Ultrahang terápia a fájdalomcsillapítás és szépségápolás módszere

Az ultrahang egy machanikus rezgés, azaz hanghullám. Azonban a frekvenciája magasabb, mint amint az emberi fül érzékelni tud, így nem hallhatod. Évtizedek óta alkalmazzák a gyógyászatban és a szépségápolásban. 

Az ultrahang terápiára alkalmas készülékek még kevésbé ismertek, mint azok, melyeket diagnosztikus célból alkalmaznak. A belgyógyászati, a szülészeti, a gasztroenterológiai, az angiológiai, a kardiológiai rendelőkben találkozhattál már ultrahang vizsgáló berendezésekkel. A test belsejébe irányított ultrahang sugarak visszaverődését, a visszhangot használják fel. A különböző szövetek eltérő mértékben nyelik el, engedik át, illetve verik vissza a sugarakat, így a visszaverődő jelek a különféle szervek, szövetek határait “kirajzolják”.

Ultrahang terápia esetén a testbe bocsátott ultrahang sugarak lépnek kölcsönhatásba a szövetekkel. Az energia elnyelődik a szövetekben, főképp hővé alakul és felmelegszenek a kezelt szövetek. A szervezet az egyensúly visszaálítása érdekében gyorsítja a terület keringését. Ez javítja az anyagcsere-termékek kiürítését, beleértve a fájdalmat kiváltó anyagokét (toxinos) is. Csökken a fájdalom, a gyulladás. A merev izom és ízület ellazul.
A fizikoterápiás kezelőkben évtizedek óta alkalmazzák a módszert. Az otthoni ultrahang terápiára alkalmas készülékek csak az utóbbi években jelentek meg. Használatuk -ha a kezelési útmutatást betartod- biztonságos. Előnyük, hogy bármikor alkalmazhatod, nem kell sorbanállnod a kezelőkben, akkor végezhetsz kezelést, amikor szükséged van rá.

 

Ultrahang terápia fő orvosi alkalmazási területei

Fájdalomcsillapítás és gyulladáscsökkentés

az ultrahang hullám elsődlegesen mozgásszervi betegségek fájdalmainak enyhítésére használatos az ortopédiában és a sportorvoslásban. Használhatod ideggyöki tünetek, isiász okozta fájdalom és ideggyulladások kezelésére. Hatékony artritisz  és artrózis tünetier, Duplay-betegség, Dupuytren-kontraktúra okozta panaszokra, valamint vérömlenyek (hematómák) csökkentésé. Ezen felül a sebgyógyulás serkentésére, ínhüvelygyulladásra, izommerevségre és izomgörcsökre.

Keringés fokozás

miközben az ultrahang hullámok áthaladnak a szöveteken, energiát adnak le. Ez az energiatöbblet hővé alakul és megnöveli a kezelt terület hőmérsékletét, főleg az inakban és az izmokban. A hőemelkedés fokozza a terület vérkeringését, a megnövekedett véráramlás pedig segíti a gyógyulást. A felmelegített izmok, inak könnyebben ellazulnak, azaz pl. gyógytorna előtti ultrahang kezelés csökkenti a fájdalmat és hatékonyabbá teszi a tornát.

Gyógyszerek és hatóanyagok felszívódásának gyorsítása

az ultrahanghullámok “fellazítják” a sejtmembránokat. Ezt a hatást használhatod ki a fonorézis során, amikor a kezelés célja a különböző hatóanyagok, gyógyszerek a test mélyebb szöveteibe juttatása és felszívódásuk serkentése. A bőrre kent kenőcsök csak a felületesen, néhány milliméter mélységbe szívódnak fel, ultrahanggal mélyebbre juttathatod őket, ami fokozza a hatásukat.

Az ultrahang szépészeti alkalmazása

A ultrahang terápiát a gyógyítás mellett a szépészetben is kiterjedten alkalmazzák. Az  ultrahang segít kozmetikai hatóanyagok mélyebb bőrrétegekbe juttatásában, a cellulitisz és narancsbőr kezeléseknél, ránckezelő és bőrfeszesítő alkalmazásnál, illetve használják a makacs zsírfelrakódások, zsírpárnák megszüntetésére.

Ultrahangos “zsírleszívás”, más néven kavitáció

Ultrahangos “hevítés” hatására a zsírsejtekben zsírmolekulák szabadulnak fel. Ezek a sejtmembránon át kijutnak a sejtből, bekerülnek a nyirokrendszerbe és a mikrokeringés eltávolításja őket. Fontos tudnod, hogy kavitációs hatással csak a 600 KHz-nél alacsonyabb ultrahangfrekvenciák rendelkeznek. Ezzel sok forgalmazó “trükközik” és olyan ultrahang készülékeknek is kavitációs hatást tulajdonít, amire nem képesek. Ne hidd el, hogy egy 30 ezer forintos készülékkel megszüntetheted a zsírfelrakódásokat!
A kavitációs sugarak mélyre hatolnak és elroncsolják a zsírsejteket. Kiszabadulnak a zsírcseppek. A kavitációs kezelés után végezz azonnali nyirokmasszázs kezelést vagy könnyű testmozgást (úszás, kocogás). Enélkül a feloldott zsírcseppek “visszadermednek” és semmilyen hatás nem marad. Egy “igazi” kavitációs géppel 7-10 kezeléssel akár 2-4 cm-t is csökkenthet pl. a haskörfogatodon.

Narancsbőr kezelése

narancsbőr esetén a bőr irha rétegében salakanyagok rakódnak le és egyre nagyobb csomókat hoznak létre. Növekedésük miatt a bőröd felülete lassan narancshéjat utánzó, egyenetlen felületűvé válik. Egyes adatok szerint a narancsbőr a felnőtt nők mintegy 90%-át érinti. Elsősorban a csípőtájékon és a combokon észlelhető. Fogyókúra általában nincs rá hatással.

Az ultrahang alkalmas a narancsbőr kezelésére egyrészt helyi keringés fokozó, másrészt kavitációs hatása miatt. Az ultrahang hatására a bőrben levő csomókban apró buborékok keletkeznek, melyek “felszakítják” a csomók falát és kiszabadulnak a káros anyagok, melyet a nyirokrendszer elszállít. A narancsbőr kezelés után végezz 30-40 perc aktív testmozgást (kocogás, úszás) vagy kezelj hullámmasszázs készülékkel. Ennek hiányában a kezeléssel felbontott csomók anyaga ismét összeáll, ahelyett, hogy távozna.

Ránckezelés

Az ultrahang hullámok elősegítik a hatóanyagok, mint az esszenciális olajok, a zsírban oldódó vitaminok (pl. A- és E-vitamin), illetve a vízben oldódó anyagok behatolását a bőrön keresztül. Fellazítják a szöveteket és így kiváló eredménnyel alkalmazhatod szépségápolásra, például  ránckezelésre.

Ezeket a terápiás ultrahang készülékeket ajánlom otthoni alkalmazásra

MM - mainpage

Legyen az első hozzászóló on "Ultrahang terápia a fájdalomcsillapítás és szépségápolás módszere"

Hozzászólás írása

E-mail cím (nem publikus)


*