Évek óta Achilles-ín fájdalom kínoz. Röntgen felvételen csontkinövés is látszik az ín alatt. Melyik készüléket válasszam inkább: terápiás ultrahangot vagy lágylézertalpi sarkantyú, sarokcsont kinövés a röntgen képen

Az ultrahang és a lágylézer eltérő módon hat, de mindkettő a gyulladást gyógyító folyamatokat segíti, erősíti.

Az ultrahang kezelés esetén a szövetek felmelegednek, meggyorsul a vérkeringésed és ez magával hozza a gyógyulást segítő anyagokat és elviszi a gyulladásos termékeket – így tud megkezdődni a gyógyulásod. Az ultrahang kezelést naponta, másnaponta végezd a gyulladásos tünetek megszűnéséig. Egyszerre maximum 10 percig kezeld a sarkad fájdalmas területét (közepes vagy magas intenzitáson). Nem jó, ha duplázod az egyszeri kezelési időt!

Egy több éve fennálló, makacs Achilles gyulladás esetén több héten át, kitartóan kell kezelned, hogy a kedvező hatások megjelenjenek.

A lágylézer nem a hőmérséklet emeléssel gyógyít, bár enyhe melegítő hatása is van. Ennél is erősebb a sejtek működésére gyakorolt hatása. Elindíja a beteg sejtekben az energiatermelő és fehérjét szintetizáló folyamatokat és ennek révén indul meg a gyógyulási folyamat. A lágylézert -az ultrahanggal ellentétben- folyamatosan használhatod, mindaddig, amíg teljesen megszűnnek a panaszaid.

A csontkinövés esetén ezek a kezelések nem mindig vezetnek végleges gyógyuláshoz. A csontra felrakódott „csőr” minden lépésnél „piszkálja” fogja a felette levő inad. szalagot, így az újra és újra be fog gyulladni. Az ultrahang és lágylézer a panaszaidat megszünteti, de alighanem vissza fog térni…

A sarokcsontkinövés megléte esetén az ultrahang és lágylézer egy ideig megszünteti a panaszaid, de azok kiújulása szinte biztos. A végleges megoldás, azaz a panaszok teljes megszüntetése a kinövés műtéti eltávolításától várható.

Olyan ez, mint amikor egy tüske kiszúrja a kerékpárgumid. Ha a tüskét nem húzod ki, akkor hiába pumpálod fel újra és újra a gumit, az mindig leereszt. Azaz ki kell húznod a tüskét, a lyukat befoltozni vagy a belsőt kicserélni és ezután már nem fog leereszteni.

Az alacsony intenzitású lézer (azaz lágylézer) készülék által kibocsátott lézersugár gyógyhatását Mester Endre professzor fedezte fel a Semmelweis Egyetemen. Az 1970-es években bizonyította a lábszárfekély gyógyulását serkentő hatását.

A lágylézer hatékony terápiás eszköz mozgásszervi, fogászati, fül-orr-gégészeti gyulladások gyógyítására, továbbá fekély, seb és hegkezelésre. Iratkozz fel és ingyenesen megkapod a lágylézereket ismertető hírlevelem.

Az Adatvédelmi szabályzatot itt olvashatod el.

Szerző: Dr. Zátrok Zsolt

A Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem 1991-ben. Hosszú ideig kórházi orvosként dolgoztam, majd elhagytam a pályát és a legkorszerűbb orvosi berendezések használatát oktattam az orvosi teamek számára. 2012 óta kizárólag olyan eszközökkel foglalkozom, melyet a beteg általi, otthoni használatra terveztek. Blogomban ezekről az eszközökről írok, beleértve a biztonságos alkalmazás ismertetését is. Tapasztalataim alapján meggyőződéssel állíthatom, hogy hozzájárulhatnak az egészséged megőrzéséhez/helyreállításához.

8 Comments

 1. Nem szokásos az ilyen apró sarkantyú műtéte. Meg szokták várni, míg rendesen megnő.
  A műtét nem kockázat nélküli. A sarkantyú az ín tapadási pontja alatt szokott kialakulni, azaz feltárás után le kell választani az inat a csontról, majd levésni a felesleges csontot, végül visszarögzíteni a szalagot a csontra.
  Ezután 3-4 hétig semmilyen módon nem szabad ráterhelni az operált lábra, mert frissen visszahelyezett szalag még nem tapad megfelelően, így kiszakadhat és az már súlyos következménnyel járhat.
  Szóval hetekig mankózás és nagy odafigyelés kell.
  Mivel nagy a kockázata, nem szeretik bevállalni a sebészek, csak alaposan indokolt esetben, ha már minden konzervatív (nem műtéti) kezelés eredménytelennek bizonyult.

 2. 5mm es sarkantyucsont mutettel eltavolithato? S ha igen milyen eljarassal? Mennyi ido a felepules stb.?

 3. Sajnos ehhez nem tudok hozzátenni semmit.

 4. 30 éve van a sarkamon csontkinövésem, de nem a talpamon, hanem hátul, ahol a kakasnak is. A Kékgolyó utcában annyi kezelést kaptam már röntgen besugárzást, hogy többet nem adhatnak. Nekem pedig az volt az egyetlen, ami elmulasztotta a fájdalmaimat. Most már két éve szenvedek megint, nem tudok aludni se a fájdalomtól, el van deformálódva a sarkal, de nem segített semmi. Voltam magánklinikán, lökéshullám terápián, de semmit nem enyhült a fájdalmam. Azt mondják műteni nem lehet, mert olyan helyen van a kinövés. Nem tudom mit csináljak? már mindent megpróbáltam

 5. Lehet. A meleg jót tesz a fájdalomnak. Más kérdés, hogy a sarkantyú ettől nem fog elmúlni.

 6. Sarokcsont kinövést lehet-e, érdemes-e kezelni Beuer inframasszázs készülékkel?

 7. Több oka is van! 🙂 Mert azt a kérdést teszik fel gyakran, az ultrahang és lézer közül melyiket. Továbbá blogomban csak olyan eszközökkel, módszerekkel foglalkozok, amelyeket otthon, a beteg maga alkalmazhat.
  A lökéshullám nem ilyen. Csak és kizárólag rendelőben használható lökéshullám gépek vannak. Gondolom leginkább az érdekelné, hogy milyen a hatása. Hasonló, mint ultrahang és lézer, de lökéshullámmal sem távolítható el a csontfelrakódás.

 8. Miért nem tesz említést a lökéshullám terápiáról?!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük