Izomstimulátor alkalmazása a gyakorlatban

Az izomstimulátor készülékkel végzett kezelés az elektromos izomstimuláció (EMS=electric muscle stimulation). Az akaratlagosan mozgatható, úgynevezett harántcsíkolt izmok kezelésére alkalmas módszer, zsigerekre (belekre, belső szervekre) nem hat. Bármely izomra alkalmazhatod, ha az a testfelszínhez közel van és elektromos impulzust közvetlenül rá tudod leadni. A mélyebb rétegben levő izmokra emiatt kevésbé alkalmazható. Ebben a cikkben az alkalmazás általános szabályait magyarázom el, aminek segítségével tested szinte bármely izmára sikeresen használhatod.

A készülék által kibocsátott elektromos impulzusok az elektródákon keresztül jutnak az izmok úgynevezett motoros pontjára. Oda, ahol a mozgatóideg eléri az izmot.

Az elektromos impulzus izomösszehúzódások sorozatát váltja ki az izomban. Rángásként érzékeled és ez eredményezi a hatást, azaz az izom ellazulását, vérkeringésének javulását, erejének fokozását – a kezelőprogram beállításaitól függően.

Az izomstimulátor alkalmazása tilos, ha pacemakered vagy beültetett defibrillátorod van. Más kizáró ok nincs. Az elektromos kezelések relatív (mérlegelendő) ellenjavallatairól olvasd el ezt a cikkem.

Cikkeimből itt csak rövid kivonatot találsz. A teljes cikk elolvasásához kattints a cikk címére vagy a …részletek linkre.

Előkészületek stimulációhoz

A kezeléshez szükséged lesz egy izomstimulációs (EMS) kezelésre alkalmas készülékre. (sokan úgy gondolják, hogy TENS készülék is jó izomkezelésre – tévednek!)

A fejezet végén találsz néhány javaslatot izomstimulátor készülékekre.

Az, hogy hány csatornás készülékre van szükséged attól függ, hogy mekkora izmot akarsz kezelni. Minél nagyobb a kezelendő terület, annál több csatorna szükséges. Ha csak a nyakad egyik oldala fáj, akkor egycsatornás készülék is megfelelő. Ha mindkét combizmod kezelni kell, akkor pedig 4 csatornára lesz szükséged.

Minden csatornához egy stimulációs kábel és 2 db öntapadó elektróda szükséges. A tens tappancs lehet gumielektróda és rögzítőpánt is). Ha tehát 4 csatornás kezelést akarsz, akkor ahhoz 4 kábelre és 8 elektródára van szükség. Vedd elő ezeket!

A kábelt a készülékhez csatlakoztathatod, a másik végéhez (ami kettéoszlik és tűszerű fémben vagy patentben végződik) csatlakoztasd az elektródákat.

A stimulációs kábelek lehetnek különböző színűek. Az mindegy, hogy a melyik színű kábelt melyik csatlakozóba dugod a készüléket. A színek csak arra valók, hogy könnyen azonosítsd a kábel két végét.

Az azonos színű kábel két vége között áramlik a kezelőáram, ez fogja létrehozni az izom összehúzódását. Ebből következik, hogy mindkét elektródának ugyanazon az izmon kell lennie (ez egyben meghatározza, hogy a nagyobb -hosszabb- izmok kezelhetők izomstimulációval).

Elektródák felhelyezése

Ha a készüléket, a kábeleket és elektródákat előkészítetted, csatlakoztattad, akkor a következő lépés az elektródák felragasztása a kezelendő izomra. Legjobb, ha előzőleg a bőröd langyos, szappanos vízzel lemostad és szárazra törölted. Minél zsírosabb, szennyezettebb, izzadtabb a bőröd, annál rövidebb ideig tudod használni ugyanazt az elektródát.

Az elektródák elhelyezése lényeges a hatékony izomstimuláció érdekében. Az izomstimulátor első kipróbálásakor tanácstalannak érezheted magad. De nem kell félned, bajt még rossz helyre tett elektródákkal sem okozhatsz, legfeljebb nem mozgatja meg az izmaid.

Az elhelyezéssel kapcsolatban a legfontosabb alapelv, hogy az ugyanazon stimulációs kábelhez csatlakozó mindkét elektródának az izmon kell elhelyezkednie. Ha az alkarhajlító izmod akarod kezelni, akkor mindkét elektródának rajta kell lennie ezen az izmon. (Nincs olyan, hogy az egyik elektródát a füledre teszed, a másikat meg a lábujjadra és minden izmod „tornázik”!)

Az egyik elektródát az izom leginkább kidudorodó részére tedd. Ezt aktív elektródának is nevezik, mivel általában egybeesik a motorponttal, ahol a mozgatóideg az izomhoz érkezik.

A másik, “inaktív” elektróda az izom törzsed felé eső végére kerüljön. Mindkét elektróda az izom húsos részén maradjon!

Onnantól, ahol az izom ínban folytatódik, már nem találhatók idegvégződések. Feszítsd meg az izmot, amit kezelni akarsz és tapogasd végig! Állapítsd meg, hogy meddig “puha” és hol megy át ínba. Az elektródákat csak az izmon helyezd el.

A minőségi készülékekhez elektróda elhelyezést bemutató ábrákat mellékelnek. Ha ezt “utánzod”, akkor nagy gond nem lehet. De nyugodtan kísérletezz! Helyezd át az egyik elektródát jobbra-balra, fel-le pár mm-rel és figyeld a hatást. Hamarosan megtapasztalod, melyik a leghatékonyabb pont.

Az elektródapárt összekötő képzeletbeli vonalnak az izomrostok irányát kell követnie. Ez általában az izom húzási irányával párhuzamos. Ha az elektródákat nem így helyezed fel, hanem keresztben, akkor az izom összerándul és görcsös fájdalmat érezhetsz. Ennek oka, hogy az elektródákból kilépő áram zárt kört képez az izmon és egyszerre több ideget is eltalál.

Igazodj az izomrostok irányához! Ha az áramkör megfelelően zár, az elektromos áram kisebb ellenállásba ütközik. Ez fontos az erős összehúzódás fenntartása érdekében, továbbá a komfortérzeted is javul.

Kezelőprogram kiválasztása

Sokan azt hiszik, hogy minden izomstimulátor ugynazt a hatást váltja ki. Tévednek!

Az izomstimuláció hatását főképp a

 • készülék minősége (minél precízebb impulzust állít elő a készülék, annál kisebb a kezelési fájdalom és annál jobb a hatása az izmokra)
 • kezelőprogram beállításai (legfőképp a frekvencia, az impulzus időtartam és az áramintenzitás értékei) szabják meg.

A kezelőprogramot tehát a célodnak megfelelően kell megválasztani!

Ha az izmaid merevek, akkor „lazító, merevségoldó”, esetleg „vérkeringést javító” programokat futtass. Kerülj minden „erősítő” programot, mert ezek fokozni fogják a merevséget.

Ha az izmaid ereje meggyengült, például tartós betegség vagy sérülés, műtét miatt, akkor elsőként az „állóképességi erő” visszaszerzésére van szükséged. Erre nem megfelelő sem a „merevségoldó”, sem az „izomtömeg növelő”, sem a „maximális erő” program. Ezekre majd akkor kerülhet sor, ha az „alaperőd” visszanyerted.

Ha soha nem volt még dolgod izomstimulátorral, akkor első próbákhoz merevség oldó vagy vérkeringést fokozó programot válassz. Ezek finom rándulásokat váltanak ki és segítenek megérteni a stimuláció alkalmazását. Ha egyből maximális erő programmal kezdesz, az egyrészt fájdalmas, ijesztő lehet, másrészt komoly izomlázat kaphatsz már pár perc kezeléstől.

12 hetes kezelési program tervezet

Ez egy általánosan felhasználható, fokozatosan felépített program az elveszett izomerő visszaszerzéséhez. Bármely izomcsoportra alkalmazható. Figyelj a megfelelő elektróda felhelyezésre.

 1. hét H K Sze Cs P Szo V
Merevség oldás  X X X X X X X
Állóképességi erő  X X X X

 

 2. – 3. hét H K Sze Cs P Szo V
 Merevség oldás  X X X X
Állóképességi erő  X X X X X X X
Max.erőkifejtés  X X

 

 4. – 12. hét H K Sze Cs P Szo V
Állóképességi erő X X X X X X X
Max.erőkifejtés  X  X X

H=hétfő, K=kedd, Sz=szerda, Cs=csütörtök, P=péntek, Szo=szombat, V=vasárnap

Személyreszabott izomfejlesztési „edzésterv” készítéséhez kérheted tanácsom. Az egyéni program elkészítése nem ingyenes.

Intenzitás beállítása

Amikor elindítod a kezelőprogramot, még semmi sem érzel. Ahhoz, hogy történjen valami, emelned kell az áramintenzitást.

A készülékeden keress + és – gombokat. Mindegyik csatornához tartozik egy-egy.  A + gomb megnyomása emeli az áramerősséget, a – csökkenti.

Minden ember másképp érzi az áramot és másképpen reagál. Te is eltérőnek fogod érezni még az egyes napokon is. Ezért van az, hogy a készülék mindig nulla értékről indul. Neked kell a jó értéket megtalálnod.

Ha az intenzitást lépésenként emeled, akkor az izmaidban fokozatosan finom rándulásokat fogsz érezni. Ezeknek a gyenge összehúzódásoknak még nincs hatása, azaz tovább kell emelned az intenzitást.

Minél magasabb az intenzitás, annál erősebb összehúzódást tapasztalsz és a hatás is egyre erősebb.

Egy bizonyos (rád jellemző) érték felett azonban már fájdalmassá válik a kezelés. Ekkor vegyél vissza néhány mA értéket! Minél nagyobb az áramerősség, annál kellemetlenebb lehet a kezelés. A fájdalmat a bőrön áthaladó feszültség váltja ki.

Az izomlazító, merevségoldó, vérkeringést fokozó kezelések esetén az intenzitás közepes legyen. Határozott összehúzódásokat kell érezned, de ennek nem szabad sem kellemetlennek, sem fájdalmasnak lenni!

Az izomerősítő kezelések esetén a komfortzónád felső szintjén stimulálj. Ilyenkor próbáld ki, hogy melyik az az áramerősség, amit már nem bírsz és ekkor csökkents néhány milliampernyit (a – gombbal)

Izomstimuláció esetén a túl alacsony áramerősség alkalmazása hiba! Ha nem érzel határozott izomösszehúzódásokat, akkor a kezelésnek nincs hatása.

Kezelés után

Ha a kezelési idő letelik, a program befejeződik és megszűnnek az impulzusok.

Kapcsold ki a készüléket és az elektródákat egymás után, óvatosan, nem a kábelnél fogva válaszd le a bőrödről és azonnal tedd vissza a műanyag lapra.

Tipp: ha az elektródákat hűtőszekrényben (nem fagyasztóban!) tartod, akkor a ragasztó élettartama megnövekszik.

Mennyi idő szükséges?

Az izmok erősödése a stimuláció hatására következik be, de nem az elektromos kezelés hozza létre!

Tested -hasonlóan, mint a tornatermi edzés esetén- érzékeli, hogy az izmokat rendszeresen „munkára fogod”. A tested reagál a terhelésre. Ha úgy észleli, hogy nagyobb izomerőre van szükség, akkor „utasítja” a hormonális rendszert az izomépítést serkentő hormonok mennyiségének növelésére. Ezek hatására megindul az izomsejtek „építése”, lassan egyre több és erősebb izomrostod keletkezik.

Ez nem megy egy nap alatt. Egyetlen kezeléstől (de a rendelői szokásos 10-től) semmi nem várható.

Az izomstimulációs kezelések 8-12 hétig tartó, napi rendszerességű kezeléstől várható.

A fokozatosság fontos, azaz első héten hozzá kell szoktatni az izmaid a stimulációhoz, a második héttől egyre gyakoribb és erőteljesebb kezeléseket kapsz, majd az alapok „lerakása után” kezdesz az igazi megerősítő fázisba.

A harmadik-negyedik hét végére érezni fogod, hogy a kezelt izmaid feszesebbek, de még nincsenek „készen”.

Három hónap stimuláció után se hagyd abba, mert rendszeres összehúzódás hiányában az izmok ereje ismét csökkeni fog.

Ekkor azonban már áttérhetsz a hagyományos tornára/edzésre/testmozgásra. Ezzel megőrizheted az izmaid állapotát és a stimulációt már csak kiegészítésként, a regeneráció javítására, a vérkeringés fokozására alkalmazd.

Rehalito izomstimulátor készülék

 • alapszintű, kétcsatornás izomstimulátor
 • csak izomstimulációs programokat biztosít, más funkciója nincsrehalito kétcsatornás izomstimulátor EMS készülék
 • programok izomfájdalomra, izommerevség oldásra, izomsorvadás megakadályozására és izomerő visszanyerésre
 • saját program készítés lehetősége (szakértelem kell hozzá)
 • kis területű kezelésre ajánlom, például egyoldali váll, alkar, vádli fájdalmakra, illetve nyak, hát és derékfájdalmakra
 • otthoni használatra javasolt
 • vásárláshoz kattints ide vagy a képre

MyoBravo multifunkciós elektroterápiás készülék

 • középszintű, 4 csatornás elektroterápiás készülékMyoBravo 4 csatornás multifunkciós elektroterápiás készülék TENS, EMS, FEs funkciókkal
 • multifunkciós, azaz izomstimuláción felül más áramformákat is biztosít (TENS, FES), azaz sokoldalúan felhasználható
 • precíz programok izomfájdalomra, izommerevség oldásra, izomsorvadás megakadályozására és izomerő visszanyerésre
 • sport alkalmazások
 • saját program készítés lehetősége (szakértelem kell hozzá)
 • használható akár csak 1 csatorna (azaz kis izmok kezelésére), akár a legnagyobb izmaink (combok, hát, has) egyidejű kezelésére
 • otthoni használatra, de kezdő fizikoterapeutának, edzőnek is javasolt
 • vásárláshoz kattints ide vagy a képre

Premium 400 multifunkciós elektroterápiás készülék

 • magas tudásszintű, 4 csatornás elektroterápiás készülékPremium 400 4 csatornás multifunkciós elektroterápiás készülék TENS, EMS, MENS, FES funkciókkal
 • multifunkciós, azaz izomstimuláción felül más áramformákat is biztosít (TENS, MENS, FES), azaz sokoldalúan felhasználható
 • precíz programok izomfájdalomra, izommerevség oldásra, izomsorvadás megakadályozására és izomerő visszanyerésre
 • sport alkalmazások
 • ízületi és íngyulladás kezelés
 • saját program készítés lehetősége (szakértelem kell hozzá)
 • használható akár csak 1 csatorna (azaz kis izmok kezelésére), akár a legnagyobb izmaink (combok, hát, has) egyidejű kezelésére
 • otthoni használatra, de kezdő fizikoterapeutának, edzőnek is javasolt
 • vásárláshoz kattints ide vagy a képre

Genesy 600 multifunkciós elektroterápiás készülék

 • kiemelkedő tudásszintű, 4 csatornás elektroterápiás készülékGenesy 600 csatornás multifunkciós elektroterápiás készülék TENS, EMS, MENS, denervált,FEs funkciókkal
 • multifunkciós, azaz izomstimuláción felül más áramformákat is biztosít (TENS, MENS, FES, denervált), azaz sokoldalúan felhasználható
 • precíz programok izomfájdalomra, izommerevség oldásra, izomsorvadás megakadályozására és izomerő visszanyerésre
 • centrális és perifériás bénulások kezelése
 • ízületi és íngyulladás kezelés
 • sport alkalmazások
 • saját program készítés lehetősége (szakértelem kell hozzá)
 • használható akár csak 1 csatorna (azaz kis izmok kezelésére), akár a legnagyobb izmaink (combok, hát, has) egyidejű kezelésére
 • otthoni használatra, de kezdő fizikoterapeutának, edzőnek is javasolt
 • vásárláshoz kattints ide vagy a képre

HOZZÁSZÓLÁSOK

Wordpress (0)