Az artritisz, azaz ízületi gyulladás az egyik leggyakoribb mozgásszervi betegség. Az arthritisz megnevezés egy „gyűjtőkategória”, amelybe több mint 100 különböző állapotot sorolnak. A legismertebbek az osteoartritisz, a reumatoid arthritisz, de ide tartozik a köszvényes-, a psoriázisos ízületi gyulladást, a szisztémás lupus erythematosust, sőt a fibromyalgiát is. Napjainkban a lágylézer jelenti az egyik leghatékonyabb fizikoterápiás módot a tünetek enyhítésére.

A fentiekből következik, hogy az artritisz bizonyos formái esetén az ízületi gyulladás az alapbetegség következménye. A köszvény, a reuma, a lupus esetén a legfontosabb az alapbetegség kezelése.

Az ízületi gyulladás legfőbb tünetei a fájdalom, az ízületi merevség, a duzzanat. A lágylézer kezeléssel a gyulladás csökkenthető, megszüntethető. Mivel a gyulladáscsökkentő gyógyszerek legtöbbje számos mellékhatást okoz, így nagyon fontos tudni, hogy a lágylézer teljesen gyógyszer, és így mellékhatásmentes. Alkalmazásától legalább annyi várható, hogy kevesebb gyulladáscsökkentő szerre lesz szükség.

Lágylézer hatásvizsgálatok

A lézer gyógyító hatását napjainkban sokan vizsgálják. A gyulladáscsökkentő hatást, illetve az artritisz kezelésében való hatékonyságot több kutatócsoport is igazolta.

Molina és társai két csoportja osztotta az artritiszes betegeket. Az egyik csak nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszert kapott, míg a többiek a gyógyszer mellet lágylézer kezelést is kaptak. A lézert és gyógyszert együtt kapó csoport jobb gyógyulási eredményt mutatott.

Soriano 938 osteoartritiszes beteget kezelt lágylézerrel és azt tapasztalta, hogy az akut (friss gyulladásos) állapotban a lágylézer hatékonyabb, mint a krónikusban.

Antipa és munkatársai szintén azt állapította meg, hogy a gyógyszert és lágylézert is kapó csoport jobb eredményt adott, mint a csak a gyulladásgátló terápiával kezeleteké.

Glazewski 224 rheumatoid artritiszben szenvedő beteget kezelt lágylézerrel, melynek hatására csökkent a betegek gyulladáscsökkentő gyógyszer és fájdalomcsillapító szükséglete.

A lágylézer kezelés artritisz esetén

A hatékony lágylézerek csak az elmúlt mintegy 10 évben váltak elérhetővé otthoni alkalmazásra. Korábban csak klinikai alkalmazás volt lehetséges.

Az otthoni használatra tervezett, alacsony energiakibocsátású, úgynevezett lágylézer készülékekkel úgy tervezték, hogy azzal ne lehessen „ártani”. Fontos azonban tudni, hogyan kell használni őket, mert ha nem megfelelően használod, akkor bizony a várt hatást sem éred el.

Ízületi kezelésre a 808 nanométer hullámhosszúságú sugarat kibocsátó készüléket vásárolj. Figyelem! A 650-660nm-es készülékek olcsóbbak, de ízületre (térd, csukló, csípő, gerinc, váll, könyök) hatástalanok.

B-Cure Classic lágylézer

 • 1. lézer teljesítmény osztályB-Cure Laser Classic lágylézer készülék
 • 808 nanométeres lézersugár
 • PW (pulzáló) lézer
 • 250mW teljesítmény
 • 6 perc / 5 Joule

Personal Laser L400 lágylézer

 • 3. lézer teljesítmény osztálypersonal laser L400 lágylézer készülék 808nm lézer
 • 808 nanométeres lézersugár
 • CW (folyamatos) lézer
 • 400 mW teljesítmény
 • 12.5 mp / 5 Joule

EnergyLaser L500 Pro Bluetooth lágylézer

 • 3. lézer teljesítmény osztályEnergy-Laser L500 Pro lágylézer
 • 808 nanométeres lézersugár
 • CW (folyamatos) lézer
 • 500 mW teljesítmény
 • 10 mp / 5 Joule
 • Android applikáció – bluetooth kapcsolattal

 

A lágylézer kezelés lényege, hogy a beteg területre egy adott mennyiségű energiát juttass be. A szükséges mennyiség a betegségtől függ, de általában 5-7 Joule. Az, hogy ennyi energia beadásához mennyi idő kell, attól függ, hogy milyen lézerteljesítményt ad le a készülék. A kisebb intenzitású készülék ugyanazt az energiamennyiséget hosszabb kezelési idővel juttatja be.

A lézer csak bizonyos adagban hat! Ha a javasolt időnél kevesebbet adsz, az nem elég a kedvező hatások megindításához, a javasoltnál hosszabb meg nem jó a sejteknek, leállítja a gyógyulást. Azaz nem jó, ha önkényesen megduplázod a kezelési időket, mert ezzel nem lesz jobb a hatás! Csak annyit kezelj, amennyi javasolt.

Fontos még azt is megnézned, hogy mekkora a kezelőfej területe. Minél kisebb a kezelőfej, annál több időre lesz szükséged, mert több ponton kell kezelned. Ha az artritisz kisízületet érint, például egy ujjpercet, akkor akár egyszer 5-8 perc kezelés is elég lehet. Ha azonban például térded kezelnéd,  akkor több irányból (3-4 ponton) is kezelni kell.

A lézert közvetlenül a bőrre kell leadni. Ruhán vagy kötésen keresztül nem jut át a lézerfény, így a kezelés hatástalan marad!

A lágylézer kezelést általában nem lehet érzékelni. A hatások a mélyben, a sejtekben játszódnak le és nem azonnal jelentkeznek. Bár a fájdalom már az első kezelés után is csökkenhet, valószínűbb azonban, hogy 10-12 napra van szükség a tünetek enyhüléséig, miközben naponta többször is kezelni kell. Csak a teljes gyógyulás elérése után hagyd abba a kezeléseket.

Lágylézer kezelési pontok artritisz esetén

Minden egyes szövetnek, ízületnek, fájdalomnak megvan a saját besugárzási ideje. Azaz nem mindegy, hogy meddig tartod helyben a készüléket. Vannak érzékenyebb szövetek, amelyek kevesebb energiával „beérik”, másoknál meg hosszabb behatás (több energia bejuttatása) kell. A készülékek használati útmutatójában részletes kezelési javaslatot találsz – betegségeknek megfelelő kezelési idő, intenzitás, stb megadásával.

Artritisz eredetű fájdalmak esetén a tünetek megjelenése után minél hamarabb kezdd el a kezeléseket. Minden kezelési pontra 5-7 Joule energiát adj be. Ha például egy készülék 1 Joule/cm2 energiájú, akkor 5 perc kezelés kell az 5 Joule beviteléhez. Friss gyulladás esetén óránként kezeld a területet. Krónikus panasz esetén 2-3 kezelés elegendő.

A következő képek és videók azokat a pontokat mutatják be, ahol kezelned kell (a B-Cure lágylézer készüléket látod a felvételeken).

Váll artritisz

A vállízület területe és a felkar külső része.

B-Cure lágylézer váll kezelése artritisz

Kézujjak ízületi fájdalma, rheumatoid artritisz

Az ujj jobb és bal oldala (minden ujjon, egyenként), a tenyér és az ujjak közötti redő.

B-Cure lágylézer kéz ízületek kezelése artritisz

Térd artritisz, térdfájdalom, térdsérülés, térdműtét után

 A térd hátoldala, a hajlat, a térd jobb és bal oldala (esetleg a térdkalács alatt).

B-Cure lágylézer térd kezelés artritisz

blank
Szerző: Dr. Zátrok Zsolt

A Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem 1991-ben. Hosszú ideig kórházi orvosként dolgoztam, majd elhagytam a pályát és a legkorszerűbb orvosi berendezések használatát oktattam az orvosi teamek számára. 2012 óta kizárólag olyan eszközökkel foglalkozom, melyet a beteg általi, otthoni használatra terveztek. Blogomban ezekről az eszközökről írok, beleértve a biztonságos alkalmazás ismertetését is. Tapasztalataim alapján meggyőződéssel állíthatom, hogy hozzájárulhatnak az egészséged megőrzéséhez/helyreállításához.

14 Comments

 1. A mikroáram inkább az inak, szalagok és izmok sérülései, gyulladásai esetén alkalmazott módszer. Mivel mostanában kezd terjedni ez az eljárás, így kevesebb a tapasztalat, az ezzel foglalkozó cikk, mint a lézerről.
  A lágylézer kezelést régóta használják a porcsérülés kezelésre és különösen a porcregeneráció segítésére.
  Minél nagyobb energiájú a lézer, annál inkább alkalmas a porcok regenerációjára. Ilyen például az Energy Laser L500 Pro vagy némiképp kisebb teljesítményű, de olcsóbb Personal Laser L400.

 2. Melyik a jobb megoldás Ön szerint térd kezelésére. A porc puhulását diagnosztizálták.
  Mikroárammal, vagy lézerrel kezeljem? Esetleg a kettő kombinációja jobb?
  Melyik készülék elegendő ennek a kezelésére?
  Köszönettel
  Robert

 3. Nem foglalkozom rendelő ajánlással. Vannak erre specializált weboldalak.

 4. Kedves Zsolt! Köszönöm a válaszát. Akkor helyes volt a konklúzióm (a SafeLaser nem csak az ára miatt nem érné meg, a felület mérete miatt egy kezelés fele annyi idő lenne, de kétszer kellene csinálni, mivel az ujjpercek távolságát nem fedné le a nem ovális hanem kerek formájával, ahogy erre a videóban ön is kitér, tehát egy másodpercet sem lennék vele beljebb).

  Tudna abban segíteni, hogy hol találok ilyen szolgáltatást, ahol orvosi/szakértői kezekben gyorsan tudnak ilyen kezelést adni? Pl. lehetséges, hogy az RA specializált harkányi gyógykórházban van ilyen? Bár feltételezem akkor felkínálták volna édesanyámnak (többször be is fektették oda kezelésekre, ráadásul 10 kilométerre lakik onnan). Elsősorban dél-Baranya érdekelne.

  Köszönöm, ha van tippje. Ha nincs akkor is a tanácsokat 🙂

  Sanyi.

 5. Kiválóan számol! 20 ujj, ujjanként 2 oldal, mindenütt 5-6 perc…. Ez bizony rengeteg idő. Naponta 2x sem ártana.
  Az otthoni használatra készült lágylézerek teljesítménye korlátozott – a kórházi, szakember által használható készülék nem adható ki magánszemélynek, mert ártani lehet vele.
  A készülékek teljesítményétől függ, hogy a gyógyító hatáshoz szükséges energiamennyiséget mennyi idő alatt adják be. A B-Cure termékek 250mW teljesítménnyel 4-8 perc alatt. A Safelaser 500mW teljesítménnyel 2-3 perc alatt. A B-Cure 200 ezer, a Safelaser meg 400.
  Vannak 1000-2000mW-os eszközök, amelyekkel egy pont kezelése 1-2 másodpercet vesz igénybe. Ez azonban nem adható laikus kezébe. Az ilyen teljesítményű lézerrel ugyanis már ártani is lehet. Ha nem tartják be a szabályokat, akkor súlyos sérüléseket lehet okozni, szerezni. A legnagyobb veszélye a helytelen kezelésnek a szemre van. Mindenki szeretne „belenézni” a lézersugárba. Az otthoni lézerekkel ezt viszonylag kis kockázattal lehet megtenni, de egy 1-2000mW-os eszközzel néhány másodperc alatt vakság okozható (végleges, visszafordíthatatlan vakság). Ezért nem engedik az otthoni alkalmazást (nagyon helyesen).
  Az otthoni kezelések így kisebb energiájú eszközzel történhetnek, amihez több idő kell.
  Olyan ez, mint az autózás, ha mindenkinek versenyautója lenne, akkor mindenki rohanna, de sokan halnának meg attól, hogy nem tudják megfelelően vezetni a sokszáz lóerős gépeket. Így a többségnek Suzukija, Kiája, Toyotája, stb van, amivel meg nem lehet gyorsan haladni.
  Fontos azonban, hogy a lassabb autóval is oda lehet érni a célhoz, csak több idő kell hozzá.
  A lágylézer esetén is ez a helyzet. A kisebb teljesítményű eszköz hatásához több idő kell.
  A sokízületi reuma egy olyan állapot, amire az otthoni lézerek nem optimálisak. Nem a hatás miatt, hanem, mert a hatáshoz végtelenül sok idő kell.

 6. Kedves Zsolt!
  Elkezdtem megnézegetni ezt a terméket (egy másik cikk alatt már ismertettem önnel édesanyám állapotát, ott javasolta ezt a készüléket).
  Ha jól értem: minden ízületen két oldalt kell kezelni naponta legalább kétszer.
  Ez édesanyám esetében 20 ujj x napi 2 x ujjanként 2 oldal x 6 perc. Ez napi 480 perc. Azaz napi 8 óra nettó kezelési idő (nem beleszámolva a szüneteket, evést, ivást, WC-t, a készülék újraindítását, pozicionálását, töltését). Ezt minden nap meg kellene tenni. Ráadásul mivel alig tud fogni, mindehhez egy segítő is kell. Ha jó a fenti meglátásom (kérem cáfoljon meg, ha nem jól értem, ne intézze el annyival, hogy nem vagyok 100-as) az egész élete ebből állna… És apámé is mert neki kellene segíteni benne. A készülék 3 havi rokkantnyugdíjba kerülne (és akkor még nem evett), a drágábbik 33%-al gyorsabb, tehát egynegyede nettó kezelési időt meg lehet spórolni, de még így is napi nettó 6 óráról beszélünk, és a készülék majd 5 havi rokkantnyugdíj. Nyilván a készülék árába én is be tudnék szállni, tehát mondjuk azt hogy ez nem probléma. Ez nekem élhetetlennek tűnik.

  Van más megoldás? Pl vannak ilyen készülékek nagyobb teljesítményben/testfelületre mondjuk rendelőkben, orvosoknál, ahol ezt a TB keretére vagy magánúton (megfizethető összegért) igénybe lehetne venni? Vagy ne is áltassam magam azzal, hogy ez a módszer édesanyám állapotára hatásos lenne?

 7. A reumás artritiszben a 808nm-es lágylézerek segítenek a gyulladás csökkentésében és ezzel a fájdalom enyhítésében. Ide kattintva talál ilyen készülékeket. Minél nagyobb egy készülék energiakibocsátása, annál rövidebb kezelési idő kell (viszont a készülék annál drágább). A kezeléshez szükséges idő eltérő, de ugyanaz a hatás várható.

 8. Tisztelt Dr.Úr!
  Szeretném segítségét kérni.
  Reumatid artrisziszem van, évek óta gyógyszert, illetve bázisterápiás inyekciót kapok. Fájdalmaim vannak az utóbbi időben. Főleg a kezemen, újjaimon, de már a térdemen is, illetve a lábfejnél.
  Kérdésem, melyik készüléket ajánlaná problémáim enyhítésére.
  Köszönettel: Szedlákné

 9. Minőségi, otthoni környezetben biztonságosan alkalmazható lágylézer készüléket 180-450 ezer ft közötti tartományban kap.
  A kezelés tartama a betegségtől és annak állapotától függ. Egy régi, elhanyagolt, súlyos betegségre nyilvánvalóan többet, hosszabban kell alkalmazni.
  Általában ajt javaslom, hogy a tünetek teljes elmúlásáig, de minimum 14-15 napig kezeljen egyszerre. Ha a panasz kiújul, a kúra ismételhető.

 10. Menyibe kerül és egyszeri vagy folyamatosan kell használni.?

 11. A seroma műtét utáni folyadékgyülemet jelent, ami legtöbször nem azonnal a műtét után, hanem hetekkel, hónapokkal később jelentkezik. KEzelése a mikrocirkuláció javításával (a vérkeringés helyi gyorsítása) történhet. Az, hogy melyik módszer alkalmazható leginkább sok dologtól függ. Elsősorban a folyadékgyülem helyétől, méretétől és az egyéb állapotoktól és betegségektől. Ha nincs kizáró ok, akkor a mágnesterápia alkalmazása segíti a duzzanat megszüntetését. Bizonyos testtájakon a mikroáramú kezelés, a lágylézer és esetleg az ultrahang alkalmazható.

 12. Sheromára mit tudna nekem ajánlani? Köszönöm válaszát.

 13. Otthoni használatra az ajánlott B-Cure Laser készülékek közül a legolcsóbb is megfelelő. A drágább készülékek csak annyiban térnek el, hogy több energiát juttatnak a kezelt területre. Ezért a kezelés rövidebb ideig tart és hamarabb jelennek meg a kedvező hatások. Az olcsóbb, gyengébb energiát kibocsátó készülékkel tehét egy kezelés pár perccel tovább tart és 2-3 nappal hosszabb kezelés után várható az érdemi hatás.

 14. Tisztelt Dr. Ur! Ön szerint melyik készülék a legalkalmasabb az otthoni kezelésre, mindkét térdem, nagyon fáj, porckooásos. Mindkét bokám és lábfelyem dagad, keveset mozgok a fájdalmaim miatt. Hol szerezhetö be a készülék és milyen áron. Várom válaszát! Köszönettel Görömbeiné Rozsa

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük