Az artritisz, artrózis, reuma, gerincbetegségek és sok más mozgásszervi betegség szinte állandó fájdalommal jár. A betegek többnyire a szűnni nem akaró fájdalom miatt térnek vissza újra és újra a rendelőkbe. Az orvosok többsége pedig máris írja a receptet fájdalomcsillapító gyógyszerre. Pedig lenne más választás is. 

A mozgásszervi betegségek általában éveken, sőt évtizedeken át is fennállnak, így a gyógyszerek a legtöbb esetben nem nélkülözhetők. A tartós szedésük viszont szinte mindenkinél gyógyszer mellékhatásokat okoz.

Az ilyen tartós betegségek esetén a gyógyszerek alternatívája a TENS kezelés volt, amelynek két gyenge pontja is volt. Az egyik, hogy néhány kezelés után a TENS hatása csökkent (hozzászokás alakult ki és kezelési szünetet kellett tartani). A másik, hogy semmilyen gyógyhatása sincs magára a betegségre.

A közelmúltban egy új módszer tűnt fel, a mikroáramú kezelés, melynek két formáját lehet megkülönböztetni attól függően, hogy fájdalomcsillapításra vagy gyógyításra alkalmazzák.

 1. MENS, azaz mikroáramú idegstimuláció, amely a TENS-nél lényegesen erősebb fájdalomcsillapító hatású és
 2. MCR (microcurrent, azaz mikroáram), említik még MCT, azaz mikroáramú terápiaként is. Célja a sérült szövetek helyreállítása, a gyógyulási folyamat segítése. Nemcsak fájdalmat csillapítja, hanem az azt kiváltó okot is megszünteti.

Mitől mikroáram?

A mikroáram az alkalmazott áram erősségében különbözik valamennyi más elektroterápiás módtól.

Minden más elektromos kezelési mód (pl. TENS, EMS, Iontoforézis, Kotz, Interferenciális, stb.) során milliamper (azaz ezred Amper) az áramerősséget alkalmaznak. A mikroáram ezetén ennél lényegesen kisebbet! Az amper milliomod részét! Ez már a sejtek elektromos potenciáljával azonos nagyságú és ezért sejtszintű hatásokra képes.

Például a TENS kezelés során a 10-20 milliamper (mA) nagyságú áramot bizsergő, csipkedő, égető érzésként éled meg. A gyengébb minőségű készülékekkel igen kellemetlen a kezelés. A párezres TENS készülékek égetnek és csípnek, de érdemi kezelés mégsem történik.

A mikroáramú kezeléshez használt mikroamper (μA) erősségű áramot ezredrésze a TENS kezelésnél alkalmazottnak. Ez olyan enyhe áram, hogy a kezelés nem érzékelhető, így azok is kezelhetnek vele, akik a TENS árammal járó égető érzést nem bírják elviselni.

Azt gondolhatnád, hogy ha nem érzem, akkor nem is hat. Pedig igen. Lássuk, mitől hatékony!

Mikroáram és TENS. Mi a különbség?

Mindkettőt a fájdalom gyors csillapítása érdekében alkalmazzák, azonban….

A TENS hatékonyan enyhíti a fájdalmat. Hátránya (különösen az olcsóbb készülékek esetén) a hozzászokás. 4-5 kezelés után a hatékonyság csökken, végül megszűnik. Ilyenkor 2-3 hét szünetet kell beiktatni, ezután ismét hatékony néhány kezelés erejéig. Fontos tudni, hogy a TENS-nek nincs érdemi gyógyító hatása, azaz nem kezeli a fájdalom forrását, így kezelés után a fájdalom hamarosan visszatér (2-6 óra után). A TENS kezelésnek nincs gyógyító hatása, azaz maga a betegség nem javul.

A mikroáram (MENS) hatékonyabban csillapítja a fájdalmat, mint a TENS. A kezelés hatása idővel sem csökken, azaz nincs hozzászokás, így tartós betegségben is alkalmazható. A tanulmányok szerint lényegesen hatékonyabb, mint a TENS. Míg a TENS csak a betegek 60-70%-ának csökkenti a panaszait, addig a MENS 95%-ban megszüntette a fájdalmat.

A mikroáram (MCT formája) legfőbb előnye azonban az, hogy magára a fájdalmat kiváltó betegségre is hat. Serkenti a gyógyulási folyamatokat és a regenerációt. Ezzel nemcsak a fájdalmat csökkenti, hanem tartósan javítja, megszünteti magát a betegséget is.

Emiatt a mikroáramú kezelések a fejlett országokban (pl. USA, Kanada, Japán, Anglia, stb. már háttérbe szorítják a TENS-t). A mikroáram a leggyakrabban alkalmazott otthoni fájdalomcsillapító módszerré válik.

Hogyan hat a mikroáram?

Ehhez egy pici részt meg kell világítani és érteni a test sejtjeinek működéséből.

Azt nyilván tudod, hogy minden sejtet egy „burok” vesz körül, amit sejtmembránnak hívnak. Ez egyrészt határolja a sejtet, másrészt ezen keresztül jutnak be a tápanyagok és ki a működés során termelt salakanyagok, bomlástermékek. Az egészséges, működő sejtmembrán külső felülete pozitív, míg a belső negatív töltéssel rendelkezik. A kettő közötti különbség -30 és -50 mikroVolt közötti. Ezt hívják nyugalmi membránpotenciálnak.

Amikor egy sejt megbetegszik, akkor ez a sejtmembrán két oldalán az elektromos töltések eloszlása megváltozik, a töltésegyensúly megbomlik. A sérült terület potenciálja negatívvá válik és az elektromos áram efelé a sérült terület felé áramlik. Ezt sérülési áramnak (idegen nyelven „injury current”-nek) nevezik. A sérülési áram erőssége 10 μA – 30 μA között változik; más szavakkal, a sérülési áram mikroáram.

sérült sejt MENS terápia

Amikor ez az állapot bekövetkezik, azaz a sejt „megbetegszik”, akkor leáll a működése. A beteg sejtfalon nem jutnak át az energiatermeléshez és a fehérjeszintézishez szükséges anyagok. Pedig ezek elengedhetetlenül szükségesek például a regenerációs folyamatokhoz, azaz ahhoz, hogy a sejt kijavítsa a hibát, meggyógyítsa önmagát.

A mikroáramú (MCR) kezelés során 200-800 mikroAmper közötti áramerősséget alkalmaznak, ami nemiképp magasabb, mint a sejt membránpotenciálja. Ez az áram helyreállítja a töltésegyensúlyt, azaz megszünteti a sérülési áramot, visszaáll a sejt egészséges állapota, újra beindulhat az membránon keresztüli anyagszállítás. A mitokondriumokban beindul az ATP termelés (ami a sejt energiaforrása) és a fehérjék előállítása, ami gyorsítja a károsodott szövetek gyógyulását, regenerációját.

A tanulmányok során igazolták, hogy 500 mikroamper hatására a sejt energiatermelése (ATP, adenozin-trifoszfát) 500%-kal nőtt. 100-500 mikroamper az aminosav transzport 30-40%-os emelkedését váltotta ki. Ezek alapvető fontosságúak a jó sejtműködéshez és a regenerációs folyamatokhoz.

A mikroáramú kezelés előnyei

 • biztonságos és kényelmes kezelés – az elektromos impulzusok olyan enyhék, hogy nem érezhetők, így semmilyen kellemetlenséget sem okoz
 • akut és krónikus fájdalmak csökkentésre egyaránt kiváló
 • gyorsítja a regenerációt gyulladás, kopás, degeneratív betegségekben
 • gyorsítja a sérülések, sebek, csonttörések gyógyulását
 • serkenti a kollagén rost termelést, fokozza a bőr rugalmasságát, serkenti a hegek és fekélyek gyógyulását (ezért kiterjedten alkalmazzák a szépségápolásban!).
 • nincs hozzászokás.
 • nincs mellékhatás.

A mikroáramú kezelés alkalmazása

A mikroáram alkalmazható csak fájdalomcsillapításra, ekkor MENS-nek, azaz mikroáramú idegstimulációnak nevezzük. Már 10-20 percnyi MENS enyhíti a fájdalmat a páciensek 95%-ánál, azaz lényegesen nagyobb arányban segít, mint a TENS. Wallace által végzett kutatás során a  krónikus fájdalmak az első kezelésre a kezelést kapók 55%-a esetén csökkentek, a második után 61, a harmadikat követően pedig 77%-os volt az arány. Kevesebb, mint 10 kezelés után a fájdalom teljesen elmúlt a páciensek 82%-ánál (átlagosan négy kezelés után)!  A mikroáramú kezelést a különösen tartós és erős fájdalmak kezelésére érdemes alkalmaznod, például artrózis, artritisz, gerincsérv, lumbágó, isiász, reuma, fibromialgia, övsömör, stb. esetén.

A MENS néhány kezeléssel csökkenti a fájdalmat, de ha tartósan alkalmazod, akkor a gyógyulás segítésén keresztül megszünteti a problémát is.

A betegséget nem maga a mikroáram gyógyítja meg, hanem az a sejtszintű változás, amit létrehoz. Mikroáram nélkül ez  nem jöhetne létre!

Persze ez nem megy egyik napról a másikra. Egy évek óta tartó krónikus gyulladást nem lehet 1-2 nap alatt visszacsinálni. De kitartó kezeléssel néhány hét alatt teljes sikert lehet elérni.

A módszer elterjedését hátráltatja, hogy mikroáramú kezelést csak kevés készülék biztosít (ide kattinva találsz megbízható készülékeket) és az áruk még többszöröse egy TENS készülékének. De megéri!

blank
Szerző: Dr. Zátrok Zsolt

A Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem 1991-ben. Hosszú ideig kórházi orvosként dolgoztam, majd elhagytam a pályát és a legkorszerűbb orvosi berendezések használatát oktattam az orvosi teamek számára. 2012 óta kizárólag olyan eszközökkel foglalkozom, melyet a beteg általi, otthoni használatra terveztek. Blogomban ezekről az eszközökről írok, beleértve a biztonságos alkalmazás ismertetését is. Tapasztalataim alapján meggyőződéssel állíthatom, hogy hozzájárulhatnak az egészséged megőrzéséhez/helyreállításához.

61 Comments

 1. A mikroáram nagyságrendje a sejtműködés által keltett áram nagyságával azonos. Ahogy nem érezzük az szívműködésünk vagy az izommozgás során keletkező áramokat, úgy a mikroáram kezelést sem.
  Ha a kozmetikusa érzi az elektromos kezelést, akkor annyit jelent, hogy nem mikroáramot használ, hanem más elektromos áramot.

 2. A kozmetikusom nem hiszi el, hogy mikroáramot használ a gépem, mert nem érzi. Neki arcara való mikroáram készüléke van és azt érezni….

 3. Ezekben a cikkeimben talál erről infót: Achilles ín gyulladás kezelése mikroárammal
  Talpi bőnye gyulladás, azaz fasciitis plantaris
  A Runner Pro alkalmas erre. A talpi bőnye egy kötőszövetes lemez, kb olyan, mint az ín. A készüléke mikroáram programjaiban van íngyulladás, achilles ín gyulladás program, ezeket használja, illetve néhány naponta iktassa be az ödéma és/vagy zúzódás programokat.
  Emellett érdemes lehet a vádli izomzat lazítása! Egyrészt streching, nyújtás, torna, másrész a stimulációval: Sport/Merevség oldás vagy Aktív regeneráció vagy Verseny utáni regeneráció programok napi 1-2 alkalommal futtatás a vádli izmokon.

 4. Talpi bőnye gyulladással küzdök. A kérdésem az, hogy a mikroáramú kezelés alkalmazható e ilyen esetben, segíthet e? Egy Globus Runner Pro készülékem van, ha esetleg van más ajánlás a mikroáram mellett vagy helyette a készülék ismeretében, köszönettel veszem.
  Előre is köszönöm megtisztelő válaszát!

 5. A mikroáramú elektromos kezelés a testfelszínen, bőrön, izmokon, inakon, ízületeken alkalmazható. Itt képes hatást kifejteni.
  Belső szerveken, zsigereken nem. Ezzel a módszerrel sajnos nem tud érdemben változtatni lánya panaszain, állapotán.

 6. Tisztelt Dr. Zátrok Zsolt!
  Írásaiban olvastam, hogy a mikroárammal való kezelés a fájdalomcsillapító hatásán túl képes regenerálni a gyulladásos sérült szöveteket is.
  21 éves lányom nemrég esett át endometriózis eltávolító laparoszkópos nőgyógyászati műtéten. Az Ön véleménye szerint a MENS/MCR készülékkel való kezelés segítené az endometriózis kiújulásának megakadályozását?
  Ha igen, akkor melyik készüléket ajánlaná erre a célra?
  Válaszát előre is nagyon köszönöm.

 7. Globus Champion készüléket vásároltam korábban. A mikroárammal még csak most kezdtem ismerkedni, mert kénytelen vagyok. A hátamon. Lehet, hogy én vagyok figyelmetlen, de arra nem találtam infót, hogy milyen gyakran lehet ismételni. Válaszát előre is köszönöm szépen!

 8. A mikroáram bizonyos betegségek (például ín, szalag, izom, ízület gyulladás) esetén segít a kiváltó ok meggyógyításában. De például semmit sem tud javítani egy eltört, de rosszul összeforrt csont állapotán. Azaz a módszer sor esetben segít, máskor meg semmi hatása. De ez kb olyan, mint a kanál és a kés. Egyik erre, a másik arra való.
  A mikroáram kezelés egy új gyógymód. Elsősorban izom és ízületi panaszokkal kapcsolatban áll rendelkezésre elegendő bizonyíték a hatásáról. Nem találtam olyan tanulmányt, melyben kifejezetten arcideg fájdalomra alkalmazták. Ettől még lehet, hogy segít, de erre garancia nincs.

 9. T.Doktor Ur! A microaramu MCT használata érdekelté tett mivel nemcsak a fajdalmat szünteti hanem az okozatot is gyógyitja es hasznalata nem eredményez hozzászokoasból eredő eredménytelenséget. – Én most inkább egy arcideg fájdalom elleni hasznalatra es gyógyulasara gondolok – de persze érdekel a tobbi hasznàlhato lehetősége is, pl csuklofajdalomra! Köszönettel vagyok FTné

 10. A mikroáramot lehet arcra használni. A Genesy azonban nem alkalmas erre, mert nincsenek benne szépségápolási programok.
  Az Activa 700 vagy Runner Pro, Cycling Pro, Triathlon Pro készülékekben komplett kozmetikai mikroáram programcsomag található.

 11. Kedves Dr.Úr! Lehet nagyon buta kérdés…. Mikroáramot arcon lehet használni, ha igen hova helyezve, melyik programon? Rendkívül petyhüdt heges, sérült,csúnya arcbőrre keresnék megoldást. Van a családban egy genesy, úgy tudom tud mikroárammal is kezelni. Milyen „mélyen” hatol be egyébként a mikroáram?
  Idősebb szüleim a tens krónikus fájdalom programot használják a legtöbbet derékfájdalomra, nagyon szeretik! Köszönöm!

 12. A „valószínűleg” nem elég pontos diagnózis. Kezelni és a kezelési dózist meghatározni pontos diagnózis esetén lehet.
  Diagnózis nélkül, látatlanban általános tanácsokat tudok adni. Ami biztos: a csontokat nem ultrahangozzuk közvetlenül. Mivel a testünk vázát a csontok alkotják, azaz ott vannak mindenhol a mélyben, így a kezelések többségében nem kerülhető el, hogy a csont is „kapjon” a kezelésből. Az ultrahang adagot éppen azért határozzák meg, hogy azok a képletek, melyeknek nem jó a végtelen mennyiségű energia, azok annyit kapjanak, ami nem okoz károsodást.
  A piriformis kezeléshez anatómiai ismeretek is kellenek, hogy oda adja a kezelést, ahova kell.
  Ha hatékony kezelést szeretne végezni, akkor forduljon fizikoterápiás szakemberhez, aki megmutatja önnek, mely pontokat kezeljen.
  Olvassa el ezt a cikkem.

 13. Jó napot! Több hónapja „valoszinűsíthetőleg” piriformis szindromaval küszködöm. Vezetni , hátradőlni ülve nem tudok,mert begyullad a farcsontnal,keresztcsontnal. Bevan feszulve a hasam agyeknal, csipocsont zsibbad faj, elejen a vadlik is, derék bevolt allva szinte minden izom, beleszurkalt hasamba. Ultrahang kezelesnél megirná hol kell maszírozni ilyen esetben? Jelenleg már enyhebbek a tunetek, gyogyszerkezeles utan, de mindig visszajon, hiaba nyujtok. Az ultrahangot a farcsontra vagy a piriformis izomnal kell maszirozni? Mert a fajdalom a csontnal szokott lenni, vagy a feszulo izomnal kell?

 14. Ebben csak annyit „merek” vállalni, hogy vagy segít vagy nem. A neuropátia esetén minden más kezelési módszer esetén így van (legyen az gyógyszer, TENS vagy bármi más). Egyiknek ez a jó, a másiknak az, a harmadiknak egyik sem.

 15. Szeretném megkérdezni,hogy immunterápia  okozta neurophátia fájdalmának a csökkentésére  esetleg gyógyítására a Mens készülék / a mikroáram/ alkalmas-e vagy milyen készüléket javasol a kezelésre. A f ájdalmaim a talpamban és a lábfejemben jelentkeznek . Segítségét előre is köszönöm.
  Tisztelettel : László

 16. Kedves József! Amit csinál, az lassan zaklatásnak minősül. Naponta többször elküldi ugyanazt a kérdést, hol a facebook oldalamon, hol youtube csatornámon, hol meg itt.
  Eddig türelmesen válaszoltam mindre, de elfogyott a türelmem. Minden alkalommal ugyanazt válaszolom, de Ön el se olvassa ezeket vagy nem hajlandó felfogni.
  Önnek hetek óta olyan fájdalmai vannak, melyek nem engedik felkelni. Kivizsgálásra nem ment el. Nem tudni, hogy mi okozza a bajt. Nem foglalkozom távgyógyítással. Az általam javasolt eszközök nem hatnak „bármire”. Talán megérti, hogy a kanál, a villa és a kés is másra való. Kivizsgálás után derül ki, hogy mi okozza a hetek óta tartó fájdalmat. Ha már tudjuk, hogy mit kellene kezelni, akkor lehet kezelési módot és végül ezt biztosító készüléket javasolni.
  Tehát mégegyszer megismétlem. Menjen el orvoshoz és kérje a szűnni nem akaró fájdalom okának kivizsgálását! Utána lehet tudni, hogy milyen eszköz segíthet.

 17. A MENS készülék jó lenne-e nekem!
  Erős csipő fájdalom felkeléskor, ki bírhatatlan! Fél óra mire térdre ereszkedek és el indulok a wc-re! Utánna fájdalom csillapítokkal valahogy ki bírom a napot! Így már élni se jó! 2-hete kezdödött, kell valami megoldás, 66-éves vagyok.
  Tisztelt Dr. Zátrok Zsolt kérem válaszoljon.
  Melyik készülék lenne nekem jó?
  Üdvözletem.

 18. A mikroáram felhasználási területe teljesen más. Fájdalomra és a sérült sejtmembrán potenciál helyreállítására való. Az allergiás reakció az immunrendszer túlválasza, azaz teljesen más mechanizmusú.

 19. Csalánkiütést, allergiás reakciót a bőrön érdemes kezelni mikroárammal?
  Köszönettel
  Robert

 20. Bármelyik mikroáramú programot használhatja, melynek nevében az íngyulladás benne van. Bár az ín és a csonthártya két külön képlet, de a gyulladásuk mechanizmusa nagyon hasonló. Kezeléük is. Achilles-ín gyulladás, Térdkalács-ín gyulladás, Rotátorköpeny gyulladás, Íngyulladás, Teniszkönyök programok. Ezen felül a zúzódás és ödéma programok segítenek, hogy a gyulladt terület mikrocirkulációját javítsa.

 21. Abban kèrnèm segîtsègèt, hogy runner pro kèszülèkemen van e olyan mikroàram program amely csonthàrtya gyulladàs kezelèsre alkalmas lehet köszönöm, Zsuzsa

 22. Az orvosai vizsgálatok és adatok birtokában sem tudtak választ adni. Nem nagyon várhatja, hogy két sora alapján valamit meg fogok oldani. Az orvosi adatok szerint a lágylézer segíthet a hátfájás csökkentésében, de mivel sem a gerincet, sem a gerinctartó izmokat nem erősíti, nem javítja, így tüneti megoldást jelenthet. Többre mehet EMS 8izomstimuláció) és gyógytorna alkalmazásával.

 23. 6 éve kiszakadt a gerincsérvem, műtétre került sor. Az erős zsibbadás, az elviselhetetlen fájdalom megszűnt, viszont azóta is vannak „fantom” tüneteim. (Enyhébb fájdalom és zsibbadás). Több orvossal konzultáltam, senki nem adott érdemi választ mi okozza ezt. Van aki azt mondja kiújult, van aki a heget okolja… Ön szerint a lágyrézel megoldást jelenthet a problémára? A gyógytorna része az életemnek. Köszönöm!

 24. A Globus 4 csatornás elektroterápiás készülékekben (Genesy sorozat, sport-nevű készülékek) teljesen azonosak az általános betegségkezelő kezelések. Ebből a szempontból mindegy, hogy melyiket választja, mindeegyik jó a problémáira. A különbségeket a további, speciális programok adják. A Genesy 300 Pro pl nem ad speciális többletet. A Runner Pro a futás szerelmesei számára ad többletet, ami egyszerűsíti a felkészülést és az esetleges sérülések kezelését. A Triathlonban van ugyan futást és kerékpározást segítő kezelőprogram, de nem olyan sok, mint külön a Runner vagy Cycling-ban. Azonban valóban a Triathlon kínálja szám szerint a legtöbb előre elkészített programot. A választás lehet „emocionális” – amelyik kívülről jobban tetszik. Vagy „sport alapú”, ha döntően kerékpározik, akkor inkább ezt ajánlom, mint a triathlont. Vagy egyéb is lehet: pl. a párja szívesen használna kozmetikai programokat – ilyet a Genesy soroat nem biztosít.

 25. Üdvözletem! az orvos Achillodynia-t futás miatt, illetve egy másik a munkámból adódó sok egérhasználat miatt DeQuervain-t diagnosztizált. Így találtam erre az oldalra. A sportolást is segítő EMS funkciói okán a Triathlon Pro készülékkel kacérkodom. Ami furcsa, hogy a Runner Pro vagy a Cycling Pro ára is ugyanannyi, mégis,a Triatlonos mindkettő tudását egyszerre tartalmazza, legalábbis az összehasonlításom alapján. Emellett a fenti két bajomra is megoldást nyújthat a MENS. A Genesy sorozat sem jobb ebben a MENS tudásban. Jól gondolom?

 26. Tavaly május óta szűnni nem akaró isiaszra, lumbagóra, piriformis szindrómára,  szeretném a segítségét kérni. Nagyon nagy fájdalommal jár, már minden lehetséges dolgot kipróbáltam, gyógyszerek, gyógytorna, manuálterápia stb. Segítségét kérném, a TENS készülékek közül, a Doktor Úr nekem melyiket javasolná.
  Nagyon szépen köszönöm.

 27. Az övsömört a herpes zooster vírus okozza, azaz egy fertőzés. Egyelőre a vírusok ellen nincs gyógymód. A mikroáram sem gyógyítja a vírusfertőzést. A cikkemben a Mikroáram kezelést, mint az övsömör által okozott fájdalmak enyhítésére alkalmazható tünetei (fájdalomcsillapító) módszert említem.
  A mikroáram gyakorlati alkalmazásáról ebben a cikkben olvashat.

 28. A napokban vettem egy GLOBUS Triatlon Pro készüléket és látom a cikkben, hogy a mikroáramú kezelés alkalmas övsömör kezelésére. Édesanyámnak van egy övsömörből visszamaradt kb. 6-7 cm átmérőjű folt a bőrén, ami nagyon érzékeny és nem képes a ruha érintését sem elviselni. Látszatra, színre ez a „folt” nem tér el a bőr többi részétől. Eddig akupunktúrával kezelték, hatástalanul.
  Kérdésem, hogy milyen programot, ill. beállítást javasol ennek a túlérzékeny „foltnak” a kezelésére? Hány kezelés után lehet megítélni, hogy érdemes-e tovább folytatni a kezelést?

 29. A nedvesített gumi és szivacs elektródák általános fájdalomkezelésre, izomstimulációra és iontoforézisre kiválóan alkalmasak. A mikroáramú kezelésre ezeket nem javaslom, mert az áramátvitelük nem olyan jó, mint az öntapadós elektródáké. A némileg alacsonyabb hatás elfogadásával azonban alkalmazhatók mikroáram kezelésre.
  A kesztyű és zokni elektródákkal kapcsolatban nincs szakmai irodalmi adat, ami a használatot erősítené vagy elvetné. Véleményem, hogy a kesztyű túl nagy felület és a mikroáramok „elvesznek” a nagy felületű bőr ellenállásán. Meg lehet próbálni. Ártani nem lehet vele, legfeljebb nem használ .

 30. Az elektródákról szóló videóban nedvesített, (gélezett) vagy nedves szivacstokba helyezett gumielektródák is vannak javasolva, mivel az öntapadósok intenzív használat (pl. nem csak egy lábikrakezelésre kell) esetén hamar cserére szorulnak. Ugyanakkor a kesztyű vagy zokni elektróda használata MENS kezeléshez nem javasolt a gyenge áram kioltása miatt. A gumi, vagy szilikon elektródák egyáltalán használhatók-e a mikroáramú kezelésekhez? A gyenge és érzéssel így nem is kontrollálható mikroáramú kezelésnél figyelni kell-e arra, hogy az elektródák mekkora távolságra lehetnek maximum egymástól, hogy az áram ne szakadjon meg?

 31. Endometriózisról írtam korábban. Ide kattintva olvashatja. A TENS és a mikroáramú (MENS) készülékek rendelkeznek fájdalomcsillapító hatással. Az esetek nagy részében csökkentik a fájdalmat. Az endometriózis természetéből adódóan azonban csak tüneti terápiát biztosítanak.

 32. Endometriozissal diagnosztizáltak már 5 éve. Mostanában gyakran fordul elő olyan tünet mint ha húgyúti fertőzés lenne, ez mindig este lefekvéskor jön elő. Arra kérném, segítsen melyik készüléket javasolja nekem!? Köszönettel Tímea

 33. A SonoStim 922 elsősorban terápiás ultrahang. Az elektroterápiás (MENS) módja önállóan nem állja meg a helyét. Az arcideg gyulladásra nem megfelelő. Az ultrahanggal együtt alkalmazva fokozza az ultrahang gyulladáscsökkentő hatását. Nézze meg a készülékről készült filmem!

 34. Szeretném megkérdezni, hogy a SonoStim 922 terápiás ultrahang és MENS készüléket használhatom e egy régóta fennálló arcideggyulladás kezelésére, illetve a kezelés hatására be áll e javulás? Az arcideggyulladást orvos már megállapította, voltam CT vizsgálaton, mely negatív lett. A fájdalom csökkentésére Tegretol nevű gyógyszert írt fel.

 35. Nincs csak MENS készülék. A MENS az elektroterápia egyik formája, olyan multifunkciós készülékekben fordul elő, melyek többféle elektroterápiás kezelési módot is biztosítanak, pl. TENS, EMS, FES, iontoforézis, stb. Az AlphaStim M készülék a „leginkább” MENS, de ebben is van egyéb (CES).

 36. Tisztelt Doktor Ûr! ezek nem csak Mens készúlękek, Tens nem ėrdekel, mint Õn is ìrja elavult.(volt is nekem)ezek a kėszülėkek a leįrås alapjån nem olyanok mint ami az Ön leírásåban is szerepel, nem is érthetö mitöl különbözöek,,pl kerėkpàrosnak, stb
  ėn csak Mens kėszülęket keresnèk, ilyen nem létezik?
  köszömöm

 37. Tisztelt doktor Úr ! Engem a Mens készülék érdekelne, (csak ez) de nem találtam ilyet, tudna ebben segìteni? köszönöm

 38. Kérem írja be a google keresőbe ezt a kifejezést „microcurrent Lynn Wallace” és máris megtalálja, amit keres. Itt egy olyan dokumentumot érhet el, ami több tanulmány összegzését tartalmazza.

 39. Kedves Doktor úr!

  Szerettem volna utánaolvasni az eredeti hatástanulmányoknak, ám Wallace nevén nem találtam olyan kutatást, amelyet Ön is említett a leírásban. Volna szíves elküldeni a cikkekhez a linket, hogy utána tudjak olvasni?

  Köszönettel,
  Üllei Zsuzsanna

 40. Kedves Doktor Úr!
  Köszönöm a gyors, korrekt válaszát!
  Szép napot kívánok!

 41. Használható, hiszen kiváló ngyulladáscsökkentő hatású. Más kérdés, hogy a kezelés eredménye attól függ, hogy „csak” gyulladása van vagy már kialakult csontfelrakódás. Olvassa el ezt a cikkemet.

 42. MIndkét készülék megfelelő a felsorolt problémák esetén. A Premium 400-ban több az izomkezelő program, illetve szépságápolási kezeléseket is biztosít. Ezekben tud többet, mint a Genesy 300 Pro. Akkor érdemes választania, ha ezekre szüksége van vagy lehet.

 43. Kedves Doktor Úr!
  A korábbi kérdéseimre adott válaszai alapján döntöttem arról, hogy megvásárolok egy MENS készüléket, remélve, hogy a sok mozgásszervi problémám enyhítésére, kezelésére (kezdődő porckorongsérv, isiász, lumbágó, piriformisz szindróma, comb- és hátizomgyengeség…) segítséget nyújt.
  Sok cikket elolvastam, megnéztem a készülékek leírását, dokumentációját, a Glóbus készülékek összehasonlító táblázatát. Ez alapján eljutottam két készülékig, ami számításba jöhet, de nem tudok dönteni. A legfontosabb a betegségeim kezelése lenne. Arra kérném Doktor Urat, hogy segítsen eldönteni, hogy a két készülék közül: Prémium 400, Genesy 300 Pro melyiket vásároljam meg.
  Válaszát megköszönöm.
  Tisztelettel: Molnár Ágota

 44. T. Doktor Úr!
  Sarok gyulladásra is használható a Mens készülék?
  Köszönettel

 45. A TENS kezelést régóta alkalmazzák a neuropátiás panaszok enyhítésére. Ez tüneti kezelés, azaz a leszorítást „nem oldja”.
  A MENS fájdalomcsillapító hatása erősebb, mint TENS-é, de egyelőre MENS hatása neuropátiára vonatkozásában nem történt hatásvizsgálat. Értani biztosan nem árt, elvileg hatásosnak kell lennie.
  Az EMS-t az adott problémára nem látom alkalmazhatónak.

 46. Tisztelt Doktor úr!
  Januárban egy esés következtében eltörött a bal csuklóm.
  Műtét, Lemezes OS
  A gyógytorna második, vagy harmadik napja után éjszaka nagyon erős zsibbadásra és kézfájdalomra, (tenyerem, ujjaim) ébredtem. Ez a zsibbadás, és fájdalom azóta is meg van, hol kisseb, hol nagyobb erősséggel. A járványhelyzet miatt nem tudtam befejezni a gyógytornát, illetve nem fogadtak kontroll vizsgálaton, ahol elmondhattam volna a panaszomat. Magánrendeléshez fordultam, ahol valószínűleg hegesedés miatti ideg leszorítást diagnosztizáltak, de javasolták, hogy az operáló orvossal vegyem fel a kapcsolatot. Ezért e-mail-ben leírtam a panaszomat, amire a válasz:
  „radius-törés után n.medianus hegesedése, leszorítottsága előfordul.
  Amennyiben konzervatív kezelésre (Milgamma-N 2×1 tbl, rendszeres
  gyógytorna, szelektív ingeráram kezelés) nem javul, későbbiekben műtét
  (ideg felszabadítás) jön szóba.”
  Sajnos azóta már nappal is enyhén zsibbadtnak érzem az ujjaimat, annak ellenére, hogy otthon tornáztatom, szedem a Milgamma-N -t, és krémezem a Contractubex géllel.
  A kérdésem, hogy segíthet-e valamilyen elektromos készülék otthoni alkalmazása TENS EMS, MENS?

 47. Kedves Doktor Úr!
  Köszönöm szépen a válaszát. Még annyit szeretnék kérdezni, hogy csípőprotézis esetén használható-e a mikroáramú készülék a piriformis izomra és az ágyéki gerincre, ugyanis az elég közel esik a protézishez. Tehát mit jelent az ellenjavallatoknál az, hogy a protézis közelében lévő testrészen.
  „Fém implantátumok és szövet alatti implantátumok (protézis, csontegyesítő
  eszközök, tekercsek, csavarok, ortopédiai lemezek) közelében található testrészek
  esetében.”
  Válaszát előre is köszönöm.
  Üdvözlettel Molnár Ágota

 48. A MENS készülékek nemcsak mikroáram, hanem más elektroterápiás kezeléseket, így TENS-t, EMS-t, iontoforézist, stb is biztosítanak. Nemcsak egy izmot, ízületet kezelhet, hanem bárhol a testen. Gyakorlatilag bármely ízületet, izmot kezelheti velük. Így a piriformis, az ágyéki gerinc és farizom is kezelhető ugyanazzal a készülékkel, persze más kezelőprogrammal.

 49. Kedves Doktor Úr!
  Tanácsát szeretném kérni egy MENS készülék megvásárlása előtt. 2018 novemberében kaptam egy Zimmer Müller Tep protézist a jobb csípőmbe (cementes).
  A csípőmmel nincs gond, az rendben van, de sajnos van kezdődő porckorongsérvem a lumbális4-5 szakaszon, ülőidegzsába, piriformis szindróma, ami gyakorlatilag lehetetlenné teszi a gyaloglást, merz olyan fájdalmam van 7-800 méter után.
  A kérdésem az lenne, hogy a Mens készüléket tudnám-e az ágyéki gerincre, illetve a farizomra használni?
  Megtisztelő válaszát előre is köszönöm.
  Üdvözlettel Molnár Ágota

 50. A botox az USA-ban és a nyugati országokban terjed… általában speciális ultrahang segítségével „célozzák” meg az idegszálat a farizmok mélyén és oda adnak botoxot. Itthon ne nagyon keresse, mert szerintem nem sok rendelőben van olyan eszköz, amivel ezt meg lehet csinálni. A botox hatás nem minden esetben ad végleges eredményt. Az izomstimuláció-mikroáram és piriformist lazító tornagyakorlatokkal néhány hét alatt eredményt lehet elérni. Ez viszont végleges eredmény, mert megszünteti a piriformis merevségét és ezzel az idegszálra gyakorolt nyomást.

 51. Kedves Doktor Úr!

  Nagyon köszönöm minden kérdésemre adott válaszát!
  Azonban elszomorodtam a Bechterew miatt! 
  A MENS készüléket megrendelem, sokat számít , ha kevesebb gyógyszert kell szednem!… A biológiai th. Mellett! Lágylézerem van, UH – ra meg jártam sztk  alapon.
  Steroidok NSAI – dok tömegén már túl vagyok. Azonban Botox kezelés újdonság ! Ezt orthopaedus? Dr- nál ? Vagy hol lehet eszközölni ?
  Tisztelettel köszönöm szíves válaszát!
  Üdvözlettel : Gáspár Edit 

 52. Igen. (ha más kizáró ok nem merül fel)

 53. Azt szeretném kérdezni hogy kaptam 10db röntgenbesugárzást juliusban kaptam az utolsót.Megvásaároltam SonoStim922 készüléket sarkantyú kezelésre.Használhatom e.Ez lenne a kérdésem.Köszönettel

 54. A gerincsérv miatt a fájdalom is mindig újra-újra megjelenik mindaddig, amíg a gerincsérvet nem operálják meg vagy nem húzódik vissza annyira, hogy már ne nyomja az idegszálat.
  Olvassa el a Lumbágó – a fájdalom mozdulatlanná merevít” című cikkem (használja a keresőt és írja be „lumbágó”). A lumbágó a gerincsérv „előszobája”, azaz hasonló tünetekkel jár és kezelése is azonos. A cikkben mindent megtalál, amit otthon tenni tud.

 55. Kedves Dr Úr! Gerincsérvem van és nagy fajdalmam. Hamar elfaradok nemigen tudok csinalni semmit. Csökkenthető a fajdalom!! Köszönettel Irénke

 56. A Triathlon Pro készüléken (de a Globus gyártó más mikroáramú készülékeinél is) a mikroáramú kezelések indítása az intenzitás növelő gomb egyetlen megnyomásával történik. Az áramintenzitás a program által meghatározott szintre ugrik, módosítani nem lehet. A beállított értékek az orvosi gyakorlat és tapasztalat alapján leghatékonyabb intenzitást adják. A mikroáram leghatékonyabb tartománya 200-800 mikroAmper tartományban található. Más erősség „felel” a fájdalomcsillapításért és más a sejtfolyamatok stimulációjáért – ezért eltérőek az egyes kezelőprogramok is.
  Egyébként: ha a mikroáram intenzitását emelni kezdjük, akkor gyorsan „megszűnik” mikroáramnak lenni. Ha elérjük az 1 milliAmpert, akkor már nem mikroáram, és ezzel az eddigi kedvező hatások is megszűnnek.
  Szóval: fogadja el, hogy a mikroáramot nem érzékeli! Nem kell erősebbre állítani, és mégis hatékony!

 57. Triathlon Pro készülékem van. A mikroáramú kezelések intenzitását az egyes programok elindításakor a készülék egy adott értékre állítja, ami nem módosítható. Ezt az intenzitás értéket manuálisan meg lehet változtatni, és van-e értelme? Ha pl. ha növelem az intenzitást, akkor nőni fog a kezelés hatékonysága ?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük