Elkezdtem kezelni magam, de a fájdalom fokozódik. Miért? - Dr. Zátrok Zsolt blog

Elkezdtem kezelni magam, de a fájdalom fokozódik. Miért?

Ha egy sérülést, gyulladást, fájdalmas területet elkezdesz fizikoterápiával kezelni, előfordulhat, hogy a fájdalom fokozódik. Ez az esetek döntő többségében kedvező jel, azt jelzi, hogy a gyógyulási folyamatok beindultak. Ritkábban azonban a túlkezelés, a helytelenül alkalmazott vagy a rosszul megválasztott kezelés is a panaszok fokozódását eredményezheti. De mit tegyél ilyenkor? Leállítsd a kezelést vagy folytasd? Erről írtam most.

Rosszul megválasztott kezelés

Minden orvosi eszköznek megvan a felhasználási területe. Vannak állapotok, amire jó és van, amire meg nem. Ugyanúgy, ahogy a villa nem alkalmas a leves megevésére vagy a kanál nem jó a pulykasült feldarabolására.

A kezelés rossz megválasztásához általában a tájékozatlanság vezet.

Például a múltkor a szomszéd lábfájására jó volt a melegterápia és most ezért Te is alkalmazni kezded magadon. Igenám, de a szomszédodnak a régi reumás panasza lobbant fel és a melegterápia, az ízületi szalagok ellazítása megfelelő kezelés rá. Neked viszont kifordult a bokád, bevérzett és ez okozza a fájdalmat. No erre a meleg nem jó, sőt… fokozza a vérzést, növekszik a duzzanat és a panaszaid is erősödnek.

Elkerülheted, ha nem kezdesz önkezelésbe tájékozatlanul! Otthoni kezelést kizárólag akkor kezdj, ha a panaszaid kivizsgálták és hozzáértő személy javasolta a módszert, megismertette veled azt is, hogyan kell alkalmaznod az adott panaszra.

Túlkezelés

A túlzásba esés ritkán hasznos. A fizikoterápiás kezelések többségében biztosan nem.

Ezek a módszerek energiát juttatnak a kezelt területre, amiknek hatására megindulnak a gyógyulási folyamatok (sejt energiatermelése vagy a regenerációhoz szükséges fehérjék, anyagok termelése, stb.).

Ha egy kezelést túl rövid ideig alkalmazol, nincs ideje hatni. Ha pedig túl sokat, akkor leállíthatja ezeket a folyamatokat, sőt kárt okozhat.

Gondolj például a napozásra. Ha nem mész ki a napra, akkor nem is melegít fel. Ha több órára kifekszel bőrvédelem nélkül, akkor meg megégsz. Jó hatása többnyire a 20-30 perces napfürdőnek van (persze az optimális időt sok minden befolyásolhatja).

Ha például lágylézer kezelést csinálsz és azt gondolod, hogy a javasolt 5 perces kezelési idő helyett 30 percig tartod a lézersugarat egy helyen, mert van időd és úgyis megy a kedvenc sorozatod, akkor hibázol. Ez a tipikus túlkezelés.

A túl nagy mennyiségű energia (a napégéshez hasonlóan) leállítja a sejtműködést – sok ideig kezeltél, de hatása nulla vagy inkább ártott.

A túlkezelés elkerülési módja: hallgass a hozzáértőkre és annyi ideig alkalmazd a kezelést, amennyit javasoltak. A több nem mindig jobb!

Helytelen kezelés

A fájdalom fokozódhat akkor is, ha egy kezelést rosszul hajtasz végre. Például a terápiás ultrahangot folyamatosan, lassan mozgatni kell a kezelt terület felett. Ha egyetlen pontra irányítod mozdulatlanul, akkor -bár az előírt időt és intenzitást betartod- az ultrahang energiája egyetlen pontban sűrűsödik össze, ami akár károsíthatja a szöveteket.

Hogyan kerüld el? Ennél mi sem egyszerűbb! Amihez nem értesz, azt ne csináld tudatlanul!

Tájékozódj! Kérd kezelőorvosod, fizikoterapeutád, de mindenképpen hozzáértő tanácsát arról, hogyan kell helyes módon kezelni. És aztán tartsd be!

Mitől fokozódik a fájdalom?

Ha a panaszodnak megfelelő kezelést, helyesen végrehajtva, a megfelelő ideig alkalmazod, akkor annak következménye a gyógyulási folyamat megindulása.

Ez gyakran nem észrevétlen!  Olyan ez, mint amikor az álló hintát meglököd – mozogni kezd. De pont ez a célod, nem?

A kezelés által bejuttatott energiák hatására a betegséged “kilendül” az addigi álló, dermedt helyzetéből. Beindulnak a kedvező folyamatok. Első lépésben többnyire a szövetek vérkeringése fokozódik. “Kimossa” a gyulladás kezdete óta felszaporodott „trutyit”, azaz méreganyagokat vagy más néven toxinokat és „elviszi a hulladékra”.  A toxinok vérbe kerülése váltja ki a fájdalmat.

Ezek a fájdalmak általában néhány kezelés után után megszűnnek (mert “elfogynak” a toxinok a beteg területen). A kezelés innentől panaszmentes és a kedvező hatások kezdenek előtűnni.

Mit tegyek, ha a fájdalom fokozódik?

Ha biztos vagy abban, hogy a panaszodnak megfelelő kezelést, megfelelő ideig és helyesen alkalmaztad, akkor a fájdalom fokozódása ne okozzon meglepetést. A jó kezeléssel ártani nem lehet, kezelj tovább nyugodtan. A fájdalmaid 2-3 nap után csökkenni fognak.

Ha azonban a fájdalom még 3-4 nap után sem enyhül, akkor fordulj a kezelődhöz! Valószínű, hogy visszajutottál az elejére, azaz mégsem ez a számodra legmegfelelőbb kezelésfajta vagy túl hosszú a kezelési idő vagy módosítani kell az alkalmazás módján.

Ilyen az orvoslás, nem kell csodálkozni ezen! Az emberi test rendkívül komplex rendszer és az, hogy Rád mi hat legjobban milliónyi dologtól függ – nem látható 100% biztonsággal előre.

A gyógyító munka nem más, mint szisztematikusan, lépésről-lépésre haladva megtalálni azt a kezelést, ami a számodra leginkább megfelelő. Ebben lehetnek “kanyarok”, amik néha jobbra, balra lendítenek, néha visszafordulnak.

A kezelőorvosnak, terapeutának a jelekből “olvasni” kell. Akkor tudnak segíteni neked, ha tudod ezt és a panaszaiddal, kérdéseiddel hozzájuk fordulsz. Ez persze bizalom kérdése. Mindkét fél részéről!

HOZZÁSZÓLÁSOK

Wordpress (6)
 • comment-avatar

  1., A leírt állapotok nem képezik az elektroterápiás kezelés ellenjavallatait. Itt tájékozódhat, hogy mikor nem alkalmazható elektromos kezelés.
  2., Nincs ilyen tiltás
  3., Az otthoni fizikoterápiás készülékek erre valók. Lásd itt.
  4., A reumatoid artritis esetén alkalmazható módszerekről itt írtam. A cikkben talál javaslatokat.
  5., Elsősorban a lágylézer kezelések alkalmazhatók ebben az esetben. Hatása a fájdalom mérséklése és a romlás lassítása, megállítása.
  6., Igen, lásd előbbi pont.
  7., A nyirokmasszázs gép nem befolyásolja a reumás ízületi gyulladást, illetve fordítva: a reuma nem akadálya a használatnak, ha azt az ödéma indokolja. A lábszárfekély kezelésére is kiváló.

 • comment-avatar
  Balogh Pál 6 hónap

  67 éves női beteg 2010 óta rheumatoid arthritis MO690, jelenleg kezen betegségnek megfelelő ízületi elváltozások, csomók. Csukló és kéz enyhén dagadt, nyomásérzékenyek, kéz súlytartása időjárásfüggően max. 1,5 kg körül, illetve gyors hőmérsékletváltozás esetén max. egy tányér súlya. Fizikoterápia 2015 előtt: Hideg iszapkezelés, víz alatti gyógytorna, két infúziós kezelés váll és térdfájdalmak miatt. 2015-ben két részletben hypothyreosis k.m.n E0390, tot. thyreoidectomia, papill. carcinoma miatt. 2015-ben, 2016-ban, 2017-ben jódizotópos kezelés. Jelenlegi endokrinológiai vélemény szó szerint: nyakon kóros nem tapintható. Emellett a szteroid szedése miatt kialakult NIDDM E11800, rendszeres inzulinbeadás. 2019 lábszárfekély vasculitis gyanújával, amit a vizsgálatok nem igazoltak, oka ismeretlen, illetve a gyanú rheumatoid arthritis szövődménye. Az intelligens kötszer hatására a fekély a bal lábon begyógyult, jobb lábon a gyógyulás az inak érintettsége ellenére beindult, a seb az eredeti állapot méretének negyedére csökkent (jelenleg kb 8 x 5 cm). (Tájékoztatás szerint a ritkán előforduló gyógyulások egyike.) 2019 elején kezelés nélküli begyógyult válltörés, illetve késő ősszel műtétileg meggyógyított könyöktörés. Fizikai megterhelés nem nagyon alkalmazható, petyhüdt, és bekötött izmok. A kardiológiai terheléses vizsgálatot sem tudták elvégezni, mert a meglévő és gyógyszerrel kezelt vérnyomás és pulzus annyira megemelkedett, hogy félbe kellett hagyni a kerékpár tekerését.
  1. Lehet-e egyáltalán elektromos stimuláló eszközt használni ebben az esetben? Fizikoterápiás kezelésben az ellentmondó orvosi vélemények (orvosváltozások) miatt a pajzsmirigy műtét, vagy a jódizotópos kezelés miatt (nem tisztázott melyik ok a kezdőpont) nem részesült, mert egyes vélemények szerint 5 évig ez tiltva van.
  2. Ténylegesen van-e 5 év várakozási idő fizikoterápiás kezelésre, és ha igen mitől kell számítani?
  3. Ha a tiltás nem érvényes, vagy már lejárt, érdemes-e ebben a helyzetben ultrahangos, mágnesterápiás, lézer vagy TENS, illetve MENS készülékbe beruházni kizárólag otthoni kezelésre?
  4. Ha használható ilyen eszköz akkor melyike(ke)t javasolná?
  5. Ha használható valamelyik fajta készülék, lehetséges-e a fájó és elformátlanodó ujjakat, tenyérben összehúzódó kezet valamelyik készülékkel, valamilyen programmal kezelni, tornáztatni, hogy a gyógyíthatatlan állapotromlást lassítani lehessen? Ha igen mivel és milyen programmal?
  6. A lágy lézer használatának lenne-e jogosultsága, értelme s ha igen milyen módon?
  7. Nyirokmasszázs gép használható-e és ha igen a még sebes lábat ez mennyire érinti?

 • comment-avatar

  Az akupunkturát nem tudom, hogy milyen célból alkalmazzák, de egy biztos: nincs hatással a bénult izmokra. Akupunktúrától biztosan nem erősödik az izom, nem kap impulzust az arcideg sem. Az elektroterápia megfelelőbb módszer az arcideg-bénulás kezelésére.
  Nem feltétlenül van azonban szükség a PeroBravo tudására. Ez akkor szükséges elsősorban, ha az arcizmok denervációja teljes (pl. semmilyen mértékű akaratlagos mozgást nem tud kiváltani sem a homlok, sem a mimikai, sem a szájzáró izmon.) Ha részleges akaratlagos mozgatásra képes, akkor egyszerűbb és olcsóbb készülék is megfelelő lehet, pl. Elite.

 • comment-avatar
  Jarmila 7 hónap

  koszonom szepen a valaszat,igen holnapra van ujra akupunkturas kezelesem,termeszetesemn megbeszelem vele.
  meg annyit szeretnek kerdezni,lattam az elektronikus masszazsgepet,(Pero bravo keszuleket) kerem az On helyesleset, megrendeljem es On szerint az is segitene nekem az akupunktura melle? mivel ez a virus nagyon elterjedt nemmerek arctornakra jarni a korhazba,vannak reszek az arcomon es a homlokomon ,szememkorul ami masszazsra szorul.Koszonom a valaszat,kivanok sok sikert es szep vasarnapot! tisztelettel ! Jarmila

 • comment-avatar

  Az akupunktura a test “energia” csomópontjainak “piszkálásán” alapul. E pontokba szúr tű meggátolja vagy éppen felszabadítja az energiákat és ezen keresztül vált ki hatást.
  Az, amit leírt -remegés, émelygés, szapora szívverés- nem más, mint az akupunktura egyik ismert “mellékjelensége”. Nem mondanám mellékhatásnak, mert a kezelés abbahagyásával a tünetek megszűnnek.
  Megjegyzem: hasonló tünetekhez vezethet a kezeléstől való félelem, szorongás is! Erre utal, hogy a magnézium injekció azonnal segített.
  Azt, hogy az akupunktura folytatható-e nem tisztem megítélni, ezt a kezelőorvosával történő egyeztetés után kell eldönteniük.

 • comment-avatar
  Jarmila 7 hónap

  Jobboldali haromagu arcbenulasom van,mutottek az alkapcsomat es valoszinuleg ettol serult meg az arcizmom,sojat tornaztatom,akupunkturara jartam,de teljesen nem gyogyult meg,8.7.2020.-ban mutottek,de mar 2015- ben is lebenult az arcom ilyen mutettol,az akupunkturat hozzaerto orvos vegzi,de legutobb rosszul lettem az egesz testemben ugy ereztem,reszket az egesz testem,vegul magnezium injekcio segitett,mivel van aneorizmam aC 5 reszem(az is wrappingal megmutve)folytathatom az akupunkturat?vagy inkabb kicsit varjak vele,szeretnem,ha az arcom teljesen rendbe jonne! Koszonom a tanacsat,tovabbi sikeres munkat kivanok! tisztelettel Jarmila