Angi Nimród személyi edző, hátgerinc specialistaA szakemberekről szóló cikksorozatban most Angi Nimród személyi edzőt, hátgerinc specialistát mutatom be, aki súlyos autóbaleset után, rokkantnak nyilvánítva, 5 évig dolgozott saját rehabilitációján. Ez adta az inspirációt, hogy segítsen másokon is. A szakmában tekintélyt vívott ki magának, tagja a Masszőrök Egyesülete elnökségének. Főképp gerincbetegekkel foglalkozik, de hírneve miatt sportolók is sorban állnak nála különféle panaszaikkal.     

Dr. Zátrok Zsolt (ZZs): Idézzük fel azt a történetet, ami elindított a pályádon! Még 1996-ban történt, hogy feleségeddel és kislányoddal autóztál hazafelé és súlyos balesetet szenvedtetek.

Angi Nimród (AN): Még mindig pontosan emlékszek a részletekre. Az ütközés utáni pillanatban az egész életem lepergett előttem. Azt hittem, ez már túlvilág. Néhány másodperc múlva azonban meghallottam a feleségem hangját, a lányom sírását és elöntött a boldogság.

Ekkor vettem észre, hogy a jobb lábam az anyósülésen van és spriccel belőle a vér. Talán az isteni gondviselés mentett meg: a kesztyűtartóban volt egy nadrágszíj, amivel elkötöttem a vérzést. Amíg kivágtak minket az összeroncsolódott autóból, szinte öntudatlan állapotban szedegettem a nadrágom szárában talált „kődarabokat” és zsebre tettem őket. A közeli kórházba szállítottak és azonnal nekiláttak egy rekonstrukciós műtétnek. A „kődarabok”, valójában csontdarabjaim voltak, ezeket illesztették vissza a lábamba.

A megpróbáltatásoknak azonban ezzel nem lett vége, sőt… az epidurális érzéstelenítést rosszul végezték és más műhibákat is vétettek. Kiderült, hogy a műtétnél túl hosszú fém rögzítődróttal rögzítették a lábszárcsontom. Ez alul-felül „kilógott” és amikor az első muzdulatokat végeztették velem, a bokámat és a térdízületem is szétvágta, roncsolta… 6 műtétre volt szükség, hogy részben helyrehozzák. A rehabilitációm öt évig tartott és közben 67 százalékos rokkantnak nyilvánítottak.

ZZs: Rablóból lesz a legjobb pandúr?

AN: A hasonlatod sántít, mert régen sem álltam a rossz oldalon… de igen, értem mit akarsz ezzel!

Tudom, min mennek keresztül a hozzám fordulók. Nekem sikerült megismernem az önerőből felépülés hosszú, rögös útját. A fájdalom, karöltve a kétségbeeséssel kellemetlen társaság! De megtanított újraépíteni a testet és a lelket is. Nagyon mélyről is van kiút, ha kitartó vagy.

A segítségemmel nem kell öt évet töltened az útkereséssel. Írányítom mit és hogyan csinálj és néhány hét vagy pár hónap alatt eljuthatsz egy olyan állapotig, ahonnan már Te magad is boldogulsz.

ZZs: Mit csinál egy gerincspecialista személyi edző?

AN: Előszőr végez egy  alapos állapotfelmérést. Áttekinti a hozott orvosi leleteket is. Ezt követően a testi panaszt igyekszem enyhíteni egy terápiás kezeléssel, mindaddig ezt folytatva, amíg a páciens panaszmentesen tud kimenni a kezelést követően az edzőterembe. Itt nagy odafigyeléssel, fokozatosan elkezdjük az edzést.  

Ez egy kétszemélyes edzés. Csak Te és én. Így csak rád, a Te problémádra figyelek, neked segítek. Felkészítelek arra, hogy a betegségből mielőbb talpra állj. Vezetlek és irányítalak, te végrehajtod, korrigálom a mozgásod, javítom a tartásod. Néhány hét alatt eljuttatlak oda, hogy panaszaid megszűnjenek, mérséklődjenek és akár nélkülem is folytatni tudd a rehabilitációd.

Mert az a jellemző,  hogy a rehabilitáció hónapokig tart. Nincs olyan módszer, hogy beveszel egy tablettát és holnapra mindent megjavít és helyreállít. Keményen meg kell dolgozni a gyógyulásért. 

ZZs: Mik a módszereid?

AN: Több módszer erejét kombinálom a gyógyulás érdekében. Ezek másképp hatnak, de mind ugyanabba az iránya: a gyógyulásodéba. Van benne manuálterápia, fascia, taping, masszázs, elektroterápia, stb. És természetesen mozgásterápia, azaz edzés – olyan gyakorlatokkal, amit az állapotod megenged. Ez benne a fontos – tudni kell, hogy mit bírsz, mennyire vagy terhelhető. Ettől „személyi”és nem pedig „nagyüzemi”.

ZZs: A vendégköröd elég sokrétű. Profi és amatőr sportolókat és átlagembereket is edzel. Miért fordulnak hozzád?

AN: Én a szélsőségek embere vagyok. Leginkább a nagyon beteg, rossz állapotban levők vagy a teljesítményjavulásban elakadt élsportolók jönnek hozzám.
Az átlagembernek sem mindegy, hogy mennyire mozgás és munkaképes. Aki elhanyagolja a rehabilitációt, könnyen munkaképtelenné válik. Ha pedig nem képes dolgozni, akkor anyagilag ellehetetlenül, mert nem lesz jövedelme. Kiszolgálatottá válik, támogatásra, segítségre szorul. Ezért fontos, hogy visszaszerezze a mozgásképességet, munkaképességet.

A sportolóknál más a helyzet. A profiknak a minél előbbi visszatérésre van szükségük, mert csak akkor kapnak fizetést vagy pénzdíjat, csak egészségesen nyerhetnek. Az amatőr sportolókat nem a pénz motiválja, sokkal inkább az átlagemberekhez hasonló okokból jönnek.

ZZs: A mozgásszervi rehabilitációt ma korszerű készülékek sora támogatja? Használsz ilyet? Melyik a kedvenced?

AN: Az elektroterápiát tartom a leghatékonyabb eszköznek a munkámban. A gyógyáramok kombinációja olyan, mint egy jó patika, szinte  mindenre ad gyógyírt. Az inteferencia kezelés a fájdalomcsillapításban és ödémacsökkentésben, az EMS (izomstimuláció) az izom ellazításában és erejének visszaállításában segít hatékonyan.

Isiász vákuumelektródás kezelése
Az elektroterápia rendkívül sokoldalú és hatékony módszer – mármint hozzáértő kezekben! Itt isiász kezelése zajlik vákuumelektródákkal

Szívfájdalmam, hogy itthon az elektroterápia alkalmazása méltánytalanul alacsony szinten van. Alig alkalmazzák, pedig a masszőr, fizikoterapeuta munkáját nagyban segíti, támogatja, javítja a rehabilitációs eredményeket. Sem a sportolók, sem a betegek nem ismerik. Ezért szoktam ajánlani a blogod a vendégeimnek, hiszen sokat és hasznosakat írsz erről. 

ZZs: Mik a típusos esetek, amikkel hozzád fordulhatnak?

AN: Általában porckorongsérves esetek és egyéb mozgásszervi problémákkal, fájdalmakkal keresnek meg. 

ZZs: Mi volt a legnehezebb eseted? Persze a saját „önrehabilitációdon” kívül.

AN: Minden eset egy külön csoda, hiszen minél több tudással rendelkezünk, annál mélyebb összefüggésekre derül fény, akár egy egyszerűnek tűnő vállfájdalom kapcsán. Kiderült, hogy  endometriosis​os bélpanaszok állnak a háttérben.

Évek óta fennálló fájdalmak mindig okoznak nagy meglepetéseket, például a gyermekkori anya gyermek kapcsolat a felnőttkorban okoz  testszimmetria hibát,  stb..

​A legnehezebb eset, a nem együttműködő beteg, aki tőlem várja, hogy helyette megcsináljam… de ez persze nem lehetséges.

ZZs: Mi az, amire büszke vagy?

AN: Édesapám mindig egy dologra tanított, ez pedig a GONDOLKODÁS. Arra, hogy meg tudjuk oldani, ha megértjük. Ez hajt  fáradhatatlanul és nem tudom feladni a megoldás keresését…

ZZs: Hogyan lehet téged elérni?

AN: Online lehet bejelentkezni facebook oldalamon keresztül.
Egyébként a Lurdy házban, a Scitec Gold edzőteremben dolgozok (1097 Bp., Könyveslmán krt.12-14. Fszt.) 

Mottóm: „Az edzés művészet, festmény az egészség vásznán…”

ZZs: Ebben is nagyon egyetértünk. Sikeres rehabilitációs munkát kívánok!

AN: Köszönöm szépen az interjút!

blank
Szerző: Dr.Zátrok Zsolt

A Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem 1991-ben. Hosszú ideig kórházi orvosként dolgoztam, majd elhagytam a pályát és a legkorszerűbb orvosi berendezések használatát oktattam az orvosi teamek számára. 2012 óta kizárólag olyan eszközökkel foglalkozom, melyet a beteg általi, otthoni használatra terveztek. Blogomban ezekről az eszközökről írok, beleértve a biztonságos alkalmazás ismertetését is. Tapasztalataim alapján meggyőződéssel állíthatom, hogy hozzájárulhatnak az egészséged megőrzéséhez/helyreállításához.

2 Comments

 1. Egyetértek! Nem véletlenül írtam róla.

 2. Egészen elképesztő, ahogyan Nimród működik… a szó legnemesebb értelmében !
  Csak ajánlani tudom mindenkinek.
  Legfőképpen az olyanoknak, mint én is vagyok: akik már tucatnyi helyen voltak problémájukkal, és valahogyan mégis minden helyről elégedetlenséggel vagy legalábbis nem teljes bizalommal távoztak a kezeléseket követően…
  Ilyen Nimródnál nincs.
  Laikus szemmel nem tudom ezt jobban kifejteni.
  Csupán annyit mondhatok tapasztalatból, hogy Hozzá érdemes fordulni!
  Semmilyen kétség nem merült fel bennem…
  Kijöttem (már a legelső) kezelésről, és tudtam: igen! Jó kezekbe kerültem!
  Ott vagyok, ahol lennem kell.
  Kiváló szakember.
  🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük