Egy panasz kezelésére az orvos általában többféle kezelést is javasolhat. Ez különböző módszereket foglalhat magában. Például gyógyszeres kezelés, fizioterápiás kezelések, esetleg műtét, valamint diétás tanácsok és testedzés irányítás. Ezek mindegyike más-más hatással lesz a testedre és a gyógyulásodra. Egyik erősebben, mások enyhébben hat. A multimodalitásos kezelést azért kapod, hogy a különböző módszerek egymást erősítő hatását érvényesítsék és ezzel gyorsabb gyógyulást érjenek el. 

Nincs „kaptafa”

Azt már biztosan tudod, hogy ahány ember, annyi különböző eset. Még az egypetéjű ikrek között is vannak különbségek. Ezen felül mindenki másképp él, mást eszik, eltérő mennyiségű mozgást végez, stb. Mivel mindenki különbözik, így betegségeik kezelésében sincs egyetlen “kaptafa”. Jelenleg nem létezik egyetlen olyan orvosi módszer sem, ami minden érintett beteg számára azonos hatású, és teljes mértékű gyógyulást eredményez.

Ezért aztán mindenki egyedi, eltérő kezelést igényel. Azt, hogy egy adott egyén számára melyik kezelés lesz a legjobb, nem lehet előre megmondani. Például ugyanolyannak tűnő panasszal érkező két beteg eltérően reagál ugyanarra a gyógyszerre vagy kezelésre. Az egyik már az első után megkönnyebbül, a másik meg ellenkezőleg, rosszabbodik.

Multimodalitásos kezelés – együtt hatékonyabb

Napjainkban az egyes betegségek kezelése döntően multimodalitásos módon történik. Ez egyszerűen azt jelenti, hogy a panaszaid kezelésére nem egyetlen módszert javasolnak, hanem többfélét, egyidejűleg alkalmazva. A jól „összeválogatott” kezelések egymás kedvező hatásait erősítik és gyorsítják a gyógyulást.

Gyakran említem példaként a barkácsolást. Ha egy madárodút akarsz készíteni, de csak egy kalapácsod van, akkor soha nem lesz készen. Hiszen szükséged van fűrészre, hogy a deszkákat méretre vágd. Fúróra, hogy az odúnyílást elkészítsd. Kalapácsra és szegekre, hogy a falapokat egymáshoz rögzítsd. Egy kampóra, hogy fel tudd akasztani egy ágra. Ezek segítségével már összeállíthatod az odút. Azonban….. megvan bár minden szerszámod, de rosszul alkalmazod -a kalapáccsal vágni, a fűrésszel kalapálni akarsz- akkor az eredmény sem lesz jó.
A hangsúly a megfelelő módon és sorrendben alkalmazott szerszámokon van! Csak így készülhet el az odú.

A betegségkezelés is ilyen. Az orvoslás lényege, hogy a panaszok, tünetek, társbetegségek és vizsgálati adatok ismeretében a kezelő „szerszámokat”, módszereket optimális módon állítsa össze, „megfelelően keverje” az kezeléseket.

Mivel nem látható előre, hogy Te pontosan hogyan fogsz erre reagálni, így benne van a tévedés lehetősége! Nem biztos tehát, hogy a számodra legoptimálisabb kombinációval kezdődik a kezelésed. Egy megkezdett kezelés után az ellenőrzés nagy fontosságú. A tapasztalatok alapján az orvos egyes módszerek cseréjét vagy az adagolás változtatását indítványozhatja.

Így néhány „lépésben” megtalálható a számodra legoptimálisabb kezelési „csomag”.

Minden egyes állapotra többféle módszer alkalmazható. Eltérhet, hogy mi az elsőként alkalmazandó és az is, hogy melyek alkalmazhatók együtt.

Ezernyi kombinációs lehetőség

A kezelésben irányítás orvosi feladat, de Neked is jelentős szereped van benne. Vannak feladataid, nemcsak annyi, hogy a fotelben ülve bekapod a tablettákat. A diétára és testmozgásra vonatkozó javaslatokat csak Te tudod végrehajtani. Ha csak a tablettákra és orvosi kezelésekre hagyatkozol, és „nem teszed hozzá” a magad részét a kezeléshez, akkor a siker esélye is kisebb.

A multimodalitásos kezelés sikere attól függ, hogy a rád vonatkozó részeket végrehajtod-e. A saját érdekedben…

Példa a multimodalitásos kezelésre

Ha egész nap a monitor előtt görnyedsz, akkor a nap végére a nyakad-hátad is égni, fájni kezd.

Ha fájdalomcsillapító tablettát kapsz be, annak pillanatnyi hatása lehet, de holnap ismét fájni fog. Hiszen a tüneti kezelés nem szünteti meg a fájdalmat kiváltó okot.

A panaszaid oka az egész napi rossz tartás, a hátad nem megfelelően támasztó szék, a túl alacsonyan levő monitor – így hosszasan görnyedt kényszertartásban ülsz. A nyak, váll és felső hátizmaid ezért folyamatosan feszülnek, eközben a mellizmaid elmerevednek. Így a nyakad előregörbül, a hátad púpossá válik, a vállaid előreesnek. Az izmaidban feszítő fájdalmat érzel.

Abban biztos lehetsz, hogy a fájdalomcsillapítóktól nem sokat várhatsz. A multimodalitásos megközelítés szerint többféle dolgot kell tenni, hogy a panaszaid véglegesen megszűnjenek.

 1. Cseréld ki a széket olyanra, ami megtámasztja a hátad.
 2. A monitort emeld feljebb – szemmagasságban legyen a monitor közepe
 3. Óránként tarts 2-3 perc szünetet és mozgasd át a mellizmokat, hátizmokat néhány tornagyakorlattal
 4. Időnként menj masszőrhöz, a masszázs gyorsítja a panaszok megszűnését.
 5. Használj terápiás ultrahangot a merev izmok lazítására
 6. Izomstimulációval gyorsíthatod az izomerő visszanyerést
 7. Napi rendszerességgel végezz testmozgást, erősítsd a nyaki, hát és mellizmaid.

Ha nem csinálod, akkor a panaszaid állandósulnak és minden nap kínoznak. Ha egyszerre alkalmazod ezeket, akkor a kedvező hatások összeadódnak és együttesen gyors – és tartós- javulást eredményeznek.

Szerző: Dr. Zátrok Zsolt

A Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem 1991-ben. Hosszú ideig kórházi orvosként dolgoztam, majd elhagytam a pályát és a legkorszerűbb orvosi berendezések használatát oktattam az orvosi teamek számára. 2012 óta kizárólag olyan eszközökkel foglalkozom, melyet a beteg általi, otthoni használatra terveztek. Blogomban ezekről az eszközökről írok, beleértve a biztonságos alkalmazás ismertetését is. Tapasztalataim alapján meggyőződéssel állíthatom, hogy hozzájárulhatnak az egészséged megőrzéséhez/helyreállításához.

2 Comments

 1. Az ultrahangos kavitáció nem alkalmas elhízás kezelésére. Arra való, hogy a diétára és testedzésre nem reagáló makacs zsírpárnáktól megszabaduljon az ember.
  Bontja-e a zsírt az ultrahang?
  Melyik ultrahangnak van kavitációs hatása?
  Az említett készülék olyan frekvenciát használ, mely alkalmas kavitációs kezelésre. Próbálja ki, de figyeljen arra, hogy nem kezelhet korlátlanul.
  Blogomban használja a keresőt: ultrahang, kavitáció kifejezésekre keressen. Van több cikkben is szó erről.

 2. a zsírleszívás soha nem jöhetne szóba nálam, de az érdekelne, hogy mi a véleménye a kavitációs zsírbontásról (Forever Slim Pro). Elég kíméletesnek tűnik, és jóvátehetetlenül rosszat talán nem lehet tenni vele…

  Kíváncsian várom az ezzel kapcsolatos tanácsait, észrevételeit, ha esetleg írt erről a lehetőségről, akkor egy linket 🙂

  Köszönöm, üdvözlettel
  Éva

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük