Sarokcsont kinövésre az ultrahang vagy lágylézer a jobb?

Évek óta Achilles-ín fájdalom kínoz. Röntgen felvételen csontkinövés is látszik az ín alatt. Melyik készüléket válasszam inkább: terápiás ultrahangot vagy lágylézert?

talpi sarkantyú, sarokcsont kinövés a röntgen képen

Az ultrahang és a lágylézer eltérő módon hat, de mindkettő a gyulladást gyógyító folyamatokat segíti, erősíti.

Az ultrahang kezelés esetén a szövetek felmelegednek, meggyorsul a vérkeringésed és ez magával hozza a gyógyulást segítő anyagokat és elviszi a gyulladásos termékeket – így tud megkezdődni a gyógyulásod. Az ultrahangot legfeljebb 12-15 alkalommal használhatod ugyanazon a ponton, utána legalább 2-3 hónap szünetet kell tartnod. Nagy valószínűséggel ennyi kezelés elég egy enyhe gyulladás megszüntetésére, de egy több éve fennálló, makacs Achilles gyulladásra ennyi valószínűleg nem elég. 

A lágylézer nem a hőmérséklet emeléssel gyógyít, bár enyhe melegítő hatása is van. Ennél is erősebb a sejtek működésére gyakorolt hatása. Elindíja a beteg sejtekben az energiatermelő és fehérjét szintetizáló folyamatokat és ennek révén indul meg a gyógyulási folyamat. A lágylézert -az ultrahanggal ellentétben- folyamatosan használhatod, mindaddig, amíg teljesen megszűnnek a panaszaid. 

A csontkinövés esetén ezek a kezelések nem mindig vezetnek végleges gyógyuláshoz. A csontra felrakódott “csőr” minden lépésnél “piszkálja” fogja a felette levő inad. szalagot, így az újra és újra be fog gyulladni. Az ultrahang és lágylézer a panaszaidat megszünteti, de alighanem vissza fog térni…

A sarokcsontkinövés megléte esetén az ultrahang és lágylézer egy ideig megszünteti a panaszaid, de azok kiújulása szinte biztos. A végleges megoldás, azaz a panaszok teljes megszüntetése a kinövés műtéti eltávolításától várható. 

Olyan ez, mint amikor egy tüske kiszúrja a kerékpárgumid. Ha a tüskét nem húzod ki, akkor hiába pumpálod fel újra és újra a gumit, az mindig leereszt. Azaz ki kell húznod a tüskét, a lyukat befoltozni vagy a belsőt kicserélni és ezután már nem fog leereszteni.

MEGOSZTOM

HOZZÁSZÓLÁSOK

Wordpress (4)
 • Dr. Zátrok Zsolt

  Lehet. A meleg jót tesz a fájdalomnak. Más kérdés, hogy a sarkantyú ettől nem fog elmúlni.

 • comment-avatar
  Eszter 5 months

  Sarokcsont kinövést lehet-e, érdemes-e kezelni Beuer inframasszázs készülékkel?

 • Dr. Zátrok Zsolt

  Több oka is van! 🙂 Mert azt a kérdést teszik fel gyakran, az ultrahang és lézer közül melyiket. Továbbá blogomban csak olyan eszközökkel, módszerekkel foglalkozok, amelyeket otthon, a beteg maga alkalmazhat.
  A lökéshullám nem ilyen. Csak és kizárólag rendelőben használható lökéshullám gépek vannak. Gondolom leginkább az érdekelné, hogy milyen a hatása. Hasonló, mint ultrahang és lézer, de lökéshullámmal sem távolítható el a csontfelrakódás.

 • comment-avatar
  Tószegi Móni 5 months

  Miért nem tesz említést a lökéshullám terápiáról?!