Derékfájdalom - elsőként választandó gyógymódok - Dr. Zátrok Zsolt blog

Derékfájdalom – elsőként választandó gyógymódok

Az Amerikai Orvosok Testülete (ACP) derékfájdalom kezelésére elsőként egy gyógyszermentes módszert, a lágylézer kezelést javasolja. 

Az ACP vagyis az American College of Physicians közel 150 ezer tagjával a második legnagyobb orvosi társulásnak számít az Egyesült Államokban. A szakmai testület már 2007-ben is úgy vélte, a derékfájdalom kezelésére elsőként gyógyszermentes módszereket ajánlott alkalmazni; mára pedig új kutatások is alátámasztották az elképzeléseiket. A közelmúltban végzett felülvizsgálattal a 2007-es eredményeket és javaslataikat vetették górcső alá. Módszeresen ellenőrizték a különböző gyógyszermentes kezelések akut és krónikus derékfájdalmakra gyakorolt hatását. Különösen fontos ez, mivel a hát- és deréktáji panaszok az egyik legelterjedtebb fájdalomtípust jelentik világszerte. A hátfájdalom a nyugati társadalmakban az ülő életmód és a mozgáshiány miatt tömegeket érintő népbetegséggé vált.

Derékfájdalom esetén elsőként választandó kezelések

Több gyógyszermentes és műtéti beavatkozással nem járó megoldás létezik a derékfájdalom enyhítésére. Egyszerű és veszélytelen módszerek a masszázs és akupunktúra. A fizikoterápiás kezelések, mint például a transzkután elektromos idegstimuláció (TENS), az ultrahang terápia vagy a lágylézer terápia a mellékhatásmentes eljárások közé sorolhatók.

A 2017-es kutatást az Agency for Healthcare Research and Quality és a U.S. Department of Health and Human Services intézménye finanszírozta. Akut (azaz 4 hétnél nem régebb óta tartó), szubakut (azaz 4-12 hete tartó) és krónikus (12 hétnél régebb óta tartó) derékfájdalommal küszködő felnőttek egyaránt részt vettek. Az eredmények a korábbi, 2007-es vizsgálat megállapításait nagy részben alátámasztották. Ezen felül olyan módszerekkel is kibővítették a deréktáji fájdalom enyhítésére alkalmas kezeléseket, melyek addig nem szerepeltek e listában.

Ezek közé tartozik a lágylézer terápia is, mely a vizsgálat során rendkívül hatásosnak bizonyult.

Az eredmények fényében az ACP a fentebb említett fizikoterápiás módokat preferálja a derékfájdalmak enyhítésére. A neves társaság tagjai úgy vélik, gyógyszeres és/vagy műtéti kezelések csakis azután jönnek szóba, ha a fizikoterápiás megoldások nem vezettek eredményre. De még ebben az esetben is mérlegelni kell, hogy a potenciális előnyök száma felülmúlja-e az esetleges károkét, káros mellékhatásokét.

Mindent egyben a lágylézerekről

Számos cikket írtam már a lágylézerekről. Mindarról, amit a készülékválasztáshoz tudni kell, beleértve a műszaki ismereteket, az otthoni alkalmazás módját és azt is, hogy mely állapotok, betegségek kezelésére alkalmazhatod.

Ha szeretnéd mindezt egyben megkapni, akkor add meg az email címed és nyomd meg az “OK”-t! Az Adatvédelmi szabályzatot itt olvashatod el.

blank

HOZZÁSZÓLÁSOK

Wordpress (2)
 • comment-avatar

  A gerincsérves panaszok többsége megszüntethető a sérvet kiváltó izomgyengeség megszüntetésévél. Olvassa el ezt a cikket, hogy megértse, miért segít ez a tünetek csökkentésében..
  Azt, hogy hogyan és milyen eszközökkel végezhető, ebben a cikkben olvashatja.

 • comment-avatar
  Manóka 1 év

  Tisztelt Doktor Úr!

  Állandó derékfájdalom, gerincferdülés enyhítésére, a gyógyszerek csökkentésére szeretnék készüléket vásárolni. A röntgen felvétel alapján diagnózisom: Polydiscopathia et spondylarthrosis lumbalis. Coxarthrosis l.u. Szeretném megjegyezni,hogy egy évvel ezelőtt a pajzsmirigy rosszindulatu daganata miatt operációra került sor. Az orvosi vélemény szerint tumormentes vagyok, recidiva jelenleg sem igazolható.
  Köszönettel: Manóka