EMS, azaz elektromos izomstimuláció

Manapság egyre divatosabbak az EMS vagyis elektromos izomstimuláció alapú mozgásformák (pl. speedfitness), mégis kevesen ismerik a működési mechanizmusát. Még kevesebben tudnak arról, hogy a fogyás és a szálkásodás mellett mi mindenben tud segíteni egy minőségi, hordozható készülék- legyen szó amatőr vagy profi sportolóról, esetleg olyan személyről, aki mozgásszervi sérüléssel küzd.

Compex-sport-keszülékek-banner
Compex-sport-keszülékek-banner

 

Mire használd az elektromos izomstimulációt (EMS)?

 • izomregenerációra, az izomfájdalmak enyhítésére: az izomstimuláció hatására hő termelődik, ami felgyorsítja a vérkeringést az adott területen, így segíti a salakanyagok eltávolítását. Az EMS segíthet a sportolóknak az izommerevség, a görcsösség és az általános perifériás fáradtság minimalizálásában.
 • izomsérülések gyógyítására: a megnövekedett keringés elősegíti a tápanyagok szállítását a sérült részre, így meggyorsítja az izomrostok helyreállítását.
 • a gyenge izmok erősítésére (rehabilitáció alatt, izomsorvadás esetében): az izomösszehúzódás ugyanúgy hat, mintha erősítést végeznénk az adott izomcsoportra. Az EMS ideális alternatíva lehet akkor, amikor a természetes mozgások végrehajtása nem lehetséges. Például olyan sérülés esetén, ahol a végtagot pihentetni kell. Ilyen esetben az elektromos izomstimuláció biztonságosan alkalmazható. Nem terheli meg az ízületet, a körülötte lévő izmokat mégis meg tudja edzetni, hogy azok ne veszítsenek a tömegükből. Így a rehabilitáció felgyorsul, hiszen nem kell plusz időt szánni az izomtömeg visszaépítésére.
 • a teljesítmény növelésére: az elektromos izomstimuláció erősebb és tisztább összehúzódást tud eredményezni, mint amire az ember akaratlagosan képes. Különösen fontos megemlíteni, hogy a készülék segítségével célzottan tudjuk edzeni a gyors, vagy a lassú izomrostokat, hiszen azok különböző frekvencián aktiválódnak. Azonban nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy ez egy koordinálatlan kontrakciót hoz létre, ezért önmagában nem növeli a sportteljesítményt. Az izomstimuláció csak akkor éri el a kívánt hatást, ha azt megfelelően integráljuk az edzésprogramba.

 

Hogyan működik az elektromos izomstimuláció?

Az elektromos izomstimuláció működését röviden így foglalnám össze: a külső (bőrön keresztül történő), kis erősségű, elektromos impulzus hatására az izmok összehúzódnak, majd elernyednek. Az impulzusokat egy eszköz hozza létre, amit a bőrhöz tapadó elektródán keresztül juttat a szervezetbe.

Ezek az impulzusok a központi idegrendszerből származó akciós potenciált utánozzák, így az izmok ugyanúgy összehúzódnak, mintha az információt az agy juttatta volna el nekik.

A különbség annyi, hogy ez a módszer megkerüli a szervezet energiatakarékossági rendszerét, így nem korlátozza az aktiválódó rostok százalékos arányát. Ezért az EMS sokkal nagyobb mennyiségben képes aktiválni az izomrostokat.

A másik ok, amiért érdemes kiegészítő terápiaként használni, hogy elősegíti az agy tanulási folyamatát. Az agynak kb. 10000 ismétlődésre van szüksége, hogy megtanulja, az adott mozgást hogyan lehet a leggyorsabban és a leghatékonyabban kivitelezni. Így ezt is fel lehet gyorsítani a készülék potenciálisan ismételt összehúzódásaival.

 

Mikor TILOS az izomstimuláció használata?

Az elektromos izomstimuláció nem használható létfontosságú részeken (mellkas, agy), illetve pacemaker, trombózis, tumor, epilepszia, fertőző betegség esetén. Óvatosan kell alkalmazni terhesség, menstruáció, vagy egyéb izomösszehúzódások által érintett állapotoknál.

 

Kinek ajánlom a használatát?

Az EMS kitűnő módszer az izomfájdalmak enyhítésére, izomregeneráció gyorsítására, a gyenge izmok erősítésére, akár otthon is. A készülék egyszerűen alkalmazható, könnyen hordozható és nagyon hatékony. Az elektromos izomstimuláció használata remek kiegészítő edzés lehet amatőr vagy profi sportolók számára is. Növeli a teljesítményt, javítja a regenerációt, felgyorsítja a mozgásszervi sérülés rehabilitációját. A vezeték nélküli eszközök könnyen alkalmazhatók az erősítő gyakorlatoknál, így megnövelik az erőnléti edzés hatékonyságát. Az izomstimuláció használata előtt konzultáljon szakemberrel, aki segít a precíz felhelyezésben, a megfelelő program, illetve az intenzitás kiválasztásában, hogy a módszer minél hatékonyabb legyen.

 

Izomsorvadás, műtét utáni izomgyengeség, általános izomerősítés célbából ezeket az izomstimulátorokat ajánlom

 

További írás az izomstimulációról: Az izomstimuláció elméleti alapjai

CÍMKÉK
MEGOSZTOM

HOZZÁSZÓLÁSOK

Wordpress (12)
 • comment-avatar
  Dr. Zátrok Zsolt 2 hónap

  Jól látja a kérdést. Ha túl sokat ül, akkor a lábizmok nem húzódnak össze, nem pumpálják a vért és így a mozdulatlan vér (aki ere hajlamos) képes megalvadni az éren belül.

  Két megoldás lehetséges: az egyik, hogy félóránként megáll és sétál pár percet intenzíven. Ha erre nincs módja, akkor mesterségesen kell az izmokat megtornáztatni, amire az izomstimulátor a legmegfelelőbb eszköz.

  Olvassa el ezt a Visséerbetegség a mozgás a gyógymód címú cikkemet.

  A Veinoplus Vi visszérkezelő készüléket ajánlom.

 • comment-avatar
  Fűri Zsolt 2 hónap

  Tisztelt Doktor Úr!
  Buszvezetőként dolgozom és valószínűsítem,hogy a hosszantartó folyamatos /6-6,5 h/ ülés következményeként, mélyvénás trombózis alakult ki a balfelső combomban. Hogy a későbbiekben a vér pangása elkerülhető legyen munka közben,izomstimulátor használata a vádlin vagy esetleg a comb külső részén , jelentene e segítséget? Köszönöm válaszát!

 • comment-avatar
  Dr. Zátrok Zsolt 4 hónap

  Sajnos egy 10 évvel korábbi bénulást már nem lehet javítani. Azt izomerőt azonban az izomstimuláció hatékonyan javítja. Erre speciális készülék sem kell, csak egy jó minőségű izomstimulátor. A Rehalito, MyoLito vagy MyoBravo készülékek megfelelők erre.

 • comment-avatar

  Tisztelt Doktor Úr!
  Édesapám, majd 10 éve balesetet szenvedett. Vádlijában elszakadtak az idegszálak, amit sajnos egy hét után vettek észre és műtöttek meg, aminek az lett a hozománya, hogy lábfeje lebénult és a lábaszára alsó részét sem érezte. Mára már tudja a lábfejét mozgatni, de sajnos nincs erő a lábában, nem tudja terhelni. Tudna e olyan gépet ajánlani, ami ezen az állapoton tudna segíteni? Válaszát előre is köszönöm!

 • comment-avatar
  Dr. Zátrok Zsolt 5 hónap

  Kedves István!
  Olvassa el ezt a Fogyasztás izomstimulátorral című cikkemet. Benne a válasz.
  Sajnos ki kell ábrándítanom. Izomstimulátorral fogyni érdemben nem lehet. Az izmok méretét, erejét kiválóan lehet fokozni vele, de a zsírt nem “égeti”.
  Erre csak a táplálékbevitel csökkentése (diéta), a sport vagy ezek együtt alkalmazása a megoldás.
  Sajnos a kemény fizikai munka elfárasztja a testet és megértem, hogy nem kíván még futni, kerékpározni. Pedig sajnos nincs más.
  Az, hogy orvoshoz kell járnia azt mutatja, hogy panaszai vannak.
  A plusz súly megterhelést jelent a testének. A szíve pluzs munkát végez és ez korán magas vérnyomást okoz, a tüdejének is egy nagyobb testet kell oxigénnel ellátnia. Az ízületei plusz terhelést kapnak (mintha mindig cipelne egy zsákot a hátán).
  Gondolja el, hogy mennyi a túlsúlya és mennyivel nagyobb munkát kell a szervezetének elviselnie. Ha mondjuk 20kg a feleslege, akkor mindig (éjjel és nappal) a nyakában ül egy kisiskolás és cipeli. Ha a túlsúly 50kg, akkor egy nagy cementeszsák van a hátán minden pillanatban – nem csoda, hogy kevésbé bírja, mint azok, akiknek ez nincs a vállukon.
  Ezt csak azért írtam le, hogy megértse: a fogyás az Ön érdeke. Ha nem tud vagy akar leadni, akkor 50 éves kora után szinte teljesen munkaképtelenné válik. Nem fogja bírni a kemény munkát, amit az építőipar megkövetel. És akkor miből lesz jövedelme?
  Szurkolok Önnek, hogy legyen ereje munka után még körbetekerni a kerületet vagy falut, ahol él.
  Túlsúly esetén a kerékpározás jobb edzés mint a futás. A futás hetek alatt tönkretenné az ízületeit. Kerékpározzon! Ott a kerékpár cipeli a plusz súlyt és nem az ízületei.

 • comment-avatar
  István 5 hónap

  Üdvözlöm!
  Végigolvastam ezt a cikket is, meg még jó párat ebben a témában. Mindenhol azt írják, hogy csak edzéssel hatásosak ezek a készülékek. A gondom annyi, hogy az építőiparban dolgozok, és estére annyira fáradt vagyok, hogy az edzés már nem nagyon jöhet szóba. Mégis az összes orvos akinél jártam a túlsúlyommal foglalkozik. Valamelyik készülék alkalmas lehet a munka utáni ” edzésre ” súlycsökkentésre? Tudom, hogy a táplálkozásomon kéne változtatni, de ebben a szakmában az sem könnyű.

  Köszönettel

 • comment-avatar
  Dr. Zátrok Zsolt 6 hónap

  Az izomstimulációt az orvosi gyakorlatban évtizedek óta használják az izmokat érintő súlyos állapotokban (izomsorvadás, bénulás utáni izomtömeg megtartás, rehablilitáció céljaira).
  A sportolói gyakorlatban az izomstimuláció számos alkalmazási területtel rendelkezik.
  Ilyenek: általános izomerő, izomtömeg növelés, de speciális képességek, mint állóképesség, kitartó erő, maximális erő, hypertrófia, robbanékonyság, stb.
  A sport izomstimulátorok tehát kiválóan alkalmasak EGY ADOTT IZOMCSOPORT vagy akár EGYETLEN IZOM tulajdonságainak, erejének, tömegének módosítására.
  Olvassa el “Az izomstimuláció – mire jó a sportolónak” című cikkemet. Használja a keresőt!
  Kérdésére konkrétan válaszolva: igen, a sport izomstimulátorok pont arra (is) valók, amit kérdez, azaz pl. egy -a hagyományos módon nem fejlődő- izom tömegének javítására, vagy erejének növelésére.
  Az izomstimulátorok között is nagyok a különbségek. Viszont abban biztos, lehet, hogy nagyjából 100eFt felett kezdődnek azoka a készülékek, amikkel ezt tényleg meg is lehet tenni.
  Olyan ez, mint az autók. Azt hirdetik, hogy az autó száguldásra termett… aki azonban a Trabantról ezt elhiszi, az csalódni fog, aki pedig egy sport-Audit vesz, az nem fog csalódni. Az árak között persze nagy a különbség. De ahogy egy 50 ezerért kapható autó ritkán “száguldásképes”, úgy a 20-30-ezres izomstimulátor is inkább csak játéknak jó.

  Az Ön céljainak megfelelő tudással a RunnerPro-CyclingPro-TriathlonPro-MotoPro-SoccerPro vagy The Champion készülékek rendelkeznek. Az izomfejlesztésre szolgáló mindben azonosak, a különbség a sportágspecifikus programokban van. A Compex gyártó esetén az SP4, SP6, SP8 készülékek, korlátozottan az SP2 is megfelelők Önnek.
  Más gyártók készülékei nem közelítik meg az említettek tudását, színvonalát.

 • comment-avatar
  Peti 6 hónap

  Tisztelt Doktor úr!

  Egyik mellizmom kisebb mint a másik, és mivel rendszeresen edzek, ezért láthatóan jobban fejlődik az egyik oldal mint a másik. Az Ön cikkében azt olvastam, hogy nem lehet mellkason használni ilyen készüléket. Ugyanakkor vannak ilyen EMS gépek, amiket úgy reklámoznak, hogy bármely testrész edzhető velük (akár mellizom) is. Elképzelhető-e hogy mégis jót tenne és segítene kiegyensúlyozni a két mellizmot? Vagy ezek nem igazán hatékonyak, sőt, inkább több kárt okozhatnak?

  Válaszát előre is nagyon köszönöm!

 • comment-avatar
  Dr. Zátrok Zsolt 8 hónap

  Az izmok erősítésére 4 csatornás izomstimulátor készüléket ajánlok. Ezzel egyidejűleg lehet mindkét comb izmait kezelni-erősíteni. Ilyen készülék a MyoBravo multifunkciós elektroterápiás készülék, a T-One Coach 4 csatornás TENS-EMS készülék vagy a Genesy 300 Pro. Ezek orvosi, rehabilitációs szintű eszközök, teljes biztonsággal segítenek az izomzat erősítésében.

 • comment-avatar
  Betti 8 hónap

  Tisztelt Doktor úr! Azt szeretném kérdezni, comb izmok erősítésére (protézis is van ) milyen EMS készüléket javasol, otthoni használatra. (Protézis csere előtt állok. ) köszönöm, Erzsébet

 • comment-avatar
  Dr. Zátrok Zsolt 11 hónap

  Sclerosis multiplex esetén az izomstimuláció az izomgyengeség csökkentésére, az izomgörcsök oldására és megelőzésére, illetve az izomfájdalmak csökkentésére alkalmazható. Ezen felül a kontraktúrák oldásában is szerepet kaphat.

 • comment-avatar

  Miért tilos SM esetén? Mit ajánl erre a betegségre?