EMS, azaz elektromos izomstimuláció

Manapság egyre divatosabbak az EMS vagyis elektromos izomstimuláció alapú mozgásformák (pl. speedfitness), mégis kevesen ismerik a működési mechanizmusát. Még kevesebben tudnak arról, hogy a fogyás és a szálkásodás mellett mi mindenben tud segíteni egy minőségi, hordozható készülék- legyen szó amatőr vagy profi sportolóról, esetleg olyan személyről, aki mozgásszervi sérüléssel küzd.

Compex-sport-keszülékek-banner
Compex-sport-keszülékek-banner

Először is nézzük meg, hogy mire érdemes használni az elektromos izomstimulációt (EMS)?

 • izomregenerációra, az izomfájdalmak enyhítésére: az izomstimuláció hatására hő termelődik, ami felgyorsítja a vérkeringést az adott területen, így segíti a salakanyagok eltávolítását. Az EMS segíthet a sportolóknak az izommerevség, a görcsösség és az általános perifériás fáradtság minimalizálásában.
 • izomsérülések gyógyítására: a megnövekedett keringés elősegíti a tápanyagok szállítását a sérült részre, így meggyorsítja az izomrostok helyreállítását.
 • a gyenge izmok erősítésére (rehabilitáció alatt, izomsorvadás esetében): az izomösszehúzódás ugyanúgy hat, mintha erősítést végeznénk az adott izomcsoportra. Az EMS ideális alternatíva lehet akkor, amikor a természetes mozgások végrehajtása nem lehetséges. Például olyan sérülés esetén, ahol a végtagot pihentetni kell. Ilyen esetben az elektromos izomstimuláció biztonságosan alkalmazható. Nem terheli meg az ízületet, a körülötte lévő izmokat mégis meg tudja edzetni, hogy azok ne veszítsenek a tömegükből. Így a rehabilitáció felgyorsul, hiszen nem kell plusz időt szánni az izomtömeg visszaépítésére.
 • a teljesítmény növelésére: az elektromos izomstimuláció erősebb és tisztább összehúzódást tud eredményezni, mint amire az ember akaratlagosan képes. Különösen fontos megemlíteni, hogy a készülék segítségével célzottan tudjuk edzeni a gyors, vagy a lassú izomrostokat, hiszen azok különböző frekvencián aktiválódnak. Azonban nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy ez egy koordinálatlan kontrakciót hoz létre, ezért önmagában nem növeli a sportteljesítményt. Az izomstimuláció csak akkor éri el a kívánt hatást, ha azt megfelelően integráljuk az edzésprogramba.

Hogyan működik az elektromos izomstimuláció?

Az elektromos izomstimuláció működését röviden így foglalnám össze: a külső (bőrön keresztül történő), kis erősségű, elektromos impulzus hatására az izmok összehúzódnak, majd elernyednek. Az impulzusokat egy eszköz hozza létre, amit a bőrhöz tapadó elektródán keresztül juttat a szervezetbe. Ezek az impulzusok a központi idegrendszerből származó akciós potenciált utánozzák, így az izmok ugyanúgy összehúzódnak, mintha az információt az agy juttatta volna el nekik. A különbség annyi, hogy ez a módszer megkerüli a szervezet energiatakarékossági rendszerét, így nem korlátozza az aktiválódó rostok százalékos arányát. Ezért az EMS sokkal nagyobb mennyiségben képes aktiválni az izomrostokat. A másik ok, amiért érdemes kiegészítő terápiaként használni, hogy elősegíti az agy tanulási folyamatát. Az agynak kb. 10000 ismétlődésre van szüksége, hogy megtanulja, az adott mozgást hogyan lehet a leggyorsabban és a leghatékonyabban kivitelezni. Így ezt is fel lehet gyorsítani a készülék potenciálisan ismételt összehúzódásaival.

Mikor TILOS az izomstimuláció használata?

Az elektromos izomstimuláció nem használható létfontosságú részeken (mellkas, agy), illetve pacemaker, trombózis, tumor, epilepszia, fertőző betegség esetén. Óvatosan kell alkalmazni terhesség, menstruáció, vagy egyéb izomösszehúzódások által érintett állapotoknál.

Kinek ajánlom a használatát?

Az EMS kitűnő módszer az izomfájdalmak enyhítésére, izomregeneráció gyorsítására, a gyenge izmok erősítésére, akár otthon is. A készülék egyszerűen alkalmazható, könnyen hordozható és nagyon hatékony. Az elektromos izomstimuláció használata remek kiegészítő edzés lehet amatőr vagy profi sportolók számára is. Növeli a teljesítményt, javítja a regenerációt, felgyorsítja a mozgásszervi sérülés rehabilitációját. A vezeték nélküli eszközök könnyen alkalmazhatók az erősítő gyakorlatoknál, így megnövelik az erőnléti edzés hatékonyságát. Az izomstimuláció használata előtt konzultáljon szakemberrel, aki segít a precíz felhelyezésben, a megfelelő program, illetve az intenzitás kiválasztásában, hogy a módszer minél hatékonyabb legyen.

Izomsorvadás, műtét utáni izomgyengeség, általános izomerősítés célbából ezeket az izomstimulátorokat ajánlom

 

További írás az izomstimulációról: Az izomstimuláció elméleti alapjai

MM - mainpage

6 Comments on "EMS, azaz elektromos izomstimuláció"

 1. Dr. Zátrok Zsolt | 2019-05-13 at 02:28 |

  Az izomstimulációt az orvosi gyakorlatban évtizedek óta használják az izmokat érintő súlyos állapotokban (izomsorvadás, bénulás utáni izomtömeg megtartás, rehablilitáció céljaira).
  A sportolói gyakorlatban az izomstimuláció számos alkalmazási területtel rendelkezik.
  Ilyenek: általános izomerő, izomtömeg növelés, de speciális képességek, mint állóképesség, kitartó erő, maximális erő, hypertrófia, robbanékonyság, stb.
  A sport izomstimulátorok tehát kiválóan alkalmasak EGY ADOTT IZOMCSOPORT vagy akár EGYETLEN IZOM tulajdonságainak, erejének, tömegének módosítására.
  Olvassa el “Az izomstimuláció – mire jó a sportolónak” című cikkemet. Használja a keresőt!
  Kérdésére konkrétan válaszolva: igen, a sport izomstimulátorok pont arra (is) valók, amit kérdez, azaz pl. egy -a hagyományos módon nem fejlődő- izom tömegének javítására, vagy erejének növelésére.
  Az izomstimulátorok között is nagyok a különbségek. Viszont abban biztos, lehet, hogy nagyjából 100eFt felett kezdődnek azoka a készülékek, amikkel ezt tényleg meg is lehet tenni.
  Olyan ez, mint az autók. Azt hirdetik, hogy az autó száguldásra termett… aki azonban a Trabantról ezt elhiszi, az csalódni fog, aki pedig egy sport-Audit vesz, az nem fog csalódni. Az árak között persze nagy a különbség. De ahogy egy 50 ezerért kapható autó ritkán “száguldásképes”, úgy a 20-30-ezres izomstimulátor is inkább csak játéknak jó.

  Az Ön céljainak megfelelő tudással a RunnerPro-CyclingPro-TriathlonPro-MotoPro-SoccerPro vagy The Champion készülékek rendelkeznek. Az izomfejlesztésre szolgáló mindben azonosak, a különbség a sportágspecifikus programokban van. A Compex gyártó esetén az SP4, SP6, SP8 készülékek, korlátozottan az SP2 is megfelelők Önnek.
  Más gyártók készülékei nem közelítik meg az említettek tudását, színvonalát.

 2. Tisztelt Doktor úr!

  Egyik mellizmom kisebb mint a másik, és mivel rendszeresen edzek, ezért láthatóan jobban fejlődik az egyik oldal mint a másik. Az Ön cikkében azt olvastam, hogy nem lehet mellkason használni ilyen készüléket. Ugyanakkor vannak ilyen EMS gépek, amiket úgy reklámoznak, hogy bármely testrész edzhető velük (akár mellizom) is. Elképzelhető-e hogy mégis jót tenne és segítene kiegyensúlyozni a két mellizmot? Vagy ezek nem igazán hatékonyak, sőt, inkább több kárt okozhatnak?

  Válaszát előre is nagyon köszönöm!

 3. Dr. Zátrok Zsolt | 2019-03-25 at 22:27 |

  Az izmok erősítésére 4 csatornás izomstimulátor készüléket ajánlok. Ezzel egyidejűleg lehet mindkét comb izmait kezelni-erősíteni. Ilyen készülék a MyoBravo multifunkciós elektroterápiás készülék, a T-One Coach 4 csatornás TENS-EMS készülék vagy a Genesy 300 Pro. Ezek orvosi, rehabilitációs szintű eszközök, teljes biztonsággal segítenek az izomzat erősítésében.

 4. Tisztelt Doktor úr! Azt szeretném kérdezni, comb izmok erősítésére (protézis is van ) milyen EMS készüléket javasol, otthoni használatra. (Protézis csere előtt állok. ) köszönöm, Erzsébet

 5. Dr. Zátrok Zsolt | 2018-12-31 at 06:56 |

  Sclerosis multiplex esetén az izomstimuláció az izomgyengeség csökkentésére, az izomgörcsök oldására és megelőzésére, illetve az izomfájdalmak csökkentésére alkalmazható. Ezen felül a kontraktúrák oldásában is szerepet kaphat.

 6. Miért tilos SM esetén? Mit ajánl erre a betegségre?

Hozzászólás írása

E-mail cím (nem publikus)


*