EMS, azaz elektromos izomstimuláció - Dr. Zátrok Zsolt blog

EMS, azaz elektromos izomstimuláció

Az EMS vagyis elektromos izomstimuláció módszerét már évtizedek óta alkalmazzák a sportolók felkészülésében…nos….NEM HAZÁNKBAN. Hogy miért van ez így? Határozott véleményem szerint ennek egyszerű az oka: a nyelvtudás hiánya. Mivel a magyarok többsége semmilyen idegen nyelvet nem ismer, így nem olvasnak nemzetközi szakirodalmat, nem tudnak tájékozódni a világtrendekről, “bennragadnak” a rögvalóban. A többség ma is szentül hiszi, hogy a felkészülés ennyi: “edzz rengeteget és egyél hozzá sok-sok grillcsirkét rizzsel”. A korszerű technológia által kínált (doppingmentes) lehetőségek többségéről dunsztjuk sincs – bizonyítják ezt cikkeimre adott reakciók. Arról, hogy például a fentebb említett izomstimulátor mire való, hogyan működik, hogyan alkalmazandó… hát finoman szólva is hézagosak az ismeretek. Nézzük a teljesen alap infókat…

Mi az elektromos izomstimuláció (EMS)?

Az EMS egy rövidítés az  angol Electric Muscle Stimulation kifejezés kezdőbetűiből, azaz magyarul elektromos izomstimuláció, mellyel az akaratlagos mozgást biztosító, úgynevezett harántcsíkolt izmok kezelhetők. Zsigerekre, azaz simaizmokra (érdemben) nem hat.

Az izomstimuláció során az izomstimulátor készülék a bőrre ragasztott elektródán keresztül milliamper (mA) áramerősségű elektromos impulzust ad le a kezelt izomra, mely erre összehúzódik. Az impulzus frekvenciájának, intenzitásának és időtartamának szabályozásával meghatározható, milyen legyen az összehúzódás, mely rosttípusok húzódjanak össze, mennyi rost vegyen részt benne. A hatás az impulzus beállításának megfelelő lesz.

Nyilvánvaló, hogy stimulációt csak egy adott izomra vagy izomcsoportra lehet fókuszálni, így hatása csak ezekre vonatkozik – ebből következik, hogy nem az edzés helyett, hanem annak kiegészítésére való és pont ebben van a fő ereje is.

“Normálisan” az izomösszehúzódás az agyadból érkező elektromos jel hatására jön létre. Az izomstimuláció során ehhez hasonló, mesterséges impulzusokat kap az izom.

AZ IZOM SZÁMÁRA NINCS KÜLÖNBSÉG A KÉSZÜLÉKBŐL VAGY AZ AGYBÓL ÉRKEZŐ IMPULZUS KÖZÖTT!

Mindkét esetben pontosan ugyanolyan mechanizmussal húzódik össze, ugyanazok az anyagcsere folyamatok játszódnak le benne, ugyanúgy fárad, savasodik, szakadnak a filamentumok.

Ha azt elfogadod, hogy az izom képességei edzéssel (ismételt izommunkával) fejleszthetők, akkor a fentiek alapján el kell fogadd, hogy az izomstimulációval pont ugyanez lesz az eredmény!

Miben tud többet az elektromos stimuláció?

Amikor akaratlagos mozdulatot végzel, akkor az összehúzódás az agyi szabályozórendszereken keresztül érkezik az izmodhoz. Ezt Hennemann-szabály írja le.

Ennek értelmében egy összehúzódás során először a kis méretű izmok, majd a nagyobbak húzódnak össze. Az izomkötegen belül először az I.típusú rostok jönnek ingerületbe, majd a II.a és végül a II.b rostok.

Fontos továbbá, hogy az agy minden akaratlagos összehúzódásnál “tartalékol”, azaz nem engedi, hogy az összes rost egyszerre húzódjon össze. Ezért van az, hogy a stressz vagy veszély megsokszorozza az erőt – ilyenkor adrenalin-löket kerül a véredbe, ami kikapcsolja a tartalékolást. Ez magyarázza azt, hogy versenyhelyzetben egyesek nagyon jól használják ezt az adrenalinlöketet, azaz úgy “piszkálják fel magukat”, hogy le tudják dönteni saját korlátaikat, azaz nagyobb erőt tudjanak kifejteni, mint “normálisan”. Ezért fordulhat elő olyan, hogy az egyébként 50 kilós anyuka leemeli a gyerekéről a rádőlt fatörzset.

Az elektromos izomstimuláció megkerüli ezt a “takarékossági rendszert”. Nincs ami korlátozza az aktiválódó rostok számát. Ezért az EMS sokkal nagyobb mennyiségben képes aktiválni az izomrostokat.

Teljes, 100%-os összehúzódás stimulációval sem érhető el, mert mindig vannak olyan izomrostok, amelyek éppen “refrakter”, azaz összehúzódásra képtelen fázisban vannak (pl. egy előző összehúzódás miatt “kötelező pihenőjüket töltik”).

Az elektromos izomstimuláció egy másik fontos képessége a neuromuszkuláris (ideg-izom) kapcsolat “tanítása”. Egyes tanulmányok alapján az agynak és az agytól az izmokig futó mozgató idegsejtnek legalább 10 000 (tízezer) ismétlésre van szüksége, hogy megtanulja hogyan lehet a leggyorsabban és a leghatékonyabban kivitelezni egy mozdulatot. A sportolók ezért ismételnek, finomítanak egy mozdulatot a végtelenségig. Stimulációval jelentősen felgyorsítható az izomműködés optimalizálása.

Tapasztalhattad, hogy egy sérülés után a megfelelő mozdulatokat újra meg kell tanulni, be kell “vésni”. Az izomstimuláció az optimális mozgáskoordináció “újratanulásában” is kiválóan alkalmazható.

Van néhány állapot, amely esetén TILOS az izomstimuláció!

Az elektromos izomstimuláció nem használható beültetett pacemaker vagy defibrillátor, továbbá akut trombózis, tumor, epilepszia, fertőző betegség esetén. Óvatosan kell alkalmazni terhesség, menstruáció során. Itt olvashatsz részletesen az ellenjavallatokról. 

Kinek ajánlott az elektromos izomstimuláció?

Az izomstimuláció profi és amatőr sportolók, illetve izom-ízületi betegségben szenvedők számára egyaránt alkalmazható. De nem ugyanarra.

Amatőr sportolók relatíve kevesebbet edzenek, így számukra az izomstimuláció legfőbb alkalmazási területe a sérülés megelőzés, a passzív edzésidő nyerés, illetve az izomregeneráció gyorsítása.

Profi sportolók esetén leginkább az izomregeneráció gyorsítása, a túlterheléses sérülések megelőzése, a sérülésből való minél gyorsabb felépülés serkentése a fő alkalmazás.

Ha sportoló vagy, akkor az izomstimuláció megismerését ezzel folytasd: Izomstimuláció – mire alkalmazhatja a sportoló?

Számtalan olyan izom vagy ízületi betegség van, melyben az izomstimuláció alkalmazható. Így az izomsorvadás, bénulás különféle formái (ALS, sclerosis multiplex, sztroke, gerincsérülés), műtétek utáni erővisszanyerés és felépülés gyorsítás a főbb területek. Ezekről külön témakört jelentenek, másik írásban foglalkozok velük.

Ha betegséged kapcsán érdekel az izomstimuláció, akkor ezzel folytasd: Szelektív ingeráram kezelés, azaz izomstimuláció

blank
blank
blank
blank
blank
blank
KATEGÓRIÁK
CÍMKÉK
MEGOSZTOM

HOZZÁSZÓLÁSOK

Wordpress (26)
 • comment-avatar

  Rögtön az elejére: gyermekek számára nem ajánlom a stimulációt! Sokkal jobb, ha az izmaik a játékkal, edzéssel fejlődik. Szükségtelen túl korán beleavatkozni.
  A 15 éves lánya legfeljebb sérülés esetén használjon stimulátort, illetve ha pl. rendszeresen fáj a térde, azt jelzi, hogy oda az izomzat erejéhez képest sok terhelést kap. Ilyenkor a lábizmok erősítésében be lehet vetni egy időre, hogy a komolyabb sérülést elkerülje. “Csak úgy” még nem javaslom.
  Az Ön esetében 4 csatornás izomstimulátort javaslok, és nézze meg a vibrációs masszázspisztolyt is!

 • comment-avatar
  Garbacz Tamás 2 hónap

  Tisztelt DR úr! Otthonra szeretnék egy EMS gépet mert rendszeresen le tapad a hát ízmom és kézzel nem tudták ki masszírozó (több masszőr sem) akihez jártam masszőrhöz annak votl gép de sajnos tartós betegsége miatt ebben az évben nem vállal munkát, az ö gépe fel szedte de monta hogy nagyon le van tapadva, éreztem is mert nagyon nehezen mozditodta ki, és használnám még a lányomnál is ha lett, ö 15 éves, 6 éve kézilabdázik neki nincs baja de hát ha tudunk javítani valamin. Köszönöm

 • comment-avatar

  Az izomstimuláció az izmok megerősítésére alkalmazható. Például a hasizmokat is kiválóan lehet vele erősíteni. Azt jól észlelte, hogy a sokszoros műtét hegei húzódnak. Ez természetes, azaz magát a testedzést, tornát nem kellene abbahagynia, hanem a folyamatot izomstimulációval segítheti.
  Ez azért is fontos, mert az izomstimulációnak minimális hatása van a zsírbontásra, így a pocakot, zsírpárnákat csak ezzel nem fogja eltüntetni. Azaz a testmozgásra mindenképpen szükség van. Ha csak stimulátort használ, akkor az izmai erősek és kockásak lesznek, de a zsírpárnák miatt ez nem fog látszódni.

 • comment-avatar
  Kollár Nikoletta 4 hónap

  Tisztelt Doktorúr.

  3 császarmetszésen vagyok túl. Az utolsó 2 éve volt. Érdekelne, hogy az izomstimulalás segíthet a hasizmom megerősítésében vagy nem. Nem vagyok extrém túlsúlyos. 168cm és 64 kg vagyok ami úgy érzem 3 gyermek után nem vészes. Szerettem volna “eltűntetni” a terhességek után megereszkedett pocakom és kicsit felerősödni. Többek között haspréset, lábemelést és csípőemelést csináltam 2 hétig nem extrém módon…amikor érezni kezdtem hogy a császármetszés hege húzódik és abbahagytam. Ezek a gépek segithetnek felerősíteni az izmokat? Válaszát előre is köszönöm.

 • comment-avatar

  A Hány éves a fiú? 13 éves vagy 13 éve játszik? Ha 13 éves, akkor nem ajánlok mesterséges eszközt, ilyen fiatal korban a játékos edzésekkel kell a képességeket fejleszteni.
  Ha elmúlt 18 éves, akkor a csontok, inak, izmok már elérik a felnőttkori alapszintet és ekkortól már bevethető lehet az izomstimuláció is a képességek maximalizálására.
  Az izomstimuláció olyan az izomnak, mint egy plusz edzés – ebből következik, hogy időráfordítást igényel. Persze ez már történhet a tanulás, esti játék vagy tv-zés közben is. Az izom pont ugyanúgy fejlődik tőle, mint a normál edzéstől, azzal a különbséggel, hogy stimulációval csak néhány izomra lehet hatni. A hajító mozdulat gyorsaságát a dobó oldali hát, a váll, és a karizmok speciális gyorsaság-robbanékonyság fokozó impulzusokkal lehet fokozni. 2-3 hét után érezhetők az első jelek, 2-3 hónap kell a tartós eredményhez, utána pedig fenn meg kell tartani az állapotot.
  A Compex SP8.0 vagy a The Champion készülékeket ajánlom.

 • comment-avatar
  Magas Gaborne 5 hónap

  Tisztelt Doktor Ur! Fiam 13 eve baseball- ozik, Mexikoban elunk, magyar allampolgarkent. Szeretnem a keszuleket megrendelni, mivel mint picher pozicioban jatszo kisfiam dobo karizmat szeretnenk felgyorsitani , ezzel egyutt termeszetesen a labda sebesseget is. Kerdesem az lenne, hogy On melyik keszuleket javasolna megvetelre, es , hogy ezt pontossan menyi ideig es mikor kellene alkalmazni. Valaszat es segitseget elore is koszonom. Tisztelettel Magas Gaborne

 • comment-avatar
 • comment-avatar
  Stirvaki Zoltán 7 hónap

  Tisztelt Doktor Úr,
  Stirvaki Zoltán vagyok, éppen most estem át egy térd patella műtéten, az alsó izomszövet szakadt le a lábszár felöl. Megdrótozták vissza várták,ma hazajöttem merevítővel, és mankóval. Sportolok amatőr szinten triatlon. Sok fekvése lessz még szükségem, véleménye szerint használhatom -e ebben az időszakban az az EMS készüléket kar has és comb izom karbantartására. Köszönöm válaszát.
  Tisztelettel Stirvaki Zoltán

 • comment-avatar

  A készülék egyelőre kísérleti stádiumban van, zajlanak az orvosi hatást igazoló vizsgálatok. Egyelőre azonban még nincs elég bizonyíték a módszer hatásáról és nem értékesíthető a termék sehol a világban. Egyelőre nem tudja beszerezni.

 • comment-avatar

  Tisztelt Zsolt!
  Olvastam Norman Doidge Hogyan gyógyul az agy című könyvét. Ott találkoztam a nyelvre helyezhető PoNSal (hordozható neuromodulációs stimulátor)
  Hol lehet ilyet beszerezni?
  Köszönöm

 • comment-avatar

  Erről a kérdésről már írtam bővebben, ide kattintva olvashatja. Röviden összefoglalva:
  1., Ezt írja: “másfél éve mellrákom VOLT”, azaz múlt időről beszél. Ha jelenleg nincs daganata, akkor a nem létező dolgot nem is lehet “rontani”.
  Az elektroterápiával 100% bizonyossággal nem fog létrehozni új daganatot!
  2., “mellrákom volt”, most pedig a combon, hason alkalmaznám a stimulációt.
  Erre én is kérdezném az Ön véleményét: Tavaly eltörtem egy poharat a konyhánkban, alaposan össze is sepregettem, felporszívóztam. Ma (egy évvel később) bemehetek-e a fürdőszobába mezítláb vagy elvágja a talpam az üvegszilánk?
  Tehát a kérdés mégegyszer: Ön szerint megvághatom-e magam a fürdőszobában (nem a konyhában) egy hónapokkal ezelőtt a másik helyiségben (konyhában) eltört üvegszilánkkal?

  Elvileg előfordulhat, hogy egy év alatt, többszöri takarítás ellenére is ottmaradt… gyakorlatilag ennek az esélye nullához közelít…de elméletben akár elő is fordulhat.

  Véleményem szerint egy eltávolított (azaz szerencsére már nem létező) mell daganat után másfél évvel, a daganat eredeti helyétől egyébként is nagyon távoli comb-has terület izomstimulációs kezelésének semmilyen daganattal kapcsolatos következménye nem lehet!

 • comment-avatar
  Mari 8 hónap

  Másfél éve mellrákom volt, most elvileg tünetmentes vagyok. Használhatok izomstimulációs eszközt hasra, combra?

 • comment-avatar

  Az EMS kezelés egyik fő indikációja az Ön által leírt probléma kezelése. Közvetlenül a friss trombózis esetében természetesen nem szabad. 3 hónappal a trombózis lezajlása után már végleges az állapot, így veszélye nincs a kezelésnek, sőt kifejezetten hasznos – éppen a leírtak (a keringés javítása) miatt.

 • comment-avatar
  Takács Levente 10 hónap

  Tisztelt Dr. Zátrok Zsolt!

  Ahogy Ön is írta fentebb ez a betegség jelemző azoknál, akik kizárólag ülő munkát végeznek, és maradék idejüknek is csak igen kis részét fordítják mozgásra. —> “Ha…a lábizmok nem húzódnak össze, nem pumpálják a vért és így a mozdulatlan vér (aki ere hajlamos) képes megalvadni az éren belül.”

  Szeretném kikérni a véleményét, akkor szabad-e EMS készüléket használnia trombózisos embernek, vagy amennyiben a trombózis már bekövetkezett ahogyan a cikkben is szerepelt, tilos a használata.

  Üdvözlettel:
  Takács Levente

 • comment-avatar
  Dr. Zátrok Zsolt 12 hónap

  Jól látja a kérdést. Ha túl sokat ül, akkor a lábizmok nem húzódnak össze, nem pumpálják a vért és így a mozdulatlan vér (aki ere hajlamos) képes megalvadni az éren belül.

  Két megoldás lehetséges: az egyik, hogy félóránként megáll és sétál pár percet intenzíven. Ha erre nincs módja, akkor mesterségesen kell az izmokat megtornáztatni, amire az izomstimulátor a legmegfelelőbb eszköz.

  Olvassa el ezt a Visséerbetegség a mozgás a gyógymód címú cikkemet.

  A Veinoplus Vi visszérkezelő készüléket ajánlom.

 • comment-avatar
  Fűri Zsolt 12 hónap

  Tisztelt Doktor Úr!
  Buszvezetőként dolgozom és valószínűsítem,hogy a hosszantartó folyamatos /6-6,5 h/ ülés következményeként, mélyvénás trombózis alakult ki a balfelső combomban. Hogy a későbbiekben a vér pangása elkerülhető legyen munka közben,izomstimulátor használata a vádlin vagy esetleg a comb külső részén , jelentene e segítséget? Köszönöm válaszát!

 • comment-avatar
  Dr. Zátrok Zsolt 1 év

  Sajnos egy 10 évvel korábbi bénulást már nem lehet javítani. Azt izomerőt azonban az izomstimuláció hatékonyan javítja. Erre speciális készülék sem kell, csak egy jó minőségű izomstimulátor. A Rehalito, MyoLito vagy MyoBravo készülékek megfelelők erre.

 • comment-avatar

  Tisztelt Doktor Úr!
  Édesapám, majd 10 éve balesetet szenvedett. Vádlijában elszakadtak az idegszálak, amit sajnos egy hét után vettek észre és műtöttek meg, aminek az lett a hozománya, hogy lábfeje lebénult és a lábaszára alsó részét sem érezte. Mára már tudja a lábfejét mozgatni, de sajnos nincs erő a lábában, nem tudja terhelni. Tudna e olyan gépet ajánlani, ami ezen az állapoton tudna segíteni? Válaszát előre is köszönöm!

 • comment-avatar
  Dr. Zátrok Zsolt 1 év

  Kedves István!
  Olvassa el ezt a Fogyasztás izomstimulátorral című cikkemet. Benne a válasz.
  Sajnos ki kell ábrándítanom. Izomstimulátorral fogyni érdemben nem lehet. Az izmok méretét, erejét kiválóan lehet fokozni vele, de a zsírt nem “égeti”.
  Erre csak a táplálékbevitel csökkentése (diéta), a sport vagy ezek együtt alkalmazása a megoldás.
  Sajnos a kemény fizikai munka elfárasztja a testet és megértem, hogy nem kíván még futni, kerékpározni. Pedig sajnos nincs más.
  Az, hogy orvoshoz kell járnia azt mutatja, hogy panaszai vannak.
  A plusz súly megterhelést jelent a testének. A szíve pluzs munkát végez és ez korán magas vérnyomást okoz, a tüdejének is egy nagyobb testet kell oxigénnel ellátnia. Az ízületei plusz terhelést kapnak (mintha mindig cipelne egy zsákot a hátán).
  Gondolja el, hogy mennyi a túlsúlya és mennyivel nagyobb munkát kell a szervezetének elviselnie. Ha mondjuk 20kg a feleslege, akkor mindig (éjjel és nappal) a nyakában ül egy kisiskolás és cipeli. Ha a túlsúly 50kg, akkor egy nagy cementeszsák van a hátán minden pillanatban – nem csoda, hogy kevésbé bírja, mint azok, akiknek ez nincs a vállukon.
  Ezt csak azért írtam le, hogy megértse: a fogyás az Ön érdeke. Ha nem tud vagy akar leadni, akkor 50 éves kora után szinte teljesen munkaképtelenné válik. Nem fogja bírni a kemény munkát, amit az építőipar megkövetel. És akkor miből lesz jövedelme?
  Szurkolok Önnek, hogy legyen ereje munka után még körbetekerni a kerületet vagy falut, ahol él.
  Túlsúly esetén a kerékpározás jobb edzés mint a futás. A futás hetek alatt tönkretenné az ízületeit. Kerékpározzon! Ott a kerékpár cipeli a plusz súlyt és nem az ízületei.

 • comment-avatar
  István 1 év

  Üdvözlöm!
  Végigolvastam ezt a cikket is, meg még jó párat ebben a témában. Mindenhol azt írják, hogy csak edzéssel hatásosak ezek a készülékek. A gondom annyi, hogy az építőiparban dolgozok, és estére annyira fáradt vagyok, hogy az edzés már nem nagyon jöhet szóba. Mégis az összes orvos akinél jártam a túlsúlyommal foglalkozik. Valamelyik készülék alkalmas lehet a munka utáni ” edzésre ” súlycsökkentésre? Tudom, hogy a táplálkozásomon kéne változtatni, de ebben a szakmában az sem könnyű.

  Köszönettel

 • comment-avatar
  Dr. Zátrok Zsolt 1 év

  Az izomstimulációt az orvosi gyakorlatban évtizedek óta használják az izmokat érintő súlyos állapotokban (izomsorvadás, bénulás utáni izomtömeg megtartás, rehablilitáció céljaira).
  A sportolói gyakorlatban az izomstimuláció számos alkalmazási területtel rendelkezik.
  Ilyenek: általános izomerő, izomtömeg növelés, de speciális képességek, mint állóképesség, kitartó erő, maximális erő, hypertrófia, robbanékonyság, stb.
  A sport izomstimulátorok tehát kiválóan alkalmasak EGY ADOTT IZOMCSOPORT vagy akár EGYETLEN IZOM tulajdonságainak, erejének, tömegének módosítására.
  Olvassa el “Az izomstimuláció – mire jó a sportolónak” című cikkemet. Használja a keresőt!
  Kérdésére konkrétan válaszolva: igen, a sport izomstimulátorok pont arra (is) valók, amit kérdez, azaz pl. egy -a hagyományos módon nem fejlődő- izom tömegének javítására, vagy erejének növelésére.
  Az izomstimulátorok között is nagyok a különbségek. Viszont abban biztos, lehet, hogy nagyjából 100eFt felett kezdődnek azoka a készülékek, amikkel ezt tényleg meg is lehet tenni.
  Olyan ez, mint az autók. Azt hirdetik, hogy az autó száguldásra termett… aki azonban a Trabantról ezt elhiszi, az csalódni fog, aki pedig egy sport-Audit vesz, az nem fog csalódni. Az árak között persze nagy a különbség. De ahogy egy 50 ezerért kapható autó ritkán “száguldásképes”, úgy a 20-30-ezres izomstimulátor is inkább csak játéknak jó.

  Az Ön céljainak megfelelő tudással a RunnerPro-CyclingPro-TriathlonPro-MotoPro-SoccerPro vagy The Champion készülékek rendelkeznek. Az izomfejlesztésre szolgáló mindben azonosak, a különbség a sportágspecifikus programokban van. A Compex gyártó esetén az SP4, SP6, SP8 készülékek, korlátozottan az SP2 is megfelelők Önnek.
  Más gyártók készülékei nem közelítik meg az említettek tudását, színvonalát.

 • comment-avatar
  Peti 1 év

  Tisztelt Doktor úr!

  Egyik mellizmom kisebb mint a másik, és mivel rendszeresen edzek, ezért láthatóan jobban fejlődik az egyik oldal mint a másik. Az Ön cikkében azt olvastam, hogy nem lehet mellkason használni ilyen készüléket. Ugyanakkor vannak ilyen EMS gépek, amiket úgy reklámoznak, hogy bármely testrész edzhető velük (akár mellizom) is. Elképzelhető-e hogy mégis jót tenne és segítene kiegyensúlyozni a két mellizmot? Vagy ezek nem igazán hatékonyak, sőt, inkább több kárt okozhatnak?

  Válaszát előre is nagyon köszönöm!

 • comment-avatar
  Dr. Zátrok Zsolt 1 év

  Az izmok erősítésére 4 csatornás izomstimulátor készüléket ajánlok. Ezzel egyidejűleg lehet mindkét comb izmait kezelni-erősíteni. Ilyen készülék a MyoBravo multifunkciós elektroterápiás készülék, a T-One Coach 4 csatornás TENS-EMS készülék vagy a Genesy 300 Pro. Ezek orvosi, rehabilitációs szintű eszközök, teljes biztonsággal segítenek az izomzat erősítésében.

 • comment-avatar
  Betti 1 év

  Tisztelt Doktor úr! Azt szeretném kérdezni, comb izmok erősítésére (protézis is van ) milyen EMS készüléket javasol, otthoni használatra. (Protézis csere előtt állok. ) köszönöm, Erzsébet

 • comment-avatar
  Dr. Zátrok Zsolt 2 év

  Az izomstimuláció nem tilos Sclerosis multiplex esetén. Ebben a betegségben az egyik legfőbb problémát az izommerevség (spaszticitás) okozza. A megfeleleően beállított izomstimulációs impulzussal ez a merevség oldható, enyhíthető. Ezen felül az izomgyengeség csökkentésére, az izomgörcsök oldására és megelőzésére, illetve az izomfájdalmak csökkentésére alkalmazható sclerosis-ban.

 • comment-avatar

  Miért tilos SM esetén? Mit ajánl erre a betegségre?