Az ultrahang egy magas frekvenciájú hanghullám. Az emberi fül nem tudja érzékelni, így nem hallható. Az ultrahang terápia a gyógyászatban és a szépségápolásban is alkalmazott módszer. A hang egy mechanikus rezgés, így a vele való kezelés a mechanoterápia.  

Az ultrahanggal leggyakrabban kivizsgálásod során találkozol. A belgyógyászati, a szülészeti, a gasztroenterológiai, az angiológiai vagy a kardiológiai rendelőkben a tested belsejébe irányított ultrahang sugár segítségével „rajzolják ki” a szerveid, ereid, stb. körvonalát, állapotát. Megláthatók a normális és attól eltérő méretek, szöveti szerkezet, a nem odavaló képletek is. Ezek a képek segítenek a panaszod okának megállapításában, a diagnózis felállításában.

Ultrahang terápiát mozgásszervi panaszokra (ízületi és íngyulladás, izomfájdalmak, kontraktura, stb.) és bőrgyógyászati/kozmetikai kezelésekre alkalmazzák.

Mozgásszervi panaszokra általában az 1Mhz ultrahangot használnak, mert ezek a sugarak képesek akár 10-15cm mélyen a testbe hatolni.  A 3Mhz-es ultrahang ezzel szemben maximálisan 2-3 cm mélységig jut, így ennek fő felhasználási területe a bőr és kezelése, illetve alkalmazható még a felületesen elhelyezkedő inak és kisízületek (pl, kézujj ízületek) kezelésére is. Kavitációs kezelésekre viszont a 640Khz-nél alacsonyabb frekvenciák igazán hatékonyak.

A fentiekből következik, hogy a 3Mhz-es készülék nem alkalmas pl. a térd vagy csípőízület kezelésére, mert ezek a sugarak nem képesek elég mélyre hatolni. 100%-ban hatékonyak azonban a felületen. Eközben az 1Mhz-es ultrahang lényegesen kisebb hatást fejt ki a bőr és felületes képletek vonatkozásában, miközben a mélyebb területek is elérhetők vele. Az 1 és 3 Mhz-s ultrahangnak alig van kavitációs hatása, a 640 Khz alatti frekvenciáknak pedig nincs érdemi gyógyhatásuk, viszont a zsírbontásra alkalmasak.

Hogyan hat az ultrahang?

Az ultrahang kezelést közvetlenül a gyulladt szövetekre kell összpontosítani. A megfelelően beállított intenzitású ultrahang sugarat kibocsátó kezelőfejet közvetlenül a bőrre kell tenni. A megfelelő bejutás érdekében ultrahang gél alkalmazása kötelező. A kezelőfejet lassú és körkörös mozdulatokkal kell mozgatni a fájdalmas területen. Nem szabad „megállni” egy adott ponton, a fejnek folyamatosan mozgásban kell lenni.

A fő hatást a szövetek felmelegítése váltja ki

A testbe bocsátott ultrahang sugarak kölcsönhatásba lépnek a kezelt szövetekkel. A beadott energia elnyelődik, hővé alakul és felmelegíti a kezelt szöveteket. Ennek hatására gyorsul a terület keringése. Ez javítja az anyagcsere-termékek kiürítését, beleértve a fájdalmat kiváltó anyagokét (toxinok) is. A kezelések hatása lassan alakul ki, hiszen a gyógyulás tulajdonképpen a szervezet öngyógyító képességének közvetett serkentésén alapul.

Másképp fogalmazva a gyógyulást nem közvetlenül az ultrahang sugár „csinálja”, hanem a tested! Az ultrahang ahhoz kell, hogy a gyógyulási folyamat meginduljon, illetve gyorsuljon.

A kezelés hatására csökken a fájdalom, a gyulladás, a duzzanat. A merev izom, szalag, ín és ízület ellazul.

Az ultrahang hatására a szövetek felmelegednek. A sorrend: csont, inak, szalagok, idegek, izom, bőr, belső szervek és legkevésbé a zsírszövet. Azaz a csontok a legérzékenyebbek az ultrahang kezelésre.

Ha az arcodat 1Mhz ultrahanggal kezeled, akkor a sugarak nagy része áthalad a bőrödön a mélyebb szövet rétegekbe, így az arcodon egyenesen az arccsontokat „melegíted”. Az 1Mhz alkalmazása lényegesen kisebb hatást eredményez az arcon, mint a 3Mhz-es ultrahangé. Az arcon a 3Mhz es frekvencia teljes egészében a felületes rétegekben hasznosul és ezért erősebb hatást fejt ki.

Az ultrahangot nem adhatod „korlátlanul” ugyanarra a területre. Egyszerre csak a szükséges ideig kezelj. Másnaponta, esetleg naponta egyszer kezelj. Egy tenyérnyi területre 5-10 percnél több nem kell egy alkalommal!

Ne kezelj egyszerre hosszabb ideig akkor sem, ha van időd! Káros hatásokkal is járhat, ha egy területet túl magas intenzitással és túl hosszú ideig kezelsz. Az ultrahang fő hatása a szövetek felmelegítéséből származik. Ha túl sokat kap egy terület egyszerre, akkor az nem segíti, hanem leállítja a gyógyulást. Úgy képzeld el, mint a napozást. Ha rendszeresen napozol 15-20 percet, akkor lassan lebarnulsz, ha viszont egyszerre kifekszel 3-4 órára, akkor nem barnulsz, hanem megég a bőröd.

Az ultrahang megfelelő és rendszeres adagokban alkalmazva segít.

Mechanikus hatás = Mikromasszázs

Ahogy már mondtam, az ultrahang egy mechanikus rezgés, mely mintegy „masszírozza” a sejteket. Ez serkenti a mikrocirkulációt és a sejtműködést. A bőr és általában a sejtmembránok áteresztő képessége javul, így könnyebben és mélyebbre juttathatók vele a hatónyagok. Például a bőrre kent kenőcs, kozmetikum hatóanyagai mélyebbre jutnak el és ezzel erősödik a hatásuk. Ezért is használják a szépészeti kezelésekben. Jó mélyen bejuttatni a ránckezelő, bőr rugalmasságot fokozó kozmetikumokat. Az arcon 3Mhz-es ultrahangot, a far-csípő-combok cellulitje esetén 1 és 3 Mhz egyaránt használható.

Zsírbontó hatás – kavitáció

Ha az ultrahangot sokáig egy helyen tartod, akkor a zsírszöveted sejtjei felmelegednek, apró buborékok keletkeznek, amik „szabadulni” akarnak. Felszakítják a zsírsejt falát és így kiszabadulnak, velük együtt „folyik” ki a zsír is, amit a nyirokrendszered és keringésed elszállít. Ezt a hatást használják ki a szépészeti zsírbontó kezelésekben.

Érdemi zsírbontó hatása a 640Khz alatti frekvenciáknak van, az ilyen frekvenciát alkalmazó készülékekkel (például A LipoZero G15 kavitációs kozmetikai ultrahanggal) 10 kezeléssel akár 2-3 cm csípő, comb körfogat csökkenést is elérhetsz.

Vigyázz! Sok forgalmazó „trükközik” és kavitációs hatást tulajdonítanak minden ultrahang készüléknek. A terápiás vagy arckezelésre való 1 és 3 Mhz-es ultrahang készülékeknek is van némi zsírbontó hatása-, de zsírcsökkentésben messze elmaradnak a kifejezetten zsírbontásra tervezett készülékektől. Olyan ez, mint az autóversenyzés. Egy Forma-1-es autóval száguldhatsz, a Trabanttal pedig nem (bár a Trabant is halad az úton).

Ultrahang terápia alkalmazási területei

A fentiekből következik, hogy az ultrahangot olyan esetekben érdemes alkalmazni, amikor a szövetek felmelegítése, felpuhítása, a vérkeringés serkentése és a gyógyulási-regenerációs folyamatok gyorsítására van szükség. Elsősorban gyulladásos folyamatok, különösképpen a krónikus (makacs) állapotok kezelésére való. Segíti a hatóanyagok mélybe juttatását is, így gyógyászati és szépségápolási céllal egyaránt használhatod.

Mozgásszervi betegségek

Az ultrahang terápia legkiterjedtebben a mozgásszervi betegségek, gyulladások, sérülések kezelésében és az ezzel kapcsolatos fájdalmak enyhítésében hatékony.

 • Gerincsérv, „idegbecsípődés”, lumbágó és isiász okozta fájdalomban gyorsan csökkenti az ideggyök duzzanatát, ödémáját és ezzel a fájdalmat.
 • További elváltozások: spondylosis, porckorong elváltozás, fibromyalgia, burzitisz, periartritisz.
 • Csökkenti a gyulladást tenisz és golfkönyök esetén.
 • Ellazítja a fájdalmas terület körül bemerevedő, feszülő izmokat. Szétoszlatja a mialgiás csomókat.
 • Kezelhető vele ideggyulladás (neuritisz), trigeminus neuralgia.
 • Hatékony artritisz  és artrózis tüneteinek csökkentésére.
 • Duplay-betegség, Dupuytren-kontraktúra okozta ínmerevségre, ínhüvelygyulladásra, izommerevségre (elfeküdt nyak, torticollis) és izomgörcsökre is kedvező.
 • Vérömlenyek (hematómák) csökkentésére 2-3 nappal a véröméleny kialakulását követően (friss vérzést fokozhat).

Gyógytorna előtti felkészítés

Az ultrahang felmelegíti és ezzel ellazítja, rugalmasabbá teszi az izmokat, inakat. A gyógytorna előtti ultrahang kezelés kifejezetten csökkenti a gyakorlás okozta fájdalmat és hatékonyabbá teszi a tornát.

Kézi masszázs előtt hasonlóan kedvező. A fájdalmas izomcsomók masszázs előtti kezelése csökkenti a masszázs okozta kellemetlenséget és a masszőr hatékonyabb munkát végezhet.

Gyógyszerek és hatóanyagok felszívódásának gyorsítása

Az ultrahanghullám „fellazítja” a sejtmembránokat, mely révén a különböző hatóanyagok, gyógyszerek a test mélyebb szöveteibe jutnak és és felszívódásuk javul. Ezt a hatás a fonorézis.

Ezt használhatod ki Peyronie-betegségben (induration penis plastica), ahol a pénisz görbületét okozó kemény csomóba (plakk) lehet vele hatóanyagot bejuttatni. (Egyébként a péniszbe szúrt injekcióval tudod csak megoldani ezt.)

A kozmetikai szerek hatását is serkentheted ultrahang kezeléssel. Figyelj arra, hogy az arcon csak enyhe, alacsony intenzitású sugarat alkalmazz!

Az ultrahang terápia kozmetikai alkalmazása

Az ultrahang terápiát a gyógyítás mellett a szépészetben is kiterjedten alkalmazzák. Az  ultrahang segít kozmetikai hatóanyagok mélyebb bőrrétegekbe juttatásában, a cellulit és narancsbőr kezeléseknél, ránckezelő és bőrfeszesítő alkalmazásnál, illetve használják a makacs zsírfelrakódások, zsírpárnák megszüntetésére.

Ultrahangos „zsírleszívás”, más néven kavitáció

Egy „igazi” kavitációs ultrahang géppel (640Khz alatti frekvenciák) 10 kezelés akár 2-4 cm-t is csökkenthet pl. a haskörfogatodon. Fontos, hogy a kavitációs kezelés után végezz azonnal gépi nyirokmasszázs kezelést vagy könnyű testmozgást (úszás, kocogás). Enélkül a feloldott zsírcseppek „visszadermednek” és semmilyen hatás nem marad.

Érzékelhető zsírbontó hatása a 640Khz alatti frekvenciáknak van, az ilyen frekvenciát alkalmazó készülékektől (például A LipoZero G15 kavitációs kozmetikai ultrahanggal) várhatsz érdemi hatást.

Számos forgalmazó kavitációs hatást tulajdonít minden ultrahang készüléknek, de ez nem így van. Állításaik alkalmasak lehetnek a megtévesztésedre. Bár a terápiás vagy arckezelésre való 1 és 3 Mhz-es ultrahang készülékeknek is van némi zsírbontó hatása-, de zsírcsökkentésben messze elmaradnak a kifejezetten zsírbontásra tervezett készülékektől. Kavitációs hatásuk csak néhány %-a a 640Khz alatti készülékeknek.

Olyan ez, mint az autóversenyzés. Egy Trabanttal is haladsz az úton, de száguldani leginkább egy Ferrarival lehet.

Narancsbőr kezelése

Narancsbőr esetén a bőr irha rétegében salakanyagok rakódnak le és egyre nagyobb csomókat hoznak létre. Növekedésük miatt a bőröd felülete lassan narancshéjat utánzó, egyenetlen felületűvé válik. Egyes adatok szerint a narancsbőr a felnőtt nők mintegy 90%-át érinti. Elsősorban a csípőtájékon és a combokon észlelhető. Fogyókúra általában nincs rá hatással.

Az ultrahang terápia alkalmazható narancsbőr kezelésére is. Egyrészt fokozza a helyi keringést, másrészt enyhe kavitációs hatása miatt is. A cellulit csomók roncsolásával kiszabadulnak a káros anyagok, melyet a keringés eltávolít. A narancsbőr kezelés után végezz is 30-40 perc aktív testmozgást (kocogás, úszás) vagy kezelj hullámmasszázs készülékkel. Ennek hiányában a kezeléssel felbontott csomók anyaga ismét összeáll, ahelyett, hogy távozna.

Ránckezelés

Az ultrahang terápia elősegíti a hatóanyagok, mint az esszenciális olajok, a zsírban oldódó vitaminok (pl. A- és E-vitamin), illetve a vízben oldódó anyagok behatolását a bőrön keresztül. Fellazítják a szöveteket és így kiváló eredménnyel alkalmazhatod szépségápolásra, például  ránckezelésre.

Az ultrahang adagolása

Arról, hogy az ultrahang kezelést hogyan kell adagolni ebben az írásomban olvashatsz részletesen.

Most csak annyit említek, hogy az ultrahang csak bizonyos adagban serkenti a gyógyulást!

Ha túl rövid a kezelési idő, akkor minimális a kedvező hatás.

Ha megduplázod a kezelési időt, az viszont már „túl sok a szöveteknek”, ezzel éppen leállítod a meglevő gyógyulási folyamatokat is.

Ha túladagolod -például percekig egy pontra tartod a nagy intenzitású sugárzást- az a szövetek károsodásához is vezethet, azaz nagyobb bajt csinálsz vele.

Az ultrahang kezelést tehát csak akkor használd, ha kivizsgáltak, ismered a diagnózisod. Az erre a betegségre javasolt intenzitással és időtartammal kezelj. A több ultrahang nem biztos, hogy jobb!

Ha viszont a javaslatokat betartod, akkor a fenti kedvező hatásokra számíthatsz.

Szerző: Dr. Zátrok Zsolt

A Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem 1991-ben. Hosszú ideig kórházi orvosként dolgoztam, majd elhagytam a pályát és a legkorszerűbb orvosi berendezések használatát oktattam az orvosi teamek számára. 2012 óta kizárólag olyan eszközökkel foglalkozom, melyet a beteg általi, otthoni használatra terveztek. Blogomban ezekről az eszközökről írok, beleértve a biztonságos alkalmazás ismertetését is. Tapasztalataim alapján meggyőződéssel állíthatom, hogy hozzájárulhatnak az egészséged megőrzéséhez/helyreállításához.

15 Comments

 1. 5 éve VOLT mellrákja, azaz most nincs. Az ultrahang egy természetes, mechanikus rezgés, azaz hang. Ugyanúgy nem vált ki daganatot, ahogy az sem, hogy a családja beszélget önnel
  Azaz teljesen alaptalan a félelme.

  Az azonban igaz, hogy HA lenne aktív daganata, akkor magát a daganatot nem lenne szabad kezelni ilyen módon, mert az segíthetné a daganat növekedését.
  De ha NINCS daganat, akkor nincs mitől tartani az arckezeléstől.

  Nyilván a készülék kiválasztásakor figyelembe kell venni, hogy mi a megfelelő frekvencia és intenzitás! MErt nem minden ultrahang alkalmas az arc kezelésére

 2. Kedves Doktor Úr!
  Arcàpoláshoz szeretnék ultrahangos készülékekt használni, azonban mindegyiknél odaírják, hogy daganatos betegség esetén nem használható. Ezt hogyan kell értelmezni? Csak aktuálisan a betegség alatt nem lehet vagy később sem? 5 éve volt mellrákom.
  Köszönöm válaszát!

 3. Ez nyilvánvaló! Az ultrahang a kezelés helyén hat, ott is korlátozott mélységben. Ha a csuklóját vagy könyökét kezeli ultrahanggal, akkor annak a csuklóján, illetve a könyökén van hatása. Máshol nincs. Különösen nem a lábán és méginkább a visszerein. A használati útmutató figyelmeztetése arra vonatkozik, hogyha valakinek vénagyulladása van, az ne kezdje a gyulladt eret ultrahangozni!

 4. Egy SonoStim 1032 és készüléket vásároltam. A használati útmutató úgy fogalmazott: Ne használja venagyulladasban/viszerbezegsegben szenvedő pacienseken.
  Viszeres a lábam, de a készüléket a kezemen szeretném használni.
  Használhatók biztonsággal a készüléket?

 5. A MediSound Pro II egy magas minőségű ultrahang. Otthoni használatra szinte túl sokat tud. Egyelőre még a fizikoterapeuták egy része sem rendelkezik ilyen kiváló készülékkel. Ha anyagilag megengedheti ezt a nem olcsó készüléket, akkor nyugodt szívvel megvásárolhatja. Nem fog csalódni benne.

 6. T. Doktor úr! A véleményére lennék kíváncsi. Medisound Pro II terápiás ultrahang készülékkel barátkozom. Esetleg van tapasztalata ezzel a készülékkel kapcsolatban. Elsősorban gyulladáscsökkentésre és fájdalom csillapításra használnám.
  Válaszát előre is köszönöm.

 7. Köszönöm segítségét! Már megyek is megvenni.🙂
  Üdvözlettel: Zoltán

 8. Az ultrahang kezelés kivitelezésével kapcsolatban nézze meg ezt a videómat. Először dörzsölje be a gyógyhatású krémet a bőrbe. Hagyja beivódni. Ezután tegyen egy kiskanálnyi ultrahang gélt a kezelendő területre és folyamatos, lassú mozgatással kezelje a területet. A teniszkönyök egy régi (krónikus) gyulladás, ami „szereti” az energiát. Így magas intenzitással, 5-8 percig kezelhet.

  A fenti problémák kezelésére az M-Sonic 901 otthoni terápiás ultrahang teljesen elegendő, esetleg a SonoStim 922.

 9. Tisztelt Doktor Úr!
  A teniszkönyökre és a vállra(biceps tendinitis) egyaránt ultrahang terápiát írtak( flectoros sonophoresis mk váll és könyök,) ennyi szerepel a papíron.
  A kozmetikai gép alkalmazása helyett inkább gyógyászatit vennék, amit a Doktor Úr javasol.
  Üdvözlettel :Zoltán

 10. Milyen fizikoterápiás kezeléseket írtak fel?
  Pontosan tudni kellene a Skinjet készülék típusát és műszaki paramétereit, hogy meg tudjam mondani, hogy alkalmas-e ízület kezelésre. A kozmetikai ultrahangok általában olyan frekvencián működnek, mely csak a bőr felső rétegeibe tud behatolni, az ízületi nem hatol le, azaz nem segít váll kezelésben. De ez a készüléktől függ.

 11. Tisztelt Doktor Úr!
  Teniszkönyököm van illetve vállpanaszaim vannak két oldali biceps tendinitis miatt. Az ortopédiai vizsgálat után fizikotherápiára küldtek 10-10 alkalommal a biceps és a könyök kezelésére vonatkozólag. Az volna a kérdésem, hogy ezeket a testrészeket tudnám kezelni elérhető árban(százezer ft alatti) kapható készülékkel? Mert akkor szívesen vennék. Illetve a feleségem kozmetikus és ott is alkalmaznak ultrahangos készülékeket(SkinJet), esetleg ez alkalmazható?
  Válaszát előre is köszönöm, Üdvözlettel:Zoltán

 12. Szèp napot kívánok! Azt kèrdeznèm hogy sarokcsont kinövèsre lehet e használni?

 13. Napjainkban a hátfájás az egyik leggyakoribb betegség, amivel orvoshoz fordulnak. Oka a legtöbb esetben nagyon általános: az ülő-álló munka és a kevés testedzés mellett a hátizmok nem nagyon dolgoznak, meggyengülnek és így a gerincre túlzott terhelés rakódik. Ez okozza, hogy a gerincvelőből kilépő idegek nyomás alá kerülnek és fájdalom jelenik meg.
  Olvassa el a Gerincsérv-mit tehetsz ellene című írásom. Benne van minden, amit tennie kellene.
  Az ultrahang kezelés ugyan enyhíthet a panaszait, de nem megoldás a problémára, mert az ultrahang nem erősíti a gerinctartó izmok erejét – enélkül pedig a fájdalmai vissza-visszatérnek.

 14. Tisztelt Doktor Úr! Állandósult derékfájásom miatti gerincröntgen után az alábbi szövegű leletet kaptam: ” Az L. III-V. csigolyán kisfokú spondylosis. A jobb acetabulum felső peremszéle kissé megnyúlt, a sacroiliacalis izületi rések erősen beszűlültek. A csontok poroticusak.” Háziorvosom szerint együtt kell éljek a fájdalommal, ami nem csak a munkámban zavar, de időnként a mozgásban is. A fájdalom változik, hol erősebb, hol kevésbé, esetenként nyilalló. Segít_e valamit az ultrahangos kezelés? SonoStim 922 készüléken gondolkodom, de bizonytalan vagyok. Esetleg van valami javaslata ami csökkentheti a fájdalmam? Válaszát előre is köszönöm!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük