A hátfájdalom napjaink egyik leggyakoribb civilizációs betegsége. Egész nap a számítógép előtt gubbasztasz, majd a dugóban zötykölődsz a kocsiban-buszon és alig várod, hogy a karosszékbe huppanva nézd kedvenc sorozatod… Fizikai aktivitásod a nullához közelít… csodálkozol is, vajon mitől kezd fájni a hátad. Minél többet pihensz, annál inkább fáj… Az egész a gerinctartó izmok meggyengülése miatt van. De minél jobban fáj, annál kevesebbet mozogsz. Így nem is lehet megszabadulni a kellemetlen fájdalomtól. De van erre segítség!

A gerinctartó izmok szerepe

Az egyenes tartásért és a fájdalommentességért jelentős részben az egészséges és erős gerinctartó izmok a felelősek. Ha ezek elég erősek és edzettek, akkor megtartják a súlyod, nem engedik, hogy a csigolyák egymásra torlódva nyomják az idegkilépési pontokat és fájdalmakat okozzanak.

Ha ezek az izmok meggyengülnek, gerinced görbületei fokozódnak és az egymáshoz közeledő csigolyák közötti idegek „beszorulnak” a csontok közötti résekbe.

Más esetekben nincs szó a gerinctartó izmok meggyengüléséről, mégis kialakul a hátfájás. Sokszor például fizikai munkások, kőművesek keresnek meg a hátfájás miatt. Az ő gerinctartó izmaik összehasonlíthatatlanul erősebbek, mint az irodai munkásoké. A nehéz tárgyak folyamatos emelgetése, ráadásul nem megfelelő tartással azonban „relatív izomgyengeséget” okoz. Azaz a panaszok oka végső soron itt is az, hogy a terheléshez képest az izmok gyengébbek a kelleténél, így az idegek pont ugyanúgy „csípődnek be” a csigolyák közé, mint az előbb említett esetben.

Az ideggyök megnyomódása erős fájdalommal jár, melyre reagálva a gerinctartó izmok reflexesen megfeszülnek. Ha a fájdalom nem szűnik, az izommerevség egyre fokozódik, az izomban is fájdalom alakul ki.

Ez egy ördögi kör: az ideggyöki fájdalom és a merev izmok egymásra „licitálva” fokozzák a fájdalmad.

Hogyan szüntethetők meg a hátfájdalmak?

Vannak apróságok, amik segítenek. Például az munkahelyi ülőpozíció megváltoztatása (a szék helyes beállítása, a monitor szemmagasságba emelése, stb) csökkenti a feszülést, de nem megoldás az izomgyengeségre.

Ugyanígy a gyógyszeres fájdalomcsillapítás is csalóka ábránd! A gyógyszer semmit sem tesz a gerinctartó izmok gyengeségének megszüntetésére. Ezért van az, hogy a fájdalom azonnal visszatér, amint a gyógyszert abbahagyod. Ráadásul a fájdalomcsillapítók hosszabb ideig tartó szedése bizonyítottan mellékhatásokhoz vezet! Gyomor- és bélrendszeri panaszokat, gyomorsavtúltengést, gyomorfekélyt, súlyos esetben akár gyomorvérzést, a csontvelő károsodását okozhatja. Érdemes megfontolnod, alkalmazd-e!

A megoldás nagyon egyszerű: a gerinctartó izmok erősítése!

Ide kattintva találsz egy 3 hónapos, napi lebontású kezelési tervet. Ezt követve sokat javíthatsz az állapotodon.

A rendszeres gerinctorna, a fizikai aktivitás az igazi gyógyszer, melyek azonban csak rendszeresen alkalmazva, hosszabb távon jelentenek segítséget. A tornát azonban csak akkor tudod megkezdeni, ha az akut fájdalom megszűnik.

A hátfájdalomtól megszabadulás első heteiben az izomstimulátor készülékeknek veszed hasznát. Ezek úgy hoznak létre izommozgást és erősítik az izmokat, hogy közben a gerinc nem mozog. Ha nem mozog, akkor nem is fokozza a panaszokat.

A gerinctartó izmokon végzett stimuláció hatása 2-3 hét kezelés után érezhető (napi 1-2x 30-40 perc stimuláció). Igazi eredményt 8-10 hét kitartó kezelés után várj. Ekkora viszont olyan jó hatást érhetsz el, hogy fokozatosan megkezdheted a rendszeres testmozgást. Figyelem! Ha a tornát, az izmok erősítését elhanyagolod, az izomerő gyorsan visszacsökken és a panaszaid is kiújulnak. Tehát érdemes fenntartani az izomerőt – ez segít a tartós panaszmentességhez.

Szerző: Dr. Zátrok Zsolt

A Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem 1991-ben. Hosszú ideig kórházi orvosként dolgoztam, majd elhagytam a pályát és a legkorszerűbb orvosi berendezések használatát oktattam az orvosi teamek számára. 2012 óta kizárólag olyan eszközökkel foglalkozom, melyet a beteg általi, otthoni használatra terveztek. Blogomban ezekről az eszközökről írok, beleértve a biztonságos alkalmazás ismertetését is. Tapasztalataim alapján meggyőződéssel állíthatom, hogy hozzájárulhatnak az egészséged megőrzéséhez/helyreállításához.

14 Comments

 1. A sofőrök „szokásos” betegsége a deréktáji gerinc fájdalma (lumbago, isiász neveken is említik). Az állandó ülés miatt ide nehezedik a testsúly, ez nyeli el az út rázását. Plusz a sofőrök bizony gyakran szednek fel némi túlsúlyt, ami pluszban terheli a gerincet.
  Arról, hogy mit tehet olvassa el ezt a cikkem: Gerincsérv – mit tehetsz ellene?
  Ne számítson olyan módszerre, ami 5 perc alatt megszünteti a panaszait. Ha el akarja kerülni, hogy ezek a panaszok állandóal elkísérjék további életében, akkor tegyen aktívan a saját érdekében: adjon le a túlterhelést okozó súlyból, változtasson munkát, olyat, ami nem ennyire terhelő a gerincére. És am ia legfontosabb, tegyen a gerinctartó izmai visszaerősítése érdekében. Például gyógytornával, izomstimulációval.

 2. Kedves Doktor Úr!

  Két hónapja kamion fülkéből kiszállva rosszul léptem, és nagyot estem hanyatt. Nagydarab, 110 kilós ember vagyok, 47 éves. A fenékcsontomat, derekamat ütöttem meg, de nagyon. Egy erős reccsenést éreztem. Rettenetes fájdalmakkal, de haza tudtam jönni, orvos megvizsgált, komoly elváltozást, törést nem talált, jóllehet röntgen vizsgálat nem történt. Cataflam egész jól használt.

  Kaptam gyógyszert, kenőcsöt, 6 – 8 hét gyógyulást prognosztizált. Volt is némi javulás, de mégsem az igazi. Korábban nem voltam különösebben derékfájós, napközben megvagyok, de reggel kínszenvedés kikelni az ágyból, az egész hátam fáj. Ahogy a nap során bemelegednek az izmaim, már jobb, de éjjel aludni sem az igazi, fáradtan ébredek. Fizikai aktivitásra, gyógyvízre javul, de aztán a következő reggel ugyanolyan. Nagyon megvisel, mert úgy érzem magam, mint egy öregember.

 3. 30 évvel a sérülést követően az elcsúszással nem lehet mit tenni.
  Az elmúlt évtizedek alatt további problémákat „szedett össze” a gerinctájon.
  Ezek okozzák a hátfájdalmát és a panaszait.
  A hátfájdalom napjaink egyik leggyakoribb civilizációs betegsége. Legsúlyosabb formája a gerincsérv.
  Ebben a cikkben arról olvashat, hogy a legtöbb esetben mi vezet a hátfájdalomhoz és gerincsérvhez.
  https://elethosszig.hu/gerinctarto-izmok-gyengesege/

  A lábba sugárzó fájdalom (isiász), a deréktáji fájdalom (lumbágó) a gerincsérv „előszobája”, ezek javítására ezt lehet tenni
  https://elethosszig.hu/gerincserv-mit-tehetsz-ellene/

  Ebben a cikkben az otthoni kezelésre való eszközökről és használatukról írok
  https://elethosszig.hu/hatizomzat-erositese-4-csatornas-izomstimulatorral/

  Ahhoz, hogy a gerinc panaszok enyhüljenek, vagy megszűnjenek, minimálisan 2-3 hónapnyi, kitartó kezelés szükséges.
  És még a sikeres kezelés után sem lehet abbahagyni a gerinctartó izmok tornáját, erősítését. Mert ezek hiányában az izomerő ismét csökken és visszatér a probléma.

 4. Hátrafelé /több mint 30 éve/ egy hirtelen behatástól elmozdult a 4.es csigolyám.Akkor nagy mellkasi fálydalmaim voltak, de csak a mellkasomról készült /röntgen/.Ez negatív lett.Majd az utóbbi 10 éven egyre fokozódott a fálydalom.Az utóbbi években olyannyira, hogy a lábfejem elkezdett zsibbadni és egyre huzódik felfelé, deréktól lefelé iszonyu fájdalmaim vannak ,a lovaglóizmom és a vádlim.Nem tudok menni és állni,csak rövid távon.Az MR 2022 dec-ben kimutatta a 4-es csigolya elmozdulását, diszkusztorziót és gerinccsatorna szükületet /idegtorlódást/,5 órás műtétet nem javasolta a kardiológus /szívproblémám miatt/.Kérem szíves válaszát van-e valami alternatív gyógymód vagy tüneti kezelés ?Válaszát előre is köszönöm.Ibolya

 5. Hűha!!! Kitartó ember a barátja… aki hisz a csodákban….
  4 hete nem bír mozogni, annyira fáj, de orvoshoz nem megy, mert fél, hogy kap egy szurit….
  Amit leír az az isiász. A gerincből kiinduló fájdalom. Enyhe esetben magától enyhülni szokott és megszűnik 5-10 nap alatt.
  Mivel Ha 4 hete nem enyhül, akkor alighanem gerincsérv az ok. Ezzel otthon semmit nem tehet.
  Forduljanak ideggyógyászhoz. Mielőtt nem alakul ki bénulás és vizelet-széklet tartási képtelenség.

 6. A barátomnnk szörnyü,j keresztcsontból induló fájdalmai vannak, amelyek a combján keresztül lehatol a lábába már kb. 4 hete, orvoshoz nem akar menni, ha fekszik enyhül a fájdalma, de mihelyst feláll és elindul kibírhatatlanná válik a fájdalom, ezért sokat fekszik. Az Ibuprofrn sem használ már. Mit tegyen? Köszönöm szépen a segítségét.

 7. A férjem 43éves,2éve állandó derék,és lapocka fájdalommal él.Màr teljesen depressziós.Kétségbe vagyok esve…
  A gerinctartó izmok sorvadását állapították meg nála.Gerinc tornát végez minden este,kb 45perces,amit elképesztő kitartóan csinál..de nincs változás .Heti 1,2 nap van csak enyhébb fájdalma,inkább 85% mindíg fáj az említett terület…
  Szteroid,lézer,fájdalomcsillapítók nem segítettek.(Többször félre is diagnosztizálhatták)
  Apukája állandó ideges lábszindrómában szenved,40éve.
  Anyukájánál megfigyeltem,hogy nagyon bukdácsol,ezt a férjem is örökölte…(lúdtalpasak is mindketten.)
  Tudna neki a leírt információk alapján elektroterápiás eszközt ajánlani,hogy melyiket válassza?Egy olcsóbb 20.000-Ft os omron készüléke volt már,azt kedvelte,de valószínű komolyabbra lenne szükség?
  Vagy valami mást javasolna?
  Köszönöm !
  Nagyon várom a válaszát!

 8. 1 hónapja az L5 -ön porckorongsérvet diagnosztizáltak.Enyhén fáj még…
  Írásait olvasva úgy értelmezem , hogy nekem az izomstimulálás lenne a legalkalmasabb az állapotom olyan szintü rendbe hozására, hogy elkezdhetném utána a gerinctornát .
  Ha jól gondolom, akkor a kérdésem az hogy melyik izomstimulálót válasszam?!
  Válasza fontos számomra, nagyon várom! Köszönöm

 9. Kezelést akkor lehet javasolni, ha ismert, hogy mi okozza a panaszt. Azaz további kivizsgálása lenne szükséges. A javaslatom, hogy „fibromyalgia” irányában kérjen további vizsgálatokat. Ez az állapot általában váratlan erőfeszítésre vagy stresszre jelenik meg és igen kellemetlen izomfájdalmat okoz, a legváratlanabb helyeken. A fájdalmas ponton „köteg” tapintható. Bár gyakran a reumatológus vagy ortopéd orvos találkozik elsőként vele, de érdemes belgyógyászhoz is fordulni, mert a panaszok hátterében hormonális eltérés is állhat.

 10. Kedves doktor úr!

  Ülőmunkát végző, Bécsben élő 33 éves nő vagyok.

  2020 júniusában vettem észre először, hogy egyre nehezebben hajolok le cipőt bekötni, és persze fájt is tőle a derekam, de nem tulajdonítottam neki nagy jelentőséget.
  Barátaim elhívtak falat mászni, így a nyáron 1-2- szer el is mentem velük. 2020.09.08-án is velük voltam és már egy nehezebb pályát akartam megmászni ami hosszas küszködés után de sikerült.
  Ezt követően estére mintha az összes izmom begyulladt volna, minden végtagomban, égető, szúrő, lüktetettő fájdalmat éreztem ami iszonyatos volt. A kezeim, lábaim, derekam, mindenem fájt.
  Csak a földön tudtam hanyatt feküdni. Egy idő után ez a fájdalom együttes koncentrálódott a legjobban a csípőmnél, derekamnál. Mintha a medencémben a csontok égtek volna.
  Járni, ülni, wc-re kimenni is alig tudtam, majdnem minden éjszakám sírással telt. Iszonyatos 2-3 hónapon mentem át.
  Végül eljutottam egy ortopéd orvoshoz, aki elküldött MR-re, de nem talált semmit a csigolyáimnál ezért kaptam gyógyszert – deflamat 50mg- azt szedtem. Jeleztem az orvosnak, hogy mintha a gerincem melletti farizmok fájnának a legjobban valamint mintha kisugárzódna a fájdalom a külső és belső combjaimban egészen a térdig.
  (Ekkor jutott eszembe, hogy már 2019 ben is fájtak a belső combjaim, de annak sem tulajdonítottam akkoriban nagyobb jelentőséget, mivel mindig törökülésben ültem úgy, hogy sokszor rákönyököltem a belső combjaimra).- gondolom ez már akkor lehet tünet volt…

  A doki elküldött fizioterapeutához, ahol kisebb gyakorlatokat végeztünk és idővel mintha kicsit jobb is lett volna, de nem tudta ő sem megmondani mi lehet a pontos probléma.

  Elkezdtem sétálgatni, mozogni óvatosan és éreztem hogy jobb az állapotom, de nem múlt el sose teljesen.És volt hogy egy terigetés is visszahozta, és feküdhettem napokig megint.

  2021.07.23- tól vidékre utaztam szüleimhez, ahol rendszeres házi munkát kellett, hogy végezzek. Egy idő után feltünk, hogy fáj-fáj a derekam, de kevésbé. (Nem is volt sok időm figyelni a fájdalomra).

  Egy hete viszont vissza tértem Bécsbe, és újra visszajött.( Sokat ültem a gép előtt nem támasztott derékkal :()

  Ami furcsa:
  Jelenleg csak a bal oldali derekam fáj a jobb nem és most inkább a deréktájt van a fájdalom mintsem a farizomnál. Természetesen most is lesugárzódik a lábamba, ami furcsa az talán az, hogy most elérte a jobb lábfej/ lábújjakat a szúrkálós lüktető érzés. Amit nem tudok hová tenni az az, hogy jelen pillanatban a jobb derék részem nem úgy fáj mint a bal (szinte nem is). Még is a jobb lábam/lábújjamra kisugárzódik.
  És a legnagyobb problémám, hogy most már egy éve nem tudom, mi a problémám, és hogy hogy kezeljem.
  Várom megtisztelő válaszát.
  Üdvözlettel.

 11. Hasznos az úszás, de a leghatékonyabb talán a TRX lenne. Keressen rá az interneten a trx gyakorlatok kifejezésre. Ennek előnye, hogy saját testsúllyal végzendők a gyakorlatok. A súlyzózást például nem nem ajánlom, mert az biztosan fokozná a panaszokat. A TRX-et otthon lehet csinálni, egy kis kiegészítőt érdemes venni, ami sportboltban pár ezer forint.
  Fiataloknál gyakori, hogy a növekedés üteme gyors, és az izmok tömege és ereje „lemarad” a csontok fejlődése mögött. Idővel utoléri egymást 🙂 Lényeges lenne a mindennapi testmozgás. Enélkül a panaszok állandósulnak, majd véglegessé válnak.

 12. Tudna segíteni abban, hogy milyen sportot lehet végezni egy 16 éves fiúnak, akinek deréktáji és térd fájdalmai vannak.
  Vékony alkatú, 7.-es koráig fel volt mentve testnevelés alól. A deréktájon enyhe s alakú ferdülés látszik.
  Válaszukat előre is köszönöm!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük