Mikroáram – a fájdalomcsillapítás új formája

A tartósan fennálló fájdalom sokak életét keseríti meg. A fájdalomcsillapítók hosszabb szedése során többnyire kellemetlen gyógyszermellékhatásokkal kell számolni. Eddig a TENS kezelés jelentett alternatívát. Nemrégiben azonban megjelent egy új és lényegesen hatékonyabb kezelési forma, a MENS (mikroáram). A tanulmányok szerint a betegek 95% esetén megszünteti a fájdalmat. Sőt!!! Serkenti a gyógyulási folyamatokat és a regenerációt. Véleményem szerint hamarosan ez lesz leggyakrabban használt otthoni fájdalomcsillapító módszer. 

 

Mi a különbség a TENS és a mikroáram kezelés között?

Mindkettőt a fájdalom gyors csillapítása érdekében alkalmazzák, azonban….

A TENS hatékonyan enyhíti a fájdalmat, de semmilyen gyógyító hatása nincs, azaz nem kezeli a fájdalom forrását. TENS kezelés után a fájdalom egy idő után visszatér, maga a betegség a TENS kezelésre nem gyógyul.

A mikroáram (MENS) hatékonyabban csillapítja a fájdalmat, mint a TENS, ezen felül a fájdalom forrására is hat. Serkenti a gyógyulási folyamatokat, így a betegség gyógyítása révén tartósan szünteti meg a fájdalmat.

 

Mi a fő technikai különbség?

A TENS kezelés során milliamper (mA) nagyságú áramot használnak, így a kezelés érzékelni lehet bizsergő érzés formában. A régi és gyenge minőségű készülék esetén a TENS kezelés kifejezetten kellemetlen és égető érzést kelthet, ezért sokan nem bírják.

A mikroáramú kezeléshez mikroamper (μA) erősségű áramot használnak, mely ezredrésze a TENS kezelésnél alkalmazottnak. Ez olyan enyhe áram, hogy a kezelés nem érzékelhető. Azok is kezelhetnek vele, akik a TENS áramot “nem bírták” elviselni.

 

Hogyan hat a mikroáram?

Már több mint egy évszázada ismert, hogy a sejteket “burkoló” sejtmembrán elektromos töltéssel rendelkezik, melynek értéke nagyjából -50 mikroV. Ez a nyugalmi membránpotenciál.

Az egészséges, működő sejtmembrán külső felülete pozitív, míg a belső negatív töltéssel rendelkezik.

sérült sejt és mikroáram - MENS terápia

 

Ha egy sejt károsodik, leáll az energiatermelése és a fehérjeszintézis is, azaz a sejt “megbetegszik”.  A sérült rész potenciálja negatívvá válik és az elektromos áram efelé a sérült terület felé áramlik. Ezt az áramlást sérülési áramnak (idegen nyelven „injury current”-nek) nevezik. A sérülési áram erőssége 10 μA – 30 μA között változik; más szavakkal, a sérülési áram mikroáram.

A mikroáramú kezelés helyreállítja a felbomlott töltéseloszlást azaz megszünteti a sérülési áramot. A mikroáramú stimuláció hatására így visszaáll az egészséges állapot, a sejtfolyamatok ismét beindulnak. A mitokondriumokban újraindul az ATP termelés (ami a sejt energiaforrása) és a fehérjék előállítása, ami gyorsítja a károsodott szövetek gyógyulását, regenerációját.

 

A MENS kezelés előnyei

 • biztonságos és kényelmes kezelés – az elektromos impulzusok olyan enyhék, hogy minimális kellemetlenség sincs
 • akut és krónikus fájdalmak csökkentésre egyaránt kiváló
 • gyorsítja a regenerációt gyulladás, kopás, degeneratív betegségekben
 • gyorsítja a sérülések, sebek, csonttörések gyógyulását
 • serkenti a kollagén rost termelést, fokozza a bőr rugalmasságát.
 • Mellékhatás és komplikáció mentes.

 

A mikroáramú kezelés alkalmazása

Már 15-20 percnyi mikroáramú kezelés képes enyhíteni a fájdalmat a páciensek 95%-ánál, ez lényegesen magasabb, mint a TENS kezelésnél.

Wallace vizsgálatai során krónikus fájdalmak esetén a fájdalom csökkenése az első kezelést követően átlagosan 55%-os volt, a másodikat követően 61%-os, a harmadikat követően pedig 77%-os. A fájdalom teljesen elmúlt a páciensek 82%-ánál, kevesebb mint 10 kezelés után (átlagosan négy kezelés után).

A mikroáramú kezelést ezért a különösen tartós és erős fájdalmak kezelésére érdemes alkalmaznod, például artrózis, artritisz, gerincsérv, lumbágó, isiász, reuma, fibromialgia, övsömör, stb. esetén.

 

Genesy 300 Pro készüléket ajánlom fájdalom, tartós gyulladás esetén. További Mikroáramú készülékeket találsz ide kattintva

 

Korábbi írásom: A MENS terápia – mikroáramú fájdalomcsillapítás

CÍMKÉK
MEGOSZTOM

HOZZÁSZÓLÁSOK

Wordpress (4)
 • Dr. Zátrok Zsolt

  A gerincsérv miatt a fájdalom is mindig újra-újra megjelenik mindaddig, amíg a gerincsérvet nem operálják meg vagy nem húzódik vissza annyira, hogy már ne nyomja az idegszálat.
  Olvassa el a Lumbágó – a fájdalom mozdulatlanná merevít” című cikkem (használja a keresőt és írja be “lumbágó”). A lumbágó a gerincsérv “előszobája”, azaz hasonló tünetekkel jár és kezelése is azonos. A cikkben mindent megtalál, amit otthon tenni tud.

 • comment-avatar
  Irénke 3 hónap

  Kedves Dr Úr! Gerincsérvem van és nagy fajdalmam. Hamar elfaradok nemigen tudok csinalni semmit. Csökkenthető a fajdalom!! Köszönettel Irénke

 • Dr. Zátrok Zsolt

  A Triathlon Pro készüléken (de a Globus gyártó más mikroáramú készülékeinél is) a mikroáramú kezelések indítása az intenzitás növelő gomb egyetlen megnyomásával történik. Az áramintenzitás a program által meghatározott szintre ugrik, módosítani nem lehet. A beállított értékek az orvosi gyakorlat és tapasztalat alapján leghatékonyabb intenzitást adják. A mikroáram leghatékonyabb tartománya 200-800 mikroAmper tartományban található. Más erősség “felel” a fájdalomcsillapításért és más a sejtfolyamatok stimulációjáért – ezért eltérőek az egyes kezelőprogramok is.
  Egyébként: ha a mikroáram intenzitását emelni kezdjük, akkor gyorsan „megszűnik” mikroáramnak lenni. Ha elérjük az 1 milliAmpert, akkor már nem mikroáram, és ezzel az eddigi kedvező hatások is megszűnnek.
  Szóval: fogadja el, hogy a mikroáramot nem érzékeli! Nem kell erősebbre állítani, és mégis hatékony!

 • Dr. Zátrok Zsolt

  Triathlon Pro készülékem van. A mikroáramú kezelések intenzitását az egyes programok elindításakor a készülék egy adott értékre állítja, ami nem módosítható. Ezt az intenzitás értéket manuálisan meg lehet változtatni, és van-e értelme? Ha pl. ha növelem az intenzitást, akkor nőni fog a kezelés hatékonysága ?