TENS elektróda - Hogyan válassz? - Dr. Zátrok Zsolt blog

TENS elektróda – Hogyan válassz?

Az elektrostimulációs kezelések (TENS – idegstimuláció, fájdalomcsillapítás;  EMS – izomstimuláció; Mikroáramú – fájdalomcsillapító, gyógyulást serkentő kezelés) alapvetően fontos kelléke az öntapadó TENS elektróda. Az impulzus ezen keresztül jut a készülékből a testedbe és így váltja ki a kívánt hatást.

A TENS elektróda fő jellemzői

 • csatlakozó típusa (tű, patent, csipesz)
 • méret és forma (négyzetes, téglalap, kerek, ovális)
 • merevség (minél hajlékonyabb, annál jobban felveszi a test alakját (pl. váll, csukló esetén ez fontos))
 • felhasználás (egyszer- vagy többszörhasználatos)
 • ragasztóanyag minősége és az
 • impulzus vezetés minősége.

A különbségeket az elektróda árakban is jól érzékelheted!

A drágább öntapadó elektródák jobb impulzus minőséget, hatékonyabb kezelést, kisebb kezelési kellemetlenséget és több felragasztási lehetőséget biztosítanak.

A csatlakozó típusa

A gyártók jelenleg kétféle szabványt alkalmaznak, illetve vannak, amelyek nem felelnek meg a szabványnak.

 • tűcsatlakozós
 • patentcsatlakozós
 • szabványon kívüli, egyedi csatlakozó

A “komolyabb” gyártók készülékei szabványosak, azaz ha a készüléked kábele tűcsatlakozós, akkor a tűcsatlakozós hüvellyel rendelkező elektródákat bátran választhatod hozzá. Ugyanez a helyzet a patentvégződéssel is.

Fontos tudnod, hogy egyes gyártók (pl. Omron) készülékein a csatlakozók nem szabványosak, csak az általuk értékesített elektróda jó, a szabványos nem fog “passzolni”. Ez egy marketing fogás. Csak a használat során szembesülsz azzal, hogy a készülék olcsó volt ugyan, de rendszeres használata esetén -az egyedi elektródák magasabb ára miatt- összességében drágább.

Hogyan válassz megfelelő elektródát?

Az elektromos impulzus akkor váltja ki a kívánt választ a szervezetedben, ha az intenzitása (áramerőssége) megfelelő. Minél magasabb azonban az intenzitás, annál kellemetlenebb lehet a kezeléssel járó érzés. Egy bizonyos áramerősség felett a fájdalom megakadályozza a kezelés folytatását.

Ha az elektróda gyengén vezet, akkor a készüléken magas áramerősséget kell beállítani a hatás érdekében, ez azonban a fájdalmat fokozza. Ha viszont az impulzus nem elég erős, akkor elmarad a hatás is.

A jobb vezetési képességű elektróda kisebb áramerősség mellett is megfelelő impulzust juttat a testedbe. Ez hatékonyabb kezelést tesz lehetővé.

Az elektróda vezetőképességének speciális kezelések esetén is kiemelt szerepe van. Például stroke miatti bénulás után az izmok erősítése vagy műtét után az izmok erejének visszaszerzése esetén ajánlott minél jobb elektróda alkalmazása, hogy az áramintenzitás alacsonyabban tartható legyen.

Ugyanezt javaslom sportolóknak is a speciális izomképességeket (állóképesség, kitartás, robbanékonyság, erő, kapillarizáció, aerob metabolizmus, stb.) fejlesztő kezelésekre.

Műtétek utáni rehabilitációs kezelésekhez is érdemes a legjobb elektróda minőséget választani, mert ezzel kisebb áramerősséget lehet alkalmazni, ami a sérült idegek, izmok felépüléséhez jelentős előny.

Általános fájdalomcsillapításra, izomlazításra, ödémakezelésre, cellulitkezelésre, relaxációs kezelésekre viszont az alapelektródák teljesen megfelelők, ezek a legolcsóbb árszintet képviselik.

Az elektróda merevsége befolyásolja, hogy “marad a helyén”. Ha az elektróda merev, rugalmatlan, akkor a nagy és szinte teljesen sima felületekre jól simul. Pl hátra, combra, hasra nagyon jó egy merevebb elektróda is (a MyoTrode Premium ilyen). A kisebb felültekre, gömbölyűbb területre (vállak, csukló, könyök, stb) olyan elektródát javaslok, ami hajlékonyabb, jobban felveszi a terület alakját (a Myotrode Platinum ilyen).

Melyik a megfelelő TENS elektróda méret?

Fájdalomcsillapító (TENS és Mikroáramú) kezelésekhez

TENS és Mikroáramú kezelésekhez 45-50mm átmérőjű elektródákat alkalmazz. Ezeket ragaszd fel a fájdalom köré és így végezd a stimulációt.

Bell féle arcbénuláshoz és arcon történő szépészeti kezelésekhez

Az arc, nyak kezelésére kis átmérőjű (26-30 mm) elektróda szükséges, itt ugyanis az izmok aprók és a helyhiány miatt sem lehet a nagyobb elektródákat úgy elhelyezni, hogy közöttük maradjon néhány cm távolság.

Ne használjátok ugyanazt az elektródát többen – erre valók az egyszerhasználatos elektródák, amelyek egy kezelés után eldobandók.

Izomstimulációs kezelésekhez

Izomstimuláció esetén két irányzat van arra vonatkozóan, hogy milyen méretű elektródát érdemes használni. Egyesek minél nagyobb felületű elektródákat, míg mások különböző méretű elektródák használatát javasolják.

A nagyobb méretet támogatók érvelése szerint minél nagyobb az elektróda, annál könnyebb terjeszteni az áramot az izmokban, annál magasabb a komfort fokozat, annál magasabb áram intenzitás érhető el és annál erősebb az izomösszehúzódás.

A különböző méreteket támogatók véleménye az, hogy a kisebb elektródát az izomhasra (leginkább kiemelkedő rész) kell helyezni. A kisebb elektródával nagyobb áramerősség koncentrálódik a motoros ideglemezre (mozgató ideg), ami közvetlenül az izom középpontjában található. Emellett úgy tartják, hogy így az izom sokkal mélyebb részeit is képes elérni, mielőtt a közelében elhelyezkedő másik elektródát elérné.

Mindkét variáció kipróbálását javaslom és a tapasztaltak alapján dönts arról, melyiket érzed hatékonyabbanak.

Készítettem egy videót az öntapadó TENS elektródákról. Nézd meg a filmet és iratkozz fel Youtube csatornámra! Ne feledd el bejelölni a kis harang ikont sem, hogy értesülj a következő részről!

Kiváltható-e az öntapadó elektróda?

Az otthoni felhasználásra tervezett TENS, EMS, FES és mikroáramú (MENS) készülékek mellé általában öntapadó, több alkalommal használható elektródákat adnak. Ezek -a minőségtől függően- néhány kezeléstől akár 40-50 kezelésig is ismételten alkalmazhatók, azonban mindenképpen eljön az a pillanat, amikor tönkremennek, nem ragadnak, kiszáradnak és már nem adják át megfelelően az impulzust. Ekkor mindenképpen új elektródát kell venned, ami -ha gyakran használod a készüléket- ismétlődő kiadást jelent.

Ha el akarod kerülni ezt az ismételt költséget, akkor alkalmazhatsz “végleges” elektródákat is. Ezek általában gumi-karbon-szilikon anyagokból állnak, azaz szinte elnyűhetetlenek és évekid használni tudod őket. Azonban ezek nem “ragadnak” és nem gélezettek. Azaz szükséges hozzájuk egy tépőzáras gumiszalag vagy külön ragasztószalag (pl. leukoplaszt), amivel a helyükre rögzítheted. Ezen felül ezek “szárazon” nem használhatók, kontakt gélt kell alkalmaznod, hogy az impulzust átvigyék a bőrödre (gél nélkül a kezelés égetni, csípni fog).

Speciális elektródák

 • Egyes területek (has-fenék-comb) kezelésére speciálisan kialakított nagyfelületű elektródák állnak rendelkezésre
 • Az inkontinencia a hüvelybe, illetve a végbélnyílásba helyezhető elektródákkal kezelhető
 • Az iontoforézishez szivacsborítású karbon-elektróda használatos

Ezeket a TENS elektródákat ajánlom

Mindent egyben a fájdalomcsillapításról

Számos cikket írtam már a fájdalomcsillapításról. A módszereiről (mint pl. a TENS vagy MENS kezelésekről), a kezelés gyakorlati végrehajtásáról.

Ha szeretnéd mindezt egyben megkapni, akkor add meg az email címed és nyomd meg az “OK”-t! Az Adatvédelmi szabályzatot itt olvashatod el.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Wordpress (22)
 • comment-avatar

  Pontosítsa, hogy mit ért rozsdamentes gömbelektródán!?

 • comment-avatar
  Imre Juhász 1 év

  Hogyan kell alkalmazni a rozsdamentes gömbelektródát arcra ?

 • comment-avatar
  Dr. Zátrok Zsolt 2 év

  Általában teljesen megfelelő a Myotrode Premium elektróda. Fájdalomcsillapításhoz, izomkezeléshez általában teljesen megfelelő. Tapasztalatból tudom, hogy akár 2-3 hónapon át is gond nélkül használható, jó a ragasztója és jelátvitele.
  Ennél drágább elektródát csak súlyosabb esetben javaslok (bénulás, izombetegség, sclerosis, stb). Ezekben az állapotokban a minél jobb jelátvitel fontos. Ekkor a Myotrode Platinum elektródákat ajánlom.

 • comment-avatar
  Ország Péter 2 év

  Értem! A felsoroltak közül akár melyik, vagy van amelyiket jobban ajánlaná?
  Köszönöm.

 • comment-avatar
  Dr. Zátrok Zsolt 2 év

  TENS készülékkel nem sokra megy fibromialgia esetén. KOmbinált TENS/EMS/mikroáramú készülékkel (pl. Genesy 300 Pro, Runner Pro, Triathlon Pro) lehet hatékoynan kezelni.

 • comment-avatar
  Ország Péter 2 év

  Tisztelt Doktor Úr!

  Melyik készüléket ajánlaná az én problémámra?

  A ritka betegségek ambulancián fibromyalgia betegséget állapítottak meg kb.15 év keresgélés és végül izombiopszia vizsgálat után. Rendszeres izületi gyulladásaim vannak az egész testemben már gyermek korom óta (jelenleg 46 éves férfi vagyok), az alvás is nehezen megy állandóan forgolódok mert fájnak az izmaim. A masszírozás segít, hogy ne legyenek az izmaim állandóan feszesek. De ennek az előnyeit nem mindig tudom élvezni fizikai és anyagi okok miatt.

  Köszönettel Ország Péter

 • comment-avatar
  Dr. Zátrok Zsolt 2 év

  Nincs olyan készülék, ami a Dévény torna fejlesztő hatását helyettesítené, különösen nem pár hónapos, még nem együttműködő baba esetén. Felnőttnél a biofeedback készülékek kiegészíthetik, még hatékonyabbá tehetik a mozgástanulási gyakorlatokat, de ehhez együttműködésre van szükség.

 • comment-avatar
  Dédimama 2 év

  3-4 hónapos dédunokámat dévény kezelésre kell hordani .Jobb oldali csípő izom gyengeség véget ….jó .e rá bármelyik készülék otthoni segítségre ?

 • comment-avatar
  Dr. Zátrok Zsolt 2 év

  Valamit félreértett. Ez egy orvosi tájékoztató blog. A cikkben a TENS elektródákról írtam. Ez egy fogyóanyag.

 • comment-avatar
  Vincze Tamás 2 év

  A készüléknek hol van a szervize???

 • comment-avatar
  Dr. Zátrok Zsolt 2 év

  Akkor használjon öntapadó elektródát, ha nagyon precíz kezelésre van szüksége. Pl. idegsérült izom, bénulás kezelése vagy élsportolóként precíz izomfejlesztés igénye esetén az öntapadó elektródát KELL használni. Ez adja le a legtisztább impulzust és a jelátvitel is a leghatékonyabb.
  Ha csak általános fájdalomcsillapító, izomerősítő, alakformáló kezeléseket akar végezni, akkor jók a többször használható elektródák. Azaz a gumi elektróda jó megoldás lehet – ez soha nem kopik el. Más kérdés, hogy az áramátvitele rosszabb, mint az öntapadó elektródáé ezért erősebben fogja érezni az áramot (kissé kellemetlenebb a kezelés), mert magasabb intenzitás mellett fog ugyanolyan összehúzódást, hatást kiváltani, mint az öntapadó.
  A rugalmas elektróda a karokon és lábakon használható. Hasonlóan a gumi elektródához jó megoldás lehet, ha a cél általános. A rugalmas elektródát csak vizezni kell (szárazon nem „terjed” az impulzus). A két csatlakozó közül bármelyiket használhatja. Azért van, hogyha valaki nagyon pontosan szeretné követni a használati útmutatók leírásait, pl azt írják, hogy a térdnél használja a piros, a combtőnél a fekete elektródát, akkor oda tudja csatlakoztatni – ennek nincs más jelentősége. Mindkét csatlakozó azonos. Persze úgy nem működik, hogy egyetlen pántot tesz a combra és annak két csatlakozóját köti össze.
  A gumi elektródát a törzsre is fel tudja ragasztani (kívülről egy ragtapasszal (Leukoplaszt szalag) – persze ilyenkor nem az öntapadó elektródából fogy sok, hanem ragtapaszból, azaz a költségcsökkeéntés csekély.
  A has és hátizmok erősítéséhez hasznos a Fastband öv, mert egyszerű a használata, akár irodában, munkahelyen is. Elrejthető a ruha alatt. Nem kell ragasztgatni, ami a háton egyébként is körülményes lehet.
  A Fastpad jó a far, combok, karok kezeléséhez, azonban nagy mérete korlátozza a felhasználását kisebb területen (pl. alkaron már nem jó).
  Hatékony fájdalomcsillapításhoz, mikroáramú kezelésre inkább az öntapadó elektródák használatát javaslom.

 • comment-avatar

  Ez egyik Youtube videójában bemutatta, hogy végtagok izomstimulációjához nem csak az öntapadó elektródákat lehet használni, hanem tépőzáras pánttal rögzíthető gumi elektródákat is.
  A MediMarket.hu áruházban találkoztam néhány más eszközzel is, melyek hasonló szerepet tölthetnek be. Ilyen például a FastPads és a FasBand – ezek használata egyértelmű, valamint a rugalmas elektróda. Ez utóbbival kapcsolatban azt szeretném kérdezni, hogy az 5cm x 50cm-es felületen van egy kitüntetett rész ami ténylegesen az (áramvezető) elektróda szerepet tölti be, a többi rész csak a rögzítéshez szükséges (tépőzár)? Továbbá ezen az elektródán 2 db patent csatlakozót látok, nem egyet mint az öntapadó elektródáknál.Mi célt szolgál a második?

 • comment-avatar
  Dr. Zátrok Zsolt 2 év

  Köszönöm a visszajelzést. Bizonyos TENS készülék felírhatók szakorvos által, azonban a felírható készülékek többsége 10 évnél régebbi, általam elavultnak tartott modell. A modern készülékek, amikről írásomban is talál információt receptre nem kaphatók, nem felírhatók.

 • comment-avatar
  Gné Györgyi 2 év

  TENS készülék vásárlása előtt állok. Köszönöm a tájékoztatást ami nagy segítséget jelentett.Kérdezném,hogy orvos felírhatja e ? Fájdalom csillapításra használnám,

 • comment-avatar
  Dr. Zátrok Zsolt 3 év

  Ahogy mondja: gélszerű anyag, amely jó elektromos vezetőképességgel rendelkezik.

 • comment-avatar
  depapa 3 év

  Köszönöm. most nagyon okos lettem.

 • comment-avatar
  depapa 3 év

  Mi az a gélszerű, öntapadós anyag ami átadja az impulzust? Köszönöm most nagyon okos lettem.

 • comment-avatar
  depapa 3 év

  Mi az a gélszerű, öntapadós anyag ami átadja az impulzust?

 • comment-avatar
  Élethosszig Egészségesen 3 év

  mert ez egy tájékozató blog és nem webshop

 • comment-avatar
  Papp Imréné 3 év

  Miért nem lehet megrendelni?

 • comment-avatar
  Élethosszig Egészségesen 3 év

  Ez egy tájékoztató blog! Itt nem tud vásárolni. A cikkekben szoktan termékre javaslatot tenni, az ilyen terméklinkre kattintva lehet rendelni

 • comment-avatar
  Papp Imréné 3 év

  Szeretnék rendelni de nem tudom megrendelni!