Gerinctartó izmok és hátfájdalom - Dr. Zátrok Zsolt blog

Gerinctartó izmok és hátfájdalom

A hátfájdalom napjaink egyik leggyakoribb civilizációs betegsége. Egész nap a számítógép előtt gubbasztasz, majd a dugóban zötykölődsz a kocsiban-buszon és alig várod, hogy a karosszékbe huppanva nézd kedvenc sorozatod… Fizikai aktivitásod a nullához közelít… csodálkozol is, vajon mitől kezd fájni a hátad. Minél többet pihensz, annál inkább fáj… Az egész a gerinctartó izmok meggyengülése miatt van. De minél jobban fáj, annál kevesebbet mozogsz. Így nem is lehet megszabadulni a kellemetlen fájdalomtól. De van erre segítség!

A gerinctartó izmok szerepe

Az egyenes tartásért és a fájdalommentességért jelentős részben az egészséges és erős gerinctartó izmok a felelősek. Ha ezek elég erősek és edzettek, akkor megtartják a súlyod, nem engedik, hogy a csigolyák egymásra torlódva nyomják az idegkilépési pontokat és fájdalmakat okozzanak.

Ha ezek az izmok meggyengülnek, gerinced görbületei fokozódnak és az egymáshoz közeledő csigolyák közötti idegek “beszorulnak” a csontok közötti résekbe.

Ez erős fájdalommal jár, melyre reagálva a gerinctartó izmok reflexesen megfeszülnek. Ha a fájdalom nem szűnik, az izommerevség egyre fokozódik, az izomban is fájdalom alakul ki.

Ez egy ördögi kör: az ideggyöki fájdalom és a merev izmok egymásra “licitálva” fokozzák a fájdalmad.

Hogyan szüntethetők meg a hátfájdalmak?

Vannak apróságok, amik segítenek. Például az munkahelyi ülőpozíció megváltoztatása (a szék helyes beállítása, a monitor szemmagasságba emelése, stb) csökkenti a feszülést, de nem megoldás az izomgyengeségre.

Ugyanígy a gyógyszeres fájdalomcsillapítás is csalóka ábránd! A gyógyszer semmit sem tesz a gerinctartó izmok gyengeségének megszüntetésére. Ezért van az, hogy a fájdalom azonnal visszatér, amint a gyógyszert abbahagyod. Ráadásul a fájdalomcsillapítók hosszabb ideig tartó szedése bizonyítottan mellékhatásokhoz vezet! Gyomor- és bélrendszeri panaszokat, gyomorsavtúltengést, gyomorfekélyt, súlyos esetben akár gyomorvérzést, a csontvelő károsodását okozhatja. Érdemes megfontolnod, alkalmazd-e!

A megoldás nagyon egyszerű: a gerinctartó izmok erősítése!

A rendszeres gerinctorna, a fizikai aktivitás az igazi gyógyszer, melyek azonban csak rendszeresen alkalmazva, hosszabb távon jelentenek segítséget. A tornát azonban csak akkor tudod megkezdeni, ha az akut fájdalom megszűnik.

A hátfájdalomtól megszabadulás első heteiben az izomstimulátor készülékeknek veszed hasznát. Ezek úgy hoznak létre izommozgást és erősítik az izmokat, hogy közben a gerinc nem mozog. Ha nem mozog, akkor nem is fokozza a panaszokat.

A gerinctartó izmokon végzett stimuláció hatása 2-3 hét kezelés után érezhető (napi 1-2x 30-40 perc stimuláció). Igazi eredményt 8-10 hét kitartó kezelés után várj. Ekkora viszont olyan jó hatást érhetsz el, hogy fokozatosan megkezdheted a rendszeres testmozgást. Figyelem! Ha a tornát, az izmok erősítését elhanyagolod, az izomerő gyorsan visszacsökken és a panaszaid is kiújulnak. Tehát érdemes fenntartani az izomerőt – ez segít a tartós panaszmentességhez.

blank
blank

HOZZÁSZÓLÁSOK

Wordpress (0)