Amikor fizikoterápiás kezelést kezdesz egy sérülés, gyulladás, fájdalom megszüntetés érdekében, meglepetéssel tapasztalhatod, hogy a panaszaid nemhogy enyhülnek, hanem még fokozódnak is. De miért fokozódik a fájdalom? Mit tegyél ilyenkor? Leállítsd a kezelést vagy folytasd? Erről írtam most.

 Nézd meg a témában készült videómat (kattints a lejátszás gombra) vagy olvasáshoz görgess lejjebb.

Gyorsan szögezzük le az elején. A betegségek kezelése hozzáértést igényel, ezt tanulja az orvos 6 évig az egyetemen, aztán még jópár évig gyakornokként.

Még az ő javaslatai sem mindig hozzák meg az eredményt, ha Te laikusként elkezdesz egy kezelést, akkor nagyobb az esélye annak, hogy valamit nem jól csinálsz. 

A hibákat elkerülheted, ha a panaszaid kezelését csak  kivizsgálást követően, az orvos által javasolt, a betegségnek megfelelő módszerrel kezded el.

Mit tegyek, ha a fájdalom fokozódik?

Ha így jártál el, akkor az első kezelések után fokozódó panaszok miatt általában nem kell megijedni. 

Ha a diagnózisnak megfelelő kezelést, megfelelő ideig és helyes módon alkalmazod, akkor annak következménye a gyógyulási folyamat megindulása.

Ez gyakran nem észrevétlenül történik! 

Olyan ez, mint amikor az álló hintát meglököd – mozogni kezd.  A kezelés által bejuttatott energiák hatására a betegséged „kilendül” az addigi álló, dermedt helyzetéből. 

Mitől fokozódik a fájdalom?

Egymás után indulnak a gyógyulást segítő folyamatok. Első lépésben többnyire a szövetek vérkeringése fokozódik. A gyorsabb véréramlás pedig „kimossa” a gyulladás miatt felszaporodott méreganyagokat vagy más néven toxinokat és „elviszi a hulladékra”. A toxinok vérbe kerülése váltja ki a fájdalmat.

Ezek a fájdalmak általában néhány kezelés után után megszűnnek (mert „elfogynak” a méreganyagok a beteg területen). Innentől a kezelések nem okoznak fájdalmat és a kedvező hatásai kezdenek előtűnni.

Ha tehát biztos vagy abban, hogy a panaszodnak megfelelő kezelést, megfelelő ideig és helyesen alkalmaztad, akkor a fájdalom fokozódása ne okozzon meglepetést. A jó kezeléssel ártani nem lehet, kezelj tovább nyugodtan. A fájdalmaid 2-3 nap után csökkenni fognak.

Ha azonban még a 4.-5. napon sem enyhülnek, akkor fordulj a kezelést irányító szakemberhez, beszéljétek meg a panaszaid, alighanem módosítani kell a kezelésen. 

Azon, hogy elsőre nincs meg az ideális módszer, kezelés, adagolás, nem kell csodálkozni! 

Ilyen az orvoslás. Az emberi test rendkívül komplex rendszer és az, hogy éppen Rád mi hat majd legjobban sokmindentől függ – nem látható 100% biztonsággal előre.

A gyógyító munka nem más, mint szisztematikusan, lépésről-lépésre haladva megtalálni azt a kezelést, ami a számodra leginkább megfelelő. Ebben lehetnek „kanyarok”, amik néha jobbra, balra lendítenek, néha visszafordulnak.

A kezelőorvosnak, terapeutának a jelekből „olvasni” kell. Akkor tudnak segíteni neked, ha a panaszaiddal, kérdéseiddel hozzájuk fordulsz. Ez persze bizalom kérdése. 

A fentiek alapján a jó kezelésnek hatása van a testedre és ennek első jele lehet, hogy a panaszaid fokozódnak. Ha ez csak átmeneti, akkor nincs teendő, csak folytasd a kezeléseket.   

Sok olyan eset van azonban, amikor a panaszok fokozódását a rosszul megválasztott kezelés, a túlkezelés vagy a helytelen alkalmazás váltja ki. 

Rosszul megválasztott kezelés

Minden orvosi eszköznek megvan a felhasználási területe. Vannak állapotok, amire jó és van, amire meg nem. Ugyanúgy, ahogy a villa nem alkalmas a leves megevésére vagy a kanál nem jó a pulykasült feldarabolására.

Általában a tájékozatlanság, a tudáshiány okozza a kezelés rossz megválasztását. 

Például a szomszédod lábfájását csökkentette a melegterápia és most ezért Te is alkalmazni kezded magadon. 

Igenám, de a szomszédodnak a régi reumás panasza lobbant fel és a melegterápia, az ízületi szalagok ellazítása megfelelő kezelés rá. 

Neked viszont kifordult a bokád, bevérzett és ez okozza a fájdalmat. No erre a meleg nem jó, sőt… fokozza a vérzést, növekszik a duzzanat és a panaszaid is erősödnek.

Ami az egyiknek jó, nem biztos, hogy a másiknak is!

Ez elkerülhető, ha nem kezdesz önkezelésbe tájékozatlanul! Otthoni kezelést kizárólag akkor kezdj, ha a panaszaid kivizsgálták és hozzáértő személy javasolta a módszert, megismertette veled azt is, hogyan kell alkalmaznod az adott panaszra.

Túlkezelés

Egy másik jellegzetes hiba a túlkezelés. A túlzások egyébként is ritkán hasznosnak. A fizikoterápiás kezelések többségében biztosan nem.

A készülékek által beadott energia hatására hatására megindulnak a gyógyulási folyamatok (sejt energiatermelése vagy a regenerációhoz szükséges fehérjék, anyagok termelése, stb.).

Ha egy kezelést túl rövid ideig alkalmazol, nincs ideje hatni. Ha pedig túl sokat, akkor leállíthatja ezeket a folyamatokat, sőt kárt okozhat.

Gondolj például a napozásra. Ha több órára kifekszel a napra, akkor megég a bőröd. Ha 5 percre, akkor fel sem melegít. Jó hatása többnyire a 20-30 perces napfürdőnek van (persze az optimális időt sok minden befolyásolhatja).

Ha például lágylézer kezelést csinálsz és azt gondolod, hogy a javasolt 5 perces kezelési idő helyett 30 percig tartod a lézersugarat egy helyen, mert van időd és úgyis megy a kedvenc sorozatod, akkor hibázol. Ez a tipikus túlkezelés.

A túl nagy mennyiségű energia (a napégéshez hasonlóan) leállítja a sejtműködést – sok ideig kezeltél, de hatása nulla vagy inkább ártott.

A túlkezelés elkerülési módja: hallgass a hozzáértőkre és annyi ideig alkalmazd a kezelést, amennyit javasoltak. A több nem mindig jobb!

Helytelen kezelés

A fájdalom fokozódhat akkor is, ha egy kezelést rosszul hajtasz végre. Például a terápiás ultrahangot folyamatosan, lassan mozgatni kell a kezelt terület felett. Ha egyetlen pontra irányítod mozdulatlanul, akkor -bár az előírt időt és intenzitást betartod- az ultrahang energiája egyetlen pontban sűrűsödik össze, ami akár károsíthatja a szöveteket.

Hogyan kerüld el? 

Ennél mi sem egyszerűbb! Amihez nem értesz, azt ne csináld tudatlanul!

Tájékozódj! Kérd kezelőorvosod, fizikoterapeutád, de mindenképpen hozzáértő tanácsát arról, hogyan kell helyes módon kezelni. 

És aztán tartsd be!

Blogom írásaiból, filmjeimből is segítséget kaphatsz ahhoz, hogy egy-egy kezelés kapcsán miket kell figyelembe venned és mi biztosítja a kockázatmentes alkalmazást. 

Mindezt annak érdekében, hogy ne a panaszok fokozódását, hanem a kedvező hatásokat tapasztald meg. 

Szerző: Dr. Zátrok Zsolt

A Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem 1991-ben. Hosszú ideig kórházi orvosként dolgoztam, majd elhagytam a pályát és a legkorszerűbb orvosi berendezések használatát oktattam az orvosi teamek számára. 2012 óta kizárólag olyan eszközökkel foglalkozom, melyet a beteg általi, otthoni használatra terveztek. Blogomban ezekről az eszközökről írok, beleértve a biztonságos alkalmazás ismertetését is. Tapasztalataim alapján meggyőződéssel állíthatom, hogy hozzájárulhatnak az egészséged megőrzéséhez/helyreállításához.

10 Comments

 1. A régi szemlélet szerint az ultrahangból csak egy bizonyos mennyiségű kezelés adható, mert károsít. Hazánkban még mindig ez a szemlélet tartja magát.
  Más kérdés azonban, ha 20 kezelés után nincs érezhető javulás, akkor nem érdemes folytatni ezt a kezelést, mert nem az a megfelelő az adott problémára.
  Ilyenkor más kezelést kell próbálni a gyógyulás segítésére.

 2. Orvos irta fel az ultrahang kezelést. Kétszer tiz-tiz kezelést. A nővér, aki a kezelést adja, közölte, hogy többet nem lehet kérni, adni, mert az a mennyiség már csontritkulást okoz. Van ilyen küszöb érték? Jenő

 3. Szinte minden cikkemben említem: a rendszeres testmozgás alapvetően fontos az izmok erejének megtartásához. Az erős izmok stabilizálják az ízületeket és nincs fájdalom sem.
  Ön is bizonyítja ezt, hiszen a derékfájdalmai miatt elkezdett tornázni. Ezzel erősödni kezdtek a derék és hátizmai, az eredmény pedig az ön elmondása szerint: „azóta javult”.
  Azaz tudja a gyógymódot. Ami a derék és hátfájdalmai esetén bevált, alkalmazza a térde esetén is! A combizmok és lábszárizmok erősítésével stabilizálhatja a térdét-csípőjét és ezzel enyhítheti a fájdalmakat.
  Fontos: hogyha fájdalmai vannak, akkor a torna fokozhatja a fájdalmakat. Ezért erősítse a lábizmokat izomstimulátorral. Néhány hét alatt a fájdalmai megszűnnek és akkor már fokozatosan mozgással tudja folytatni az erővisszanyerő programot.
  Lásd ezt a cikkem. Térdfájdalom okai.
  És ezt is olvassa el.

 4. Tisztelettel ! Szeretném megkérdezni ,a derekam alsó csigolyáinál csontkopásom van , degeneratív tünetekkel , kezelést kaptam rá , interferencia , TENSZ -t ,aztán elkezdtem tornázni azóta javult ,most a térdem kezdte el , megnézték csontkopás , kaptam bele inekciót , most járok kezelésre már 6-ot felvettem , de most elkezdett fájni általában lépcsőzésnél ha lefelé megyek , tehát hajlított állapotban , amikor a tornát végzem nem fáj , bár azt mondták ott nem egy lábra esik a terhelés . Az orvosom azt mondta nem lehet gyógyítani , ezzel kell élnem ami nekem aki mindig is tornázott , edzettem , nagyon elfogadhatatlan . Ha már nem bírom a fájdalmat protézist javasolt , ez is elfogadhatatlan . mit tehetek a lassítás érdekében ??

 5. 1., A leírt állapotok nem képezik az elektroterápiás kezelés ellenjavallatait. Itt tájékozódhat, hogy mikor nem alkalmazható elektromos kezelés.
  2., Nincs ilyen tiltás
  3., Az otthoni fizikoterápiás készülékek erre valók. Lásd itt.
  4., A reumatoid artritis esetén alkalmazható módszerekről itt írtam. A cikkben talál javaslatokat.
  5., Elsősorban a lágylézer kezelések alkalmazhatók ebben az esetben. Hatása a fájdalom mérséklése és a romlás lassítása, megállítása.
  6., Igen, lásd előbbi pont.
  7., A nyirokmasszázs gép nem befolyásolja a reumás ízületi gyulladást, illetve fordítva: a reuma nem akadálya a használatnak, ha azt az ödéma indokolja. A lábszárfekély kezelésére is kiváló.

 6. 67 éves női beteg 2010 óta rheumatoid arthritis MO690, jelenleg kezen betegségnek megfelelő ízületi elváltozások, csomók. Csukló és kéz enyhén dagadt, nyomásérzékenyek, kéz súlytartása időjárásfüggően max. 1,5 kg körül, illetve gyors hőmérsékletváltozás esetén max. egy tányér súlya. Fizikoterápia 2015 előtt: Hideg iszapkezelés, víz alatti gyógytorna, két infúziós kezelés váll és térdfájdalmak miatt. 2015-ben két részletben hypothyreosis k.m.n E0390, tot. thyreoidectomia, papill. carcinoma miatt. 2015-ben, 2016-ban, 2017-ben jódizotópos kezelés. Jelenlegi endokrinológiai vélemény szó szerint: nyakon kóros nem tapintható. Emellett a szteroid szedése miatt kialakult NIDDM E11800, rendszeres inzulinbeadás. 2019 lábszárfekély vasculitis gyanújával, amit a vizsgálatok nem igazoltak, oka ismeretlen, illetve a gyanú rheumatoid arthritis szövődménye. Az intelligens kötszer hatására a fekély a bal lábon begyógyult, jobb lábon a gyógyulás az inak érintettsége ellenére beindult, a seb az eredeti állapot méretének negyedére csökkent (jelenleg kb 8 x 5 cm). (Tájékoztatás szerint a ritkán előforduló gyógyulások egyike.) 2019 elején kezelés nélküli begyógyult válltörés, illetve késő ősszel műtétileg meggyógyított könyöktörés. Fizikai megterhelés nem nagyon alkalmazható, petyhüdt, és bekötött izmok. A kardiológiai terheléses vizsgálatot sem tudták elvégezni, mert a meglévő és gyógyszerrel kezelt vérnyomás és pulzus annyira megemelkedett, hogy félbe kellett hagyni a kerékpár tekerését.
  1. Lehet-e egyáltalán elektromos stimuláló eszközt használni ebben az esetben? Fizikoterápiás kezelésben az ellentmondó orvosi vélemények (orvosváltozások) miatt a pajzsmirigy műtét, vagy a jódizotópos kezelés miatt (nem tisztázott melyik ok a kezdőpont) nem részesült, mert egyes vélemények szerint 5 évig ez tiltva van.
  2. Ténylegesen van-e 5 év várakozási idő fizikoterápiás kezelésre, és ha igen mitől kell számítani?
  3. Ha a tiltás nem érvényes, vagy már lejárt, érdemes-e ebben a helyzetben ultrahangos, mágnesterápiás, lézer vagy TENS, illetve MENS készülékbe beruházni kizárólag otthoni kezelésre?
  4. Ha használható ilyen eszköz akkor melyike(ke)t javasolná?
  5. Ha használható valamelyik fajta készülék, lehetséges-e a fájó és elformátlanodó ujjakat, tenyérben összehúzódó kezet valamelyik készülékkel, valamilyen programmal kezelni, tornáztatni, hogy a gyógyíthatatlan állapotromlást lassítani lehessen? Ha igen mivel és milyen programmal?
  6. A lágy lézer használatának lenne-e jogosultsága, értelme s ha igen milyen módon?
  7. Nyirokmasszázs gép használható-e és ha igen a még sebes lábat ez mennyire érinti?

 7. Az akupunkturát nem tudom, hogy milyen célból alkalmazzák, de egy biztos: nincs hatással a bénult izmokra. Akupunktúrától biztosan nem erősödik az izom, nem kap impulzust az arcideg sem. Az elektroterápia megfelelőbb módszer az arcideg-bénulás kezelésére.
  Nem feltétlenül van azonban szükség a PeroBravo tudására. Ez akkor szükséges elsősorban, ha az arcizmok denervációja teljes (pl. semmilyen mértékű akaratlagos mozgást nem tud kiváltani sem a homlok, sem a mimikai, sem a szájzáró izmon.) Ha részleges akaratlagos mozgatásra képes, akkor egyszerűbb és olcsóbb készülék is megfelelő lehet, pl. Elite.

 8. koszonom szepen a valaszat,igen holnapra van ujra akupunkturas kezelesem,termeszetesemn megbeszelem vele.
  meg annyit szeretnek kerdezni,lattam az elektronikus masszazsgepet,(Pero bravo keszuleket) kerem az On helyesleset, megrendeljem es On szerint az is segitene nekem az akupunktura melle? mivel ez a virus nagyon elterjedt nemmerek arctornakra jarni a korhazba,vannak reszek az arcomon es a homlokomon ,szememkorul ami masszazsra szorul.Koszonom a valaszat,kivanok sok sikert es szep vasarnapot! tisztelettel ! Jarmila

 9. Az akupunktura a test „energia” csomópontjainak „piszkálásán” alapul. E pontokba szúr tű meggátolja vagy éppen felszabadítja az energiákat és ezen keresztül vált ki hatást.
  Az, amit leírt -remegés, émelygés, szapora szívverés- nem más, mint az akupunktura egyik ismert „mellékjelensége”. Nem mondanám mellékhatásnak, mert a kezelés abbahagyásával a tünetek megszűnnek.
  Megjegyzem: hasonló tünetekhez vezethet a kezeléstől való félelem, szorongás is! Erre utal, hogy a magnézium injekció azonnal segített.
  Azt, hogy az akupunktura folytatható-e nem tisztem megítélni, ezt a kezelőorvosával történő egyeztetés után kell eldönteniük.

 10. Jobboldali haromagu arcbenulasom van,mutottek az alkapcsomat es valoszinuleg ettol serult meg az arcizmom,sojat tornaztatom,akupunkturara jartam,de teljesen nem gyogyult meg,8.7.2020.-ban mutottek,de mar 2015- ben is lebenult az arcom ilyen mutettol,az akupunkturat hozzaerto orvos vegzi,de legutobb rosszul lettem az egesz testemben ugy ereztem,reszket az egesz testem,vegul magnezium injekcio segitett,mivel van aneorizmam aC 5 reszem(az is wrappingal megmutve)folytathatom az akupunkturat?vagy inkabb kicsit varjak vele,szeretnem,ha az arcom teljesen rendbe jonne! Koszonom a tanacsat,tovabbi sikeres munkat kivanok! tisztelettel Jarmila

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük