Mikroáram - nemcsak fájdalomcsillapító, hanem gyógyító hatású - Dr. Zátrok Zsolt blog

Mikroáram – nemcsak fájdalomcsillapító, hanem gyógyító hatású

Az artritisz, artrózis, reuma, gerincbetegségek és sok más mozgásszervi betegség szinte állandó fájdalommal jár. A betegek többnyire a szűnni nem akaró fájdalom miatt térnek vissza újra és újra a rendelőkbe. Az orvosok többsége pedig máris írja a receptet fájdalomcsillapító gyógyszerre. Pedig lenne más választás is. 

A mozgásszervi betegségek általában éveken, sőt évtizedeken át is fennállnak, így a gyógyszerek a legtöbb esetben nem nélkülözhetők. A tartós szedésük viszont szinte mindenkinél gyógyszer mellékhatásokat okoz.

Az ilyen tartós betegségek esetén a gyógyszerek alternatívája a TENS kezelés volt, amelynek két gyenge pontja is volt. Az egyik, hogy néhány kezelés után a hatása csökkent (hozzászokás alakult ki és kezelési szünetet kellett tartani). A másik, hogy semmilyen gyógyhatása sincs magára a betegségre.

A közelmúltban egy új módszer tűnt fel, a MENS (azaz mikroáramú idegstimuláció). Az első néhány év tapasztalatai kiválók. A tanulmányok szerint lényegesen hatékonyabb, mint a TENS, az esetek 95%-ban megszüntette a fájdalmat.

Sőt!!! Serkenti a sejtek gyógyulási folyamatait és ezzel a betegségek megszüntetését. Az USA, Kanada, Japán, Anglia, azaz a fejlett országokban már a TENS-t teljesen háttérbe szorította és ez a leggyakrabban alkalmazott otthoni fájdalomcsillapító módszer. Ismerkedj meg vele!

Mikroáram és TENS. Mi a különbség?

Mindkettőt a fájdalom gyors csillapítása érdekében alkalmazzák, azonban….

A TENS hatékonyan enyhíti a fájdalmat. Hátránya (különösen az olcsóbb készülékek esetén) a hozzászokás. 4-5 kezelés után a hatékonyság csökken, végül megszűnik. Ilyenkor 2-3 hét szünetet kell beiktatni, ezután ismét hatékony néhány kezelés erejéig. Fontos tudni, hogy a TENS-nek nincs érdemi gyógyító hatása, azaz nem kezeli a fájdalom forrását, így kezelés után a fájdalom hamarosan visszatér (2-6 óra után), maga a betegség a TENS kezelés hatására nem javul, nem gyógyul.

A mikroáram (MENS) hatékonyabban csillapítja a fájdalmat, mint a TENS. A kezelés hatása idővel sem csökken, azaz nincs hozzászokás, így tartós betegségben is alkalmazható. A legfőbb előnye, hogy a fájdalmat kiváltó betegségre is hat. Serkenti a gyógyulási folyamatokat és a regenerációt. Ezzel tartósan szünteti meg a fájdalmat (és javítja a betegséget).

Mitől mikroáram?

A két módszer közötti legfőbb technikai különbség az alkalmazott áramerősség nagysága.

A TENS kezelés során milliamper (mA) nagyságú áramot használnak. Ezért érzed a TENS kezelést bizsergő, csipkedő, égető érzésként. Ahhoz, hogy hatékony legyen a kezelés, szükség van egy bizonyos áramerősségre. Az erősséggel együtt nő azonban a kezeléssel járó kellemetlen érzés is. Ha a csípő érzés miatt nem emeled elég magasra az intenzitást, akkor meg a hatás marad el. Minél olcsóbb és gyengébb minőségű egy TENS készülék, annál  erősebb ez a kellemetlen érzés. Sokan vesznek párezres TENS készüléket, az alkalmazása éget és csíp, de kezelés az nem történt, mert az áramerősség nem volt megfelelő.

A mikroáramú kezeléshez mikroamper (μA) erősségű áramot használnak, mely ezredrésze a TENS kezelésnél alkalmazottnak. Ez olyan enyhe áram, hogy a kezelés nem érzékelhető. Azok is kezelhetnek vele, akik a TENS áramot “nem bírták” elviselni.

Azt gondolhatnád, hogy ha nem érzem, akkor nem is hat. Pedig igen. Lássuk, mitől hatékony!

Hogyan hat a mikroáram?

Ehhez egy pici részt meg kell világítani és érteni a test sejtjeinek működéséből.

Azt nyilván tudod, hogy minden sejtet egy “burok” vesz körül, amit sejtmembránnak hívnak. Ez egyrészt határolja a sejtet, másrészt ezen keresztül jutnak be a tápanyagok és ki a működés során termelt salakanyagok, bomlástermékek.

Amikor egy sejt megbetegszik, akkor ez a sejtmembrán két oldalán az elektromos töltések eloszlása megváltozik.

Az egészséges, működő sejtmembrán külső felülete pozitív, míg a belső negatív töltéssel rendelkezik. A kettő közötti különbség -50 mikroVolt. Ezt hívják nyugalmi membránpotenciálnak.

sérült sejt és mikroáram - MENS terápia

 

Ha egy sejt károsodik, akkor ez a töltésegyensúly megbomlik. A sérült terület potenciálja negatívvá válik és az elektromos áram efelé a sérült terület felé áramlik. Ezt sérülési áramnak (idegen nyelven „injury current”-nek) nevezik. A sérülési áram erőssége 10 μA – 30 μA között változik; más szavakkal, a sérülési áram mikroáram.

Amikor ez az állapot bekövetkezik, azaz a sejt “megbetegszik”, akkor leáll a működése. A beteg sejtfalon nem jutnak át az energiatermeléshez és a fehérjeszintézishez szükséges anyagok. Pedig ezek elengedhetetlenül szükségesek például a regenerációs folyamatokhoz, azaz ahhoz, hogy a sejt kijavítsa a hibát, meggyógyítsa önmagát.

A mikroáramú kezelés során 200-800 mikroAmper közötti áramerősséget alkalmaznak, ami nemiképp magasabb, mint a sejt membránpotenciálja. Ez az áram helyreállítja a töltésegyensúlyt, azaz megszünteti a sérülési áramot.

A mikroáramú kezelés hatására így visszaáll a sejt egészséges állapota, újra beindulhat az membránon keresztüli anyagszállítás. A mitokondriumokban beindul az ATP termelés (ami a sejt energiaforrása) és a fehérjék előállítása, ami gyorsítja a károsodott szövetek gyógyulását, regenerációját.

A MENS kezelés előnyei

 • biztonságos és kényelmes kezelés – az elektromos impulzusok olyan enyhék, hogy nem érezhetők, így semmilyen kellemetlenséget sem okoz
 • akut és krónikus fájdalmak csökkentésre egyaránt kiváló
 • gyorsítja a regenerációt gyulladás, kopás, degeneratív betegségekben
 • gyorsítja a sérülések, sebek, csonttörések gyógyulását
 • serkenti a kollagén rost termelést, fokozza a bőr rugalmasságát, serkenti a hegek és fekélyek gyógyulását.
 • nincs hozzászokás.
 • nincs mellékhatás.

A mikroáramú kezelés alkalmazása

Már 15-20 percnyi mikroáramú kezelés képes enyhíteni a fájdalmat a páciensek 95%-ánál, ez lényegesen magasabb, mint a TENS kezelésnél.

Wallace vizsgálatai során krónikus fájdalmak esetén a fájdalom csökkenése az első kezelést követően átlagosan 55%-os volt, a másodikat követően 61%-os, a harmadikat követően pedig 77%-os. A fájdalom teljesen elmúlt a páciensek 82%-ánál, kevesebb mint 10 kezelés után (átlagosan négy kezelés után). Ez azt mutatja, hogy kedvezően hat magára a betegségre is!

A mikroáramú kezelést ezért a különösen tartós és erős fájdalmak kezelésére érdemes alkalmaznod, például artrózis, artritisz, gerincsérv, lumbágó, isiász, reuma, fibromialgia, övsömör, stb. esetén.

A betegséget nem maga a mikroáram gyógyítja meg, hanem az a sejtszintű változás, amit létrehoz. Mikroáram nélkül ez  nem jöhetne létre!

Persze ez nem megy egyik napról a másikra. Egy évek óta tartó krónikus gyulladást nem lehet 1-2 nap alatt visszacsinálni. De kitartó kezeléssel néhány hét alatt teljes sikert lehet elérni.

A módszer elterjedését hátráltatja, hogy mikroáramú kezelést csak kevés készülék biztosít és az áruk még többszöröse egy TENS készülékének. Pedig megéri.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Wordpress (43)
 • comment-avatar

  A mikroáram felhasználási területe teljesen más. Fájdalomra és a sérült sejtmembrán potenciál helyreállítására való. Az allergiás reakció az immunrendszer túlválasza, azaz teljesen más mechanizmusú.

 • comment-avatar
  Robert 2 hét

  Csalánkiütést, allergiás reakciót a bőrön érdemes kezelni mikroárammal?
  Köszönettel
  Robert

 • comment-avatar

  Bármelyik mikroáramú programot használhatja, melynek nevében az íngyulladás benne van. Bár az ín és a csonthártya két külön képlet, de a gyulladásuk mechanizmusa nagyon hasonló. Kezeléük is. Achilles-ín gyulladás, Térdkalács-ín gyulladás, Rotátorköpeny gyulladás, Íngyulladás, Teniszkönyök programok. Ezen felül a zúzódás és ödéma programok segítenek, hogy a gyulladt terület mikrocirkulációját javítsa.

 • comment-avatar
  Mezei Zsuzsanna 1 hónap

  Abban kèrnèm segîtsègèt, hogy runner pro kèszülèkemen van e olyan mikroàram program amely csonthàrtya gyulladàs kezelèsre alkalmas lehet köszönöm, Zsuzsa

 • comment-avatar

  Az orvosai vizsgálatok és adatok birtokában sem tudtak választ adni. Nem nagyon várhatja, hogy két sora alapján valamit meg fogok oldani. Az orvosi adatok szerint a lágylézer segíthet a hátfájás csökkentésében, de mivel sem a gerincet, sem a gerinctartó izmokat nem erősíti, nem javítja, így tüneti megoldást jelenthet. Többre mehet EMS 8izomstimuláció) és gyógytorna alkalmazásával.

 • comment-avatar
  Annamária 4 hónap

  6 éve kiszakadt a gerincsérvem, műtétre került sor. Az erős zsibbadás, az elviselhetetlen fájdalom megszűnt, viszont azóta is vannak “fantom” tüneteim. (Enyhébb fájdalom és zsibbadás). Több orvossal konzultáltam, senki nem adott érdemi választ mi okozza ezt. Van aki azt mondja kiújult, van aki a heget okolja… Ön szerint a lágyrézel megoldást jelenthet a problémára? A gyógytorna része az életemnek. Köszönöm!

 • comment-avatar

  A Globus 4 csatornás elektroterápiás készülékekben (Genesy sorozat, sport-nevű készülékek) teljesen azonosak az általános betegségkezelő kezelések. Ebből a szempontból mindegy, hogy melyiket választja, mindeegyik jó a problémáira. A különbségeket a további, speciális programok adják. A Genesy 300 Pro pl nem ad speciális többletet. A Runner Pro a futás szerelmesei számára ad többletet, ami egyszerűsíti a felkészülést és az esetleges sérülések kezelését. A Triathlonban van ugyan futást és kerékpározást segítő kezelőprogram, de nem olyan sok, mint külön a Runner vagy Cycling-ban. Azonban valóban a Triathlon kínálja szám szerint a legtöbb előre elkészített programot. A választás lehet “emocionális” – amelyik kívülről jobban tetszik. Vagy “sport alapú”, ha döntően kerékpározik, akkor inkább ezt ajánlom, mint a triathlont. Vagy egyéb is lehet: pl. a párja szívesen használna kozmetikai programokat – ilyet a Genesy soroat nem biztosít.

 • comment-avatar
  zjuhasz 4 hónap

  Üdvözletem! az orvos Achillodynia-t futás miatt, illetve egy másik a munkámból adódó sok egérhasználat miatt DeQuervain-t diagnosztizált. Így találtam erre az oldalra. A sportolást is segítő EMS funkciói okán a Triathlon Pro készülékkel kacérkodom. Ami furcsa, hogy a Runner Pro vagy a Cycling Pro ára is ugyanannyi, mégis,a Triatlonos mindkettő tudását egyszerre tartalmazza, legalábbis az összehasonlításom alapján. Emellett a fenti két bajomra is megoldást nyújthat a MENS. A Genesy sorozat sem jobb ebben a MENS tudásban. Jól gondolom?

 • comment-avatar

  A lehetőségekkel kapcsolatban olvassa el az isiásszal kapcsolatos cikkem. Kattintson ide.. A TENS készülékekkel nem tud érdemi eredményt elérni, mivel csak fájdalomcsillapító hatású, azaz a gyógyszert lehet vele helyettesíteni. Izomstimulátor adhatja a legnagyobb segítséget.

 • comment-avatar
  Evelin 4 hónap

  Tavaly május óta szűnni nem akaró isiaszra, lumbagóra, piriformis szindrómára,  szeretném a segítségét kérni. Nagyon nagy fájdalommal jár, már minden lehetséges dolgot kipróbáltam, gyógyszerek, gyógytorna, manuálterápia stb. Segítségét kérném, a TENS készülékek közül, a Doktor Úr nekem melyiket javasolná.
  Nagyon szépen köszönöm.

 • comment-avatar

  Az övsömört a herpes zooster vírus okozza, azaz egy fertőzés. Egyelőre a vírusok ellen nincs gyógymód. A mikroáram sem gyógyítja a vírusfertőzést. A cikkemben a Mikroáram kezelést, mint az övsömör által okozott fájdalmak enyhítésére alkalmazható tünetei (fájdalomcsillapító) módszert említem.
  A mikroáram gyakorlati alkalmazásáról ebben a cikkben olvashat.

 • comment-avatar
  Attila 7 hónap

  A napokban vettem egy GLOBUS Triatlon Pro készüléket és látom a cikkben, hogy a mikroáramú kezelés alkalmas övsömör kezelésére. Édesanyámnak van egy övsömörből visszamaradt kb. 6-7 cm átmérőjű folt a bőrén, ami nagyon érzékeny és nem képes a ruha érintését sem elviselni. Látszatra, színre ez a „folt” nem tér el a bőr többi részétől. Eddig akupunktúrával kezelték, hatástalanul.
  Kérdésem, hogy milyen programot, ill. beállítást javasol ennek a túlérzékeny „foltnak” a kezelésére? Hány kezelés után lehet megítélni, hogy érdemes-e tovább folytatni a kezelést?

 • comment-avatar

  A nedvesített gumi és szivacs elektródák általános fájdalomkezelésre, izomstimulációra és iontoforézisre kiválóan alkalmasak. A mikroáramú kezelésre ezeket nem javaslom, mert az áramátvitelük nem olyan jó, mint az öntapadós elektródáké. A némileg alacsonyabb hatás elfogadásával azonban alkalmazhatók mikroáram kezelésre.
  A kesztyű és zokni elektródákkal kapcsolatban nincs szakmai irodalmi adat, ami a használatot erősítené vagy elvetné. Véleményem, hogy a kesztyű túl nagy felület és a mikroáramok “elvesznek” a nagy felületű bőr ellenállásán. Meg lehet próbálni. Ártani nem lehet vele, legfeljebb nem használ .

 • comment-avatar
  Balogh Pál 8 hónap

  Az elektródákról szóló videóban nedvesített, (gélezett) vagy nedves szivacstokba helyezett gumielektródák is vannak javasolva, mivel az öntapadósok intenzív használat (pl. nem csak egy lábikrakezelésre kell) esetén hamar cserére szorulnak. Ugyanakkor a kesztyű vagy zokni elektróda használata MENS kezeléshez nem javasolt a gyenge áram kioltása miatt. A gumi, vagy szilikon elektródák egyáltalán használhatók-e a mikroáramú kezelésekhez? A gyenge és érzéssel így nem is kontrollálható mikroáramú kezelésnél figyelni kell-e arra, hogy az elektródák mekkora távolságra lehetnek maximum egymástól, hogy az áram ne szakadjon meg?

 • comment-avatar

  Endometriózisról írtam korábban. Ide kattintva olvashatja. A TENS és a mikroáramú (MENS) készülékek rendelkeznek fájdalomcsillapító hatással. Az esetek nagy részében csökkentik a fájdalmat. Az endometriózis természetéből adódóan azonban csak tüneti terápiát biztosítanak.

 • comment-avatar
  Tímea 8 hónap

  Endometriozissal diagnosztizáltak már 5 éve. Mostanában gyakran fordul elő olyan tünet mint ha húgyúti fertőzés lenne, ez mindig este lefekvéskor jön elő. Arra kérném, segítsen melyik készüléket javasolja nekem!? Köszönettel Tímea

 • comment-avatar

  A SonoStim 922 elsősorban terápiás ultrahang. Az elektroterápiás (MENS) módja önállóan nem állja meg a helyét. Az arcideg gyulladásra nem megfelelő. Az ultrahanggal együtt alkalmazva fokozza az ultrahang gyulladáscsökkentő hatását. Nézze meg a készülékről készült filmem!

 • comment-avatar
  K. Istvánné 10 hónap

  Szeretném megkérdezni, hogy a SonoStim 922 terápiás ultrahang és MENS készüléket használhatom e egy régóta fennálló arcideggyulladás kezelésére, illetve a kezelés hatására be áll e javulás? Az arcideggyulladást orvos már megállapította, voltam CT vizsgálaton, mely negatív lett. A fájdalom csökkentésére Tegretol nevű gyógyszert írt fel.

 • comment-avatar

  Nincs csak MENS készülék. A MENS az elektroterápia egyik formája, olyan multifunkciós készülékekben fordul elő, melyek többféle elektroterápiás kezelési módot is biztosítanak, pl. TENS, EMS, FES, iontoforézis, stb. Az AlphaStim M készülék a “leginkább” MENS, de ebben is van egyéb (CES).

 • comment-avatar
  Marcsi 11 hónap

  Tisztelt Doktor Ûr! ezek nem csak Mens készúlękek, Tens nem ėrdekel, mint Õn is ìrja elavult.(volt is nekem)ezek a kėszülėkek a leįrås alapjån nem olyanok mint ami az Ön leírásåban is szerepel, nem is érthetö mitöl különbözöek,,pl kerėkpàrosnak, stb
  ėn csak Mens kėszülęket keresnèk, ilyen nem létezik?
  köszömöm

 • comment-avatar
 • comment-avatar
  Marcsi 11 hónap

  Tisztelt doktor Úr ! Engem a Mens készülék érdekelne, (csak ez) de nem találtam ilyet, tudna ebben segìteni? köszönöm

 • comment-avatar

  Kérem írja be a google keresőbe ezt a kifejezést “microcurrent Lynn Wallace” és máris megtalálja, amit keres. Itt egy olyan dokumentumot érhet el, ami több tanulmány összegzését tartalmazza.

 • comment-avatar
  Üllei Zsuzsanna 1 év

  Kedves Doktor úr!

  Szerettem volna utánaolvasni az eredeti hatástanulmányoknak, ám Wallace nevén nem találtam olyan kutatást, amelyet Ön is említett a leírásban. Volna szíves elküldeni a cikkekhez a linket, hogy utána tudjak olvasni?

  Köszönettel,
  Üllei Zsuzsanna

 • comment-avatar
  Molnár Ágota 1 év

  Kedves Doktor Úr!
  Köszönöm a gyors, korrekt válaszát!
  Szép napot kívánok!

 • comment-avatar

  Használható, hiszen kiváló ngyulladáscsökkentő hatású. Más kérdés, hogy a kezelés eredménye attól függ, hogy “csak” gyulladása van vagy már kialakult csontfelrakódás. Olvassa el ezt a cikkemet.

 • comment-avatar

  MIndkét készülék megfelelő a felsorolt problémák esetén. A Premium 400-ban több az izomkezelő program, illetve szépságápolási kezeléseket is biztosít. Ezekben tud többet, mint a Genesy 300 Pro. Akkor érdemes választania, ha ezekre szüksége van vagy lehet.

 • comment-avatar
  Molnár Ágota 1 év

  Kedves Doktor Úr!
  A korábbi kérdéseimre adott válaszai alapján döntöttem arról, hogy megvásárolok egy MENS készüléket, remélve, hogy a sok mozgásszervi problémám enyhítésére, kezelésére (kezdődő porckorongsérv, isiász, lumbágó, piriformisz szindróma, comb- és hátizomgyengeség…) segítséget nyújt.
  Sok cikket elolvastam, megnéztem a készülékek leírását, dokumentációját, a Glóbus készülékek összehasonlító táblázatát. Ez alapján eljutottam két készülékig, ami számításba jöhet, de nem tudok dönteni. A legfontosabb a betegségeim kezelése lenne. Arra kérném Doktor Urat, hogy segítsen eldönteni, hogy a két készülék közül: Prémium 400, Genesy 300 Pro melyiket vásároljam meg.
  Válaszát megköszönöm.
  Tisztelettel: Molnár Ágota

 • comment-avatar
  Kuti Sándor 1 év

  T. Doktor Úr!
  Sarok gyulladásra is használható a Mens készülék?
  Köszönettel

 • comment-avatar

  A TENS kezelést régóta alkalmazzák a neuropátiás panaszok enyhítésére. Ez tüneti kezelés, azaz a leszorítást “nem oldja”.
  A MENS fájdalomcsillapító hatása erősebb, mint TENS-é, de egyelőre MENS hatása neuropátiára vonatkozásában nem történt hatásvizsgálat. Értani biztosan nem árt, elvileg hatásosnak kell lennie.
  Az EMS-t az adott problémára nem látom alkalmazhatónak.

 • comment-avatar
  Miklós 1 év

  Tisztelt Doktor úr!
  Januárban egy esés következtében eltörött a bal csuklóm.
  Műtét, Lemezes OS
  A gyógytorna második, vagy harmadik napja után éjszaka nagyon erős zsibbadásra és kézfájdalomra, (tenyerem, ujjaim) ébredtem. Ez a zsibbadás, és fájdalom azóta is meg van, hol kisseb, hol nagyobb erősséggel. A járványhelyzet miatt nem tudtam befejezni a gyógytornát, illetve nem fogadtak kontroll vizsgálaton, ahol elmondhattam volna a panaszomat. Magánrendeléshez fordultam, ahol valószínűleg hegesedés miatti ideg leszorítást diagnosztizáltak, de javasolták, hogy az operáló orvossal vegyem fel a kapcsolatot. Ezért e-mail-ben leírtam a panaszomat, amire a válasz:
  „radius-törés után n.medianus hegesedése, leszorítottsága előfordul.
  Amennyiben konzervatív kezelésre (Milgamma-N 2×1 tbl, rendszeres
  gyógytorna, szelektív ingeráram kezelés) nem javul, későbbiekben műtét
  (ideg felszabadítás) jön szóba.”
  Sajnos azóta már nappal is enyhén zsibbadtnak érzem az ujjaimat, annak ellenére, hogy otthon tornáztatom, szedem a Milgamma-N -t, és krémezem a Contractubex géllel.
  A kérdésem, hogy segíthet-e valamilyen elektromos készülék otthoni alkalmazása TENS EMS, MENS?

 • comment-avatar

  Minden továbi nélkül. Olvassa el a TENS és implantátumok, illetve a TENS ellenjavallatai cikkeimet. A leírtak minden elektroterápiás kezelés esetén igazak, TENS, MENS, EMS, stb esetén egyaránt.

 • comment-avatar
  Molnár Ágota 1 év

  Kedves Doktor Úr!
  Köszönöm szépen a válaszát. Még annyit szeretnék kérdezni, hogy csípőprotézis esetén használható-e a mikroáramú készülék a piriformis izomra és az ágyéki gerincre, ugyanis az elég közel esik a protézishez. Tehát mit jelent az ellenjavallatoknál az, hogy a protézis közelében lévő testrészen.
  “Fém implantátumok és szövet alatti implantátumok (protézis, csontegyesítő
  eszközök, tekercsek, csavarok, ortopédiai lemezek) közelében található testrészek
  esetében.”
  Válaszát előre is köszönöm.
  Üdvözlettel Molnár Ágota

 • comment-avatar

  A MENS készülékek nemcsak mikroáram, hanem más elektroterápiás kezeléseket, így TENS-t, EMS-t, iontoforézist, stb is biztosítanak. Nemcsak egy izmot, ízületet kezelhet, hanem bárhol a testen. Gyakorlatilag bármely ízületet, izmot kezelheti velük. Így a piriformis, az ágyéki gerinc és farizom is kezelhető ugyanazzal a készülékkel, persze más kezelőprogrammal.

 • comment-avatar
  Molnár Ágota 1 év

  Kedves Doktor Úr!
  Tanácsát szeretném kérni egy MENS készülék megvásárlása előtt. 2018 novemberében kaptam egy Zimmer Müller Tep protézist a jobb csípőmbe (cementes).
  A csípőmmel nincs gond, az rendben van, de sajnos van kezdődő porckorongsérvem a lumbális4-5 szakaszon, ülőidegzsába, piriformis szindróma, ami gyakorlatilag lehetetlenné teszi a gyaloglást, merz olyan fájdalmam van 7-800 méter után.
  A kérdésem az lenne, hogy a Mens készüléket tudnám-e az ágyéki gerincre, illetve a farizomra használni?
  Megtisztelő válaszát előre is köszönöm.
  Üdvözlettel Molnár Ágota

 • comment-avatar

  A botox az USA-ban és a nyugati országokban terjed… általában speciális ultrahang segítségével “célozzák” meg az idegszálat a farizmok mélyén és oda adnak botoxot. Itthon ne nagyon keresse, mert szerintem nem sok rendelőben van olyan eszköz, amivel ezt meg lehet csinálni. A botox hatás nem minden esetben ad végleges eredményt. Az izomstimuláció-mikroáram és piriformist lazító tornagyakorlatokkal néhány hét alatt eredményt lehet elérni. Ez viszont végleges eredmény, mert megszünteti a piriformis merevségét és ezzel az idegszálra gyakorolt nyomást.

 • comment-avatar
  Gáspár Edit 2 év

  Kedves Doktor Úr!

  Nagyon köszönöm minden kérdésemre adott válaszát!
  Azonban elszomorodtam a Bechterew miatt! 
  A MENS készüléket megrendelem, sokat számít , ha kevesebb gyógyszert kell szednem!… A biológiai th. Mellett! Lágylézerem van, UH – ra meg jártam sztk  alapon.
  Steroidok NSAI – dok tömegén már túl vagyok. Azonban Botox kezelés újdonság ! Ezt orthopaedus? Dr- nál ? Vagy hol lehet eszközölni ?
  Tisztelettel köszönöm szíves válaszát!
  Üdvözlettel : Gáspár Edit 

 • comment-avatar
  Dr. Zátrok Zsolt 2 év

  Igen. (ha más kizáró ok nem merül fel)

 • comment-avatar
  Balázs Tiborné 2 év

  Azt szeretném kérdezni hogy kaptam 10db röntgenbesugárzást juliusban kaptam az utolsót.Megvásaároltam SonoStim922 készüléket sarkantyú kezelésre.Használhatom e.Ez lenne a kérdésem.Köszönettel

 • comment-avatar
  Dr. Zátrok Zsolt 2 év

  A gerincsérv miatt a fájdalom is mindig újra-újra megjelenik mindaddig, amíg a gerincsérvet nem operálják meg vagy nem húzódik vissza annyira, hogy már ne nyomja az idegszálat.
  Olvassa el a Lumbágó – a fájdalom mozdulatlanná merevít” című cikkem (használja a keresőt és írja be “lumbágó”). A lumbágó a gerincsérv “előszobája”, azaz hasonló tünetekkel jár és kezelése is azonos. A cikkben mindent megtalál, amit otthon tenni tud.

 • comment-avatar
  Irénke 2 év

  Kedves Dr Úr! Gerincsérvem van és nagy fajdalmam. Hamar elfaradok nemigen tudok csinalni semmit. Csökkenthető a fajdalom!! Köszönettel Irénke

 • comment-avatar
  Dr. Zátrok Zsolt 2 év

  A Triathlon Pro készüléken (de a Globus gyártó más mikroáramú készülékeinél is) a mikroáramú kezelések indítása az intenzitás növelő gomb egyetlen megnyomásával történik. Az áramintenzitás a program által meghatározott szintre ugrik, módosítani nem lehet. A beállított értékek az orvosi gyakorlat és tapasztalat alapján leghatékonyabb intenzitást adják. A mikroáram leghatékonyabb tartománya 200-800 mikroAmper tartományban található. Más erősség “felel” a fájdalomcsillapításért és más a sejtfolyamatok stimulációjáért – ezért eltérőek az egyes kezelőprogramok is.
  Egyébként: ha a mikroáram intenzitását emelni kezdjük, akkor gyorsan „megszűnik” mikroáramnak lenni. Ha elérjük az 1 milliAmpert, akkor már nem mikroáram, és ezzel az eddigi kedvező hatások is megszűnnek.
  Szóval: fogadja el, hogy a mikroáramot nem érzékeli! Nem kell erősebbre állítani, és mégis hatékony!

 • comment-avatar

  Triathlon Pro készülékem van. A mikroáramú kezelések intenzitását az egyes programok elindításakor a készülék egy adott értékre állítja, ami nem módosítható. Ezt az intenzitás értéket manuálisan meg lehet változtatni, és van-e értelme? Ha pl. ha növelem az intenzitást, akkor nőni fog a kezelés hatékonysága ?