TENS elektróda – minden, amit tudni kell

A TENS elektróda az otthoni elektrostimulációs kezelések (TENS – idegstimuláció, fájdalomcsillapítás;  EMS – izomstimuláció; Mikroáramú – fájdalomcsillapító, gyógyulást serkentő kezelés, denervált – perifériás bénulás kezelése) alapvetően fontos kelléke. A bőrre ragasztott öntapadó „tappancson” keresztül jut az impulzus a készülékből a testedbe. Enélkül nincs kezelés és nincs hatás sem. Ebben a cikkben összefoglalom a legfontosabb tudnivalókat, melyek segítenek a megfelelő választásban. 

A TENS elektróda egy fogyóanyag, mely néhány kezelés alatt elhasználódik és cserére szorul! (olyan, mint az autóban a benzin – minél többet használod az autót, annál gyorsabban kell újratölteni a tankot).  A TENS elektróda higiéniai anyag, azaz felbontott csomag nem visszacserélhető (ahogy a felbontott papírzsebkendőt sem lehet visszaküldeni).

Készítettem egy videót az öntapadó TENS elektródákról. Nézd meg a filmem, kattints a lejátszás gombra. Ha inkább olvasnál, akkor görgess lejjebb!

Iratkozz fel Youtube csatornámra! Ne feledd el bejelölni a kis harang ikont sem, hogy értesülj a következő részről!

A TENS elektróda fő jellemzői

 • csatlakozó típusa (tű, patent, csipesz, egyéb)
 • méret és forma (négyzetes, téglalap, kerek, ovális, egyéb)
 • rétegek (fedés, gél, vezetőréteg, ragasztó)
 • felhasználás (egyszer- vagy többször felragasztható)
 • vezetési minősége.

A csatlakozó típusa

Az elektroterápiás készülék gyártók kábelei általában

 • tű (PIN) vagy
 • patent (SNAP) vagy
 • egyéb, nem szabványos csatlakozóval készülnek.

A nagyobb, orvosi minőséget gyártók általában szabványos PIN vagy SNAP csatlakozósak, így ezekhez bármely PIN vagy SNAP elektródát csatlakoztatni tudod. Csak arra kell figyelned, hogy a készüléked kábele milyen végződésű.

Egyes egészségügyi wellness gyártók (pl. Omron, Beurer, Vivamax) készülékein a csatlakozók nem szabványosak. Ezekhez a szabványos nem fog „passzolni”.

Ez egy marketing fogás. Megveszed olcsón a készüléket és később döbbensz rá, hogy a pótelektróda ára 8-9 ezer forint. Ha rendszeresen használnod kell a készüléket akkor sokszorosan drágábbá válik.

Segítsd további cikkek készítését.


Kattints a részletekért!

Méret és forma

A legváltozatosabb méreteket és formákat találhatod a piacon. A leggyakoribb formák és méretek

 • négyzet (4×4 vagy 5x5cm)
 • téglalap (5×9 vagy 5x10cm)
 • kör (2.3, 3, 5 cm átmérők)
 • ovális (3×5, 7.5×13 cm)
 • pillangó és egyéb formák.

A méretválasztáshoz vedd figyelembe a kezelendő területet!

Nyilvánvaló, hogy az arcodra nem fér el a 7.5×13 cm-es ovális elektródapár, hanem 2.5 – 3cm átmérőjű, kerek elektródák a megfelelők.

A vádlidra ezzel szemben a nagyobb felületű 7.5x13cm-es, ovális elektróda a jó.

Általános fájdalomcsillapító (TENS vagy MENS) kezeléshez a 4-5cm-es, négyzetes alakú elektróda a megfelelő. Ugyanezeket javaslom a nyak, vállak, karok izomstimulációjához, illetve a motoros pontra is (nagyobb izom: comb, has, mell, hát kezeléséhez.

Az 5×9, 5x10cm-es elektródákat izomstimulációkor, a motorosponttól távolabbi elektródaként javaslom.

Vedd figyelembe, hogy stimulációhoz általában 2mA/cm2 áramot javasolt alkalmazni. Azaz egy 5×5-ös elektróda 25cm2, tehát a javasolt maximális áramerősség 50mA.

Minél kisebb az elektróda, annál kisebb területre koncentrálódik az áram. A magasabb áramerősség kellemetlenebb érzést kelt.

Rétegek, anyagok

Az elektróda anyagai és vastagsága meghatározzák az elektróda rugalmasságát. Minél vastagabb és merevebb egy elektróda, annál kevésbé veszi fel a test körvonalait.

Az olcsó elektródák általában három rétegből állnak: ragasztó, gél és fedő rétegekből. Az áramot a gél rétegbe vezetik és ebben oszlik el.

A jobb minőségű elektródák (típusok: PALS, Ultrastim, ValueTrode) két gélréteget, ragasztót, vezetőréteget és fedő réteget tartalmaznak. A kettős gél réteg egyenletesebb árameloszlást biztosítanak, ami csökkenti a kezeléssel járó kellemetlen csipkedő érzést.

A fedőréteg általában textil, habszivacs, papír vagy speciális anyag.

A vastagabb és merevebb elektródák a nagyobb izmokon, combon, háton, hason, faron simulnak a bőrre megfelelően. Azonban nem megfelelők egy vékony csukló, nyak, stb. kezelésére, mert nem fekszik fel az erős hajlatokra.

Az olcsó (általában kínai) elektródák merevek, szélük a hajlatban felpöndörödik, eláll. Ezért az áram leadása kis területre koncentrálódik. Ez pedig kellemetlen kezelési élményt jelent.

A PALS elektródák képviselik a legmagasabb szintet. Ezek rozsdamentes acélhálót tartalmaznak, rendkívül vékonyak és hajlékonyak. A teljes felületet lefedő háló pedig tökéletes árameloszlást biztosít a teljes felületen.

Az UltraStim elektródákban ezüstszál-háló a vezetőréteg. Szintén kiváló áramelosztást tesz lehetővé, de némiképp merevebb.

Az általános célra való ValueTrode elektródákban nincs külön vezetőszál. Az áramot a kettős gél rétegbe vezetik, ami jó eloszlást biztosít, de az elektróda merevebb.

Hogyan válassz elektródát?

Az elektromos impulzus akkor váltja ki a kívánt választ a szervezetedben, ha az intenzitása (áramerőssége) megfelelő. Minél magasabb azonban az intenzitás, annál kellemetlenebb lehet a kezeléssel járó érzés. Egy bizonyos áramerősség felett a fájdalom megakadályozza a kezelés folytatását.

Ha gyenge minőségű az elektróda, akkor rossz a vezetőképessége. A készüléken magas áramerősséget kell beállítani a hatás érdekében, ez azonban fokozza a fájdalmat. Ha viszont az impulzus nem elég erős, akkor elmarad a hatás is.

A jobb vezetési képességű elektróda kisebb áramerősség mellett is megfelelő impulzust juttat a testedbe. Ez hatékonyabb kezelést tesz lehetővé.

Kínai elektródát akkor vegyél, ha fakírnak szeretnéd képezni magad. A rossz minőségű elektróda garantálja a kellemetlen és egyben hatástalan kezelést.

Általánosságban igaz: ha anyagilag megengedheted, akkor válaszd a legjobb minőséget és ez a PALS elektróda. Ha az ár nem mindegy, akkor az alábbiak szerint járj el.

Fájdalomcsillapító (TENS és Mikroáramú) kezelésekhez

Általában elegendő a ValueTrode elektródák alkalmazása. TENS és Mikroáramú kezelésekhez 40-50mm átmérőjűek valók. Ezeket ragaszd fel a fájdalom köré és így végezd a stimulációt.

Bell féle arcbénuláshoz és arcon történő szépészeti kezelésekhez

Az arc, nyak kezelésére kis átmérőjű (25-30 mm) elektróda szükséges, itt ugyanis az izmok aprók és a helyhiány miatt sem lehet a nagyobb elektródákat úgy elhelyezni, hogy közöttük maradjon néhány cm távolság.

A 32mm-es ValueTrode Round vagy a 25mm-es PALS Round elektródákat javaslom az arcra.

Denervált (bénult izom) kezelésekhez

A sérült ideg érzékeny. Minél jobb minőségű elektródát használsz, annál kíméletesebb vagy az ideggel. Érdemes tehát PALS vagy UltraStim elektródákat alkalmaznod.

A kezelendő izomtól függően használhatsz 25-32mm-es kerek elektródákat (pl. arcideg bénulás) vagy 5×5 és 5x9cm-eseket (peroneus bénulás), stb.

Izomstimulációs kezelésekhez

Izomstimuláció esetén két irányzat van arra vonatkozóan, hogy milyen méretű elektródát érdemes használni. Egyesek minél nagyobb felületű elektródákat, míg mások különböző méretű elektródák használatát javasolják.

A nagyobb méretet támogatók érvelése szerint minél nagyobb az elektróda, annál könnyebb terjeszteni az áramot az izmokban, annál magasabb a komfort fokozat, annál magasabb áram intenzitás érhető el és annál erősebb az izomösszehúzódás.

A különböző méreteket támogatók véleménye az, hogy a kisebb elektródát az izomhasra (leginkább kiemelkedő rész) kell helyezni. A kisebb elektródával nagyobb áramerősség koncentrálódik a motoros ideglemezre (mozgató ideg), ami közvetlenül az izom középpontjában található. Emellett úgy tartják, hogy így az izom sokkal mélyebb részeit is képes elérni, mielőtt a közelében elhelyezkedő másik elektródát elérné.

Mindkét variáció kipróbálását javaslom és a tapasztaltak alapján dönts arról, melyiket érzed hatékonyabbanak.

PALS UltraStim ValueTrode Olcsó-névtelen
Felragasztások száma 15-20 20-25 15-20 5-10
Gél rétegek kettős kettős kettős egyszeres
Vezetőszál rozsdamentes acélháló ezüstszál-háló nincs nincs
TENS kezeléshez Kiváló Kiváló Kiváló Megfelelő
MENS kezeléshez Kiváló Kiváló Megfelelő Gyenge
Izomstimulációhoz Kiváló Kiváló Megfelelő Megfelelő
Denervált kezeléshez Kiváló Kiváló Megfelelő Nem megfelelő
Arcideg bénuláshoz Kiváló Kiváló Megfelelő Nem megfelelő
Alaktartás Hajlékony Merevebb Merev Merev

Az öntapadó TENS elektróda (tappancs) élettartamát gondos használattal növelheted

A készülékedhez kapott elektródák -a minőségtől függően- néhány kezeléstől akár 20-30 kezelésig is ismételten alkalmazhatók. Mindenképpen eljön az a pillanat, amikor már nem ragadnak, kiszáradnak és már nem adják át megfelelően az impulzust. Ekkor új elektródát kell venned, ami -ha gyakran használod a készüléket- ismétlődő kiadást jelent.

TENS kezelés öntapadó tens elektróda tappancs használatával

 • Az elektródák egy műanyag lapra ragasztva kerülnek szállításra.
 • Óvatosan válaszd le őket a lapról. Ne tapogasd a ragasztót, mert ez csökkenti a tapadását.
 • Ügyelj arra, hogy a ragasztós felület ne kerüljön földre, ne ragaszd ruhára, mert a szennyeződések gyorsan rontják a tapadást.
 • Mielőtt az elektródát a bőrödre ragasztod, mosd meg a kezelendő bőrterületet langyos, szappanos vízzel (zsírtalanítás) és töröld szárazra. Csak teljesen száraz bőrre ragassz elektródát.
 • Használat után egy mozdulattal húzd le a bőrödről és azonnal ragaszd vissza a műanyag lapra tároláshoz. Ne a kábelnél fogva húzd, mert a kábel kiszakadhat!
 • Tartsd az elektródát a hűtőben! Nem fagyasztóban, hanem sima hűtőszekrényben. Ez növeli az élettartamot.
 • Ha az elektróda felületét már száraznak látod, egy csepp vizet cseppents az elektródára, így még nyersz néhány plusz használatot.
 • Egy idő után az elektróda egyáltalán nem ragad. Ekkor kontakt zselé és ragtapasz segítségével még hosszabíthatod az élettartamát.
 • Ezt nem érdemes sokáig csinálni, mert száraz elektróda nem viszi át az impulzust és a kezelés hatása csökken vagy elmarad.
 • Egyszer eljön az idő, amikor kénytelen leszel kicserélni az öntapadó elektródát egy újra.

Ha a fentieket figyelembe veszed és alkalmazod, akkor maximalizálhatod az elektródák élettartamát és a kezelés hatékonyságát is, miközben a költségeid is optimalizálhatod.

Kiváltható-e az öntapadó elektróda?

Ha el akarod kerülni az ismételt költséget, akkor alkalmazhatsz „végleges” elektródákat is. Ezek általában gumi-karbon-szilikon anyagokból állnak, azaz szinte elnyűhetetlenek és évekig használni tudod őket. Ezek nem ragadnak és nem gélezettek. Szükséges hozzájuk egy tépőzáras gumiszalag vagy külön ragasztószalag (pl. leukoplaszt), amivel a helyükre rögzítheted. Ezek „szárazon” nem használhatók, kontakt gélt kell alkalmaznod, hogy az impulzust átvigyék a bőrödre (gél nélkül a kezelés égetni, csípni fog).

Mindent egyben a fájdalomcsillapításról

Iratkozz fel hírlevelemre és ismerd meg a fájdalomcsillapítás gyógyszermentes módszereit (pl. TENS / MENS)

Az Adatvédelmi szabályzatot itt olvashatod el.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Wordpress (24)
 • comment-avatar

  A perifériás idegsérülés kezelése legfőképp gyógytornából és elektroterápiából áll. A kezeléseket várhatóan hónapokig végezni kell.
  A perifériás idegsérülés esetén úgynevezet denervált (más néven szelektív ingeráram) kezelés szükséges.
  Ezek a készülékek tudnak ilyet biztosítani.

 • comment-avatar
  Romi 3 hónap

  Férjemnek kétoldali vállficama volt. A jobb oldalon „a nervus radialis sérülés a felkar magasságában” áll a zárójelentésben. A jobb alkar és kézfej zsibbadt és lóg a kézfej. A jobb kézre 2×10 alkalom fizikoterápiát írtak elő. A férjem mai nappal tért haza a kórházból, így orvossal még nem beszéltem.
  Érdekelne, hogy milyen forgalomban lévő fizikoterápiás készüléket tudna javasolni otthoni kezeléshez, és azok hol vásárolhatók meg?

 • comment-avatar

  Pontosítsa, hogy mit ért rozsdamentes gömbelektródán!?

 • comment-avatar
  Imre Juhász 3 év

  Hogyan kell alkalmazni a rozsdamentes gömbelektródát arcra ?

 • comment-avatar
  Dr. Zátrok Zsolt 4 év

  Általában teljesen megfelelő a Myotrode Premium elektróda. Fájdalomcsillapításhoz, izomkezeléshez általában teljesen megfelelő. Tapasztalatból tudom, hogy akár 2-3 hónapon át is gond nélkül használható, jó a ragasztója és jelátvitele.
  Ennél drágább elektródát csak súlyosabb esetben javaslok (bénulás, izombetegség, sclerosis, stb). Ezekben az állapotokban a minél jobb jelátvitel fontos. Ekkor a Myotrode Platinum elektródákat ajánlom.

 • comment-avatar
  Ország Péter 4 év

  Értem! A felsoroltak közül akár melyik, vagy van amelyiket jobban ajánlaná?
  Köszönöm.

 • comment-avatar
  Dr. Zátrok Zsolt 4 év

  TENS készülékkel nem sokra megy fibromialgia esetén. KOmbinált TENS/EMS/mikroáramú készülékkel (pl. Genesy 300 Pro, Runner Pro, Triathlon Pro) lehet hatékoynan kezelni.

 • comment-avatar
  Ország Péter 4 év

  Tisztelt Doktor Úr!

  Melyik készüléket ajánlaná az én problémámra?

  A ritka betegségek ambulancián fibromyalgia betegséget állapítottak meg kb.15 év keresgélés és végül izombiopszia vizsgálat után. Rendszeres izületi gyulladásaim vannak az egész testemben már gyermek korom óta (jelenleg 46 éves férfi vagyok), az alvás is nehezen megy állandóan forgolódok mert fájnak az izmaim. A masszírozás segít, hogy ne legyenek az izmaim állandóan feszesek. De ennek az előnyeit nem mindig tudom élvezni fizikai és anyagi okok miatt.

  Köszönettel Ország Péter

 • comment-avatar
  Dr. Zátrok Zsolt 4 év

  Nincs olyan készülék, ami a Dévény torna fejlesztő hatását helyettesítené, különösen nem pár hónapos, még nem együttműködő baba esetén. Felnőttnél a biofeedback készülékek kiegészíthetik, még hatékonyabbá tehetik a mozgástanulási gyakorlatokat, de ehhez együttműködésre van szükség.

 • comment-avatar
  Dédimama 4 év

  3-4 hónapos dédunokámat dévény kezelésre kell hordani .Jobb oldali csípő izom gyengeség véget ….jó .e rá bármelyik készülék otthoni segítségre ?

 • comment-avatar
  Dr. Zátrok Zsolt 4 év

  Valamit félreértett. Ez egy orvosi tájékoztató blog. A cikkben a TENS elektródákról írtam. Ez egy fogyóanyag.

 • comment-avatar
  Vincze Tamás 4 év

  A készüléknek hol van a szervize???

 • comment-avatar
  Dr. Zátrok Zsolt 4 év

  Akkor használjon öntapadó elektródát, ha nagyon precíz kezelésre van szüksége. Pl. idegsérült izom, bénulás kezelése vagy élsportolóként precíz izomfejlesztés igénye esetén az öntapadó elektródát KELL használni. Ez adja le a legtisztább impulzust és a jelátvitel is a leghatékonyabb.
  Ha csak általános fájdalomcsillapító, izomerősítő, alakformáló kezeléseket akar végezni, akkor jók a többször használható elektródák. Azaz a gumi elektróda jó megoldás lehet – ez soha nem kopik el. Más kérdés, hogy az áramátvitele rosszabb, mint az öntapadó elektródáé ezért erősebben fogja érezni az áramot (kissé kellemetlenebb a kezelés), mert magasabb intenzitás mellett fog ugyanolyan összehúzódást, hatást kiváltani, mint az öntapadó.
  A rugalmas elektróda a karokon és lábakon használható. Hasonlóan a gumi elektródához jó megoldás lehet, ha a cél általános. A rugalmas elektródát csak vizezni kell (szárazon nem „terjed” az impulzus). A két csatlakozó közül bármelyiket használhatja. Azért van, hogyha valaki nagyon pontosan szeretné követni a használati útmutatók leírásait, pl azt írják, hogy a térdnél használja a piros, a combtőnél a fekete elektródát, akkor oda tudja csatlakoztatni – ennek nincs más jelentősége. Mindkét csatlakozó azonos. Persze úgy nem működik, hogy egyetlen pántot tesz a combra és annak két csatlakozóját köti össze.
  A gumi elektródát a törzsre is fel tudja ragasztani (kívülről egy ragtapasszal (Leukoplaszt szalag) – persze ilyenkor nem az öntapadó elektródából fogy sok, hanem ragtapaszból, azaz a költségcsökkeéntés csekély.
  A has és hátizmok erősítéséhez hasznos a Fastband öv, mert egyszerű a használata, akár irodában, munkahelyen is. Elrejthető a ruha alatt. Nem kell ragasztgatni, ami a háton egyébként is körülményes lehet.
  A Fastpad jó a far, combok, karok kezeléséhez, azonban nagy mérete korlátozza a felhasználását kisebb területen (pl. alkaron már nem jó).
  Hatékony fájdalomcsillapításhoz, mikroáramú kezelésre inkább az öntapadó elektródák használatát javaslom.

 • comment-avatar

  Ez egyik Youtube videójában bemutatta, hogy végtagok izomstimulációjához nem csak az öntapadó elektródákat lehet használni, hanem tépőzáras pánttal rögzíthető gumi elektródákat is.
  A MediMarket.hu áruházban találkoztam néhány más eszközzel is, melyek hasonló szerepet tölthetnek be. Ilyen például a FastPads és a FasBand – ezek használata egyértelmű, valamint a rugalmas elektróda. Ez utóbbival kapcsolatban azt szeretném kérdezni, hogy az 5cm x 50cm-es felületen van egy kitüntetett rész ami ténylegesen az (áramvezető) elektróda szerepet tölti be, a többi rész csak a rögzítéshez szükséges (tépőzár)? Továbbá ezen az elektródán 2 db patent csatlakozót látok, nem egyet mint az öntapadó elektródáknál.Mi célt szolgál a második?

 • comment-avatar
  Dr. Zátrok Zsolt 4 év

  Köszönöm a visszajelzést. Bizonyos TENS készülék felírhatók szakorvos által, azonban a felírható készülékek többsége 10 évnél régebbi, általam elavultnak tartott modell. A modern készülékek, amikről írásomban is talál információt receptre nem kaphatók, nem felírhatók.

 • comment-avatar
  Gné Györgyi 4 év

  TENS készülék vásárlása előtt állok. Köszönöm a tájékoztatást ami nagy segítséget jelentett.Kérdezném,hogy orvos felírhatja e ? Fájdalom csillapításra használnám,

 • comment-avatar
  Dr. Zátrok Zsolt 4 év

  Ahogy mondja: gélszerű anyag, amely jó elektromos vezetőképességgel rendelkezik.

 • comment-avatar
  depapa 4 év

  Köszönöm. most nagyon okos lettem.

 • comment-avatar
  depapa 4 év

  Mi az a gélszerű, öntapadós anyag ami átadja az impulzust? Köszönöm most nagyon okos lettem.

 • comment-avatar
  depapa 4 év

  Mi az a gélszerű, öntapadós anyag ami átadja az impulzust?

 • comment-avatar
  Élethosszig Egészségesen 4 év

  mert ez egy tájékozató blog és nem webshop

 • comment-avatar
  Papp Imréné 4 év

  Miért nem lehet megrendelni?

 • comment-avatar
  Élethosszig Egészségesen 4 év

  Ez egy tájékoztató blog! Itt nem tud vásárolni. A cikkekben szoktan termékre javaslatot tenni, az ilyen terméklinkre kattintva lehet rendelni

 • comment-avatar
  Papp Imréné 4 év

  Szeretnék rendelni de nem tudom megrendelni!