Az ízületi fájdalom önmagában is elég kellemetlen, azonban az ízületet körülvevő izmaid reflexes összehúzódása és merevvé válása tovább fokozhatják a panaszaid. Az ilyen krónikussá váló tünetekre a legegyszerűbb és egyben a legolcsóbb kezelés a melegterápia. Nézzük hogyan kell alkalmaznod a megfelelő hatás érdekében. 

A melegterápia a fájdalom és izommerevség enyhítésére szolgáló kezelés. Melegterápiát általában a tartós vagy krónikus fájdalom csökkentésére használják. Friss (1-3 napos) sérülés, különösen izomsérülés (szakadás, húzódás, zúzódás) esetén NE alkalmazd, mert a bevérzés kockázatát növeli.

A melegterápia lehet nedves, pl. fürdőkezelések, iszappakolások, melegvizes palack, melyet többnyire intézményben végeznek. Lehet száraz (pl. fűtőpárna, takaró). Ez utóbbiakat használhatod otthon legkönnyebben.

Hogyan hat a melegterápia?

A meleg hatására a kezelt terület véredényei kinyílnak és kitágulnak, melynek eredményeként nő a véráramlás. A megnövekedett véráramlás serkenti a gyógyulási folyamatokat. A melegítés hatására a merev izomzat ellazul és rugalmasabbá válik.

A melegterápiát önmagában vagy más kezelésekkel együtt is alkalmazhatod. Például masszázs vagy gyógytorna előtt az izmok-inak melegítése megkönnyíti a mozgatást, csökkenti a fájdalmakat.

Mit idéz elő a testfelszín melegítése?

  • csökken a fájdalmad
  • ellazulnak az izmaid, oldódik az izommerevség – ez tovább csökkenti a fájdalmat
  • fokozódik a véráramlás a kezelt területen
  • az áramlás gyorsulás serkenti a gyógyulási folyamatokat
  • az áramlás gyorsulás serkenti a toxinok, méreganyagok (fájdalmat kiváltó anyagok) elszállítását
  • előkészíti az izmokat és ízületeket a gyógytornához, masszáshoz

Otthoni használatra készült fűtőbetétes eszközök

A kórházi és rendelői gyakorlatban a nedves meleget (pl. forróvizes palackot) használják. Ennek elsősorban az az oka, hogy intézményi körülmények között a nedves hő kényelmesebben alkalmazható. Könnyebb fertőtleníteni, mint a száraz fűtőbetéteket.

Otthoni, személyes használatra inkább a száraz fűtőbetéteket alkalmazd. Napjainban a legtöbb ilyen eszköz karbonszálas, úgynevezett FIR (far infrared) sugárzót tartalmaz. A FIR sugarak mélyen (akár 5-8cm-re) behatolnak a testbe és ott idézik elő a hőhatást, ahol leginkább szükség van rájuk. Számos gyártó készít fűtőbetéttel ellátott takarókat, illetve a kezelendő ízület alakjának megfelelően kialakított eszközöket. A legtöbbnél a melegítés hőfoka több fokozatban állítható. Általában 45-60°C közötti tartományban. Az ennél melegebb sérülést okozhat.

A készülékeket ellátják hővédelemmel, azaz túlhevülés esetén a készülék automatikusan kikapcsol.

Hányszor alkalmazható a melegterápia?

A meleget biztosító fűtőbetétet vagy hőtasakot soha ne tedd közvetlenül a bőrre, legyen közötte egy vékony réteg ruha vagy törölköző.

Általános javaslat, hogy a melegterápiás kezelés 15-30 perc közötti tartamú legyen. Ezután a kedvező hatások 2-4 órán át maradnak fenn, ekkor már ismételhető a kezelés. A melegterápia ismételhető. A melegítés, majd a lehűlés idejét figyelembe véve 1-2, maximum 3 kezelés „fér bele” a napba.

Ha fizikoterápiás kezelést (terápiás ultrahang, lágylézer, mágnesterápia, izomstimuláció, stb.) is kapsz, a kezelések előtt érdemes melegterápiás „bemelegítést” végezned. Ez csökkenti a kezelésekkel járó kellemetlenségeket (izom és ínfeszülés, fájdalom) és fokozza a kezelések hatását is.

A Thermedic melegterápiás készülék itt vásárolható meg

Szerző: Dr. Zátrok Zsolt

A Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem 1991-ben. Hosszú ideig kórházi orvosként dolgoztam, majd elhagytam a pályát és a legkorszerűbb orvosi berendezések használatát oktattam az orvosi teamek számára. 2012 óta kizárólag olyan eszközökkel foglalkozom, melyet a beteg általi, otthoni használatra terveztek. Blogomban ezekről az eszközökről írok, beleértve a biztonságos alkalmazás ismertetését is. Tapasztalataim alapján meggyőződéssel állíthatom, hogy hozzájárulhatnak az egészséged megőrzéséhez/helyreállításához.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük