Mikroáram – a fájdalomcsillapítás új formája

A tartósan fennálló fájdalom sokak életét keseríti meg. A fájdalomcsillapítók hosszabb szedése során többnyire kellemetlen gyógyszermellékhatásokkal kell számolni. Eddig a TENS kezelés jelentett alternatívát. Nemrégiben azonban megjelent egy új és lényegesen hatékonyabb kezelési forma, a MENS (mikroáram). A tanulmányok szerint a betegek 95% esetén megszünteti a fájdalmat. Sőt!!! Serkenti a gyógyulási folyamatokat és a regenerációt. Véleményem szerint hamarosan ez lesz leggyakrabban használt otthoni fájdalomcsillapító módszer. 

 

Mi a különbség a TENS és a mikroáram kezelés között?

Mindkettőt a fájdalom gyors csillapítása érdekében alkalmazzák, azonban….

A TENS hatékonyan enyhíti a fájdalmat, de semmilyen gyógyító hatása nincs, azaz nem kezeli a fájdalom forrását. TENS kezelés után a fájdalom egy idő után visszatér, maga a betegség a TENS kezelésre nem gyógyul.

A mikroáram (MENS) hatékonyabban csillapítja a fájdalmat, mint a TENS, ezen felül a fájdalom forrására is hat. Serkenti a gyógyulási folyamatokat, így a betegség gyógyítása révén tartósan szünteti meg a fájdalmat.

 

Mi a fő technikai különbség?

A TENS kezelés során milliamper (mA) nagyságú áramot használnak, így a kezelés érzékelni lehet bizsergő érzés formában. A régi és gyenge minőségű készülék esetén a TENS kezelés kifejezetten kellemetlen és égető érzést kelthet, ezért sokan nem bírják.

A mikroáramú kezeléshez mikroamper (μA) erősségű áramot használnak, mely ezredrésze a TENS kezelésnél alkalmazottnak. Ez olyan enyhe áram, hogy a kezelés nem érzékelhető. Azok is kezelhetnek vele, akik a TENS áramot “nem bírták” elviselni.

 

Hogyan hat a mikroáram?

Már több mint egy évszázada ismert, hogy a sejteket “burkoló” sejtmembrán elektromos töltéssel rendelkezik, melynek értéke nagyjából -50 mikroV. Ez a nyugalmi membránpotenciál.

Az egészséges, működő sejtmembrán külső felülete pozitív, míg a belső negatív töltéssel rendelkezik.

sérült sejt és mikroáram - MENS terápia

 

Ha egy sejt károsodik, leáll az energiatermelése és a fehérjeszintézis is, azaz a sejt “megbetegszik”.  A sérült rész potenciálja negatívvá válik és az elektromos áram efelé a sérült terület felé áramlik. Ezt az áramlást sérülési áramnak (idegen nyelven „injury current”-nek) nevezik. A sérülési áram erőssége 10 μA – 30 μA között változik; más szavakkal, a sérülési áram mikroáram.

A mikroáramú kezelés helyreállítja a felbomlott töltéseloszlást azaz megszünteti a sérülési áramot. A mikroáramú stimuláció hatására így visszaáll az egészséges állapot, a sejtfolyamatok ismét beindulnak. A mitokondriumokban újraindul az ATP termelés (ami a sejt energiaforrása) és a fehérjék előállítása, ami gyorsítja a károsodott szövetek gyógyulását, regenerációját.

 

A MENS kezelés előnyei

 • biztonságos és kényelmes kezelés – az elektromos impulzusok olyan enyhék, hogy minimális kellemetlenség sincs
 • akut és krónikus fájdalmak csökkentésre egyaránt kiváló
 • gyorsítja a regenerációt gyulladás, kopás, degeneratív betegségekben
 • gyorsítja a sérülések, sebek, csonttörések gyógyulását
 • serkenti a kollagén rost termelést, fokozza a bőr rugalmasságát.
 • Mellékhatás és komplikáció mentes.

 

A mikroáramú kezelés alkalmazása

Már 15-20 percnyi mikroáramú kezelés képes enyhíteni a fájdalmat a páciensek 95%-ánál, ez lényegesen magasabb, mint a TENS kezelésnél.

Wallace vizsgálatai során krónikus fájdalmak esetén a fájdalom csökkenése az első kezelést követően átlagosan 55%-os volt, a másodikat követően 61%-os, a harmadikat követően pedig 77%-os. A fájdalom teljesen elmúlt a páciensek 82%-ánál, kevesebb mint 10 kezelés után (átlagosan négy kezelés után).

A mikroáramú kezelést ezért a különösen tartós és erős fájdalmak kezelésére érdemes alkalmaznod, például artrózis, artritisz, gerincsérv, lumbágó, isiász, reuma, fibromialgia, övsömör, stb. esetén.

Ezt a Mikroáramú készüléket ajánlom erőteljes, régi fájdalom megléte esetén

 

Korábbi írásunk: A MENS terápia – mikroáramú fájdalomcsillapítás


Összeállítottam egy tájékoztatót a lágylézer kezelésről, mely ingyenes és kérésedre elküldöm.

Add meg mail címed és pillanatokon belül megkapod.

*A "Kérem a tájékoztatót" gomb lenyomásával hozzájárulsz ahhoz, hogy az általad önkéntesen megadott adatokat a Scart Kft. mint adatkezelő kezelje a hozzájárulásod visszavonásáig abból a célból, hogy az orvostechnika témával kapcsolatban érdekességeket, tanácsokat valamint esetenként reklámcélú levelet küldjön. Az Adatkezelési szabályzatot itt éred el.

4 Comments on "Mikroáram – a fájdalomcsillapítás új formája"

 1. Dr. Zátrok Zsolt | 2019-07-07 at 23:46 |

  A gerincsérv miatt a fájdalom is mindig újra-újra megjelenik mindaddig, amíg a gerincsérvet nem operálják meg vagy nem húzódik vissza annyira, hogy már ne nyomja az idegszálat.
  Olvassa el a Lumbágó – a fájdalom mozdulatlanná merevít” című cikkem (használja a keresőt és írja be “lumbágó”). A lumbágó a gerincsérv “előszobája”, azaz hasonló tünetekkel jár és kezelése is azonos. A cikkben mindent megtalál, amit otthon tenni tud.

 2. Irénke | 2019-07-05 at 05:53 |

  Kedves Dr Úr! Gerincsérvem van és nagy fajdalmam. Hamar elfaradok nemigen tudok csinalni semmit. Csökkenthető a fajdalom!! Köszönettel Irénke

 3. Dr. Zátrok Zsolt | 2019-05-15 at 22:28 |

  A Triathlon Pro készüléken (de a Globus gyártó más mikroáramú készülékeinél is) a mikroáramú kezelések indítása az intenzitás növelő gomb egyetlen megnyomásával történik. Az áramintenzitás a program által meghatározott szintre ugrik, módosítani nem lehet. A beállított értékek az orvosi gyakorlat és tapasztalat alapján leghatékonyabb intenzitást adják. A mikroáram leghatékonyabb tartománya 200-800 mikroAmper tartományban található. Más erősség “felel” a fájdalomcsillapításért és más a sejtfolyamatok stimulációjáért – ezért eltérőek az egyes kezelőprogramok is.
  Egyébként: ha a mikroáram intenzitását emelni kezdjük, akkor gyorsan „megszűnik” mikroáramnak lenni. Ha elérjük az 1 milliAmpert, akkor már nem mikroáram, és ezzel az eddigi kedvező hatások is megszűnnek.
  Szóval: fogadja el, hogy a mikroáramot nem érzékeli! Nem kell erősebbre állítani, és mégis hatékony!

 4. Kiss Zoltán | 2019-05-15 at 21:32 |

  Triathlon Pro készülékem van. A mikroáramú kezelések intenzitását az egyes programok elindításakor a készülék egy adott értékre állítja, ami nem módosítható. Ezt az intenzitás értéket manuálisan meg lehet változtatni, és van-e értelme? Ha pl. ha növelem az intenzitást, akkor nőni fog a kezelés hatékonysága ?

Hozzászólás írása

E-mail cím (nem publikus)


*