TENS elektróda - Hogyan válassz? - Dr. Zátrok Zsolt blog

TENS elektróda – Hogyan válassz?

Az elektrostimulációs kezelések (TENS – idegstimuláció, fájdalomcsillapítás;  EMS – izomstimuláció; Mikroáramú – fájdalomcsillapító, gyógyulást serkentő kezelés) alapvetően fontos kelléke az öntapadó TENS elektróda. Az impulzus ezen keresztül jut a készülékből a testedbe és így váltja ki a kívánt hatást.

A TENS elektróda fő jellemzői

 • csatlakozó típusa (tű, patent, csipesz)
 • méret és forma (négyzetes, téglalap, kerek, ovális)
 • merevség (minél hajlékonyabb, annál jobban felveszi a test alakját (pl. váll, csukló esetén ez fontos))
 • felhasználás (egyszer- vagy többszörhasználatos)
 • ragasztóanyag minősége és az
 • impulzus vezetés minősége.

A különbségeket az elektróda árakban is jól érzékelheted!

A drágább öntapadó elektródák jobb impulzus minőséget, hatékonyabb kezelést, kisebb kezelési kellemetlenséget és több felragasztási lehetőséget biztosítanak.

A csatlakozó típusa

A gyártók jelenleg kétféle szabványt alkalmaznak, illetve vannak, amelyek nem felelnek meg a szabványnak.

 • tűcsatlakozós
 • patentcsatlakozós
 • szabványon kívüli, egyedi csatlakozó

A “komolyabb” gyártók készülékei szabványosak, azaz ha a készüléked kábele tűcsatlakozós, akkor a tűcsatlakozós hüvellyel rendelkező elektródákat bátran választhatod hozzá. Ugyanez a helyzet a patentvégződéssel is.

Fontos tudnod, hogy egyes gyártók (pl. Omron) készülékein a csatlakozók nem szabványosak, csak az általuk értékesített elektróda jó, a szabványos nem fog “passzolni”. Ez egy marketing fogás. Csak a használat során szembesülsz azzal, hogy a készülék olcsó volt ugyan, de rendszeres használata esetén -az egyedi elektródák magasabb ára miatt- összességében drágább.

Hogyan válassz megfelelő elektródát?

Az elektromos impulzus akkor váltja ki a kívánt választ a szervezetedben, ha az intenzitása (áramerőssége) megfelelő. Minél magasabb azonban az intenzitás, annál kellemetlenebb lehet a kezeléssel járó érzés. Egy bizonyos áramerősség felett a fájdalom megakadályozza a kezelés folytatását.

Ha az elektróda gyengén vezet, akkor a készüléken magas áramerősséget kell beállítani a hatás érdekében, ez azonban a fájdalmat fokozza. Ha viszont az impulzus nem elég erős, akkor elmarad a hatás is.

A jobb vezetési képességű elektróda kisebb áramerősség mellett is megfelelő impulzust juttat a testedbe. Ez hatékonyabb kezelést tesz lehetővé.

Az elektróda vezetőképességének speciális kezelések esetén is kiemelt szerepe van. Például stroke miatti bénulás után az izmok erősítése vagy műtét után az izmok erejének visszaszerzése esetén ajánlott minél jobb elektróda alkalmazása, hogy az áramintenzitás alacsonyabban tartható legyen.

Ugyanezt javaslom sportolóknak is a speciális izomképességeket (állóképesség, kitartás, robbanékonyság, erő, kapillarizáció, aerob metabolizmus, stb.) fejlesztő kezelésekre.

Műtétek utáni rehabilitációs kezelésekhez is érdemes a legjobb elektróda minőséget választani, mert ezzel kisebb áramerősséget lehet alkalmazni, ami a sérült idegek, izmok felépüléséhez jelentős előny.

Általános fájdalomcsillapításra, izomlazításra, ödémakezelésre, cellulitkezelésre, relaxációs kezelésekre viszont az alapelektródák teljesen megfelelők, ezek a legolcsóbb árszintet képviselik.

Az elektróda merevsége befolyásolja, hogy “marad a helyén”. Ha az elektróda merev, rugalmatlan, akkor a nagy és szinte teljesen sima felületekre jól simul. Pl hátra, combra, hasra nagyon jó egy merevebb elektróda is (a MyoTrode Premium ilyen). A kisebb felültekre, gömbölyűbb területre (vállak, csukló, könyök, stb) olyan elektródát javaslok, ami hajlékonyabb, jobban felveszi a terület alakját (a Myotrode Platinum ilyen).

Melyik a megfelelő TENS elektróda méret?

Fájdalomcsillapító (TENS és Mikroáramú) kezelésekhez

TENS és Mikroáramú kezelésekhez 45-50mm átmérőjű elektródákat alkalmazz. Ezeket ragaszd fel a fájdalom köré és így végezd a stimulációt.

Bell féle arcbénuláshoz és arcon történő szépészeti kezelésekhez

Az arc, nyak kezelésére kis átmérőjű (26-30 mm) elektróda szükséges, itt ugyanis az izmok aprók és a helyhiány miatt sem lehet a nagyobb elektródákat úgy elhelyezni, hogy közöttük maradjon néhány cm távolság.

Ne használjátok ugyanazt az elektródát többen – erre valók az egyszerhasználatos elektródák, amelyek egy kezelés után eldobandók.

Izomstimulációs kezelésekhez

Izomstimuláció esetén két irányzat van arra vonatkozóan, hogy milyen méretű elektródát érdemes használni. Egyesek minél nagyobb felületű elektródákat, míg mások különböző méretű elektródák használatát javasolják.

A nagyobb méretet támogatók érvelése szerint minél nagyobb az elektróda, annál könnyebb terjeszteni az áramot az izmokban, annál magasabb a komfort fokozat, annál magasabb áram intenzitás érhető el és annál erősebb az izomösszehúzódás.

A különböző méreteket támogatók véleménye az, hogy a kisebb elektródát az izomhasra (leginkább kiemelkedő rész) kell helyezni. A kisebb elektródával nagyobb áramerősség koncentrálódik a motoros ideglemezre (mozgató ideg), ami közvetlenül az izom középpontjában található. Emellett úgy tartják, hogy így az izom sokkal mélyebb részeit is képes elérni, mielőtt a közelében elhelyezkedő másik elektródát elérné.

Mindkét variáció kipróbálását javaslom és a tapasztaltak alapján dönts arról, melyiket érzed hatékonyabbanak.

Kiváltható-e az öntapadó elektróda?

Az otthoni felhasználásra tervezett TENS, EMS, FES és mikroáramú (MENS) készülékek mellé általában öntapadó, több alkalommal használható elektródákat adnak. Ezek -a minőségtől függően- néhány kezeléstől akár 40-50 kezelésig is ismételten alkalmazhatók, azonban mindenképpen eljön az a pillanat, amikor tönkremennek, nem ragadnak, kiszáradnak és már nem adják át megfelelően az impulzust. Ekkor mindenképpen új elektródát kell venned, ami -ha gyakran használod a készüléket- ismétlődő kiadást jelent.

Ha el akarod kerülni ezt az ismételt költséget, akkor alkalmazhatsz “végleges” elektródákat is. Ezek általában gumi-karbon-szilikon anyagokból állnak, azaz szinte elnyűhetetlenek és évekid használni tudod őket. Azonban ezek nem “ragadnak” és nem gélezettek. Azaz szükséges hozzájuk egy tépőzáras gumiszalag vagy külön ragasztószalag (pl. leukoplaszt), amivel a helyükre rögzítheted. Ezen felül ezek “szárazon” nem használhatók, kontakt gélt kell alkalmaznod, hogy az impulzust átvigyék a bőrödre (gél nélkül a kezelés égetni, csípni fog).

Speciális elektródák

 • Egyes területek (has-fenék-comb) kezelésére speciálisan kialakított nagyfelületű elektródák állnak rendelkezésre
 • Az inkontinencia a hüvelybe, illetve a végbélnyílásba helyezhető elektródákkal kezelhető
 • Az iontoforézishez szivacsborítású karbon-elektróda használatos

Ezeket a TENS elektródákat ajánlom

Készítettem egy videót az öntapadó TENS elektródákról. Nézd meg a filmet és iratkozz fel Youtube csatornámra! Ne feledd el bejelölni a kis harang ikont sem, hogy értesülj a következő részről!

Mindent egyben a fájdalomcsillapítás gyógyszermentes lehetőségeiről

Szeretnél mindent megtudni a fájdalom megszüntetésének gyógyszermentes és ezért mellékhatásokat sem okozó módjairól? Tudni szeretnéd, hogyan alkalmazhatók, milyen kockázatai vannak és milyen eredményt várhatsz?

Ha igen, akkor add meg a mail címed és kattints a “Kérem a tájékoztatót” gombra.

Az első levelet azonnal megkapod. Sokfélke fájdalomcsillapítási mód létezik, így több részre bontottam az információt is. Néhány nap alatt mindenre fény derül. Elmentheted, újra megnyithatod, bármikor hasznodra lehet.

Bízom abban, hogy ezek megismerése segítenek fájdalmaid hatékony enyhítésében, az életminőséged javításában.

Adataid önkéntes megadásával és a Kérem a tájékoztatót gomb elfogadásával hozzájárulsz, hogy neved és e-mail címed kezeljük. Ezt a meghatalmazásod bármikor visszavonhatod. Minden levelemben találsz leiratkozási lehetőséget. Adatvédelmi szabályzatunkat itt olvashatod el.

blank
MEGOSZTOM

HOZZÁSZÓLÁSOK

Wordpress (22)
 • Dr. Zátrok Zsolt

  Pontosítsa, hogy mit ért rozsdamentes gömbelektródán!?

 • comment-avatar
  Imre Juhász 1 month

  Hogyan kell alkalmazni a rozsdamentes gömbelektródát arcra ?