Reumatoid artritisz, az egyik legsúlyosabb mozgásszervi betegség

A reumatoid artritisz (röviden RA) vagyis a krónikus, sokízületi gyulladás a reumatológiai betegségek egyik legsúlyosabb formája, mely ráadásul igen nagy fájdalmakkal jár. Az RA tüneteivel Magyarországon nagyjából 80-100 ezer ember küzd; s noha az esetek egy részében a betegség akár vissza is fejlődhet, a páciensek nagyobb hányadának állapota sajnos az idő előrehaladtával folyamatosan súlyosbodik.

 

Mi okozza a reumatoid artritiszt?

A reumatoid artritisz elhúzódó jellegű, egyszerre több területet is érintő ízületi gyulladás. Háromszor olyan gyakori a nők között, mint a férfiaknál.

A betegség pontos oka nem ismert. Mindazonáltal tény, hogy örökletes és külső tényezők is közrejátszhatnak kialakulásában. Több tényező egymásra hatása esetén nagyobb az esély a reumatoid artritisz létrejöttére – például, ha a már születéskor meglévő hajlamhoz környezeti és életmódbeli tényezők társulnak (ilyen a dohányzás, a fogamzásgátló szedés, a stressz és bizonyos fertőzések), az már akár egyenes út lehet ehhez az autoimmun betegséghez.

Nagyon leegyszerűsítve: az autoimmun folyamat azt jelenti, hogy a tested védekezőrendszere, ami a kórokozók, külső anyagok semlegesítését, elpusztítását kellene, hogy végezze, valamilyen hiba miatt önmaga ellen fordul. Reumatoid artritisz esetén a fehérvérsejtek kórosan működnek. Az ízületet borító sejtrétegeket idegen anyagnak észlelik és “hadba vonulnak” ellenük.

Tehát a szervezeted a saját sejtjeit, szöveteit károsítja. A “küzdelem” eredménye a gyulladás, az ízületi tokot borító belső hártya vérbővé válik, az ízületek megduzzadnak, kipirosodnak és fájdalmassá válnak. A gyulladásos enzimek pedig fokozatosan teszik tönkre az ízületi porcot és a csontokat is.

a reumatoid artritisz által okozott elváltozás

A reumatoid artritisz “beindulása”

 • indulhat lassan, fokozatosan, reggeli kézmerevséggel és a kéz ízületeinek fájdalmas duzzanatával (szimmetrikusan, mindkét oldalon), rossz közérzettel és fogyással;
 • de kezdődhet azonnal heves fájdalommal, lázzal, a kéz és láb kisízületei mellett a csukló-, térd, váll- és bokaízületek duzzanataival, akár járásképtelenséget okozó gyulladásokkal is.

Fontos, hogy amint ezeket a tüneteket tapasztalod, azonnal fordulj orvoshoz.

Karbantartást igényel

Az orvostudomány mai állása szerint a reumatoid artritisz nem gyógyítható, de korai diagnózis és időben megkezdett kezelés esetén a betegséget kordában tarthatod, ami által az életminőséged is megmarad. Több módszer is létezik az otthoni kezelésekre.

Az orvos által előírt gyógyszeres kezelések mellett fontos a rendszeres testmozgás, beleértve az ízületeid alapos tornáztatását. Törekedj az ideális testsúly megtartására, hiszen a súlyfelesleg többletterhet jelent az ízületeidnek és ez rontja az állapotot.

Ha a gyulladás nyugalmi szakban van, a melegterápia és meleg iszappakolások, paraffinkezelés igen hasznosak. A meleg csökkenti a fájdalmat és ellazítja az ízületi szalagokat és izmokat.

A reumatoid artritisz akut fellángolása esetén a hűtés enyhíti a fájdalmat és az izomgörcsöket.

Ezen felül számos otthoni használatra tervezett fizikoterápiás eszközt is használhatsz.

 • TENS készülék elektromos impulzusokkal biztosít fájdalomcsillapítást. Ha az RA kifejezetten a kéz és lábujjakat érinti, akkor a TENS kezelés technikailag nehezen kivitelezhető, mert az ujjak túl kicsik a kezelőelektródák felragasztásához.
 • mikroáramú kezelés erősebb hatású, mint a TENS, továbbá ez az egyik leghatékonyabb gyulladáscsökkentő mód, de míg a nagyobb ízületek kezelésére kiváló, a kis ízületre körülményes alkalmazni.
 • az ultrahang terápiás készülékek fájdalomcsökkentő és gyulladáscsökkentő hatásúak. 10-15 kezelés után néhány hónapig nem adható ugyanarra a területre.
 • a lágylézer készülékek erőteljes fájdalomcsillapító és hatékony gyulladáscsökkentő hatásúak. Mivel tartósan is alkalmazhatók mellékhatás nélkül, így a lágylézer készülék az egyik legjobb és leghatékonyabb eszköz a reumatoid artritisz kezelésére.

Ezeket a készülékeket ajánlom reumatoid artritisz otthoni kezelésére

MEGOSZTOM

HOZZÁSZÓLÁSOK

Wordpress (2)
 • comment-avatar
  Dr. Zátrok Zsolt 9 hónap

  A hóval bedörzsölés jó kis népi gyógymód, a nehézséget az okozza, hogy errefelé már télen sem nagyon van hó.
  A reumás artritisz elnevezésében benne van a betegség fő jellemzője – Artritisz jelentése=ízületi gyulladás. A hűtés szinte minden gyulladásos folyamatban kiváló hatású. Azonnal csökkenti a fájdalmat, visszafogja a gyulladást. Úgy kell végezni, hogy gyorsan (1-2 perc alatt) kell lehűteni a területet és max 15 percig tartson a hűtés. Ezután 30 perc szünet következzen. A felmelegedés hatására gyorsul a terület vérkeringése és a regenerációs folyamatok is javulnak. Használja a keresőt és írja be hidegterápia és melegterápia. Olvassa el a vonatkozó cikkeket.

 • comment-avatar
  esz-e 9 hónap

  Egyszer autóbuszra vártam, amikor sűrű hóesésben egy várakozó asszony felkapott egy maréknyit és az ujjait dörgölte a hideg masszával. Kérdésemre, hogy miért csinálja, az volt a válasz, hogy orvosi tanács a csomós, fájó ujjaira, és ez segít rajta. Hó nincs mindig kéznél, de a hűtőszekrényben képződő jéggel nem lehetne ugyanezt a hatást elérni ?