Sarkantyú (sarokcsont kinövés) kezelése - Dr. Zátrok Zsolt blog

Sarkantyú (sarokcsont kinövés) kezelése

A sarkantyú a sarokcsonton megjelenő csontfelrakódást (kinövést) jelent. Ott fordul elő, ahol a szalagok, inak a sarokcsonthoz tapadnak. Hátul az Achilles-ín, a sarok talpi részén a talpboltozatot tartó szalagok tapadnak. A csontfelrakódást krónikus gyulladás váltja ki. A hátsó sarkantyú gyakori a rendszeresen nagyobb távokat futóknál, míg a talpi változat bárkinél megjelenhet. A sarkantyú által okozott fájdalom igen kellemetlen, hosszú ideig tart és nehezen múlik el. Nézzük át azokat a módszereket, melyek segítik a gyógyulásod.

A sarkantyú kialakulása

A sarokcsonti csontkinövések ott alakulnak ki, ahol a csont és a rajta tapadó izmok közel vannak egymáshoz, dörzsölődnek. Ha ezeket a pontokat rendszeresen ismétlődően nyomásnak teszed ki (ilyen például megnövekedett testsúlyod, hosszabb távokat futsz, illetve sarokpárna nélküli, a boltozatot nem támasztó cipőben jársz kemény talajon, stb.), akkor a fokozott igénybevétel miatt a tapadási pontok környéke túlterhelődik és gyulladás keletkezik.

A járás során -minden egyes lépésnél- az Achilles és a talpi szalagok is mozognak, azaz a járás akadályozza a gyulladás gyógyulását.

A gyógyulást segítené a teljes nyugalomba helyezés (begipszelés). Ezt a hetekig szükséges mozgásképtelenséget azonban kevesek tudják vállalni, hiszen nem szakadhatnak ki ennyi időre a munkából. Ha viszont a gyulladás ellenére járkálnod kell, akkor hosszú ideig tartó, kínzó tünetekkel kell együtt élnek, ami megkeseríti a mindennapjaid.

A gyulladást mielőbb meg kellene szüntetni, mert ha tartósan megmarad, akkor idővel a gyulladásos “izzadmány” megkeményedik. Ez a “nem odavaló csont” tovább rontja a helyzetet, egyre erősebbé teszi a tüneteket is – ha kialakul a csontsarkantyú, akkor a kezelés is sokkal-sokkal nehezebb és bármikor kiújulhatnak a panaszaid.

talpi sarkantyú, sarokcsont kinövés a röntgen képen

A sarkantyú diagnosztikája

A sarkantyú diagnózisa általában nem túl bonyolult. A tünetek jellemzők: rálépéskor -különösen a reggeli első néhány lépéskor) erős szúró fájdalom a talp vagy sarok egy pontján. Ezért általában elegendő a fizikai vizsgálat.

Szokásos, hogy röntgen felvételt készítenek, hogy meggyőződjenek a csontkinövés meglétéről. A fenti képen jól láthatod a sarokcsont talpi részén levő jelentős csontcsőrt. Ha az első tünetek után orvoshoz kerülsz, akkor lehet, hogy a felvételen még nincs csontfelrakódás. Ez a jobb helyzet, mert könnyebb megszüntetni, mintha csontsarkantyú is lenne. A csőrképződés szerencsére lassan alakul ki, általában huzamosabb ideje fennálló fájdalmas gyulladás után keletkezik.

A sarkantyú kezelése két részre osztható

Orvosi kezelések

során elsősorban nem-szteroid és szteroid gyulladáscsökkentőket adnak helyileg, kenőcsben vagy közvetlenül a gyulladt területbe adott injekció formájában.

A sarokcsont röntgenbesugárzása gyakran alkalmazott módszer, bár nincsenek meggyőző adatok a kedvező hatásra vonatkozóan. Annyi biztos, a radioaktív sugárzásból minél kevesebbet érdemes kapnod.

A lökéshullám kezelés igen hatékony fizikoterápiás módszer, azonban a rendelői néhány kezelés ritkán szünteti meg teljesen a sarkantyús panaszokat. Otthoni lökésterápiás készülékek pedig még nincsenek.

A tünetek tartós fennállása esetén többféle műtéti megoldás is lehetséges, mely során az inakat (fasciát) leválasztják a csontról és “levésik” a csont-többletet, majd visszarögzítik a szalagokat. Az inak “visszatapadása” hosszú folyamat, így hetekig semmilyen terhelést nem kaphat az érintett végtag.

Otthoni fizikoterápiás kezelések

Többféle módszert alkalmazhatsz, melyek egyenként is hatásosak, azonban kombináltan vezetnek a legjobb eredményre. Olyan ez, mint a kanál, villa és kés. Külön-külön mindegyik másra való, de együtt segítik leginkább az étkezést.

A sarok párnázása egyszerű talp vagy sarokbetéttel enyhíti a járás közbeni panaszaid és elosztja a gyulladt területre gyakorolt nyomást is.

Éjszakai rögzítés

a boka visszafeszített helyzetben történő éjszakai rögzítése 8 hétre gyakran alkalmazott módszer. Viszont ez számodra meglehetősen kényelmetlen, akadályozza az alvást. Az első napokban a fájdalmak gyors csökkenését biztosítja.

Hideg-meleg terápia

a váltakozó hűtés és melegítés serkenti a vérkeringést és ezzel a gyulladáscsökkentő, gyógyulási folyamatokat. A speciálisan a láb kezelésére kifejlesztett Thermedic Láb készülékkel enyhe tünetek esetén érdemes próbát tenned.

Ultrahang kezelés

az ultrahang egy mechanikus energia, mely a szövetekben elnyelődve serkenti a vérkeringést és ezzel gyorsítja a gyógyulási folyamatokat. Az otthoni használatra kapható 1Mhz-es terápiás ultrahang készülékeket, mint pl. a MediSound Pro II naponta egyszer kell használni. Sarkantyú esetén a sarok környéki tenyérnyi területre közepes intenzitású ultrahang sugárral, 8-10 perces kezelés szükséges. Figyelem! A több nem jó, azaz akkor se kezelj egyszerre fél óráig, ha nagyon ráészt! A biostimulációhoz, azaz a gyógyulást segítő folyamatok beindításához egy adott energiamennyiségre van szükség. A túl rövid kezelés kevés, a túl sok szintén. Olyan mint a napégés. Ha túl sokat vagy kint a napon, akkor megég a bőröd. Az adagolás szabályairól tájékozódhatsz korábbi cikkemből.

Lágylézer kezelés

napjainkban a lágylézerek alkalmazását tartják talán a leghatékonyabbnak a gyulladásos mozgásszervi betegségek esetén (ilyen a sarkantyú is). A szövetekbe sugárzott fény (lézer) többféle kedvező hatást indít el. Bár van némi hőtermelő és keringést javítő hatása is, azonban a gyógyító hatása sejtszinten alakul ki. A lézersugárzás hatására keletkező mikroáramok helyreállítják a beteg, gyulladt sejtek membránpotenciálját és ezzel a sejbeli folyamatokat, így az ATP (energiaforrás) termelést, a fehérjeszintézist katalizálják. Gyorsul a gyógyulás, a gyulladásos folyamat megszűnik. Olvasd el a lágylézer általános hatásairól, illetve a használatáról írt cikkeimet.

A lézer esetén is fontos a kezelési idő. Itt is érvényes, hogy a javasolt kezelési időt tartsd be. Sem a kevesebb, sem a több nem jó!

A lézerkezelés során egy adott energiamennyiséget kell beadni a fájó területre. Ez az energiamennyiség sarkantyú esetén 5-6 Joule, kezelési pontonként.

A B-Cure Sport készüléket például 8 percig kell a fájdalmas pontra tartani. Majd oldal irányból is ismételni ezt.

B-Cure lágylézer csontkinövés kezelési pontok

Sarkantyú, Achilles-ín gyulladás, talpi bőnye gyulladás kezelése B-Cure lágylézerrel.

A Personal-Laser L400 készülék lényegesen nagyobb energiakibocsátású, de egyszerre kisebb területet kezel. A készüléket 10 másodpercenként át kell helyezni. A teljes fájdalmas terület minden pontjára kell, hogy kezelés jusson.

kezelés Personal-Laser L400 készülékkel

A sarok-talp fájdalom esetén a lágylézer kezelést másnaponta végezd, egészen a panaszok teljes megszűnéséit. Ehhez hosszú idő, akár 40 kezelés, azaz 2-3 hónap is szükséges lehet.

blank

Kombinált kezelés

a fizikoterápiás gyakorlatban általában több módszert alkalmaznak egyidejűleg. Leginkább a hűtés-melegítés, az ultrahang és a lágylézer kezelések, továbbá nyújtógyakorlatok kombinálását javaslom.

A sarkantyú azonban az összehangolt kezelés ellenére is igen makacs “tud lenni”. Mivel a járással mindig a gyógyulás ellen dolgozol, ezért a tünetek “elmulasztásához” kitartás, gyakran hónapokig tartó kezelés szükséges!

HOZZÁSZÓLÁSOK

Wordpress (20)
 • comment-avatar

  Az említettek wellness eszközök. Nem valók orvosi kezelésre.

 • comment-avatar
  Golenyák Mónika 4 hónap

  VÉRKERINGÉSJAVÍTÓ RELAXÁCIÓS Lábmasszírozó, vagy shiatsu masszázs típus, vagy MasterPress Láb- és vádli masszírozó.Esetleg Sax Kft. Lökéshullám terápiás otthoni készülék? Valamelyik Ön szerint hatásos lenne talpi sarkantyú és achilles problémára?

 • comment-avatar

  Melyik talp és vádli masszírozókra gondol pontosan? Lehet, hogy van közöttük, ami segíthet, de sok olyan is, ami nem. Pontosítson!

 • comment-avatar
  Golenyák Mónika 4 hónap

  Tisztelt szeretném kérdezni,hogy vannak ezek a talp és vádli maszírozók segítenek valamit? 2 éve szenvedek talpi csontkinövéssel és az achillessel is gond van. Már mindent próbáltam.

 • comment-avatar

  A cikkben felsoroltam azokat az orvosilag elfogadott és a fizikoterápiában alkalmazott módszereket, melyeket otthon is lehet alkalmazni. Ha az ecetes vízben áztatás nem segít, akkor komolyabb módszereket kell megpróbálni.

 • comment-avatar
  M. Judit 4 hónap

  Tavaly 3 szteroid injekcióval ki bírtam novemberig..
  Jelenleg Skudexan élek, mert egy egésznapos járkálás után, bucira dagad a bokám, és rettenetesen fáj az egész talpam.
  Azt tanácsolták, hogy áztassam ecetes vízben a lábaim, majd sózsákot rugdossak, mintha betont akarnék törni a sarkammal..

  Már nem tudom mitévő legyek.

 • comment-avatar
  Szekeres Tibor 1 év

  Tisztelt Doktor Úr!

  Egy hete vásároltam egy Sonostim 922 készüléket. Ortopéd orvos szakvéleménye és az általa látott röntgenfelvétel alapján szerint pár mm-es alsó sarkantyúm van. Ön szerint a fent említett készülék kézikönyvében előírt erősséggel és időtartammal naponta/hetente hány kezelést ajánlott elvégezni. Továbbá kérdezném, hogy az ajánlott kiegészítő kezelésként javasolt ” sarok éjszakai hátrafeszített állapotú rögzítése 8 héten keresztül” milyen technikával , eszközzel kivitelezhető? Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!

 • comment-avatar

  Sarkantyú esetén a Sonostim 922 készüléket 6-8-as intenzitással, 8-10 percig alkalmazza, naponta egyszer. A fájdalmas terület (sarok) felett, a fejet folyamatosan mozgatva kezeljen.
  A rögzítést ortopéd szakember javasolhatja, beleértve a rögzítő eszközt is. Ebben a kérdésben hozzá forduljon.

 • comment-avatar

  Igen. A röntgenesek “nyelvén” a “meszes felrakódás” azt jelenti, hogy nem odavaló mész van a szalagok és a sarokcsont találkozásánál – ez a “sarkantyú”, ami csontkinövés-nek is neveznek.

 • comment-avatar
  Babi 52 1 év

  Tisztelt Doktor úr!
  Hetekkel ezelőtt kezdődött a sarokfájdalmam, mindkettőben egyforma intenzitással jelentkezett, időnként csillapodva. A mai röntgen szerint mindkét sarokcsont talpi és hátsó kontúrján kis meszes felrakódások láthatók. A jobb sarokcsontban 8 mm-es, jól körülhatárolt kondenz terület ábrázolódik.
  Ez jelenthet sarkantyút? Köszönöm válaszát!

 • comment-avatar

  Sajnos végigjárta a lehetséges útvonalat.
  A tüneteit az okozhatja, hogy a műtét ellenére sem szűnt meg a gyulladás.Ezt kellene megszüntetni, azaz minden erre való módot próbáljon meg alkalmazni.
  Cserélje le a cipőti a sarkát jobban védőre. Tegyen talpbetétet, szilikon sarokemelőt a fájó pontok alá. Használjon melegterápiát, ultrahangot, lágylézert, mágnesterápiát. Ezek a módszerek rendszersen alkalmazva segítenek a gyulladás megszüntetésében.
  Ahogy sokszor írtam – mindezek ellenére is a sarkantyú egy makacs “ellenfél”, ami nehezen adja meg magát. De kitartással legyőzhető.

 • comment-avatar
  Váczi Jánosné 1 év

  T.Dr.Úr!Lassan egy éve kínlódok,a sarkaimmal,elég nagy sarokcsőrök vannak!Végig jártam a röntgen besugárzást,a lézer terápiát,kaptam szteroid injekciókat,végül rászántam magam egy szalag leválasztó,úgynevezett Steidler műtétre,de eddig semmi javulást nem tapasztalok!A bal lábam műtötték,nov.19-én,és sajnos még csak keveset tudok talpon lenni!El vagyok keseredve,szeretnék útmutatást kapni!Előre is köszönöm válaszát!

 • comment-avatar

  A kinövést biztosan nem tünteti el.
  A gyulladást és a fájdalmat az esetek 65-75%-ban megszünteti.
  A probléma, hogy a kinövés a helyén marad, így időről-időre ismét beindítja majd a gyulladást és a fájdalom visszatérhet. Ha szerencsés, akkor évekig tart a “szünet”. Van akiknél meg gyakrabban és egyre erősebben.

 • comment-avatar
  Mária 1 év

  Sajnos nekem csontkinövésem van -sarkantyúm-.A röntgen 2mm-es nagyságút mutatott ki.
  Kaptam beutalót röntgensugárkezelésre.
  El fogja tüntetni a kinövést és a fájdalmamat?Véglegesen?

 • comment-avatar

  Amikor már kimutatható csontsarkantyú van, akkor sajnos elkésett a hagyományos kezelésekkel. Nincs olyan gyógyszer, sem fizikoterápiás módszer, ami a csontkinövést “eltünteti”. Ráadásul ez egy “öngerjesztő” állapot. A csontra felrakódott “csőr” minden lépésnél “piszkálja” a felette levő inat, szalagot, így az újra és újra be fog gyulladni. Az ultrahang és lágylézer a panaszait egy időre megszüntetheti, de nagy valószínűséggel vissza fog térni…
  Olyan ez, mint amikor egy tüske kiszúrja a kerékpárgumit. Ha a tüskét nem húzza ki, akkor hiába pumpálja fel újra és újra a gumit, az mindig leereszt. Azaz ki kell húzni a tüskét, a lyukat befoltozni vagy a belsőt kicserélni és ezután már nem fog leereszteni.
  A sarkantyú esetére érvényesítve a biciklis hasonlatot: A sarokcsontkinövés fájdalmát és a gyulladást az ultrahang, lágylézer (kórházban besugarazás és lökéshullám) egy ideig megszünteti, de mivel a felesleges csont továbbra is ott marad, a panaszok kiújulása szinte biztos (nagy szerencse kell, hogy teljesen megszűnjenek és vissza se térjenek a panaszok). A végleges megoldás a kinövés műtéti eltávolításától várható.

 • comment-avatar
  M. Judit 1 év

  Jobb sarkamban 7mm-es, a balban 2mm-es sarkantyú van. Az iránt érdeklődnék, h a nagyobbik műtéti beavatkozás nélkül gyógyítható-e?
  Előre is köszönöm a választ.

 • comment-avatar
  Dr. Zátrok Zsolt 2 év

  a bütyök szintén csontdeformitás, mint a kinövés. Az átlala okozott panaszokat hasonló módon lehet mérsékelni, de a bütyök (ahogy a contsarkantyú sem) múlik el ezek hatására. Eltávolítani csak sebészeti úton lehetséges – de a tünetek megszüntetésével el lehet odázni, ritkán elkerülni a műtétet.

 • comment-avatar
  Magasdi Jolán 2 év

  Nekem nem sarkantyúm, hanem bütyköm van régóta és egyre fájdalmasabb. Hasonló kezelési módszerekkel lehetne gyógyítani?

 • comment-avatar
  Dr. Zátrok Zsolt 2 év

  A kezdeti fokozatosság azért szükséges, hogy kiderüljön, nem túlérzékeny-e az energiára. Ha egyből 8 perces kezeléssel kezd, az a fájdalom fokozódást okozhatja (pedig pont a csökkentés lenne a cél). Ezért érdemes 2-3 perc/ kezelési pont kezeléssel kezdeni. Sarok esetén 4-5 ponton kell tartani a lézert. Azaz az első kezelés 10-15 percet vesz igénybe összesen. A következő kezelés (néhány óra múlva) során emeljen fél-1 percet pontonként. Naponta 3-4x kezeljen.

 • comment-avatar
  Márti 2 év

  Egy éve fennálló sarokcsont gyulladásom van,ami eszerint krónikusnak minősül.A kérdésem a következő lenne, van egy B-Cure Laser készülékem, hogyan kezdjem az első kezelést?A leirtak szerint 1.5 perccel kell kezdeni és kezelésenként fél perccel növelni. A következő 2 perc és így tovább, mennyi idő teljen el a kezelések között? Ha jól számolom ez több lesz mint 2-4 kezelés.Ez nem probléma? A továbbiakban naponta 2-4 kezeléssel folytassam 6-8 perccel kezelési pontonként? Várom válaszát! Köszönettel Márti