Mikroáramú kezelés a gyakorlatban

A mikroáram (MCR) kezelés egy elektroterápiás kezelési mód. Fő felhasználása a fájdalomcsökkentés és az ízületi vagy íngyulladás kezelése. Ezen felül alkalmas még egy sor másra is, ezekről itt olvashatsz. Most azt mutatom meg, mi kell a mikroáramú kezeléshez és hogyan kell végrehajtani.

A fájdalomcsillapítók csapdája

Hasogat a vállad, fáj a hátad? Nem enged a csukló vagy térdfájdalom? Kínoz a teniszkönyök? Az orvosok általában ugyanazt javasolják: „vegyél be fájdalomcsillapító gyógyszert”! Hirdetések, betegtájékoztató oldalak többsége is ezt az üzenetet “nyomja”.

A fájdalomcsillapítók azonban tüneti szerek. Enyhítik a fájdalmat egy pár órára, de mivel nincs gyógyhatásuk, így magát a betegséget nem szüntetik meg. A gyógyszer lebomlásával a fájdalom is visszatér.

Tartós, többhetes szedésük szinte biztosan nemkívánatos következményekkel jár. Gyomor-bélrendszeri panaszok, gyomorsav-túltengés, gyomorfekély, súlyos esetben gyomorvérzés vagy a fehérvérsejtek károsítása révén a betegségek elleni védekezés egyaránt károsodhat. A friss adatok szerint a fájdalomcsillapítók rendszeres szedése megnégyszerezi a szív eredetű halálozás és stroke (agyvérzés) kockázatát.

Ha tartós betegség okozza a fájdalmaid, akkor a tüneti kezelés helyett keress olyan megoldást, amely csökkenti a gyógyszerigényt, csillapítja a fájdalmad és emellett a betegség gyógyulását is segíti.

Az MCR, azaz mikroáramú kezelés épp ilyen módszer!

Az elektromos impulzus fokozza a sejt ATP, azaz energiatermelését. Ahhoz, hogy a sejtfalon keresztül a gyógyuláshoz szükséges anyagok átjussanak és elinduljon a regeneráció energia (ATP) szükséges. A több energia tehát serkenti a sejtműködést, melynek eredménye a gyógyulási, regenerációs folyamat felgyorsulása. Itt olvashatsz többet a mikroáramról.

Előkészületek mikroáramú kezeléshez

Az MCR-t nem alkalmazhatod beültetett pacemaker vagy defibrillátor megléte esetén, ezek abszolút ellenjavallatot képeznek. Ne alkalmazd az agykoponya, a pajzsmirigy és a szív felett sem. Egyébként a tested bármely részén kezelhetsz vele. Az elektroterápia általános ellenjavallatairól itt olvashatsz.

Kezelés előtt mosd le langyos, szappanos vízzel azt a területet, amit kezelni akarsz. A zsíros bőr csökkenti az elektróda tappancsok tapadását és rontja a jelátvitelt. Erősen szőrös területen a kezelés hatása elmaradhat, mert a szőrök megakadályozzák, hogy az impulzus a bőrre jusson. Sajnos nincs más mód, legalább az elektródák helyét szőrtelenítened kell. 

A kezeléshez mikroáramú kezelést biztosító készülékre és öntapadó TENS elektródákra (más néven elektróda tappancsokra) van szükséged. 

 • A mikroáramú készülék egy kisméretű eszköz.
 • Az öntapadó elektródákon keresztül jutnak a készülék által leadott impulzusok a testbe és az idegvégződésekre. A drágább (jobb minőségű) elektródák hatékonyabban viszik át az impulzusokat a bőrbe és ez gyorsabb és tartósabb fájdalomcsillapító hatásban, illetve kisebb kezelési kellemetlenséggel járnak.

Figyelem! Valódi mikroáramú kezeléseket egyelőre csak kevés készülék biztosít. Vannak forgalmazók, akik visszaélnek ezzel. Nézd meg, hogy a készüléken mekkora a legkisebb beállítható áramerősség! Ha 1 milliAmper (=1000 mikroAmper), akkor a készülék nem mikroáramú! Az iTech gyártó például ilyen trükkel akarja eladni a T-One készülékeket, de ezek nem tartalmaznak hatékony mikroáramot! A mikroáram hatékony tartománya 100-800 mikroAmper között van. Csak az ebbe a tartományba eső eszközöknek van mikroáramú gyógyhatása.

Mikroáramú kezelés gyakorlati végrehajtása

Kövesd az alábbi lépéseket:

 • Vedd elő a készüléket, a pácienskábelt vagy kábeleket
 • Minden kábelhez 2 db öntapadó elektróda kell
 • Ülj le a fotelbe, helyezkedj el kényelmesen
 • Csatlakoztasd a kábel egyik végét a készülékhez
 • Az elektródákat csatlakoztasd a kábel másik végéhez
 • Húzd le az elektródát a műanyag lapról és ragaszd fel a bőrödre.

elektróda felhelyezés MENS mikroáramú kezeléshezÁltalános szabály, hogy az elektródákat a fájdalmas terület köré és nem a legfájdalmasabb pontra kell felragasztanod.

Egy elektróda nem elég a kezelésre, minimálisan egy párra van szükség. A kábelnek a két végére csatlakoztatott elektródák között “közlekednek” az elektromos impulzusok.

Az elektródák ne érintkezzenek egymással, mindig legyen közöttük legalább 2-3 cm távolság. Túl nagy távolság nem jó, maximum 20 cm távolság lehet a két elektróda között.

A készülékekhez a gyártó általában mellékel néhány ábrát. Lejjebb látsz néhány ilyen elektróda felhelyezési javaslatot a gyakori panaszokra.

Nem kell mereven ragaszkodnod, hogy pontosan ezekre a pontokra kerüljenek az elektródák! A saját panaszod vedd figyelembe, mert lehet, hogy neked kicsit előrébb, hátrébb, feljebb, lejjebb fáj!

Az elektródát úgy helyezd el, hogy az elektródapár között futó áram “áthaladjon” a legkínzóbb területen.

Keresd meg azokat a pozíciókat, melyekben a leghatásosabbnak érzed a kezelést.

A kezelés indítása

 • Ha az elektródák a helyükön vannak, akkor kapcsold be a készüléket.
 • A menüből válaszd ki a megfelelő programot és nyomj “OK”-t.
 • A Globus elektrostimulátorok esetén egy listából tudod kiválasztani a panaszt vagy állapotot, a készülék pedig automatikusan beállítja az optimális paramétereket.

mikroáramú kezelések kiválasztása

 • Az Indít feliraton nyomj “OK”-t. Megjelenik egy felirat: Állítsd be az intenzitást.
 • A FEL nyilak egyikét nyomd meg és a kijelzőn megjelenik a beállított áramerősség (mikroAmperben) és a programfutást jelző óra forogni kezd.
 • A mikroáramú programok esetén csak egyszer nyomd meg az intenzitás gombot, hogy a kezelés valóban elinduljon.
 • A készülék lehetővé teszi, hogy az áramerőséget módosítsák, de ez hozzáértő számára való funkció. Ha nem értesz hozzá, akkor ne állítsd el a beállítot értéket, mert ezzel azonnal “elronthatod” a kezelést. Bár csak annyi kárt okozol, hogy a várt hatás elmaradhat.
 • A mikroáramú programok (is) orvosszakértők által meghatározott áramerősséggel működnek, így bízz benne! Nem kell neked kitalálni egy másik beállítást!

A mikroáramú kezelést az emberek nagy része nem érzékeli. Nem véletlen, hiszen az Amper milliomod része az áramerősség. Ez nagyságrendileg azonos a sejtmembránok két oldala közötti potenciállal. Ezért tud hatni a sejtek működésére.

Minden program egy adott ideig tart. Ezt a gyártó által megbízott orvoscsoport javasolja. A programidő leteltekor a kezelés leáll. A mikroáramú kezelések esetén a kezelési időt hosszabbíthatod, de soha ne rövidítsd.

A mikroáramú kezelés hatására a tested gyulladást gyógyító folyamatai beindulnak. Ahhoz, hogy ezt fenntartsd ismételni kell a kezeléseket. Ne hagyj ki a kezelések között napokat, mert a gyógyulási folyamat megszakad.

Úgy képzeld el ezt, mintha a gyermeked hintáztatnád. Ha egyet löksz a hintán, akkor 1-2 lengés után leáll. Ahhoz, hogy mozgásban maradjon, rendszeresen löknöd kell rajta.

Tehát a mikroáramú kezelést kitartóan, a gyógyulásig folytasd naponta legalább egy, de súlyosabb panasz esetén akár 3-4 kezeléssel. A több kezelés jobb, ártani nem tudsz vele, de nem kell túlzásba esni sem.

Mennyi idő kell a hatáshoz?

Ez emberenként, esetenként, állapotoktól függően különbözik. Befolyásolja az életkor, a tápláltság, a panasz jellege, a fennállási ideje, az állapot. Nyilvánvaló, hogy egy friss rándulás esetén gyorsabb lehet a hatás, mint egy évek óta fennálló csípőkopás esetén. Például teljesen más a teniszkönyök és egy izomhúzódás – ha egyszerre van két ilyen panaszod, eltérő eredményeket fogsz kapni.

A mikroáramú kezelés fájdalomcsillapító hatása akár már az első kezelés során észlelhető. Általában azonban 5-10 kezelés után kezdődik és a fájdalom teljes megszűnéséig folytatnod kell. Ha a fájdalmad az első kezelésnél megszűnik, nem azt jelenti, hogy meggyógyultál.

Különösen régóta fennálló panaszok esetén gyakori, hogy az első kezelések a fájdalom kifejezett erősödését okozzák és ezért pánikszerűen abbahagyják az alkalmazást.

Pedig nem kell megijedni. Ez természetes jelenség! Annyit jelez, hogy a kezelésnek nagyon jó hatása volt. A kezelt területből “kimosta”, kiszabadította azokat a méreganyagokat (toxinokat), melyeket a régi gyulladás alatt keletkeztek és eddig maguktól nem tudtak távozni. A toxinok (mérgek) kiszabadulása okozza a fájdalmat.

Kezelj tovább! 3-4 kezelés után a fájdalomfokozó hatás elmúlik és csak a kedvezők maradnak. Ha a fájdalmad még 4-5 nap után is fokozódik, akkor viszont hagyd abba és fordulj az orvosodhoz, mert lehet, hogy a kezelés valamilyen más, nem látott állapot miatt nem megfelelő a számodra.

A mikroáramú kezelések a krónikus gyulladások -például teniszkönyök, rotátor köpeny gyulladás, Achilles-ín gyulladás, talpi bőnye gyulladás, stb.- esetén kb 40-50 kezelés után adnak érezhető hatást. Kezelj kitartóan!

Nincs mit csodálkoznod ezen a hosszú időn! A panaszaid sem egy pillanat alatt alakultak ki, gyakran már évek óta kínoznak. Nem is lehet egy csettintéssel megszüntetni őket. A kitartó mikroáramú kezelés azonban hozzásegíti a tested, hogy a gyógyulási folyamatok legyűrjék a gyulladást és megszabadulj a panasztól.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Wordpress (11)
 • comment-avatar

  Természetesen bármelyik fázis és főparaméter módosítható. Amint írtam, az első fázis elsősorban a fájdalomcsillapítást célozza. Ezért akkor van értelme növelni a tartamát, ha erősebb fájdalomcsillapító hatást szeretne elérni.

 • comment-avatar
  Andrea 2 hét

  Mégegyszer köszönöm. Nagy segítség volt 🙂 utolsó kérdésem, hogy az első fázis ideje is növelhető ? 

 • comment-avatar

  A program futása közben nyomja meg az fn gombot és a fő paramétereket tudja módosítani. A mikroAmper értéket ne “piszkálja el” :), mert ettől függ a hatás, de a kezelési időt egészen nyugodtan állíthatja fel-le.

 • comment-avatar
  Andrea 2 hét

  Tisztelt Doktor Úr! Köszönöm szépen 🙂 Azt, hogy lehet állítani az időtartamot nem is tudtam. Próbáltam a használati útmutatót tanulmányozni, de egyelőre nem találtam meg hogyan lehet beállítani

 • comment-avatar

  Az Akut fájdalom, Ízületi fájdalom, íngyulladás és Zúzódás programokat váltogathatja.
  A kezeléseket végezheti naponta egyszer, de amennyiben van rá módja, inkább ossza ketté és reggel is, este is csináljon egy-egy programot.
  Minden mikroáramú program két fázisból áll. AZ első 10 perc fájdalomcsillapító hatású, míg a második 10 percben gyógyulást célzó impulzus beállításokkal működik. Azaz külön nem kell fájdalomcsillapító program. Ráadásul a programfázisok időtartama módosítható.
  Azaz ha pl. elindítja az ízületi fájdalom programot, akkor az első 10 perc után a program a második fázisba lép. A második fázis időtartamát 20-30 percre növelheti.

 • comment-avatar
  Andrea 3 hét

  Csípő ízületi kopás esetében a mikroaramos kezelések közül melyiket célszerű választani? Globus Activa 700 as készülékem van. Én egy alkalommal kezelem magam alt. Este Ingyulladas illetve az akkut fájdalom programot választva 2-2 kezelést egymásután , ez így 80 percet vesz igénybe. Ez így jó? Vagy inkább osszam ketté (délelőtt es délután) és egyszerre csak egyfajta kezelést végezzek? Előre is köszönöm a választ 🙂 

 • comment-avatar

  Mikroáramú programok közül a “zúzódás”, “ödéma”, és “Íngyulladás” programok a megfelelők. Napi 2-3x-i kezelés végezhető, felváltva alkalmazza az említett programokat – egyszer az egyik, a következő kezelésnél másik. Az ínsérülések lassan gyógyulnak. Bár a fájdalmakat akár egyetlen mikroráamú kezelés is megszünteti, de a teljes gyógyulásig kitartó kezelés, akár 30-40 napig is szükséges lehet.

 • comment-avatar
  Robert 8 hónap

  Csukló rándulás esetén Triathlon Pro készülek használtával melyik programot javasolná?
  Köszönettel
  Róbert

 • comment-avatar
  Gabriella 1 év

  Köszönöm! 🙂

 • comment-avatar

  Jól gondolta: az izom-helyreállítás program az izomsérülések regenerációjának segítésére van. Ezen felül használja még a zúzódás és ödéma programokat is (ugyancsak mikroáramú programok). A sérülés után 7-10 nappal óvatos izomstimulációt is érdemes végezni, hogy javítsa a sérült izom vérkeringését és gyorsítsa a gyógyulását (Sport programok/ bemelegítés vagy kapillarizáció).

 • comment-avatar
  Gabriella 1 év

  Mellizom részleges szakadás kezeléséhez melyik program/terápia használható eredményesen? Premium 400-asom van.
  A orvosikezelés/mikroáram/izomhelyre állítást gondolnám. Ez jó program lehet rá?
  Illetve UH-ot és kinesiotapet van lehetőségem alkalmazni.