A technológia térnyerésével olyan -korábban nem látott- egészségügyi problémák is megjelennek, melyek alaposan megkeseríthetik a mindennapjaidat. Egyre többet tűnik fel a fiatalok között mostanában a jellegzetesen görbülő hát. Az állapot már nevet is kapott „tech-back”. Az angolt beszélők tudják, hogy ez mennyire frappáns elnevezés, magyarul talán az programozó-hát vagy adminisztrátor-hát kifejezések lehetnek a megfelelők. A jelenséget a rossz munkahelyi testtartás, az állandó számítógépezés és a mobiltelefon nyomkodása okozza, az általa okozott panaszok nagyon kellemetlenek lehetnek.

Tech-back tünetei

tech-back, adminisztrátor hátA fejlett világban napjainkban az orvoshoz fordulás egyik leggyakoribb oka a kínzó nyak és hátfájás.

Kezdetben csak a nyak és válltáj feszülése jelentkezik. Többnyire reggel nincs vagy enyhe, a nap közben azonban fokozatosan erősödik és estére a legkellemetlenebb. Idővel a fájdalom nem szűnik, állandósul.

A gerinc nyaki és háti szakaszának természetes görbülete lassan megváltozik, eldeformálódik és kialakul a jellegzetes „banyapúp”.

A tech-back okai

A gerinc eldeformálódása persze nem egy pillanat műve, idő kell hozzá.

Oka a modern életmód. Egész nap képernyő előtt gubasztasz, folyamatosan mobilozol. A tartásod messze van a természetestől. Testmozgást nem végzel (a lakásból az iskoláig-munkahelyig az nem mozgás).

A tested egyensúlyra törekszik és a működését ahhoz igazítja, amit teszel. Ha csak ülsz naphosszat, úgy érzi: „nézd má’! Ez nem használja az izmait! Ha nem kell neki, akkor minek tartsam fenn???” És neki is áll lebontani, megkisebbíteni.

Ha valamit nem használsz rendszeresen, azt a test „kiveszi a fókuszból”. Ha az izmaid nem használod, akkor a test nem fordít energiát az izomépítésre és fenntartásra.

A facebook-hát kialakulásához tehát az izmok gyengülése és az állandó képernyőt figyelő tartás vezet.

A nyakizmok, a trapézizom és a hát felső szakaszának izmai meggyengülnek. Velük szemben, a mellkasi oldalon az izmok merevebbé válnak.

A merev izmok a fejet és a vállakat előre és le húzzák – a gyenge nyak és hátizmok nem tudnak ellentartani. A feszülő fájdalmaidért elsősorban a nyaki izmok túlfeszülése felelős.

Ha nem változtatsz, akkor néhány hónap alatt a nyaki gerincgörbületed kiegyenesedik, a háti fokozódik és jellegzetes banyapúpod jelenik meg.

Mit tehetsz ellene?

Az első és legfontosabb: mozogj többet!

Ez napi rendszeres testmozgást jelent. Lehetőleg 40-50 percet vagy többet fordíts a tested egészségének megtartására vagy visszaállítására.

A megelőzés legjobb módszerei a különféle tornaformák. Lehet jóga, saját testsúlyos gyakorlatok, de akár konditermi átmozgatás. Emellett ne hanyagold a szívedet sem. Ha teheted menj gyalog, ne használj tömegközlekedést. Lift helyett a lépcsőn menj fel. Legalább sétálj egy jót rendszeresen vagy fuss, kerékpározz.

A testmozgás hatására a tested azt érzi: „nézd má’! Ez használja a testét! Meg kell erősítenem az izmait!”.

A mozgás és torna hatására a mellizmok merevsége csökken, a hátizmaid megerősödnek és helyére húzzák a vállaid. A gerinced visszanyeri a természetes görbületét és a panaszaid semmivé foszlanak.

Ehhez persze idő és rendszeres testmozgás kell. Attól, hogy egyszer csinálsz 5 fekvőtámaszt semmi javulást nem várhatsz.

Mikor kell izomstimulátort igénybe venned?

előrebukó fej okai facebook hát szindrómában

Ha a testedzést túl sokáig hanyagoltad és a panaszaid erősek, akkor a hirtelen megkezdett testmozgás még erősíteni is fogja a fájdalmakat.

Ha idáig juttattad magad, akkor néhány hétig használj izomstimulátort. Ez semmiképpen nem rontja a panaszaid, az izmaid erősítésére azonban nagyon hatékony!

Elöl és hátul eltérő kezelésre van szükség! A mellizmokon merevséget oldó, a nyak, trapéz és felső hátizmokon izomerősítő stimulációt kell végezni.

Már a harmadik héten fogod érezni a kedvező hatást és 2-3 hónap múlva elérheted azt a szintet, hogy fájdalom és veszélymentesen kezdhetsz tornázni.

Aztán ennek kell átvennie a szerepet a készüléktől.

Ha a készüléket nem használod, az izmaid erejét edzéssel sem javítod, akkor mitől is várnád a változást? Tablettáktól? Nos…ha szedsz párat, akkor lesz változás, mert hamarosan gyógyszermellékhatások is kínozni fognak. De mivel egyetlen gyógyszer sem erősíti az izmaid, így a panaszaid sem fognak változni!

Megfelelő eszközök

Olyan készüléket válassz, ami orvosi izomstimulációt biztosít. Amiben izommerevség oldó és izomerő visszanyerést biztosító programok egyaránt vannak.

Például a Myolito multifunkciós készülék ilyen. Ez egy „belépő” szintű és kedvező árú készülék. 2 csatornás, így egyszerre csak a nyakad kezelheted. Utána kell a hát felső részét, és végül a mellizmokat. A három terület külön kezelése napi 2 óra időt igényel.

4 csatornás készülékkel nagyobb terület kezelhető, így a kezelési idő akár felére is csökkenthető. Ilyen készülék a MyoBravo és az Elite multifunciós készülék.

Ahogy egyetlen edzéstől nem erősödsz meg, úgy egyetlen stimulációs kezeléstől sem!

Azt nyilván tudod, hogy a rendszeres edzés hatására az izom garantáltan erősödik. Ugyanígy a készüléked is csak rendszeres és kitartó használat esetén segít – de ha használod, akkor biztosan.

blank
Szerző: Dr. Zátrok Zsolt

A Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem 1991-ben. Hosszú ideig kórházi orvosként dolgoztam, majd elhagytam a pályát és a legkorszerűbb orvosi berendezések használatát oktattam az orvosi teamek számára. 2012 óta kizárólag olyan eszközökkel foglalkozom, melyet a beteg általi, otthoni használatra terveztek. Blogomban ezekről az eszközökről írok, beleértve a biztonságos alkalmazás ismertetését is. Tapasztalataim alapján meggyőződéssel állíthatom, hogy hozzájárulhatnak az egészséged megőrzéséhez/helyreállításához.

2 Comments

  1. A készülékhez kapott használati útmutató 46.oldalán találja az elektróda felhelyezési lehetőségeket a nyakizmok, trapézizom, stb. kezelésére. A tech-back kezelésére nem a „tonizálás” való. A feszülő fájdalomra a Sport/(izom)Merevségoldás program való. Ellazítja az izmot, csökkenti a feszülő fájdalmat. Majd fokozatosan a Sport/ állóképességi erő programmal erősíthető az izom, hogy elbírja az állandó ismétlődő igénybevételt.
    Nagyjából 2-3 hónap alatt lehet a panaszok okát teljesen megszüntetni. Kövesse azt az „edzéstervet”, amit a hátizom erősítés cikkben leírtam. Természetesen az elektródákat ne a hátizmaira, hanem a nyakizmokra és a trapeziusra tegye fel.

  2. A fenti írásában említett panasszal küzdök én is. Bár csak a munka miatt. Globus Champion készüléket vásároltam. Nekem most a legtöbb panasz a trapéz izom „csuklya” részén van. A kézikönyvet átnéztem. A hátizom vissza erősítés oldalt olvastam. Ha csak kimondottan erre a területre szeretnék fókuszálni, hogyan helyezzem fel az elektródákat? Google volt pár óra. A Globus gyári „users guide” és maga az eszköz sem ajánl fel erre a területre „tonizálást”. Válaszát előre is köszönöm szépen!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük