Ultrahang dozírozás - a kezelés adagolása - Dr. Zátrok Zsolt blog

Ultrahang dozírozás – a kezelés adagolása

A mozgásszervi betegségekben igen gyakran alkalmazott ultrahang kezelés -hasonlóan más eljárásokhoz és a gyógyszerekhez- nem “fogyasztható” korlátlanul. Az ultrahang dozírozás odafigyelést igényel. Ugyanúgy túladagolhatod, mint a gyógyszereket. Bár szerencsére nem okoz mérgezést, de a tünetek, a fájdalom erősödését okozhatja. Ha ilyet tapasztalsz, hagyd abba a kezelést és nézz utána, hogy milyen “adagra” van szükséged. A kezelési gyakoriság, az időtartam és/vagy az intenzitás csökkentése a megoldás ilyen esetekben. 

Az ultrahang dozírozás alapvető tudnivalói

Ultrahang frekvencia

Az, hogy ultrahang sugarak milyen mélyen hatolnak be a testbe, a frekvenciától függ. Minél kisebb a frekvencia, annál mélyebbre jut. Az ultrahang kezelésekben többnyire 1 és 3 MHz-es frekvenciákat alkalmazzák. Ha a kezelendő pont a felszínhez közel van, akkor 3 MHz frekvenciájú kezelőfejet, ha a mélyebb szövetekben van, akkor 1 MHz-es fejet használj.

Impulzus arány

Az ultrahang sugár lehet folyamatos vagy pulzáló. A folyamatos sugarat adó készüléket csak a krónikus panaszokra alkalmazd. Ha pl. fél éve küzdesz a teniszkönyökkel vagy Achilles-ín gyulladással, akkor a folyamatos módot használhatod.

Minden más esetben, különösen akut gyulladások, fájdalmak, sérülések esetén az impulzus módot használd. Ilyen üzemmódot azonban a pár tízezer forintos készülékektől ne várj, csak a jobb készülékek biztosítanak ilyet. Áruk kb 200 eFt-tól indul.

A pulzáló ultrahang azt jelenti, hogy a készülék egy bizonyos ideig sugároz, majd szünet következik. Az egyes betegségek, állapotok esetén különböző sugárzás-szünet arány szükséges. Azt, hogy egy adott bajra éppen melyik a megfelelő, általában megtalálhatod a készülékekhez adott használati útmutatóban.

Az impulzus arány az impulzus időtartama és az utána következő szünet tartamának arányát jelzi. Például az 1:3 jelentése: az 1 időegységnyi tartamú sugarat 3 időegységnyi szünet követ (ebben az időszakban nincs ultrahang sugárzás).

A helyes impulzus arány kiválasztása döntő mértékben a kezelendő szövetek állapotától függ. Minél frissebb a sérülés, a szövetek annál érzékenyebben reagálnak az energiára. Friss betegség esetén az ultrahang impulzust hosszabb szünet kövesse, azaz 1:3, 1:4 arány javasolt.

Minél régebbi a sérülés, a szövetek annál inkább “kedvelik” a koncentrált energiabevitelt. Krónikus esetekben tehát az impulzus arányt csökkentheted 1:2, 1:1 vagy akár folyamatos (megszakítás nélküli) ultrahang sugárzást alkalmazhatsz.

Általános elv, hogy AKUT panaszokra 1:4 vagy 1:3 , a néhány napos SZUBAKUT panaszokra 1:2 vagy 1:1, míg a krónikus elváltozásokra 1:1 arányú pulzáló vagy folyamatos ultrahangot alkalmazz.

Kezelési intenzitás

Az impulzus arány meghatározásához hasonlóan, a célszövetnek szükséges ultrahang intenzitás is a szövet állapotától függ. Minél intenzívebb a sérülés, annál enyhébb ultrahang sugárzás elegendő. Minél régebben áll fenn egy állapot, annál kevésbé érzékeny és ennélfogva nagyobb intenzitással kezelhetsz a gyógyulás megindításához.

Számolj azzal is, hogy az ultrahang energia egy része elveszik, például ha nem használsz elegendő gélt.

A kezelési intenzitást az alábbi táblázatból határozhatod meg:

 Szövet állapota   Szükséges intenzitás  
Akut 0.1 – 0.3 W/cm2
Subakut 0.2 – 0.5 W/cm2
Krónikus 0.3 – 0.8 W/cm2

Kezelési mélység

Az ultrahang elnyelődik a szövetekben. A mértéke a különböző szövetek (pl. bőr, zsír, izom stb.) vastagsága és állapota függvényében változhat. Jelenleg általánosan elfogadott, hogy 3 MHz-s kezelést a bőrfelszínhez 2 cm-nél közelebb levő, felületes elváltozások kezelésére alkalmazhatod. Ha ennél mélyebben van a kezelendő terület, akkor 1 MHz-es kezelőfej javasolt.

Az elnyelődés ismerete azért fontos, mert a készüléken beállított intenzitás nem jut el a mélybe. Ha 6cm mélyen levő képletet akarsz kezelni, akkor számításba kell venned az elnyelődést. Azaz minél mélyebben akarsz kezelni, a készüléken magasabb intenzitást kell beállítani. Az alábbi táblázat segít meghatározni a készüléken beállítandó intenzitás értéket.

Példa: 5cm mélyen fekvő, akut elváltozást akarsz kezelni. Az akut szövet intenzitás igénye 0.3 W/cm2. A táblázatban kövesd az 5cm-es oszlopot, amíg a 0.3W/cm2 sorhoz érsz. Itt láthatod, hogy a készülékeden 0.68 W/cm2 intenzitást kell beállítanod ahhoz, hogy 5 cm mélyen 0.3W intenzitást kapj.

Az elváltozás mélysége (cm)
A szükséges intenzitás 0.5 1 2 3 4 5 6
3 MHz 1 MHz
1.0 W/cm2 1.20 1.40 1.80 1.75 2.00 2.25 2.50
0.9 W/cm2 1.08 1.26 1.62 1.58 1.80 2.03 2.25
0.8 W/cm2 0.96 1.12 1.44 1.40 1.60 1.80 2.00
0.7 W/cm2 0.84 0.98 1.26 1.23 1.40 1.58 1.75
0.6 W/cm2 0.72 0.84 1.08 1.05 1.20 1.35 1.50
0.5 W/cm2 0.60 0.70 0.90 0.88 1.00 1.13 1.25
0.4 W/cm2 0.48 0.56 0.72 0.70 0.80 0.90 1.00
0.3 W/cm2 0.36 0.42 0.54 0.53 0.60 0.68 0.75
0.2 W/cm2 0.24 0.28 0.36 0.35 0.40 0.45 0.50
0.1 W/cm2 0.12 0.14 0.18 0.18 0.20 0.23 0.2

Kezelési idő

Szabály: a kezelőfej méretének megfelelő területre 1 percnyi kezelés szükséges.

Mérd meg, hogy az ultrahang kezelőfej és a kezelendő terület hogyan arányul egymáshoz. Ahányszor nagyobb a kezelendő terület, mint a kezelőfej, annyiszor 1 perc kezelés szükséges. Azaz, ha a fájdalmas terület 5x akkora, mint a fej mérete, akkor 5, ha 10x akkora, akkor 10 percig kezeld.

Az ultrahang kezelést túladagolhatod, melyet a panaszaid és a fájdalom fokozódása jelez. Ha ilyet észlelsz, csökkentsd a kezelési időt és intenzitást.

Káros hatásokkal járhat, ha egy területet túl magas intenzitással és túl hosszú ideig kezelsz. Az ultrahang fő hatása a szövetek felmelegítéséből származik. Ha túl sokat kap egy terület egyszerre, akkor az nem segíti, hanem leállítja a gyógyulást. Úgy képzeld el, mint a napozást. Ha rendszeresen napozol 15-20 percet, akkor lassan lebarnulsz, ha viszont kifekszel 3-4 órára, akkor nem barnulsz, hanem megég a bőröd. Az ultrahang megfelelő és rendszeres adagokban alkalmazva segít.

Ha bizonytalan vagy, akkor a panaszaidnak megfelelő beállítások meghatározása érdekében kérdezd meg kezelőorvosod vagy ultrahang kezelésben jártas fizikoterápiás szakembert.Az ultrahang kezelés adagolása, az ultrahang dozírozás szabályai

blank

HOZZÁSZÓLÁSOK

Wordpress (15)
 • comment-avatar
  Gabriella 7 hónap

  Köszönöm szépen válaszát! 🙂

 • comment-avatar

  Jól gondolja!
  Jön a vendége merev, hideg izommal, szalagokkal. Ha csak kézzel kezd el dolgozni, akkor 15-20 perce azzal telik, hogy a fájdalmas merevséget oldja, felmelegítse az izmot-inat annyira, hogy érdemi masszázst kezdjen.
  Ha a masszázst 10-15 perces ultrahanggal kezdi a kritikus területen, akkor 1., kevesebb fizikai erőkifejtéssel ér el eredményt, 2., az előkészített izmok miatt a vendége kisebb fájdalmat tapasztal, 3., annak ellenére, hogy kevesebb masszázst csinált, az eredmény jobb.

 • comment-avatar
  Gabriella 7 hónap

  Kedves Doktor Úr! Masszázzsal kombinálva az ultrahang kezelést jól gondolom, hogy először UH utána maszzázs?

 • comment-avatar

  Az ultrahang segíthet a sarkantyú okozta panaszok enyhítésében. Arról, hogy megszüntetheti-e, olvassa el ezt a cikkem.
  Mindkét lába kezelhető 12-15 alkalommal, majd 2-3 hónap szünetet kell tartani.
  Magas intenzitás – 10/10 perc lábanként.

 • comment-avatar

  Az ultrahang segíthet a sarkantyú okozta panaszok enyhítésében. Arról, hogy megszüntetheti-e, olvassa el ezt a cikkem.
  Mindkét lába kezelhető 12-15 alkalommal, majd 2-3 hónap szünetet kell tartani.

 • comment-avatar
  Nagy Enikő 9 hónap

  Kedves doktor úr! Rendeltem egy m-sonic 901 terápiás ultrahangos készüléket a két lábamon lévő sarkantyúm kezelésére hatásos lehet sarkantyú kezelésére és mind a 2 lábamat kezelhetem vele? És melyik modot válaszam milyen intenzitással? Köszönöm a válaszát!

 • comment-avatar
  Nagy Enikő 9 hónap

  Kedves doktor úr! Rendeltem egy m-sonic 901 terápiás ultrahangos készüléket a két lábamon lévő sarkantyúm kezelésére hatásos lehet sarkantyú kezelésére és mind a 2 lábamat kezelhetem vele? Köszönöm a válaszát!

 • comment-avatar

  Minden esetben igaz: egy kezelést akkor szabad alkalmazni, ha tudjuk, mit akarunk kezelni.
  Mivel a leírása alapján nem eldönthető, hogy miről van szó, így első a kivizsgálás, ha a duzzanat és csomó érzet oka ismert, akkor lehet rá megfelelő kezelést választani.
  Olyan ez, mint a főzés: ha átszalad a szomszédhoz, akinek a tűzhelyén fazékban fő a leves, nem dob bele sót “látatlanban”, mondván a só ízesít! Mert lehet, hogy a szomszédja már tett. Látatlanban sózni kockázatos: lehet, hogy jót tesz vele, de az is, hogy alaposan elrontja.
  Ugyanígy: ha nem tudja, pontosan mi a baj, mégis kezel, az lehet hogy segít, de az is, hogy árt.

 • comment-avatar
  Benyus 9 hónap

  Üdvözlöm Doktor Úr!
  Rendeltem önöktől egy M-Sonic 901 ultrahang készüléket. Érdeklődni szeretnék, hogy a talp elülső felén/lábujjaknál/ lévő csomó érzetet és a duzzanatot lehet-e vele kezelni, és milyen beállítás szükséges hozzá? A lábfej boltozat is duzzadt, és zsibbad egy korábbi sérv miatt.

 • comment-avatar

  Az arcot fedő bőr alatt csak rendkívül vékony izomréteg van, közvetlenül alatta pedig ott a koponya, az állkapocs csontja. Azaz nagyon vékony a szövetréteg.
  A terápiás (1Mhz) ultrahangok nem ideálisak az arc kezelésére, mert a mély szövetek (ízületek, nagy izmok) kezelésére találták ki őket. Az 1Mhz-s ultrahang sugár akár 5-8cm mélyre is képes lejutni (ami jó például a csípő, térd, stb ízület esetén), az arcon azonban a koponya, arc, állkapocs csontokba ütközik. Ha az ultrahangot gyakran alkalmazzák ezen a területen, akkor a csont és főképp a csonthártya túlmelegedhet, károsodhat.
  A felületes kezelést biztosító 3Mhz ultrahangsugár ezzel szemben “épp, hogy elér” a csontig, így a potenciális károsító hatása minimális.
  Az ultrahangok közül kozmetika alkalmazásra tehát a magas frekvenciájú (3Mhz) készülékeket használják. Ilyen készülékeket talál itt.

 • comment-avatar
  Zsazsa 12 hónap

  Tisztelt Doktor Úr!

  Abban szeretnék tanácsot kérni, hogy kozmetikai arckezelésekhez milyen paraméterekkel rendelkező ultrahang készüléket javasolna.
  Válaszát előre is nagyon köszönöm!

 • comment-avatar

  Köszönöm a visszajelzést.
  Az ultrahang egy energia, ami a testében azokat a folyamatokat segítik, ami a gyógyuláshoz, a sérülés helyreállításához vezetnek. A naponta egyszeri kezelés fenntartja a gyógyulási folyamat “lendületét”. A gyógyulás azonban “érzékeny folyamat”. Ha az ultrahangot a javasoltnál többet, hosszabban alkalmazná, akkor nem a gyógyulást segítené.
  Hasonló ez egy cserépkályhához. Begyújtunk, majd amikor átmelegedtek a cserepek, mindig teszünk rá egy-egy hasábot és. Ha azonban a cserépkályhát folyamatosan rakjuk, hatalmas tüzet csinálunk benne, akkor a nagy hőtől a szerepek megrepednek, elporladnak és tönkretesszük a kályhát.

  Egy krónikus sérülés gyógyulása lassú, hiszen idő kell a szervezetnek, hogy helyre tudja állítani. A napi 1x-i ultrahang kezelés ezt a gyógyulási folyamatot tartja fenn. Ha naponta ismétli, akkor 2-3 hét alatt jelentős változást fog elérni. Ha viszont türelmetlen és naponta 3x “ráfűt” ultrahanggal, az leállíthatja a gyógyulást, sőt károsíthatja a szöveteket.
  Javaslatom: továbbra is végezze a napi kezelést és legyen türelmes. Az 5 perc/magas intenzitás kezeléssel maximum 20 alkalommal kezeljen. Ezután az ultrahang kezelést 2-3 hónapig szüneteltetni kell a könyökén (egyébként szétfűti a kályhát :)).

 • comment-avatar
  Gerényi Zoltán 1 év

  Tisztelt Doktor Úr,

  Tanácsára M Sonic 901-es ultrahang készülékkel kezelem teniszkönyököm és biceps tendonitist, a leírtak szerint magas frekvencián 5 percig esetenként. Nagyon jól érezhető a javulás, köszönöm. 10 kezelést írtak fel a ortopédián.Kérdésem az lenne, hogy egy hét alatt hányszor kezelhetek meg egy adott felületet?

  Válaszát köszönöm, Üdvözlettel:Zoltán

 • comment-avatar
  Dr. Zátrok Zsolt 2 év

  A portális nyomás emelkedése egy következmény. A májcirózis okozza -a májszövet szerkezetének megváltozása, tömörré válása képez akadályt a vénás áramlás útjában. A változás irreverzibilis, a májsejtek helyét kötőszövet veszi át. Ez nem “csinálható vissza” semmilyen kezeléssel, így az ultrahanggal sem.

 • comment-avatar
  Géza 2 év

  Üdvözlöm Dr Úr Laikus kérdésem az lenne, hogy alkalmazható ultrahang kezelés a portális vérnyomás csökkentésére, májcirózis esetén .