Mire való az otthoni orvostechnika? - Dr. Zátrok Zsolt blog

Mire való az otthoni orvostechnika?

“Ezek a kezelések mindenhol elérhetők TB finanszírozott formában! Minek kellene otthoni orvostechnika?” – kaptam a kérdést az egyik posztomra. Jogos a kérdés! Mi a fenének kellene neked bármi, amiért a rendelőbe is bejárhatsz? 

Otthoni orvostechnika definíció

Otthoni orvostechnika az orvos vagy fizikoterapeuta jelenléte nélküli, biztonságos használatra tervezett eszköz.

A kórházban megkezdett kezelés otthoni folytatását biztosítja, egészen a gyógyulásig. Krónikus (tartós) betegség esetén a mindennapi  állapotfenntartó, javító kezelések végezhetők vele.

Összefoglalva: az otthoni orvostechnika készülékek nem a kórházi, szakrendelői ellátás helyett, hanem éppen e kezelések folytatására valók.  

otthoni orvostechnika alkalmazási területei

Mi történik a kórházban?

Ha volt már baleseted, átestél műtéten, akkor megtapasztalhattad, hogy a kórházi kezelés alig néhány nap. Minden azért történik, hogy minél előbb elhárítsák a “komoly” tüneteket és már haza is adnak. Mostanában ritka, ha 10 napnál hosszabban kórházban maradhatsz.

De ez nem azt jelenti, hogy már teljesen meg is gyógyultál!

A stroke miatt még bénultan lifeg a karod. A hosszas betegség elgyengített, az izmaid sorvadtak és alig bírsz felállni az ágyból, hogy a fotelig botorkálj. A műtött térded merev, nem mozog rendesen, minden lépés fáj, stb.

Ha nem vagy rendben, akkor miért adnak haza?

Azért, mert a kórház feladata az, hogy “kihozzon” a súlyos állapotból. Ha már nem vagy életveszélyben, akkor “nem illetékes” többé.

Közbevetés: Az autóddal nekitolattál egy oszlopnak. Beviszed a sérült kocsit a szervizbe. A karosszériás kikalapálja a horpadást. Ezután átkerül a fényezőhöz. Vissza a villamossági szerelőhöz, aki a széttört indexet cseréli ki. És végül a “sima” autószerelő ellenőrzi a fékek és egyéb funkciók épségét. Akkor kapod vissza, ha “kész”.

Ezt csak azért meséltem el, hogy értsd. Az orvosi kezelések is egymásra épülő folyamatot képeznek. A kórházban elhárították az életveszélyt és hazaadtak. Innentől más szakemberek segítségére van szükséged.

A következő lépés: rehabilitáció

Irány a szakrendelő, a fizikoterápia, gyógytornász, dietetikus.

 • Megtanítják azokat a tornamozdulatokat, amiket otthon naponta kell ismételned. Ha néhány hónapig rendületlenül csinálod, akkor nem marad el a hatása sem. (Ha nem csinálod…)
 • Javaslatot kapsz a betegségednek megfelelő étrendre is – de ezt sem tudja betartani helyetted senki. Megszabadulni pár kilótól… ez sem megy 1-2 hét alatt.
 • Kiírnak 10-10 fizikós kezelést ebből is, meg abból is. Ennyit “fedez” a TB. Akkor járnak le a kezelések, amikor már épp érezni kezded a jótékony hatásukat, de még nem vagy “kész”.

Ezek a tanácsadások, kezelések “lejárnak”. Eljön az idő, amikortól csak magadra számíthatsz! Folytatnod kellene a diétát, a tornát és a kezelést is, egészen a gyógyulásodig.

Mennyi idő kell a rehabilitációhoz?

Nézzünk két egyszerű példát!

Térdsérülés után néhány hétig vársz a műtétre. Nem tudsz mozogni, a lábizmaid gyorsan gyengülnek, sorvadnak. Megtörténik a műtét és már másnap megjelenik a gyógytornász, hogy megtanítsa, milyen gyakorlatokat kell végezned. A fizikoterápiára is elküldenek és kapsz néhány szelektív ingeráram (izomstimuláció) kezelést is.

De néhány nap múlva biztosan hazaküldenek. Te pedig rémülten veszed észre, hogy a combizmaid elvékonyodtak, alig “tartanak”. Instabilnak érzed a térdízületed és sétálni is alig mersz, nemhogy tornázni. Ha naponta legalább kétszer 30-40 percet tornázol, akkor 6-7 hónap alatt visszanyerheted az elvesztett izomerőt. Otthoni orvostechnika eszközzel ez néhány hétre rövidíthető.

Még komolyabb a helyzet, ha sztrókot kapsz és lebénul az egyik karod vagy lábad. Az életveszélyt néhány nap alatt elhárítják, az általános állapotod is rendeződik egy hét, 10 nap alatt. A kórházban naponta foglalkozik veled a gyógytornász és kapsz ingeráram kezelést is. 2-3 hét után hazakerülsz… de a kezed (lábad) még meg sem moccan. Az ingeráram kezelést és a gyógytornát hónapokig kellene otthon ismételned, hogy egyáltalán a gyógyulás reményét fenntartsd.

A felírható készülékekről

Igen! Hazánkban is vannak receptre felírható eszközök (például TENS vagy ingeráram készülékek) és pár ezer forintért kaphatsz ilyen eszköz, ha megfelelsz bizonyos feltételeknek.

Sajnos korszerűnek mondható berendezés egy sincs a felírhatók listáján. Az elmúlt 15 évben nem “fogadtak be” új típust.

A betegek olyan technológiát kapnak, ami a tárcsázós telefonokkal azonos műszaki szintet képvisel. A mai (mobil)telefonok fényévekkel fejlettebbek a 15 évvel korábbiakhoz. Te azt gondolod, hogy az otthoni orvostechnika fejlődés megrekedt? Dehogy! Nem véletlen, hogy az orvosok sem hisznek a felírható készülékekben és alig javasolják őket.

Magadra vagy utalva

Az EU országainak többségében a rehabilitáció otthon történik, amihez készüléket az egészségbiztosítás fedezi. A szakemberek iránymutatásával, de nem szakrendelőben, hanem a beteg otthonában történik az egész.

Itthon, ha hatékony otthoni kezelést akarsz, akkor kénytelen vagy önerőből készüléket vásárolni.

Kinek kell a kezelést irányítani?

A fentiek alapján elég nyilvánvaló!

Mivel az otthoni fizikoterápiás kezelés célja a kórházban-szakrendelőben megkezdett kezelés otthoni folytatása a gyógyulásig, így az otthoni kezelést az orvosnak vagy fizikoterapeutának kell(ene) irányítani.

Neki kell megadnia, hogy milyen programmal, milyen beállításokkal, hogyan, hány alkalommal kezelj.

Neked pedig végre kell hajtanod. Csak ekkor hatékony!

lézer kezelés egyszerűen a b-cure lágylézer készülékkel

Az otthoni használatra tervezett orvostechnika rendkívül egyszerűen alkalmazható. Bárki el tudja sajátítani a biztonságos használatát.

Bónusz: szabadság és függetlenség

Sokan azzal érvelnek, hogy ezeket a kezeléseket a szakrendelőben is meg lehet kapni. Akkor minek kellene otthonra?

Fentebb már elmondtam, hogy orvosilag mire való, miért lenne fontos. De nézzük meg más szempontból is.

Egy városlakónak relatíve könnyű a dolga, mert aránylag közel van a rendelő. Odautazik, kivárja a sorát, majd haza. Egy kúra során ezt tízszer kell ismételni. “Egyszerű” a nyugdíjasnak. Másnak táppénz kell, szabadságot vesz ki vagy szabadnapot (ha engedi a munkáltató). A lakosság nagyobb része, a vidéken lakók többsége számára nincs helyben szakrendelő, így még nehezebb a dolguk, hogy kezeléshez jussanak.

De ha ki is írnak neked 10 kezelést… akkor “jár le”, amikor már épp érezni kezded a jótékony hatást, de a panaszaid még nem múltak el. Az elveszett izomerő, az ízületi stabilitás, stb. nem szerezhető vissza néhány nap alatt! Ehhez hetekre van szükség. De vannak olyan állapotok, mint például az idegsérülés miatti bénulás, ahol akár évek kellhetnek a funkciók visszaszerzéséhez.

Ezzel szemben  a legtöbb kezeléstípus esetén egyhuzamban 10 alkalom a maximum, amit a TB finanszíroz. Többet nem kapsz, pedig még nem vagy rendben és folytatni kellene. Már ha teljesen meg akarsz gyógyulni.

A nyiroködéma szintén egy jó példa, hogy mennyire elég az évente felírtható 10 kezelés. Ez az állapot napi gondoskodást és kezelés igényel. Oké, kapsz 10 kezelést! De akkor mi történik a fennmaradó 355 napon? Aki e betegségben szenved az tudja: semmi. Magának kell megoldania.

Aztán van egy sereg krónikus betegség, amiben a panaszok hol erősödnek, hol meg nyugvópontra jutnak. Ha a térd vagy csípő artrózisod, reumád sokadszorra is “beindul”, akkor teljesen felesleges a kórházba vagy szakrendelőbe elmenni. A bevált kezelések otthoni orvostechnikai eszközzel is elvégezhetők. Akkor, amikor fáj és szükség van rá és nem akkor, amikor a rendelőben időpontot kapsz.

Az otthoni orvostechnika mindebben segít! Az otthonodban, kényelmesen, biztonságosan. Mert erre találták ki!

KATEGÓRIÁK
CÍMKÉK

HOZZÁSZÓLÁSOK

Wordpress (6)
 • comment-avatar

  Kisebb panaszokra, például elfeküdt nyakra jó. Komoly problémákra, precíz kezelésre nem való. Gerincsérvre a játék kategória. Olyan, mintha a gyerek műanyag barkácskészletével szeretne bútort készíteni.

 • comment-avatar
  Zsocek 3 hónap

  Üdvözlöm doktor úr ! Omron E3 Intense TENS készülékkel kapcsolatban kérdezném, hogy van e tapasztalata, mire jó és mennyire hatásos ez a műszer ? Váll izületi és gerinc sérv miatti izom fájdalom enyhítésére kaptam.

 • comment-avatar

  A leírása alapján reggelre és pihentetésre javul a helyzet és csökken a duzzanat, ha meg járkál, akkor gyorsan fokozódik.
  A duzzanat lehet a műtét következménye, például okozhatja, hogy a műtéti heg leszorít egy visszeret vagy nyirokeret. Olyan ez, mint amikor a kerti locsolótömlőt megtöri és nem tud áramlani a víz.
  A vénás és nyirokkeringés fő motorja a járás – azaz a “természetes” módszer a sok séta kellene legyen. Önnek azonban ez panaszokat okoz.
  Javaslom, hogy forduljon a műtétet végző orvoshoz, a heget kellene alaposan átvizsgáltatni és amennyiben a heg szorítja le az ereket, akkor sebplasztika kellene
  Otthoni keringésjavító kezelés végezhető a járás (a természetes gyógymód) pótlására. Erre való például a Veinoplus V.I.készülék vagy A Power Q-2200 nyirokmasszázs gép

 • comment-avatar
  hardika 4 hónap

  Tisztelt Uram!
  Estére másutt is de az nem fáj, régen is volt a lábdagadás, de a műtét óta a térdem katasztrófa! Látványos és fájdalmas a fájdalom már a járás megkezdésekor jelentkezik és napközben csak fokozódik esetenként annyira hogy a térdemet nem is birom behajlitani körbe öleli ez a szoritás!

 • comment-avatar

  A duzzanat csak a térde körül jelenik meg? Lent a bokáján, lábfején, lábszárán nem?

 • comment-avatar
  Hardika 4 hónap

  Tisztelt Uram! 2019 decembereben térdprotézis műtétem volt.Az ortopédus és a röntgen szerint a műtét sikeres,kilazulas nincs,az ízületi tokban folyadék nincs!DE!a műtét óta a térdem terhelésre folyamatosan dagad nehezen bírom hajlitani és állandó szorító érzést érzek,van mintha satuban lenne! Az ortopédus szerint nyirok ödéma okozza már 2 hónapja járok rendszeresen kézi és gépi nyirokmasszazsra esetenként heti több alkalommal is de a helyzet nem igen javul bár az egész testen látható a masszázs jótékony hatása de a térdem meg mindig satuban érzem,jószerivel egy lépést sem tudok megtenni fájdalom nélkül!kérdésem az lenne Ön mit ajánlanátok amivel a helyzeten orvosolható?köszönettel :hardika