Arról, hogy a hátizom erősítés milyen célból szükséges, korábban már írtam. Olvasd el a hátfájásról, a gerincsérvről, a lumbágóról szóló cikkeimet. Ez a rész arról szól, hogy konkrétan hogyan tudod megerősíteni a hátad anélkül, hogy a fájdalom fokozódását vagy akár a műtétet kockáztatnád. A korábbi cikkekben elmagyaráztam, hogy ez miért hatékony, így most csak arra szorítkozok, hogy a kezelési teendőidet ismertessem.

A gerinctartó izmaid a gerinced mentén futnak végig. A nyakadtól a derekadig, kétoldalt. Ezeket kell megerősítened. Ahhoz, hogy ez ne tartson órákig, egy 4 csatornás izomstimulátort használj. Ezzel napi 30-40 perc lesz a kezelési idő. Ha kétcsatornás készüléked van, akkor minimum kétszer annyi idő kell!

Készülékek hátizom erősítésre

Szükséged lesz egy 4 csatornás izomstimulátor készülékre. Ezek közül válassz:

Előkészületek

 • A teljes hát kezeléséhez 4 db kábelre és 8 db elektródára lesz szükséged. Vedd elő ezeket!
 • Ehhez a kezeléshez 50×50 mm méretű, négyzetes elektródákat javaslok. (a méret néhány milliméterrel eltérő is lehet)
 • A kábelek egyik vége kettéoszlik és tűszerű fémben végződik. Ezekkel tudod az öntapadó TENS elektródákhoz csatlakoztatni.
 • Csatlakoztasd a kábelvégeket és az elektródákat!
 • A kábelek másik vége olyan csatlakozóval van ellátva, amivel a készülékhez tudod csatlakoztatni. Csatlakoztasd őket a készülékhez!
 • A kábelek lehetnek különböző színűek. Az mindegy, hogy a melyik színű kábelt melyik csatlakozóba dugod a készüléket. A színek csak arra valók, hogy könnyen azonosítsd a kábel két végét. Mert az azonos színű kábel két vége között áramlik a kezelőáram, ez fog hatni.

Elektróda pozíciók

 • A hátizom erősítés kezeléshez az öntapadó elektródákat le kell választanod a műanyag hordozólapról és a bőrödre kell ragasztanod.
 • Legjobb, ha előzőleg a bőröd langyos, szappanos vízzel lemostad és szárazra törölted.
 • Minél zsírosabb, szennyezettebb, izzadtabb a bőröd, annál rövidebb ideig tudod használni ugyanazt az elektródát.
 • Nem a csigolyákra, hanem attól 3-4 cm-re oldalt kell felragasztani az elektródákat.
 • Fogd meg a készülék Kimenet 1-hez csatlakozó kábelt és a hozzá csatlakozó két elektródát ragaszd fel egymás alá az ábrának megfelelően. Az egyiket a nyakra, a másikat a két lapocka közé.
 • Ragaszd fel sorban a Kimenet 2-3-4 elektródákat az ábra szerint.
 • Soha ne keresztben kösd össze az elektródapárokat!

hátizomzat megerősítése 4 csatornás elektroterápiás izomstimulátorral

Edzésterv hátizom erősítéshez

Ha Cycling Pro, Runner Pro, Triathlon Pro, Soccer Pro, Moto Pro vagy The Champion készüléked van, akkor eszerint kezelj.

A kezelőprogramokat a Programlista /Sport csoportban találod.

 1. hét H K Sze Cs P Szo V
Merevség oldás / Törzs (20 perc)  X X X X X X X
Állóképességi erő / Hátizmok (25 perc)  X X X X

 

 2. – 3. hét H K Sze Cs P Szo V
Merevség oldás / Törzs (20 perc) X X X X
Állóképességi erő / Hátizmok (40 perc) X X X X X X X
Max.erőkifejtés / Hátizmok (30 perc) X X

 

 4. – 12. hét H K Sze Cs P Szo V
Állóképességi erő / Hátizmok (50-60 perc) X X X X X X X
Max.erőkifejtés / Hátizmok (30-40 perc) X  X X

A Genesy 300 Pro készüléken nincs külön „Merevség oldás” nevű program, így ehelyett a Sport / Bemelegítés programot alkalmazd.

Ha MyoBravo készüléked van, ott programnevek helyett program sorszámokat kell választanod. A részleteket megtalálod a használati útmutatóban.

 • Merevség oldás = Program 23,
 • Állóképességi erő 1.hét = Program 02,
 • Állóképességi erő 2.héttől = Program 03,
 • Max. erőkifejtés 1-3.héten = Program 08,
 • Max. erőkifejtés 3.héttől = Program 09.

Intenzitás beállítása

 • Amikor elindítod a kezelőprogramot, még semmi sem érzel. Ekkor még nem történik kezelés.
 • Ahhoz, hogy történjen valami, emelned kell az áramintenzitást.
 • Minden ember másképp érzi az áramot és másképpen reagál. Te is eltérőnek fogod érezni még az egyes napokon is.
 • Ezért van az, hogy a készülék nem állít be magától egy értéket. Neked kell a jó értéket megtalálnod.
 • Ha az intenzitást lépésenként emeled, akkor az izmaidban finom rándulásokat fogsz érezni.
 • Ezek az összehúzódások még nem erősítik az izmot, azaz tovább kell emelned az intenzitást.
 • Minél magasabb az intenzitás, annál erősebb összehúzódást tapasztalsz, és a hatás is egyre erősebb.
 • Egy bizonyos (rád jellemző) érték felett azonban már fájdalmassá válik a kezelés. Ekkor vegyél vissza néhány mA értéket!
 • A kezelés során nagyon határozott összehúzódásokat kell érzened, azonban ennek nem kell fájdalmasnak lenni!
 • A komfortzónád felső szintjén stimulálj.
 • Ha nem adsz elég intenzitást, nincsenek öszehúzódások, hatása sincs.

Befejezés

 • Ha a kezelési idő leteli, a program befejeződik.
 • Kapcsold ki a készüléket.
 • Az elektródákat egymás után, óvatosan, nem a kábelnél fogva válaszd le a bőrödről és azonnal tedd vissza a műanyag lapra.
 • Többen jelezték, hogyha az elektródákat normál hűtőszekrényben tartják, akkor a ragasztó élettartama megnövekszik. Ezt rád bízom! 🙂

Ajánlásom

Az izmok erejét tested természetes folyamataival erősítheted. Ez nem megy egy nap alatt. Egyetlen kezeléstől semmi különöset nem várhatsz, esetleg izomlázad lesz.

A fokozatosság fontos, azaz első héten hozzá kell szoktatni az izmaid a stimulációhoz, a második héttől egyre gyakoribb és erőteljesebb kezeléseket kapsz, majd az alapok „lerakása után” kezdesz az igazi megerősítő fázisba.

Az első eredményeket a harmadik hét végén várhatod, ekkorra érezni fogod, hogy hátizmaid jobban tartanak, és Te is jobban érzed magad. De még nem vagy „készen”.

2 hónap után már -szintén fokozatosan- a hátizomtornát is emeld be a mindennapjaidba.

A harmadik hónap után a torna lenne az elsődleges és a stimulációt csak kiegészítésként javaslom.

Ha azonban sem tornát, sem stimulációt nem végzel, izmaid ereje 2-3 hét alatt ismét a kezelés előtti szintre „szottyad”. Ezt a rendszeres mozgással tudod fenntartani.

blank
Szerző: Dr. Zátrok Zsolt

A Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem 1991-ben. Hosszú ideig kórházi orvosként dolgoztam, majd elhagytam a pályát és a legkorszerűbb orvosi berendezések használatát oktattam az orvosi teamek számára. 2012 óta kizárólag olyan eszközökkel foglalkozom, melyet a beteg általi, otthoni használatra terveztek. Blogomban ezekről az eszközökről írok, beleértve a biztonságos alkalmazás ismertetését is. Tapasztalataim alapján meggyőződéssel állíthatom, hogy hozzájárulhatnak az egészséged megőrzéséhez/helyreállításához.

28 Comments

 1. A csigolya elcsúszás egy fizikai eltérés, melynek eredménye lehet az úgynevezett gyöki fájdalom. Az elcsúszott csigoláyk között kilépő idegszál „beszorul” a csontok közé és állandó panaszokat okoz.
  Ha az elcsúszás nem kerül a helyére, csak „futhat” a tünetek után. Az elcsúszott csigolya mindig, újra és újra panaszokhoz vezet.
  Forduljon gerincspecialistához, például Angi Nimródot javaslom. Itt talál írást róla és benne az elérhetőségeit is: Rablóból pandúr – Angi Nimród személyi edző

 2. Szép napot.
  7-8 mm csigolyaelcsúszásom van. Milyen készüléket javasolna a tünetek kezelésére? Nem vagyok túlsúlyos próbálok rendszeresen mozogni de a fájdalom időről időre visszatért.
  Válaszát előre is köszönöm.

 3. Az izomstimuláció végezhető ülő, fekvő, álló helyzetben. De a hátizmok-hasizmok kezelése során akár tevékenykedhet is, például végezhet házimunkát. De akár TV nézés közben a fotelben ülhet is.
  Az elektroterápiás készülékekhez magyar nyelvű használati útmutató kell kapnia. Ezekben min dig benne van néhány javaslat arra, hogyan kell az egyes kezelésekhez felragasztani az elektródákat.
  Vegye elő az útmutató és nézze meg, hogyan kell a hasra feltenni.
  Egy nagyon fontos dolog van! Az elektródák nem kerülhetnek átellenesen a szívre. Azaz nem tehet a mellkasra és a hátra is elektródát egyidejűleg. Azaz csak elöl (hasizmok) vagy csak hátul (hátizmok) szabad egyszerre kezelni.
  Olvassa el ezt a cikkem az izomstimuláció általános alkalmazásáról, talál benne ábrákat is.

 4. Kedves doktor úr, krónikus hatfajdalmaimra kaptam gerinctorna gyakorlatsort az orvosomtól, de szeretném ezt az Ön által említett készülékkel is kiegészíteni. A kérdésem az lenne, hogy milyen testhelyzetben legyek a kezelés során? Háton v hason fekvés? Gondolom, az lényeges, h a kezelés során ne feszüljenek az izmok (pl ülés helytelen pozícióban), v mindegy?
  A másik kérdésem, h a gerinc melletti mélyizmok erősítésére a hasizok erősítését is javasolják (merthogy ezek együtt tartják fűzőszerűen a törzset). Ha a készüléket erre is szeretném használni, hova kell helyeznem az elektródákat, mindet mellvonal és lágyékvonal közé, v itt is nyaktól lefelé kezdjem, azaz a mellizmokra is kerüljön?
  Köszönöm szépen a válaszát!

 5. Jól „hasonlította” össze a dolgokat. helyettesítse be az „edzéstervbe” a megfelelő programszámot.
  Az izmokat fokozatosan kell edzeni. Ezért kezdetben több a lazító program, majd egyre több az izomfejlesztő.
  A programokat lehet egymás után futtatni, de végezheti az egyiket mondjuk reggel, a másikat este. Így egyenletesebb a terhelés elosztása. De az sem baj, ha egymás után végzi.

 6. Tiszteletem!
  Nemrég vásároltam egy Lumbostabil ST ővet és egy Myolito készüléket.
  Edzéstervet sajnos csak az öv mellé a Rehalito készülékhez találtam.
  A két készülék paramétereit össze hasonlítva a Rehalito 3. programja megfelel a Myolito 5. programjával.
  ” 2. ” ” ” 7. ”
  ” 1. ” ” ” 6. ”
  Feltételezem, hogy a Myolito program számokat átírom a Rehalito 12 hetes edzéstervébe jól következtettem.
  Az edzéstervben vannak olyan napok mikor 2. – v. 3. programot kell alkalmazni. Kérdésem, hogy a programokat egymás után v. kis pihehő időt közbe iktatva kell őket le futtatni?
  Előre is köszönöm válaszát!

 7. A mellkas a törzs felső része. Így a törzs programokat használhatja. A készülék programozható, így bármely izomra optimalizált program létrehozható.

 8. Genesy 300 pro eszköznél minden sport / alak funkcióban csak végtagok és törzs található. Melyik funkció használható mellizom edzéséhez?

 9. Az általános izomkezelések esetén a polaritásnak véleményem szerint nincs jelentősége. Egyes orvosi iskolák szerint a pozitív pólus legyen távolabb a törzstől (fejtől), pl. a hát esetén lejjebb.

 10. Sajnos nem találom a választ, pedig már volt róla szó. Az elektródákat úgy kell felhelyezni akár a hát erősítés esetén, hogy a pozitív pólus legyen távolabb a fejtől ha jól emlékszem. Előre is köszönöm!

 11. Alapvetően igen, minden izomcsoporton hasonló logikával lehet kezelni. A Comb-ra van ilyen részletes learás, itt.

 12. Ez a „kezelési” terv alkalmazható ezekkel a programokkal comb, kar esetén is? Köszönöm szépen előre is

 13. Úgy bizony! Ha nem beszél idegen nyelvet, akkor állítsa át a készüléket magyar nyelvű menüre: Advanced/Setup/Language selection/magyar

 14. Köszönöm a válaszát. Tekerek én lefelé a menüben. Itt az angol tudással van inkább probléma. Ezek a ifejezések nem igazán az én pályám. A merevség oldás a decontracting lenne? Köszönöm

 15. nézze meg jobban a készülékét! ott lesz az a program a menüben, csak használni kell a lefelé lépegetés gombot.

 16. Globus Champion eszközt vásároltam. A cikkben leírt hátizom erősítés programoknál elakadtam. Én a Globusnál sem találom a merevség oldás programot a sporton belül. Itt is a bemelegítés a megoldás, mint a két másik típus esetében? Köszönöm szépen!

 17. A hypermobilitás a kötőszöveteket érintő probléma. A túl laza szalagok, ízületi tokok miatt az ízületek stabilitása a szokásosnál kisebb és ez különféle problémákhoz vezet. A közőszöveteket nem tudja sem edzéssel, sem izomstimulációval módosítani, javítani!
  Ezért kell „trükkhöz” folyamodni, azaz ha az ízület körüli szalagokat nem lehet erősíteni, akkor az ízületet körbevevő izmokat kell.
  Az ízületek stabilitását eleve főképp az izmok adják és csak kisebb részben a szalagok.
  Ha a gerinccsigolyákat összekötő szalagok lazák és a gerinctartó izmok gyengébbek a kelleténél és nem tudják stablilizálni a gerincet, akkor a csigolyák közötti idegek időről időre nyomás alá kerülhetnek. Ez az idegbecsípődés, ami „gyöki tüneteket” okoz – éles fájdalom a gerinc mellett, ami a karokba, hátba, derékba, farba, lábba, stb sugárzik (attól függően, hogy melyik gerincszakasz érintett. MIvel a legnagyobb terhet az ágyéki-deréktáji gerinc viseli, így a lumbágó és isiász a leggyakoribb tünet.
  Ön nyilván nem szakember és így összekeveri a dolkgokat alaposan. Azt hiszi, hogy a kötőszöveti lazaságot fogja a stimuláció javítani és a laza szalagokra nem szabad izomlazító kezelést végezni. Azaz keveri a szezont a fazonnal!
  Az izomstimuláció csak az izmaira hat és nem a szalagokra! Azaz ha az izmokat lazítja, az semmilyen hatással nem lesz a hipermobilitásra (azaz nem lazítja tovább a szalagjait)
  A merevségoldó izomstimuláció célja tehát a hátizmok merevségének oldalása, amire akkor van szükség, ha hátfájdalom kínozza. Amikor ugyanis egy idegszál nyomás alá kerül, akkor a környezetében levő gerincmelleti és hátizmok reflexesen megfeszülnek, hogy csökkentsék nyomást az idegszálon. Ha a becsípődés tartós, akkor ez az izomfeszülés egyre erősebb és ez okozza a panaszok zömét.
  Ezek ellazítása nélkül az izomerősítés tovább fokozná az izommerevséget és a fájdalmat.
  A merevségoldó stimuláció egyébként nem kötelező eleme az izmok megerőséítését célzó kezelésnek. Akkor van rá szükség, ha a fenti izomfeszülés és fájdalmak indokolják. Ebben a cikkemben a hátfájás (pl. gerincsérv, idegbecsípődés, lumbago, isiász) esetén használható általánosan (én nem mindenkire, nem minden esetre) érvényes elvekről írtam. Ahogy sokszor megjegyzem. Minden eset más, így az általános elvek érvényessége ellenére nem biztos, hogy az ön esetére is igaz. Ezt a kezelőorvos, de méginkább a rehabilitációját irányító fizikoterapeuta-gyógytornász tudja megítélni.

 18. Köszönöm legutóbbi válaszát! Még egy dolog fölmerült bennem: Gerincproblémáim okozója az orvosi diagnózis alapján részben a hypermobilitás, ezért elsősorban izomerősítést javasoltak, kevésbé nyújtást, izomlazítást. Az a kérdésem, hogy Ön szerint mennyire adekvát (így látatlanban) az én esetemben a kezdeti izommerevség oldás, ha elkezdem használni valamelyik izomstimulátort. Válaszát előre is köszönöm!

 19. Az izomstimulációval valóban a felületközeli izmok kezelhetők. A mély réteg izmai a felületes réteg alatt találhatók, így hozzájuk csak a felületes réteg „leválasztásával” lehetne eljutni. A felső izomréteg „leválasztása” nyilván értelmetlen.
  A mély izmokhoz csak invazív módon (azaz tűvel, beültetett elektródával lehetne „lejutni” és ott stimulálni). Az ilyen módszer otthon semmiképpen nem használható. Klinikai szinten is kevés olyan speciális betegség van, ahol ilyesmivel próbálkoznak – például rekeszizom bénulás kezelésére. Az invazivitásnak kockázata van.
  Ezért meg kell elégednie a „felületi” stimulátorral. A tapasztalatom szerint a felületes hátizmok erősítése segít a fájdalmak és mozgáskorlátozottság megszüntetésében még igazolt gerincsérv esetén is. Egy jó minőségű készülékkel néhány hét kezeléssel el lehet jutni addig, hogy a panaszok annyira enyhüljenek, hogy a mélyizmok gyógytornával, és persze edzéssel megerősíthetők legyenek (friss sérves esetben a torna és fizikai erősítés a panaszok miatt lehetetlen – ezért kell a stimulátor, ami nem okoz elmozdulást az ízületekben).

 20. Tisztelt doktor Úr! Gerinctartó izmok erősítésére keresek elsősorban készüléket. Ezek tudomásom szerint elsősorban mélyizmok, mégis ezen az oldalon az utolsó előtti hozzászólásra adott válaszában azt olvasom, hogy ezek a készülékek kevésbé hatékonyak a mélyizmok fejlesztésében, én viszont éppen erre keresek készüléket. Tehát erre a célra (mélyizom stimulációra/ fejlesztésre) mennyire ajánlhatók ezek a készülékek?

 21. A cikkem, amihez posztolt azzal kezdődik, hogy több konkrét készüléket is felsorolok, amelyek alkalmasak a gerinctartó izmok erősítésére és ezzel a hátfájás megszüntetésére. Kérem olvassa el a cikket.

 22. Üdvözlöm! A férjemnek gerincsérve van, és zsibbad mindkét lába térdtől lefelé, de leginkább a talpa.Időnként fáj a dereka is Szeretném megkérdezni, hogy erre az állapotra tudna javasolni valamilyen készüléket, amivel enyhíteni tudnánk a fájdalmát?
  Válaszát előre is köszönöm Andrea

 23. Az izomstimuláció során az azonos csatornához tartozó elektródapár mindkét elektródájának a kezelendő izmon kell lennie. Az áram közöttük áramlik. Mivel ezek a bőrön vannak, így az áram nem terjed a mélybe. Ebből két dolog következik: stimulálni a felületes izomkötegeket lehet, a második, harmadik izomrétegben a hatékonyság gyorsan csökken. A helyes elektróda felhelyezés esetén tehát az áram nem terjed mélybe, így a szívet sem tudja elérni, nem befolyásolja a szívritmust.
  Nézzük, hogy mikor igen: ha beültetett pacemakere (szívritmus szabályzó) vagy defibrillátor van, ezek a szív elektromos aktivitását figyelik. Az elektromos stimuláció befolyásolhatja ezeknek az életfontosságú készülékeknek az érzékelését és hibás működésre késztetheti őket, azaz ilyen készülékeke megléte mellett tilos bármely elektroterápia alkalmazása.
  Az elektródákat azonban rosszul is fel lehet helyezni. Például ha az elektródapár egyik tagját a mellizomra, a másikat a háta közepére teszi, akkor az áram az egyiktől másikhoz haladva átfuthat a szíven és így már „megpiszkálhatja a ritmust”. De ez a felhelyezési mód egyébként teljes butaság, mert nincs egyetlen olyan izmunk sem, ami övszerűen körbevesz minket, azaz aki így helyezi el, az minden bizonnyal ártani akar magának.
  Összefoglalva: rendeltetésszerűen alkalmazva nem befolyásolja a szívritmust, de ha valaki hülye, akkor ártani tud magának. De ehhez szándékosság és tudatos ön-ártási szándék kell.

 24. Compex SP6 izomstimulátort használok. A mellkasra helyezett elektródák stimulálás alkalmával, valamilyen formában, nem fordulhat elő, hogy hat, vagy befolyásolhatja, esetleg zavarhatja a szívfrekvenciát, szívműködést, nem rövid hanem hosszú távon! Hálásan köszönöm öszinte válaszát! László

 25. Megcsinálhatnám a test összes izmára, de nincs értelme, mert az izomstimuláció pontosan így történhet más izomcsoportokon is. Ha egyet megismert az ember, akkor a többit is „tudja”.
  A kezelés folyamata mindig ugyanaz: elhelyezzük az elektródapárt a kezelendő izmon. Kiválasztjuk a kezelési célnak megfelelő programot, elindítjuk és emeljük az intenzitást.
  A szaktudás pedig ahhoz kell, hogy melyek az adott izomnak és célnak megfelelő kezelőprogramok, azokat milyen ütemezésben kell alkalmazni (hányszor, milyen kombinációban). Ezért a szaktudásért pedig fordulhatnak hozzám egyéni tanácsadásért.

 26. Kedves Zsolt, ez és a combizmos konkrét edzésterv javaslat óriási segítség. Reménykedhetek benne, hogy más területekre is készít ilyet?

 27. A fájdalom csilapítás és az izom lazítás eltérő impulzussal történik. Külön programmal csillapítható a fájdalom (TENS vagy MENS) és eztán végezhető izommerevség oldás és külön az izom erősítése.
  Ebben a cikkben leírtakat alkalmazhatja a teljes hátra, de akár iebb területre is (csak nyak, csak hát, csak derék). Tartósabb eredményt kap, ha a teljes hátát kezeli, mintha csak egy részét tenné.

 28. Szép napot!
  Érdeklődnék ha nekem nyaki gerincsérvem van de a hátam is fáj,csinálhatom-e a merevség oldása programot?Genesy pro 300 készülékem van.Következő kérdésem az lenne ,hogy az eszközön mondjuk kiválasztom a 20 perces krónikus fájdalom tens programot azután kell még valamilyen izomlazitó programot választanom.vagy melyik programot javasolja ha fájdalmat is akarok csökkenteni de az izmaimat is szeretném növelni?Válaszát előre is köszönöm.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük