Mikroáram – nemcsak fájdalomcsillapító, hanem gyógyító hatású

A mozgásszervi betegségek (artritisz, artrózis, reuma, gerincbetegségek és sok más) szinte állandó fájdalommal gyötri azt, akit elér. A betegek a szűnni nem akaró fájdalom miatt térnek vissza újra és újra a rendelőkbe. Az orvosok többsége pedig máris írja a receptet fájdalomcsillapító gyógyszerre. Mivel a fenti betegségek éveken, sőt évtizedeken át is fennállnak, így a gyógyszerekre is szükség van. Ennek során azonban szinte mindenkinél gyógyszermellékhatásokkal kell számolni. Az ilyen tartós betegségek esetén a gyógyszerek alternatívája a TENS kezelés volt, amelynek két gyenge pontja is volt. Az egyik, hogy néhány kezelés után a hatása csökkent (hozzászokás alakult ki és kezelési szünetet kellett tartani). A másik, hogy semmilyen gyógyhatása sincs magára a betegségre.
Most azonban egy új módszer tűnt fel, a MENS (azaz mikroáramú idegstimuláció). Az első néhány év tapasztalatai kiválók. A tanulmányok szerint lényegesen hatékonyabb, mint a TENS, az esetek 95%-ban megszüntette a fájdalmat. Sőt!!! Serkenti a sejtek gyógyulási folyamatait és ezzel a betegségek megszüntetését. Az USA, Kanada, Japán, Anglia, azaz a fejlett országokban már a TENS-t teljesen háttérbe szorította és ez a leggyakrabban alkalmazott otthoni fájdalomcsillapító módszer. Ismerkedj meg vele!

Mi a különbség a TENS és a mikroáram kezelés között?

Mindkettőt a fájdalom gyors csillapítása érdekében alkalmazzák, azonban….

A TENS hatékonyan enyhíti a fájdalmat. Hátránya (különösen az olcsóbb készülékek esetén) a hozzászokás. 4-5 kezelés után a hatékonyság csökken, végül megszűnik. Ilyenkor 2-3 hét szünetet kell beiktatni, ezután ismét hatékony néhány kezelés erejéig. Fontos tudni, hogy a TENS-nek nincs érdemi gyógyító hatása, azaz nem kezeli a fájdalom forrását, így kezelés után a fájdalom hamarosan visszatér (2-6 óra után), maga a betegség a TENS kezelés hatására nem javul, nem gyógyul.

A mikroáram (MENS) hatékonyabban csillapítja a fájdalmat, mint a TENS. A kezelés hatása idővel sem csökken, azaz nincs hozzászokás, így tartós betegségben is alkalmazható. A legfőbb előnye, hogy a fájdalmat kiváltó betegségre is hat. Serkenti a gyógyulási folyamatokat és a regenerációt. Ezzel tartósan szünteti meg a fájdalmat (és javítja a betegséget).

Mi a különbség TENS és MENS között?

A technikai különbség elsősorban az alkalmazott áramerősség nagysága.

A TENS kezelés során milliamper (mA) nagyságú áramot használnak. Ezért érzed a TENS kezelést bizsergő, csipkedő, égető érzésként. Ahhoz, hogy hatékony legyen a kezelés, szükség van egy bizonyos áramerősségre. Az erősségel együtt nő azonban a kezeléssel járó kellemetlen érzés is. Ha a csípő érzés miatt nem emeled elég magasra az intenzitást, akkor meg a hatás marad el. Minél olcsóbb és gyengébb minőségű egy TENS készülék, annál  erősebb ez a kellemetlen érzés. Sokan vesznek párezres TENS készüléket, az alkalmazása éget és csíp, de kezelés az nem történt, mert az áramerősség nem volt megfelelő.

A mikroáramú kezeléshez mikroamper (μA) erősségű áramot használnak, mely ezredrésze a TENS kezelésnél alkalmazottnak. Ez olyan enyhe áram, hogy a kezelés nem érzékelhető. Azok is kezelhetnek vele, akik a TENS áramot “nem bírták” elviselni. Azt gondolhatnád, hogy ha nem érzem, akkor nem is hat. Pedig igen. Lássuk, mitől hatékony!

Hogyan hat a mikroáram?

Ehhez egy pici részt meg kell világítani és érteni a test sejtjeinek működéséből.

Azt nyilván tudod, hogy minden sejtet egy “burok” vesz körül, amit sejtmembránnak nevezük. Ez egyrész határolja a sejtet, másrészt ezen keresztül jutna be a tápanyagok és ki a működés által termelt anyagok és bomlástermékek. Amikor egy sejt megbetegszik, akkor ez a sejtmembrán két oldalán az elektoromos töltések eloszlása megváltozik.

Az egészséges, működő sejtmembrán külső felülete pozitív, míg a belső negatív töltéssel rendelkezik. A kettő közötti különbség -50 mikroVolt. Ezt hívják nyugalmi membránpotenciálnak.

sérült sejt és mikroáram - MENS terápia

 

Ha egy sejt károsodik, akkor ez a töltésegyensúly megbomlik. A sérült terület potenciálja negatívvá válik és az elektromos áram efelé a sérült terület felé áramlik. Ezt sérülési áramnak (idegen nyelven „injury current”-nek) nevezik. A sérülési áram erőssége 10 μA – 30 μA között változik; más szavakkal, a sérülési áram mikroáram.

Amikor ez az állapot bekövetkezik, azaz a sejt “megbetegszik”, akkor nem tud mőködni. Leáll az energiatermelés és a fehérjeszintézis is. Pedig ezek elengedhetetlenül szükségesek például a regenerációs folyamatokhoz, azaz ahhoz, hogy a sejt kijavítsa a hibát, meggyógyítsa önmagát.

A mikroáramú kezelés során 200-800 mikroAmper közötti áramerősséget alkalmaznak, ami nemiképp magasabb, mint a sejt membránpotenciálja. Ez az áram aztán helyreállítja a felbomlott töltéseloszlást, azaz megszünteti a sérülési áramot. A mikroáramú kezelés hatására így visszaáll a sejt egészséges állapota, újra beindulhatnak a sejtfolyamatok. A sejt mitokondriumaiban beindul az ATP termelés (ami a sejt energiaforrása) és a fehérjék előállítása, ami gyorsítja a károsodott szövetek gyógyulását, regenerációját.

A MENS kezelés előnyei

 • biztonságos és kényelmes kezelés – az elektromos impulzusok olyan enyhék, hogy nem érzehetők, így semmilyen kellemetlenséget sem okoz
 • akut és krónikus fájdalmak csökkentésre egyaránt kiváló
 • gyorsítja a regenerációt gyulladás, kopás, degeneratív betegségekben
 • gyorsítja a sérülések, sebek, csonttörések gyógyulását
 • serkenti a kollagén rost termelést, fokozza a hegek gyógyulását és a bőr rugalmasságát.
 • nincs hozzászokás.
 • nincs mellékhatás.

A mikroáramú kezelés alkalmazása

Már 15-20 percnyi mikroáramú kezelés képes enyhíteni a fájdalmat a páciensek 95%-ánál, ez lényegesen magasabb, mint a TENS kezelésnél.

Wallace vizsgálatai során krónikus fájdalmak esetén a fájdalom csökkenése az első kezelést követően átlagosan 55%-os volt, a másodikat követően 61%-os, a harmadikat követően pedig 77%-os. A fájdalom teljesen elmúlt a páciensek 82%-ánál, kevesebb mint 10 kezelés után (átlagosan négy kezelés után). Ez azt mutatja, hogy kedvezően hat magára a betegségre is!

A mikroáramú kezelést ezért a különösen tartós és erős fájdalmak kezelésére érdemes alkalmaznod, például artrózis, artritisz, gerincsérv, lumbágó, isiász, reuma, fibromialgia, övsömör, stb. esetén. A betegséget nem maga a mikroáram gyógyítja meg, hanem az a sejtszintű változás, amit létrehoz. Mikroáram nélkül ez  nem jöhetne létre! Persze ez nem megy egyik napról a másikra. Egy évek óta tartó krónikus gyulladást nem lehet 1-2 nap alatt visszacsinálni. De kitartó kezeléssel néhány hét alatt teljes sikert lehet elérni.

A módszer elterjedését hátráltatja, hogy mikroáramú kezelést csak kevés készülék biztosít és az áruk még többszöröse egy TENS készülékének. Pedig megéri.

Mindent egyben a fájdalomcsillapítás gyógyszermentes lehetőségeiről

Szeretnél mindent megtudni a fájdalom megszüntetésének gyógyszermentes és ezért mellékhatásokat sem okozó módjairól? Tudni szeretnéd, hogyan alkalmazhatók, milyen kockázatai vannak és milyen eredményt várhatsz?

Ha igen, akkor add meg a mail címed és kattints a “Kérem a tájékoztatót” gombra.

Az első levelet azonnal megkapod. Sokfélke fájdalomcsillapítási mód létezik, így több részre bontottam az információt is. Néhány nap alatt mindenre fény derül. Elmentheted, újra megnyithatod, bármikor hasznodra lehet.

Bízom abban, hogy ezek megismerése segítenek fájdalmaid hatékony enyhítésében, az életminőséged javításában.

Adataid önkéntes megadásával és a Kérem a tájékoztatót gomb elfogadásával hozzájárulsz, hogy neved és e-mail címed kezeljük. Ezt a meghatalmazásod bármikor visszavonhatod. Minden levelemben találsz leiratkozási lehetőséget. Adatvédelmi szabályzatunkat itt olvashatod el.

MEGOSZTOM

HOZZÁSZÓLÁSOK

Wordpress (8)
 • Dr. Zátrok Zsolt

  A botox az USA-ban és a nyugati országokban terjed… általában speciális ultrahang segítségével “célozzák” meg az idegszálat a farizmok mélyén és oda adnak botoxot. Itthon ne nagyon keresse, mert szerintem nem sok rendelőben van olyan eszköz, amivel ezt meg lehet csinálni. A botox hatás nem minden esetben ad végleges eredményt. Az izomstimuláció-mikroáram és piriformist lazító tornagyakorlatokkal néhány hét alatt eredményt lehet elérni. Ez viszont végleges eredmény, mert megszünteti a piriformis merevségét és ezzel az idegszálra gyakorolt nyomást.

 • comment-avatar
  Gáspár Edit 5 months

  Kedves Doktor Úr!

  Nagyon köszönöm minden kérdésemre adott válaszát!
  Azonban elszomorodtam a Bechterew miatt! 
  A MENS készüléket megrendelem, sokat számít , ha kevesebb gyógyszert kell szednem!… A biológiai th. Mellett! Lágylézerem van, UH – ra meg jártam sztk  alapon.
  Steroidok NSAI – dok tömegén már túl vagyok. Azonban Botox kezelés újdonság ! Ezt orthopaedus? Dr- nál ? Vagy hol lehet eszközölni ?
  Tisztelettel köszönöm szíves válaszát!
  Üdvözlettel : Gáspár Edit 

 • comment-avatar
  Dr. Zátrok Zsolt 6 months

  Igen. (ha más kizáró ok nem merül fel)

 • comment-avatar
  Balázs Tiborné 6 months

  Azt szeretném kérdezni hogy kaptam 10db röntgenbesugárzást juliusban kaptam az utolsót.Megvásaároltam SonoStim922 készüléket sarkantyú kezelésre.Használhatom e.Ez lenne a kérdésem.Köszönettel

 • comment-avatar
  Dr. Zátrok Zsolt 9 months

  A gerincsérv miatt a fájdalom is mindig újra-újra megjelenik mindaddig, amíg a gerincsérvet nem operálják meg vagy nem húzódik vissza annyira, hogy már ne nyomja az idegszálat.
  Olvassa el a Lumbágó – a fájdalom mozdulatlanná merevít” című cikkem (használja a keresőt és írja be “lumbágó”). A lumbágó a gerincsérv “előszobája”, azaz hasonló tünetekkel jár és kezelése is azonos. A cikkben mindent megtalál, amit otthon tenni tud.

 • comment-avatar
  Irénke 9 months

  Kedves Dr Úr! Gerincsérvem van és nagy fajdalmam. Hamar elfaradok nemigen tudok csinalni semmit. Csökkenthető a fajdalom!! Köszönettel Irénke

 • comment-avatar
  Dr. Zátrok Zsolt 11 months

  A Triathlon Pro készüléken (de a Globus gyártó más mikroáramú készülékeinél is) a mikroáramú kezelések indítása az intenzitás növelő gomb egyetlen megnyomásával történik. Az áramintenzitás a program által meghatározott szintre ugrik, módosítani nem lehet. A beállított értékek az orvosi gyakorlat és tapasztalat alapján leghatékonyabb intenzitást adják. A mikroáram leghatékonyabb tartománya 200-800 mikroAmper tartományban található. Más erősség “felel” a fájdalomcsillapításért és más a sejtfolyamatok stimulációjáért – ezért eltérőek az egyes kezelőprogramok is.
  Egyébként: ha a mikroáram intenzitását emelni kezdjük, akkor gyorsan „megszűnik” mikroáramnak lenni. Ha elérjük az 1 milliAmpert, akkor már nem mikroáram, és ezzel az eddigi kedvező hatások is megszűnnek.
  Szóval: fogadja el, hogy a mikroáramot nem érzékeli! Nem kell erősebbre állítani, és mégis hatékony!

 • Dr. Zátrok Zsolt

  Triathlon Pro készülékem van. A mikroáramú kezelések intenzitását az egyes programok elindításakor a készülék egy adott értékre állítja, ami nem módosítható. Ezt az intenzitás értéket manuálisan meg lehet változtatni, és van-e értelme? Ha pl. ha növelem az intenzitást, akkor nőni fog a kezelés hatékonysága ?