokat.

blank

Alkalmazz fényterápiát!

A mikroáramhoz hasonló gyulladáscsökkentő hatású a lágylézer kezelés. Még az elektromos kezelésnél is egyszerűbben alkalmazható.

A fájdalmas pontra kell tartanod a készüléket és ott tartanod, amíg a lézersugárral a terápiás energiamennyiséget beadod. A kezelésre szükséges időt a használati útmutatókban jelzik, de általában 5-10 percet vesz igénybe az Achilles kezelése. A nagyobb teljesítményű lágylézer rövidebb idő alatt adja be a szükséges energiát.

A Personal Laser L400 vagy az Energy-Laser L500 Pro például alkalmas erre. Lágylézer készülékeket itt találsz.

blank

Ha ezek a praktikák nem segítenek, akkor még klinikai fizikoterápiás kezelés (lökéshullám kezelés, besugarazás) jön szóba.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Wordpress (20)
 • comment-avatar

  Olvassa el a sarkanytúval kapcsolatos cikkeim.

 • comment-avatar
  K. Zoltánné 5 hónap

  Szeretném megkérdezni, hogy nekem sarkantyúm van. Fáj tőle a lábam, sajnos álló munkát végzek és nagyon elvagyok keseredve. De a talpig bőnye tünete is hasonlít amit érzek a ball lábamban. A lökéshullám terápia az jót tenne a gyógyulásomnak. Köszönöm.

 • comment-avatar

  A talpi bőnye gyulladás és a sarkantyú sem éjszaka fáj, hanem jellemzően inkább reggel “elinduláskor”. Azaz amikor kilép az ágyból, akkor pokoli a fájdalom, aztán picit enyhül. Ha egész nap járkál, akkor ismét rosszabbodik, de pihenésre megint enyhül.
  Az éjszakai fájdalmakat sokkal gyakrabban okozza a vérkeringés zavara, az oxigénhiány. Ez lehet a trombózis következménye, de akár más értbetegség is.
  Mivel ezek az állapotok eltérő kezelést igényelnek, így el kell mennie kivizsgálásra, hogy kiderüljön, mi okozza a panaszokat: csak a trombózis utóhatása vagy kezdődő érszűkület vagy ín-bőnye gyulladás.

 • comment-avatar
  József 5 hónap

  Jó napot kívánok! Mind a 2 lábamon mélyvénás trombózis volt amivel kórházban is voltam. Synkumar vérhígítot kaptam.Mióta hazajöttem a kórházból nagyon fáj a talpam,és a sarkam.Éjszaka nem tudok tőle aludni annyira fáj.Milyen tanácsot tudna nekem adni,hogy a fájdalmam csökkenjen,elmuljon.Előre is köszönöm a segítséget.

 • comment-avatar

  Kérdése “sok sebből vérzik”!
  Nem említette, hogy kivizsgálták-e mi okozza a gyulladást. Például nem említett láb-statikai mérést.
  Jár egyik rendelőből a másikba és “lődöznek mindenféle gyógymóddal” – vaktában.
  Kellene egy podiátriai mérés, ami megmutatja, hogy mi miatt kap túlzott terhelést a talpi bőnye. Ilyet okozhat: túlsúly, rossz lábtartás, lúdtalp, bokasüllyedés, rosszul támasztó cipő, túl sok állás, ismételt terhelés kemény talajon (pl. sok futás).
  A kezelésekben sem használt ki minden lehetőséget, bár sok mindent felsorolt. Pl. mikroáram (MENS), lágylézer, mágnesterápia (PEMF) sincs a felsorolásban.
  A talpi bőnye műtéttel nem távolítható el, mert alapvető fontosságú a lábfej boltozat megtartásában és a járásban. Ha műtéttel “kivennék”, akkor megszűnne a talp alátámasztása és járni sem nagyon tudna. A talpi bőnye geltávolítása olyan, mint a tető alól kivenni a gerendát, azonnal összeomolna.
  Egy betegség esetén az első teendő a panasz okának kivizsgálása. Kezdje ezzel. Ne pedig azzal, hogy ide-oda megy és újabb és újabb kezeléseket kér, hátha használ.

 • comment-avatar
  Tomi 6 hónap

  1,5 eve tarto talpibonye gyulladas, 2x10rtg kezeles, ultrahang, lokesterapia 2×10, szteroid inkekcio 3×3, akupunktura, csontkovacs, mindem volt már, nem javul.
  Hol vallaljak a mutetet? Tb finanszirozza?
  Koszonom

 • comment-avatar

  A leírtak szerint érdemi kezelést egyelőre nem kap. A betétes cipő és a tornáztatás jó, de ennél sokkal több kell egy makacs gyulladás megszüntetéséhez. Olvassa el a cikket, amihez a kérdést feltette. Éppen a kezelés lehetőségeiről szól.

 • comment-avatar
  S.Kornélia 7 hónap

  Fél éve kialakult talpi bőnye gyulladásom .
  Miután 1 éve mellrákkal műtöttek , sugárkezeltek,szeretném kérni a véleményét a kezelési módokat illetőleg?
  Kaptam már 5 adag Zeel injekciót sarokba, szedtem Flector pórt,használtam Flector tapaszt kb 1 hétig, Bioptron lámpa 2 hét, betétes cipőben járok, tornáztatom , hengerezem rendszeresen, ennek ellenére nem szűnnek a panaszok.

  Köszönöm szépen válaszát!
  SK

 • comment-avatar

  A két eszköz egyenértékû az adott probléma esetén. Azonos hatás várható mindkettötöl.

 • comment-avatar
  Norbert 7 hónap

  Üdvözlöm! Több hónapja tartó talp és sarokfajdalomra melyik készüléket javasolja? Sonic 901 vagy SonoStim 922?

 • comment-avatar

  A talpi bőnye egy kötőszövetes szalag, azaz tulajdonképpen ín. A mikroáramú programok között az “íngyulladás” program a megfelelő. Ezen felül érdemes a zúzódás és ödéma (csökkentő) program alkalmazása. Ebben a cikkben láthat képet a talpi panaszok esetén alkalmazandó elektróda pozícióról.
  Naponta 3-4x is kezelhet. Jelentősebb javulást 30-40 nap után lehet várni.

 • comment-avatar
  Zsuzsanna 7 hónap

  Abban kèrnèk segîtsèget, hogy runner pro kèszülèknèl talpú bőnye gyulladàsnàl melyik mikroàram program hasznàlható? Combizom gyulladàsnàl is hasznàlható a mikroàram? Ès ha igen melyik program? Köszönöm ès üdv, Zsuzsa

 • comment-avatar

  A lágylézer kezelésből néhány nem elég. Minimum 30-40 alkalom után várhat javulást egy 3 éve húzódó gyulladás esetén. A jegelést nem ajánlom, azt friss, néhány napos gyulladásra érdemes. A melegítés, ultrahang egyaránt hozzájárulhat a gyógyulás segítéséhez. Az, hogy egy adott módszer, egy adott ember esetén milyen valószínűséggel segít a jóslás tárgykörébe tartozik, nem foglalkozok ilyennel. Minden gyulladáscsökkentő módszer segíthet, de nem tudni, hogy melyik hány %-ban. MInél többfélét alkalmaz egymás mellett, annál erősebben segíti a gyulladást csökkentő folyamatokat. Pl. nagyon fontos lenne a nyugalom (nem rálépni), de minimálisan a jól támasztó cipő, talpbetét.

 • comment-avatar
  Balu 8 hónap

  Üdvözlöm!3.éve szenvedek talpi bőnye gyulladás tól,de még sarkantyú elvileg nincs most járok lézeres kezelésre,egyelőre még nem használt.

  Most nem tudom hogy mi jó neki masszírozni,fel pockolni,jegelni.Mekkora esély van rá hogy még az ultrahangos kezelés segíthet rajta.

 • comment-avatar

  A hegszövet egy maradandó dolog. A szteroid megvékonyíthatja, de nem tünteti el. Viszont a szteroid nem mindig barátunk. Az ultrahang kezelés segíthet az inas lemez merevségének csökkentésében, ellazításában és ezzel könnyíti a tornagyakorlatok (nyújtások) és a masszázs hatását. A mozgást akadályozó nagyságú heg eltüntetése sebészkéssel lehetséges… de ezt azért csak a legvégső esetben javaslom, ha az 1-2 éves konzervatív kezelés, napi 1-2x félórás torna nem hoz eredményt.

 • comment-avatar
  Tamás 9 hónap

  Tisztelttel kérdezném milyen megoldást lehetne alkalmazni talpi bőnye hegesedése esetén. Nekem a talpam közepén található és terhelés hatására (séta) égni kezd a talpam. Egyszer már akartak szeroidot adni bele, hogy feloldja de azt nem akartam engedni. Honan tudják mennyit kell beadni a heg feloszlatásához?
  Mit lehet tenni ez esetben?

 • comment-avatar

  A talpi bőnye egy aprócska kötőszövetes lemez a talpon. A teste ezredrészét sem teszi ki. Ha egy aprócska fájdalomcsillapító tablettát bevesz, annak hatóanyagai a bélből felszívódnak, a májában részben lebomlanak és a vérárammal eloszlanak a testében. Mindenfelé. Ezrednyi része kerül a talpához, a 999-ed rész meg a teste olyan helyeire, ahol arra semmi szükség. Véleményem szerint talpi bőnye esetén szájon át bevett gyógyszer teljesen értelmetlen, a mellékhatásait “élvezheti”, de hatást az aligha.
  Amiatt “szokás” helyileg adni bizonyos szereket, közvetlenül beinjekciózzák a fájó területre a gyulladáscsökkentőt. De ez sem ad garantált eredményt, az esetek 50-60%-a számára szünteti meg a panaszokat.
  Olvassa el alaposan ezt a cikket és a benne levő lehetőségeket. Végig kell járni a kezelések “útját” és aztán az egyik, de leginkább több együtt majd segít a szervezetének legyűrni a gyulladást. Pl.új cipő, sarokalátét, pihentetés, hűtés-melígítés, terápiás ultrahang, lágylézer, mágnesterápia alkalmazásával néhány hát, pár hónap alatt eredmény érhető el. Kezelés nélkül évekig húzódik a probléma.
  A rendelőben kapott 5-10 kezelések csak a “beugrót” jelentik, alig pár ember számára elég ilyen kevés kezelés. HA gyógyulni akar, akkor a fizikoterápiás kezeléseket otthon kell folytatni. De nincs egyetlen olyan orvosi módszer sem, ami mindenkinek és “tuti” segít. Nem lehet megmondani, hogy melyik eszköz lesz pont az Önnek megfelelő.
  Egymás után próbálni kell. Kezdje az olcsóbb, egyszerű módszerekkel.

 • comment-avatar
  Nagy Dorottya 12 hónap

  Kérdésem, h a talpi bőnye gyulladást fájdalomcsillapító gyógyszerrel lehet-e, ill. érdemes egyáltalán csillapítani?
  Sajnos eme fájdalom mellett muszáj heti 4szer 7 órát állva töltenem a munkám miatt.
  Lökéshullám terápiát már elkezdtem. 2 alkalommal voltam már.
  Nagyon hektikus a fájdalom, egyszer nagyon fáj munka közben(sírvafakadás), máskor elviselhetőbb.

 • comment-avatar

  A gyulladásnak gyakran nincs specifikus “képe”, nincs eltérés a normáltól. Nem olyan, mint a törés, ami jól látszó eltérés.
  A lágyrészek eltéréseit ultrahang vizsgálattal, kétirányú röntgen felvételen, illetve MRI felvételeken lehet azonosítani.
  Legtöbbször ezek feleslegesek, mert egyrészt a talpi bőnye gyulladás olyan egyértelmű tüneteket, panaszokat okoz, hogy nem nehéz felismeri, másrészt a képalkotókkal sem biztos, hogy érdemi eltérés látható lenne.
  Miközben a fizikális vizsgálat nem árthat Önnek, addig a felesleges röntgeneket én nem ajánlom. A röntgen felvétel radioaktív sugárzással készül, amiből a kevesebb a jobb….csak ha nagyon szükséges. Egy talpi bőnye többnyire nem az a szint.
  Az eddigi az általános véleményem. Az Ön esete eltérhet ettől, így a kezelőorvosa javaslatát érdemes figyelembe venni.

 • comment-avatar
  Balázs 1 év

  Ezúton szeretném megkérdezni, hogy a talpi bőnye gyulladást milyen képalkotó eljárással lehet kimutatni?

  Köszönettel,
  Balázs