Elkezdtem kezelni magam, de a fájdalom fokozódik. Miért? - Dr. Zátrok Zsolt blog

Elkezdtem kezelni magam, de a fájdalom fokozódik. Miért?

Ha egy sérülést, gyulladást, fájdalmas területet elkezdesz fizikoterápiával kezelni, előfordulhat, hogy a fájdalom fokozódik. Ez az esetek döntő többségében kedvező jel, azt jelzi, hogy a gyógyulási folyamatok beindultak. Ritkábban azonban a túlkezelés, a helytelenül alkalmazott vagy a rosszul megválasztott kezelés is a panaszok fokozódását eredményezheti. De mit tegyél ilyenkor? Leállítsd a kezelést vagy folytasd? Erről írtam most.

Rosszul megválasztott kezelés

Minden orvosi eszköznek megvan a felhasználási területe. Vannak állapotok, amire jó és van, amire meg nem. Ugyanúgy, ahogy a villa nem alkalmas a leves megevésére vagy a kanál nem jó a pulykasült feldarabolására.

A kezelés rossz megválasztásához általában a tájékozatlanság vezet.

Például a múltkor a szomszéd lábfájására jó volt a melegterápia és most ezért Te is alkalmazni kezded magadon. Igenám, de a szomszédodnak a régi reumás panasza lobbant fel és a melegterápia, az ízületi szalagok ellazítása megfelelő kezelés rá. Neked viszont kifordult a bokád, bevérzett és ez okozza a fájdalmat. No erre a meleg nem jó, sőt… fokozza a vérzést, növekszik a duzzanat és a panaszaid is erősödnek.

Elkerülheted, ha nem kezdesz önkezelésbe tájékozatlanul! Otthoni kezelést kizárólag akkor kezdj, ha a panaszaid kivizsgálták és hozzáértő személy javasolta a módszert, megismertette veled azt is, hogyan kell alkalmaznod az adott panaszra.

Túlkezelés

A túlzásba esés ritkán hasznos. A fizikoterápiás kezelések többségében biztosan nem.

Ezek a módszerek energiát juttatnak a kezelt területre, amiknek hatására megindulnak a gyógyulási folyamatok (sejt energiatermelése vagy a regenerációhoz szükséges fehérjék, anyagok termelése, stb.).

Ha egy kezelést túl rövid ideig alkalmazol, nincs ideje hatni. Ha pedig túl sokat, akkor leállíthatja ezeket a folyamatokat, sőt kárt okozhat.

Gondolj például a napozásra. Ha nem mész ki a napra, akkor nem is melegít fel. Ha több órára kifekszel bőrvédelem nélkül, akkor meg megégsz. Jó hatása többnyire a 20-30 perces napfürdőnek van (persze az optimális időt sok minden befolyásolhatja).

Ha például lágylézer kezelést csinálsz és azt gondolod, hogy a javasolt 5 perces kezelési idő helyett 30 percig tartod a lézersugarat egy helyen, mert van időd és úgyis megy a kedvenc sorozatod, akkor hibázol. Ez a tipikus túlkezelés.

A túl nagy mennyiségű energia (a napégéshez hasonlóan) leállítja a sejtműködést – sok ideig kezeltél, de hatása nulla vagy inkább ártott.

A túlkezelés elkerülési módja: hallgass a hozzáértőkre és annyi ideig alkalmazd a kezelést, amennyit javasoltak. A több nem mindig jobb!

Helytelen kezelés

A fájdalom fokozódhat akkor is, ha egy kezelést rosszul hajtasz végre. Például a terápiás ultrahangot folyamatosan, lassan mozgatni kell a kezelt terület felett. Ha egyetlen pontra irányítod mozdulatlanul, akkor -bár az előírt időt és intenzitást betartod- az ultrahang energiája egyetlen pontban sűrűsödik össze, ami akár károsíthatja a szöveteket.

Hogyan kerüld el? Ennél mi sem egyszerűbb! Amihez nem értesz, azt ne csináld tudatlanul!

Tájékozódj! Kérd kezelőorvosod, fizikoterapeutád, de mindenképpen hozzáértő tanácsát arról, hogyan kell helyes módon kezelni. És aztán tartsd be!

Mitől fokozódik a fájdalom?

Ha a panaszodnak megfelelő kezelést, helyesen végrehajtva, a megfelelő ideig alkalmazod, akkor annak következménye a gyógyulási folyamat megindulása.

Ez gyakran nem észrevétlen!  Olyan ez, mint amikor az álló hintát meglököd – mozogni kezd. De pont ez a célod, nem?

A kezelés által bejuttatott energiák hatására a betegséged “kilendül” az addigi álló, dermedt helyzetéből. Beindulnak a kedvező folyamatok. Első lépésben többnyire a szövetek vérkeringése fokozódik. “Kimossa” a gyulladás kezdete óta felszaporodott „trutyit”, azaz méreganyagokat vagy más néven toxinokat és „elviszi a hulladékra”.  A toxinok vérbe kerülése váltja ki a fájdalmat.

Ezek a fájdalmak általában néhány kezelés után után megszűnnek (mert “elfogynak” a toxinok a beteg területen). A kezelés innentől panaszmentes és a kedvező hatások kezdenek előtűnni.

Mit tegyek, ha a fájdalom fokozódik?

Ha biztos vagy abban, hogy a panaszodnak megfelelő kezelést, megfelelő ideig és helyesen alkalmaztad, akkor a fájdalom fokozódása ne okozzon meglepetést. A jó kezeléssel ártani nem lehet, kezelj tovább nyugodtan. A fájdalmaid 2-3 nap után csökkenni fognak.

Ha azonban a fájdalom még 3-4 nap után sem enyhül, akkor fordulj a kezelődhöz! Valószínű, hogy visszajutottál az elejére, azaz mégsem ez a számodra legmegfelelőbb kezelésfajta vagy túl hosszú a kezelési idő vagy módosítani kell az alkalmazás módján.

Ilyen az orvoslás, nem kell csodálkozni ezen! Az emberi test rendkívül komplex rendszer és az, hogy Rád mi hat legjobban milliónyi dologtól függ – nem látható 100% biztonsággal előre.

A gyógyító munka nem más, mint szisztematikusan, lépésről-lépésre haladva megtalálni azt a kezelést, ami a számodra leginkább megfelelő. Ebben lehetnek “kanyarok”, amik néha jobbra, balra lendítenek, néha visszafordulnak.

A kezelőorvosnak, terapeutának a jelekből “olvasni” kell. Akkor tudnak segíteni neked, ha tudod ezt és a panaszaiddal, kérdéseiddel hozzájuk fordulsz. Ez persze bizalom kérdése. Mindkét fél részéről!

blank
blank
blank
blank
blank
blank
blank
KATEGÓRIÁK
CÍMKÉK

HOZZÁSZÓLÁSOK

Wordpress (0)