A mikroáram története és érdekességei – Ismerd meg a benne rejlő lehetőségeket!

A mikroáram használata az elektrostimulációs kezelésben rohamos gyorsasággal terjed a világon. Az USÁ-ban és más országokban, mint Japánban, Kanadában már nem a TENS a fájdalomcsillapítás leggyakrabban használt módja, hanem a mikroáram vagyis a MENS kezelés. Véleményem szerint ez lesz a közeljövő egyik leggyakrabban használt elektromos kezelési módja a gyógyászati célú fizioterápiában.

Mi a különbség a hagyományos elektostimuláció (TENS) és a mikroáram kezelés között?

A TENS-t a fájdalmak csökkentésére ajánlott használni. Enyhíti a fájdalmat, azonban nem gyógyítja vagy kezeli a fájdalom forrását. A mikroáram (MENS) azonban képes a fájdalom forrását gyógyítani is, mert a sejtek szintjén végez regenerációt! Rengeteg kutatás és tanulmány készült, amelyek fontos eredményeket hoztak, és különböző ajánlásokat és paramétereket definiáltak, amelyeket például a Globus otthoni felhasználásra tervezett elektrostimulációs készülékeibe már beépítettek. Betegségek kezelése esetén és speciális esetekben javasoljuk, hogy konzultáljon kezelőorvosával.

Milyen további különbségek vannak?

A hagyományos elektrostimulációs kezelésekkel szemben, amelyekhez általános erősségű, milliamperben (mA) mérhető áramot használnak, a mikroáramos kezeléshez alacsony erősségű áramot (mikroamper μA) használnak. Ez a mérték az emberi érzékelés küszöbértéke alatt található, így a páciens nem is érzékeli.

A MENS kezelés jelentős előnyökkel jár a páciens számára:

 • biztonságos és kényelmes kezelés – az elektromos impulzusok olyan enyhék, hogy semmiféle kellemetlen érzet nincs
 • akut és krónikus fájdalom csökkentésre egyaránt kiváló
 • gyorsan helyreállítja a szöveteket
 • gyorsítja a sérülések, sebek, csonttörések gyógyulását
 • serkenti a kollagén rostok előállítása, amelyek erősítik a bőr rugalmasságát.
 • Mindenféle mellékhatástól és komplikációtól mentes.

A MENS elektrostimulációs terápia rövid története

A mikroáramos neuromuszkuláris stimulációt (MENS) nagyjából 20 éve fejlesztették ki. Lynn Wallace több mint 600 pácienst kezelt mikroárrammal (MENS), és vizsgálta annak terápiás hatásait az alábbi testrészekben előforduló problémák okozta fájdalom esetében:

 • a lábakban,
 • az alsó végtagokban,
 • a combcsontban és az ágyék tájékán,
 • a vállakban,
 • a könyökben,
 • és a nyakban,
 • és felfedezte így a mikroáram fontos gyógyító hatásait.

Wallace szerint már 15-20 percnyi kezelés képes enyhíteni a fájdalmat a páciensek 95%-ánál. A fájdalom csökkenése az első kezelést követően átlagosan 55%-os volt, a másodikat követően 61%-os, a harmadikat követően pedig 77%-os. A fájdalom teljesen elmúlt a páciensek 82%-ánál, kevesebb mint 10 kezelés után (átlagosan négy kezelés).

A MENS azon tulajdonsága, hogy a páciens számára nem érzékelhető, “végtelen” lehetőséget kínál kutatások és vizsgálatok elvégzéséhez.

Lerner és Kirch 40 olyan páciensen végzett kísérleteket, akiknek krónikus fájdalmuk volt az ágyék tájékán. A pácienseket két alcsoportra osztották. Az egyik csoportot MENS mikroáramos kezeléssel látták el, a másik csoport pedig placebo kezelést kapott, melyhez olyan MENS elektrostimulációs készüléket használtak, amely valójában nem végzett semmiféle elektrostimulációt. A terápiát heti három alkalommal végezték, nyolc héten keresztül. A MENS terápiával kezelt páciensek átlagosan 75%-ánál mutatott csökkenést a fájdalom mértéke, és csupán 6%-ánál azoknak, akik placebo kezelést kaptak.

Más kutatások igazolták, hogy a MENS terápia segíti a sérülések és fekélyek gyógyulását.

Gault és Gatens a MENS mikroáramos kezelés pozitív hatását idézik, melyet olyan 106 páciensen végeztek, akiknek iszkémiás fekélye volt a bőrön. A kutatásaikból eredményeként kiderült, hogy a 200-800 μA erősségű MENS terápiával kezelt csoport kétszer olyan gyorsan gyógyult, mint egy olyan csoport, akit semmilyen módszerrel nem kezeltek.

Egyes orvosok azt is említették, hogy a csonttörések gyógyulásában is nagyon jó eredményeket értek el, amikor alacsony erősségű mikroárammal kezelték ezeket.

Az fent említett eredmények mutatják, hogy a MENS terápia figyelemre méltó hatékonyságú az akut és krónikus fájdalom kezelésében, elősegíti a sérült szövetek regenerációját, gyógyítja a sérüléseket, sebeket és csonttöréseket. (Gault WR, Gatens PF Jr: Use of low intensity direct current in management of ischemic skin ulcers. Phys Ther 56~265, 1976.)

A MENS „Injury current” mikroáram működési mechanizmusa és a MENS funkciói

Már több mint egy évszázada ismert, hogy sejthártyában elektromos töltés van jelen, melynek értéke nagyjából -50 mV. Ez a nyugalmi membránpotenciál. A külső felület pozitív töltéssel, míg a belső negatív töltéssel rendelkezik. (Felső kép).

sérült sejt és mikroáram - MENS terápia

Ha egy sejt károsodik, a sérült rész potenciálja negatívvá válik, és az elektromos áram a sérült terület felé áramlik. Ezt a jelenséget alaposan megmérte Matteucci (1938) és Bois Reymond (1843); ezt az áramot hétköznapi néven „injury current”-nek (sérülési áramnak) nevezik. Ez a sérülési áram nem csak a sejtek károsodása esetén képződik, hanem akkor is, ha a sejtek által alkotott szövetek sérülnek. A sérülési áram erőssége 10 μA – 30 μA között változik, amint azt a kísérletek bizonyították; más szavakkal, a sérülési áram mikroáram.

A sérülési áram elősegíti a károsodott sejtek és szövetek gyógyulását az élő szervezetben. Azt feltételezik, hogy a stimuláció ezzel a fajta áramlással ATP-t képes létrehozni, a fehérjét szintetizálni és elősegíteni a károsodott szövetek felépülését.

Ugyanígy feltételezik azt is, hogy a mesterségesen generált mikroáram is következtetésképpen képes integrálni és stimulálni sérülési áram természetes funkcióit!

A mikroáramos terápia fázisai és időtartama

A MENS mikroáramos terápia általában két fázisból áll.

 • Az első fázis első sorban a fájdalom csökkentését célozza.
 • A második fázis feladata, hogy feloldja a traumát és helyreállítsa a károsodott szöveteket.

Míg az első fázis lehetővé teszi a fájdalom gyors enyhítését, a második fázis elősegíti az ATP képződést és a fehérjeszintézist, felgyorsítja a szövetek gyógyulását, és így tehát a gyógyulás alapját. Ez a két fázis egyazon kezelésen belül követi egymást.

Egy teljes kezelés időtartama 15 és 30 másodperc között változik, a választott programtól függően. A kezelések száma a kezelendő probléma függvényében változik. Általában elég napi egy vagy minden második nap egy kezelés. A megfelelő eredmények eléréséhez szükséges terápiás időszak 10 és 45 nap között változik.

A várt eredmények elérését követően javasolt további 5-10 kezelés folytatása, hogy állandósítsuk az eredmények

Ezek a készülékek biztosítanak mikroáramú kezeléseket

 

Korábbi írásunk: A MENS terápia – mikroáramú fájdalomcsillapítás

MM - mainpage

2 Comments on "A mikroáram története és érdekességei – Ismerd meg a benne rejlő lehetőségeket!"

 1. Dr. Zátrok Zsolt | 2019-05-15 at 22:28 |

  A Triathlon Pro készüléken (de a Globus gyártó más mikroáramú készülékeinél is) a mikroáramú kezelések indítása az intenzitás növelő gomb egyetlen megnyomásával történik. Az áramintenzitás a program által meghatározott szintre ugrik, módosítani nem lehet. A beállított értékek az orvosi gyakorlat és tapasztalat alapján leghatékonyabb intenzitást adják. A mikroáram leghatékonyabb tartománya 200-800 mikroAmper tartományban található. Más erősség “felel” a fájdalomcsillapításért és más a sejtfolyamatok stimulációjáért – ezért eltérőek az egyes kezelőprogramok is.
  Egyébként: ha a mikroáram intenzitását emelni kezdjük, akkor gyorsan „megszűnik” mikroáramnak lenni. Ha elérjük az 1 milliAmpert, akkor már nem mikroáram, és ezzel az eddigi kedvező hatások is megszűnnek.
  Szóval: fogadja el, hogy a mikroáramot nem érzékeli! Nem kell erősebbre állítani, és mégis hatékony!

 2. Kiss Zoltán | 2019-05-15 at 21:32 |

  Triathlon Pro készülékem van. A mikroáramú kezelések intenzitását az egyes programok elindításakor a készülék egy adott értékre állítja, ami nem módosítható. Ezt az intenzitás értéket manuálisan meg lehet változtatni, és van-e értelme? Ha pl. ha növelem az intenzitást, akkor nőni fog a kezelés hatékonysága ?

Hozzászólás írása

E-mail cím (nem publikus)


*