Gerincsérv - mit tehetsz ellene? - Dr. Zátrok Zsolt blog

Gerincsérv – mit tehetsz ellene?

A gerincoszlopod különálló “téglákból”, a csigolyákból épül fel. A közöttük levő rést egy rugalmas anyag, a porckorong tölti ki. Ez akadályozza meg, hogy a csigolyák közvetlenül érintkezzenek egymással. A gerinc stabilitását szalagok és számos izom biztosítja. Ha a gerinctartó izmaid erősek, akkor megtartják a csigolyákat és csak annyi teher jut a porckorongra, ami nem károsítja. Ha túl sok terhet cipelsz vagy az izmaid gyengék, a porckorongra túlzott teher hárul. Ha deformálódik, különböző súlyosságú panaszokat okoz. Gerincsérv sokakat érint, műtét azonban nem mindenkinek szükséges. Az érintettek meg nem nagyon tudják, mit is kell-lehet tenniük, hogy elhárítsák a fájdalom, a bénulás és műtét fenyegető árnyékát. Nekik szól ez az írásom.  

Gerincsérvhez vezető utak és a megelőzés lehetősége

A testsúlyod minden mozdulatod során a gerincoszlopodra nehezedik. A csigolyák, a köztük levő porckorong, a tartószalagok és izmok mint egy párna, elnyelik ezt a rázkódást. Mindaddig panaszmentes vagy, amíg elég erősen tartanak a gerinctartó izmaid. Ez az erőelnyelő rendszer több okból is meggyengülhet, felborulhat.

A legtöbb gerincsérv hátterében olyan dolog áll, amiért Te magad vagy az életmódod a felelős. Ezek elkerülhetők lennének, ha….

 • Akut sérülés legtöbbször baleset miatt alakulhat ki, ilyen lehet leesés, ütközés. Sajnos a legóvatosabbakkal is előfordulhat, erre nem nagyon készülhetsz.
 • Genetikai hajlam – ezt szüleidtől “kapod”. Magáról a hajlamról nem tehetsz, azonban csupán ettől nem alakulna ki a gerincsérv. Ha lazák az ízületi szalagjaid, a családodban előfordult gerincsérv, akkor tudatosan kell készülnöd, hogy Te elkerüld. A laza szalagokat a gerinctartó izmaid erősebbé tételével “helyettesítheted”. Azaz neked “kötelező”  a rendszeres gerinctorna, a jóga, stb.
 • Ha túlsúlyod van, akkor az izmaidra a “tervezettnél” több teher hárul. Olyan, mintha állandóan cipekednél, mintha a válladon mindig ott lenne egy zsák. Gondolhatod, hogy a gerinced nem erre tervezték! Ha túlsúlyos vagy, akkor törekedj arra, hogy megszabadulj vagy különösen sokat kellene edzeni a hátizmaid, hogy képesek legyenek a zsákod cipelésére. A túlsúly és edzetlen izomzat egyenes következménye a gerincfájdalom, de felkészülhetsz más ízületi panaszokra is.
 • Ha nehéz fizikai munkát végzel, akkor az izmaid elbírják ugyan a saját testsúlyod, de a rendszeresen cipelt tárgyakét már nem. Ezt csak úgy tudod elhárítani, ha hátizmaid olyan erősre fejleszted, hogy tartósan bírják nemcsak a saját súlyod, de a pluszt is. Tudom, az egésznapi kemény munka után nem kívánod az edzőtermet. De ha nem teszed, akkor meg a gerincsérved fogja megakadályozni, hogy dolgozz és jövedelmed legyen… súlyos dilemma.
 • A sofőr vagy a légkalapács kezelő folyamatos vibrációnak van kitéve. Ezekben a munkakörökben a gerincre a normálisnál több terhelés jut. Két megoldás lehetséges. Keress más munkát vagy ha erre nincs módod, akkor edzéssel készítsd fel a gerinctartó izomzatodat.
 • Napjainkban azonban a leggyakoribb ok az ülő-álló munka és a mozgáshiány. Ülsz az irodában, a buszon, metrón, autóban, a TV előtt, a moziban, a színházban… mindenütt. Eközben az edzőtermeket messze kerülöd, a gerinctartó és hátizmaid annyira meggyengülnek, hogy a saját súlyod is alig bírják. Így fordulhat elő, hogy amikor lehajolsz egy leejtett ceruzáért, sérved keletkezik. És ez nem vicc! Állj fel a székből és tornáztasd meg a hátad. El sem kell menned az edzőteremig. Fekvőtámasz, planking és pár felülés. Ha mindennap fordítasz erre 15-20 percet, az már elég!!! És ez sem vicc!

Tanácsom

Ha elszalasztod a megelőzés lehetőségét és sérved keletkezik, akkor csak hosszadalmasan tudod visszaállítani az állapotod. A megelőzés nem túl költséges. Gerincsérvet “visszacsinálni”, na az már igen.

Többféle eszközre és szakemberekre lesz szükséged. Gyógytornász, fizikoterapeuta, masszőr, izomstimulátor, lágylézer, terápiás ultrahang…. meg kellene fizetned a hozzáértésüket, meg kellene venned az eszközöket. Ami azért fog különösen fájni, mert a gerincsérved nem fogja engedni, hogy dolgozni és jövedelmet szerezz.

Tanácsom: Ne hagyd, hogy sérvig juss! Rendszeres gerinctornával “olcsón” megelőzheted.

A gerincsérv keletkezése

A magyar köznyelvben a gerincsérv kifejezés terjedt el, de ez nem pontos. Valójában a csigolyák közötti porckorong az érintett, azaz a porckorongsérv lenne a helyes.

A porckorong egy külső rostos gyűrűből és az általa egyben tartott kocsonyás anyagból áll. Képzelj el egy lekvárral töltött fánkot. Kívül a tészta (mint a rostos gyűrű a porcon) és belül a lekvár (mint a kocsonyás anyag a porcban). A lekvár láthatatlan, belül marad, csak akkor jelenik meg, ha megnyomod, a tészta kiszakad és utat enged a lekvárnak. Most pedig ülj rá a fánkra…széttrancsírozódik. Ugye érted?! Minél nagyobb a teher a porckorongodon, annál jobban “szétkenődhet” a kocsonyás anyag.

A gerincnél igen szűk a tér. Azaz nincs hely, ahova a “kocsonya” elfolyhat! Viszont érzékeny dolgok bőven akadnak: a gerincvelő és a csigolyák között kilépő idegkötegek itt találhatók.

Ha szerencsés vagy, akkor a porckorongod olyan irányban szakad ki, hogy a kocsonya nem nyomja az ideget – ilyenkor a sérv ellenére panaszaid sem lesznek.

Többnyire azonban akkor derül ki a sérv, amikor mozdulni sem enged a fájdalom. Ezt nem maga a sérv okozza, hanem az, hogy nyomja a gerincvelőt vagy ideggyököt. A tüneted helye és formája attól függ, hogy melyik csigolya magasságában van a sérv.

Mivel a legnagyobb terhelés az ágyéki gerinced tájára koncentrálódik, így ezen a szakaszon alakul ki a sérv leggyakrabban. De nyakon, háton is megjelenhet.

 

lumbágó az idegszál nyomás alá kerül

A gerincsérv tünetei

Többnyire erős, éles, hasító, szúró fájdalom, mely kényszertartásba merevít, egyszerűen nem enged mozdulni. A hasprés fokozódására (tüsszentés, köhögés, haspréselés) a gyöki fájdalom általában fokozódik, elhúzott térddel, behajlított csípővel fekve csökken.

A fájdalom kisugárzik az érintett ideg ellátási területére (dermatómára), ahol érzészavar is jelentkezhet (égő érzés, zsibbadás, érzéketlenség). A reflexek gyengülhetnek vagy megszűnhetnek.

Ha az ideg tartósan nyomás alatt marad, akkor a mozgató ideg “sérülhet”, melynek következménye izomgyengülés, sőt perifériás bénulás lehet.

Teendők gerincsérv esetén

A fentebb leírt panaszok alighanem orvoshoz kényszerítenek. Ha mégsem, akkor viszont ne halogasd a kivizsgálást. Pontosan tudni kell, mi a helyzet.

Az orvos feladata eldönteni a teendőket. Műtétre többnyire akkor kerül sor, ha a sérv olyan jelentős nyomást gyakorol az idegre, hogy az idegrendszeri tüneteket, bénulást okoz. Ha nincs szükség azonnali műtétre, akkor konzervatív kezelést kezdenek. Ha erre 6 hét után sincs érdemi változás, akkor dönthetnek a műtétről “közvetett” ok miatt.

Az esetek többségében a műtét nem indokolt, a kezelés csökkenti, de nem szünteti meg a panaszokat. Egy hirtelen mozdulat, egy tüsszentés, egy kisebb súly emelése is provokálja a fájdalmat. Ez nagyon megnehezíti a mindennapi életet.

Gerincsérv esetén kerüld a fizikai erőkifejtést mindaddig, amíg a rehabilitációd tart. Aludj kemény matracon (a puha és süppedős nem jó), feküdj az oldaladon, felhúzott térddel, “gömbölyített” derékkal. Ez tehermentesíti az ágyéki porckorongokat.

A lumbágó gyógyszeres kezelése a fájdalom csillapítását és az izmok ellazítását célozza. A szájon át bevett gyógyszerek azonban nemcsak a fájdalmas pontra jutnak el, hanem egész testedbe szétáramlanak. Olyan helyekre is hatnak, ahol arra nincs szükséged – ez vezethet nemkívánatos mellékhatásokhoz. Különösen akkor, ha tartósabban, néhány napnál hosszabban kell szedned őket. Sok beteg azt gondolja, hogy ezek szedésével bármire is jut…és nem tájékoztatják őket arról, hogy nem. A gyógyuláshoz ennél lényegesen többet kell tenni.

A gyógyszerek mellett valószínűleg fizikoterápiás kezeléseket is rendelnek. Ultrahang, elektroterápia, lágylézer és mágneskezelés kombinációját kapod. Ezek hatása lassan alakul ki és amint már érezni kezded a kedvező hatást, lejár a felírt kúra. Állami, azaz “ingyenes” kezelést nem kaphatsz többet, pedig érzed magad is: félgyógyult vagy….

Sajnos azt kell mondjam, innentől magadra vagy ítélve. Itt kell igénybe venned magánszolgáltatókat, gyógytornászok, fizikoterapeuták segítségét.

Tüneti terápiát biztosító módszerek

Egy sor otthoni fizikoterápiás készüléket használhatsz, amelyekkel csökkentheted a gerincsérves panaszaid. Ezeket az eszközöket úgy tervezik, hogy egyszerűen, hatékonyan és veszélytelenül használhasd őket. Ez nem is túl bonyolult, de nem teljesen kockázatmentes – igaz, csak akkor árthatsz magadnak, ha a szabályokat, javaslatokat figyelmen kívül hagyod.

Meg kell értened, hogy az egyes orvostechnikai készülékek eltérő módon hatnak, másra valók. Mind az egészséged visszaállítását célozza, de másképpen. Olyan ez, mint a kanál, kés, villa. Mind az étkezésre való, de azon belül másra.

Először nézzük azokat a készülékeket, amik hozzájárulnak ahhoz, hogy a fájdalmad csökkenjen vagy akár megszűnjön, azonban ezek a módszerek hosszú távon nem adnak hozzá semmit a kezeléshez, nem állítják vissza az eredeti állapotot. Így bár nincs  fájdalmad, de bármikor kiújulhat.

TENS kezelés

Dönthetsz úgy, hogy a fájdalomcsökkentők mellékhatásaiból nem kérsz és a fájdalomcsillapításra TENS kezelést alkalmazol. Ez az egyszerűen végrehajtható kezelés két helyen hat, melynek eredménye a kezelés után néhány óráig tartó fájdalommentesség.
Mivel a gerincsérv tartós -akár hetekig tartó- fájdalmat okoz, így olyan készüléket válassz, ami rendelkezik úgynevezett modulált TENS programmal. Azok a készülékek, amik nem rendelkeznek ilyennel, csak néhány napig tartó fájdalomcsillapítást eredményeznek, mert az agy hozzászokik a stimulációhoz (sajnos a legelterjedtebb Omron, Beurer stimulátorok nem tartalmaznak ilyet, ezért gerincsérves fájdalmakra csak átmenetileg jók)!
Olvasd el ezt az írásom, hogy megtudd, mi alapján válassz TENS készüléket.
FONTOS: a TENS tüneti kezelés. Csillapítja a fájdalmad, de nincs terápiás hatása, azaz nincs semmilyen gyógyhatással a sérvre.

Mikroáramú kezelés

Hatékonyabb fájdalomcsillapítást biztosít, mint a TENS, azonban csak a modernebb és egyelőre drágább készülékek biztosítanak ilyen kezelés. Nemcsak tüneti hatású! Csökkenti a sérv által nyomott ideggyök ödémáját, enyhíti a fájdalmat. Serkenti a sérült szövetek regenerációját. Ez a módszer sem szünteti meg magát a sérvet.

Ultrahang kezelés

Az ultrahang sugarak felmelegítik a szöveteket, gyorsul  a vérkeringés, ellazulnak a merev izmok és csökken az ideggyök körüli ödéma. Hatása lassabban alakul ki, mint a lágylézer esetén, több kezelésre lehet szükség. Az ultrahang készülékek olcsóbbak, mint például a lágylézerek. Az ultrahang esetén a helyes adagolásra figyelned kell, továbbá közvetlenül nem használhatod a gerinc felett, csak a gerincoszlop két oldalán, a gerinctartó izmokon. Az ultrahang csökkenti a fájdalmat, de nem szünteti meg sem a sérvet, sem a kiváltó okot.

Lágylézer kezelés

Hatása a mikroáramhoz hasonló. Csökkenti az ideggyök körüli ödémát, ami a fájdalom megszűnéséhez vezet. Az Amerikai Orvosok Testülete (ACP) egy 2017-es tanulmány alapján a lágylézert elsőként alkalmazandó eljárásnak ajánlja a (nem operálandó) gerincsérv esetén. Az esetek 2/3-ában a műtét is elkerülhetővé vált. A lágylézer készülék drágább, mint a mikroáramú vagy TENS készülék, és sajnos ez sem jelent végleges megoldást a sérvre, mert sem a sérvet, sem magát az okot nem szüntetni meg.

Izomstimuláció és gerincsérv – hatékony segítség

Ha eddig eljutottál az olvasásban, akkor már tudod: a gerincsérvet az okozza, hogy az izmaid ereje valamely okból nem elegendő ahhoz, hogy megtartsák a csigolyák közötti távolságot. Így a közöttük levő porckorongra akkora nyomás jut, ami “kinyomja belőle a szuszt” – így jön létre a porckorongsérv.

Amíg nyilvánvaló, hogy a rendszeres gerincerősítő tornával csökkentheted a gerincsérv kialakulásának valószínűségét, addig kialakult gerincsérv esetén a torna nagyon kockázatos, sőt kerülendő! Ha ugyanis azokkal a gyenge izmaiddal kezdesz hátizom erősítésbe, amik éppen a sérv kialakulásához vezettek, akkor tovább fogod rontani a helyzetet.

Itt jön képbe az izomstimuláció (EMS). Ezzel a módszerrel úgy tudod megerősíteni a hátizmaid, hogy közben nem raksz plusz súlyt, terhelést a gerincedre és nem okozol nagyobb bajt.

Az izomstimuláció célja a gerinctartó és hátizmaid megerősítése annyira, hogy veszélytelenné váljon számodra a gerinctorna, a jóga vagy akár a konditermi edzés.

Az izomstimuláció az izom szempontjából, nem különbözik a hagyományos edzéstől. Ha edzésre erősödik az izom, akkor stimulációra is fog. Az egyetlen különbség a hatékonyság és idő. Olvasd el a stimuláció alapjairól szóló cikkem és megértheted, hogy az izomstimuláció hatékonyabb, mint az edzés és ezért rövidebb idő alatt lehet egy adott izomcsoportot fejleszteni vele.

Természetesen a stimuláció nem az edzés helyett van. Kiegészíti. Sérv esetén azonban az egyetlen lehetséges és hatásos módszer. Naponta legalább egyszer kell kezelned. 2-3 hét után fogod érzeni a javulást. 2-3 hónap alatt pedig annyira megerősítheted az izmaid, hogy nyugodtan áttérhetsz a testmozgásra.

És itt jön a következő hírem: innentől nem hagyhatod el az edzést. Ha ugyanis nem csinálsz semmit, a fáradságosan megerősített izmaid kb 2-3 hét alatt visszalöttyednek az indulási állapotba, te pedig kínlódhatsz ismét a sérveddel….

De Te nem ezért küzdöttél!? UGYE?!? 

Olvasd el a Hátizom erősítés izomstimulátorral című cikkemet is!

blank

HOZZÁSZÓLÁSOK

Wordpress (22)
 • comment-avatar

  Ha valóban TENS kezelést csinál, akkor attól nem várhatja a peroneus bénulás javulását. A TENS egy fájdalomcsillapító módszer, más hatása nincs. A perifériás peroneus bénulásra szelektív ingeráram kezelés szükséges, a javuláshoz pedig akár évekig tartó kezelésre. Olvassa el ezt a cikkem, a perifériás parezisre vonatkozó rész vonatkozik az Ön esetére.
  Az ultrahang kezelés szintén nem segíti az idegregenerációt. A mágneses mező kezelés hozzájárulhat a javuláshoz (mert segíti a regenerációt), de önmagában (szelektív ingeráram kezelés nélkül) nem elegendő.

 • comment-avatar
  Nagy pèter 5 hónap

  Kiszakadt gerincsèrvem eltàvolitottàk.2 hônapja.jobb oldalon a farom mèg tompa ès a jobb làbfejem nem mozog csak a làbujjaim.jelenleg tens gèppel stimulàlom a jobb làbamon a peronus izmomat.làbra rögzithetö ortozist csinàltak nekem.azzal tudok közlekedni.fàjdalmaim nincsenek.a kèrdèsem az lenne hogy milyen kezelèsre lenne szüksègem a gyogytorna ès tens hasznàlata mellett hogy hogy a mozgàs visszatèrjen a làbfejembe?màgnes teràpia vagy ultrahang esetleg segitene?

 • comment-avatar

  Ha a dermatóma cikk ábrája alapján a panaszai nem a világoskék mezőben, hanem egészen középen vannak, azt jelentheti, hogy nem az operált sérv területéből jön a fájdalom, hanem egy lentebbi szakaszon keletkezheett másik probléma.
  Ha az operáló orvosi nem foglalkozik vele, akkor nem nagyon marad más választása, olyanhoz kell mennie, aki igen.
  Egy kis tanács: az orvosnak mondja meg, hogy “bár L4 sérvvel operálták, de jelenleg olyan panaszai vannak, amik egy csikolyaközzel lentebbi (L5-S1) területre jellemzőke. Felmerülhet, hogy mostani panaszait egy másik, a műtöttnél lentebbi csigolyánál keletkezett sérv okozza.”

 • comment-avatar
  Teréz. 7 hónap

  A mütét útán voltam vissza kontroll vizsgálatra, jeleztem az éjszakai nyilalást, a farrésznél való sütést, egy egyszerü vizsgálattal megállapítva nincs szükség újabb mütétre, menjek reuma szakrendelésre, és a fizikóterápia fog segíteni!! Keressek másik orvost egy újabb vizsgálathoz? Megnéztem az ábrát, a világos zöld alatt érzem a sütést! Köszönöm szépen a válaszát!

 • comment-avatar

  Nézze meg ebben a cikkemben az ábrákat. Állapítsa meg, hogy a fájdalmat melyik színsávban érzi. Ha nem az L4-ben, hanem azon kívül, akkor meglehet, hogy egy másik helyen keletkezett sérve.
  Vissza kellene mennie a műtétet végző klinikára és jeleznie az új fájdalmat, kérve a kivizsgálását.

 • comment-avatar
  F.né 7 hónap

  2-3 heti külső lábszár fájdalom után ct kimutatott L.IV. csigolyánál gerincsérvet, ami kivolt szakadva. Megműtöttek,6hétig minden jó volt.7.hét után volt egy éjszakai rossz fordulásom,amikor a farrésznél egy nyilalást éreztem a gerincemnél.Azóta sütést érzek a far-alsórészemnél. Vizsgálat után fizikórerápiás kezelésre járok,( masszást, tornát abbahagytam, mert nagyobb fájdalmat éreztem tőle), 9. kezelést kaptam, de még mindig süt az alsó részemnél.
  Milyen hosszú ilyenkor a gyógyulás, mibe reménykedhetek? Leszek-e még olyan állapotban, hogy enyhe kerti munkát végezhessek? Válaszát elöre is köszönöm szépen!

 • comment-avatar

  A leírása alapján isiásza van – ezt a lábba sugárzó fájdalmat a lumbális gerinc alsó szakaszán levő sérv okozza.
  Olvassa el ezt a cikkem, benne a válaszom.

 • comment-avatar
  Ramóna 7 hónap

  Kezdetleges Gerincsérvem van,4 hete a fenekembe és a lábamba húzódás van, nyilaló érzést is érzek.
  A jobb lábszáramba annyira éreztem a húzódás, hogy már az egyik részen nem érzem annyira a lábam tapintását mint a másik felén. Kicsit érzéketlenné vált de csak egy 10cm-en hosszában.
  MR nem készült, röntgen gerincferdulest mutat és porckopást. 
  Tornára jártam kicsit jobb lett, most masszazsra járok vele. 
  Segíteni fognak ezek a kezelések? Mit tudnék meg tenni, hogy ne húzódjon így a lábam? 
  Zsibbadast nem érzek, egyszer éreztem és akkor égető fájdalmat is ez után lett érzéketlenebb a lábamon a bőr.
  Nyújtom a gerincem minden nap.
  Köszönöm 

 • comment-avatar

  A bokasérülés csak a bokánál fáj, ha rááll. Semmiképpen nem terjed felfelé a sípcsontra, combra.
  Az ágyéki gerincsérv által okozott fájdalom viszont a deréktól a faron és combokon át a lábszárig, sőt a lábujjakig terjedhet.
  Véleményem szerint a gerincsérve okoz nagyobb problémát.

 • comment-avatar
  Adrienn 9 hónap

  Üdvözletem,ágyéki gerinc sérvem van,sajnos már felülni sem tudok mert nagyon nyomja a fenekem,2 napja a bokám is megsérült,mikro törések, szakadás stb,jelenleg agyban vagyok kénytelen lenni,ahogy leszeretném tenni a sérv oldali lábam,abban a pillanatban a boka feletti szakaszon,a sípcsontomban,és a comb hátsó hajlító izomnál,egy folyamatos éles fájdalom,és feszítő érzés,mitől lehet ez? A bokám miatt,vagy a sérv miatt?

 • comment-avatar

  Lehet használni. Enyhítheti a fájdalmat, de a sérven nem változtat semmit. Ahhoz a gerinctartó izmok erősítése kell. A denevérpad ebben nulla segítséget nyújt.

 • comment-avatar
  Lajos 10 hónap

  Üdvözlöm!gerincsérvre lehet használni a denevérpadod?3és a 4 csigolyánál van a sérv!köszönöm válaszat

 • comment-avatar

  Ahogy a cikkben írtam. Van rá esély, ha a sérv nincs kiszakadva, ha nincs idegsérülés és nincs csigolya elmozdulás. Ha ezek nem állnak fenn, akkor a gerinctartó izmok erősítése minden bizonnyal segít a panaszok enyhítésében és megakadályozhatja a rosszabbodást.
  De a gerinctartó izmok visszaerősítése nem megy egy csettintésre. A kedvező jeleket már néhány hét után lehet érzeni, de a végleges eredményhez több idő kell. Napi 40-50 perc izomstimuláció szükséges legalább 8-12 hétig. Olvassa el erről szóló cikkem.

 • comment-avatar
  János 10 hónap

  Üdvözlöm!3 és a 4 csigolyák között van egy nagy sérvem ez meg gyógyul hat műtét nélkül?köszönöm

 • comment-avatar

  Azt, hogy kell-e műteni, elsősorban valóban a panaszok és az idegrendszeri tünetek határozzák meg. A kiszakadt sérv már az utolsó utáni pillanatok egyike. Ha szerencsés, akkor műtét nélkül javulást tud elérni. De ez minimum 3-4 hónap, de inkább hosszabb idő alatt érhető el. Legyen nagyon kitartó és használjon izomstimulátort!

 • comment-avatar
  Tímea 11 hónap

  Köszönöm válaszát, egyenlőre nem akarják megműteni a kifakadt porckorong sérvemet, én viszont ha nem muszáj nem erőltetem. Sok helyen lehet olvasni hogy ha nem okoz bénulásos tünetet nem szükséges műteni így én csak reménykedni tudok. Szerencsére a fájdalmaim gyengültek, a gyógytorna jót tesz neki! Köszönettel Tímea

 • comment-avatar

  A kiszakadt gerincsérv nem fog felszívódni. Erre nem érdemes várnia. A gyógytorna hatásos, de fél év vagy több kell, hogy hatása legyen – erre is csak akkor számíthat, ha naponta 40-50 percet gyakorolja.
  Olvassa el a Gerincsérv, mit tehetsz ellene? cikkem. Illetve a Hátizomerősítés izomstimulátorral címűt.
  Benne van a válasza a kérdésre, hogy hogyan lehet 2-3 hónapra csökkenteni a hátizmok megerősítésének idejét. De még ez sem biztos, hogy elkerülhetővé teszi a kiszakadt gerincsérv műtéti megoldását.

 • comment-avatar
  Szilágyi Tímea 11 hónap

  Kifakadt gerincsérvnél amit egyenlőre nem szeretnének megműteni, várjuk hogy felszívódik, szerencsére nincs bénulásos tünetem. Mennyi idő alatt várható gyógyulás? Okoz e problémát ha nem műttetem meg magam és inkább várok hogy felszívódjon? Mindenki műtéttel riogat 🙁 Gyógytornász jár tornáztatni. Érdeklődnék hogy melyik gépet lenne érdemes megvennem, gyógytornán kívül ha felgyógyultam mit tudok még tenni gerincem megerősítése miatt. Köszönöm válaszát

 • comment-avatar

  A kiszakadt porckorongsérv, különösen, hogy már idegi tüneteket okoz (zsibbadás, mozgászavar) műtéti megoldást igényelne.
  Ha a műtét nem lehetséges, akkor a gerinctartó izmok stimulációja segíthet néhány hét kitartó kezelés után. OLvassa el ezt a cikket.

 • comment-avatar
  Nelli 11 hónap

  Üdvözletem!
  Nekem kiszakadt nyaki porckorong sérv van, V-VII.az V 2,8 még a VI porckorong 3,8 nyomja be a gericvelőt. És gerinccsatorna szűkület is van. Nagyon nagy fájdalmaim vannak és a gerincvelőt komprimálja.a jobb oldalam szinte már alig mozog,(főleg a felső végtag)kb 1 hónapja lezsibatt az egész végtagom,a testem minden területe érzékettlené vált a nyakam teljesen merev és a vizeletet sem tudom tartani. Altatás problémás szerteágazó betegségeim miatt. Mit tudna javasolni? Válaszát előre is köszönöm. 45 éves vagyok és nem akarok lebénulni.

 • comment-avatar
  Ildikó 2 év

  Mi a helyzet a Bemer terápiåval?Köszönöm elöre is a válaszát.Ildiko

 • comment-avatar
  Dr. Zátrok Zsolt 2 év

  Gerincsérv esetén a Bemer és más mágnesterápiás készülékek is tüneti terápiát biztosítanak. A fájdalom enyhítésében segíthetnek, javíthatják a közérzetet. De mivel nem erősítik a gerinctartó izmokat, így nem szüntetik meg a problémát véglegesen.
  A mágnesterápia hatása az ultrahanghoz és a lézerhez hasonló lehet.