EMS, azaz elektromos izomstimuláció

Az EMS vagyis elektromos izomstimuláció módszerét már évtizedek óta alkalmazzák a sportolók felkészülésében…nos….NEM HAZÁNKBAN. Hogy miért van ez így? Határozott véleményem szerint ennek egyszerű az oka: a nyelvtudás hiánya. Mivel a magyarok többsége semmilyen idegen nyelvet nem ismer, így nem olvasnak nemzetközi szakirodalmat, nem tudnak tájékozódni a világtrendekről, “bennragadnak” a rögvalóban. A többség ma is szentül hiszi, hogy a felkészülés ennyi: “eddz rengeteget és egyél hozzá sok-sok grillcsirkét rizzsel”. A korszerű technológia által kínált (doppingmentes) lehetőségek többségéről dunsztjuk sincs – bizonyítják ezt cikkeimre adott reakciók. Arról, hogy például a fentebb említett izomstimulátor mire való, hogyan működik, hogyan alkalmazandó… hát finoman szólva is hézagosak az ismeretek. Nézzük a teljesen alap infókat…

Compex-sport-keszülékek-banner
Compex-sport-keszülékek-banner

 

Mi az elektromos izomstimuláció (EMS)?

Az EMS egy rövidítés az  angol Electric Muscle Stimulation kifejezés kezdőbetűiből, azaz magyarul elektromos izomstimuláció, mellyel az akaratlagos mozgást biztosító, úgynevezett harántcsíkolt izmok kezelhetők. Zsigerekre, azaz simaizmokra (érdemben) nem hat.

Az izomstimuláció során az izomstimulátor készülék a bőrre ragasztott elektródán keresztül milliamper (mA) áramerősségű elektromos impulzust ad le a kezelt izomra, mely erre összehúzódik. Az impulzus frekvenciájának, intenzitásának és időtartamának szabályozásával meghatározható, milyen legyen az összehúzódás, mely rosttípusok húzódjanak össze, mennyi rost vegyen részt benne. A hatás az impulzus beállításának megfelelő lesz.

Nyilvánvaló, hogy stimulációt csak egy adott izomra vagy izomcsoportra lehet fókuszálni, így hatása csak ezekre vonatkozik – ebből következik, hogy nem az edzés helyett, hanem annak kiegészítésére való és pont ebben van a fő ereje is.

“Normálisan” az izomösszehúzódás az agyadból érkező elektromos jel hatására jön létre. Az izomstimuláció során ehhez hasonló, mesterséges impulzusokat kap az izom.

AZ IZOM SZÁMÁRA NINCS KÜLÖNBSÉG A KÉSZÜLÉKBŐL VAGY AZ AGYBÓL ÉRKEZŐ IMPULZUS KÖZÖTT!

Mindkét esetben pontosan ugyanolyan mechanizmussal húzódik össze, ugyanazok az anyagcsere folyamatok játszódnak le benne, ugyanúgy fárad, savasodik, szakadnak a filamentumok.

Ha azt elfogadod, hogy az izom képességei edzéssel (ismételt izommunkával) fejleszthetők, akkor a fentiek alapján el kell fogadd, hogy az izomstimulációval pont ugyanez lesz az eredmény!

 

Miben tud többet az elektromos stimuláció?

Amikor akaratlagos mozdulatot végzel, akkor az összehúzódás az agyi szabályozórendszereken keresztül érkezik az izmodhoz. Ezt Hennemann-szabály írja le.

Ennek értelmében egy összehúzódás során először a kis méretű izmok, majd a nagyobbak húzódnak össze. Az izomkötegen belül először az I.típusú rostok jönnek ingerületbe, majd a II.a és végül a II.b rostok.

Fontos továbbá, hogy az agy minden akaratlagos összehúzódásnál “tartalékol”, azaz nem engedi, hogy az összes rost egyszerre húzódjon össze. Ezért van az, hogy a stressz vagy veszély megsokszorozza az erőt – ilyenkor adrenalin-löket kerül a véredbe, ami kikapcsolja a tartalékolást. Ez magyarázza azt, hogy versenyhelyzetben egyesek nagyon jól használják ezt az adrenalinlöketet, azaz úgy “piszkálják fel magukat”, hogy le tudják dönteni saját korlátaikat, azaz nagyobb erőt tudjanak kifejteni, mint “normálisan”. Ezért fordulhat elő olyan, hogy az egyébként 50 kilós anyuka leemeli a gyerekéről a rádőlt fatörzset.

Az elektromos izomstimuláció megkerüli ezt a “takarékossági rendszert”. Nincs ami korlátozza az aktiválódó rostok számát. Ezért az EMS sokkal nagyobb mennyiségben képes aktiválni az izomrostokat.

Teljes, 100%-os összehúzódás stimulációval sem érhető el, mert mindig vannak olyan izomrostok, amelyek éppen “refrakter”, azaz összehúzódásra képtelen fázisban vannak (pl. egy előző összehúzódás miatt “kötelező pihenőjüket töltik”).

Az elektromos izomstimuláció egy másik fontos képessége a neuromuszkuláris (ideg-izom) kapcsolat “tanítása”. Egyes tanulmányok alapján az agynak és az agytól az izmokig futó mozgató idegsejtnek legalább 10 000 (tízezer) ismétlésre van szüksége, hogy megtanulja hogyan lehet a leggyorsabban és a leghatékonyabban kivitelezni egy mozdulatot. A sportolók ezért ismételnek, finomítanak egy mozdulatot a végtelenségig. Stimulációval jelentősen felgyorsítható az izomműködés optimalizálása.

Tapasztalhattad, hogy egy sérülés után a megfelelő mozdulatokat újra meg kell tanulni, be kell “vésni”. Az izomstimuláció az optimális mozgáskoordináció “újratanulásában” is kiválóan alkalmazható.

 

Van néhány állapot, amely esetén TILOS az izomstimuláció!

Az elektromos izomstimuláció nem használható beültetett pacemaker vagy defibrillátor, továbbá akut trombózis, tumor, epilepszia, fertőző betegség esetén. Óvatosan kell alkalmazni terhesség, menstruáció során. Itt olvashatsz részletesen az ellenjavallatokról. 

 

Kinek ajánlott az elektromos izomstimuláció?

Az izomstimuláció profi és amatőr sportolók, illetve izom-ízületi betegségben szenvedők számára egyaránt alkalmazható. De nem ugyanarra.

Amatőr sportolók relatíve kevesebbet edzenek, így számukra az izomstimuláció legfőbb alkalmazási területe a sérülés megelőzés, a passzív edzésidő nyerés, illetve az izomregeneráció gyorsítása.

Profi sportolók esetén leginkább az izomregeneráció gyorsítása, a túlterheléses sérülések megelőzése, a sérülésből való minél gyorsabb felépülés serkentése a fő alkalmazás.

Számtalan olyan izom vagy ízületi betegség van, melyben az izomstimuláció alkalmazható. Így az izomsorvadás, bénulás különféle formái (ALS, sclerosis multiplex, sztroke, gerincsérülés), műtétek utáni erővisszanyerés és felépülés gyorsítás a főbb területek. Ezekről külön témakört jelentenek, másik írásban foglalkozok velük.

 

Olvasd el az izomstimulációval kapcsolatos következő cikkemet: Izomstimuláció – mire alkalmazhatja a sportoló?

 

Sportolók számára a következő izomstimulátorokat ajánlom

 

MEGOSZTOM

HOZZÁSZÓLÁSOK

Wordpress (14)
 • Dr. Zátrok Zsolt

  Az EMS kezelés egyik fő indikációja az Ön által leírt probléma kezelése. Közvetlenül a friss trombózis esetében természetesen nem szabad. 3 hónappal a trombózis lezajlása után már végleges az állapot, így veszélye nincs a kezelésnek, sőt kifejezetten hasznos – éppen a leírtak (a keringés javítása) miatt.

 • comment-avatar
  Takács Levente 6 nap

  Tisztelt Dr. Zátrok Zsolt!

  Ahogy Ön is írta fentebb ez a betegség jelemző azoknál, akik kizárólag ülő munkát végeznek, és maradék idejüknek is csak igen kis részét fordítják mozgásra. —> “Ha…a lábizmok nem húzódnak össze, nem pumpálják a vért és így a mozdulatlan vér (aki ere hajlamos) képes megalvadni az éren belül.”

  Szeretném kikérni a véleményét, akkor szabad-e EMS készüléket használnia trombózisos embernek, vagy amennyiben a trombózis már bekövetkezett ahogyan a cikkben is szerepelt, tilos a használata.

  Üdvözlettel:
  Takács Levente

 • comment-avatar
  Dr. Zátrok Zsolt 2 hónap

  Jól látja a kérdést. Ha túl sokat ül, akkor a lábizmok nem húzódnak össze, nem pumpálják a vért és így a mozdulatlan vér (aki ere hajlamos) képes megalvadni az éren belül.

  Két megoldás lehetséges: az egyik, hogy félóránként megáll és sétál pár percet intenzíven. Ha erre nincs módja, akkor mesterségesen kell az izmokat megtornáztatni, amire az izomstimulátor a legmegfelelőbb eszköz.

  Olvassa el ezt a Visséerbetegség a mozgás a gyógymód címú cikkemet.

  A Veinoplus Vi visszérkezelő készüléket ajánlom.

 • comment-avatar
  Fűri Zsolt 2 hónap

  Tisztelt Doktor Úr!
  Buszvezetőként dolgozom és valószínűsítem,hogy a hosszantartó folyamatos /6-6,5 h/ ülés következményeként, mélyvénás trombózis alakult ki a balfelső combomban. Hogy a későbbiekben a vér pangása elkerülhető legyen munka közben,izomstimulátor használata a vádlin vagy esetleg a comb külső részén , jelentene e segítséget? Köszönöm válaszát!

 • comment-avatar
  Dr. Zátrok Zsolt 5 hónap

  Sajnos egy 10 évvel korábbi bénulást már nem lehet javítani. Azt izomerőt azonban az izomstimuláció hatékonyan javítja. Erre speciális készülék sem kell, csak egy jó minőségű izomstimulátor. A Rehalito, MyoLito vagy MyoBravo készülékek megfelelők erre.

 • comment-avatar

  Tisztelt Doktor Úr!
  Édesapám, majd 10 éve balesetet szenvedett. Vádlijában elszakadtak az idegszálak, amit sajnos egy hét után vettek észre és műtöttek meg, aminek az lett a hozománya, hogy lábfeje lebénult és a lábaszára alsó részét sem érezte. Mára már tudja a lábfejét mozgatni, de sajnos nincs erő a lábában, nem tudja terhelni. Tudna e olyan gépet ajánlani, ami ezen az állapoton tudna segíteni? Válaszát előre is köszönöm!

 • comment-avatar
  Dr. Zátrok Zsolt 5 hónap

  Kedves István!
  Olvassa el ezt a Fogyasztás izomstimulátorral című cikkemet. Benne a válasz.
  Sajnos ki kell ábrándítanom. Izomstimulátorral fogyni érdemben nem lehet. Az izmok méretét, erejét kiválóan lehet fokozni vele, de a zsírt nem “égeti”.
  Erre csak a táplálékbevitel csökkentése (diéta), a sport vagy ezek együtt alkalmazása a megoldás.
  Sajnos a kemény fizikai munka elfárasztja a testet és megértem, hogy nem kíván még futni, kerékpározni. Pedig sajnos nincs más.
  Az, hogy orvoshoz kell járnia azt mutatja, hogy panaszai vannak.
  A plusz súly megterhelést jelent a testének. A szíve pluzs munkát végez és ez korán magas vérnyomást okoz, a tüdejének is egy nagyobb testet kell oxigénnel ellátnia. Az ízületei plusz terhelést kapnak (mintha mindig cipelne egy zsákot a hátán).
  Gondolja el, hogy mennyi a túlsúlya és mennyivel nagyobb munkát kell a szervezetének elviselnie. Ha mondjuk 20kg a feleslege, akkor mindig (éjjel és nappal) a nyakában ül egy kisiskolás és cipeli. Ha a túlsúly 50kg, akkor egy nagy cementeszsák van a hátán minden pillanatban – nem csoda, hogy kevésbé bírja, mint azok, akiknek ez nincs a vállukon.
  Ezt csak azért írtam le, hogy megértse: a fogyás az Ön érdeke. Ha nem tud vagy akar leadni, akkor 50 éves kora után szinte teljesen munkaképtelenné válik. Nem fogja bírni a kemény munkát, amit az építőipar megkövetel. És akkor miből lesz jövedelme?
  Szurkolok Önnek, hogy legyen ereje munka után még körbetekerni a kerületet vagy falut, ahol él.
  Túlsúly esetén a kerékpározás jobb edzés mint a futás. A futás hetek alatt tönkretenné az ízületeit. Kerékpározzon! Ott a kerékpár cipeli a plusz súlyt és nem az ízületei.

 • comment-avatar
  István 5 hónap

  Üdvözlöm!
  Végigolvastam ezt a cikket is, meg még jó párat ebben a témában. Mindenhol azt írják, hogy csak edzéssel hatásosak ezek a készülékek. A gondom annyi, hogy az építőiparban dolgozok, és estére annyira fáradt vagyok, hogy az edzés már nem nagyon jöhet szóba. Mégis az összes orvos akinél jártam a túlsúlyommal foglalkozik. Valamelyik készülék alkalmas lehet a munka utáni ” edzésre ” súlycsökkentésre? Tudom, hogy a táplálkozásomon kéne változtatni, de ebben a szakmában az sem könnyű.

  Köszönettel

 • comment-avatar
  Dr. Zátrok Zsolt 7 hónap

  Az izomstimulációt az orvosi gyakorlatban évtizedek óta használják az izmokat érintő súlyos állapotokban (izomsorvadás, bénulás utáni izomtömeg megtartás, rehablilitáció céljaira).
  A sportolói gyakorlatban az izomstimuláció számos alkalmazási területtel rendelkezik.
  Ilyenek: általános izomerő, izomtömeg növelés, de speciális képességek, mint állóképesség, kitartó erő, maximális erő, hypertrófia, robbanékonyság, stb.
  A sport izomstimulátorok tehát kiválóan alkalmasak EGY ADOTT IZOMCSOPORT vagy akár EGYETLEN IZOM tulajdonságainak, erejének, tömegének módosítására.
  Olvassa el “Az izomstimuláció – mire jó a sportolónak” című cikkemet. Használja a keresőt!
  Kérdésére konkrétan válaszolva: igen, a sport izomstimulátorok pont arra (is) valók, amit kérdez, azaz pl. egy -a hagyományos módon nem fejlődő- izom tömegének javítására, vagy erejének növelésére.
  Az izomstimulátorok között is nagyok a különbségek. Viszont abban biztos, lehet, hogy nagyjából 100eFt felett kezdődnek azoka a készülékek, amikkel ezt tényleg meg is lehet tenni.
  Olyan ez, mint az autók. Azt hirdetik, hogy az autó száguldásra termett… aki azonban a Trabantról ezt elhiszi, az csalódni fog, aki pedig egy sport-Audit vesz, az nem fog csalódni. Az árak között persze nagy a különbség. De ahogy egy 50 ezerért kapható autó ritkán “száguldásképes”, úgy a 20-30-ezres izomstimulátor is inkább csak játéknak jó.

  Az Ön céljainak megfelelő tudással a RunnerPro-CyclingPro-TriathlonPro-MotoPro-SoccerPro vagy The Champion készülékek rendelkeznek. Az izomfejlesztésre szolgáló mindben azonosak, a különbség a sportágspecifikus programokban van. A Compex gyártó esetén az SP4, SP6, SP8 készülékek, korlátozottan az SP2 is megfelelők Önnek.
  Más gyártók készülékei nem közelítik meg az említettek tudását, színvonalát.

 • comment-avatar
  Peti 7 hónap

  Tisztelt Doktor úr!

  Egyik mellizmom kisebb mint a másik, és mivel rendszeresen edzek, ezért láthatóan jobban fejlődik az egyik oldal mint a másik. Az Ön cikkében azt olvastam, hogy nem lehet mellkason használni ilyen készüléket. Ugyanakkor vannak ilyen EMS gépek, amiket úgy reklámoznak, hogy bármely testrész edzhető velük (akár mellizom) is. Elképzelhető-e hogy mégis jót tenne és segítene kiegyensúlyozni a két mellizmot? Vagy ezek nem igazán hatékonyak, sőt, inkább több kárt okozhatnak?

  Válaszát előre is nagyon köszönöm!

 • comment-avatar
  Dr. Zátrok Zsolt 9 hónap

  Az izmok erősítésére 4 csatornás izomstimulátor készüléket ajánlok. Ezzel egyidejűleg lehet mindkét comb izmait kezelni-erősíteni. Ilyen készülék a MyoBravo multifunkciós elektroterápiás készülék, a T-One Coach 4 csatornás TENS-EMS készülék vagy a Genesy 300 Pro. Ezek orvosi, rehabilitációs szintű eszközök, teljes biztonsággal segítenek az izomzat erősítésében.

 • comment-avatar
  Betti 9 hónap

  Tisztelt Doktor úr! Azt szeretném kérdezni, comb izmok erősítésére (protézis is van ) milyen EMS készüléket javasol, otthoni használatra. (Protézis csere előtt állok. ) köszönöm, Erzsébet

 • comment-avatar
  Dr. Zátrok Zsolt 12 hónap

  Sclerosis multiplex esetén az izomstimuláció az izomgyengeség csökkentésére, az izomgörcsök oldására és megelőzésére, illetve az izomfájdalmak csökkentésére alkalmazható. Ezen felül a kontraktúrák oldásában is szerepet kaphat.

 • comment-avatar

  Miért tilos SM esetén? Mit ajánl erre a betegségre?