Angi Nimród személyi edző, hátgerinc specialistaA szakemberekről szóló cikksorozatban most Angi Nimród fizikoterápiás szakembert, személyi edzőt, hátgerinc specialistát mutatom be, aki súlyos autóbaleset után, rokkantnak nyilvánítva, 5 évig dolgozott saját rehabilitációján. Ez adta az inspirációt, hogy segítsen másokon is. A szakmában tekintélyt vívott ki magának, tagja a Masszőrök Egyesülete elnökségének. Főképp gerincbetegekkel foglalkozik, de hírneve miatt sportolók is sorban állnak nála különféle panaszaikkal.     

Dr. Zátrok Zsolt (ZZs): Idézzük fel azt a történetet, ami elindított a pályádon! Még 1996-ban történt, hogy feleségeddel és kislányoddal autóztál hazafelé és súlyos balesetet szenvedtetek.

Angi Nimród (AN): Még mindig pontosan emlékszek a részletekre. Az ütközés utáni pillanatban az egész életem lepergett előttem. Azt hittem, ez már túlvilág. Néhány másodperc múlva azonban meghallottam a feleségem hangját, a lányom sírását és elöntött a boldogság.

Ekkor vettem észre, hogy a jobb lábam az anyósülésen van és spriccel belőle a vér. Talán az isteni gondviselés mentett meg: a kesztyűtartóban volt egy nadrágszíj, amivel elkötöttem a vérzést. Amíg kivágtak minket az összeroncsolódott autóból, szinte öntudatlan állapotban szedegettem a nadrágom szárában talált „kődarabokat” és zsebre tettem őket. A közeli kórházba szállítottak és azonnal nekiláttak egy rekonstrukciós műtétnek. A „kődarabok”, valójában csontdarabjaim voltak, ezeket illesztették vissza a lábamba.

A megpróbáltatásoknak azonban ezzel nem lett vége, sőt… az epidurális érzéstelenítést rosszul végezték és más műhibákat is vétettek. Kiderült, hogy a műtétnél túl hosszú fém rögzítődróttal rögzítették a lábszárcsontom. Ez alul-felül „kilógott” és amikor az első muzdulatokat végeztették velem, a bokámat és a térdízületem is szétvágta, roncsolta… 6 műtétre volt szükség, hogy részben helyrehozzák. A rehabilitációm öt évig tartott és közben 67 százalékos rokkantnak nyilvánítottak.

ZZs: Rablóból lesz a legjobb pandúr?

AN: A hasonlatod sántít, mert régen sem álltam a rossz oldalon… de igen, értem mit akarsz ezzel!

Tudom, min mennek keresztül a hozzám fordulók. Nekem sikerült megismernem az önerőből felépülés hosszú, rögös útját. A fájdalom, karöltve a kétségbeeséssel kellemetlen társaság! De megtanított újraépíteni a testet és a lelket is. Nagyon mélyről is van kiút, ha kitartó vagy.

A segítségemmel nem kell öt évet útkereséssel tölteni. Írányítom mit és hogyan csinálj és néhány hét vagy pár hónap alatt eljuthatsz egy olyan állapotig, ahonnan már Te magad is boldogulsz.

ZZs: Mit csinál egy gerincspecialista személyi edző?

AN: Előszőr végez egy  alapos állapotfelmérést. Áttekinti a hozott orvosi leleteket is. Ezt követően a testi panaszt igyekszem enyhíteni egy terápiás kezeléssel, mindaddig ezt folytatva, amíg a páciens panaszmentesen tud kimenni a kezelést követően az edzőterembe. Itt nagy odafigyeléssel, fokozatosan elkezdjük az edzést.  

Ez egy kétszemélyes edzés. Csak Te és én. Így csak rád, a Te problémádra figyelek, neked segítek. Felkészítelek arra, hogy a betegségből mielőbb talpra állj. Vezetlek és irányítalak, te végrehajtod, korrigálom a mozgásod, javítom a tartásod. Néhány hét alatt eljuttatlak oda, hogy panaszaid megszűnjenek, mérséklődjenek és akár nélkülem is folytatni tudd a rehabilitációd.

Mert az a jellemző,  hogy a rehabilitáció hónapokig tart. Nincs olyan módszer, hogy beveszel egy tablettát és holnapra mindent megjavít és helyreállít. Keményen meg kell dolgozni a gyógyulásért. 

ZZs: Mik a módszereid?

AN: Több módszer erejét kombinálom a gyógyulás érdekében. Ezek másképp hatnak, de mind ugyanabba az iránya: a gyógyulásodéba. Van benne manuálterápia, fascia, taping, masszázs, elektroterápia, stb. És természetesen mozgásterápia, azaz edzés – olyan gyakorlatokkal, amit az állapotod megenged. Ez benne a fontos – tudni kell, hogy mit bírsz, mennyire vagy terhelhető. Ettől „személyi” és nem pedig „nagyüzemi”.

ZZs: A vendégköröd elég sokrétű. Profi és amatőr sportolókat és átlagembereket is edzel. Miért fordulnak hozzád?

AN: Én a szélsőségek embere vagyok. Leginkább a nagyon beteg, rossz állapotban levők vagy a teljesítményjavulásban elakadt élsportolók jönnek hozzám.
Az átlagembernek sem mindegy, hogy mennyire mozgás és munkaképes. Aki elhanyagolja a rehabilitációt, könnyen munkaképtelenné válik. Ha pedig nem képes dolgozni, akkor anyagilag ellehetetlenül, mert nem lesz jövedelme. Kiszolgáltatottá válik, támogatásra, segítségre szorul. Ezért fontos, hogy visszaszerezze a mozgásképességet, munkaképességet.

A sportolóknál más a helyzet. A profiknak a minél előbbi visszatérésre van szükségük, mert csak akkor kapnak fizetést vagy pénzdíjat, csak egészségesen nyerhetnek. Az amatőr sportolókat nem a pénz motiválja, sokkal inkább az átlagemberekhez hasonló okokból jönnek.

ZZs: A mozgásszervi rehabilitációt ma korszerű készülékek sora támogatja? Használsz ilyet? Melyik a kedvenced?

AN: Az elektroterápiát tartom a leghatékonyabb eszköznek a munkámban. A gyógy-áramok kombinációja olyan, mint egy jó patika, szinte  mindenre ad gyógyírt. Az interferencia kezelés a fájdalomcsillapításban és ödémacsökkentésben, az EMS (izomstimuláció) az izom ellazításában és erejének visszaállításában segít hatékonyan.

Isiász vákuumelektródás kezelése
Az elektroterápia rendkívül sokoldalú és hatékony módszer – mármint hozzáértő kezekben! Itt isiász kezelése zajlik vákuumelektródákkal

Szívfájdalmam, hogy itthon az elektroterápia alkalmazása méltánytalanul alacsony szinten van. Alig alkalmazzák, pedig a masszőr, fizikoterapeuta munkáját nagyban segíti, támogatja, javítja a rehabilitációs eredményeket. Sem a sportolók, sem a betegek nem ismerik. Ezért szoktam ajánlani a blogod a vendégeimnek, hiszen sokat és hasznosakat írsz erről. 

ZZs: Mik a típusos esetek, amikkel hozzád fordulhatnak?

AN: Általában porckorongsérves esetek és egyéb mozgásszervi problémákkal, fájdalmakkal keresnek meg. 

ZZs: Mi volt a legnehezebb eseted? Persze a saját „önrehabilitációdon” kívül.

AN: Minden eset egy külön csoda, hiszen minél több tudással rendelkezünk, annál mélyebb összefüggésekre derül fény, akár egy egyszerűnek tűnő vállfájdalom kapcsán. Kiderült, hogy  endometriosis​os bélpanaszok állnak a háttérben.

Évek óta fennálló fájdalmak mindig okoznak nagy meglepetéseket, például a gyermekkori anya gyermek kapcsolat a felnőttkorban okoz  testszimmetria hibát,  stb..

​A legnehezebb eset, a nem együttműködő beteg, aki tőlem várja, hogy helyette megcsináljam… de ez persze nem lehetséges.

ZZs: Mi az, amire büszke vagy?

AN: Édesapám mindig egy dologra tanított, ez pedig a GONDOLKODÁS. Arra, hogy meg tudjuk oldani, ha megértjük. Ez hajt  fáradhatatlanul és nem tudom feladni a megoldás keresését…

ZZs: Hogyan lehet hozzád bejelentkezni?

AN: Online lehet bejelentkezni facebook oldalamon keresztül.

Mottóm: „Az edzés művészet, festmény az egészség vásznán…”

ZZs: Ebben is nagyon egyetértünk. Sikeres rehabilitációs munkát kívánok!

AN: Köszönöm szépen az interjút!

blank
Szerző: Dr.Zátrok Zsolt

A Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem 1991-ben. Hosszú ideig kórházi orvosként dolgoztam, majd elhagytam a pályát és a legkorszerűbb orvosi berendezések használatát oktattam az orvosi teamek számára. 2012 óta kizárólag olyan eszközökkel foglalkozom, melyet a beteg általi, otthoni használatra terveztek. Blogomban ezekről az eszközökről írok, beleértve a biztonságos alkalmazás ismertetését is. Tapasztalataim alapján meggyőződéssel állíthatom, hogy hozzájárulhatnak az egészséged megőrzéséhez/helyreállításához.

2 Comments

 1. Egyetértek! Nem véletlenül írtam róla.

 2. Egészen elképesztő, ahogyan Nimród működik… a szó legnemesebb értelmében !
  Csak ajánlani tudom mindenkinek.
  Legfőképpen az olyanoknak, mint én is vagyok: akik már tucatnyi helyen voltak problémájukkal, és valahogyan mégis minden helyről elégedetlenséggel vagy legalábbis nem teljes bizalommal távoztak a kezeléseket követően…
  Ilyen Nimródnál nincs.
  Laikus szemmel nem tudom ezt jobban kifejteni.
  Csupán annyit mondhatok tapasztalatból, hogy Hozzá érdemes fordulni!
  Semmilyen kétség nem merült fel bennem…
  Kijöttem (már a legelső) kezelésről, és tudtam: igen! Jó kezekbe kerültem!
  Ott vagyok, ahol lennem kell.
  Kiváló szakember.
  🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük