A sarkantyú a sarokcsonton megjelenő csontfelrakódást (kinövést) jelent. Ott fordul elő, ahol a szalagok, inak a sarokcsonthoz tapadnak. Hátul az Achilles-ín, a sarok talpi részén a talpboltozatot tartó szalagok tapadnak. A csontfelrakódást krónikus gyulladás váltja ki. A hátsó sarkantyú gyakori a rendszeresen nagyobb távokat futóknál, míg a talpi változat bárkinél megjelenhet. A sarkantyú által okozott fájdalom igen kellemetlen, hosszú ideig tart és nehezen múlik el. Nézzük át azokat a módszereket, melyek segítik a gyógyulásod.

A sarkantyú kialakulása

A sarokcsonti csontkinövések ott alakulnak ki, ahol a csont és a rajta tapadó izmok közel vannak egymáshoz, dörzsölődnek. Ha ezeket a pontokat rendszeresen ismétlődően nyomásnak teszed ki, például

 • túlsúlyod van
 • merevebb a vádli izomzatod,  ami előre billenti a sarokcsontot és állandóan feszes állapotban tartja a talpi szalagokat
 • hosszú távokat futsz
 • sarokpárna nélküli, a boltozatot nem támasztó cipőben jársz kemény talajon, stb.),

akkor a fokozott igénybevétel miatt a tapadási pontok környéke túlterhelődik és gyulladás keletkezik.

A járás során -minden egyes lépésnél- az Achilles és a talpi szalagok is mozognak, azaz a járás akadályozza a gyulladás gyógyulását.

A gyógyulást segítené a teljes nyugalomba helyezés (begipszelés). Ezt a hetekig szükséges mozgásképtelenséget azonban kevesek tudják vállalni, hiszen nem szakadhatnak ki ennyi időre a munkából. Ha viszont a gyulladás ellenére járkálnod kell, akkor hosszú ideig tartó, kínzó tünetekkel kell együtt élnek, ami megkeseríti a mindennapjaid.

A gyulladást mielőbb meg kellene szüntetni, mert ha tartósan megmarad, akkor idővel a gyulladásos „izzadmány” megkeményedik. Ez a „nem odavaló csont” tovább rontja a helyzetet, egyre erősebbé teszi a tüneteket is – ha kialakul a csontsarkantyú, akkor a kezelés is sokkal-sokkal nehezebb és bármikor kiújulhatnak a panaszaid.

talpi sarkantyú, sarokcsont kinövés a röntgen képen

A sarkantyú diagnosztikája

A sarkantyú diagnózisa általában nem túl bonyolult. A tünetek jellemzők: rálépéskor -különösen a reggeli első néhány lépéskor) erős szúró fájdalom a talp vagy sarok egy pontján. Ezért általában elegendő a fizikai vizsgálat.

Szokásos, hogy röntgen felvételt készítenek, hogy meggyőződjenek a csontkinövés meglétéről. A fenti képen jól láthatod a sarokcsont talpi részén levő jelentős csontcsőrt. Ha az első tünetek után orvoshoz kerülsz, akkor lehet, hogy a felvételen még nincs csontfelrakódás. Ez a jobb helyzet, mert könnyebb megszüntetni, mintha csontsarkantyú is lenne. A csőrképződés szerencsére lassan alakul ki, általában huzamosabb ideje fennálló fájdalmas gyulladás után keletkezik.

A sarkantyú kezelése két részre osztható

Orvosi kezelések

során elsősorban nem-szteroid és szteroid gyulladáscsökkentőket adnak helyileg, kenőcsben vagy közvetlenül a gyulladt területbe adott injekció formájában.

A sarokcsont röntgenbesugárzása gyakran alkalmazott módszer. Nincsenek meggyőző orvosi adatok a kedvező hatásra vonatkozóan, egyeseknél eredményes, másoknál eredménytelen marad. Annyi biztos, a radioaktív sugárzásból minél kevesebbet érdemes kapnod.

A lökéshullám kezelés igen hatékony fizikoterápiás módszer. Megfelelően, valóban hozzáértő által végzett kezelés hatására „elporlad” a csontfelrakódás. A problémát az jelenti, hogy ez az esetek jelentős részében nem sikerül és így a panaszok is fennmaradnak.

A tünetek tartós fennállása esetén többféle műtéti megoldás is lehetséges, mely során az inakat (fasciát) leválasztják a csontról és „levésik” a csont-többletet, majd visszarögzítik a szalagokat. Az inak „visszatapadása” hosszú folyamat, így hetekig semmilyen terhelést nem kaphat az érintett végtag.

Otthoni fizikoterápiás kezelések

Többféle módszert alkalmazhatsz, melyek egyenként is hatásosak, azonban kombináltan vezetnek a legjobb eredményre. Olyan ez, mint a kanál, villa és kés. Külön-külön mindegyik másra való, de együtt segítik leginkább az étkezést.

A sarok párnázása egyszerű talp vagy sarokbetéttel enyhíti a járás közbeni panaszaid és elosztja a gyulladt területre gyakorolt nyomást is.

Éjszakai rögzítés

a boka visszafeszített helyzetben történő éjszakai rögzítése 8 hétre gyakran alkalmazott módszer. Viszont ez számodra meglehetősen kényelmetlen, akadályozza az alvást. Az első napokban a fájdalmak gyors csökkenését biztosítja.

Hideg-meleg terápia

a váltakozó hűtés és melegítés serkenti a vérkeringést és ezzel a gyulladáscsökkentő, gyógyulási folyamatokat.

Ultrahang kezelés

az ultrahang egy mechanikus energia, mely a szövetekben elnyelődve serkenti a vérkeringést és ezzel gyorsítja a gyógyulási folyamatokat. Az otthoni használatra kapható 1Mhz-es terápiás ultrahang készülékeket, mint pl. az M-Sonic 950 vagy a SonoStim 1032 naponta egyszer kell használni. Sarkantyú esetén a sarok környéki tenyérnyi területre közepes intenzitású ultrahang sugárral, 8-10 perces kezelés szükséges. Figyelem! A több nem jó, azaz akkor se kezelj egyszerre fél óráig, ha nagyon ráészt! A biostimulációhoz, azaz a gyógyulást segítő folyamatok beindításához egy adott energiamennyiségre van szükség. A túl rövid kezelés kevés, a túl sok szintén. Olyan mint a napégés. Ha túl sokat vagy kint a napon, akkor megég a bőröd. Az adagolás szabályairól tájékozódhatsz korábbi cikkemből.

M-Sonic 950 terápiás ultrahang

 • Ultrahang frekvencia: 1.0MHzM-Sonic 950 terápiás ultrahang készülék
 • Kezelőfej területe: 4.0cm²
 • Teljesítmény: 1.6W/cm2
 • Max. teljesítmény: 6.4 W (folyamatos üzemmódban)
 • Ciklusidő:  L (5%), M (50%), H (100%)
 • Hullámforma: Pulzáló, Folyamatos

SonoStim 1032 kombinált TENS/terápiás ultrahang

 • TENS 1 csatornánSonoStim 1032 kombinált terápiás ultrahang/TENS
 • Ultrahang frekvencia: 1.0MHz
 • Kezelőfej területe: 4.0cm²
 • Teljesítmény: 1.25W/cm2
 • Max. teljesítmény: 5.0 W
 • Ciklusidő:  L (30%), M (40%), H (50%)
 • Hullámforma: Pulzáló

Lágylézer kezelés

napjainkban a lágylézerek alkalmazását tartják talán a leghatékonyabbnak a gyulladásos mozgásszervi betegségek esetén (ilyen a sarkantyú is). A szövetekbe sugárzott fény (lézer) többféle kedvező hatást indít el. Bár van némi hőtermelő és keringést javító hatása is, azonban a gyógyító hatása sejtszinten alakul ki. A lézersugárzás hatására keletkező mikroáramok helyreállítják a beteg, gyulladt sejtek membránpotenciálját és ezzel a sejbeli folyamatokat, így az ATP (energiaforrás) termelést, a fehérjeszintézist katalizálják. Gyorsul a gyógyulás, a gyulladásos folyamat megszűnik. Olvasd el a lágylézer általános hatásairól, illetve a használatáról írt cikkeimet.

A lézer esetén is fontos a kezelési idő. Itt is érvényes, hogy a javasolt kezelési időt tartsd be. Sem a kevesebb, sem a több nem jó!

A lézerkezelés során egy adott energiamennyiséget kell beadni a fájó területre. Ez az energiamennyiség sarkantyú esetén 5-6 Joule, kezelési pontonként.

A B-Cure Sport készüléket például 5 percig kell a fájdalmas pontra tartani. Majd oldal irányból is ismételni ezt.

B-Cure lágylézer sarokfájdalom, sarkantyú, csontkinövés kezelési pontok

A Personal-Laser L400 készülék lényegesen nagyobb energiakibocsátású, de egyszerre kisebb területet kezel. A készüléket 10 másodpercenként át kell helyezni. A teljes fájdalmas terület minden pontjára kell, hogy kezelés jusson.

kezelés Personal-Laser L400 készülékkel

A sarok-talp fájdalom esetén a lágylézer kezelést másnaponta végezd, egészen a panaszok teljes megszűnéséit. Ehhez hosszú idő, akár 40 kezelés, azaz 2-3 hónap is szükséges lehet.

B-Cure Classic lágylézer

 • 1. lézer teljesítmény osztályB-Cure Laser Classic lágylézer készülék
 • 808 nanométeres lézersugár
 • PW (pulzáló) lézer
 • 250mW teljesítmény
 • 6 perc / 5 Joule

Personal Laser L400 lágylézer

 • 3. lézer teljesítmény osztálypersonal laser L400 lágylézer készülék 808nm lézer
 • 808 nanométeres lézersugár
 • CW (folyamatos) lézer
 • 400 mW teljesítmény
 • 12.5 mp / 5 Joule

Kombinált kezelés

a fizikoterápiás gyakorlatban általában több módszert alkalmaznak egyidejűleg. Leginkább a hűtés-melegítés, az ultrahang és a lágylézer kezelések, továbbá nyújtógyakorlatok kombinálását javaslom.

A sarkantyú azonban az összehangolt kezelés ellenére is igen makacs „tud lenni”. Mivel a járással mindig a gyógyulás ellen dolgozol, ezért a tünetek „elmulasztásához” kitartás, gyakran hónapokig tartó kezelés szükséges!

Vádli lazítása

Fit Stretch vádli nyújtó-lazítóTapogasd végig a vádlid. Ha az izmaid merevek, feszülnek, akkor nyújtásuk és lazításuk önmagában is megoldhatja a panaszaid. Amennyiben egész nap „talpalsz”, sokat jársz, állsz és estére a lábszárad „befeszül”, akkor szinte biztosan segít, enyhít a panaszaidon.

A MamboMax Fit Strech eszközt például kifejezetten a lábizmok lazítására és a boka mozgásainak javítására találták ki. Már néhány napos gyakorlatozás csökkentheti a feszülést.

Egy másik eszköz a vádli izmok lazítására a habhenger.

Habhenger (Foam-Roller)

hengerezés végrehajtása vádli izmokon

FoamRoller habhengert izomfájdalmak enyhítésére, izommerevség és izomcsomók oldására, nyújtásra, bemelegítésre, illetve izomregeneráció javítására lehet alkalmazni.

A habhenger legnagyobb haszna, hogy a gyógytorna és a masszázs számos előnyét biztosítja. Eközben a habhenger olcsóbb, mint egyetlen torna vagy masszázs, viszont évekig használható. Természetesen nem helyettesíti sem a tornát sem a masszázst. De annak, aki kevés kezelést tud kifizetni, nagyon megéri a habhengert választani és használni.

A hengerezés során az izmok megnyúlnak és fellazulnak. A habhenger kipréseli a vért az izmokból, miközben a helyére friss vér áramlik, amely létfontosságú tápanyagokat, például oxigént és glikogént hoz az izmokhoz, fasciákhoz, inakhoz. A habhenger “nyomását”, a masszázs erősségét szabályozhatod. Minél inkább ráhelyezed a testsúlyod, annál kisebb a nyomás is.

A jobb vérellátású és lazább izmok mozgáskor kevésbé fájnak. A fokozott vérkeringés kimossa a felhalmozódott salakanyagokat. Az izmok gyorsabban jutnak a szükséges tápanyagokhoz, ami jobb regenerálódást eredményez.

Ezt a habhengert ajánlom

Foam-roller, azaz habhenger

 • A vádli lazításához a 3 az 1-ben, a Hollow (üreges), a Spiky (tüskés) habhengert javaslom. A 3 az 1-ben készletben levő habhenger a legpuhább és legkíméletesebb.
 • A Hollow henger keményebb, míg az „ínyenceknek”, de mondhatnám úgy is, hogy „fakíroknak” a Spiky habhengert javaslom.
 • vásárláshoz kattints ide
blank
Szerző: Dr. Zátrok Zsolt

A Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem 1991-ben. Hosszú ideig kórházi orvosként dolgoztam, majd elhagytam a pályát és a legkorszerűbb orvosi berendezések használatát oktattam az orvosi teamek számára. 2012 óta kizárólag olyan eszközökkel foglalkozom, melyet a beteg általi, otthoni használatra terveztek. Blogomban ezekről az eszközökről írok, beleértve a biztonságos alkalmazás ismertetését is. Tapasztalataim alapján meggyőződéssel állíthatom, hogy hozzájárulhatnak az egészséged megőrzéséhez/helyreállításához.

36 Comments

 1. Fontos lenne tudni, hogy mekkora az anyajegy és hol helyezkedik el a sarkantyúhoz képest.
  Ha az anyajegy nem közvetlenül a sarkantyú felett van, akkor nincs teendő, hiszen nem is kell arrafelé kezelni. Ha az anyajegy pont a sarkantyú felett van, akkor a terapeuta észre fogja venni, és megteszi a szükséges intézkedéseket, ami alapvetően az, hogy nem kezel az anyajegy felett.
  Közvetlenül az anyajegy mellett kezelve nincs hatása az anyajegyre.
  Menjen el az első kezelésre és beszélje meg a terapeutával. Ha azt mondja, hogy túl nagy az anyajegy és nincs jó helyen, akkor nem fogja kezelni.

 2. A sarok talpi sarkantyúmra ultrahangos kezelést írt fel az ortopéd orvos. Ugyanezen a sarkam közepén van egy anyajegy, melynek levételét javasolták a Bőrklinikán, jelenleg időpontra várok a műtét elvégzéséhez, amelyre előreláthatóan 2024. februárban kerülhet sor.
  Kérdésem, hogy az anyajegyet érheti-e az ultrahang, nem befolyásolja az anyajegy szövetét negatívan a kezelés?
  A kezelést halasszam inkább az anyajegy műtét utánra, vagy elég, ha letakarják az anyajegyet és csak körülötte érintik a bőrhöz az ultrahang készüléket?

 3. A csontfelrakódás (sarkantyú) a sarokcsonton található, az inak tapadása alatt.
  Ahhoz, hogy „levéshető” legyen, le kell választani az inakat a csonton tapadásról, a felrakódást lecsípik, lecsiszolják, majd az inat visszarögzítik a helyére. Ez azonban a legkisebb terhelésre kiszakadhat, így 2-3 hétig kizárólag dupla mankóval lehet közlekedni, úgy, hogy az adott lábra véletlenül se terheljen rá. Még a zuhanyzóba belépés is kockázatos.
  Emiatt a nagy kockázat miatt sok sebész nem szereti, nem vállalja ezt a műtétet.
  A 2-3 hét után nagyon óvatosan lehet terhelni, de ez még mindig nem végleges. Az ín végleges erejének megszerzése 90-120 nap. Ennyi után alakul ki az a tapadás, ami végleges lesz.
  Ha homebase-ben dolgozik, számítógépen, akkor rögtön tud dolgozni vele. Ha ülőfoglalkozása van, de egy irodában, akkor 2-3 hétig biztosan nem tud bemenni. Ha fizikai, sok mozgással járó munkája van, akkor 6-8 hétre mindenképpen számítson (ameddig nem terhelheti érdemben).

 4. Azt szeretném megkérdezni, hogy általában egy sarkantyúműtét mennyi dőre vesz ki a munkából, tudom hogy ez egyénfüggő, de megközelítőleg mennyi a gyógyulási idő?
  Válaszát előre is köszönöm!
  János

 5. Látta a HBO-n a Csernobil című 5 részes sorozatot? Érdemes lenne megnéznie, hogy értse, mi történik akkor, ha radioaktív sugárzás éri az embert.
  Az orvosi sugárkezelés persze nem olyan, mint egy atomkatasztrófa, de a célja a sugárzásra érzékeny szövetek elroncsolása.
  Például a daganatsejtek érzékenyebbek, mint az egyéb szöveket. Így a daganat irányába adott sugárzás elpusztítja a daganatsejteket… azonban más, nem daganat sejtek is károsodhatnak.
  Maga a besugarazás nem fáj. A következményes sejtpusztulás és az onnan felszabaduló bomlástermékek azonban a kezelések után okozhatnak kellemetlenségeket.
  Lehetnek helyi problémák, mint bőrpír (olyan, mint a súlyos napégés), a bőr alatti szövetek „bekeményedése”, érzékennyé válása. A bőr sérülékeny.
  Az általános hatások „rosszabbak”, hányinger, hányás, rossz közérzet, szédülés, elesettség hosszabb ideig kínozhatja a kezelést kapót.
  Erre szokták mondani: „Valamit valamiért!”
  A daganat elpusztítása és az élet megmentése áll szemben a néhány hétig tartó kellemetlen panaszokkal.

 6. A cikkem arról szól, hogy mit tehet a sarkantyús fájdalom megszüntetése érdekében. Azaz nem kell várnia, hiszen már a röntgennel megállapították, mi a baja.
  Vannak olyan módok, amit otthon, nyugodtan ki lehet próbálni, el lehet kezdeni. Olvassa el figyelmesen a cikket, aminél kérdezett.

 7. Nekem a rtg az achilles in tapadásànál 5mm-es meszesedést,és kezdődő exostosist állapított meg a jobb làbamban.A félelmem,hogy csak 1 hónap múlva kaptam időpontot ortopédiàra.Ön szerint lehet ezzel addig vàrni kezelés nélkül?
  Nagyon köszönöm!
  Ilona

 8. Alighanem az úgynevezett Haglund-deformitástól szenved. Ebben a cikkben írtam róla.
  Konzultáljon lábsebésszel. Mivel statikai problémát okoz, így megfontolandó lehet a korrekció. De ezt boka-láb-Achilles specialista szakembernek kell eldöntenie.

 9. Kedves Doktor úr! Nekem gyerekkoromban alakult ki dudor mindkét sarkamon, jégkorcsolyázástól. Nincsenek gyulladásban, tehát nem fájnak, viszont lassan 15 éve törik fel a különböző cipők a sarkamat ezeken a pontokon, így rászoktam, hogy szinte mindig feszítem a lábfejemet, hogy kevésbé dörzsölődjön. Emiatt szépen lassan deformálódik az egész lábfejem, kialakult ganglion a nagylábujjamon, stb. Gondolkozom, hogy megműtessem a sarkaimat. Érdemes lenne? 26 éves vagyok. Köszönöm a válaszát előre is!

 10. Van egy közmondás: ne lőjünk ágyúval verébre. Ez úgy jön a kérdéséhez, hogy általában érdemes megfontolva, az egyszerűbbtől a komolyabbig haladni. Ha elolvassa az ultrahang készülékekkel kapcsolatos véleményeket, akkor feltűnhet, hogy egyes embereknél az ultrahang néhány kezeléssel csökkenti a sarkantyús fájdalmakat, mások pedig nem ilyen szerencsések. Ugyanezt láthatja a lézereknél is. Ez sem biztos, ahogy a lökéshullám kezelés vagy szteroid injekció sem. Mindenkinek más módszer vagy a módszerek kombinációja lesz a megfelelő. Előre nem lehet megmondani, hogy az Ön esetében melyik lesz a jó. Ezért érdemes az olcsóbb ultrahanggal kezdeni. Ha segít, akkor nem kell más. Ha nem segít, akkor kell további és drágább kezelőeszköz. Sarkantyú esetén a Personal Laser L400 jelentősen erősebb teljesítménye jobb.

 11. Kedves doktor úr? Sarokcsont kinövés otthoni kezelésére elégséges a HTech SonoStim 1032 készülék, vagy érdemesebb egy jóval drágább készülékre beruházni, mint a B-Cure Laser Pro vagy a Personal Laser L400? Köszönöm a választ.

 12. 🙂 Sajnos nem rendelkezek látnoki képességekkel. Ezer oka lehet. Leginkább az, hogy nem volt „igazi” kinövés, azaz nem csontfelrakódás volt, hanem más (pl. zsírcsomó). Ha csontkinövés lett volna, az „magától” nem tűnik el sem egy, sem 40 év alatt.

 13. Kedves Doktor Úr,
  Nekem gyerekkoromban jelent meg a kinövés a sarkamon, de mostanra sokkal kissebb lett. Régen nagyobb volt. Mitől lett kissebb? Most 43 éves vagyok.

 14. A bal sarkamon 8 mm-es sarokcsont
  kinövés van kb 2 hónapja kegyetlen
  fájdalmam van.Naponta több alka-
  lommal jegelem,járok lézer kezelés
  re de még rosszabb,már alig bírok
  menni.2 hónapja szedem az Aflamint
  3 db nagyadagos krémet(diclofenac
  flector,apranax dolo) használtam
  el,de semmi eredmény,mi tévő legyek?Válaszát köszönöm.

 15. Az említettek wellness eszközök. Nem valók orvosi kezelésre.

 16. VÉRKERINGÉSJAVÍTÓ RELAXÁCIÓS Lábmasszírozó, vagy shiatsu masszázs típus, vagy MasterPress Láb- és vádli masszírozó.Esetleg Sax Kft. Lökéshullám terápiás otthoni készülék? Valamelyik Ön szerint hatásos lenne talpi sarkantyú és achilles problémára?

 17. Melyik talp és vádli masszírozókra gondol pontosan? Lehet, hogy van közöttük, ami segíthet, de sok olyan is, ami nem. Pontosítson!

 18. Tisztelt szeretném kérdezni,hogy vannak ezek a talp és vádli maszírozók segítenek valamit? 2 éve szenvedek talpi csontkinövéssel és az achillessel is gond van. Már mindent próbáltam.

 19. A cikkben felsoroltam azokat az orvosilag elfogadott és a fizikoterápiában alkalmazott módszereket, melyeket otthon is lehet alkalmazni. Ha az ecetes vízben áztatás nem segít, akkor komolyabb módszereket kell megpróbálni.

 20. Tavaly 3 szteroid injekcióval ki bírtam novemberig..
  Jelenleg Skudexan élek, mert egy egésznapos járkálás után, bucira dagad a bokám, és rettenetesen fáj az egész talpam.
  Azt tanácsolták, hogy áztassam ecetes vízben a lábaim, majd sózsákot rugdossak, mintha betont akarnék törni a sarkammal..

  Már nem tudom mitévő legyek.

 21. Tisztelt Doktor Úr!

  Egy hete vásároltam egy Sonostim 922 készüléket. Ortopéd orvos szakvéleménye és az általa látott röntgenfelvétel alapján szerint pár mm-es alsó sarkantyúm van. Ön szerint a fent említett készülék kézikönyvében előírt erősséggel és időtartammal naponta/hetente hány kezelést ajánlott elvégezni. Továbbá kérdezném, hogy az ajánlott kiegészítő kezelésként javasolt ” sarok éjszakai hátrafeszített állapotú rögzítése 8 héten keresztül” milyen technikával , eszközzel kivitelezhető? Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!

 22. Sarkantyú esetén a Sonostim 922 készüléket 6-8-as intenzitással, 8-10 percig alkalmazza, naponta egyszer. A fájdalmas terület (sarok) felett, a fejet folyamatosan mozgatva kezeljen.
  A rögzítést ortopéd szakember javasolhatja, beleértve a rögzítő eszközt is. Ebben a kérdésben hozzá forduljon.

 23. Igen. A röntgenesek „nyelvén” a „meszes felrakódás” azt jelenti, hogy nem odavaló mész van a szalagok és a sarokcsont találkozásánál – ez a „sarkantyú”, ami csontkinövés-nek is neveznek.

 24. Tisztelt Doktor úr!
  Hetekkel ezelőtt kezdődött a sarokfájdalmam, mindkettőben egyforma intenzitással jelentkezett, időnként csillapodva. A mai röntgen szerint mindkét sarokcsont talpi és hátsó kontúrján kis meszes felrakódások láthatók. A jobb sarokcsontban 8 mm-es, jól körülhatárolt kondenz terület ábrázolódik.
  Ez jelenthet sarkantyút? Köszönöm válaszát!

 25. Sajnos végigjárta a lehetséges útvonalat.
  A tüneteit az okozhatja, hogy a műtét ellenére sem szűnt meg a gyulladás.Ezt kellene megszüntetni, azaz minden erre való módot próbáljon meg alkalmazni.
  Cserélje le a cipőti a sarkát jobban védőre. Tegyen talpbetétet, szilikon sarokemelőt a fájó pontok alá. Használjon melegterápiát, ultrahangot, lágylézert, mágnesterápiát. Ezek a módszerek rendszersen alkalmazva segítenek a gyulladás megszüntetésében.
  Ahogy sokszor írtam – mindezek ellenére is a sarkantyú egy makacs „ellenfél”, ami nehezen adja meg magát. De kitartással legyőzhető.

 26. T.Dr.Úr!Lassan egy éve kínlódok,a sarkaimmal,elég nagy sarokcsőrök vannak!Végig jártam a röntgen besugárzást,a lézer terápiát,kaptam szteroid injekciókat,végül rászántam magam egy szalag leválasztó,úgynevezett Steidler műtétre,de eddig semmi javulást nem tapasztalok!A bal lábam műtötték,nov.19-én,és sajnos még csak keveset tudok talpon lenni!El vagyok keseredve,szeretnék útmutatást kapni!Előre is köszönöm válaszát!

 27. A kinövést biztosan nem tünteti el.
  A gyulladást és a fájdalmat az esetek 65-75%-ban megszünteti.
  A probléma, hogy a kinövés a helyén marad, így időről-időre ismét beindítja majd a gyulladást és a fájdalom visszatérhet. Ha szerencsés, akkor évekig tart a „szünet”. Van akiknél meg gyakrabban és egyre erősebben.

 28. Sajnos nekem csontkinövésem van -sarkantyúm-.A röntgen 2mm-es nagyságút mutatott ki.
  Kaptam beutalót röntgensugárkezelésre.
  El fogja tüntetni a kinövést és a fájdalmamat?Véglegesen?

 29. Amikor már kimutatható csontsarkantyú van, akkor sajnos elkésett a hagyományos kezelésekkel. Nincs olyan gyógyszer, sem fizikoterápiás módszer, ami a csontkinövést „eltünteti”. Ráadásul ez egy „öngerjesztő” állapot. A csontra felrakódott “csőr” minden lépésnél “piszkálja” a felette levő inat, szalagot, így az újra és újra be fog gyulladni. Az ultrahang és lágylézer a panaszait egy időre megszüntetheti, de nagy valószínűséggel vissza fog térni…
  Olyan ez, mint amikor egy tüske kiszúrja a kerékpárgumit. Ha a tüskét nem húzza ki, akkor hiába pumpálja fel újra és újra a gumit, az mindig leereszt. Azaz ki kell húzni a tüskét, a lyukat befoltozni vagy a belsőt kicserélni és ezután már nem fog leereszteni.
  A sarkantyú esetére érvényesítve a biciklis hasonlatot: A sarokcsontkinövés fájdalmát és a gyulladást az ultrahang, lágylézer (kórházban besugarazás és lökéshullám) egy ideig megszünteti, de mivel a felesleges csont továbbra is ott marad, a panaszok kiújulása szinte biztos (nagy szerencse kell, hogy teljesen megszűnjenek és vissza se térjenek a panaszok). A végleges megoldás a kinövés műtéti eltávolításától várható.

 30. Jobb sarkamban 7mm-es, a balban 2mm-es sarkantyú van. Az iránt érdeklődnék, h a nagyobbik műtéti beavatkozás nélkül gyógyítható-e?
  Előre is köszönöm a választ.

 31. a bütyök szintén csontdeformitás, mint a kinövés. Az átlala okozott panaszokat hasonló módon lehet mérsékelni, de a bütyök (ahogy a contsarkantyú sem) múlik el ezek hatására. Eltávolítani csak sebészeti úton lehetséges – de a tünetek megszüntetésével el lehet odázni, ritkán elkerülni a műtétet.

 32. Nekem nem sarkantyúm, hanem bütyköm van régóta és egyre fájdalmasabb. Hasonló kezelési módszerekkel lehetne gyógyítani?

 33. A kezdeti fokozatosság azért szükséges, hogy kiderüljön, nem túlérzékeny-e az energiára. Ha egyből 8 perces kezeléssel kezd, az a fájdalom fokozódást okozhatja (pedig pont a csökkentés lenne a cél). Ezért érdemes 2-3 perc/ kezelési pont kezeléssel kezdeni. Sarok esetén 4-5 ponton kell tartani a lézert. Azaz az első kezelés 10-15 percet vesz igénybe összesen. A következő kezelés (néhány óra múlva) során emeljen fél-1 percet pontonként. Naponta 3-4x kezeljen.

 34. Egy éve fennálló sarokcsont gyulladásom van,ami eszerint krónikusnak minősül.A kérdésem a következő lenne, van egy B-Cure Laser készülékem, hogyan kezdjem az első kezelést?A leirtak szerint 1.5 perccel kell kezdeni és kezelésenként fél perccel növelni. A következő 2 perc és így tovább, mennyi idő teljen el a kezelések között? Ha jól számolom ez több lesz mint 2-4 kezelés.Ez nem probléma? A továbbiakban naponta 2-4 kezeléssel folytassam 6-8 perccel kezelési pontonként? Várom válaszát! Köszönettel Márti

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük