Az Amerikai Orvosok Testülete (ACP) derékfájdalom kezelésére elsőként egy gyógyszermentes módszert, a lágylézer kezelést javasolja. 

Az ACP vagyis az American College of Physicians közel 150 ezer tagjával a második legnagyobb orvosi társulásnak számít az Egyesült Államokban. A szakmai testület már 2007-ben is úgy vélte, a derékfájdalom kezelésére elsőként gyógyszermentes módszereket ajánlott alkalmazni; mára pedig új kutatások is alátámasztották az elképzeléseiket. A közelmúltban végzett felülvizsgálattal a 2007-es eredményeket és javaslataikat vetették górcső alá. Módszeresen ellenőrizték a különböző gyógyszermentes kezelések akut és krónikus derékfájdalmakra gyakorolt hatását. Különösen fontos ez, mivel a hát- és deréktáji panaszok az egyik legelterjedtebb fájdalomtípust jelentik világszerte. A hátfájdalom a nyugati társadalmakban az ülő életmód és a mozgáshiány miatt tömegeket érintő népbetegséggé vált.

Derékfájdalom esetén elsőként választandó kezelések

Több gyógyszermentes és műtéti beavatkozással nem járó megoldás létezik a derékfájdalom enyhítésére. Egyszerű és veszélytelen módszerek a masszázs és akupunktúra. A fizikoterápiás kezelések, mint például a transzkután elektromos idegstimuláció (TENS), az ultrahang terápia vagy a lágylézer terápia a mellékhatásmentes eljárások közé sorolhatók.

A 2017-es kutatást az Agency for Healthcare Research and Quality és a U.S. Department of Health and Human Services intézménye finanszírozta. Akut (azaz 4 hétnél nem régebb óta tartó), szubakut (azaz 4-12 hete tartó) és krónikus (12 hétnél régebb óta tartó) derékfájdalommal küszködő felnőttek egyaránt részt vettek. Az eredmények a korábbi, 2007-es vizsgálat megállapításait nagy részben alátámasztották. Ezen felül olyan módszerekkel is kibővítették a deréktáji fájdalom enyhítésére alkalmas kezeléseket, melyek addig nem szerepeltek e listában.

Ezek közé tartozik a lágylézer terápia is, mely a vizsgálat során rendkívül hatásosnak bizonyult.

Az eredmények fényében az ACP a fentebb említett fizikoterápiás módokat preferálja a derékfájdalmak enyhítésére. A neves társaság tagjai úgy vélik, gyógyszeres és/vagy műtéti kezelések csakis azután jönnek szóba, ha a fizikoterápiás megoldások nem vezettek eredményre. De még ebben az esetben is mérlegelni kell, hogy a potenciális előnyök száma felülmúlja-e az esetleges károkét, káros mellékhatásokét.


Mindent egyben a lágylézerekről

Az alacsony intenzitású lézer (azaz lágylézer) készülék által kibocsátott lézersugár gyógyhatását Mester Endre professzor fedezte fel a Semmelweis Egyetemen. Az 1970-es években bizonyította a lábszárfekély gyógyulását serkentő hatását.

A lágylézer hatékony terápiás eszköz mozgásszervi, fogászati, fül-orr-gégészeti gyulladások gyógyítására, továbbá fekély, seb és hegkezelésre. Iratkozz fel és ingyenesen megkapod a lágylézereket ismertető hírlevelem.

Az Adatvédelmi szabályzatot itt olvashatod el.

Szerző: Dr. Zátrok Zsolt

A Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem 1991-ben. Hosszú ideig kórházi orvosként dolgoztam, majd elhagytam a pályát és a legkorszerűbb orvosi berendezések használatát oktattam az orvosi teamek számára. 2012 óta kizárólag olyan eszközökkel foglalkozom, melyet a beteg általi, otthoni használatra terveztek. Blogomban ezekről az eszközökről írok, beleértve a biztonságos alkalmazás ismertetését is. Tapasztalataim alapján meggyőződéssel állíthatom, hogy hozzájárulhatnak az egészséged megőrzéséhez/helyreállításához.

4 Comments

 1. Használhatja a készüléket, kicsit enyhítheti is a fájdalmat, de nem lesz érdemi hatása.
  A csigolya elcsúszás egy olyan fizikai akadály, amely fenntartja a fájdalmat. GOndoljon az autójára: ha egy szög van a gumiban, hiába pumpálja újra és újra, mindig leereszt!
  Azaz: a csigolya elcsúszást helyére kell tenni. Olvassa el ezt a cikkem és jelentkezzen be Angi Nimródhoz!
  Ha helyre tudja tenni a csigolyákat, akkor utána izomstimulátor készülék segítségével meg kell erősíteni a gerinctartó izmokat, hogy az elcsúszás ne ismétlődjön. Erről olvassa el ezt a cikkem és ezt is.

 2. Tiszteletem ! két porckorong csúszás , és degeneratív eltérések a gerincemen. rettenetes fájdalmam van , többé kevésbé csillapítja egy ideig az inekció , de meg nem szünteti semmi . Erre használhatom ezt a készüléket . És ha használhatom van-e eredménye?

 3. Tisztelt Doktor Úr!

  Állandó derékfájdalom, gerincferdülés enyhítésére, a gyógyszerek csökkentésére szeretnék készüléket vásárolni. A röntgen felvétel alapján diagnózisom: Polydiscopathia et spondylarthrosis lumbalis. Coxarthrosis l.u. Szeretném megjegyezni,hogy egy évvel ezelőtt a pajzsmirigy rosszindulatu daganata miatt operációra került sor. Az orvosi vélemény szerint tumormentes vagyok, recidiva jelenleg sem igazolható.
  Köszönettel: Manóka

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük