Derékfájdalom – elsőként választandó gyógymódok

Az Amerikai Orvosok Testülete (ACP) derékfájdalom kezelésére elsőként egy gyógyszermentes módszert, a lágylézer kezelést javasolja. 

 

Az ACP vagyis az American College of Physicians közel 150 ezer tagjával a második legnagyobb orvosi társulásnak számít az Egyesült Államokban. A szakmai testület már 2007-ben is úgy vélte, a derékfájdalom kezelésére elsőként gyógyszermentes módszereket ajánlott alkalmazni; mára pedig új kutatások is alátámasztották az elképzeléseiket. A közelmúltban végzett felülvizsgálattal a 2007-es eredményeket és javaslataikat vetették górcső alá. Módszeresen ellenőrizték a különböző gyógyszermentes kezelések akut és krónikus derékfájdalmakra gyakorolt hatását. Különösen fontos ez, mivel a hát- és deréktáji panaszok az egyik legelterjedtebb fájdalomtípust jelentik világszerte. A hátfájdalom a nyugati társadalmakban az ülő életmód és a mozgáshiány miatt tömegeket érintő népbetegséggé vált.

 

Derékfájdalom esetén elsőként választandó kezelések

Több gyógyszermentes és műtéti beavatkozással nem járó megoldás létezik a derékfájdalom enyhítésére. Egyszerű és veszélytelen módszerek a masszázs és akupunktúra. A fizikoterápiás kezelések, mint például a transzkután elektromos idegstimuláció (TENS), az ultrahang terápia vagy a lágylézer terápia a mellékhatásmentes eljárások közé sorolhatók.

A 2017-es kutatást az Agency for Healthcare Research and Quality és a U.S. Department of Health and Human Services intézménye finanszírozta. Akut (azaz 4 hétnél nem régebb óta tartó), szubakut (azaz 4-12 hete tartó) és krónikus (12 hétnél régebb óta tartó) derékfájdalommal küszködő felnőttek egyaránt részt vettek. Az eredmények a korábbi, 2007-es vizsgálat megállapításait nagy részben alátámasztották. Ezen felül olyan módszerekkel is kibővítették a deréktáji fájdalom enyhítésére alkalmas kezeléseket, melyek addig nem szerepeltek e listában.

 

Ezek közé tartozik a lágylézer terápia is, mely a vizsgálat során rendkívül hatásosnak bizonyult.

Az eredmények fényében az ACP a fentebb említett fizikoterápiás módokat preferálja a derékfájdalmak enyhítésére. A neves társaság tagjai úgy vélik, gyógyszeres és/vagy műtéti kezelések csakis azután jönnek szóba, ha a fizikoterápiás megoldások nem vezettek eredményre. De még ebben az esetben is mérlegelni kell, hogy a potenciális előnyök száma felülmúlja-e az esetleges károkét, káros mellékhatásokét.

 

A derékfájdalom kezelésére ajánlom a következő készülékeket

CÍMKÉK
MEGOSZTOM

HOZZÁSZÓLÁSOK

Wordpress (0)