Az EMS vagyis elektromos izomstimuláció módszerét már évtizedek óta alkalmazzák a sportolók felkészülésében…nos….NEM HAZÁNKBAN. Hogy miért van ez így? Határozott véleményem szerint ennek egyszerű az oka: a nyelvtudás hiánya. Mivel a magyarok többsége semmilyen idegen nyelvet nem ismer, így nem olvasnak nemzetközi szakirodalmat, nem tudnak tájékozódni a világtrendekről, „bennragadnak” a rögvalóban. A többség ma is szentül hiszi, hogy a felkészülés ennyi: „edzz rengeteget és egyél hozzá sok-sok grillcsirkét rizzsel”. A korszerű technológia által kínált (doppingmentes) lehetőségek többségéről dunsztjuk sincs – bizonyítják ezt cikkeimre adott reakciók. Arról, hogy például a fentebb említett izomstimulátor mire való, hogyan működik, hogyan alkalmazandó… hát finoman szólva is hézagosak az ismeretek. Nézzük a teljesen alap infókat…

Mi az elektromos izomstimuláció (EMS)?

Az EMS egy rövidítés az  angol Electric Muscle Stimulation kifejezés kezdőbetűiből, azaz magyarul elektromos izomstimuláció, mellyel az akaratlagos mozgást biztosító, úgynevezett harántcsíkolt izmok kezelhetők. Zsigerekre, azaz simaizmokra (érdemben) nem hat.

Az izomstimuláció során az izomstimulátor készülék a bőrre ragasztott elektródán keresztül milliamper (mA) áramerősségű elektromos impulzust ad le a kezelt izomra, mely erre összehúzódik. Az impulzus frekvenciájának, intenzitásának és időtartamának szabályozásával meghatározható, milyen legyen az összehúzódás, mely rosttípusok húzódjanak össze, mennyi rost vegyen részt benne. A hatás az impulzus beállításának megfelelő lesz.

Ebben a videómban azt mutatom meg, hogyan kell végrehajtani az izomstimulációt és „mit látsz” kezelés közben. 


A felvételből is láthatod, hogy a stimulációt csak egy adott izomra vagy izomcsoportra lehet fókuszálni, így hatása csak ezekre vonatkozik – ebből következik, hogy nem az edzés helyett, hanem annak kiegészítésére való és pont ebben van a fő ereje is.

„Normálisan” az izomösszehúzódás az agyadból érkező elektromos jel hatására jön létre. Az izomstimuláció során ehhez hasonló, mesterséges impulzusokat kap az izom.

AZ IZOM SZÁMÁRA NINCS KÜLÖNBSÉG A KÉSZÜLÉKBŐL VAGY AZ AGYBÓL ÉRKEZŐ IMPULZUS KÖZÖTT!

Mindkét esetben pontosan ugyanolyan mechanizmussal húzódik össze, ugyanazok az anyagcsere folyamatok játszódnak le benne, ugyanúgy fárad, savasodik, szakadnak a filamentumok.

Ha azt elfogadod, hogy az izom képességei edzéssel (ismételt izommunkával) fejleszthetők, akkor a fentiek alapján el kell fogadd, hogy az izomstimulációval pont ugyanez lesz az eredmény!

Miben tud többet az elektromos stimuláció?

Amikor akaratlagos mozdulatot végzel, akkor az összehúzódás az agyi szabályozórendszereken keresztül érkezik az izmodhoz. Ezt Hennemann-szabály írja le.

Ennek értelmében egy összehúzódás során először a kis méretű izmok, majd a nagyobbak húzódnak össze. Az izomkötegen belül először az I.típusú rostok jönnek ingerületbe, majd a II.a és végül a II.b rostok.

Fontos továbbá, hogy az agy minden akaratlagos összehúzódásnál „tartalékol”, azaz nem engedi, hogy az összes rost egyszerre húzódjon össze. Ezért van az, hogy a stressz vagy veszély megsokszorozza az erőt – ilyenkor adrenalin-löket kerül a véredbe, ami kikapcsolja a tartalékolást. Ez magyarázza azt, hogy versenyhelyzetben egyesek nagyon jól használják ezt az adrenalinlöketet, azaz úgy „piszkálják fel magukat”, hogy le tudják dönteni saját korlátaikat, azaz nagyobb erőt tudjanak kifejteni, mint „normálisan”. Ezért fordulhat elő olyan, hogy az egyébként 50 kilós anyuka leemeli a gyerekéről a rádőlt fatörzset.

Az elektromos izomstimuláció megkerüli ezt a „takarékossági rendszert”. Nincs ami korlátozza az aktiválódó rostok számát. Ezért az EMS sokkal nagyobb mennyiségben képes aktiválni az izomrostokat.

Teljes, 100%-os összehúzódás stimulációval sem érhető el, mert mindig vannak olyan izomrostok, amelyek éppen „refrakter”, azaz összehúzódásra képtelen fázisban vannak (pl. egy előző összehúzódás miatt „kötelező pihenőjüket töltik”).

Az elektromos izomstimuláció egy másik fontos képessége a neuromuszkuláris (ideg-izom) kapcsolat „tanítása”. Egyes tanulmányok alapján az agynak és az agytól az izmokig futó mozgató idegsejtnek legalább 10 000 (tízezer) ismétlésre van szüksége, hogy megtanulja hogyan lehet a leggyorsabban és a leghatékonyabban kivitelezni egy mozdulatot. A sportolók ezért ismételnek, finomítanak egy mozdulatot a végtelenségig. Stimulációval jelentősen felgyorsítható az izomműködés optimalizálása.

Tapasztalhattad, hogy egy sérülés után a megfelelő mozdulatokat újra meg kell tanulni, be kell „vésni”. Az izomstimuláció az optimális mozgáskoordináció „újratanulásában” is kiválóan alkalmazható.

Van néhány állapot, amely esetén TILOS az izomstimuláció!

Az elektromos izomstimuláció nem használható beültetett pacemaker vagy defibrillátor, továbbá akut trombózis, tumor, epilepszia, fertőző betegség esetén. Óvatosan kell alkalmazni terhesség, menstruáció során. Itt olvashatsz részletesen az ellenjavallatokról. 

Kinek ajánlott az elektromos izomstimuláció?

Az izomstimuláció profi és amatőr sportolók, illetve izom-ízületi betegségben szenvedők számára egyaránt alkalmazható. De nem ugyanarra.

Amatőr sportolók relatíve kevesebbet edzenek, így számukra az izomstimuláció legfőbb alkalmazási területe a sérülés megelőzés, a passzív edzésidő nyerés, illetve az izomregeneráció gyorsítása.

Profi sportolók esetén leginkább az izomregeneráció gyorsítása, a túlterheléses sérülések megelőzése, a sérülésből való minél gyorsabb felépülés serkentése a fő alkalmazás.

Ha sportoló vagy, akkor az izomstimuláció megismerését ezzel folytasd: Izomstimuláció – mire alkalmazhatja a sportoló?

Számtalan olyan izom vagy ízületi betegség van, melyben az izomstimuláció alkalmazható. Így az izomsorvadás, bénulás különféle formái (ALS, sclerosis multiplex, sztroke, gerincsérülés), műtétek utáni erővisszanyerés és felépülés gyorsítás a főbb területek. Ezekről külön témakört jelentenek, másik írásban foglalkozok velük.

Ha betegséged kapcsán érdekel az izomstimuláció, akkor ezzel folytasd: Izomstimuláció alkalmazása betegségtünetek kezelésére

Izomstimulációra (is) alkalmas készülékek

Rehalito izomstimulátorrehalito kétcsatornás izomstimulátor EMS készülék

 • kétcsatornás izomstimulátor
 • programok izomfájdalomra, izommerevség oldásra, izomsorvadás megakadályozására és izomerő visszanyerésre
 • kis területű kezelésre ajánlom, például egyoldali váll, alkar, vádli fájdalmakra, illetve nyak, hát és derékfájdalmakra
 • itt vásárolható meg

MyoBravo multifunkciós elektroterápiás készülékMyoBravo 4 csatornás multifunkciós elektroterápiás készülék TENS, EMS, FEs funkciókkal

 • 2-4 csatornás elektroterápiás készülék
 • multifunkciós, sokoldalúan felhasználható
 • TENS | EMS, NMES, FES
 • sport alkalmazások
 • itt vásárolható meg

Elite SII multifunkciós elektroterápiás készülékblank

 • 2 csatornás elektroterápiás készülék
 • multifunkciós, sokoldalúan felhasználható
 • TENS | EMS, NMES, FES
 • sport alkalmazások
 • itt vásárolható meg

Elite multifunkciós elektroterápiás készülék blank

Elite 150 multifunkciós elektroterápiás készülékElite 150 TENS, EMS készülék

Premium 400 multifunkciós elektroterápiás készülék Premium 400 4 csatornás multifunkciós elektroterápiás készülék TENS, EMS, MENS, FES funkciókkal

 • TENS | EMS, NMES, FES | MENS, MCR | Iontoforezis
 • max. 4 csatorna (8 elektróda)
 • magyar nyelvű menü
 • itt vásárolható meg

Runner Pro multifunkciós elektroterápiás készülék

Runner Pro 4 csatornás multifunkciós elektroterápiás készülék TENS, EMS, MENS, FES funkciókkal

 • TENS | EMS, NMES, FES | MENS, MCR | Iontoforezis
 • max. 4 csatorna (8 elektróda)
 • magyar nyelvű menü
 • itt vásárolható meg

Iratkozz fel hírlevelünkre, ha szeretnél mindent megtudni arról, hogy az izomstimulátorok mire valók, miben segíthetnek amatőr vagy profi sportolóként számodra!

Az Adatvédelmi szabályzatot itt olvashatod el.

blank
Szerző: Dr. Zátrok Zsolt

A Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem 1991-ben. Hosszú ideig kórházi orvosként dolgoztam, majd elhagytam a pályát és a legkorszerűbb orvosi berendezések használatát oktattam az orvosi teamek számára. 2012 óta kizárólag olyan eszközökkel foglalkozom, melyet a beteg általi, otthoni használatra terveztek. Blogomban ezekről az eszközökről írok, beleértve a biztonságos alkalmazás ismertetését is. Tapasztalataim alapján meggyőződéssel állíthatom, hogy hozzájárulhatnak az egészséged megőrzéséhez/helyreállításához.

56 Comments

 1. A gerincsérülés perifériás bénulást jelent. Ilyenkor az izmok elveszítik a mozgatást biztosító idegek és agy kapcsolatát (denervált, azaz mozgatóidegét elveszített).
  Ilyen kezelést ezek a készülékek biztosítanak. Az itt láthatók közül a Genesy készülékek segíthetnek az izmok karbantartásában.
  A sérülés lassan 20 éve történt. A realitás az, hogy a kezelés (ha megmaradt izomállomány) segít a végtagok vérkeringésének javításában. Érdemi izomnövekedésre vagy a mozgásjavulásra ennyi idő távlatából minimális esély van.

 2. A fiam 2003-ban szenvedett autóbalesetet.
  Azóta lélegeztető gépen van és nyaktól lefelé teljesen lebénult.
  Itthon ápolom.
  Milyen többcsatornás stimulátort javasol a modernebb változatokból az izmai karbantartásához?
  Már tudja picit mozdítani a kezeit és a lábát.  

 3. Stroke utani allapotban alkalmazhato a stimulator es ha igen melyik? A problema a jaras bizonytalan ill. a jobb comb es kar kicsit nehezkes . Koszonettel.

 4. Az EMS, izomstimuláció nincs érdemi hatással a neuropátiára.
  Akárhányszor használja is, nem várhatja a neuropátia javulását.
  A Taps-EMS készülék meg eleve egy játék, nem orvosi készülék.

 5. Neuropátia az alsó végtagokat érinti párhuzamosan, talp esm készülékeket naponta használhatom?
  Ha igen a kérdés hogy hányszor?
  Tisztelettel
  Ervin

 6. Ebben a cikkben olvashat az izomstimuláció gyakorlati végrehajtásáról. A cikkemet nem egy konkrét termékről írtam (ilyet a megvásárolt készülék mellé kap), hanem az alkalmazás általános szabályairól, melynek ismeretében elvileg bármely eszközt használni lehet.

 7. Hol olvasható a magyar leírás a termék használatáról ?

 8. Több helyen is említem, hogy a kezelt izom számára mindegy, hogy akaratlagos testmozgás vagy izomstimuláció váltja ki az összehúzódást! Mindkét esetben ugyanazzal az élettani mechanizmussal történik a folyamat, ugyanolyan változások történnek az izomban és az anyagcsere is ugyanúgy történik. Ennek következménye az ugyanolyan fáradás. A stimulátor használatának tehát elsősorban az izom kifáradása vet véget – pont úgy, mint amikor egy szokásosnál hosszabb távot akarunk megtenni. A fáradt izom nem akar „működni”. Én például heti 8-10 órát kerékpározok és ehhez az irodában napi 40-80 perc stimulációt végzek a kerékpározás szempontjából legfontosabb quadricepszen. Tehát ez olyan, mintha a combom napi kétszer edzene.
  A stimulációs kezelést bele kell kalkulálni az edzéstervbe! Úgy kell felfogni, mint egy második edzést. Érdemes a fokozatosság és figyelembe kell venni az intenzitásat is. Ha mondjuk délután egy nagyon intenzív kerékpáros vagy futó edzése van, akkor délelőtt ne stimulálja a lábakat erőfejlesztő programmal, mert fáradtak lesznek a délutáni erőpróbára. Ilyenkor a kiegészítő izmokra fókuszáljon, például a törzs vagy hasizmokra.
  Néhány nap után kitapasztalja, hogy egy órányi stimuláció milyen fáradtságot okoz és emiatt mennyit hátráltatja a normál edzésben. A plusz terhelést az izmok néhány hét alatt szokják meg és erősödnek meg annyira, hogy elviseljék a pluszt – ez azonban a teljesítményben is maximálisan megjelenik. Arra figyeljen még, hogy a stimulációs programok izomrost specifikusak. Azaz a tömegnövelés programok valóban növelik az izomtömeget, de az állóképességet csökkentik!!! Az állóképesség csökkentő program viszont nem növeli az izomtömeget, de a kitartást igen. Nem árt, ha hozzáértő segítségét kéri, mert ha nem megfelelő programokat válogat össze, akkor a várt segítő hatás helyett akár vissza is vetheti a teljesítményt.

 9. Üdvözlet! Köszi a Myobravo gyors leszállítását. Szuper mint a sóterápiás készülék is. A kérdésem az lenne, hogy EMS funkciót milyen gyakorisággal lehet használni egy izomcsoportra. Pl. Bicepsz. Használhatom mindennap, vagy kell pihenő nap is, mint az edzőtermekben. Regenerációs idő érdekel. Köszi választ!

 10. Eszközt akkor lehet javasolni, ha tudjuk mire való. Az alapján, amit leír Önnek leginkább egy kivizsgálás-sorozatra van szüksége, hogy kiderüljön, van-e valami szervi eltérés. Ezután lehet terápiás javaslatot tenni.
  Olyan ez, mintha azt kérdezné, ajánljak egy szerszámot Önnek. Adok egy kalapácsot…. akkor kiderül, hogy Ön egy deszkából szeretne egy darabot levágni… nos erre a kalapács nem jó. Talán érthető ebből, hogy az panaszaira az EMS vagy jó, vagy nem.
  Kezdje neurológussal, beszéljen egy jó gyógytornásszal. Szükség lehet néhány vizsgálatra is.

 11. Érdeklődöm, hogy hasznos lenne-e nekem ez a készülék? Nem tudom, mi a diagnózisom, nem tudom milyen szakemberhez kellene mennem, gyógytornász, neurológus, reumatológus, konduktor, fejlesztő pedagógus, gyógytestnevelő? Kívülről nem látszik semmi a mozgásomon, én érzem, hogy valami nincs rendben. Gyermekkorban lett volna szükségem fejlesztésre, de akkor még nem foglalkoztak ilyennel. A mindennapi tevékenységekben van problémám, írni, autót vezetni, járni tudok, mert azt sokat gyakoroltam. Egyszerű háztartási munkákban vannak nehézségek, hideg-meleg érzet, koordináció, mások mozgásának utánzása, egyforma-különböző, súly, távolság, stb. Sportoláskor nincs izomlázam, nem tudom, mit jelent megfeszíteni vagy lazítani egy izmot.

 12. Limphödémás mindkét lábnam. Gerncbetegségem és kopott térdeim miatt mozgásban akadályoztatott vagyok. Van e Önöknek olyan készüléke, ami az ödémás lábon tud segíteni ?
  Köszönettel Éva

 13. Szeretném megkérdezni, hogy itomstumáláció esetebében meddig érdemes emelni az erősseget.
  Izomtömeg növelés, bemelegítés, vagy regeneráció esetében van-e különbség a hatékonyság maximalizása édekében.
  Ezeket nem találom a leírásban. (Triathlin pro).

  Köszönettel

  Robert

 14. Orvosi készülékekkel kapcsolatban tudok tanácsot adni. Az ilyen játékokkal nem foglalkozom, azokat kérdezze, akiktől a készüléket vásárolta.

 15. Rendeltem egy EMS foot massagert, tegnap megpróbáltam a használatát, de nagyon fájt a sarkam. Korábbi ortopéd diagnózis. M7730 Calcaneus sarkantyú. Kérdésem, használhatom-e, ha igen, milyen fokozatban és mennyi ideig? Várom válaszát! Köszönöm.

 16. A készülék nem orvosi eszköz, hanem annak olcsó kínai utánzata. Nagyjából hasonló, mint a gyermek játék konyhája. Ahogy abban nem tud ebédet főzni, így ezzel sem tud túl sokat tenni az egészségéért.

 17. Mire javasolja a PANGAO-2602B elektroakupunktúrás idegstimulátort?
  Nekem a baloldalt hátul a lapockám és csukjásizmom fáj a sok fekvőtámaszozástól,lehet h. Az izmaim le vannak tapadva. Várom megtiszztelő válaszát

 18. Az izomstimulátor készülékhez komplett használati útmutató jár. Elektroterápiás készüléke esetén ebben benne szokott lenni egy ábrajegyzék. Ezek megmutatják, hogy az egyes izmok kezeléséhez hova, hogyan kell felhelyezni az elektródákat.
  Szintén tartalmazza a készülék által biztosított programok ismertetését is. Más program kell az izom ellazításához, a vérkeringés javításához, az izomerő javításhoz vagy éppen az elveszett izomtömeg visszaszerzéséhez.
  Ezek minden készüléknél mások lehetnek. Konkrétabb tanácsot a készülék pontos típusának ismeretében tudok adni.

 19. Sajnos rossz betűket írtam be!EMS-stimulátort vettem ,amit most erősen hirdetnek!Naponta kell haszálni?Mennyi ideig?Többször?Köszönet a segítségért!

 20. Nem tudom, hogy mi az az EMC stimulátor, így a használatában sem tudok tanácsot adni. A szobabiciklizés kiváló módszer a lábizomzat lassú visszaerősítésére. Ezzel a módszerrel néhány hónapra van szükség az erőnyerésre és akkor, ha a napi edzésidő min 50-60 perc. Ennél rövidebb edzésidőkkel a javulás is lassabb.
  Ahogy ebben a cikkben írtam, az izomerő visszaszerzésében a testmozgáson kívül az EMS, azaz izomstimulátor készülékek segíthetnek. Általános tanácsként mondon, hogyha EMS készüléked van, akkor ahhoz részletes használati útmutatót kellett kapnod, benne az egyes izomcsoportok kezeléséhez szükséges elektróda felhelyezési pontokkal. Ha nem ilyen a készüléked, akkor nem megfelelőt vásároltál vagy nem megfelelő helyen. Vásárolj hozzáértő helyen, ahol segítséget is kapsz a használatához.

 21. 84 éves nyugdíjas pathológus vagyok!Normál testsúly (67kg)!Kb. 3 hónapja előbb bal oldalt,majd másnap jobb oldalt is az Achilles inam fájni kezdett járáskor napról- napra egyre erősebben és nem tudtam lépcsőn járni és a két alszárom izomzata egyre gyengült!Kisadag Prednisolonra és fájdalomcsillapitóra a fájdalmam lassan megszünt,de mindkét alszáram elgyengült,csak bottal tudok-otthon közlekedni!Szóbabiciklizem kb 10 napja!Megrendeltem az EMC stimulátort,de nem tudom,hogy kell használni és mit várhatok tőle!Érdekelne szives véleményed!

 22. A levele alapján nem derül ki, hogy milyen készülékre gondol, így válaszolni sem tudok.

 23. EMS stimulátor lábakhoz GS-882 1- 9 990 Ft ezt szeretném megrendelni.Maga szerint érdemes megvenni, használ valamit fájó lábfejekre, kislábujjak bizsergő érzésének enyhítésére? (eddig egy orvos sem tudta megmondani, hogy miért van ez a bizsergő érzés, amelytől aludni sem tudok már csak altatóval.nem vagyok cukorbeteg) Fentebb olvastam, hogy csak a drágább gépek használnak. Köszönöm a válaszát.

 24. Egy 5 évvel ezelőtti izomszakadás már réges-régen gyógyult. Ez egészen biztosan nem akadálya egy EMS gép mostani használatának

 25. A páromnak 2015-ben volt hasi műtéte izomszakadás miatt. Azóta nincsenek panaszai. Ilyenkor is használhatók az EMS technoólógiás gépek? Köszönöm válaszát, Üdvözlettel: Szilvia

 26. Abszolút! Mindkettőre! A gerincpanaszokra és az izomsorvadásra egyaránt. Írja be a kezelőbe (persze külön-külön): izomsorvadás, aztán gerincsérv, hátfájás, combizom, hátizom. Keresés eredményeképp több cikket is talál. Olvassa el. Minden kérdésre megkapja a választ.

 27. Reumatológusom szerint ágyéki gerinc problémák miatt a jobb lábam izomzata 2 cm-el elvékonyodott, sorvadt. Érdeklődöm, hogy az ESM segítene?

 28. Rögtön az elejére: gyermekek számára nem ajánlom a stimulációt! Sokkal jobb, ha az izmaik a játékkal, edzéssel fejlődik. Szükségtelen túl korán beleavatkozni.
  A 15 éves lánya legfeljebb sérülés esetén használjon stimulátort, illetve ha pl. rendszeresen fáj a térde, azt jelzi, hogy oda az izomzat erejéhez képest sok terhelést kap. Ilyenkor a lábizmok erősítésében be lehet vetni egy időre, hogy a komolyabb sérülést elkerülje. „Csak úgy” még nem javaslom.
  Az Ön esetében 4 csatornás izomstimulátort javaslok, és nézze meg a vibrációs masszázspisztolyt is!

 29. Tisztelt DR úr! Otthonra szeretnék egy EMS gépet mert rendszeresen le tapad a hát ízmom és kézzel nem tudták ki masszírozó (több masszőr sem) akihez jártam masszőrhöz annak votl gép de sajnos tartós betegsége miatt ebben az évben nem vállal munkát, az ö gépe fel szedte de monta hogy nagyon le van tapadva, éreztem is mert nagyon nehezen mozditodta ki, és használnám még a lányomnál is ha lett, ö 15 éves, 6 éve kézilabdázik neki nincs baja de hát ha tudunk javítani valamin. Köszönöm

 30. Az izomstimuláció az izmok megerősítésére alkalmazható. Például a hasizmokat is kiválóan lehet vele erősíteni. Azt jól észlelte, hogy a sokszoros műtét hegei húzódnak. Ez természetes, azaz magát a testedzést, tornát nem kellene abbahagynia, hanem a folyamatot izomstimulációval segítheti.
  Ez azért is fontos, mert az izomstimulációnak minimális hatása van a zsírbontásra, így a pocakot, zsírpárnákat csak ezzel nem fogja eltüntetni. Azaz a testmozgásra mindenképpen szükség van. Ha csak stimulátort használ, akkor az izmai erősek és kockásak lesznek, de a zsírpárnák miatt ez nem fog látszódni.

 31. Tisztelt Doktorúr.

  3 császarmetszésen vagyok túl. Az utolsó 2 éve volt. Érdekelne, hogy az izomstimulalás segíthet a hasizmom megerősítésében vagy nem. Nem vagyok extrém túlsúlyos. 168cm és 64 kg vagyok ami úgy érzem 3 gyermek után nem vészes. Szerettem volna „eltűntetni” a terhességek után megereszkedett pocakom és kicsit felerősödni. Többek között haspréset, lábemelést és csípőemelést csináltam 2 hétig nem extrém módon…amikor érezni kezdtem hogy a császármetszés hege húzódik és abbahagytam. Ezek a gépek segithetnek felerősíteni az izmokat? Válaszát előre is köszönöm.

 32. A Hány éves a fiú? 13 éves vagy 13 éve játszik? Ha 13 éves, akkor nem ajánlok mesterséges eszközt, ilyen fiatal korban a játékos edzésekkel kell a képességeket fejleszteni.
  Ha elmúlt 18 éves, akkor a csontok, inak, izmok már elérik a felnőttkori alapszintet és ekkortól már bevethető lehet az izomstimuláció is a képességek maximalizálására.
  Az izomstimuláció olyan az izomnak, mint egy plusz edzés – ebből következik, hogy időráfordítást igényel. Persze ez már történhet a tanulás, esti játék vagy tv-zés közben is. Az izom pont ugyanúgy fejlődik tőle, mint a normál edzéstől, azzal a különbséggel, hogy stimulációval csak néhány izomra lehet hatni. A hajító mozdulat gyorsaságát a dobó oldali hát, a váll, és a karizmok speciális gyorsaság-robbanékonyság fokozó impulzusokkal lehet fokozni. 2-3 hét után érezhetők az első jelek, 2-3 hónap kell a tartós eredményhez, utána pedig fenn meg kell tartani az állapotot.
  A Compex SP8.0 vagy a The Champion készülékeket ajánlom.

 33. Tisztelt Doktor Ur! Fiam 13 eve baseball- ozik, Mexikoban elunk, magyar allampolgarkent. Szeretnem a keszuleket megrendelni, mivel mint picher pozicioban jatszo kisfiam dobo karizmat szeretnenk felgyorsitani , ezzel egyutt termeszetesen a labda sebesseget is. Kerdesem az lenne, hogy On melyik keszuleket javasolna megvetelre, es , hogy ezt pontossan menyi ideig es mikor kellene alkalmazni. Valaszat es segitseget elore is koszonom. Tisztelettel Magas Gaborne

 34. Tisztelt Doktor Úr,
  Stirvaki Zoltán vagyok, éppen most estem át egy térd patella műtéten, az alsó izomszövet szakadt le a lábszár felöl. Megdrótozták vissza várták,ma hazajöttem merevítővel, és mankóval. Sportolok amatőr szinten triatlon. Sok fekvése lessz még szükségem, véleménye szerint használhatom -e ebben az időszakban az az EMS készüléket kar has és comb izom karbantartására. Köszönöm válaszát.
  Tisztelettel Stirvaki Zoltán

 35. A készülék egyelőre kísérleti stádiumban van, zajlanak az orvosi hatást igazoló vizsgálatok. Egyelőre azonban még nincs elég bizonyíték a módszer hatásáról és nem értékesíthető a termék sehol a világban. Egyelőre nem tudja beszerezni.

 36. Tisztelt Zsolt!
  Olvastam Norman Doidge Hogyan gyógyul az agy című könyvét. Ott találkoztam a nyelvre helyezhető PoNSal (hordozható neuromodulációs stimulátor)
  Hol lehet ilyet beszerezni?
  Köszönöm

 37. Erről a kérdésről már írtam bővebben, ide kattintva olvashatja. Röviden összefoglalva:
  1., Ezt írja: „másfél éve mellrákom VOLT”, azaz múlt időről beszél. Ha jelenleg nincs daganata, akkor a nem létező dolgot nem is lehet „rontani”.
  Az elektroterápiával 100% bizonyossággal nem fog létrehozni új daganatot!
  2., „mellrákom volt”, most pedig a combon, hason alkalmaznám a stimulációt.
  Erre én is kérdezném az Ön véleményét: Tavaly eltörtem egy poharat a konyhánkban, alaposan össze is sepregettem, felporszívóztam. Ma (egy évvel később) bemehetek-e a fürdőszobába mezítláb vagy elvágja a talpam az üvegszilánk?
  Tehát a kérdés mégegyszer: Ön szerint megvághatom-e magam a fürdőszobában (nem a konyhában) egy hónapokkal ezelőtt a másik helyiségben (konyhában) eltört üvegszilánkkal?

  Elvileg előfordulhat, hogy egy év alatt, többszöri takarítás ellenére is ottmaradt… gyakorlatilag ennek az esélye nullához közelít…de elméletben akár elő is fordulhat.

  Véleményem szerint egy eltávolított (azaz szerencsére már nem létező) mell daganat után másfél évvel, a daganat eredeti helyétől egyébként is nagyon távoli comb-has terület izomstimulációs kezelésének semmilyen daganattal kapcsolatos következménye nem lehet!

 38. Másfél éve mellrákom volt, most elvileg tünetmentes vagyok. Használhatok izomstimulációs eszközt hasra, combra?

 39. Az EMS kezelés egyik fő indikációja az Ön által leírt probléma kezelése. Közvetlenül a friss trombózis esetében természetesen nem szabad. 3 hónappal a trombózis lezajlása után már végleges az állapot, így veszélye nincs a kezelésnek, sőt kifejezetten hasznos – éppen a leírtak (a keringés javítása) miatt.

 40. Tisztelt Dr. Zátrok Zsolt!

  Ahogy Ön is írta fentebb ez a betegség jelemző azoknál, akik kizárólag ülő munkát végeznek, és maradék idejüknek is csak igen kis részét fordítják mozgásra. —> „Ha…a lábizmok nem húzódnak össze, nem pumpálják a vért és így a mozdulatlan vér (aki ere hajlamos) képes megalvadni az éren belül.”

  Szeretném kikérni a véleményét, akkor szabad-e EMS készüléket használnia trombózisos embernek, vagy amennyiben a trombózis már bekövetkezett ahogyan a cikkben is szerepelt, tilos a használata.

  Üdvözlettel:
  Takács Levente

 41. Jól látja a kérdést. Ha túl sokat ül, akkor a lábizmok nem húzódnak össze, nem pumpálják a vért és így a mozdulatlan vér (aki ere hajlamos) képes megalvadni az éren belül.

  Két megoldás lehetséges: az egyik, hogy félóránként megáll és sétál pár percet intenzíven. Ha erre nincs módja, akkor mesterségesen kell az izmokat megtornáztatni, amire az izomstimulátor a legmegfelelőbb eszköz.

  Olvassa el ezt a Visséerbetegség a mozgás a gyógymód címú cikkemet.

  A Veinoplus Vi visszérkezelő készüléket ajánlom.

 42. Tisztelt Doktor Úr!
  Buszvezetőként dolgozom és valószínűsítem,hogy a hosszantartó folyamatos /6-6,5 h/ ülés következményeként, mélyvénás trombózis alakult ki a balfelső combomban. Hogy a későbbiekben a vér pangása elkerülhető legyen munka közben,izomstimulátor használata a vádlin vagy esetleg a comb külső részén , jelentene e segítséget? Köszönöm válaszát!

 43. Sajnos egy 10 évvel korábbi bénulást már nem lehet javítani. Azt izomerőt azonban az izomstimuláció hatékonyan javítja. Erre speciális készülék sem kell, csak egy jó minőségű izomstimulátor. A Rehalito, MyoLito vagy MyoBravo készülékek megfelelők erre.

 44. Tisztelt Doktor Úr!
  Édesapám, majd 10 éve balesetet szenvedett. Vádlijában elszakadtak az idegszálak, amit sajnos egy hét után vettek észre és műtöttek meg, aminek az lett a hozománya, hogy lábfeje lebénult és a lábaszára alsó részét sem érezte. Mára már tudja a lábfejét mozgatni, de sajnos nincs erő a lábában, nem tudja terhelni. Tudna e olyan gépet ajánlani, ami ezen az állapoton tudna segíteni? Válaszát előre is köszönöm!

 45. Kedves István!
  Olvassa el ezt a Fogyasztás izomstimulátorral című cikkemet. Benne a válasz.
  Sajnos ki kell ábrándítanom. Izomstimulátorral fogyni érdemben nem lehet. Az izmok méretét, erejét kiválóan lehet fokozni vele, de a zsírt nem „égeti”.
  Erre csak a táplálékbevitel csökkentése (diéta), a sport vagy ezek együtt alkalmazása a megoldás.
  Sajnos a kemény fizikai munka elfárasztja a testet és megértem, hogy nem kíván még futni, kerékpározni. Pedig sajnos nincs más.
  Az, hogy orvoshoz kell járnia azt mutatja, hogy panaszai vannak.
  A plusz súly megterhelést jelent a testének. A szíve pluzs munkát végez és ez korán magas vérnyomást okoz, a tüdejének is egy nagyobb testet kell oxigénnel ellátnia. Az ízületei plusz terhelést kapnak (mintha mindig cipelne egy zsákot a hátán).
  Gondolja el, hogy mennyi a túlsúlya és mennyivel nagyobb munkát kell a szervezetének elviselnie. Ha mondjuk 20kg a feleslege, akkor mindig (éjjel és nappal) a nyakában ül egy kisiskolás és cipeli. Ha a túlsúly 50kg, akkor egy nagy cementeszsák van a hátán minden pillanatban – nem csoda, hogy kevésbé bírja, mint azok, akiknek ez nincs a vállukon.
  Ezt csak azért írtam le, hogy megértse: a fogyás az Ön érdeke. Ha nem tud vagy akar leadni, akkor 50 éves kora után szinte teljesen munkaképtelenné válik. Nem fogja bírni a kemény munkát, amit az építőipar megkövetel. És akkor miből lesz jövedelme?
  Szurkolok Önnek, hogy legyen ereje munka után még körbetekerni a kerületet vagy falut, ahol él.
  Túlsúly esetén a kerékpározás jobb edzés mint a futás. A futás hetek alatt tönkretenné az ízületeit. Kerékpározzon! Ott a kerékpár cipeli a plusz súlyt és nem az ízületei.

 46. Üdvözlöm!
  Végigolvastam ezt a cikket is, meg még jó párat ebben a témában. Mindenhol azt írják, hogy csak edzéssel hatásosak ezek a készülékek. A gondom annyi, hogy az építőiparban dolgozok, és estére annyira fáradt vagyok, hogy az edzés már nem nagyon jöhet szóba. Mégis az összes orvos akinél jártam a túlsúlyommal foglalkozik. Valamelyik készülék alkalmas lehet a munka utáni ” edzésre ” súlycsökkentésre? Tudom, hogy a táplálkozásomon kéne változtatni, de ebben a szakmában az sem könnyű.

  Köszönettel

 47. Az izomstimulációt az orvosi gyakorlatban évtizedek óta használják az izmokat érintő súlyos állapotokban (izomsorvadás, bénulás utáni izomtömeg megtartás, rehablilitáció céljaira).
  A sportolói gyakorlatban az izomstimuláció számos alkalmazási területtel rendelkezik.
  Ilyenek: általános izomerő, izomtömeg növelés, de speciális képességek, mint állóképesség, kitartó erő, maximális erő, hypertrófia, robbanékonyság, stb.
  A sport izomstimulátorok tehát kiválóan alkalmasak EGY ADOTT IZOMCSOPORT vagy akár EGYETLEN IZOM tulajdonságainak, erejének, tömegének módosítására.
  Olvassa el „Az izomstimuláció – mire jó a sportolónak” című cikkemet. Használja a keresőt!
  Kérdésére konkrétan válaszolva: igen, a sport izomstimulátorok pont arra (is) valók, amit kérdez, azaz pl. egy -a hagyományos módon nem fejlődő- izom tömegének javítására, vagy erejének növelésére.
  Az izomstimulátorok között is nagyok a különbségek. Viszont abban biztos, lehet, hogy nagyjából 100eFt felett kezdődnek azoka a készülékek, amikkel ezt tényleg meg is lehet tenni.
  Olyan ez, mint az autók. Azt hirdetik, hogy az autó száguldásra termett… aki azonban a Trabantról ezt elhiszi, az csalódni fog, aki pedig egy sport-Audit vesz, az nem fog csalódni. Az árak között persze nagy a különbség. De ahogy egy 50 ezerért kapható autó ritkán „száguldásképes”, úgy a 20-30-ezres izomstimulátor is inkább csak játéknak jó.

  Az Ön céljainak megfelelő tudással a RunnerPro-CyclingPro-TriathlonPro-MotoPro-SoccerPro vagy The Champion készülékek rendelkeznek. Az izomfejlesztésre szolgáló mindben azonosak, a különbség a sportágspecifikus programokban van. A Compex gyártó esetén az SP4, SP6, SP8 készülékek, korlátozottan az SP2 is megfelelők Önnek.
  Más gyártók készülékei nem közelítik meg az említettek tudását, színvonalát.

 48. Tisztelt Doktor úr!

  Egyik mellizmom kisebb mint a másik, és mivel rendszeresen edzek, ezért láthatóan jobban fejlődik az egyik oldal mint a másik. Az Ön cikkében azt olvastam, hogy nem lehet mellkason használni ilyen készüléket. Ugyanakkor vannak ilyen EMS gépek, amiket úgy reklámoznak, hogy bármely testrész edzhető velük (akár mellizom) is. Elképzelhető-e hogy mégis jót tenne és segítene kiegyensúlyozni a két mellizmot? Vagy ezek nem igazán hatékonyak, sőt, inkább több kárt okozhatnak?

  Válaszát előre is nagyon köszönöm!

 49. Az izmok erősítésére 4 csatornás izomstimulátor készüléket ajánlok. Ezzel egyidejűleg lehet mindkét comb izmait kezelni-erősíteni. Ilyen készülék a MyoBravo multifunkciós elektroterápiás készülék, a T-One Coach 4 csatornás TENS-EMS készülék vagy a Genesy 300 Pro. Ezek orvosi, rehabilitációs szintű eszközök, teljes biztonsággal segítenek az izomzat erősítésében.

 50. Tisztelt Doktor úr! Azt szeretném kérdezni, comb izmok erősítésére (protézis is van ) milyen EMS készüléket javasol, otthoni használatra. (Protézis csere előtt állok. ) köszönöm, Erzsébet

 51. Az izomstimuláció nem tilos Sclerosis multiplex esetén. Ebben a betegségben az egyik legfőbb problémát az izommerevség (spaszticitás) okozza. A megfeleleően beállított izomstimulációs impulzussal ez a merevség oldható, enyhíthető. Ezen felül az izomgyengeség csökkentésére, az izomgörcsök oldására és megelőzésére, illetve az izomfájdalmak csökkentésére alkalmazható sclerosis-ban.

 52. Miért tilos SM esetén? Mit ajánl erre a betegségre?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük