Az endometriózis legfőbb tünete a kismedencei (alhasi) fájdalom – a gyakori vagy szinte állandó fájdalom kezelésére többféle megoldás létezik.

Az endometriózis eredetű fájdalom csillapítása

Az alábbi fájdalomcsillapító megoldások jönnek szóba:

Melegterápia és kényelem

Egy forró fürdő is segíthet csökkenteni a fájdalmat. A kényelmes testhelyzet és a stressz csökkentése szintén előnyös lehet.

Gyógytorna

Kérj segítséget egy tapasztalt gyógytornásztól. Állítson össze neked egy gyakorlatsort, melynek célja a medencefenéki izmok megerősítése. Ez segít a fájdalom csökkentésében.

Endometriózis műtét után a tornagyakorlatok, a jóga vagy a Pilates segítheti a rehabilitációt a hasi és hátizmok megerősítésén keresztül.

Fájdalomcsillapítók

Egyes adatok szerint az endometriózisban szenvedő nők több prosztaglandint termelhetnek, mint a nem betegek. A prosztaglandinok egyik „normális” feladata, hogy a menstruációs időszakban fokozza a méh összehúzódásait – ez segít a méhnyálkahártya leválásában. Erős prosztaglandin hatás által kiváltott összehúzódások fájdalmat okozhatnak.  A prosztaglandinok sérülés vagy betegség esetén is felszaporodnak, fájdalmat és gyulladást okoznak.

A nem szteroid gyulladáscsökkentők, mint például az Ibuprofen, a Voltaren, stb blokkolják a prosztaglandinok termelését a szervezetben, így segítetik a fájdalmas összehúzódások megelőzését. Tartós szedésük azonban mellékhatásokat okozhat! A nem szteroidok gyakori mellékhatásai közé tartozik a hányinger, hányás, hasmenés, gyomorpanaszok és gyomorfekély. A mellékhatásokat csökkentheted a gyógyszerek étkezés közbeni vagy tejjel történő bevitelével. A leírtakból láthatod, hogy a nem szteroid gyulladáscsökkentők NSAID-k csak akkor hatékonyak, ha a szervezeted sok prosztaglandint állít elő.

Bár a kodeinalapú fájdalomcsillapítók hatékonyak, de használatuk székrekedést és gyomor-bélrendszeri zavarokat okozhat, ami súlyosbíthatja az endometriózis tüneteit. Endometriózisban kerüld a kodein-származékokat.

Egyéb fájdalomcsillapítók -például paracetamol- csak enyhe fájdalmak esetén jön szóba.

Fájdalommódosító szerek

Ezek a gyógyszerek megváltoztatják a test fájdalomérzését. A triciklusos antidepresszánsok olyan gyógyszerek, amelyeket főként a depresszió kezelésére használnak, de kimutatták, hogy hatással vannak az idegrendszerre és a test fájdalom kezelésére. A fájdalom üzenetek a periféria felől a központi idegrendszer (agy) felé haladnak. Ezek a gyógyszerek segíthetnek megakadályozni, hogy a fájdalominger elérje az agyat. Egyéb hatásaik miatt fontold meg a szedésüket.

TENS (idegstimulátor) készülékek

endometriózis és menstruációs fájdalom kezelése TENS-sel, TENS kezelés

A TENS készülék a fájdalomcsillapító gyógyszerek valódi alternatíváját jelenti! A kisméretű, hordozható eszköz használata egyszerű és veszélytelen, nincs mellékhatása.

A fájdalmas terület körül a bőrödre helyezett öntapadó elektródákon keresztül apró elektromos impulzusokat küldenek a fájdalomérző idegvégződéseidre. Az impulzusok hatására a fájdalomingert továbbító idegpályák „elfáradnak” és „bezárják” a fájdalomtovábbítók kapukat. A fájdalominger nem jut el az agyaba – a fájdalomérzet ugyanis az agyban alakul ki. A TENS impulzusok serkentik továbbá a tested saját fájdalomcsillapító anyagainak -úgynevezett endorfinoknak- a termelését is.

A fájdalomcsillapító elektródákat az alhasra kell elhelyezned. Azok a készülékek, amik csak hagyományos TENS és endorfin TENS kezelést biztosítanak, kevésbé hatékonyak, mint a Modulált TENS-t biztosítók. Olyan készüléket javaslok, amin van modulált TENS program!

Fontos tudni továbbá, hogy az olcsó TENS készülékek valójában nem TENS-impulzust adnak le, hanem izomstimulációst. Ezt onnan tudhatod, hogy fájdalomcsillapító kezelés során rángást érzel az izmaidban. A TENS nem csinál ilyet! Ne használj izomstimulátort endometriózis tüneteinek csökkentésére.

MENS, azaz mikroáramú ideg stimuláció

A mikroáram nyugaton egyre inkább kiszorítja a TENS-t, mert sokkal hatékonyabban csillapítja a fájdalmat. Ezen felül nemcsak fájdalomcsillapító, hanem szövetregeneráló hatású is, ami kedvező lehet endometriózisban is. Olvasd el a mikroáramról írt cikkemet és tudj meg többet.

Egészen biztosan nem okoz méhösszehúzódást, azaz semmilyen kockázatot sem jelent.

A mikroáram egyetlen hátránya, hogy az ilyet biztosító készülékek egyelőre még drágábbak, mint a sima TENS-ek.

Készítettem egy ábrát arról, hogy hova kell felhelyezned az elektródákat.

  1. Az első csatornához tartozó kábel két végét az alhason csatlakoztasd az elektródákhoz, a másik csatorna kábelei pedig hátul a keresztcsontod felett levőkhöz.
  2. Az első csatorna kábelének egyik vége jobbra elöl az alhasadon, a másik vége hátul a keresztcsontod jobb oldalán. A másik csatorna a bal oldalt kösse össze.

Ezek az elhelyezések TENS és MENS kezelésnél egyaránt alkalmazhatók. Mindkettőt próbáld ki és később azt alkalmazd, amelyik hatásosabbnak bizonyult. Ilyen kezeléshez például a Dolito TENS készüléket használhatod.

endometriózis kezelése TENS, MENS kezeléssel, elektróda elhelyezései pontok

blank
Szerző: Dr. Zátrok Zsolt

A Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem 1991-ben. Hosszú ideig kórházi orvosként dolgoztam, majd elhagytam a pályát és a legkorszerűbb orvosi berendezések használatát oktattam az orvosi teamek számára. 2012 óta kizárólag olyan eszközökkel foglalkozom, melyet a beteg általi, otthoni használatra terveztek. Blogomban ezekről az eszközökről írok, beleértve a biztonságos alkalmazás ismertetését is. Tapasztalataim alapján meggyőződéssel állíthatom, hogy hozzájárulhatnak az egészséged megőrzéséhez/helyreállításához.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük