Ultrahang terápia a fájdalomcsillapítás és szépségápolás módszere

Az ultrahang egy magas frekvenciájú hanghullám. Az emberi fül nem tudja érzékelni, így nem hallható. Az ultrahang terápia a gyógyászatban és a szépségápolásban is alkalmazott módszer. A hang egy mechanikus rezgés, így a vele való kezelés a mechanoterápia.  

Az ultrahanggal leggyakrabban kivizsgálásod során találkozol. A belgyógyászati, a szülészeti, a gasztroenterológiai, az angiológiai vagy a kardiológiai rendelőkben a tested belsejébe irányított ultrahang sugár segítségével “rajzolják ki” a szerveid, ereid, stb. körvonalát, állapotát. Megláthatók a normális és attól eltérő méretek, szöveti szerkezet, a nem odavaló képletek is. Ezek a képek segítenek a panaszod okának megállapításában, a diagnózis felállításában.

Ultrahang terápiát akkor alkalmazzák, ha a kivizsgálás során olyan diagnózist állapítottak meg, amelynek kezelésére az ultrahang alkalmas. Mint minden kezelés esetén, így az ultrahangnál is igaz, hogy nem mindenre alkalmas. Csak azokra érdemes alkalmazni, amire hatással van. Erről szólnak a következő bekezdések.

 

Hogyan hat az ultrahang?

Az ultrahang kezelést közvetlenül a gyulladt szövetekre kell összpontosítani. A megfelelően beállított intenzitású ultrahang sugarat kibocsátó kezelőfejet közvetlenül a bőrre kell tenni. A megfelelő bejutás érdekében ultrahang gél alkalmazása kötelező. A kezelőfejet lassú és körkörös mozdulatokkal kell mozgatni a fájdalmas területen. Nem szabad “megállni” egy adott ponton, a fejnek folyamatosan mozgásban kell lenni.

A fő hatást a szövetek felmelegítése váltja ki

A testbe bocsátott ultrahang sugarak kölcsönhatásba lépnek a kezelt szövetekkel. A beadott energia elnyelődik, hővé alakul és felmelegíti a kezelt szöveteket. Ennek hatására gyorsul a terület keringése. Ez javítja az anyagcsere-termékek kiürítését, beleértve a fájdalmat kiváltó anyagokét (toxinok) is. A kezelések hatása lassan alakul ki, hiszen a gyógyulás tulajdonképpen a szervezet öngyógyító képességének közvetett serkentésén alapul.

Másképp fogalmazva a gyógyulást nem közvetlenül az ultrahang sugár “csinálja”, hanem a tested! Az ultrahang ahhoz kell, hogy a gyógyulási folyamat meginduljon, illetve gyorsuljon.

A kezelés hatására csökken a fájdalom, a gyulladás, a duzzanat. A merev izom, szalag, ín és ízület ellazul.

Az ultrahang hatására a szövetek felmelegednek. A sorrend: csont, inak, szalagok, idegek, izom, bőr, belső szervek és legkevésbé a zsírszövet. Azaz a csontok a legérzékenyebbek az ultrahang kezelésre. Ezért ultrahangot ugyanarra a területre csak 2-3 havonta lehet kezelést adni (10-12 kezelés egy kúra).

Mechanikus hatás = Mikromasszázs

Ahogy már mondtam, az ultrahang egy mechanikus rezgés, mely mintegy “masszírozza” a sejteket. Ez serkenti a mikrocirkulációt és a sejtműködést. A bőr és általában a sejtmembránok áteresztő képessége javul, így könnyebben és mélyebbre juttathatók vele a hatónyagok. Például a bőrre kent kenőcs, kozmetikum hatóanyagai mélyebbre jutnak el és ezzel erősödik a hatásuk. Ezért is használják a szépészeti kezelésekben. Jó mélyen bejuttatni a ránckezelő, bőr rugalmasságot fokozó kozmetikumokat.

Zsírbontó hatás – kavitáció

Ha az ultrahangot sokáig egy helyen tartod, akkor a zsírszöveted sejtjei felmelegednek, apró buborékok keletkeznek, amik “szabadulni” akarnak. Felszakítják a zsírsejt falát és így kiszabadulnak, velük együtt “folyik” ki a zsír is, amit a nyirokrendszered és keringésed elszállít.

Ezt a hatást használják ki a szépészeti zsírbontó kezelésekben. Erős zsírbontó hatása a 640Khz alatti frekvenciáknak van, az ilyen frekvenciát alkalmazó készülékekkel (például A LipoZero G15 kavitációs kozmetikai ultrahanggal) 10 kezeléssel akár 2-3 cm csípő, comb körfogat csökkenést is elérhetsz.

Vigyázz! Sok ultrahangot forgalmazó “trükközik” és kavitációs hatást tulajdonítanak minden ultrahang készüléknek. Egy 30-40 ezer forintos terápiás ultrahang készülékkel nem szüntethetsz meg zsírpárnákat. Bár ezeknek is van némi zsírbontó hatásuk-, de zsírcsökkentésben messze elmaradnak a kifejezetten zsírbontásra tervezett készülékektől. Terápiás ultrahangtól milliméterben mérhető csökkentést érhetsz csak.

 

Ultrahang terápia alkalmazási területei

A fentiekből már kitalálhattad: az ultrahangot minden olyan esetben használhatod, amikor a gyógyulás gyorsítására van szükség. Elsősorban gyulladásos folyamatok, különösképpen a krónikus (makacs) állapotok kezelésére való. Segíti a hatóanyagok mélybe juttatását, így gyógyászati és szépségápolási céllal egyaránt használhatod.

Mozgásszervi betegségek

Az ultrahang terápia legkiterjedtebben a mozgásszervi betegségek, gyulladások, sérülések kezelésében és az ezzel kapcsolatos fájdalmak enyhítésében hatékony.

Gerincsérv, “idegbecsípődés”, lumbágó és isiász okozta fájdalomban gyorsan csökkenti az ideggyök duzzanatát, ödémáját és ezzel a fájdalmat.

További elváltozások: spondylosis, porckorong elváltozás, fibromyalgia, burzitisz, periartritisz.

Csökkenti a gyulladást tenisz és golfkönyök esetén.

Ellazítja a fájdalmas terület körül bemerevedő, feszülő izmokat. Szétoszlatja a mialgiás csomókat.

Kezelhető vele ideggyulladás (neuritisz), trigeminus neuralgia.

Hatékony artritisz  és artrózis tüneteinek csökkentésére.

Duplay-betegség, Dupuytren-kontraktúra okozta ínmerevségre, ínhüvelygyulladásra, izommerevségre (elfeküdt nyak, torticollis) és izomgörcsökre is kedvező.

Vérömlenyek (hematómák) csökkentésére 2-3 nappal a véröméleny kialakulását követően (friss vérzést fokozhat).

Gyógytorna előtti felkészítés

Az ultrahang felmelegíti és ezzel ellazítja, rugalmasabbá teszi az izmokat, inakat. A gyógytorna előtti ultrahang kezelés kifejezetten csökkenti a gyakorlás okozta fájdalmat és hatékonyabbá teszi a tornát.

Kézi masszázs előtt hasonlóan kedvező. A fájdalmas izomcsomók masszázs előtti kezelése csökkenti a masszázs okozta kellemetlenséget és a masszőr hatékonyabb munkát végezhet.

Gyógyszerek és hatóanyagok felszívódásának gyorsítása

Az ultrahanghullám “fellazítja” a sejtmembránokat, mely révén a különböző hatóanyagok, gyógyszerek a test mélyebb szöveteibe jutnak és és felszívódásuk javul. Ezt a hatás a fonorézis.

Ezt használhatod ki Peyronie-betegségben (induration penis plastica), ahol a pénisz görbületét okozó kemény csomóba (plakk) lehet vele hatóanyagot bejuttatni. (Egyébként a péniszbe szúrt injekcióval tudod csak megoldani ezt.)

A kozmetikai szerek hatását is serkentheted ultrahang kezeléssel. Figyelj arra, hogy az arcon csak enyhe, alacsony intenzitású sugarat alkalmazz!

Az ultrahang terápia kozmetikai alkalmazása

Az ultrahang terápiát a gyógyítás mellett a szépészetben is kiterjedten alkalmazzák. Az  ultrahang segít kozmetikai hatóanyagok mélyebb bőrrétegekbe juttatásában, a cellulit és narancsbőr kezeléseknél, ránckezelő és bőrfeszesítő alkalmazásnál, illetve használják a makacs zsírfelrakódások, zsírpárnák megszüntetésére.

Ultrahangos “zsírleszívás”, más néven kavitáció

Valóság, hogy egy “igazi” kavitációs ultrahang géppel 10 kezelés akár 2-4 cm-t is csökkenthet pl. a haskörfogatodon. Fontos, hogy a kavitációs kezelés után végezz azonnal gépi nyirokmasszázs kezelést vagy könnyű testmozgást (úszás, kocogás). Enélkül a feloldott zsírcseppek “visszadermednek” és semmilyen hatás nem marad.

Narancsbőr kezelése

Narancsbőr esetén a bőr irha rétegében salakanyagok rakódnak le és egyre nagyobb csomókat hoznak létre. Növekedésük miatt a bőröd felülete lassan narancshéjat utánzó, egyenetlen felületűvé válik. Egyes adatok szerint a narancsbőr a felnőtt nők mintegy 90%-át érinti. Elsősorban a csípőtájékon és a combokon észlelhető. Fogyókúra általában nincs rá hatással.

Az ultrahang terápia alkalmazható narancsbőr kezelésére is. Egyrészt fokozza a helyi keringést, másrészt enyhe kavitációs hatása miatt is. A cellulit csomók roncsolásával kiszabadulnak a káros anyagok, melyet a keringés eltávolít. A narancsbőr kezelés után végezz is 30-40 perc aktív testmozgást (kocogás, úszás) vagy kezelj hullámmasszázs készülékkel. Ennek hiányában a kezeléssel felbontott csomók anyaga ismét összeáll, ahelyett, hogy távozna.

Ránckezelés

Az ultrahang terápia elősegíti a hatóanyagok, mint az esszenciális olajok, a zsírban oldódó vitaminok (pl. A- és E-vitamin), illetve a vízben oldódó anyagok behatolását a bőrön keresztül. Fellazítják a szöveteket és így kiváló eredménnyel alkalmazhatod szépségápolásra, például  ránckezelésre.

 

Az ultrahang adagolása

Arról, hogy az ultrahang kezelést hogyan kell adagolni ebben az írásomban olvashatsz részletesen.

Most csak annyit említek, hogy az ultrahang csak bizonyos adagban serkenti a gyógyulást!

Ha túl rövid a kezelési idő, akkor minimális a kedvező hatás.

Ha megduplázod a kezelési időt, az viszont már “túl sok a szöveteknek”, ezzel éppen leállítod a meglevő gyúgyulási folyamatokat is.

Ha túladagolod -például percekig egy pontra tartod a nagy intenzitású sugárzást- az a szövetek károsodásához is vezethet, azaz nagyobb bajt csinálsz vele.

Az ultrahang kezelést tehát csak akkor használd, ha kivizsgáltak, ismered a diagnózisod. Az erre a betegségre javasolt intenzitással és időtartammal kezelj. A több ultrahang nem biztos, hogy jobb!

Ha viszont a javasoltakat betartod, akkor a fenti kedvező hatásokra számíthatsz. Az sem elhanyagolható, hogy egy jobb otthoni ultrahang készülék ára néhány tízezer forint, amiért egy hatékony és sokoldalúan használható készüléket kapsz.

 

Ezeket a terápiás ultrahang készülékeket ajánlom otthoni alkalmazásra

CÍMKÉK
MEGOSZTOM

HOZZÁSZÓLÁSOK

Wordpress (0)