Mikroáram - nemcsak fájdalomcsillapító, hanem gyógyító hatású - Dr. Zátrok Zsolt blog

Mikroáram – nemcsak fájdalomcsillapító, hanem gyógyító hatású

A mozgásszervi betegségek (artritisz, artrózis, reuma, gerincbetegségek és sok más) szinte állandó fájdalommal gyötri azt, akit elér. A betegek a szűnni nem akaró fájdalom miatt térnek vissza újra és újra a rendelőkbe. Az orvosok többsége pedig máris írja a receptet fájdalomcsillapító gyógyszerre. Mivel a fenti betegségek éveken, sőt évtizedeken át is fennállnak, így a gyógyszerekre is szükség van. Ennek során azonban szinte mindenkinél gyógyszermellékhatásokkal kell számolni. Az ilyen tartós betegségek esetén a gyógyszerek alternatívája a TENS kezelés volt, amelynek két gyenge pontja is volt. Az egyik, hogy néhány kezelés után a hatása csökkent (hozzászokás alakult ki és kezelési szünetet kellett tartani). A másik, hogy semmilyen gyógyhatása sincs magára a betegségre.
Most azonban egy új módszer tűnt fel, a MENS (azaz mikroáramú idegstimuláció). Az első néhány év tapasztalatai kiválók. A tanulmányok szerint lényegesen hatékonyabb, mint a TENS, az esetek 95%-ban megszüntette a fájdalmat. Sőt!!! Serkenti a sejtek gyógyulási folyamatait és ezzel a betegségek megszüntetését. Az USA, Kanada, Japán, Anglia, azaz a fejlett országokban már a TENS-t teljesen háttérbe szorította és ez a leggyakrabban alkalmazott otthoni fájdalomcsillapító módszer. Ismerkedj meg vele!

Mi a különbség a TENS és a mikroáram kezelés között?

Mindkettőt a fájdalom gyors csillapítása érdekében alkalmazzák, azonban….

A TENS hatékonyan enyhíti a fájdalmat. Hátránya (különösen az olcsóbb készülékek esetén) a hozzászokás. 4-5 kezelés után a hatékonyság csökken, végül megszűnik. Ilyenkor 2-3 hét szünetet kell beiktatni, ezután ismét hatékony néhány kezelés erejéig. Fontos tudni, hogy a TENS-nek nincs érdemi gyógyító hatása, azaz nem kezeli a fájdalom forrását, így kezelés után a fájdalom hamarosan visszatér (2-6 óra után), maga a betegség a TENS kezelés hatására nem javul, nem gyógyul.

A mikroáram (MENS) hatékonyabban csillapítja a fájdalmat, mint a TENS. A kezelés hatása idővel sem csökken, azaz nincs hozzászokás, így tartós betegségben is alkalmazható. A legfőbb előnye, hogy a fájdalmat kiváltó betegségre is hat. Serkenti a gyógyulási folyamatokat és a regenerációt. Ezzel tartósan szünteti meg a fájdalmat (és javítja a betegséget).

Mi a különbség TENS és MENS között?

A technikai különbség elsősorban az alkalmazott áramerősség nagysága.

A TENS kezelés során milliamper (mA) nagyságú áramot használnak. Ezért érzed a TENS kezelést bizsergő, csipkedő, égető érzésként. Ahhoz, hogy hatékony legyen a kezelés, szükség van egy bizonyos áramerősségre. Az erősségel együtt nő azonban a kezeléssel járó kellemetlen érzés is. Ha a csípő érzés miatt nem emeled elég magasra az intenzitást, akkor meg a hatás marad el. Minél olcsóbb és gyengébb minőségű egy TENS készülék, annál  erősebb ez a kellemetlen érzés. Sokan vesznek párezres TENS készüléket, az alkalmazása éget és csíp, de kezelés az nem történt, mert az áramerősség nem volt megfelelő.

A mikroáramú kezeléshez mikroamper (μA) erősségű áramot használnak, mely ezredrésze a TENS kezelésnél alkalmazottnak. Ez olyan enyhe áram, hogy a kezelés nem érzékelhető. Azok is kezelhetnek vele, akik a TENS áramot “nem bírták” elviselni. Azt gondolhatnád, hogy ha nem érzem, akkor nem is hat. Pedig igen. Lássuk, mitől hatékony!

Hogyan hat a mikroáram?

Ehhez egy pici részt meg kell világítani és érteni a test sejtjeinek működéséből.

Azt nyilván tudod, hogy minden sejtet egy “burok” vesz körül, amit sejtmembránnak nevezük. Ez egyrész határolja a sejtet, másrészt ezen keresztül jutna be a tápanyagok és ki a működés által termelt anyagok és bomlástermékek. Amikor egy sejt megbetegszik, akkor ez a sejtmembrán két oldalán az elektoromos töltések eloszlása megváltozik.

Az egészséges, működő sejtmembrán külső felülete pozitív, míg a belső negatív töltéssel rendelkezik. A kettő közötti különbség -50 mikroVolt. Ezt hívják nyugalmi membránpotenciálnak.

sérült sejt és mikroáram - MENS terápia

 

Ha egy sejt károsodik, akkor ez a töltésegyensúly megbomlik. A sérült terület potenciálja negatívvá válik és az elektromos áram efelé a sérült terület felé áramlik. Ezt sérülési áramnak (idegen nyelven „injury current”-nek) nevezik. A sérülési áram erőssége 10 μA – 30 μA között változik; más szavakkal, a sérülési áram mikroáram.

Amikor ez az állapot bekövetkezik, azaz a sejt “megbetegszik”, akkor nem tud mőködni. Leáll az energiatermelés és a fehérjeszintézis is. Pedig ezek elengedhetetlenül szükségesek például a regenerációs folyamatokhoz, azaz ahhoz, hogy a sejt kijavítsa a hibát, meggyógyítsa önmagát.

A mikroáramú kezelés során 200-800 mikroAmper közötti áramerősséget alkalmaznak, ami nemiképp magasabb, mint a sejt membránpotenciálja. Ez az áram aztán helyreállítja a felbomlott töltéseloszlást, azaz megszünteti a sérülési áramot. A mikroáramú kezelés hatására így visszaáll a sejt egészséges állapota, újra beindulhatnak a sejtfolyamatok. A sejt mitokondriumaiban beindul az ATP termelés (ami a sejt energiaforrása) és a fehérjék előállítása, ami gyorsítja a károsodott szövetek gyógyulását, regenerációját.

A MENS kezelés előnyei

  • biztonságos és kényelmes kezelés – az elektromos impulzusok olyan enyhék, hogy nem érzehetők, így semmilyen kellemetlenséget sem okoz
  • akut és krónikus fájdalmak csökkentésre egyaránt kiváló
  • gyorsítja a regenerációt gyulladás, kopás, degeneratív betegségekben
  • gyorsítja a sérülések, sebek, csonttörések gyógyulását
  • serkenti a kollagén rost termelést, fokozza a hegek gyógyulását és a bőr rugalmasságát.
  • nincs hozzászokás.
  • nincs mellékhatás.

A mikroáramú kezelés alkalmazása

Már 15-20 percnyi mikroáramú kezelés képes enyhíteni a fájdalmat a páciensek 95%-ánál, ez lényegesen magasabb, mint a TENS kezelésnél.

Wallace vizsgálatai során krónikus fájdalmak esetén a fájdalom csökkenése az első kezelést követően átlagosan 55%-os volt, a másodikat követően 61%-os, a harmadikat követően pedig 77%-os. A fájdalom teljesen elmúlt a páciensek 82%-ánál, kevesebb mint 10 kezelés után (átlagosan négy kezelés után). Ez azt mutatja, hogy kedvezően hat magára a betegségre is!

A mikroáramú kezelést ezért a különösen tartós és erős fájdalmak kezelésére érdemes alkalmaznod, például artrózis, artritisz, gerincsérv, lumbágó, isiász, reuma, fibromialgia, övsömör, stb. esetén. A betegséget nem maga a mikroáram gyógyítja meg, hanem az a sejtszintű változás, amit létrehoz. Mikroáram nélkül ez  nem jöhetne létre! Persze ez nem megy egyik napról a másikra. Egy évek óta tartó krónikus gyulladást nem lehet 1-2 nap alatt visszacsinálni. De kitartó kezeléssel néhány hét alatt teljes sikert lehet elérni.

A módszer elterjedését hátráltatja, hogy mikroáramú kezelést csak kevés készülék biztosít és az áruk még többszöröse egy TENS készülékének. Pedig megéri.

blank

Mindent egyben a fájdalomcsillapítás gyógyszermentes lehetőségeiről

Szeretnél mindent megtudni a fájdalom megszüntetésének gyógyszermentes és ezért mellékhatásokat sem okozó módjairól? Tudni szeretnéd, hogyan alkalmazhatók, milyen kockázatai vannak és milyen eredményt várhatsz?

Ha igen, akkor add meg a mail címed és kattints a “Kérem a tájékoztatót” gombra.

Az első levelet azonnal megkapod. Sokfélke fájdalomcsillapítási mód létezik, így több részre bontottam az információt is. Néhány nap alatt mindenre fény derül. Elmentheted, újra megnyithatod, bármikor hasznodra lehet.

Bízom abban, hogy ezek megismerése segítenek fájdalmaid hatékony enyhítésében, az életminőséged javításában.

Adataid önkéntes megadásával és a Kérem a tájékoztatót gomb elfogadásával hozzájárulsz, hogy neved és e-mail címed kezeljük. Ezt a meghatalmazásod bármikor visszavonhatod. Minden levelemben találsz leiratkozási lehetőséget. Adatvédelmi szabályzatunkat itt olvashatod el.

blank
blank
blank
MEGOSZTOM

HOZZÁSZÓLÁSOK

Wordpress (21)
  • Dr. Zátrok Zsolt

    Kérem írja be a google keresőbe ezt a kifejezést “microcurrent Lynn Wallace” és máris megtalálja, amit keres. Itt egy olyan dokumentumot érhet el, ami több tanulmány összegzését tartalmazza.