A mikroáram (MCR) kezelés egy elektroterápiás kezelési mód. Fő felhasználása a fájdalomcsökkentés és az ízületi vagy íngyulladás kezelése. Ezen felül alkalmas még egy sor másra is, ezekről itt olvashatsz. Most azt mutatom meg, mi kell a mikroáramú kezeléshez és hogyan kell végrehajtani.

A fájdalomcsillapítók csapdája

Hasogat a vállad, fáj a hátad? Nem enged a csukló vagy térdfájdalom? Kínoz a teniszkönyök? Az orvosok általában ugyanazt javasolják: „vegyél be fájdalomcsillapító gyógyszert”! Hirdetések, betegtájékoztató oldalak többsége is ezt az üzenetet „nyomja”.

A fájdalomcsillapítók azonban tüneti szerek. Enyhítik a fájdalmat egy pár órára, de mivel nincs gyógyhatásuk, így magát a betegséget nem szüntetik meg. A gyógyszer lebomlásával a fájdalom is visszatér.

Tartós, többhetes szedésük szinte biztosan nemkívánatos következményekkel jár. Gyomor-bélrendszeri panaszok, gyomorsav-túltengés, gyomorfekély, súlyos esetben gyomorvérzés vagy a fehérvérsejtek károsítása révén a betegségek elleni védekezés egyaránt károsodhat. A friss adatok szerint a fájdalomcsillapítók rendszeres szedése megnégyszerezi a szív eredetű halálozás és stroke (agyvérzés) kockázatát.

Ha tartós betegség okozza a fájdalmaid, akkor a tüneti kezelés helyett keress olyan megoldást, amely csökkenti a gyógyszerigényt, csillapítja a fájdalmad és emellett a betegség gyógyulását is segíti.

Az MCR, azaz mikroáramú kezelés épp ilyen módszer!

Az elektromos impulzus fokozza a sejt ATP, azaz energiatermelését. Ahhoz, hogy a sejtfalon keresztül a gyógyuláshoz szükséges anyagok átjussanak és elinduljon a regeneráció energia (ATP) szükséges. A több energia tehát serkenti a sejtműködést, melynek eredménye a gyógyulási, regenerációs folyamat felgyorsulása. Itt olvashatsz többet a mikroáramról.

Előkészületek mikroáramú kezeléshez

Az MCR-t nem alkalmazhatod beültetett pacemaker vagy defibrillátor megléte esetén, ezek abszolút ellenjavallatot képeznek. Ne alkalmazd az agykoponya, a pajzsmirigy és a szív felett sem. Egyébként a tested bármely részén kezelhetsz vele. Az elektroterápia általános ellenjavallatairól itt olvashatsz.

Kezelés előtt mosd le langyos, szappanos vízzel azt a területet, amit kezelni akarsz. A zsíros bőr csökkenti az elektróda tappancsok tapadását és rontja a jelátvitelt. Erősen szőrös területen a kezelés hatása elmaradhat, mert a szőrök megakadályozzák, hogy az impulzus a bőrre jusson. Sajnos nincs más mód, legalább az elektródák helyét szőrtelenítened kell. 

A kezeléshez mikroáramú kezelést biztosító készülékre és öntapadó TENS elektródákra (más néven elektróda tappancsokra) van szükséged. 

 • A mikroáramú készülék egy kisméretű eszköz.
 • Az öntapadó elektródákon keresztül jutnak a készülék által leadott impulzusok a testbe és az idegvégződésekre. A drágább (jobb minőségű) elektródák hatékonyabban viszik át az impulzusokat a bőrbe és ez gyorsabb és tartósabb fájdalomcsillapító hatásban, illetve kisebb kezelési kellemetlenséggel járnak.

Figyelem! Valódi mikroáramú kezeléseket egyelőre csak kevés készülék biztosít. Vannak forgalmazók, akik visszaélnek ezzel. Nézd meg, hogy a készüléken mekkora a legkisebb beállítható áramerősség! Ha 1 milliAmper (=1000 mikroAmper), akkor a készülék nem mikroáramú! Az iTech gyártó például ilyen trükkel akarja eladni a T-One készülékeket, de ezek nem tartalmaznak hatékony mikroáramot! A mikroáram hatékony tartománya 50-800 mikroAmper között van. Csak az ebbe a tartományba eső eszközöknek van mikroáramú gyógyhatása.

Mikroáramú kezelés gyakorlati végrehajtása

Kövesd az alábbi lépéseket:

 • Vedd elő a készüléket, a pácienskábelt vagy kábeleket. A Globus készülékek esetén a szürke kábelt kell mikroáramú kezeléshez használni, a színes kábelekkel a mikroáram nem működik.
 • A Globus készülékek két csatornán (1-3) biztosítanak mikroáramú kezelést. Így kell a kábeleket bedugni.
  globus mikroáram kábelpozíciók
 • Minden kábelhez 2 db öntapadó elektróda kell
 • Ülj le a fotelbe, helyezkedj el kényelmesen
 • Csatlakoztasd a kábel egyik végét a készülékhez
 • Az elektródákat csatlakoztasd a kábel másik végéhez
 • Húzd le az elektródát a műanyag lapról és ragaszd fel a bőrödre.

elektróda felhelyezés MENS mikroáramú kezeléshezÁltalános szabály, hogy az elektródákat a fájdalmas terület köré és nem a legfájdalmasabb pontra kell felragasztanod.

Egy elektróda nem elég a kezelésre, minimálisan egy párra van szükség. A kábelnek a két végére csatlakoztatott elektródák között „közlekednek” az elektromos impulzusok.

Az elektródák ne érintkezzenek egymással, mindig legyen közöttük legalább 2-3 cm távolság. Túl nagy távolság nem jó, maximum 20 cm távolság lehet a két elektróda között.

A készülékekhez a gyártó általában mellékel néhány ábrát. Lejjebb látsz néhány ilyen elektróda felhelyezési javaslatot a gyakori panaszokra.

Nem kell mereven ragaszkodnod, hogy pontosan ezekre a pontokra kerüljenek az elektródák! A saját panaszod vedd figyelembe, mert lehet, hogy neked kicsit előrébb, hátrébb, feljebb, lejjebb fáj!

Az elektródát úgy helyezd el, hogy az elektródapár között futó áram „áthaladjon” a legkínzóbb területen.

Keresd meg azokat a pozíciókat, melyekben a leghatásosabbnak érzed a kezelést.

A kezelés indítása

 • Ha az elektródák a helyükön vannak, akkor kapcsold be a készüléket.
 • A menüből válaszd ki a megfelelő programot és nyomj „OK”-t.
 • A Globus elektrostimulátorok esetén egy listából tudod kiválasztani a panaszt vagy állapotot, a készülék pedig automatikusan beállítja az optimális paramétereket.

mikroáramú kezelések kiválasztása

 • Az Indít feliraton nyomj „OK”-t. Megjelenik egy felirat: Állítsd be az intenzitást.
 • Az 1-es csatornához tartozó FEL nyilat (bal oldal) nyomd meg egyszer és a kijelzőn máris megjelenik a beállított áramerősség (mikroAmperben) és a programfutást jelző óra forogni kezd.

microáramú kezelés indítása

 • A mikroáramú programok esetén csak egyszer nyomd meg az intenzitás gombot, hogy a kezelés valóban elinduljon.
 • A készülék lehetővé teszi, hogy az áramerőséget módosítsák, de ez hozzáértő számára való funkció. Ha nem értesz hozzá, akkor ne állítsd el a beállított értéket, mert ezzel azonnal „elronthatod” a kezelést. Bár csak annyi kárt okozol, hogy a várt hatás elmaradhat.
 • A mikroáramú programok (is) orvosszakértők által meghatározott áramerősséggel működnek, így bízz benne! Nem kell neked kitalálni egy másik beállítást!

A mikroáramú kezelést az emberek nagy része nem érzékeli. Nem véletlen, hiszen az Amper milliomod része az áramerősség. Ez nagyságrendileg azonos a sejtmembránok két oldala közötti potenciállal. Ezért tud hatni a sejtek működésére.

Minden program egy adott ideig tart. Ezt a gyártó által megbízott orvoscsoport javasolja. A programidő leteltekor a kezelés leáll. A mikroáramú kezelések esetén a kezelési időt hosszabbíthatod, de soha ne rövidítsd.

A mikroáramú kezelés hatására a tested gyulladást gyógyító folyamatai beindulnak. Ahhoz, hogy ezt fenntartsd ismételni kell a kezeléseket. Ne hagyj ki a kezelések között napokat, mert a gyógyulási folyamat megszakad.

Úgy képzeld el ezt, mintha a gyermeked hintáztatnád. Ha egyet löksz a hintán, akkor 1-2 lengés után leáll. Ahhoz, hogy mozgásban maradjon, rendszeresen lökni kell rajta.

Tehát a mikroáramú kezelést kitartóan, a gyógyulásig folytasd naponta legalább egy, de súlyosabb panasz esetén akár 3-4 kezeléssel. A több kezelés jobb, ártani nem tudsz vele, de nem kell túlzásba esni sem.

Hibalehetőségek

A Globus készülékek 2 csatornán biztosítanak mikroáramú kezelést és speciálisan árnyékolt kábelek kellenek hozzá. A készülékhez kapott szürke színű kábeleket kell használni és a készülék 1 és 3. kimenetébe (balról első és harmadik) kell csatlakoztatni.

Elektróda hiba üzenet azt jelzi, hogy

 • nem szürke kábelt használsz,
 • nem az 1-3 csatornákba dugtad a kábelt,
 • nem zárt az áramkör, azaz a kábelek nem csatlakoznak öntapadó elektródához és az elektródák nincsenek felragasztva a bőrre.

A mikroáramú kezelés csak öntapadó elektródával működik.

A mikroáramú kezelés hatástalanságát okozhatják a kezelés előtt a bőrre kent krémek, hatóanyagot tartalmazó gélek. Ezek megváltoztatják a bőr ellenállását, sőt egyes krémek szigetelnek, ami tönkreteszi a kezelést!

A mikroáram esetén az áramerősség nem állítható – hiszen néhány gombnyomással máris elállítod az áramerősséget és a kezelés máris nem mikroáram.

A mikroáram egymilliomod Amper áramerősséget jelent, amit az emberek többsége nem érzékel – de ennek ellenére hat.

Mennyi idő kell a hatáshoz?

Ez mindenkinél elérő lehet. Befolyásolja az életkor, a tápláltság, a panasz jellege, a fennállási ideje, az állapot. Nyilvánvaló, hogy egy friss rándulás esetén gyorsabb lehet a hatás, mint egy évek óta fennálló csípőkopás esetén. Például teljesen más a teniszkönyök és egy izomhúzódás – ha egyszerre van két ilyen panaszod, eltérő eredményeket fogsz kapni.

A mikroáramú kezelés fájdalomcsillapító hatása akár már az első kezelés során észlelhető. Általában azonban 5-10 kezelés után kezdődik és a fájdalom teljes megszűnéséig folytatnod kell. Ha a fájdalmad az első kezelésnél megszűnik, nem azt jelenti, hogy meggyógyultál.

Különösen régóta fennálló panaszok esetén gyakori, hogy az első kezelések a fájdalom kifejezett erősödését okozzák és ezért pánikszerűen abbahagyják az alkalmazást.

Pedig nem kell megijedni. Ez természetes jelenség! Annyit jelez, hogy a kezelésnek nagyon jó hatása volt. A kezelt területből „kimosta”, kiszabadította azokat a méreganyagokat (toxinokat), melyeket a régi gyulladás alatt keletkeztek és eddig maguktól nem tudtak távozni. A toxinok (mérgek) kiszabadulása okozza a fájdalmat.

Kezelj tovább! 3-4 kezelés után a fájdalomfokozó hatás elmúlik és csak a kedvezők maradnak. Ha a fájdalmad még 4-5 nap után is fokozódik, akkor viszont hagyd abba és fordulj az orvosodhoz, mert lehet, hogy a kezelés valamilyen más, nem látott állapot miatt nem megfelelő a számodra.

A mikroáramú kezelések a krónikus gyulladások -például teniszkönyök, rotátor köpeny gyulladás, Achilles-ín gyulladás, talpi bőnye gyulladás, stb.- esetén kb 40-50 kezelés után adnak érezhető hatást. Kezelj kitartóan!

Nincs mit csodálkoznod ezen a hosszú időn! A panaszaid sem egy pillanat alatt alakultak ki, gyakran már évek óta kínoznak. Nem is lehet egy csettintéssel megszüntetni őket. A kitartó mikroáramú kezelés azonban hozzásegíti a tested, hogy a gyógyulási folyamatok legyűrjék a gyulladást és megszabadulj a panasztól.

Szerző: Dr. Zátrok Zsolt

A Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem 1991-ben. Hosszú ideig kórházi orvosként dolgoztam, majd elhagytam a pályát és a legkorszerűbb orvosi berendezések használatát oktattam az orvosi teamek számára. 2012 óta kizárólag olyan eszközökkel foglalkozom, melyet a beteg általi, otthoni használatra terveztek. Blogomban ezekről az eszközökről írok, beleértve a biztonságos alkalmazás ismertetését is. Tapasztalataim alapján meggyőződéssel állíthatom, hogy hozzájárulhatnak az egészséged megőrzéséhez/helyreállításához.

25 Comments

 1. A Genesy 3000 Pro nem rendelkezik fekélykezelő programmal.
  Azokat a készülékeket ajánlom, ahol a leírásban 23 vagy annál több mikroráramú programot lát, például Triathlon Pro, Runner Pro, Cycling Pro, Premium 400.

  Fekély kezelésére még a lágylézereket tudom javasolni. Pl. A B-Cure Classic vagy Sport, esetleg a Personal Laser L400

 2. Fekély kezelésére melyik mikroáramú készülék javasolt? Genesy 300 pro, Triathlon pro vagy más esetleg? Köszönöm válaszát!

 3. Jó észrevétel. Mivel ön alaposan megnézte, tanulmányozta az ábrákat, így értem, hogy kissé zavaró a többihez képest.
  A cikkben mutatott elhelyezési ábrák „általános” iránymutatást jelentenek. Segítenek annak megértésében, hogy milyen szabályokat követve lehet hatékonyan használni a mikroáramot.
  Az általános szabályok azonban „nem húzhatók rá” minden esetre. A fájdalom bárhol megjelenhet. Nem biztos, hogy pontosan ott, ahol az ábrák mutatják. És nem is csak olyan apró területre terjednek.
  A „valóságban” tehát az elhelyezést az adott egyénre és a fájdalomra kell „testreszabni”.
  Az isiászos ábra más logikát követ, mint a többi ábra. Az isiász esetén a fájdalom a farban, combon vagy bárhol a lábon jelenik meg, de a probléma oka nem ott van, ahol a fájdalmat érzi. Az isiászos fájdalom oka a gerinc alsó (közvetlenül a keresztcsont felett levő) szakaszáról ered.
  Ezt kell kezelni. Megteheti, hogy az egyik elektródapárt közvetlenül a gerinc mellett helyezi el, a gerincből kilépő ideggyökre „összpontosítva”. A másik elektródapárral pedig a lábra sugárzó fájdalmas pontot fogja közre. A cikket kiegészítettem egy ilyen ábrával is.
  De megpróbálhatja azt a verziót, amit az ábrák mutatnak. Néhány kezelés után eldöntheti, önnek melyik hatásosabb. Ártani egyikkel sem tud.

 4. Mikroáramú kezelést szeretnék végezni isiászra. (Prémium 400).

  A „Mikroáramú kezelés a gyakorlatban” írásában lévő isiász kép megfelelő?
  Kicsit furcsállom,mert a MENS kezelés keresztben elhelyezett, egymáshoz közeli elektródákat használ.

  Az írásban lévő képnél, a számozott kimenetek túl messze és egyírányban vannak jelölve.

  Nem értem…..

 5. Két műtét utáni rehabilitációhoz gondolnám segítségül hívni a globus triathlon pro-m. Eddig csak térdkopasra használtam a mikroaramot illetve izomstimulacióra alkalmaztam elsősorban a gépet.
  Az első egy bőreltávolító műtét volt felkarról kb 3 és fel hónapja. Ezzel kapcsolatban arra gondoltam hogy a heggyógyulást tudnám esetleg javítani altala. A gondom az, hogy a mikroaram kezelések között erre speciálisan nincs semmi, tudna esetleg ajánlani valamit ezek közül ami itt működhet? 
  A második műtét egy mellkas korrekciós műtét, aminek a keretein belül nemi zsírszövetet átmozgattak oly módon, hogy a vérellátásától részlegesen “félig” elvágták és elforgatták. Azt mondta a sebész, hogy kb. 2-3 hét mire kiderül hogy a zsírlebenyek verellatasa megfelelő lesz-e. Kérdeznem doktor úr véleményét, hogy esetleg ebben a kritikus időszakban tudunk-e pozitívan befolyásolni valamit a globus triathlon-al? 

 6. A mikroáramú kezelés csak öntapadó elektródával működik. Minél jobb a minőség, annál jobb a hatás. Leginkább PALS elektródákat javaslom mikroáramhoz. De megfelelő hozzá az Ultrastim és bármelyik Valuetrode elektróda is.
  TENS kezeléshez a legolcsóbb Valuetrode elektróda is megfelelő (mindaddig, amíg nincs kiszáradva és megtapad a bőrön).
  A kesztyűelektródás kezeléshez a Valuetrode is megfelelő.
  Persze minél drágább elektródát vesz, annál jobb az elektromos impulzus átvezetése. Ez hatásosabb kezelést és kisebb kezelési kellemetlenséget eredményez.

 7. A mikroáramú kezelés, illetve a fájdalomcsillapító tens programokhoz/kezelésekhez ugyanaz az elektróda tappancs használható-e? Ezek a tappancsok univerzálisak? Genesy Pro 300-t vásároltunk, kaptunk hozzá Globus MyoTrode Plus elektródákat. Ezek, illetve pl ValueTrode bármelyik programhoz használhatóak, amit a gép tud? A kesztyűelektródához is mindegy melyik tappancsot választom? Köszönöm!

 8. A Triathlon Pro egy komplex, sokoldalú, nagytudású eszköz, mely nyugodtan állíthatom, ezernyi probléma esetén nyújt segítséget. Használatbavétel előtt érdemes alaposan átolvasni a használati útmutatót, ami ismerteti az alapvetően fontos információkat, pl. melyik gomb mire való, melyik kábel melyik kezeléshez jó. A használók többsége azonban nem vagy felületesen olvassa el, így sok hasonló jellegű kérdés érkezik. Ezért írtam például ezt a cikket, aminél kommentel, hogy a típusos hibákat, problémalehetőségeket felsoroljam és ne kelljen ismét és ismét leírni. A probléma akkor van, ha még ezt a rövid cikket sem olvassa a felhasználó…

 9. Köszönöm szépen a gyors, készséges válaszát. Ön egy igazi Úriember. Mégegyszer köszönöm és bocsánat a felesleges kérdésért.

 10. Bocsánat, megvan a megoldás. Rossz volt a kábel, a szürke kellett. BOCSÁNAT!

 11. A Globus készülékek 2 csatornán biztosítanak mikroáramú kezelést és speciálisan árnyékolt kábelek kellenek hozzá. A készülékihez kapott szürke színű kábeleket kell használni és a készülék 1 és 3. kimenetébe (balról első és harmadik) kell csatlakoztatni.
  Elektróda hiba üzenet azt jelezi, hogy 1., nem szürke kábelt használ, 2., nem az 1-3 csatornákba dugta a kábelt, 3., nem zárt az áramkör, azaz a kábelek nem csatlakoznak öntapadó elektródához és az elektródák nincsenek felragasztva a bőrőre. A mikroáramú kezelés csak öntapadó elektródával működik.
  A mikroáram esetén az áramerősség nem állítható – hiszen néhány gombnyomással máris elállítaná az áramerősséget és nem lenne mikroáram.
  A mikroáram egymilliomod Amper áramerősséget jelent, amit az emberek többsége nem érzékel – de ennek ellenére hat.

 12. Tisztelt Doktor ÚR! Vettem egy Globus tritlon pro készüléket. A problémám az, hogy a mikroáramú kezelések menü összes alpontjában elektroda hibát ír ki. Nem lehet állítani semmit. Az óra elindul. Lehet hogy működik, de az elektroda hiba kiírása nem megnyugtató. Ha van esetleg ötlete, megköszönöm válaszát.

 13. Természetesen bármelyik fázis és főparaméter módosítható. Amint írtam, az első fázis elsősorban a fájdalomcsillapítást célozza. Ezért akkor van értelme növelni a tartamát, ha erősebb fájdalomcsillapító hatást szeretne elérni.

 14. Mégegyszer köszönöm. Nagy segítség volt 🙂 utolsó kérdésem, hogy az első fázis ideje is növelhető ? 

 15. A program futása közben nyomja meg az fn gombot és a fő paramétereket tudja módosítani. A mikroAmper értéket ne „piszkálja el” :), mert ettől függ a hatás, de a kezelési időt egészen nyugodtan állíthatja fel-le.

 16. Tisztelt Doktor Úr! Köszönöm szépen 🙂 Azt, hogy lehet állítani az időtartamot nem is tudtam. Próbáltam a használati útmutatót tanulmányozni, de egyelőre nem találtam meg hogyan lehet beállítani

 17. Az Akut fájdalom, Ízületi fájdalom, íngyulladás és Zúzódás programokat váltogathatja.
  A kezeléseket végezheti naponta egyszer, de amennyiben van rá módja, inkább ossza ketté és reggel is, este is csináljon egy-egy programot.
  Minden mikroáramú program két fázisból áll. AZ első 10 perc fájdalomcsillapító hatású, míg a második 10 percben gyógyulást célzó impulzus beállításokkal működik. Azaz külön nem kell fájdalomcsillapító program. Ráadásul a programfázisok időtartama módosítható.
  Azaz ha pl. elindítja az ízületi fájdalom programot, akkor az első 10 perc után a program a második fázisba lép. A második fázis időtartamát 20-30 percre növelheti.

 18. Csípő ízületi kopás esetében a mikroaramos kezelések közül melyiket célszerű választani? Globus Activa 700 as készülékem van. Én egy alkalommal kezelem magam alt. Este Ingyulladas illetve az akkut fájdalom programot választva 2-2 kezelést egymásután , ez így 80 percet vesz igénybe. Ez így jó? Vagy inkább osszam ketté (délelőtt es délután) és egyszerre csak egyfajta kezelést végezzek? Előre is köszönöm a választ 🙂 

 19. Mikroáramú programok közül a „zúzódás”, „ödéma”, és „Íngyulladás” programok a megfelelők. Napi 2-3x-i kezelés végezhető, felváltva alkalmazza az említett programokat – egyszer az egyik, a következő kezelésnél másik. Az ínsérülések lassan gyógyulnak. Bár a fájdalmakat akár egyetlen mikroráamú kezelés is megszünteti, de a teljes gyógyulásig kitartó kezelés, akár 30-40 napig is szükséges lehet.

 20. Csukló rándulás esetén Triathlon Pro készülek használtával melyik programot javasolná?
  Köszönettel
  Róbert

 21. Jól gondolta: az izom-helyreállítás program az izomsérülések regenerációjának segítésére van. Ezen felül használja még a zúzódás és ödéma programokat is (ugyancsak mikroáramú programok). A sérülés után 7-10 nappal óvatos izomstimulációt is érdemes végezni, hogy javítsa a sérült izom vérkeringését és gyorsítsa a gyógyulását (Sport programok/ bemelegítés vagy kapillarizáció).

 22. Mellizom részleges szakadás kezeléséhez melyik program/terápia használható eredményesen? Premium 400-asom van.
  A orvosikezelés/mikroáram/izomhelyre állítást gondolnám. Ez jó program lehet rá?
  Illetve UH-ot és kinesiotapet van lehetőségem alkalmazni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük