A talpi bőnye gyulladás (vagy orvosi nevén fasciitis plantáris) a talp- és sarokfájdalom egyik leggyakoribb oka. A talpad bőre alatt egy vastag, kötőszövetes lemez (régiesen bőnye) húzódik az ujjaktól a sarokcsontig. Ennek a gyulladása főleg ott fordul elő, ahol a csonttal találkozik, azaz a sarokcsontnál vagy elül az ujjak tövénél. A reggeli első lépések során jelentkező szúró fájdalom az első tünet. Néhány lépés után „bejáródik”, idővel azonban egyre hosszabban tartóan fáj. Nagyon nehéz „megszabadulni” tőle. Otthon is kezelhető, de készülj arra, hogy hetekig, de méginkább hónapokig tartó, rendszeres kezelés szükséges a teljes megszüntetéséhez.

Mi a talpi bőnye?

talpi fascia, bőnye helye

A talpi bőnye (fascia plantaris) egy erős kötőszövetes lemez, amely a saroktól a lábközépcsontok fejecséig (lábujjak tövéig) húzódik. Fontos szerepe van a talpboltozatok megtartásában. A talpi fascia egyik fő feladata a lépés által keltett „becsapódási rezgés” csillapítása. Ebben a rugalmassága a legfontosabb.

Tünetek

A talpi bőnye gyulladás tünete a talp egyes területeinek nagyfokú érzékenysége, fájdalma. Leginkább a sarokcsonti tapadás területén vagy az ujjak (vagy csak egyik) tövében legerősebb. A gyulladás a fascia megvastagodását és merevebbé válását okozza. Ez csökkenti a funkcióját és ezzel fenntartja a gyulladást, ami így krónikussá válhat. Akár hónapokig, sőt még ennél is hosszabb ideig kínozza az „áldozatát”.

talpi bőnye gyulladás fasciitis plantaris

Túlterhelés problémája

A talpi bőnye gyulladás egy következmény. Jelzi, hogy túl nagy terhelés jut a bőnyére és emiatt keletkezik a gyulladás.

Nyilvánvaló,  hogy a sportolók sokat futnak, ugranak és így különösen gyakori közöttük a probléma.

Azonban nemcsak sportolóknál fordulhat elő. Bárkinél kialakulhat, ha a talpi szalag megnövekedett igénybevételnek van kitéve. Az egész nap „talpaló” fizikai munkások, tanárok, pincérek között is gyakori. Munkaidejük nagy részében gyalogolnak vagy kemény felületen állnak.

A nem megfelelő cipő gyakran okozhatja. Mostanában több ilyen levelet is kaptam: „Nagyon fáj a talpam. Az elmúlt két hétben nyaraltunk és én végig flip-flop papucsban járkáltam. Most pedig alig bírok menni”.

A túlsúly önmagában is nagy kockázat. Fokozódik a talpboltozatra és ezzel a fasciára eső teher, ezért az elhízás fokozott kockázatot jelent. A nem megfelelő kialakítású cipő is okozhatja, például egész nyáron viselt vékony papucs vagy a mezítlábas járás következménye is lehet.

Az ismétlődő erőbehatás (futás, elrugaszkodás, talajfogás, stb.) vagy egyenetlen terhelés hatására egészséges esetben is mikrosérülések alakulnak ki a kötőszövetben. Folyamatos terhelés mellett, különösen ha a nyújtást, regenerációt hanyagolod könnyen krónikussá válik.

Törekedj a teljes gyógyulásra!

Kezelése során nem a fájdalmas helyre kell koncentrálni, hanem a talpi bőnye túlterhelését kiváltó okra.

Le kell cserélni a rosszul támasztó cipőt. Csökkenteni kell a túlsúlyt és a túlterhelést. Lazítani kell a vádli izmok feszülését.

Az elhanyagolt és tartós gyulladás hatására sok mikrosérülés, apró szakadás keletkezhet a fasciában. Gyógyulása hegszövet képződésével jár, aminek kisebb a rugalmassága, így az eredeti funkció sem állítható vissza teljesen. Minél több a hegszövet, annál nagyobb lehet a funkcióvesztés.

Ha a gyógyulás részleges, akkor a fájdalom miatt nem tudod a testsúlyod ráterhelni a lábadra. Sántikálsz és ezzel a lábad további ízületeit is rosszul kezded terhelni. Idővel a bokád, térded, csípőd, gerinced is fájni fog!

Konzervatív kezelése

A talpi bőnye gyulladás általában néhány hét vagy hónap alatt többnyire megszüntethető. Ha a fájdalmat tapasztalod, minél korábban kezdd el a konzervatív kezelést! Itt van néhány módszer, amivel magad segítheted a gyógyulást

Váltakozó hideg-meleg terápia

Tegyél 10-15 percre jéggel teli zacskót a fájdalmas területre. Ne közvetlenül a bőrre, mert az akár fagyást okozhat. Itt olvashatsz a hűtés kedvező hatásairól.

A hűtés csökkenti a gyulladást és amikor a jeget leveszed, akkor a test felmelegíti a lehűtött területet, ami a keringés gyorsulásához vezet. Ez pedig kedvez a gyulladáscsökkentő folyamatoknak.

10-15 perc hűtés után hagyd felmelegedni az izmokat (1 óra szüntet). Ismételd meg 3-4 alkalommal.A túlhűtés nem jó, azaz ne használd ezt a módot 2-3 napnál hosszabban és egyszerre nem kell 15 percnél hosszabban hűtened.

Másik módszer, ha egy félliteres ásványvizes palackot megtöltesz vízzel és megfagyasztod. Ülj le egy székre, a jégtömbbé fagyott flakont tedd magad elé a padlóra és lépj rá a fájós talpaddal. Görgesd előre hátra. Masszírozza a talpad, miközben alaposan hűti is. Ne terheld rá a teljes testsúlyod, mert nem fájdalmat kell okozni, hanem a fasciát nyújtani, lazítani, hűteni. 2, maximum 5 percig csináld ezt a gyakorlatot.

Csökkentsd a terhelést

Szüneteltesd a futó, ugró mozdulatokat tartalmazó edzéseket (de úszni vagy akár kerékpározni szabad). Ha mégis edzel, akkor fordíts nagy gondot az edzés utáni lazításnak. Különösen alapossággal lazítsd a vádli izmaid. Használj hengert is.

Ne használj vékony talpú papucsot! Cseréld le a széttaposott munkacipőd olyanra, ami alacsony sarkú, jól támasztja a láb-boltívet és csillapítja a rezgéseket. Tegyél a cipődbe a sarkad alá való szilikon betétet, ez „párnázza” a fájó pontot. Ne vegyél fel magas sarkú cipőt. Ne járkálj mezítláb, különösen kemény felületeken még a lakásban sem.

Az elhasználódott, széttaposott sportcipőt cseréld le. A futócipők körülbelül 600–800 km használat után cserélendők.

A túlsúly miatti túlterhelés önmagában is kiválthatja a talpi bőnye gyulladását. Tartsd fenn vagy állítsd vissza az egészséges testsúlyod.

Nyújtsd és masszírozd a vádlid!!!!

A talpi bőnye gyulladást sok esetben az okozza, hogy a vádli izmok (az egész napos állás vagy sok sportterhelés hatására) merevek. Az Achilles-ín tapadásán keresztül a merev vádli „felhúzza”, előre billenti a sarokcsontot és nyugalmi állapotban is feszül a talpi bőnye. Amikor ráállsz, akkor a feszülés addig fokozódik, hogy a bőnye rostja elszakadnak, és tartós gyulladás alakul ki.

A merev vádli izmok ellazításának hatására helyrebillen a sarokcsont, megszűnik a talpi bőnye feszülése és ezzel a gyulladást kiváltó ok is. Így  „már csak” a gyulladás megszűnését kell segítened.

blankA vádli izmok ellazítását masszázs, hengerezés, izomstimuláció segíti. A leghatékonyabbnak az izomstimulációt tartom.

A talpi fascia masszírozása is segíthet. Törökülésben fogd két tenyeredbe a fájós lábad és a hüvelykujjaiddal masszírozd át a fájó területet. Nem kell erős nyomás, a talpi fascia masszírozásának célja a vérkeringés serkentése. Ennek lesz ugyanis gyógyító hatása. A masszírozásból is elég naponta 2-3x 5 perc.

A MamboMax Fit Strech eszközt például kifejezetten a lábizmok lazítására és a boka mozgásainak javítására találták ki. Már néhány napos gyakorlatozás csökkentheti a feszülést.

Egy másik eszköz a vádli izmok lazítására a habhenger.

Habhenger (Foam-Roller)

hengerezés végrehajtása vádli izmokon

FoamRoller habhengert izomfájdalmak enyhítésére, izommerevség és izomcsomók oldására, nyújtásra, bemelegítésre, illetve izomregeneráció javítására lehet alkalmazni.

A habhenger legnagyobb haszna, hogy a gyógytorna és a masszázs számos előnyét biztosítja. Eközben a habhenger olcsóbb, mint egyetlen torna vagy masszázs, viszont évekig használható. Természetesen nem helyettesíti sem a tornát sem a masszázst. De annak, aki kevés kezelést tud kifizetni, nagyon megéri a habhengert választani és használni.

A hengerezés során az izmok megnyúlnak és fellazulnak. A habhenger kipréseli a vért az izmokból, miközben a helyére friss vér áramlik, amely létfontosságú tápanyagokat, például oxigént és glikogént hoz az izmokhoz, fasciákhoz, inakhoz. A habhenger “nyomását”, a masszázs erősségét szabályozhatod. Minél inkább ráhelyezed a testsúlyod, annál kisebb a nyomás is.

A jobb vérellátású és lazább izmok mozgáskor kevésbé fájnak. A fokozott vérkeringés kimossa a felhalmozódott salakanyagokat. Az izmok gyorsabban jutnak a szükséges tápanyagokhoz, ami jobb regenerálódást eredményez.

Foam-roller, azaz habhenger

 • A vádli lazításához a 3 az 1-ben, a Hollow (üreges), a Spiky (tüskés) habhengert javaslom. A 3 az 1-ben készletben levő habhenger a legpuhább és legkíméletesebb.
 • A Hollow henger keményebb, míg az „ínyenceknek”, de mondhatnám úgy is, hogy „fakíroknak” a Spiky habhengert javaslom.
 • vásárláshoz kattints ide

Gyógyszermentes kezelési módok

A gyulladás egy élettani reakció, melynek célja a gyógyulás. Ha azonban elhúzódóan, sokáig áll fenn, már korlátozza a sejtműködést, leáll az energiatermelés, nem keletkezik elég fehérje, stb a regenerációhoz.

Talpi bőnye gyulladás esetén első lépésként a gyulladás tüneteit kell csökkenteni.

Ez nem könnyű, hiszen a lábad folyamatosan, minden lépésnél terheled, így a gyógyulási folyamat ellen dolgozol.

További probléma, hogy a szalagok és inak vérellátása rosszabb, mint a többi szöveté.

Azok a fizioterápiás módszerek, amelyek fokozzák a talp vérkeringését, gyorsítják a gyógyulást.

Vérkeringés serkentése mindenek előtt

A gyulladás gyógyulásának alapja a jó vérkeringés – ez fogja elszállítani a bomlástermékeket és odahozni a gyógyító anyagokat. Minél több módszert kombinálsz, annál jobban támogatják egymás hatását, és gyorsítják a gyógyulást.

Kezeld terápiás ultrahanggal

Alkalmazz 1Mhz-es frekvenciájú terápiás ultrahang készüléket. Az ultrahang kiváló gyulladáscsökkentő hatású. Felmelegíti a kezelt szöveteket, ellazítja a merev szalagot. Gyorsítja a vérkeringést és ezzel a gyulladás megszűnését.

Az M-Sonic 950 vagy a Sonostim 1032 terápiás ultrahangok például megfelelők otthoni a célra, míg kezelőbe a MediSound 3000 való.

Naponta egy kezelés elég. Alkalmazz alacsony intenzitást (mert a talpi bőnye a felülethez közel található). 5-8 percig kezelj a fájdalmas terület felett. A kezeléshez mindig használj ultrahang gélt és folyamatosan, lassan mozgasd a kezelőfejet! A fájdalom megszűnése esetén is kezelj, a teljes gyógyulásig.

M-Sonic 950 terápiás ultrahangblank

 • Ultrahang frekvencia: 1.0MHz
 • Kezelőfej területe: 4.0cm²
 • Teljesítmény: 1.6W/cm2
 • Max. teljesítmény: 6.4 W (folyamatos üzemmódban)
 • Ciklusidő:  L (5%), M (50%), H (100%)
 • Hullámforma: Pulzáló, Folyamatos
 • itt vásárolható meg

Használj izomstimulátort!

Az elektromos izomstimuláció hatása kettős: egyrészt a vérkeringés javításán keresztül serkenti a gyógyulást, másrészt a vádli izmok lazításával csökkenti a bőnye feszülését. 

Igazolt, hogy az izomstimuláció akár 300%-kal is megnöveli a kezelt izom vérkeringését. Azaz a lábszár keringésének javulása kedvező hatású lesz a közeli területre, így a talpi fasciára is. A kezelést naponta minimum egyszer, de akár többször is alkalmazhatod.

Használj 5×9 vagy 5×10 cm-es ValueTrode, UltraStim vagy PALS elektródát. Ragassz fel egy párat a vádli izmokra.

Az első elektróda helye a térdhajlat alatt 2 ujjnyival. A 2. elektróda ettől tenyérnyivel lejjebb kerüljön.
izomstimuláció vádli izmokon

A készülékeden keresd kapillarizáció, bemelegítés, izommerevség oldás, aktív regeneráció programok egyikét és indítsd el.

blank

Közepes áramintenzitást állíts be, ami a legtöbb esetben 18-24 mA közötti érték szokott lenni. Egyéni eltérések lehetnek, azaz lehet, hogy ez neked sok, lehet,  hogy kicsit több kell

A lényeg: határozott összehúzódásokat érezz, de kényelmes és teljesen kellemetlenségmentes legyen (a túl magas áram fájdalmas, a túl enyhe meg hatástalan).

Runner Problank

 • multifunkciós elektroterápiás készülék
 • TENS | EMS, NMES, FES | MENS, MCR | Iontoforezis
 • max. 4 csatorna (8 elektróda)
 • magyar nyelvű menü
 • itt vásárolható meg

Alkalmazz mikroáramot!

A mikroáram ma még kevésbé elterjedt elektroterápiás módszer. Pedig ez az egyik leghatékonyabb fájdalomcsökkentő és gyulladáscsökkentő módszer, melyet otthon is alkalmazhatsz. A mikroáram hatásáról itt olvashatsz. 

Naponta 2-3-szor kezeld a fájdalmas területet az „íngyulladás” mikroáram programmal. Egy kezelés 20 perc.

íngyulladás mikroáramú kezelése

A kezeléshez szürke kábelt kell használni, az elektródákat pedig a fájdalom-gyulladás helyzetétől függően kell felragasztani a bőrre.

Ezeken a képeken a leggyakoribb helyeket látod, azaz a talp külső élén vagy közepén, hosszában. Ragassz 1-1 elektródát a sarokcsont fölé és lábközépcsont-ujjcsontok ízülete fülé.

A másik gyakori pont a talpi bőnye sarokcsonti tapadási pontja (ez a sarkantyú-fájdalom helye is egyben). Kétoldalról ragaszd fel az elektródákat.

Sőt! Mivel a Globus készülékek 2 csatornán (a készülék balról 1. és 3. kimenetei) biztosítanak mikroáramú kezelést, így a két elektródafelhelyezést egyszerre is csinálhatod.

Egyszerűen vedd körbe a fájdalmas területet hosszában, keresztben elektródákkal.

talpi bőnye gyulladás, fasciitis plantaris, sarkantyú gyulladás kezelése mikroárammal

A Globus sport stimulátorok (Runner ProCycling ProTriathlon Pro vagy a Genesy 300 Pro) egyaránt biztosítják a szükséges programokat.

Alkalmazz lágylézert!

A mikroáramhoz hasonló gyulladáscsökkentő hatású a lágylézer kezelés. Még az elektromos kezelésnél is egyszerűbben alkalmazható.

A fájdalmas pontra kell tartanod a készüléket és ott tartanod, amíg a lézersugárral a terápiás energiamennyiséget beadod. A kezelésre szükséges időt a használati útmutatókban jelzik, de általában 5-10 percet vesz igénybe az Achilles kezelése. A nagyobb teljesítményű lágylézer rövidebb idő alatt adja be a szükséges energiát.

A Personal Laser L400 például alkalmas erre.

Personal Laser L400 lágylézer

 • 3. lézer teljesítmény osztályblank
 • 808 nanométeres lézersugár
 • CW (folyamatos) lézer
 • 400 mW teljesítmény
 • 12.5 mp / 5 Joule
 • itt vásárolható meg

Ha ezek a praktikák nem segítenek, akkor még klinikai fizikoterápiás kezelés (lökéshullám kezelés, besugarazás) jön szóba.

blank
Szerző: Dr. Zátrok Zsolt

A Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem 1991-ben. Hosszú ideig kórházi orvosként dolgoztam, majd elhagytam a pályát és a legkorszerűbb orvosi berendezések használatát oktattam az orvosi teamek számára. 2012 óta kizárólag olyan eszközökkel foglalkozom, melyet a beteg általi, otthoni használatra terveztek. Blogomban ezekről az eszközökről írok, beleértve a biztonságos alkalmazás ismertetését is. Tapasztalataim alapján meggyőződéssel állíthatom, hogy hozzájárulhatnak az egészséged megőrzéséhez/helyreállításához.

50 Comments

 1. A bioptron lámpa elsősorban a gyulladásos problémák esetén használható. Orvosi szempontból minimális az elfogadottsága, elsősorban sebgyógyulás serkentésre, arcöreg, melléküreg gyulladások kezelésében alkalmazzák.
  A talpfájdalom leggyakoribb okai: Álló, egész nap járó munka. Ha ehhez túlsúly és/vagy a lábboltozat meggyengülése, süllyedése is társul, a lábízületekben állandó túlterhelés miatt gyulladás és fájdalom alakul ki.
  A bioptron lámpa lehet, hogy kellemesen melegíti, de gyógyhatása ebben az esetben a nullához közelít.
  A cikkben több eszközt említek. Emellett a lábizmok erősítése, a megfelelően támasztó cipő, a testsúly normalizálása a leghatékonyabbak.

 2. Üdvözletem! Több éve küszködőm talp fájdalommal! Hideg – meleg áztatás és jegelest használom. Kérdésem az lenne, hogy a fentebb bemutatott készülékek mellett mennyire tud segíteni a bioptron lámpa? Elég komoly készülékkel rendelkezem! Köszönöm válaszukat. Lukácsik Éva 3262 Markaz Ponty utca 3

 3. Attól függ, hogy hol van a kezelendő terület.
  Ha a sarokcsont talpi része fáj, akkor az elektródát a talpa közepére ragassza és az ultrahanggal a sarkát kezelje.
  HA a talp közepe fáj, akkor az elektróda az ujjak tövéhez, a talp-párnára kerüljenek.
  Ha a sarok hátul, az Achilles-ín tapadása alatt fáj, akkor a sarok talpi felszínére kerüljön az elektróda, a kezelést pedig felett végezze.
  Ha a talpa fáj, akkor a vádli nem megfelelő hely!
  Az elektródát mindig a fájdalmas ponttól távolabbra kell helyezni. Ha a sarok fáj, akkor attól „távolabb” a talp és a lábujjak vannak. A vádli fentebb van, azaz nem ott fog „érzésteleníteni”, ahol a probléma van.

 4. Megrendeltem a SonoStim 1032-es készüléket talpi bőnye gyulladás és talpi ödéma kezelésére, ami meg is érkezett. Szeretném a kombinált kezelést használni Ultrahang/Tens. Hova célszerű helyezni az egy elektródát? A vádlira, a talpra, vagy a lábfejre?
  Üdvözlettel: Tünde

 5. A talpi bőnye gyulladás gyakran akkor kezdődik, amikor a „papucsos időszak” kezdődik. A papucs, slip-flop, stb nulla támaszt nyújt a lábnak, de sokan ebben sétálnak a városi betonon is, akár hosszabb távokat. Azaz nem csoda, ami történik.
  Ha a fájdalom frissen alakul ki, akkor könnyebb megszüntetni, mintha „szenvedteti magát 1-2 évig” és utána kezd el törődni vele. A többség ugyanis minimum 5-6 hónapot vár és amikor már alig tud lépni, akkor kezdi komolyan venni.
  A cikkben leírtam, amit javasolni tudok.
  Mivel ön sokat fut, így itt egy „dedikált cikk” a futás szerelmeseinek.
  A maratonfutó és a talpfájdalom – Raszika története

 6. A cikkeit olvasva valamint tüneteimet vizsgláva rájöttem, valószínű hogy talpi bőnye gyulladásom van. 1-2 hete mezítláb járva fájt, pattogott a lábújjam. Ez cipőben nem jelentkezett csak nagyon ritkán. Rendszeresen futok és valóban nem melegítés, nem nyújtok. 2 napja jelentkezett a talp enyhe fájdalma. Ez még visszafordítható e? Mennyi idő a regenerálódás? Megfelelő bemelgítéssel nyújtással folytathatom e a futást vagy szüneteltessem inkább? 3 futócipőt cserélgetek a futáshoz. Havi 100-130-150 km-t futok. A bemelegítés fontosságáról szóló cikke rólam is szólhatna akár. Ha most változtatok hogy csináljam? Orvos röntgent csináltatott, az nem mutatott csak kis mértékben artrosis-t. Szedek kollagént és Boswelia kapszulát. Köszönöm válaszát! Edit

 7. Mindkét calcaneus plantaris felszínén 7-11 mm-es exostosis van.Doktor Úr javasolja-e röntgen besugárzást, mivel 12 éve ugyanez volt és akkor segített. Köszönettel

 8. Üdvözlöm!

  Lágylézer vásárlás előtt biztosra szeretnék menni, ezért szeretném kikérni az ön tanácsát is, hogy térdben lévő porckopás és gerincsérv eredetű fájdalom kezeléséhez melyik készüléket ajánlja? Válaszát előre is köszönöm, üdvözlettel: Nóra

 9. A bőnye gyulladást döntő mértékben statikai problémák okozzák, ami miatt túlzott terhelés jut a talpi szalagokra. Ez a túlterhelés váltja ki a gyulladást.
  Általános okai a túlsúly, testkép változás (pl. az elődomborodó pocak megváltoztatja a tartást és terhelést), rosszul támasztó cipő – akár az MBT cipő is okozhatta, mert nem biztos, hogy minden esetben megfelelő.
  Az gyanítom, hogy a „barkácsolt” betét fokozta a problémát. Ahhoz, hogy megfelelő betétet készítsen valaki, rendelkeznie kell anatómiai, élettani és podiátriai ismeretekkel. Ennek biztos ismeretében is nehéz jó betétet gyártani.
  Pár ezer forint miatt barkácsolt betétet használni… nos meg is lett az eredménye.
  Jóslás kategóriájába tartozik utólag megmondani, hogy mi volt az eredeti probléma, ami kiváltotta a gyulladást. Az látható, hogy sok dolog fokozhatta. A nem megfelelő cipő, a rosszul elkészített betét, a túlsúly mind „gyanús”.
  keressen fel egy hozzáértő podiátert!

 10. Elnézést, én is kérdeznék. Nagyon úgy néz ki, hogy a bőnye gyulladát egy hallux rigidus okán javasolt gördülő talpú cipő váltotta ki. (Soha nem volt talpproblémám, még ha van is némi lúdtalpam és túlsúlyom. Szerettem sétálni nagyobb távokat is.) Mire a rigidust megoperálták már másfél – két hónapi használat után megvolt a bőnye gyulladás. Cartidolos zacskózás, nyújtás után többször visszaestem. De minden visszaeséssel romlott. Harmadszorra egy bal elől megjelent ínhártya és ínhüvelygyulladás is bejött. Több, mint egy hónapig minden este mindkét lábra Richtofitos dunsztkötés (később nadálytőt és rozmaringot is tettem bele), aztán Roticox, Flectorin és Flector tapaszok és egy barkácsolt sarokbetét kárpitosszivacsból. Az orvosomat állítólag kétszer kihozta ebből: sarok alakú közepén kb. 5 cm átmérőjű lyuk, elől ívesen lemélyítve. Megcsináltam, mintha segített volna, igaz csak 3 cm vastag volt. Azonban az érintetteb, jobb sarkamnál először enyhény , aztán egyre jobban begyullasztotta a bokai belső szalagokat, főleg a tibialis pasterior alsó részét. Az orvos alacsonynak találta a betétet, kettőzzem meg. Erre a gyulladás jeleit (meleg) már a lábszáram közepén éreztem, vissza a 3 centihez. De arra a majdnem gyógyult bal oldalon is elkezdődött. Lekanyarítottam egészen vékonyra a szivacs tibialis felőli részét, hátha túl nagy a nyomás, de nem jött be. Közben lézerezni és uh-zni kezdtek. Arra gondoltam, hogy itt valami ezzel a betét, cipő, Flector combóval van. A Flector csak akkor nem jó, ha a bokámra teszem, erősíti a fájdalmat. Egy napig nem használtam és rosszabb lett, ha a talpamra tettem, javult a boka is. A talpam javul szerintem, de ezt a szivacsot és cipőt le kell váltanom, mert ott lehet a probléma, főleg a talpbetétben. Megpróbálnám a szilikon sarokéket, talán jobban elosztja a súlyt. Közben igyekszem fogyni, bár elsősorban az éhezés maradt, bicikli a prosztatám miatt nem, Legfeljebb kis tevés-vevés a ház körül. A jelek szerint működik. Végül:okozhatta e ezt a kálváriát a gördülő cipő (57 éves vagyok, sétálok, nem sportolok), valamint okozhatta -e a bokagyulladást a szivacsos sarokbetét?
  Tisztelettel üdvözlöm

 11. Biztos, hogy a talpa közepén nem a prosztatagyulladást érzi! Bocs a viccért! A talpa közepén a talpi bőnye van, ahogy a cikkben levő képen is látható. Nem érdemes mást odaképzelni. A futás szerelemei esetén eleve gondolni kell a talpi bőnye problémáira, amit általában a hiányos bemelegítés és a levezetés, nyújtás, stb. elmaradása szokott okozni.
  Olvassa el ezt a cikkem.

 12. Rendszeresen futok és 1hete a bal talpamban reggeli kelésnél fájdalmat érzek, amint ráállok, de nem szúró fájdalom inkább ilyen hasogató érzés. Talpi bőnye gyulladásra gyanakszom, amit a cikkben olvastam. Bár annyi eltéréssel, hogy pihentetés után ráterhelésnél fáj csak, ha folyamatosan mozgásban vagyok, sétálok vagy futok, akkor nincs fájdalom. És nem a sarkamban, hanem inkább a talp közepén, ujjaknál érzem.

  Lehet esetleg más féle gyulladás ez, vagy ez biztos, hogy bőnye lehet?

  Köszönöm,

  Üdv,
  Zoli

 13. A cikkben számos kezelési lehetőséget, praktikát javasoltam. Ezeket kellene végigjárni. Egyiket a másik után mindaddig, amíg nincs megoldás.

 14. A talpbetétet podiátriai vizsgálat alapján, méretre és személyre (a lábboltozat terhelésére) gyártják. Ezek az „igazi” talpbetétek.
  A boltban előregyártottan kapható betétek …nos…az jó lehet valakinek, de önnek nem biztos. Különösen nem a futócipőhöz, amiben eleve van egyfajta talpbetét. Ebbe belerakni egy másik talpbetétet… nos jót csak nagy szerencsével eredményezhet. Rosszat nagyon könnyen – a statika megbomlik – ez pedig egyenes út a túlterheléshez és fájdalomhoz.
  Javaslom, hogy olvassa el a cikket, mert bár azt mondja „mindent kipróbáltam”, de valójában csak a lehetőségek legegyszerűbb és legolcsóbb 10%-ig jutott.

 15. Voltam vérvételen, kivizsgáláson minden rendben van. Minden értékem jó

 16. Üdvözlöm!

  Nekem kb 16 éves korom óta fáj a talpam. A jég és a hideg vizes ruha segített. Az idő múlásával már nem. Voltam orvosnál azt mondták hogy talpi bőnye gyulladásom van (16 éves korom óta folyamatossan?). Volt, hogy a talpam legfájdalmasabb pontjába kaptam injekciót, kb 20 percig használt (elvileg 24 óráig kellett volna tartania). Most ott járok, hogy éjszaka nem alszom annyira fáj.
  170 magas és 58-62 kg között voltam mindig és vagyok is. 35 éves vagyok jelenleg. Nem futok, nem sportolok és nem állok egésznap (irodában dolgozom), 1 nap kb 4km megyek sétálok.
  Talp betéteket is probáltam de attól csak jobban begyulladt és volt, hogy menni nem tudtam „örjöngtem” a fájdalomtól.
  Kérdésem az lenne hova menjek, mit csináljak, hogy legalább csillapodjon?
  /Estére bedagad az egész lábam és ég, lefekvés után hol erősen nyílaló, hol mély tompa fájdalmam van, a talpam forró, és ég, mostanra már a jegelés, vizes ruha nem csillapítja. Tornáztatom de attól csak felerősödik a fájdalom, masszírozás addig csillapítja amíg masszírozom, utána vissza felerősödik a fájdalom/

 17. Kb három hónapja szenvedek intenzív bőnye gyulladással a jobb lábaman, bal lábamon Achilles fájdalommal. Most hagytam abba a futást mert annyira elviselhetetlen volt. Elkezdett javulni de még mnindig gyulladásban van. Előtte mindent kipróbáltam (betét, zselés alátét) ami kímélheti a lábat. Bokasüllyedésem van. Beszéletem szakemberrel aki viszont azt mondta, hogy lehet, hogy betét okozta a vádli feszülést és a gyulladást. Lehet ebben igazság? Jobb ha betét nélkül futok? Köszönöm.

 18. Sem a lökéshullám, sem a steroidos injekció, sem a torna nem kezeli a derékfájást kiváltó okot. A derékfájás leggyakoribb oka a gerinctartó izmok abszolút vagy relatív gyengesége.
  Olvassa el ezt a cikkem.
  Relatív izomgyengeséget okozhat az elhízás és a „cipekedős” fizikai munka (több súlyt cipel, mint amennyire az izmokat tervezték).
  Abszolút izomgyengeséget okoz a mozgáshiányos életmód. Ha hetente nem edz legalább 2-3 alkalommal, egyenként legalább 50-60 percet, továbbá irodai munkát végez.
  A hátizmok megerősítésére érdemes izomstimulátort alkalmazni.. A leghatékonyabb a súlyzós edzés lenne, de ha fájó háttal edzeni kezd, akkor a panaszai nem csökkenni, hanem erősödni fognak.
  Ezért kell az izomstimulátor.

 19. Fél éve fáj a derekam, folyamatosan, nem csak terhelés alatt. 10 lökéshullám terápiát kaptam, és 1 szteroidos injekciót.
  Nyújtó tornát végzek, kezelem, zselés sarok emelőt vettem.
  Semmi javulás!
  Már nagyon kétségbe vagyok esve!
  Kérem adjon tanácsot!
  Köszönöm

 20. Gondolom a járástól nem tiltották el! Pedig a járás sokkal nagyobb terhelést jelent a talpi szalag, a láb ízületek és más szalagjai számára, mint a kerékpározás. A bringán ülve ugyanis a terhelés jelentős része a nyergen és a fenekén nyugszik. Természetesen a pedál nyomása során feszül a szalag, de lényegesen kevésbé, mint amikor a teljes testsúlya ránehezedik.
  Tehát a kerékpározás a járásnál lényegesen kímélőbb a lábsérülés számára.
  A testmozgással járó vérkeringés fokozódás pedig egyenesen kívánatos a sérülés gyógyulása szempontjából.
  Azaz kerékpározzon, de most ne a nyeregből kiállva és 9-10%-os emelkedőketz másszon. Könnyű, esetleg közepes tempó, sík terep és 80-90-es pedálfordulat nem fog ártani.
  A gyógyulást pedig segíti a lágylézer kezelés. Vagy a mikroáram.

 21. Jó napot, Elmúlt hónapokban gyakori, de elviselhető sarokfájdalmam volt a bal lábamnál, főként reggeli elinduláskor. Igaz annyira nem kíméltem gyakran túráztam, néha 50 km-es teljesítménytúrákat, de jó lábbelivel. Viszont pár napja egy hirtelen lépéskor egy pattanást éreztem sarkamnál, ami után nem tudtam lábra állni. Ügyeleten megröntgenezték nagy sarkantyút nem észleltek, de a talpamnál bevérzést találtak és meg is van picit dagadva. Reumatológus szerint lehetséges egy részleges talpi bőnye szakadás ami miatt 4-6 hét pihentetést javasol. Érdeklődnék, hogy ezen esetben segít a lézeres kezelés, ill. ez idő alatt legalább kerékpározni lehet?
  Köszönettel
  Laci

 22. Sem a leletei, sem a panaszai nem talpi bőnye gyulladásra utalnak. Ez utóbbinál vannak jellegzetes fájdalompontok, ott, ahol a talpi kötőszövet lemez a sarokcsontokhoz, illetve a lábközépcsontok fejéhez tapad. Nem szokott a teljes talp fájni. Ez inkább túlterhelésre (túlsúly vagy a meggyengült izmok miatti relatív izomgyengeség) utal. A talpboltozat elsimulása is erre utalhat.
  Mivel távolról nem lehet diagnosztizálni, így azt javaslom, hogy hallgasson az önt vizsgáló orvosokra! Mivel a probléma okát még nem találták meg, tovább kell keresni. Pl. a neurológus lehet a következő.

 23. Tisztelt Doktor úr!
  Elnézést a hosszúra sikerült levél miatt, köszönöm, ha válaszol.
  Kb. 10 hónapja kezdődött mko. talpfájás (harántsüllyedés, metatarsalgia). A talpfájás hónapok alatt fokozatosan átterjedt a teljes talphosszra, sarokra, s belbokára. Eleinte csak terhelésre fájt, de hónapok óta nyugalmi helyzetben is. Kb 2 hónapja nehezen viselhető állandó fájdalmam van.
  Eredménytelen kezelések: lúdtalpbetét(számítógép jelezte a rossz terhelést a sarokcsontnál és a lábközépcsontnál), lökéshullám-terápia(10x), rtg besugárzás (5x), Dionin-uh(10x), akupunktúra(10), csontkovács, gyógytorna egy ideig (de 2 hónapja szinte csak fekszem, s nyújtásokat merek csak csinálni), lágylézerrel kezeltem magam 2 hétig, 2 napja kaptam 0,5-0,5 ampulla szteroid+ lidocain injekciót mindkét sarok talpi részébe (sajnos ez sem használt)
  Az mr eredményeim a következők:
  jobb láb: A lábboltozatok részlegesen elsimultak. A talpi flexor ínak kereszteződésénél kis glanglionszerű fluidum. A plantáris fascia eredésénél minimális entheritis. A I.MTP izületben kezdődő chondropathia.
  bal láb: A lábboltozatok részlegesen elsimultak. A plantaris fascia mentén a zsírelnyomott méréseken igen keskeny hyperintenzitás, a metetersus bázisok vonalában plantarisan keskeny oedemas sáv is megfigyelhető. A proximális rész körül diszkrét interstitialis fluidum. Az intertarsaris és V. TMT ízületben a szokottnál kissé több fluidum.
  Nagyon el vagyok keseredve, s az ortopéd orvosom szerint nem ortopédiai a problémám. Neurológushoz irányított.
  A talpi bőnye gyulladását, s a harántboltozat süllyedését nem mutatja az mr leletem? Ez okozhatja a fájdalmaim? Ön mit tanácsol, milyen irányban menjek tovább? Nem tudom, mit tegyek.
  Köszönettel, Andrea

 24. Igen! a kerékpározás azért jó a túlsúlyos ember számára, mert a „nyereg” viseli a testsúly egy részét. Futás-séta közben a testsúly a térden-bokán, talpon nyugszik, ezért is fájhat.
  A kerékpározás különösen előnyös a túlsúlyos + talpi bőnye gyulladásos számára. Lénygesen kisebb terhet kap a talpi szalag kerékpározáskor, mint séta-futás közben.
  Egyet ne feledjen el! Edzésbe fogni csak fokozatosan szabad. Azaz első alkalommal 20-30 percnél többet ne tekerjen, a pulzusára figyeljen, ne emelkedjen 130-140 fölé. Minden másnap nyújtsa meg 1 perccel a tréninget. 2 hónap múlva már 60 percet fog így tekerni és egyre jobban fogja bírni. Ha a kajálásra is odafigyel, akkor a súlya is csökkenni kezd.

 25. Az olvasottak alapján,a tüneteim szerint , nekem is talpi bőnye gyulladásom lehet.
  Túlsúlyos vagyok, (+20 kg).
  4mm- és gerincsérvem is van.(Talán, most 1 hónapja visszahúzódott.)
  Nehéz a járás, rossz a testtartásom, de fogyni szeretnék.Fáj a sarkam, a talpam.
  Azt szeretném kérdezni, hogy kerékpározni, szobabiciklizni, szabad-e, (a fogyás érdekében), vagy ártok ezzel magamnak ?
  Futni, nem tudok, járni, fájdalmas,állni nem bírok sokáig, de kerékpározni, azt tudok.
  Szóval, szabad-e ?

 26. Előfordult, hogy egyeseknél egy egyszerű szilikon sarokemelő ék megoldja a sarkanytú problémát.
  Akár a tapaszolás is sikeres lehet. Adok rá 10-15%-ot. Azaz nagyon szerencsésnek kell lennie, de sikerülhet. Kárt nem okozhat, úgyhogy hajrá, próbálja ki! Ha nem sikerül, akkor jöhet a következő fokozat, amíg nem sikerül megtalálni az önnek megfelelőt.

 27. A fenti panaszokkal kuzdök én is, a kérdésem az lenne hogy a kineziologia szalag segit ill jo kezelés nek számit?

 28. Szeretném megkérdezni, hogy nekem sarkantyúm van. Fáj tőle a lábam, sajnos álló munkát végzek és nagyon elvagyok keseredve. De a talpig bőnye tünete is hasonlít amit érzek a ball lábamban. A lökéshullám terápia az jót tenne a gyógyulásomnak. Köszönöm.

 29. A talpi bőnye gyulladás és a sarkantyú sem éjszaka fáj, hanem jellemzően inkább reggel „elinduláskor”. Azaz amikor kilép az ágyból, akkor pokoli a fájdalom, aztán picit enyhül. Ha egész nap járkál, akkor ismét rosszabbodik, de pihenésre megint enyhül.
  Az éjszakai fájdalmakat sokkal gyakrabban okozza a vérkeringés zavara, az oxigénhiány. Ez lehet a trombózis következménye, de akár más értbetegség is.
  Mivel ezek az állapotok eltérő kezelést igényelnek, így el kell mennie kivizsgálásra, hogy kiderüljön, mi okozza a panaszokat: csak a trombózis utóhatása vagy kezdődő érszűkület vagy ín-bőnye gyulladás.

 30. Jó napot kívánok! Mind a 2 lábamon mélyvénás trombózis volt amivel kórházban is voltam. Synkumar vérhígítot kaptam.Mióta hazajöttem a kórházból nagyon fáj a talpam,és a sarkam.Éjszaka nem tudok tőle aludni annyira fáj.Milyen tanácsot tudna nekem adni,hogy a fájdalmam csökkenjen,elmuljon.Előre is köszönöm a segítséget.

 31. Kérdése „sok sebből vérzik”!
  Nem említette, hogy kivizsgálták-e mi okozza a gyulladást. Például nem említett láb-statikai mérést.
  Jár egyik rendelőből a másikba és „lődöznek mindenféle gyógymóddal” – vaktában.
  Kellene egy podiátriai mérés, ami megmutatja, hogy mi miatt kap túlzott terhelést a talpi bőnye. Ilyet okozhat: túlsúly, rossz lábtartás, lúdtalp, bokasüllyedés, rosszul támasztó cipő, túl sok állás, ismételt terhelés kemény talajon (pl. sok futás).
  A kezelésekben sem használt ki minden lehetőséget, bár sok mindent felsorolt. Pl. mikroáram (MENS), lágylézer, mágnesterápia (PEMF) sincs a felsorolásban.
  A talpi bőnye műtéttel nem távolítható el, mert alapvető fontosságú a lábfej boltozat megtartásában és a járásban. Ha műtéttel „kivennék”, akkor megszűnne a talp alátámasztása és járni sem nagyon tudna. A talpi bőnye geltávolítása olyan, mint a tető alól kivenni a gerendát, azonnal összeomolna.
  Egy betegség esetén az első teendő a panasz okának kivizsgálása. Kezdje ezzel. Ne pedig azzal, hogy ide-oda megy és újabb és újabb kezeléseket kér, hátha használ.

 32. 1,5 eve tarto talpibonye gyulladas, 2x10rtg kezeles, ultrahang, lokesterapia 2×10, szteroid inkekcio 3×3, akupunktura, csontkovacs, mindem volt már, nem javul.
  Hol vallaljak a mutetet? Tb finanszirozza?
  Koszonom

 33. A leírtak szerint érdemi kezelést egyelőre nem kap. A betétes cipő és a tornáztatás jó, de ennél sokkal több kell egy makacs gyulladás megszüntetéséhez. Olvassa el a cikket, amihez a kérdést feltette. Éppen a kezelés lehetőségeiről szól.

 34. Fél éve kialakult talpi bőnye gyulladásom .
  Miután 1 éve mellrákkal műtöttek , sugárkezeltek,szeretném kérni a véleményét a kezelési módokat illetőleg?
  Kaptam már 5 adag Zeel injekciót sarokba, szedtem Flector pórt,használtam Flector tapaszt kb 1 hétig, Bioptron lámpa 2 hét, betétes cipőben járok, tornáztatom , hengerezem rendszeresen, ennek ellenére nem szűnnek a panaszok.

  Köszönöm szépen válaszát!
  SK

 35. A két eszköz egyenértékû az adott probléma esetén. Azonos hatás várható mindkettötöl.

 36. Üdvözlöm! Több hónapja tartó talp és sarokfajdalomra melyik készüléket javasolja? Sonic 901 vagy SonoStim 922?

 37. A talpi bőnye egy kötőszövetes szalag, azaz tulajdonképpen ín. A mikroáramú programok között az „íngyulladás” program a megfelelő. Ezen felül érdemes a zúzódás és ödéma (csökkentő) program alkalmazása. Ebben a cikkben láthat képet a talpi panaszok esetén alkalmazandó elektróda pozícióról.
  Naponta 3-4x is kezelhet. Jelentősebb javulást 30-40 nap után lehet várni.

 38. Abban kèrnèk segîtsèget, hogy runner pro kèszülèknèl talpú bőnye gyulladàsnàl melyik mikroàram program hasznàlható? Combizom gyulladàsnàl is hasznàlható a mikroàram? Ès ha igen melyik program? Köszönöm ès üdv, Zsuzsa

 39. A lágylézer kezelésből néhány nem elég. Minimum 30-40 alkalom után várhat javulást egy 3 éve húzódó gyulladás esetén. A jegelést nem ajánlom, azt friss, néhány napos gyulladásra érdemes. A melegítés, ultrahang egyaránt hozzájárulhat a gyógyulás segítéséhez. Az, hogy egy adott módszer, egy adott ember esetén milyen valószínűséggel segít a jóslás tárgykörébe tartozik, nem foglalkozok ilyennel. Minden gyulladáscsökkentő módszer segíthet, de nem tudni, hogy melyik hány %-ban. MInél többfélét alkalmaz egymás mellett, annál erősebben segíti a gyulladást csökkentő folyamatokat. Pl. nagyon fontos lenne a nyugalom (nem rálépni), de minimálisan a jól támasztó cipő, talpbetét.

 40. Üdvözlöm!3.éve szenvedek talpi bőnye gyulladás tól,de még sarkantyú elvileg nincs most járok lézeres kezelésre,egyelőre még nem használt.

  Most nem tudom hogy mi jó neki masszírozni,fel pockolni,jegelni.Mekkora esély van rá hogy még az ultrahangos kezelés segíthet rajta.

 41. A hegszövet egy maradandó dolog. A szteroid megvékonyíthatja, de nem tünteti el. Viszont a szteroid nem mindig barátunk. Az ultrahang kezelés segíthet az inas lemez merevségének csökkentésében, ellazításában és ezzel könnyíti a tornagyakorlatok (nyújtások) és a masszázs hatását. A mozgást akadályozó nagyságú heg eltüntetése sebészkéssel lehetséges… de ezt azért csak a legvégső esetben javaslom, ha az 1-2 éves konzervatív kezelés, napi 1-2x félórás torna nem hoz eredményt.

 42. Tisztelttel kérdezném milyen megoldást lehetne alkalmazni talpi bőnye hegesedése esetén. Nekem a talpam közepén található és terhelés hatására (séta) égni kezd a talpam. Egyszer már akartak szeroidot adni bele, hogy feloldja de azt nem akartam engedni. Honan tudják mennyit kell beadni a heg feloszlatásához?
  Mit lehet tenni ez esetben?

 43. A talpi bőnye egy aprócska kötőszövetes lemez a talpon. A teste ezredrészét sem teszi ki. Ha egy aprócska fájdalomcsillapító tablettát bevesz, annak hatóanyagai a bélből felszívódnak, a májában részben lebomlanak és a vérárammal eloszlanak a testében. Mindenfelé. Ezrednyi része kerül a talpához, a 999-ed rész meg a teste olyan helyeire, ahol arra semmi szükség. Véleményem szerint talpi bőnye esetén szájon át bevett gyógyszer teljesen értelmetlen, a mellékhatásait „élvezheti”, de hatást az aligha.
  Amiatt „szokás” helyileg adni bizonyos szereket, közvetlenül beinjekciózzák a fájó területre a gyulladáscsökkentőt. De ez sem ad garantált eredményt, az esetek 50-60%-a számára szünteti meg a panaszokat.
  Olvassa el alaposan ezt a cikket és a benne levő lehetőségeket. Végig kell járni a kezelések „útját” és aztán az egyik, de leginkább több együtt majd segít a szervezetének legyűrni a gyulladást. Pl.új cipő, sarokalátét, pihentetés, hűtés-melígítés, terápiás ultrahang, lágylézer, mágnesterápia alkalmazásával néhány hát, pár hónap alatt eredmény érhető el. Kezelés nélkül évekig húzódik a probléma.
  A rendelőben kapott 5-10 kezelések csak a „beugrót” jelentik, alig pár ember számára elég ilyen kevés kezelés. HA gyógyulni akar, akkor a fizikoterápiás kezeléseket otthon kell folytatni. De nincs egyetlen olyan orvosi módszer sem, ami mindenkinek és „tuti” segít. Nem lehet megmondani, hogy melyik eszköz lesz pont az Önnek megfelelő.
  Egymás után próbálni kell. Kezdje az olcsóbb, egyszerű módszerekkel.

 44. Kérdésem, h a talpi bőnye gyulladást fájdalomcsillapító gyógyszerrel lehet-e, ill. érdemes egyáltalán csillapítani?
  Sajnos eme fájdalom mellett muszáj heti 4szer 7 órát állva töltenem a munkám miatt.
  Lökéshullám terápiát már elkezdtem. 2 alkalommal voltam már.
  Nagyon hektikus a fájdalom, egyszer nagyon fáj munka közben(sírvafakadás), máskor elviselhetőbb.

 45. A gyulladásnak gyakran nincs specifikus „képe”, nincs eltérés a normáltól. Nem olyan, mint a törés, ami jól látszó eltérés.
  A lágyrészek eltéréseit ultrahang vizsgálattal, kétirányú röntgen felvételen, illetve MRI felvételeken lehet azonosítani.
  Legtöbbször ezek feleslegesek, mert egyrészt a talpi bőnye gyulladás olyan egyértelmű tüneteket, panaszokat okoz, hogy nem nehéz felismeri, másrészt a képalkotókkal sem biztos, hogy érdemi eltérés látható lenne.
  Miközben a fizikális vizsgálat nem árthat Önnek, addig a felesleges röntgeneket én nem ajánlom. A röntgen felvétel radioaktív sugárzással készül, amiből a kevesebb a jobb….csak ha nagyon szükséges. Egy talpi bőnye többnyire nem az a szint.
  Az eddigi az általános véleményem. Az Ön esete eltérhet ettől, így a kezelőorvosa javaslatát érdemes figyelembe venni.

 46. Ezúton szeretném megkérdezni, hogy a talpi bőnye gyulladást milyen képalkotó eljárással lehet kimutatni?

  Köszönettel,
  Balázs

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük