Derékfájdalom - elsőként választandó gyógymódok - Dr. Zátrok Zsolt blog

Derékfájdalom – elsőként választandó gyógymódok

Az Amerikai Orvosok Testülete (ACP) derékfájdalom kezelésére elsőként egy gyógyszermentes módszert, a lágylézer kezelést javasolja. 

Az ACP vagyis az American College of Physicians közel 150 ezer tagjával a második legnagyobb orvosi társulásnak számít az Egyesült Államokban. A szakmai testület már 2007-ben is úgy vélte, a derékfájdalom kezelésére elsőként gyógyszermentes módszereket ajánlott alkalmazni; mára pedig új kutatások is alátámasztották az elképzeléseiket. A közelmúltban végzett felülvizsgálattal a 2007-es eredményeket és javaslataikat vetették górcső alá. Módszeresen ellenőrizték a különböző gyógyszermentes kezelések akut és krónikus derékfájdalmakra gyakorolt hatását. Különösen fontos ez, mivel a hát- és deréktáji panaszok az egyik legelterjedtebb fájdalomtípust jelentik világszerte. A hátfájdalom a nyugati társadalmakban az ülő életmód és a mozgáshiány miatt tömegeket érintő népbetegséggé vált.

Derékfájdalom esetén elsőként választandó kezelések

Több gyógyszermentes és műtéti beavatkozással nem járó megoldás létezik a derékfájdalom enyhítésére. Egyszerű és veszélytelen módszerek a masszázs és akupunktúra. A fizikoterápiás kezelések, mint például a transzkután elektromos idegstimuláció (TENS), az ultrahang terápia vagy a lágylézer terápia a mellékhatásmentes eljárások közé sorolhatók.

A 2017-es kutatást az Agency for Healthcare Research and Quality és a U.S. Department of Health and Human Services intézménye finanszírozta. Akut (azaz 4 hétnél nem régebb óta tartó), szubakut (azaz 4-12 hete tartó) és krónikus (12 hétnél régebb óta tartó) derékfájdalommal küszködő felnőttek egyaránt részt vettek. Az eredmények a korábbi, 2007-es vizsgálat megállapításait nagy részben alátámasztották. Ezen felül olyan módszerekkel is kibővítették a deréktáji fájdalom enyhítésére alkalmas kezeléseket, melyek addig nem szerepeltek e listában.

Ezek közé tartozik a lágylézer terápia is, mely a vizsgálat során rendkívül hatásosnak bizonyult.

Az eredmények fényében az ACP a fentebb említett fizikoterápiás módokat preferálja a derékfájdalmak enyhítésére. A neves társaság tagjai úgy vélik, gyógyszeres és/vagy műtéti kezelések csakis azután jönnek szóba, ha a fizikoterápiás megoldások nem vezettek eredményre. De még ebben az esetben is mérlegelni kell, hogy a potenciális előnyök száma felülmúlja-e az esetleges károkét, káros mellékhatásokét.

blank
blank
KATEGÓRIÁK
CÍMKÉK

HOZZÁSZÓLÁSOK

Wordpress (2)
 • comment-avatar

  A gerincsérves panaszok többsége megszüntethető a sérvet kiváltó izomgyengeség megszüntetésévél. Olvassa el ezt a cikket, hogy megértse, miért segít ez a tünetek csökkentésében..
  Azt, hogy hogyan és milyen eszközökkel végezhető, ebben a cikkben olvashatja.

 • comment-avatar
  Manóka 2 hónap

  Tisztelt Doktor Úr!

  Állandó derékfájdalom, gerincferdülés enyhítésére, a gyógyszerek csökkentésére szeretnék készüléket vásárolni. A röntgen felvétel alapján diagnózisom: Polydiscopathia et spondylarthrosis lumbalis. Coxarthrosis l.u. Szeretném megjegyezni,hogy egy évvel ezelőtt a pajzsmirigy rosszindulatu daganata miatt operációra került sor. Az orvosi vélemény szerint tumormentes vagyok, recidiva jelenleg sem igazolható.
  Köszönettel: Manóka